Ochiul public – cei prezenţi, cei absenţi si cei de ceara
10/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale, Ziarul de Duminica |
Cei prezenţi
Economia stă pe o piramidă inversată – 5,3 milioane de pensionari, 4 milioane de copii şi adolescenţi sub 18 ani, 1,2 milioane de bugetari, 400.000 de angajaţi din companiile de stat şi sunt susţinuţi din contribuţiile, taxele şi impozitele plătite de cei 3,1 milioane de angajaţi rămaşi în mediul privat. La aceştia se adaugă cei 3-4 milioane de români care practic nu se regăsesc în nicio statistică, muncind fie la negru, fie în agricultura de subzistenţă.
Datele statistice sunt clare: structura populaţiei României ilustrează un model de economie care nu va fi funcţional pe termen lung, atâta timp cât vor exista mai mulţi asistaţi social decât contribuabili: 5,3 milioane de pensionari, 8,2 milioane de asistaţi social (aici sunt introduşi şi copii), 1,2 milioane de bugetari şi 400.000 de angajaţi din companiile de stat sunt susţinuţi din contribuţiile, taxele şi impozitele plătite de cei 3,1 milioane de angajaţi rămaşi în mediul privat.
În România, la o populaţie de 19 milioane de locuitori (cât rezultă din datele recensământului din 2011), există 4,3 milioane de salariaţi (în mediul privat 3,1 şi în instituţiile şi companiile statului 1,2) şi 5,3 milioane de pensionari. Adică un salariat susţine pensia a 1,2 pensionari.
In Polonia, la o populaţie de 38 de milioane de locuitori, există 13,8 milioane de angajaţi (dintre care în sectorul public lucrează 3,6 milioane) şi 7,3 milioane de pensionari, adică doi salariaţi polonezi susţin pensia unui pensionar.
Datele Eurostat sunt clare: în Marea Britanie, Olanda, Germania ori Suedia există un salariat la aproape doi locuitori. Mai aproape de noi, Ungaria are 4,4 milioane de salariaţi la o populaţie la jumătate – 10 milioane de locuitori, iar Grecia are 4,4 milioane de angajaţi la 11 milioane de locuitori.
Datele statistice ne arată că la noi peste opt milioane de cetăţeni ocupaţi, dar doar 4,3 milioane de salariaţi. Ce spun aceste date? Că munca nu este înregistrată. Când ai 13,8 milioane de angajaţi poţi susţine 7,3 milioane de pensionari, precum în Polonia. Când un salariat susţine 1,2 pensionari, ca în România, banii trebuie găsiţi în altă parte, alta decât contribuţiile.
Cei absenţi
Conform OCEDE – International Migration Outlook 2011 (pp. 314 –315), in 2009 lucrau in afara granitei Romaniei (temporar sau permanent) 3 milioane de romani, o mica parte din ei insa cu forme de emigrare in tarile in care traiesc si lucreaza. Absolut nimeni nu poate spune cati vor ramane definitiv in afara Romaniei si cati se vor reintoarce. Un lucru este aproape sigur – copiii lor, nascuti in afara tarii de bastina a parintilor, probabil vor ramane in locurile unde s-au nascut, adoptand nationalitatea gazdelor. Potrivit studiului, 48% din romanii plecati provin din mediul rural si 52% din mediul urban. Cea mai mare parte a lor – 86,2% au studii medii, in timp ce numai 12,4% au studii superioare. O mare parte a romanilor cu studii superioare (44%) emigreaza in state din afara Uniunii Europene, cum ar fi Canada sau Statele Unite. Aproximativ unul din cinci dintre acestia emigreaza chiar daca au un loc de munca in Romania. Mai mult ca sigur ca cel putin o treime din acesti oameni pot fi clasificati ca electorat, care poate fi pozitionat in dreapta esichierului politic. Scriam ieri:
Ceea ce s-a intamplat in Romania poate fi asemuit numai cu rezultatul unui razboi devastator. Numai intr-un razboi o tara isi pierde 30% din resursele umane de buna calitate la varsta de creativitate maxima (25-45). Socoteala este simpla – daca Romania are 9 milioane de oameni activi si mai mult de doua milioane si jumatate (probabil trei) isi gasesc soarta in afara granitelor tarii, cam asta este rezultatul. Romania a trecut un “razboi de tranzitie”, in care o mare parte a populatiei ei active s-a salvat plecand in bejenie. Un argument extrem de greu de combatut. Faptul ca o mare parte din acesti oameni mai contribuie intr-un fel sau altul la economia nationala trimitand bani, de multe ori legati sufleteste si material de cei ramasi acasa, nu atenueaza cu nimic faptul ca ei isi percep viitorul in afara granitelor Romaniei. Hotararea acestor oameni a survenit de multe ori fortat, din lipsa unor alternative viabile si a unei sperante intr-un viitor mai bun. Pentru a intelege proportiile adevarate ale hemoragiei umane de care sufera Romania in zilele noastre va amintesc ca pierderile umane ale Romaniei in cel de al II-lea Razboi Mondial au fost de 4,2% din populatia tarii, care au insemnat cam 25% – 28% din populatia activa a Romaniei in granitele dinaintea razboiului (19,934,000).
Romanii plecati in strainatate au strans in ultimii zece ani economii in valoare de 100 de miliarde de euro, pe care le tin in bancile straine sau sub forma de cash. Conform datelor BNR, in 2010, romanii plecati la munca in alte state au trimis in tara 3,8 miliarde de euro, insa, incepand cu 2000, au existat si ani cand nivelul s-a ridicat la 7 – 8 miliarde de euro. Fiecare roman din strainate trimite bani acasa de 2 – 4 ori pe an si spera sa se intoarca in tara intr-o perioada medie de 5,4 ani. S-a mai precizat ca aproximativ 70 la suta din ei lucreaza in sectorul formal, iar 5% au firme proprii sau contracte de tip PFA, iar 80% din ei au dreptul sa lucreze legal in tara in care au emigrat.
Cei de ceară
Oamenii de ceară sunt cei care-si topesc viata traind vietile altora. Oameni care nu au reusit sa-si construiasca o viata independenta si duc o existenta banala, consumandu-se prin conflictele altora, luptele altora, succesele sau infrangerile altora. Oamenii de ceara traiesc intr-o iluzie continua ca participa nu prin participarea activa, ci prin vorbele aruncate spre cei asemanatori lor sau unora neatenti la caracterul lor specific.
Oamenii de ceară nu au realizat nimic niciodată, au trait asistati de toate regimurile care au avut, sau/ si vor avea nevoie de ei. Cine le-a dat a fost bun, cine i-a trimis sa-si construiasca o viata adevarata si sa-si castige painea de toate zilele a devenit răul suprem, el a fost focul care le-a dovedit ca ei sunt oameni de ceară, incapabili sa-si traiasca o viata proprie fara sa depinda de oricine sau orice inafara de ei insusi.
Oamenii de ceară sunt greutatile de plumb atarnate de picioarele unui stat care trebuie sa supravietuiasca. Aceste greutati de plumb sunt legate prin lanturile dependentei construite si promovate de vanzatorii de visuri nerealiste care ii indoapa cu surogate de visuri la limita subzistentei.
Acesti oameni sunt cei care doresc intotdeauna moartea “caprei vecinului” si vor accepta orice in afara unei vieti decente dependente de vointa sau putinta lor. Din nefericire pentru societatea in care traiesc, oamenii de ceara construiesc lesne tipare in care se formeaza alte generatii de oameni de ceara.
Groaznic destin, in care incet dar sigur oamenii de ceara devin majoritate. Oameni de ceara si vanzatori de visuri surogate, mari preoti ai minciunii urii si perversitatii sociale. Aici ne aflam, restul sunt palavre! Ghilotina cifrerelor nu poate fi amanata la nesfarsit.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna seara ! vietati de ceara le-as spune , ca oameni nu’s.
buna ziggy,
astia sunt cei mai mari dusmani ai tarii!
Cei mai mari dusmani ai tarii sunt marii functionari de stat. Apoi urmeaza imensa majoritate a politicienilor . Apoi micii functionari de stat.
Cred ca este interesant de urmarit evolutia banilor trimisi in tara…statistic din cate stiu, scade.
Mai avem un alt aspect : ce se intampla cu cei absenti care vor realiza la un moment dat ca nu au la ce se intoarce. Isi vor retrage banii din Romania , vor incepe sa vanda agoniseala de generatii si se vor orienta definitiv spre alte meleaguri ?! Nu stiu. Interesante numerele din articol.
salut,
am impresia ca aveti dreptate 🙁
Salutare 🙂
La aceste imagini care radiografiaza corect (strict financoar si demografie) economia, iata o imagine “compasionala” realizata de consilierii lui Ponta pentru a “umaniza” ideea sectorului de stat bugetofag.
Fiti atenti la modul in care este prezentat aparatul bugetar:
http://users.heeloo.ro/u13805380205320470532/gallery/13840923732153613215_schema-bugetari.jpg
“”Renunţăm la modelul României dezbinate, promovat de ştiţi voi cine, în care toate categoriile sociale erau asmuţite una împotriva celeilalte, într-un demers distructiv fără precedent. Iată cum arată, într-o exprimare grafică simplificată, structura celor peste 1 milion de români care îşi iau lună de lună salariul de la stat. Majoritatea dintre ei sunt cei care asigură servicii publice esenţiale, în educaţie, sănătate şi ordine publică (inclusiv apărare şi justiţie). Săptămâna viitoare vom discuta despre buget, un nou buget care va asigura un echilibru între măsurile de susţinere a economiei şi cele de îmbunătăţire a serviciilor publice”, precizează premierul, într-o postare pe pagina sa de Facebook”.
Acest tip de abordare arata cum va fi campania dusa de PSD pentru prezidentiale: vectorii de comunicare (sa traiasca Sultanescu si mirel palada!) par sa fie urmatorii:
– compasiune [ieftina] si paternalism [de duzina]
– [mirajul] stat asistential
– discurs “incluziv” [la vedere]
– starnirea sentimentului apartenentei la “serviciile publice” a tuturor celor care lucreaza la stat – [i.e. conferirea unei aure simbolice in fara celor de la privat]
– protectionism [zero] din partea statului in fara crizei
– sfidarea legilor economiei in numele unei [inchipuite] preocupari a PSD pentru bunastarea tuturor
Salut Citi,
sa vina cu trucurile astea ca avem ac de cojocul lor. Sa speram ca avem si noi o sansa, desi ACUM nu o prea vad!
eu o intrezaresc, insa nu o spun public 😆
😆
buna seara
e o naivitate sa se mai spere in intoarcerea celor plecati,cel putin cat sunt activi;
vor continua sa trimita bani parintilor ramasi in tara-atat cat acestia sa supravietuiasca
ce au construit in tara probabil ca nu vor vinde;va fi ” locul de retragere” dupa ce vor iesi la pensie-sau nu vor mai fi activi- pe unde lucreaza
copiii lor? cine stie ce va fi peste 30 ani?
cel mai bun argument pentru prima afirmatie=cati din milionul (cel putin) de romani din spania-unde situatia e crunta )s-au intors?cam o suta de mii-estimare proprie sunt acum prin alte tari din vest/in romania? s-au intors,daca,poate 10-20mii,cel mai probabil “ultimii plecati”din 2009..10..11
” schema” lui ponta
pai in administratie lucreaza cam tot atatia cat sunt in sanatate&invatamant cumulat;
sper ca cei din sanatate si invatamant vor realiza asta
exact asta mi-a sarit si mie in ochi din prima! 🙂
Un fost coleg de liceu devenit universitar tocmai mi-a spus acum cateva zile ca la doua din principalele 12 universitati din Romania numarul persoanelor cu functii de tip tehnico-administrativ a depasit oficial numarul de cadre didactice!!! (date publice). Nu le dau numele ca nu are rost.
Salut,
si daca realizeaz ce?
sa cerem socoteala manajerilor ? (ca pina ajung astia manageri, mai va)
scuze graba – pt personalul ‘tesa’ care se calca pe picioruse ? Or la primarie unde 1/2 din efectiv plimba hirtii ?
Buna seara 🙂
@Citi, 5:51
Cifrele eu le-as citi cam astfel:
– In Politie si justitie – lucreaza tot atatia cat lucreza in sanatate.
– In admibistratia locala lucreaza mai multi decat in sanatate.
– In administratia centrala lucreza la fel de multi ca in cea locala (implicit mai multi ca in sanatate).
Nimic nou este ce nu poate intui orice om care are un neuron mai mult decat o gaina:
Modul cum arata aceste cifre, arata un stat complet aiurea, cu un aparat birocratic central hipermarit, cu un aparat birocratic local urias (specific unei birocratii totalitariste), cu un aparat represiv mare si cu servicii efective debile (sanatate/invatamant).
salut! 🙂
buna lectura!
se vede de la o posta: din 10 oameni de la stat, 4 sunt purtatori de hartii (ceea ce se numeste “administratia publica”), cei care te umilesc (de la primarii la ministere) ca sa iti dea o stampila sau o adeverinta.
iar cei de la educatie-sanatatem, care asigura viitorul natiunii, sunt si cei mai prost platiti.
Poate un grafic cu salariile nu l-ar mai incanta asa de tare pe Ponta :devil:
Seara buna
– A protestat cineva in 1990 cind FSN decreta iesirea la pensie cu doar 15 ani vechime in munca ?
– A urlat cineva impotriva pierderii a milioane de locuri de munca si fara sa fie create altele ?
– A fost cineva revoltat cind se infintau pensile speciale cu virste de pensionare de 40 – 52 de ani ?
-Cind se marea numarul de bugetari cu sutele de mii , a protestat cineva ?
-Cind parlamentul vota IN UNANIMITATE marirea salariilor din invatamint cu 50 % , se certa Basescu cu Tariceanu si atit . Primul zicea ca sint bani . Al doilea ca nu mai are de unde .
Pe ecrane , in ziare , circul a fost imens . A ramas litera moarta ca efectiv banii au fost terminati anticipat . 🙁
– Cind se recalculau pensile speciale , a facut cineva un miting impotriva acelei aberatii ?
-Cind au fost recalculate de catre Ponta si in beneficiul lui Dogaru si Dobritoiu (ministru ) , a ciriit cineva ?
PAI ATUNCI TARA ARE EXACT CE A VRUT . Saracie perpetua si datorii tot mai mari in numele pomenii legale acordate tuturor celor care au cerut .
Unicat euopean dar mai bine sa privim in alta parte. La circul zilnic oferit pe tava .
PS. “capsunarii” , amaritii aia de emigranti care public sint spalatori de cururi si servitori de batrini , baga in tara si anual , mai multa valuta decit totalitatea investitilor straine si oficiale .
Sint datele BNR dar si aici e mai bine sa privim extaziati la Voiculescu , Antonescu cu Ponta , la Basescu cu strategiile lui de doi bani si nu cumva sa intelegem ca fara valuta aia , a “tradatorilor de neam si tara ” (cum gindesc unii ) tara ar fi din nou la RON cu cel putin doua zerouri in schimbul valutar .
Stefane, ai pus punctul pe i: “Saracie perpetua si datorii tot mai mari in numele pomenii legale acordate tuturor celor care au cerut”.
Vom sfarsi prin a ne vinde si cimitirele strabune unor “investitori” care vor cultiva acolo plante pentru biodisel, in timp ce pe noi nu ne va mai ingropa nimeni, intrucat copiii (daca ii avem) vor fi fugit de mult in Occident sau aiurea.
Inceputul a fost facut .
OMV . Acum e rindul Rosia Montana , gazele de sist , rezervele din Marea Neagra .
De paduri e stiut , peste 360.000 hectare disparute . Teren agricol , nici dracu nu stie cit e in mana strainilor
Evident ca atunci cind 35 % din populatia apta de munca a emigrat (sau 15% din intreaga populatie ) nu e subiect de discutie politica , confruntari si programe , dezbateri la ore de maxima audienta . Semnalul de alarma nu suna niciodata la urechea surzilor .
Buna seara ,
Toata situatia asta este o buba care se va sparge la un moment dat.Nu poti plati la infinit pensii si salarii la bugetari din imprumuturi.
Problema este ca tot timpul ii vad victimizati pe pensionari si bugetari.Dar nu zice nimeni nimic de necazurile salariatilor de la privat : salarii diminuate sau intarziate cu lunile , concedieri , plata la negru sau gri etc…Si nu pt ca ar fi patronii in principiu rai.Dar asta e economia reala de azi.Cand esti impovarat de taxe si piata e proasta ce poti face?
Trebuie sa ne adresam in principal celor 3.1+3.4 mil.Sa oferim alternativa prin scaderi de taxe si diminuarea birocratiei.
Buna Seara,
din nefericire cand muncesti atat de greu nu-ti ramane timp pentru politic. Asta pana…. nu ajunge cutitul la os!
Buna seara tuturor. Cei plecati vor mai trimite bani in tara atata timp cat vor mai avea rude aici. Si cand vorbesc de rude ma refer strict la parintii batrani si bolnavi. Cand oamenii astia vor disparea (pe cale naturala ptr ca nimeni nu e vesnic) si banii astia vor inceta sa intre in economia romaneasca.
Buna Seara Clemy,
probabil ca aidreptate, eu am calculat ca intre 2020 si 2023 o sa cada “meteoritul”
Salut Theo, eu as spune ca la modul in care merg lucrurile meteoritul asta s-ar putea sa loveasca chiar mai devreme.
E rautacios ceea ce am sa-ti spun – din nefericire, nu vad altfel cum sa scapam de sobolanii astia rosi
Nu e deloc rautacios. Este o constatare lucida. Cu cat dezastrul vine mai repede si e mai mare cu atat se va putea curate puroiul din societate.
Astia au inebunit de tot mai lipseste sa miste Craciunul si sa faca un minister al fericirii ca in Venezuela 🙁
Si de-abia acum mi-am amintit ca au trecut 18 ani de cand a plecat un om caruia demnitatea si onestitatea nu i-au putut fi luate si nici stirbite de catre practicienii haosului!
http://adevarul.ro/news/eveniment/18ani-corneliu-coposu-1_527f8017c7b855ff56dbd765/index.html
Off topic Theophyle
Datele comparative explica bine unde se ajunge cu pensi speciale .
In Italia exista aceleasi anomalii ca in RO .
Ultime date ISTAT :
– 50% pensionati italieni primesc sub 1.000 euro lunar (care in Italia e foarte putin comparat cu costul vietii) . Adica 51 miliarde euro anual e suma acestor pensii.
5 % din pensionati (cinci la suta) primesc pensi lunare mai mari de 3.000 euro pentru o cifra anuala de 45 miliarde euro . (avem si pensionati cu 45.000 euro net/lunar)
Recapitulind :
50 % pensionati (7 milioane persoane ) impart 51 miliarde euro
5% pensionati (sub un milion ) maninca un tort de 45 miliarde euro .
Se intelege unde se ajunge cu legi cretine si foame de voturi ?
(INS nu va publica asa analize niciodata ca de aia e democratie “originala”)
Buna seara,
Ponta e dezolat si mai e si prost pe deasupra pt. ca o spune:
http://www.mediafax.ro/social/ponta-nu-s-a-schimbat-nimic-la-dna-dupa-plecarea-lui-daniel-morar-se-fluiera-intr-o-singura-directie-11657735
He-he, ce ar mai fi vrut ei ca DNA sa joace dupa cum i se canta!
Propietatea este inviolabila intr-un stat de drept. Dar un stat care se indatoreaza continuu cum mai poate apara dreptul de propietate al cetatenilor? Un guvern parsiv trece prin ordonante de urgenta legi care nu mai urmeaza cursul democratic. Un capitan fara busola (ponta) si o corabie cu tot mai multe gauri are calatoria limitata. Tot ce am pe corabie (proprietate) este neesential. Trebuie sa-mi salvez viata. Asta este din pacate viitorul Romaniei, viitorul unei corabii cu prea multe gauri.
Eu personal cred ca plecati sa munceasca in afara Romaniei sunt cu mult mai multi, in jur de 4,5 – 5 milioane de oameni, Cele doua, 2 milioane diferenta cred ca ies dintre cei incadrati la “munca la negru”, oameni despre care nu stie sau nu zice nimeni ce fac si cum isi duc zilele. Mai deunazi o statistica spunea ca in Romania sunt in jur de 1,5 milioane de oameni care “muncesc la negru” asa ca ipoteza se cam verifica. Nu toti cei care muncesc pe aiurea sunt luati in calcule de Migration Outlook pentru ca nu au cum sa obtina datele exacte al;e tuturor acestor oameni. Daca Guvernului nu-i pasa de ei, de ce i-ar pasa IMO – ului? Pe IMO ii intereseaza doar cei vin sa primeasca ajutoare sociale in tari EU si cei care fac concurenta la joburile existente, si in nici-un caz daca oamenii astia o duc bine sau nu.
Eu nu pot decat sa ma bazez pe date oficiale. Parerea mea este ca vorbim de 3,5 milioane.
Ati adus comunistii la putere cu 70% din voturi,acum ce d-zeu vreti,capitalism evoluat?
Cine i-a adus la putere si despre ce capitalism vorbiti. Cititi textul inca o data! Nu strica.