O scurtă criză devenită lungă
26/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale |
In luna decembrie 2010 publicam pe Contributors un articol pe care l-am intitulat “O scurtă istorie a unei crize anunţate”. Astazi, dupa mai mult 3 ani, ma intorc sa vad impreuna cu voi ce s-a intamplat in aceasta perioada si de ce nu reuseste Europa sa iasa din aceasta criza.
In articolul respectiv scriam / intrebam (acum trei ani):
[…] este criza financiara evoluata intr-o criza economica si transformata intr-o criza sociala un fenomen ciclic normal in economia politica moderna sau un simptom istoric? Am hotarat ca nu poate fi un fenomen, ci este de fapt un simptom al acestui ciclu evolutiv. Bineinteles ca se vor gasi multi economisti care ma vor contrazice cu argumente pe care probabil le voi putea intelege superficial si partial, consolarea mea este ca nici ei nu vor putea intelege, decat superficial argumentele mele. Deci rezolvarea poate fi numai “inter-disciplinara”. […]
Recitind astazi articolul cred ca am avut dreptate si nu s-a ajuns la o solutie in special pentru ca nimeni nu a putut vedea implicatiile, dar si mai mult nu s-au dorit masurile care se impuneau.
Charles Kindleberger, un renumit istoric al economiei, a remarcat că Marea Depresiune a fost atât de adâncă şi de lungă din cauza „incapacităţii Marii Bri tanii şi a refuzului Americii“ de a stabiliza sistemul. Dintre funcţiile pe care marile puteri nu au reuşit să le asigure, câteva ar trebui să le atragă atenţia liderilor europeni. Istoria se repetă, dar nu întru totul. Ţările europene creditoare de astăzi nu sunt tentate să aplice politici care să paralizeze comerţul internaţional, aşa cum a făcut SUA atunci.
[…] Pe de altă parte, excedentele de cont curent ale ţărilor scandinave, ale Olandei, Austriei, Elveţiei şi Germaniei totalizează 500 mld. dolari, cu mult mai mari în comparaţie cu nivelul record al surplusului de cont curent înregistrat de China la mijlocul anilor 2000. Atunci China a fost aspru criticată de grupul G7, in clusiv Germania, pentru că a creat dezechilibre la nivel global.
În cazul Franţei, al cărei deficit extern a crescut anul trecut de la 2,4% la 3,5% din PIB, creşterea economică va fi anul acesta aproape nulă. Franţa a ajuns în prezent într-un punct în care trebuie să schimbe strategia în privinţa competivităţii pentru că altfel riscă să se confrunte cu probleme şi mai mari.
Pentru Italia, a patra economie a Europei, actualele probleme economice sunt mult mai grave decât cele de acum 80 de ani. În acelaşi timp, oamenii economisesc tot mai mult, iar consumul şi cererea pentru titluri financiare sunt îngheţate.
La polul opus, în Germania, a cărei poziţie externă s-a îmbunătăţit în ultimul an, ponderea excedentului de cont curent în PIB a crescut de la 6,2% la 7%. Performanţa acestei ţări este remarcabilă având în vedere recesiunea din Europa şi încetinirea economiei interne. În 2012 PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,9%, iar pentru anul acesta se estimează că avansul economic va fi de 0,6%. Încetinirea creşterii economice, reducerea datoriei publice şi private şi ratele de dobândă de politică monetară foarte scăzute ar sugera sprijinirea cererii agregate. Însă, o viziune distosionată asupra a ceea ce înseamnă în realitate competitivitatea îi determină pe politicieni să considere excedentele externe mari ca fiind un testament al virtuţii, indiferent de consecinţe. […] SURSA
Scriam tot atunci in articolul publicat pe Contributors:
[…] Asa cum a zis reputatul filozof pragmatist, George Santayana, “Cei care nu invata din trecut sunt condamati sa-l repete” (Those who cannot remember the past are condemned to repeat it – Reason in Common Sense, volume 1 of The Life of Reason). Deci noi nu am invatat nimic, mai rau decat atat, ne-am creat un conglomerat de politicieni populisti si neonesti, bancheri si finantisti lacomi si am condimentat cu niste “profeti economici” de genul Roubini sau Krugman, care propagati de o presa rudimentara ce cauta senzationalul au “indopat” masele cu date lipsite de sens, de multe ori manipulative sau scoase din context. […]
Astazi ceea ce s-a intamplat in Cipru tinde sa se intample in toata Europa. Asa cum zice romanul “pe cine nu-l lasi sa moara nu te lasa sa traiesti” Astazi bancile vor sacrifica statele daca statele nu o vor face inaintea lor!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
off topic! Sunt nebuni, vor sa faca regionalizare prin asumare 🙁
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/liviu-dragnea-vrea-regionalizare-prin-asumare-300446.html
Nu sunt nebuni de loc. Nebuni au fost ungurii care au facut fitze ……. si noi ca am lasat lucrurile asa
Pai… cum era “filosofia”… ca daca faci ceva prost de suficient de multe ori exista sansa sa devina corect. Ba chiar un model de urmat 😛
Treaba lor.
Sa vorbeasca direct cu Presedintele Romaniei, el le-a dat ideea asta vorbind public la TV despre faptul ca avea in mapa la birou proiectul regionalizarii, si vorbise cu Boc sa si-o asume (daca nu demisiona Boc).
Noi vom avea un argument in plus sa boicotam Constitutia.
Corect, vom boicota.
Corect: Vom boicota degeaba. Vor fi mai putini cei ce vor boicota voluntar, iar pentru cei ce boicoteaza oricum se va pregati halvitza. Fiind vorba de niste blablauri …. nu va fi la fel de dramatic ca la suspendare. Noi fiind foarte putini si invrajbiti nu avem sanse sa explicam coerent alegatorului. Sunt sigur ca ….. Tariceanu si Intiativa Liberala care au ce au cu Antonescu si nici de cum cu trebile tarii nu vor boicota. Asa ca ….. mai bine sa urlam inainte de referendum si sa nu ne imbatam cu ideea ca va pica precum data trecuta
Traim o perioada tragica! Astia trec cu tancul peste noi! Mare tragedie. Au sa o simta idiotii cand o sa devina prea tarziu!
Care sunt idiotii ? aia calcati de tanc sau aia din tanc ? 🙂
“Cei care nu invata din trecut sunt condamati sa-l repete” . valabil si pentru cei ce credeau ca votand fsn de dreapta scapa de fsn de stanga : D.buna ziua !
Ce e aia FSN de dreapta si FSN de stanga ? Pai spune deadreptul: Cu cine trebuia sa votam si nu am votat ? Cu Alianta civica, cu PDAR-ul lui Surdu ? Cu Partidul muncitorilor din Kurdistan ? Zi-i pe partide nu pe fsn-uri ca sa stim ce am ratat .
n-ai ratat nimic. mereu se va gasi unul ca prigoana sa fie iepure pt unul precum oprescu iar unii sa creada ca alde prigoana e “opozitia” la alde oprescu . cam asa sta treaba si la nivel de partide . psd, pdl , pnl … joaca de a puterea si opozitia . democratie , democratie dar sa nu cumva sa vina cineva din afara sistemului ca atunci se unesc toti.
Sara buna oameni buni, 🙂
Vad ca, mai nou, programele de austeritate au fost “calea gresita”. Toti spun ca nu a fost calea buna decat pentru Germania care are trei d’alea inghinale. Ce sa facem noi , saracii , oropsitii, care am tinut piept turcilor , tatarilor, veneticilor, paganilor, necrestinilor, noi care am fost scopiti.
De acum inainte, trai nineaca. Lapte , miere, posturi la buget bineinteles pe veresie, da aia nu se pune ca e statul cel care o plateste.
Teophyle,
Cred ca votul din camerele reunite ar fi fost o ocazie potrivita, acum pierduta, pentru PFC sa se faca remarcat. Sa afirme clar ca voteaza impotriva. Asa fost doar un singur vot impotriva din tot plenul.(al usl?, al pdl, al pp-dd?)
Pozitia lui MRU fata de acest vot este un pic ambigua si fara nimic ca nu ar fi zis altii indiferent de partid..
“Experiența profesională în domeniu nu este clar definită. ASF arată ca o autoritate înființată după bunul plac al USL-ului. S-a ajuns astfel ca o autoritate să poată fi condusă și de rudele parlamentarilor care au ultimul cuvânt asupra numirilor în funcțiile ASF. În plus, pare că nimeni dintre cei responsabili cu aceste decizii nu se întreabă care este costul pentru societate al plasării de oameni nepregătiți în astfel de poziții. Nu e prima oară când astfel de lucruri se întâmplă, iar costul este enorm: un sistem financiar corupt, fragil și lipsit de competiție. Nota de plată pentru aceste erori va ajunge, în final, la consumator.”
Mai percutant este DPA.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14693147-cazul-clanului-rusanu-trei-observatii.htm
Buna seara.
Complicata rau treaba. Per ansamblu. Pe la noi e ceva mai simpla. Avem si bancheri lacomi si politicieni populisti. Ar trebui sa punem de o initiativa legislativa pt liberalizarea portului de arma… si-am rezolva si “recordul mondial” de un muncitor la 4 asistati.
Ken , ma ajuti cu un sfat ? 😛
Depinde de domeniu 😉 Shoot.
iti trimit mail prin Theophyle ca sa nu deranjez pe blog cu intrebari personale 😀
Ok. Asa e fair 🙂
TB, face un pic de istorie recenta, interesant, tinta , pana acum,oare PNL?
Buna seara,
TB vrea oare sa ne arate oare ca economia a inceput sa duduie, la fel ca pe vremea motocicleanului? 🙁
taiati un “oare” 🙂
Buna mayausa. L-am taiat de mult 😉
🙂
THANKS
You’re welcome 😉
Nu domnule Presedinte, natiunea nu ESTE capabila, ci A FOST capabila datorita guvernului Boc, sa aiba aceasta reducere a deficitului. Trebuie spus clar, aceasta reducere a fost posibila DOAR sub guvernul Boc. In acest moment, Romania va avea un deficit pe viitor, mult mai mare sub guvernul Ponta. Daca nu faceti aceste precizari, atunci drumurile noastre se despart.
Romania redevine credibila pe pietele de capital. :))) Domnule Presedinte astea sunt declararii fortate sau nefortate ?
multumiti domnule Presedinte si guvernului nastase si poate multumiti si celor care stau de aproape 1 an fara sa isi primeasca salariile.
Guv. Ungureanu si Guv. Ponta, pe acelasi treapta?
Gresit! Ungureanu dorea atragerea de investitii pe cand Ponta le-a taiat.
salutare tuturor 🙂
bre,din doua una 😆
piratul sau e dus cu pluta sau vrea sa ia fata usl(psd in principal) ptr. un calcul politic destul de complicat.
Zigzag,
Pai tocmai a declarat ca “nava” este la chei. Implicit este ponta noul capitan. Daca ponta nu plateste este vina exclusiva a lui Ponta. masurile au fost strict ale lui Boc. Cam patetic. dar este din cauza de Koevesi nu este asa?
Ironiile astea cu ” din cauza de Koevesi” fa-le cu ilici, cu urmasii lui ilici sau fanii doamnei Nutzi.
Da’ de ce nu le faci tu? ca tu esti patetic.(Vad ca te simti atras ata de fsneu de stanga si de dreapta, apropos cu care fsn ai votat? ca te-a intrebat tds si tu nu ai raspuns).
Ce ma deranjeaza la TB este ca se axeaza , pana acum, strict pe economic si nimic, explicit, politic
oameni buni trebuie sa-i cautam calitati premierului 😆 ca sigur (mai) are destule
as aminti Ponta vrea
sa lupte cu cacaratita din psd si pnl
sa elimine baronii locali
sa continue reforma in justitie
sa aduca bani investitori/fmi
sa se puna chezaj in locul presedintelui
sa intareasca fundamentele coabitarii
sa…
bre,cand merg in gorj il iau la un zaibar 😆 pe premier
…
ce constructie de incredere prefigureaza discursul piratului 😆
la categoria” gluma a zilei”, este foarte buna!
Oare Boc noul candidat la presedentie?
nu are nici o sansa. El o stie si nu e baiat prost!
gata
stiu
ponta are o inregistrare secreta blonda piratului 😆
…
parca purtatorul de cuvant al guvernului e A Zaharescu. A fost schimbat cu presedintele ? 😆
Buna seara,
Mingea e in terenul lui Victor Viorel. Boc si Ungureanu au corectat situatia, aceasta s-a stabilizat, acum e momentul ca poporul cel bun sa inceapa sa o duca din ce in ce mai bine dupa eforturile admirabile bla bla, bla.
Adica Ponta sa fie raspunzator pentru dezastrul care vine la iarna…
Base a lasat nava “lacheu”, Viorel a bagat-o in aisberg in numai un an.
Cam asa vad eu situatia. Nu mi-a placut discursul, dar nu aduce anul ce aduce ceasul.
Aud ca ieri a fost intrunire de urgenta la BNR. Base iese azi si prezinta economia in culori trandafirii. Hmm.
presedintele kamikaze 😆
salut mircea,
Nu, noi suntem poporul kamikaze 🙁
cam asa cred si eu, doar ca “discursul politic” pe aceasta directie, nu prea a fost “vizibil si audibil”. Nu stiu cati au inteles exact acest aspect. Toti vor retine ca guv.ponta a fost laudat.
salut,
Bineinteles! 🙁
buna Theophyle 🙂
pai le zic si eu pe dos
vad ca sunt tare multi care le zic pe dos in frunte cu basescu 😆
Buna Ovi
Cred ca intrunirea de la BNR a avut legatura cu asta:
http://www.mediafax.ro//economic/un-comitet-din-cadrul-bnr-urmeaza-sa-prezinte-guvernului-propuneri-pentru-trecerea-la-moneda-euro-10548817
… si 2019 mi se pare exagerat de optimist.
E vorba de asta.
http://www.mediafax.ro/economic/isarescu-a-chemat-la-bnr-conducerea-asf-bancheri-oameni-de-afaceri-pentru-a-discuta-despre-criza-10800305
Cel mai probabil au fost mai multe teme intre care si preluarea Cyprus de catre Marfin si Autoritatea de Supraveghere dar si euro 2019. c/p le-a fortat mana: http://www.mediafax.ro/economic/ponta-anul-2019-este-un-un-obiectiv-destul-de-realist-pentru-adoptarea-monedei-euro-10801147
Preluare fara bani, in contrapartida.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14693430-cinteza-bnr-marfin-bank-nu-platit-niciun-euro-preluat-obligatii-plata-depozitele-clientilor-iar-contrapartida-lichiditati-substantiale-credite-buna-calitate-deponentii-bank-cyprus-vor-avea-acces-contu.htm
N.Cinteza: Marfin Bank este o banca romaneasca, subliniez romaneasca, dar cu capital strain. Se supune reglementarilor si supravegherii Bancii Nationale a Romaniei. Mai presus de orice, reamintesc ca depozitele sunt garantate acum de Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania. Si, credeti-ma, cu un indicator de solvabilitate la nivelul celui pe care-l are acum Marfin Bank nu am nicio indoiala ca Banca Nationala a Romaniei va asigura acesteia, potrivit legii, lichiditatea necesara pentru a face fata oricaror solicitari.. 😉
Ken, este Cipru vs. Cipru. Chiar daca este o banca romaneasca in spate se afla capital din Cipru.
http://www.marfinbank.ro/RO/DespreNoi/Pages/Home.aspx
Am inteles asta. Sunt cumva intre ei. Dar mai sus de ceea ce-am subliniat este garantarea depozitelor din Fondul romanesc. Asa ca… “romanii” care au avut depozite in Bank of Cyprus beneficiaza acum de garantare romaneasca 😉
Cred ca s-au dat lupte grele, s-au tras sfori la greu sa se ajunga aici.
Tot ce se poate… si chiar daca Marfin n-are lichiditati ca sa onoreze o potentiala avalansa de retragei… primeste de la BNR.
Ce poveste o sa fie luni dimineata acolo. Nu as vrea sa fiu in pielea functionarilor.
Adevarat. Pe de-o parte. Pe de alta insa, o retrospectie: angajatii BRCE (Bancorex) au primit salarii compensatorii, iar unii jmekeri au ajuns in BCR.
sunt convins ca dl. primministru victor ponta va va spune(fondurile europene)
interesant ca n-a amintit de scrisoarea bxl.
hai ca e interesant 😆
niste ticalosi aia de la bxl .cum sa trimita asemenea raspuns pentru Guvernul Romaniei?!
ponta il va putea acuza de plagiat pe basescu
piratul in fata parlamentului va rupe scrisoarea si va spune ca aceasta nu exista 😆 (printre altele pe care le tot plagiaza-pai ce,daca ponta /usl s-a folosit de bobor ,piratul insusi sa nu poata ..)
😀
Traim al naibi vremuri interesante!
S.Orcan: cand o aud pe mariana campeanu parca o aud pe ana pauker.
In contextul discutiei ca nu exista usl ci ca stanga e la putere in rss ro.
Salut Ken 🙂
Aia era rea, inteligenta si perversa. Asta e numai proasta!
De acord. Eu doar am citat ce spunea Sabin. Sun convins ca si el a exagerat din dorinta de a sublinia falsul liberalism.
Buna seara 🙂
folosesti un eufemism, catastrofa este putin zis si mai este si rea/razbunatoare/tafnoasa.
Impresia mea, (poate gresita) ca declaratia lui TB a dorit explicitarea faptului ca:
1. Guvernul Boc a fost cel mai bun
2. Plata salariilor/pensiilor prin imprumuturi (fmi, ue) = stare de umilinta
3. Responsabilitatea , de acum incolo , este a lui Ponta 100%
4. Daca ar fi dupa el dezvoltarea ar fi de dreapta= stimulare a micilor companii prin stimulare a garantiilor.
5. Guvernul pnl a fost un guvern dezastruos
Remarc ca mai multi ar fi dorit ca TB sa “taie” in carne vie cu scrisorele care au venit de la bxl si sa se certe cu ponta. Acest gen de politica ar fi simplista.
Am impresia ca vor exista niste probleme economice in anul ce vine. TB a luat distanta si a transferat toata responsabilitatea catre ponta atragand atentia ca ponta a luat o tara ‘la chei”. A marsat pe mandria de a fi roman care a invatat ceva din criza. (there is no free lunch)
Practic TB a avut o expunere de partid de dreapta cu puncte clare, fezabile.
degeaba amenajeaza terenul,trage liniile de demarcatie,careul,punctul de penalty uda gazonul etc daca echipa e de stransura isi dau cu dreptu`n dreptu au cracii sortului inodati habar n-au ptr.cine joaca ,nici nu-i plateste cineva si nici regulamentul nu e clar,se pregatesc de miuta si aia vor …baschet
cu timpul romanii au stat bine intotdeaauna 😉
“scrisorele”? :))) ” ”(…) Propunerea făcută de guvernul României nu întrunește încă minimele condiții de calitate și credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”
MRU la Arad:
http://www.westtv.ro/live.html
Seara buna
Legat la discursul tinut de domnul presedinte azi .
Dinsul se referea la aceste date oficiale EUROSTAT.
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-22042013-AP/EN/2-22042013-AP-EN.PDF
De mentionat ca NU SINTEM TARA CU CEA MAI MARE REDUCERE DE DEFICIT cum a declarat dinsul .
Conform datelor din link oficial , Letonia a avut deficit in 2009 de – 9,8 % si in 2012 de doar – 1, 2 % .
Ca comparatie , Romania a avut un deficit in 2009 de – 9 ,0 % si in 2012 de – 2,9 % .
Inainte de a face anumite afermatii , domnul presedinte ar fi mai bine sa le verifice personal .
Salut Stefan.
Nu sunt singurele date (chiar statistice) care nu sunt pomenite.
Dar f.f.tare m-a distrat afirmatia potrivit careia e criminal sa cresti fiscalitatea in vreme de criza. Asta o iau tot ca o lauda la adresa gubernului boc care a crescut tva.
Eu am lasat balta de mult sa mai cred ceva din declaratile prezidentiale .
In perioada 2008 / 2012 Romania a avut cea mai mare rata de crestere a datoriei publice .
De la 15, 4 % la 37,8 % PIB .
Record mondial pentru o perioada asa scurta de timp .
Pai da.
… si tot statistic: la sf anului 2011 nr bugetarilor cu venituri lunare de 8.000 ron si peste se dublase fata de sf 2010.
Din nefericire dreapta s-a sfaramat in bisericute. Multe dintre ele habar nu au ce inseamna dreapta si altele cred ca fara Basescu nu ar fi existat o dreapta viabila in Romania. Pacat, dar asta este. Exista o necesitate de a construi ceva si nu a demola. Orice prost stie ca a demola este mult mai facil decat de a construi!
@theo
din nefericire ” de dreapta” in ultimii 40 ani a fost d-na thatcher& dl reagan;si a mai fost ” dictatorul” de pinochet in chile
restul au fost/sunt epigoni sau ” ciori vopsite”
Buna seara intamplator 🙂
Si noi prietene si noi desi nu suntem varfuri, stim totusi ce inseamna dreapta si nu ne inghesuim la centru.
Domnilor, cu voia dvs l-as adauga si pe dumnealui: http://ro.wikipedia.org/wiki/Helmut_Kohl pe lista celor de dreapta. Adevarata dreapta.
Partea proasta este ca in conjunctura actuala nu se mai potrivesc masurile care au dus la boom-ul economic din anii ’80. Cu mici exceptii. Punctuale.
@kenwood
din programul ” de dreapta” doar o masura trebuie aplicata=la munca nu la intins mana!
cand in italia,stau absolvenrii de facultate-ma rog niste ” spiru haret ,de-ale lor-si cer de la eur 2000/luna in sus,ca ” au diploma,cand in belgia lucreaza 6 luni si apoi te roaga sa-l concediezi ca ia ajutor de somaj de eur 800 si mai face la negru inca 8-900,cand in franta unul cu 3 copii primeste lunar cateva mii de euro ajutor,cum naiba sa progreseze lumea occidentala?
credeti ca china progreseaza ca ia staul masuri? nu,progreseaza ca muncesc in draci pentru usd 600/luna din care traiesc ei si mai trimit si la parinti la cuca macaii;
” capsunarii” nostri cam tot asta fac si ei/muncesc pentru 40/50 euro/zi ,consuma 30 ,pun deoparte 10 si 10 trimit in tara;
de acord cu ” ajutorul” dar nu cu pomana! e viral pe internet un reportaj al cbs( cred) cu cersetoarea paralitica care face cel putin usd 100/zi pe 5th avenue si de fapt are cam 20-30 ani si se ” deghizeaza ” in fiecare zi( s-ar putea sa fie tiganca romanca);
in fond ,ca sa fii ajutat,trebuie sa te ajuti singur;pana si noul testament spune asta=pilda talantilor;
statul trebuie sa fie neutru!!!!nu ce se intampla acum/dpa explica bine cum se ” multiplica” statul azi
Asta e principiu nu masura 😉
Nu’sh de ce cauti pe la altii exemple cand si-n rss ro “reformata profund” exista aceleasi discrepante.
buna seara;
eu nu inteleg ce aveti cu dl presedinte!
a. deficitul e sub control
e drept in tr 1 s-a devansat majorarea accizelor.au crescut preturile la utilitati si implicit tva-ul;
daca utilitatile reprezinta 1/2 din ” cosul mediu ” al romanului,colectarea tva trebuia sa creasca cu 6.22 pct( sau % pt @tds);colectarea a crescut mai mult fata de anul trecut;” bagatele” ca inflatie,cresterea preturilor la mancare ” nu se pun”,sunt sub ” marja de eroare”;
b. a crescut colectarea la impozitul pe salariu = ” ministerul muncii scoate la suprafata munca la negru”-aia cu bugetarii nu se pune ,ca ar insemna ca se muta banii din buzunarul stang in cel drept;
c. a scazut colectarea la impozitul pe profit
bine-nteles ,nenorocitii de patroni fura statul sau -zice ” dreapta” =cresc investitiile private
d. avem excedent al balantei de plati/cu chestia asta eu nu m-am lamurit ,dar asa o fi,probail romanii au devenit ” patrioti” si cumara romaneste,merg la ski la poiana,fac vacante all inclusive la mazare
corolar,presedintele ” dixit” anul asta vom avea crestere a pib de 2 pct!!!!!
daca e asa,inseamna ca toti cei cu care mai discut eu sunt rauvoitori!pensionarii se plang,angajatii se plang,” patronii” se plang,toti sunt nemultumiti
tara de nemultumiti,asta suntem;cand ni se spune ca e bine ,-si presedintia si guvernul si opozitia-noi nu credem!!!!
@eugeni 7 59
din pacate de la o vreme,agenda dl basescu e un pic diferita-daca nu paralelea- de agenda reala
Buna seara! Am ajuns si eu acasa.
Sper ca nu ati ratat asta: TB a sesizat CCR pe statutul parlamentarilor!
“Basescu arata ca sintagma “indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei” din cuprinsul Alin. (1) al Articolului 24 (modificat prin noua lege) conduce la concluzia ca Senatul sau Camera Deputatilor se poate pronunta asupra calificarii juridice a faptei sau asupra temeiniciei acesteia [….] In acest context, referirile exprese din continutul legii atacate la “motivele concrete si temeinice” extrapoleaza aspectele legate de admisibilitatea, administrarea si chiar aprecierea probelor, atribute exclusive ale magistratului, de la puterea judecatoreasca, la reprezentantii puterii legislative”, sustine presedintele Basescu.
Va reamintesc ca Politeia a avut o pozitie exprimata de mine pe data de 14.02.2013 unde scriam, intre altele.
http://politeia.org.ro/opiniile-politeia/amicus-curiae-argumentele-politeia-cu-privire-la-legea-statutului-parlamentarilor-ce-a-ratat-sesizarea-pdl/6561/
“În ceea ce privește art.I pct.18 alin.(1) din legea votată de Parlament acesta încalcă art. 72 alin.(3) și art. 126 alin.(1) din Constituția României. Prin stabilirea unei norme procedurale în privința reținerii, arestării și percheziției senatorilor și deputaților, art.I pct.18 alin.(1) transformă Parlamentul într-o instanță judecătorească, în măsura în care se interpretează cererea organului de anchetă…. ca pretext pentru examinarea de către Cameră, pe fond, a situației parlamentarului în cauză, ceea ce contrazice art. 126 alin.(1) din Constituție, precum si art. 72 alin. (3), care nu detaliază vreo măsură suplimentară în cadrul procedurii de ridicare a imunității parlamentare ….. art.I pct.18 alin.(1) este neconstituțional în măsura în care Camera respectivă poate refuza aprobarea cererii formulate în temeiul art. 72 alin. (3) sub pretextul că aceasta nu îndeplinește acele condiții substanțiale asupra cărora doar o instanță de judecată se poate pronunța”.
Ei, asa da exercitiu al prerogativelor constitutionale, evident ca legea aia trebuia atacata acolo (si nu numai), idiotii de la PDL au ratat multe!
Cat despre conferinta lui TB, nu ma pronunt, nu am vazut-o, va trebui sa o vad in reluare.
salut Citi,
am vazut. A atacat exact unde trebuia si unde ai zis si tu ca trebuia 😀
salut! 🙂 si inca a mai ratat multe puncte, in opinia mea, insa asta e, bun si atat. Ne-am obisnuit cu jumatati de masura de mult timp 😀
🙂 🙂 🙂 🙂
TB a mai promulgat o lege legata de statutul judecatorilor si procurorilor. Nu am citit inca legea, insa banuiesc ca e aia la care toni grebla facuse nu stiu ce amendament pentru ca membrii societatii civile din CSM sa nu mai aiba calitatea de demnitari. Am sa ma informez.
Toni Grebla e o capodopera juridica 🙂 Are o fata de aprozarist extraordinara si vorbeste cu siguranta lui Jefferson
Singura diferenta ar fi ca Jefferson a cumparat pentru America statul Louisiana si asta vinde democratia din Romania
E un idiot patentat, stie Drept cat stiu eu chineza.
din pacate, sunt rupt, asa ca nu mai stau, pe maine 🙂
Noapte buna 🙂
Ramanem noi de veghe!
@kenwood
de ce sunt pornit impotriva ” solidaritatii”?
am platit asigurari de sanatate 45 ani-mult,putin,le-am platit;n-am avut o zi de concediu medical
in fiecare zi ma rog la Dumnezeu sa nu ajung sa fiu ingrijit in spitalele romanesti!
am platit 45 ani ,impozitul ala pentru pensie,si nu a fost putin/am calculat,daca nu plateam puteam trai acum cu usd 1100/lunatimp de 20 ani( rata deschimb calculata la curs oficialx2.5);daca ar trebui a traiesc din ” pensie” as ajunge la mila copiilor sau in strada;
una peste alta,daca privesc inapoi,numai am dat ” statului” si ce primesc?primesc in continuare notificari de plata a impozitelor calculate pentru una,pentru alta;cand citesc factura de apa unde platesc si ” apa de canalizare” si ” apa pluviala” nu-ti vine sa ti iei campii?si nu e vorba numai de statul roman,e vorba de statul ” social” in general
Nu trebuie sa te scuzi intamplator. Inteleg si chiar stiu f.bine ceea ce spui. Partea si mai proasta pt rss ro este ca daca alte state poate isi mai permit sa plateasca “solidaritatea”. rss ro nu-si permite. De fapt se-mprumuta ca sa sustina “solidaritatea”. N-as fi nici eu la fel de potrivnic (precum esti) daca, intr-o tara care abia sa taraie, “solidaritatea” n-ar fi dusa pe culmile absurdului: Exista f.multe categorii de asistati care primesc mai multi bani decat salariul minim. Parte mostenita de la “socialisti”, parte creata de “reformisti”. Recent am vazut decizia de pensionare a unui muncitor necalificat, 411 ron. Omul a muncit si contribuit 35 de ani. Ca n-a avut scoala, ca nu s-a dus la cursuri de calificare… nu conteaza. Un “pensionar” inventat de “reformisti” primeste 350 ron. Decizie de pensionare anticipata a unui fost inginer intr-o turnatorie: 484 ron… mai vrei exemple?
Buna Dimineata,
Postare noua – Sfârşit de săptămână 27 Aprilie / Cine mai minte când respiră?