O maturitate târzie a unei tinere doamne
30/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Titlul nu este deloc un oximoron, este o constatare. Democratia moderna a aparut “de jure” acum o suta cinzeci, aproape doua sute de ani. “De facto”, vorbim despre democratii adevarate dupa primul razboi mondial. In Europa, ca si alte locuri din lume, democratia a fost suspendata prin dictaturi, mai mult sau mai putin vremelnice. Marile pericole ale democratiei au fost crizele economice, razboaiele, nelinistile sociale artificial alimentate sau autentice si justificabile. In multe cazuri democratia a invins, in altele a fost invinsa de “oamenii providentiali”, care au instaurat regimuri eficiente prin bestialitatea lor.
Ultimul deceniu Euro-Atlantic si in mare parte mondial a inregistrat o noua maladie a democratiei, caracterizata prin producerea unor anticorpi care o distrug; putem caracteriza aceasta maladie ca pe una imunitara. Democratia a nascut un monstru – populismul “democratic”. Acest “populism democratic” este reprezentat in lumea occidentala aproape in toate guvernarile actuale. Dupa pacificarea Europei si crearea unei bunastari sociale bazate pe principii sanatoase, nesaţul de mai mult sau mai bine, a generat promisiuni politice irealizabile sau realizabile prin rezutatele pe care le vedem si simţim astazi.
Daca problemele Romaniei sunt legate de evenimentele de tranzit de la un sistem dictatorial la unul democratic, problemele occidentului sunt legate de aparitia liderilor carismatici, care au promis mult mai mult decat se putea si care au distrus intentionat sau incompetent echilibrele necesare unui stat de drept, inzestrat cu institutii functionale. Nu cred ca exista un academic american serios, care sa nu recunoasca in discutii particulare ca tragediile Americii contemporane au inceput pe timpul carismaticului Presedinte democrat, Bill Clinton. Tragedia bancara ce a declansat criza actuala dateaza de pe timpul lui (neimplementarea legilor auditului bancar) si tragedia 9/11 isi are radacinile tot atunci. Nu are rost acum sa analizez aceasta nefericita presedintie, o vor face istoricii care vor trai cu 100-200 de ani dupa moartea mea.
Dupa perioadele de ajustare europeana (Margaret Thatcher, Georges Pompidou, Giscard d’Estaing, socialistul Helmut Schmidt sau conservatorul Helmut Kohl), Europa intra in perioada populista de stanga sau dreapta. Totul a mers bine atat timp cat si stanga si dreapta Europeana nu au incercat sa importe / exporte modele, care nu erau bune intr-un stat cu structuri sociale si economice diferite, cu mentalitati incompatibile cu modelele importate. Ce merge in Suedia sau Danemarca nu poate merge in Romania sau Bulgaria. Pentru Romania “statul social” a devenit “statul asistat”. Nu ai nici o sansa de a convinge o populatie de milioane, cu comportament antisocial, ca trebuie sa munceasca pentru a trai. Educatia acestei populatii si a altora necesita generatii. Nu poti rezolva probleme economice prin masuri sociale. Nu ai posibilitatea de a crea e locuri de munca, atunci scoate-i la pensie la varste de 40-45 de ani.
Masurile dure nu ar fi fost posibile din cauza costurilor electorale insuportabile de majoritatea politicienilor. Nici in Romania si nici in alte parti, din cauze poate diferite, insa cu efecte asemanatoare.
Cred ca sistemul democratic poate sa se apere, cred ca sunt cazuri cand se si apara si vom vedea in postarea urmatoare cum, deocamdata trebuie discutate niste lucruri importante care stau la baza solutiilor care pot fi gasite. In anexa de mai jos aveti doua modele de sufragiu electoral.
Anexa
Sufragiul universal este unul din principiile de bază ale democraţiei, care constă în aceea că dă posibilitatea fiecărui cetăţean adult şi cu discernământ de a-şi exercita activ şi pasiv dreptul de vot, adică de a-şi alege reprezentanţii în legislativ, respectiv de a fi ales ca atare. Din punct de vedere istoric, este privit ca sistem de vot universal şi sistemul în care doar populaţia masculină a beneficiat de drept de vot activ şi pasiv.
Vot cenzitar – este sistemul electoral practicat pe scară largă înainte de instituirea votului universal, care consta în recunoaşterea calităţii de alegător şi implicit a dreptului de vot cetăţenilor care aveau un anumit venit anual evaluabil în titluri de proprietate imobiliară (terenuri, clădiri) sau stabilit în funcţie de cuantumul impozitelor plătite anual asupra veniturilor încasate.
În România, votul cenzitar a fost introdus prin Legea electorală din 1864, care împărţea electoratul în două categorii:
- electoratul rural – cei care plăteau o dare către stat de 48 de lei; cam 1000 RON annual.
- electoratul urban – cei care plăteau o dare către stat de 110 lei; cam 2200 RON annual.
Aveau dreptul de a fi scutiţi de censul de avere alegătorii care aveau calitatea de preoţi ai parohiilor, profesorii din invatamantul superior (pe atunci includeau si liceele) şi ai colegiilor, doctorii şi licenţiaţii diferitelor facultăţi, inginerii şi arhitecţii ş.a. Sistemul de vot cenzitar s-a păstrat până în anul 1917.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ziua buna
Votul cenzitar a fost la inceputurile “democratiei” . E depasit istoric si mai avem inca nostalgici care nu inteleg ca acest vot era exclusiv in apanajul unei asa numite “elite” ancorata de posturi . Calitatea acestei categorii de alegatori era in general slaba sau foarte slaba caci cultura/cunoasterea era slab raspindita in natiune .
Democratia inseamna vot universal si nu cenzitar .
Iar reformele sint acele masuri opuse populismului care au asigurat si asigura democratia . Ca dovada , in ultimii 30 de ani nu au mai aparut statisti ci doar politicieni care se gandeau si gindesc la postul/functia de azi sau maine .
Nimeni nu se gindeste la generatile viitoare . (care nu inseamna doar nepotii sau copii acestor politicieni)
Deci , e loc de mai multa suferinta sociala , economica si financiara pina sa se inteleaga ca nimic nu e posibil fara sacrificii iar viata pe datorie e o greutate colosala lasata tinerilor urmasi nevinovati .
Buna Stefan
multumesc pentru informare 🙂 Lumea se treansforma si o vom vedea (si simti) in mai putin de o generatie. Unii dintre noi chiaqr o sa o vada cu ochii lor.
Sefu
Nu informez .
Subliniez din nevoia vazuta caci in democratia “originala ” sint o gramada de “elite” cu diplome de doi bani dar pe functii si care sustin votul cenzitar , instaurarea unei monarhii (de toata jena istoric) ca unica salvare a natiei si indatorarea fara limita doar si exclusiv pentru consum .
Medical sti mai bine ca mine ca astia ar intra in categoria retardatilor mintali (adica popular numiti cretini) dar asta avem , cu astia defilam . 🙁
Stef,
le tratam noi pe toate in urmatoarele 2 zile. Sper sa-ti placa 🙂
Primul Sinistru turist Roman la Macao
Începând cu ziua de vineri, turneul asiatic al premierului Victor Ponta s-a transformat în program turistic. Potrivit informațiilor postate pe pagina de Facebook a lui Ponta, premierul român a vizitat Samarkand, fosta capitală a lui Timur Lenk, fosta colonie britanică Hong Kong și Macao, capitala asiatică a jocurilor de noroc.
https://www.facebook.com/Ponta.Victor?fref=ts
Il meritam din plin! Si Basescu il merita. Sa ne traiasca – el, Basescu si coabitarea lu’ peste!
buna seara ! mitomanul e turist e prin tara e jale de la inundatii de vreo saptamana . pe vremea lui Boc sau MRU urlau latrinele si numarau si gainele moarte. acu’ batista pe tambal si coabitarea sa “duduie” 🙁
Pentru interesati – Barbu Catargiu, enigma unei crime politice
Seara buna,
din nefericire tanara doamna nu s-a maturizat si nu cred ca mai exista sanse 🙁
http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandal-in-pntcd-aurelian-pavelescu-1045182.html
Parca au inebunit toti, juri ca o mana nevazuta misca piesele pe tabla cu o viteza nebuna si fara nici o logica.
Seara buna @mar
In totalitatea partidelor mioritice se folosesc aceleasi metode din RSR cind aveam un singur partid “biruitor” .
Excluderea era si este arma suprema pentru inlaturarea celor care misca in front .
Nici vorba de democratie interna la aceste partide .
Oligarhie pura dictata de interese personale si lupta e nemiloasa . Exact , identic cum era in Partidul Comunist Roman. Puterea de dragul puterii .
salut mar,
la noi ca la nimeni. Imi pare rau de ceea ce s-a intamplat in primul rand pentru ca simt ca toate eforturile lui MRU devin inutile 🙁 Nu se poate lucra cu asemenea oameni.
Oare ce explicatii vor mai primi bucurestenii, ptr. ca scenariul se repata la fiecare ploaie de vara mai serioasa 🙁 Cantitatea de apa nu a fost spectaculoasa, cca. 60 l/mp pana la ora 16.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/galerie-foto-bucurestiul-sub-ape-bulevarde-inundate-oameni-blocati-in-masini-306191.html
ca de obicei – o aiureala.
Buna seara,
un comentariu din ziare .com ne lamureste despre “excursia” lui Ponta in Asia:
” Apropo de Ponta si ai lui ajunsi la guvernare stim noi cum
… iata ce scrie azi, pe fb, jurnalistul Mircea Marian: “Ponta, mega-excursie la Samarkand, Hong Kong si Macao, capiatala asiatica a jocurilor de noroc! Veselie! I-a luat avionul lui Basescu, o trupa de ziaristi care tac malc si scriu numai ce trebuie si gata distractia! Uitati-va pe site-ul guvernului, de vineri omul nu a facut nimic. Nimic! Lucrez cu marfa clientului: pozele sunt de pe fb-ul lui Ponta, din Samarkand si din turnul de televiziune din Macao. Turism exotic pe banii contribuabililor.”
Si tot dumnealui continuă, mai jos, cu un alt comentariu: “Mircea Marian va spun ca am fost in multe deplasari cu Basescu, niciodata nu si-a permis asa ceva. In China am stat 3 zile in care am avut timp liber circa 4 ore, in special noaptea. In SUA, in 2005, dormeam in avion sau 5-6 ore la hotel. N-am fost in Coreea de sud, dar mi-au povestit colegii ca, din avion, dupa nu stiu cate ore de zbor, a sarit direct in programul oficial. 3 zile de turism cu Basescu? Macao si Hong Kong? never, ever!”
Observati, va rog, diferenta. De asta au crescut taxele si impozitele si altele noi au fost introduse.
Votanti USL, traiti bine? Eu – nu… Daca tot l-ati votat pe Ponta, eu il oblig sa-mi readuca bunastarea in casa asa cum a promis.”
Cedric,
el se simte masculul alfa si isi permite ceea ce vrea! Ca sa intelegeti exact de ce sunt atat de suparat pe Basescu.
Din nefericire noi ramanem cu supararea 🙁
mar,
din nefericire 🙁
Buna seara.
Sa fim sinceri..ce ar putea sa faca in China in afara de turism?
Acum cateva zile, joi daca nu ma insel, a fost in vizita oficiala in China presedintele Coreei de Sud. Presa chineza era plina de comentarii, articole, interviuri despre si cu doamna in cauza. Sunt curios daca va fi asa si in urma vizitei lui Ponta :)..
Salut 🙂
Inteleg ca traiesti acolo. Ne-ai face un bine daca ai putea sa comentezi putin vizita primului mascul al romanilor in China 🙂
Primul Tonta national e in China la cersit ?
Se milogeste de ei sa vina sa ne construiasca de toate ?
Pe banii lor . 🙂
Ulterior se va trata si spaga .
Nu, Stefan cu chinezii nu te joci – in primul rand sunt tratate spagile 🙂
L-a demolat Cristoiu cu Badin. Ponta s-a facut de mirul lumii cu plimbarea in Kazahstan si nu numai.
Adevarat,
pacat ca ei sunt numai 2 voturi 🙁 Bune, dar atat.
buna seara
democratie vs ” elitism”
cam asa inteleg eu alegerea;
pori avea democratie acolo unde elitele inteleg sa fie ” public servant”;aici cu rezerve,nimeni,niciodata nu va fi public servant fara a avea si o agenda personala; agenda personala poate insemna compromisuri minore pentru a pastra ” privilegiile ” elitei sau schimbari radicale care vor permite ” repozitionarea” eliteidin nou ca elita dupa schimbari e alta discutie;
anglia -regatul unit- poate ca este cel mai bun exemplu;de la magna charta, ” elita” a cedat si a castigat altceva;
franta: exemplul prost
germania-asta e un caz special; ” fuhrer-ul ” ramane conducator ” si-n pielea goala”
us- elita industriasilor sec xix,suficient de deshteapta sa pemita intotdeauna ” primenirea”;e probabil cea mai ” meritocrata ” societate si de aceea va fi si in viitorul previzibil cea mai puternica!
romania: care elite?sa-mi fie cu iertare,dar eu unul nu consider elite camarilla lui carol al doilea;ce a fost ” elita” a disparut odata cu pp carp,marghiloman,barbu stirbei,ionel bratianu;
ce avem azi?avem o adunatura de agramati,arivisti,neispraviti care isi etaleaza averea prin gesturi obscene;ceva similar restauratiei franceze sau anilor 50 din romania( elita fiind ala care mergea cu volga neagra si sofer)
sperante? niciuna;sa nu-si inchipuie naivii ca fiii” elitelor” de azi vor fi altfel;ultimul exemplu=copilul lui nastase care a deschis o discoteca;
nu mai spun si de ce face ponta prin orientul indepartat acum…asta macar nu e ” elita”
vizita lui ponta in china:
a mai fost unu’ pm,pre numele lui vacaroiu,care s-a dus prin china;si s-a dus cand chinezii nu erau ce sunt azi ;si s-a dus cand primul om din china vorbea romaneste; si tovarasul ala chinez-care vorbea romaneste-chiar dorea ca china sa intre in europa prin romania;
si al nostru pm a zis in discutii un lucru-textual- ” dumneavoastra chiar aveti o economie mare ar trebui sa ne gandim sa cooperam” si dupa asta s-a rupt ” filmul”;
nush de ce cred ca acum vizita asta e ” remake” la viziata aia; de data asta cineva l-a ” sfatuit” pe ponta sa mearga la cazinouri,ca chinezii sunt mari gambleri;sunt,dar sunt pe banii lor( furati sau cinstiti,e altceva)
china nu investeste in tari ca romani daca nu are garantii de stat; e capabil ponta sa le ofere? nu cred
china nu investeste decat daca in investitie e si ” statul ” tarii unde investeste! va investi statul roman in ce propune ponta chinezilor? sigur ,nu!
singurul rezultat: ponta va vorbi vreo sase luni ca vor fi investitii chinezesti in romania;cam pana la craciun;atunci vor veni colindele si se va uita de vizita
pentru toti,insa in special pentru @stefan/excelenta idee de reclama italiana in supermarket londonez!
http://www.youtube.com/watch?v=44UC6muN8KY
Salut
Unii inventeaza de toate pentru a face reclama produsele lor pe alte meleaguri .
Altii arunca banii pe geam cu simboluri frunze , imnuri sau se milogesc de altii sa le asigure belsugul ,
Salut.
Din pacate nu prea exista nimic de comentat..redau aici un articol de 8 randuri de pe Xinhuanet.com : ” C Y Leung, chief executive of China’s Hong Kong Special Administrative Region, met visiting Prime Minister of Romania Victor Ponta on Sunday morning and exchanged views on issues of mutual concern, a local government press release said.
Leung said that Hong Kong and Romania have been enjoying good bilateral trade relationship, hoping the two sides would continue to maintain the close ties to further enhance the economic cooperation and exchanges.
Leung encouraged Romanian enterprises to make use of Hong Kong as a super-connector between China and other parts of the world to explore business opportunities in the mainland as well as the Asia region as a whole.”
multumesc 🙂
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 1 Iulie / Ponta, călătorul lipsit de griji
In momentul de fata, ca un raspuns la gravele deficiente ale democratiei postdecembriste, in Romania se acumuleaza din ce in ce mai multa putere in afara politicului. la serviciile secrete. Asta cu suport si binecuvantare occidentala, in special americana. Prin aceste centre de putere se gestioneaza atat mare parte din relatiile externe cat si o parte semnificativa din deciziile interne prin controlul relativ al clasei politice, al presei, administratiei si mai ales al justitiei ( de aici si senzatia de reforma). Acest tip de putere care se exercita netransparent, de tip autocratic pana la urma, credeti ca este o solutie acceptabila pentru Romania de azi?