Oltchim – Feudalismul economic şi preţul lui
08/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale, Ziarul de Duminica |
A trecut exact un an de la inceputul “crizei Oltchim,” bineinteles ca nimic nu s-a rezolvat in afara unei gigantice batiste pe tambal, care a fost pusa sa acopere acest enorm scandal al furtului si incompetentei.
Slava Domnului ca Dumnezeu nu da cu parul, dar pana la urma judecata lui se vede! Doi din protagonistii acestui scandal: Videanu “Monte Carlo” si Vosganian “poetul cu sacosele lui Vantu” au fost luati la intrebari. Poate se ajunge si la Oltchim, cine stie?
***
Povestea combinatului Olchim este fara indoiala o poveste care include toate elementele unei catastrofe economice provocate de lacomie, frica si incompetenta a tuturor celor care au participat la ceea ce vedem in ultimele zile. O mare parte dintre noi intelegem ce se intampla, o alta parte intuim si in sfarsit, majoritatea trece nepasatoare, asteptand un nou scandal in alta parte cu sau fara aceleasi elemente si rezultate devastatoare.
In mare, din punct de vedere economic, situatia combinatului Oltchim a fost clar descrisa in 2010 de o analiza Deloitte. De mentionat ca Deloitte Touche Tohmatsu este unul dintre cele mai mari firme de consultantă fiscală si audit la nivel global. Deloitte este parte a grupului international de profil Big Four, care reuneste cele mai mari patru firme de consultantă, alături de KPMG, Ernst & Young si PricewaterhouseCoopers. In Romania, Deloitte este prezentă din anul 1992.
“ Combinatului Oltchim de la Râmnicu Vâlcea este unul dintre cei mai mari producători de PVC din Europa, cu o capacitate de producţie de 250.000 de tone pe an. Doar Solvin din Belgia şi Borsodchem din Ungaria au capacităţi de producţie similare, conform unei analize a Deloitte. Oltchim este însă singurul producător european de PVC care are marje negative la acest produs. Analiza Deloitte din 2010 arăta că Oltchim pierdea 160 de euro pe tona de PVC produs, în timp ce restul producătorilor europeni aveau marje pozitive cuprinse între 50 şi 250 de euro pe tonă. Asta se întâmpla în 2009, când producţia de PVC a Oltchim era la nivelul de 30% din capacitatea totală. Din 2010, producţia de PVC a Oltchim a scăzut şi mai mult”.
Avand in vedere cele scrise de Deloitte si inaintate conducerii combinatului si Ministerului Economiei, probabil ca raportul mentionat mai sus a ajuns si in mana ministrului Adriean Videanu (23 decembrie 2009 – 3 septembrie 2010), exact acel domn despre care am vorbit in postarea din 21/9/2012 (vezi postarea).
Nu pot sa mentionez ca situatia combinatului este vina numai a lui Videanu, nicidecum! Situatia combinatului poarta pecetea incompetentei comune a mai multor ministri ai economiei, de fapt de la Dan Ioan Popescu, Codrut Seres, Varujan Vosganian, Ion Ariton. Toti, dar absolut toti si-au trimis oamenii intr-un CA majoritar politic (si profund incompetent) si tuturor le-a fost frica de fedudalul imparat al petrochimiei de stat, “Roibu imparat”. De ce si cum, poate vom cunoaste in zilele urmatoare, in care, poate, in sfarsit autoritatile abilitate ale statului ne vor povesti si noua de ce 5 ministrii ai Economiei s-au temut de acest om.
Constantin Roibu a ocupat timp de 21 de ani functia de Director General al combinatului, cumulata un timp cu cea a presedintelui CA, bineinteles ca acest lucru este o grava greseala intr-un mangement sanatos. Din nefericire, Roibu nu este o exceptie, ci este aproape o regula. Directorii statului nu vin sa faca profit proprietarilor intreprinderilor lor, ci de cele mai multe ori sa se imbogateasca ei si cei care ii mentin in functie. Va puteti da seama ca o supravietuire de 21 de ani intr-un post de director general si stapan de facto al companiilor pe care le administreaza aduce multe servicii FINANCIARE si POLITICE, indiferent de culoarea politica a guvernarii.
In Romania exista la ora actuala o clasa de feudali numiti si mentinuti de stat. Acum un an, Wall-Street (portal romaneasc) publica un articol numit “Cat de bogati sunt sefii companiilor pe care Statul nu le vinde.” (vezi mai jos linkul) Articolul se ocupa de veniturile anuale de zeci de mii de euro, terenuri, case si masini si economii consistente ale acestor feudali, care in multe dintre cazuri isi falimenteaza companiile imbogatindu-se pe ei si pe alti beneficiari pe care ii sustin. In articolul respectiv se discuta despre Constantin Trihenea – Hidroelectrica; Marcel Piteiu, Romgaz; Dumitru Neagoe, Posta Romana; Ion Stoichescu, CFR; Constantin Roibu, Oltchim; Gheorghe Udriste, Metrorex; Ioan Folescu, Electrica; Tiberu Trotea, CE Rovinari; Cosma, Transgaz Medias; Ioan Wagner, Oil Terminal. O parte au fost schimbati, o alta parte au ramas. Interesant articol si interesante averi. Cred ca articolul merita citit cu atentie, desi este clar ca ceea ce citim sunt numai lucrurile la vedere.
Intorcandu-ne la Oltchim, observam ca sindromul “guvernarea anterioara este de vina” functioneaza perfect, actuala conducere a OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie), care deţine pachetul majoritar de 54% din acţiunile Oltchim, susţine că situaţia actuală a companiei se datorează în primul rând deciziilor greşite ale conducerii executive şi aplicării greşite a strategiilor propuse de Consiliul de Administraţie. Conducerii Oltchim i se reproşează faptul că a avut mereu prognoze prea optimiste, care nu s-au realizat. De exemplu, în 2010 Oltchim şi-a bugetat afaceri de 2,7 mld. lei şi profit, dar a încheiat cu afaceri de 1,3 mld. lei şi pierderi de 223 mil. lei. Situaţia s-a repetat aproape în fiecare an. Pe de altă parte, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, spune că “într-un mod pe care nu-l putem explica, Oltchim a consumat foarte multă materie primă pentru o producţie foarte mică”. Salariaţii Oltchim care au protestat în ultimele zile în faţa sediului companiei au cerut efectuarea unui audit pentru a se afla unde au mers materiile prime ale Oltchim şi ce companii beneficiază de utilităţi de la Oltchim.
Aceste declaraţii conduc la ideea că Oltchim este căpuşat de firme, care ar avea legătură cu managementul. Ideea a fost susţinută în trecut şi de germanii de la PCC, care au cerut ca Oltchim să elimine intermediarii prin care îşi vindea producţia în ţară sau în străinătate şi să vândă direct. Deci absolut nimic nou – ce s-a intamplat la Sidex Galati se intampla si la Oltchim, asa cum probabil se intampla cam peste tot la companiile de stat.
Romania se afla poate la rascruce de drumuri si poate a venit timpul cand vom trebui sa aflam niste adevaruri, cel putin sa stim cu totii de ce suntem atat de saraci si dependenti de ajutorul altora. O discutie despre dez-industrializarea Romaniei, privatizarile defectuoase si feudalii statului este imperativa.
Bibliografie, imagini si citate:
ZF. Care sunt cauzele care au dus Oltchim pe marginea prăpastiei.
WS. Cat de bogati sunt sefii companiilor pe care Statul nu le vinde.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut… again.
O discutie despre dez~ trebuie precedata de una despre programul pcr de industrializare a tarii… si de transformare a romaniei dintr-o tara agrar-industriala slab dezvoltata intr-o tara industrial-agrara in plina dezvoltare.
… ca s-a facut cu amarul pret al sacrificarii unei generatii si al celei urmatoare poate nu mai ustura asa de tare. Adica n-ar ustura daca (accentuez, daca) “industrializarea” n-ar fi avut drept rezultat umplerea tarii cu tehnologie depasita. Energofaga si poluanta. Asadar, d.acest.p.d.v. no regret ca mormanul de fiare vechi a luat calea furnalelor.
Adevarata pb este insa specifica. De la tovarasi socialisti din cat a 3-a nu pot avea pretentii (de aceea ii rog sa ignore ceea ce voi scrie in continuare).
Oricare patron (sau asimilat) de firma (sau asimilata) are cateva provocari, dar in primul rand costurile cu:
1. mijloacele de productie (si/sau asimilate);
2. materiile prime (si/sau asimilate);
3. energia.
… ca rss ro, prin excelenta si la mintea cucosului, poate sa se bata cu oricare alta adunatura de pe fata gloabei numita Terra la capitolele 2. si 3. e simplu. Problema intervine abia cand, incerci precum socialistii, sa pui caruta inaintea boilor. Adica in loc sa valorifici 2.si 3. te apuci sa importi mijloace de productie. Cu niste costuri imense. La fel si materii prime. Si nu doar asta! Ca sa faci fata costurilor te apuci si tai din retributiile pt munca. Adica din costuri 1. In loc sa dezvolti producerea 2. si 3. Care ti-ar fi oferit nu doar forta de negociere dar mai ales independenta. Reala. La ce e “tare” rss ro? Mean natural? Nu cumva la productia de materii prime pt ind alimentara? Nu cumva toata lumea tre sa manance inainte de a se apuca de prodctia de aifonuri si/sau 4wd? Nu cumva rss are potential hidro de aproape doua ori mai mare decat al primului exportator mondial de energie, recte decat Paraguay?
Pentru final inc-o intrebare: s-ar fi simtit cineva ofensat daca rss ro ar fi fost tara agrar-industriala dar cu o economie solida si institutii functionale?
… si inca ceva…
Desigur ca “socialistico-feudalistic” poti taia de la toate trei. Asa procedeaza batronii, contabeliceste. Mai ales cand au consiglieri cu crion chimic la ureche. Crion chimic de import. Adevaratii manageri fac reduceri de costuri 😉
si de unde naiba iei manageri; aia care termina ase-ul de “management”?cred ca jumate dn angajatii din ro,care au carti de vizita au titlul de “manager” pe ea;am vazut pana si “manager administrativ”
pe langa faptul ca romania nu a avut manageri in sensul adevarat al cuvantului au mai fost si politicienii care n-au avut si nu au nici un interes; vezi ultimele evolutii cu “managerii privati” concediati (cfr si tarom)
Poate intamplator… sau poate nu.
… poate tocmai de aceea am scris oricare patron (sau asimilat) 😉
buna ziua
o completare:
oltchim nu ajungea unde este azi daca faimosul “dip”- dan ioan popescu- nu forta omv-ul sa preia odata cu rafinariile petrobrazi si arpechim si partea de petrochimie!
in negocieri ,omv a spus clar ca nu este interesat de partea de petrochimie
de ce a fost oblgat-asta e cuvantul-omv sa ia si petrochima? raspuns scurt: ” asa vrea mucshii mei,sa arat ca eu sunt cel mai tare si nu tu roibule”
nu-l apar pe roibu,20 ani “dictator”te fac sa-ti pierzi mintile si sa crezi ca esti de neinlocuit,ca detii adevarul absolut
daca petrochimia de la arpechim trecea la oltchim si roibu schimbat( nu pentru ca era incompetent,pur si simplu pentru ca asa trebuie in orice companie normala), azi oltchimul era o poveste de succes
si mai e ceva: oltchim azi, este inca o dovada ca in romania la orice nivel se gandeste “hormonal” si nu “cerebral”
Errata: in romania de la oricare nivel nu se gandeste, se respecta indicatiile pretioase. De partid si de stat. Adica se actioneaza si dupa, eventual, se mai pun intrebari.
Normal asa ar fi. Adica mai intai sa se gandeasca. Abia dupa sa se actioneze. Insa majoritatea e alcatuita din oameni de actiune (sac!). Iar politicienii, de oricare fel, chiar reprezinta majoritatea. Democratic 😉
… iar multi nu pot. Gandi.
… si-tinci, ca sa mascheze handicapul, incep sa actioneze. Si dai si taie… in numele tatalui, al fiului si al… eficientei. Taie resursele unor sisteme ineficace.
Acu’ ii apuca limbarita despre cum ar fi gandit. Dac-ar fi putut. Amin!
salut Ken ! pentru Romania se gandeste din exterior .politrucii din interior doar executa ( nu au la gandi , decat la propriul burdihan) . se numeste : vanzare de neam.
“gandeala” la burdihan tine de instinct. E reflex. Nu trece prin mansarda. Circuitul se-nchide-n maduva spinarii.
Se gandeste-n exterior din cauza imposibilitatilor interioare.
E vanzare simpla. Aka specula. Comert. Neamu’ si natiunea implica altceva. Prea ciomplicat. N-aduce voate. E mult mai simplu sa dai pensii si gratuitati. Adica… pardon, gratuitaturi.
ps: Salut Ziggy
De-aia se zice “Fereste-ma Doamne de furia linistitului si de harnicia prostului”.
Re-salutare tuturor.
trebuie ferit si de incompetenta activa (alaturi de prostia harnica !)
http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/ponta-cel-mai-popular-politician-antonescu-umar-la-umar-cu-basescu-sondaj-csop-1255843 manipularea si minciuna – activitati de succes in Romania.
Salutare !
Continuand traditia activistilor PCR, toata sefimea companiilor de stat a fost/este numita pe criterii politice.
Performantele/obiectivele urmarite :
1. Bani/voturi pt. partid.
2. Bani/voturi pt. ministrii/directorii din ministere.
In rest, Dumnezeu cu mila.
Capusarea – cu rezultat evident falimentul – este doar efectul acestor “strategii”.
Probabil ca la “bojdeuca” lui Videanu (Snagov) au contribuit si ceva parale aduse de Roibu.
PS
Udriste/Metrorex a promovat pe baza unei singure calitati : pupincurismul.
A fost unul din oamenii de incredere ai primarului Base.
Cu “potential de crestere”, evident. 🙂
Interesant “traseul” profesional al fostului sef OPSPI (inlocuit nu demult), Gabriel Dumitrascu:
– director in Ministerul Mediului (se ocupa direct de Gold Corporation);
– director general la Gold Corporation (!);
– director la BTT;
– sef la un SRL;
– director general la Termoelectrica (pe care a reusit sa o falimenteze);
– sef la OPSPI.
Acu` nu stiu pe unde l-a mai numit partidu`…
Salutare tuturor,
Tzepelica unde Mefisto sa-l mai numeasca daca a fost declarat incompatibil de instanta in 8 iulie 2013.
Dupa cate stiu, incompatibilul e alt Gabriel (Plaiasu), numit in locul lui Dumitrascu.
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-15211547-gabriel-dumitrascu-fost-schimbat-sefia-opspi-gabriel-plaiasu-vezi-functie-pregateste-lui-dumitrascu.htm
Scuze Tzepelica am mancat cuvinte si a iesit altceva. In continuare iti dau informatia corecta
Gabriel Dumitraşcu, a fost numit şef la direcţia privatizare din Departamentul pentru Energie
buna seara. parca aici s-a auzi prima oara idea de strangere semnaturi pentru demiterea felcerului http://www.evz.ro/detalii/stiri/consilierii-generali-pdl-demisioneaza-se-strang-semnaturi-pentru-demiterea-lui-sorin-opre-1056317.html
buna seara ! nu e la subiect dar un mic rember nu strica : http://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Treznea
puțin așa, mai out of topic, da’ tre să vă reproduc un citat dintr-un clasic in viață, pînă nu-l uit, că prea e din puțul gindirii: “Nu mai vreau atunci să luam în momentul ăsta o decizie”, la o reuniune liberală. Persoana cu concluzia este una de ‘top”, evident.
Din fericire, la Cluj au iesit multi la mars. Cred ca pe la 19.30 erau vreo cinci mii de oameni care marsaluiau. Centrul e blocat. Am vazut si oameni care au iesit si cu copiatorul. Sunt si suporteri de la U si grupul lui Blidaru iarasi e in primul rand.
http://www.ziare.com/rosia-montana/proiect/rosia-montana-o-saptamana-de-proteste-mii-de-oameni-in-strada-in-toata-lumea-live-1255847 ponta demisia !
http://www.youtube.com/watch?v=6-yadhT0w5U tupeu de parlamentar al PC in vizita la Rosia Montana 😀
Buna seara,
eu ma uit la Festivalul Enescu.
Dar acum , in pauza concertului, am descoperit un material “interesant”:
http://www.ziare.com/rosia-montana/stiri-rosia-montana/fetele-manipularii-de-ce-protestatarii-nu-erau-portocalii-1255655
pentru cei interesati si care nu cunosc site ul:
http://enescu.tvr.ro/2013/live.php
la nasul.tv este si Doru Maries alaturi de protestatari. pe cablu tv bruiajul functioneaza perfect !
buna seara
din motive obiective nu pot participa
dar
la ora asta aud scandarile din piata victoriei( cca 2,5 Km);
n-am auzit asa ceva niciodata/
si inca odata,oamenii care sunt acolo nu sunt platiti sau “adusi”
http://www.youtube.com/watch?v=6-yadhT0w5U . buna seara 🙂
Sera buna,
pe repede inainte din motive obiective.
Am primit prin telefon mesajul, galagie mare si multi, foarte multi oameni si tineri. Sunt in Piata Victoriei si se scandeaza “DEMISIA”.
Din nefericire blocajul media este total, inclusiv pe net.
Buna seara si La Multi Ani! . se rezolva si cu blocajul de pe net 😀
Multumesc 🙂
@kenwood
problema domnule este ca cei care gandesc nu sunt admisi in “gashca”
si,aveti dreptate ,cei care sunt nu stiu ce sa faca sunt numai politic;
uneori isi dau si ei seama,dar n-au curajul sa se dea deoparte;
caz concret:secretar de stat intr-un minister,numit ca “pila a lui dragnea”:omul e candid,spune ca habar n-are ce trebuie sa faca: il intrebi de ce nu renunta:”nu pot,m-a numit”
daca ai lucra “la stat” si ai avea oarece creier ai fugi mancand pamantul; de asta tara asta e asa cum e;
habar n-am cum se poate schimba ceva;din punctul meu de vedere e problema generatiei care e acum pe strazi
imi spunea cineva odata”mai ,la voi astia care va tin in loc sunt ca un zid de cauciuc; dai in el,se ndoaie si revine la loc”eu personal ma bucur ca nu mai am treaba profesional cu romania;e umiltor sa lucrezi in asa atmosfera/ acum vreo 10-15 ani le spuneam strainilor care veneau sa lucreze prin romania ca e un loc “minunat” pentru business= n-ai timp sa te plictisesti; nu stii dimineata ce idee le vine politicienilor si pana seara schimba o lege majora;am impresia ca acum nu le mai schimba,dau altele noi pastrandu-le si pe cele vechi
cat despre “managerii” de la stat,@tzepe a spus perfect cum e cu ei;nu fac ce scrie tzepe,nu sunt buni
Buna seara
http://stareanatiunii.com/transmisiune-live-din-mijlocul-protestelor.html
cca. 8000 de protestatari si tv-urile/media este in tacere totala 🙁 Daca nici acum nu putem spune ca este o semidictatura/dictatura inseamna ca trebuie inlocuit termenul din dex.
Pe Hotnews apare stirea.
ne-am trezit dupa 23 de ani de la revolutie ca traim intr o tara in care mass media dicteaza , politrucii executa iar sloganarii se ocupa cu dezbinatul societatii.
se pare ca sunt 15.000-20.000,coloana este imensa si zgomotul pe masura. nu prea am putut sa ma inteleg la telefon
exista o posibilitate de a se vedea ceva , din bucuresti, live pe net dar nu stiu daca a voie sa pun pe blog 😀
nu-i mai merge telefonul, cred ca au bagat bruiajul 🙁
sunt jurnalisti din strainatate veniti. de ce se tem nu vor scapa politrucii neamului
am inteles ca se striga demisia lui Ponta, de fapt se striga de pe la 18. Sper sa nu se lase cu cafteala 🙁
au furat dreptul la alegeri corecte si au ingradit dreptul cetatenilor de a fi informati corect. mult prea grav sa mai fie trecuta cu vederea situatia din RO.
Seara buna
Frumos articol .
Din pacate nimeni nu a reusti sa invieze un mort . 🙂
Oltchim nu e altceva decit ultima urita aventura a economiei de stat (vor mai fi cu gramada din constelatia firmelor cica private dar cu actionist principal , statul .)
Care firme de stat produc profit exclusiv acolo unde capusarea e o exceptie si nu o regula generala cu complicitatea voita si generalizata a politicienilor .
Ca fapt divers ,firme de stat de pe alte meleaguri au cumparat importante felii din economia romaneasca dar se vede ca aia nu prea au in dotare experti ca in Romania si nici politicieni “de renume mondial” , frecventi participanti la guvernarea televiziva numita popular circ .
Din 90 nu am mai vazut asa ceva in Piata Universitatii.
jandarmii se simt in siguranta alaturi de manifestanti . 😀
Dragi cetățeni,
astă seară am ’emis’ și eu pe twitter mesaje urbi et orbi că sunt mândru de miile de tineri care mi-au trecut pe sub geam timp de mai bine de 30 de minute (!!) scandând și manifestându-se foarte civilizat împotriva proiectului Roșia Montană. Ideea de a ‘plimba’ demonstrația prin diversele cartiere din București mi s-a părut absolut salutară, dată fiind tăcerea televiziunilor (în final au fost totuși imagini live pe Realitatea TV). Erau mulți tineri cu biciclete, chiar mame cu copii în cărucior (!) care scandau, între altele, „Vrem cultură, nu cianură!”… Mi-am zis că ‘alde Ponta’ o iau peste bot rău și că ‘așa le trebuie’!
…eei și în tot timpul ăsta mă forțam să am capul limpede, să văd cum a fost posibil acest miracol (număr și organizare). Nu vreau să scad meritele nimănui, a fost – și m-am simțit – extraordinar!
Citesc însă pe Hotnews.ro „Presedintele Senatului, Crin Antonescu, i-a felicitat duminica seara, intr-o emisiune la Digi 24, pe cei care ies in strada zilele acestea, in semn de protest atat fata de proiectul minier de la Rosia Montana cat si fata de problema cainilor comunitari. (…) Dupa parerera mea, asemnea decizii trebuie sa fie comunicate bine, trebuie sa evite o asemenea scindare sau o respingere populara, publica, majora, dar trebuie asumate de catre cei care guverneaza. Eu va spun ca, in principiu, asta este o decizie guvernamentala, nici nu necesita neaparat un proiect de lege. Se putea face si fara un proiect de lege. Dar, pentru o mai puternica sustinere, poate sa vina si in Parlament.”
Aha! A prins un culoar pe care încearcă să ridice capul. Nu e important că n-are cum să se „extragă” din povestea asta. Semnalul bun e că dă impresia spargerii ‘monolitului USL’.
E de urmărit dacă mișcarea protestatară se va putea transforma dintr-un bulgăre de zăpadă într-o avalanșă. După multă, multă vreme, premise sunt.
Ii dorim succes:
http://www.ziare.com/stiri/justitie/judecatoarea-livia-stanciu-intervievata-pentru-un-nou-mandat-la-sefia-iccj-1255874
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 9 septembrie / Ponta dat disparut, căutat în pieţele Bucureştilor
“ca s-a facut cu amarul pret al sacrificarii unei generatii”… “industrializarea” n-ar fi avut drept rezultat umplerea tarii cu tehnologie depasita”
Poate ar trebuisa se renunte la lozinci care nu au acoperire in fapte in favoarea unor analize cu adevarat stiintifice a ceeea ce numim “societate comunista”. Comunismul nu a insemnat numai crimele din anii ’50. Vad ca toate analizele istoricilor focalizeaza doar pe diractia asta.
FAPTE: Industrializarea realizata in anii ’50 – ’60 a creat 7 -8 milioane de locuri demunca. Societatea democratica de dupa ’89 a distrus mai mult de jumatate din acestea. Nici cel mai aprig razboi nu ar fi putut produce asemenea distrugere.( istoricii ar putea documenta).
Multe din tehnologiile implementate in perioada comunista erau de varf; multe din ele se aplica si azi. Romania exporta rafinarii intregi care mai functioneaza si azi in Siria, Iordania, Iran. Iar daca au fost si tehnologii depasite si neinlocuite datorita efectelor crizelor economice din anii ’70 – ’80, retehnologizarea nu se face in nici un caz prin demolare.
merchab,
“industrializarea” comunista a fost la randul ei o crima impotriva poporului roman si a fost bazata pe principiul ” voi va faceti ca platiti, noi ne facem ca muncim” Tehnologii de varf? Hai sa fim seriosi. Vanzari la pe preturi la jumatate costurilor, creante de miliarde nerecuperate in Asia si Africa. Sa lasam lozincile si sa ne uitam la fapte!
Sa stii Teophile ca vorbesc in cunostinta de cauza. Cat priveste eficienta economica, ata este cu totul altceva. Chiar si cea mai moderna tehnologie data pe mana unor incompetenti ( dosarele de partid functionau si atunci, ca si acum) sau dezinteresati ( “timpu’ trece, leafa merge” parca asa era zicala) se duce naibii.
imi dau seama,
nimic nu sa schimbat in fond. schimbarile sunt numai de forma (in majoritatea lor)!
Economia comunista avea un rau in insasi fiinta ei si anume criteriile artificiale de planificare. Sa-ti dau ub exemplu: Directorul unei fabrici de compresoare avea in plan o productie de n’spe mii de tone compresoare productie globala. Cum realiza el productia asta cu salariati dezinteresati si cu ingineri bagati pe gat indiferent daca erau competenti sau nu?. El ar fi trebuit sa faca cu oamenii astia retehnologizari, reproiectari, economii de metal. Nici nu putea cu forta de munca disponibile si si-ar fi dat cu stangu’n derptu facand economie de metal nu si-ar fi realizat planul de n’spe mii tone. SISTEMUL il obliga sa NU reproiecteze si sa NU faca economie de metal. Producand compresoare invechite tehnologic si cu consum mare de metal isi realiza planul si era mentinut in functie cu felicitari. Capisci?
” Capisci? ”
nu la mine in salon, pa!
Nu stiu de ce te-ai suparat; a foast doar un mod de exprimare care nu mi se pare deloc insultator. Oricum nu aveam intentia sa devin un abonat la postari. Am incercat doar sa sugerez o directie de abordare care mi-s-ar fi parut mai ancorata in realitate. Pentru ca, cinstit vorbind, desi pe blog apar persoane dovedind si inteligenta si cunostinte, discutiile voastre aluneca prea des in cozerie