Neputință liberală, ticăloșie pesedistă și alternativă USR-istă
27/10/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Premierul Dacian Ciolos a refuzat politicos oferta PNL de a candida si de a face campanie pentru acest partid. Sigur, premierul a lasat sa se inteleaga ca ar fi deschis la ideea unui nou mandat de premier, dar asta a fost unica concesie facuta liderilor liberali care au s-au dus la Palatul Victoria ca la moastele Sf.Dumitru, sperand ca vor fi salvati de la o posibila infrangere de premierul in functie. Aceasta agatare de ultim moment a liberalilor de premierul Ciolos demonstreaza incapacitatea PNL de a invata din propriile greseli. Fara strategie, fara o conducere coerenta, ros din interior de coruptie, PNL se afla in deriva in acest ciclu electoral. Esecul alegerilor locale, dezastrul politic de la Bucuresti nu au fost nici analizate si nici intelese nici la nivel central si nici nivel local. Liderii partidului au preferat sa dea vina in vara pe USB esecul de la Bucuresti si au pretins totusi ca au obtinut un rezultat istoric la alegerile locale.
Liberalii au sperat ca USB (azi, USR) este o moda trecatoare si ca electoratul non-PSD va veni alergand catre PNL. Dar ce are, de fapt, de oferit acest partid votantilor? Cine este in acest moment liderul PNL? Nominal, acest lider se numeste Alina Gorghiu dar practic este evident ca partidul nu are o conducere suficient de ferma si solida in gandirea politica. Nimeni nu este capabil sa instituie o disciplina parlamentara, nimeni nu poate sa articuleze o minima oferta electorala. Cine crede ca electoratul se va inghesui la urne pentru “onoarea” de a vota partidul condus de Alina Gorghiu este naiv. Care sunt celelalte nume care au forta de tractiune electorala in partid? A sustine in permanenta ca trebuie votat PNL-ul pentru ca acest partid reprezinta alternativa relativ curata fata de PSD este prostie.
Electoratul de “dreapta” nu este din aceeasi stirpe cu alegatorul de baza al PSD care este adeptul pastrarii status quo-ului si pentru care coruptia politicienilor este un dat ce nu poate fi schimbat. Electoratul ne-pesedist, mai exigent electoral, asteapta ca partidele sa ii ofere un alt fel de politician, o alta viziune a modului de a face poltica. In plus, in acest ciclu electoral, PNL nu se poate baza pe votul negativ, vot de care a beneficiat de pilda Klaus Iohannis si la un moment dat Emil Constantinescu si CRD-ul. Din contra, PNL-ul se vede acum in situatia de a fi afectat de acest vot de protest anti-sistem care se anunta inca din primavara. In aceste conditii, Dacian Ciolos nu poate si probabil nici nu vrea sa fie folosit pe post de manta de vreme rea de un partid care ar fi foarte multumit sa guverneze alaturi de PSD, fostul sau aliat din USL.
Si daca Dacian Ciolos nu vrea sa faca campanie electorala pentru un partid aflat in deriva politica, nici presedintele Iohannis nu se arata gata sa sara in ajutorul liberalilor. In primul rand, atunci cand a anuntat la “Adevarul live” ca nu crede in guvernele de uniune nationala, presedintele in functie a transmis un semnal clar ca nu va accepta un blat transpartinic facut pentru perpetuarea actualei clase politice. “Societatea a asteptat ca partidele sa scoata penalii din joc, sa promoveze oamenii buni, sa se deschida, sa se reformeze. Aici lucrurile au cam trenat. Unele partide au inteles aceste asteptari, si – chiar daca uneori foarte greu – au incercat sa se schimbe”, a mai spus presedintele.
Greu de spus daca Klaus Iohannis s-a referit strict la PNL si PSD . Fara a sti exact ce gandeste seful statului, inclin sa cred ca domnia sa a dat o nota prudenta de trecere USR, a lasat corijent PNL-ul, si de-a dreptul repetent PSD-ul care si-a pastrat toti coruptii pe locuri eligibile. De PMP si ALDE nici nu mai vorbesc, aceste “partide” isi pot numara membrii in functie de cat de ocupate sunt celulele de la Rahova cu candidati de-ai lor!
Dar in acest moment suntem doar in faza in care stim care sunt armatele care se infrunta si o parte din soldatii angajati in lupta. Pana in decembrie insa se mai pot intampla multe lucruri. Caci DNA lucreaza in trei schimburi si “personalitatile” arestate sau chemate sa dea cu subsemnatul la Parchet se inmultesc de pe o zi la alta, spre bucuria electoratului satul de aceasta clasa politica.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
CNN front page
http://edition.cnn.com/2016/10/27/europe/nato-russia-troops/index.html
Deci initiativa aia la Marea Neagra a presedintelui Iohannis nu era chiar o utopie, o “hahalera”, o “aroganta”, brusc GB ar trimite Typhoon, Canada F18, niste fregate, ce le-o fi ven’t asa,brusc?
Am citit la articolul de dimineata ca la spitalul de arsi multlaudata si nefolosita camera hiperbarica este destinata tratamentelor anti imbatranire! Excelent!
Da. Excelent. Asa putem aresta niste magari pentru deturnare de fonduri. Spitalul nu functiona oricum dar vinovatii nu puteau fi acuzati cu nume si prenume pentru ca nu incalcasera litera legii. Ei, acum se pare ca au un temei legal sa-i umfle.
Acelas lucru si cu doctorii din politie. Au facut prostia sa-si agate singuri de gat un afis cu “corupt” 🙂 cu suspendare sa fie dar fara pensie speciala. Ca doar sunt condamnati penal. Si afara din politie. Ca doar si Iohannis s-a prins ca in mediul privat nici paznic nu poti fi daca ai cazier. Cum dreac poti fi comisar?
Guvernul viitor are ocazia sa curete politia si armata de corupti folosindu-se chiar de prostia si lacomia lor. Acum sunt toti “marcati”. S-au “marcat” singuri. Doamne ajuta numai sa vrea viitorul guvern sa faca asta.
Breaking News
http://www.timesnewroman.ro/politic/odios-statuia-in-forma-de-penis-vandalizata-cineva-a-lipit-pe-ea-un-afis-scarbos-cu-tariceanu
Buna ziua
Cei de la pnl oare se intreaba cine ar vota cu ei daca in aceasi zi la ora 11.00 voteaza o lege iar la ora 15.00 spun ca o vor contesta la CC?
Acest partid pare ca va avea din pacate soarta pnt
si mai rau, asta era unul din candidati.
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-21380211-fostul-sef-brasov-aristotel-cancescu-retinut-pentru-luare-mita-abuz-serviciu-plasat-sub-arest-domiciliu.htm
Buna ziua. Conform evz Fostul preşedinte Traian Băsescu deschide lista candidaţilor PMP la Senat, în Bucureşti, pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. sa ne amintim ce spunea in 2011 http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10016898-traian-basescu-nu-voi-mai-activa-viata-politica-dupa-imi-voi-incheia-acest-mandat.htm Intrebat daca ia in calcul ocuparea functiei de premier in viitor, Traian Basescu a afirmat: “Nu, si o spun cu orgoliu. Intr-o tara in care ai fost presedintele nu mai poti fi nimic altceva decat ce ai fost, un fost presedinte”.
Exista o solutie in situatia blocarii listelor de candidati, a incercarii de blocarea a USU-lui, isitul in strada. Daca sleatha de talhari in frnte cu penalul Dragnea se joaca cu faclia pe langa butoiul cu benzina, se inseala amarnic. In plus este un semn evident de frica.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21380004-nicusor-dan-acuza-psd-incearca-blocheze-usr-candideze-alegeri-este-exact-acelasi-lucru-care-psd-facut-alegerile-prezidentiale-din-2014.htm
Ziua buna tuturor!
For Those About To Rock, I Salute You! 🙂
Putem banui ce gandeste seful statului (daca ceea ce ii iese pe gura este si rodul procesului de gandire, iar nu doar de memorare, fireste). La acelasi “Adevarul Live”, Inaltimea Sa, Plavanu’, agrai astfel:
“Aceste alegeri nu sunt alegeri guvernamentale, ci parlamentare. Trebuie sa intelegem cu totii ca aceste alegeri sunt despre Parlament. Alegatorul nu este chemat sa aleaga Guvernul, ci partidul in care are cea mai mare incredere. Dupa alegeri, cand stim cine cate locuri are, incepem runde de negocieri, pentru a elucida care este formula optimala, fezabila, pentru a forma un guvern”
Smecher Maria Sa, Penalu’!
Trebuie sa te contrazic, de fapt se vede clar ca asta este strategia partidelor mari, despre cum vor pune ei sau nu primul ministru, PNL se atarna de Ciolos dupa ce a luat flit de la Matilda la b1 in direct si PSD spune ca nu va numi tehnocrati, sorosisti si bruxelezi vanduti multinationalelor.
Asta este tema pe care s-au centrrat discutiile.
Astea toate din lipsa de persoane si politica credibila.
Acum daca vrei sa-i spui lui Iohannis este papagal sigur ca poti s-o faci, mie ce spune mi se pare o observatie de bunsimt.
Salutare! 🙂
Doar d-aia e forum, ca mai intai sa nu fim de acord. Dup-aia om mai vedea 🙂 …
De-o pilda, mie nu mi se pare deloc de bun-simt sa separi alegerile parlamentare de un eventual guvern rezultat din ele, nici macar din vorbe. INDIFERENT cine va castiga alegerile. Nu e democratic; si nici nu e firesc.
In plus, daca e sa ma iau dupa Dvs, Presedintele nu face altceva, sarmanul, decat sa ne comunice noua, alegatorilor, mai in clar, ce vor partidele in acest moment; e doar purtatorul lor de cuvant si de vointa. Si joaca dupa muzica lor, a partidelor. Dar ce ar vrea EL, ca Presedinte, cand ne va spune? Cand ne va face o explicitare a ceea ce inseamna “altfel” in politica? Cand aflam ce s-ar putea sa cuprinda “proiectul de tara” la care SE lucreaza? Stie Malai-Mare Intaiul ce vrem noi, electorii? Poate interpreta Gaunosenia Sa corect rezultatul unor alegeri? P-astea cand ni le spune?
Pe scurt si referitor doar la citatul de mai sus, de la Adevarul Live; alegerile de ce le MAI tinem? Ca sa avem un Parlament-paravan pentru felurite fantezii pseudo-politice si rezolvari originale kinky? Din nou? S-avem pardon, dar Iohannis e cel putin lipsit de bun-simt si de tact, de fler politic adevarat si chiar de minte, in declaratia aia. Parerea mea.
http://adevarul.ro/news/politica/cum-ajunsusr-pas-rateze-alegerile-parlamentare-nicusor-dan-psdface-acelasi-lucru-cala-alegerile-prezidentiale-din2014-1_5811f8095ab6550cb8f57a4a/index.html
Buna seara
” Cred că Bucureştii trebuie să aleagă dacă eu continui mandatul de parlamentar şi nu trebuie ca selecţia sau cariera mea politică să se încheie pentru că aşa decide Sistemul. Voi veni cu un set de propuneri, un program care va fi mai atractiv, mai real, mai util decât colecţia de platitudini prezentată de domnul Cioloş şi care se referă la iniţiative legislative de care consider că e nevoie”, a mai spus Udrea.
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/elena-udrea-candideaza-ca-independenta-600793
Mai corect era sa decida cei din Roman daca doamna Nutzy merita sa isi continuie mandatul de parlamentar sau sa mearga spre mandatele de arestare . Dar cum Pinalty(condamnat ) si Culita Tarata ( decedat ) nu mai taie si spanzura prin judetul Neamt stimata doamna trage sperante ca “Bucurestii” ii vor da imunitate .
Good Luck Charlie
Salut
Ai remarcat cit de repede a obtinut blonda semnaturile ? 🙂
Se cumpara din greu liste intregi .
Sunt sigur ca le-a obtinut cinstit de la martorii abonati la Institul Fericirii !
Great !
” Circa o sută de militari americani au primit săptămâna aceasta un ordin surpriză să transporte pe calea ferată un sistem de rachete antiaeriene Patriot din Germania în România, pentru a participa la un exercițiu împreună cu alți circa o sută de militari români. ” http://www.agerpres.ro/externe/2016/10/27/un-sistem-de-rachete-patriot-va-fi-adus-in-romania-pentru-desfasurarea-unui-exercitiu-militar-17-12-03
salut
si ce urlau “anal”-istii ca dupa summit-ul de la Varsovia Romania nu a obtinut nimic!
Seara buna
– La Vasingthon 🙂 a fost data unda verde sa arate NATO pisica rusilor . (ca tot americanii sint aia cu principalele trupe , arme si finantare a tratatului)
Seara buna
Ti-am acum vreo saptamana ca Pentagonul are planurile facute 🙂
Poate vedem si o crestere a investitiilor 😀
salut @intamplator , toata treaba e ca politica Pentagonului sa nu fie “alterata” de aparitia virusului trumpist . acum miza , pt Tara noastra , este si mai mare !
Ca fapt divers , Vallonia , regiunea aia din Belgia, a dat azi dimineata consensul pentru tratatul UE- Canada .
Va fi semnat in saptaminile urmatoare (depinde cind are timp canadianul sa vina in Europa)
http://www.ilsole24ore.com/art/mondo/2016-10-27/il-premier-belga-c-e-l-accordo-la-ratifica-dell-intesa-ue-canada-123924.shtml?uuid=ADI43QkB
ha, ha, le-a mai pus o grenada in sectiile de votare. inclusiv hartia a fost verificata.
http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/mai-vrea-sa-elimine-suspiciunile-privind-eventuale-fraude-electorale–la-alegerile-parlamentare–numararea-voturilor-va-fi-filmata–iar-stampilele-vor-fi-sigilate-dupa-inchiderea-urmelor-431566
@Doxa, salut,
In primul rand, sa ne uitam la constitutie. Nu leaga in niciun fel guvernul de alegeri. Ceea ce spui tu, e ca si cum ai spune ca / constitutia e nedemocratica. Bun, poate e, dar atunci sa o schimbam. Dar democratie in afara constitutiei, nu exista intr-un stat democratic. Bun, ceea ce nu e interzis, inseamna ca e permis. Si tu spui ca ti se pare nedemocratic, ca alegerile parlamentare sa le separi de un eventual guvern rezultat din ele. Au prezentat vreodata partidele liste complete pentru guvern ? Apoi au mai fost ministri neafiliati politic prin diversele guverne postdecembriste. Dar daca, sa zicem, ca avem un guvern legat de parlament la alegeri si acesta cade in urma unei motiuni de cenzura ? Dupa cum zici tu, ar fi nedemocratic ca respectivul parlament sa investeasca alt guvern si ar trebui sa se faca alte alegeri.
Democratia parlamentara presupune ca eu, ca cetatean, imi deleg reprezentarea intereselor catre parlament. Si stop joc. Parlamentul poate investi si un guvern intergalactic. Si va raspunde in fata ta. Dupa cum guvernul va raspunde numai in fata parlamentului, ca numai el il poate investi/da jos.
PS. !mi pare rau sa te vad asa catranit.
Salutare, @elablue! 🙂
Incep de unde ati incheiat Dvs, adica de la ultimul paragraf: sunt complet de acord cu cele afirmate acolo, lucrurile chiar asa ar trebui sa functioneze intr-o democratie. Intelegerile post-electorale nu sunt asa de deranjante ca cele pre-electorale sugerate in ultima vreme de Alteta Sa Klaus Intaiul (vedeti, va rog ultimul paragraf al acestui raspuns). Daca ati observat in prima interventie a mea aici, eu puneam in discutie doar atitudinea smechereasca si insinuanta a Presedintelui (in deplina consonanta cu cea a partidelor) fata de electorat, intr-o democratie, fie ea si asa cum rezulta din Constitutia noastra de acum. Si mai ales aceast comportament al lui in preajma alegerilor. Nu vreau sa intru in dispute constitutionale, ci ma rezum la politica: daca Guvernul nu este o rezultanta a Parlamentului (oricum ar fi el, chiar si cu geometrie variabila pe parcursul unei legislaturi, ca asa e si la case mai mari, nu numai la noi), atunci ce mai e Guvernul? Guvernul care imi strange mie banii si apoi ii si cheltuieste, Guvernul care, dintre toate puterile din tara asta imi influenteaza cel mai mult viata, daca nu e ales odata cu Parlamentul (sort of, pentru ca nu exista la noi majoritati absolute si bine ca e asa) si daca nu e ales odata cu Presedintele (si asta e bine, parerea mea), atunci cand este el in mana mea, ca alegator? Este vreodata? Si ce alegem noi anul asta in Decembrie? Un Parlament de politici care sa ce? Toata aceasta gargara incontinenta pre-electorala a partidelor, acompaniate destul de gros si zgomotos de Prim-Solistul Werner, mutenia tuturor in legatura cu posibili premieri in caz ca, lipsa oricaror repere programatice reale, reintoarcerea la votul pe liste samd multe nu fac decat sa duca, incet-incet, la relativizarea instrumentului democratic cel mai puternic: votul si rezultatul sau. Pe nesimtite poate veni si relativizarea alegerilor in totalitate, a democratiei, de ce nu? (din nou, vedeti mai jos, in paragraful urmator)
Mai presus de toate, insa (si asta e o chestiune de interpretare mai putin rationala si mai mult intuitiva a evenimentelor din ultimele trei-patru luni), mie personal nu-mi place acest sentiment, la care Iohannis contribuie din (mult prea) plin, ca, indiferent cine va castiga alegerile, are el o solutie mai buna si o sa ne-o spuna atunci, desi o stie de pe acum. S-ar putea sa ma insel, dar asta e perceptia mea in momentul de fata vis a vis de ceea ce se intampla in politica romaneasca. Si ar fi bine sa ma insel. Sa dea Dumnezeu sa ma insel!
PS: imi pare rau si mie ca sunt asa de catranit, @elablue 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=cmVd4pk2P_w
Am ras de m-am prapadit:
http://www.timesnewroman.ro/monden/cazul-moastelor-din-rucsac-se-complica-unul-din-degetele-gasite-la-patriarhie-apartine-elodiei
Buna seara 🙂
Pe de alta parte, as dori sa va atrag atentia asupra unui dezastru infricosator care pandeste pamantul.
(Nu pun chestii din astea, dar vad ca a aparut si pe relitatea – asa ca merita purina atentie pentru studiat mecanismul imbecilitatii nationale – pot sa va mai spun ca povestea apare de 2-3 ani incoace si e preluata mereu cu o incrancenare demna de o cauza – nu mai buna, dar cel putin mai inteligenta : evil: )
Initial am crezut ca e un new TimesNewRoman, dar vad ca m-am inselat:
http://ampress.ro/nasa-pamantul-va-fi-in-bezna-timp-de-15-zile-in-noiembrie/
Ca om care a lucrat mult in salarizare, am si eu o intrebare:
In perioada de 15 zile de bezna se plateste sporul de noapte si in timpul zilei? 😆
Nimic ingrijorator ne asigura ziaristii. Ca daca temperatura creste doar cu 8 grade (ocazie pt. primarii sa nu mai faca contracte de deszapezire), e chiar placut sa mergi pe intuneric la servici. Sper doar ca serviciile publice de transport sa nu aiba si ele program de noapte
Nu l-am urmarit pe presedinte deloc. Dar presedintele e mana moarta in afacerea asta Pasii sunt asa
1. dupa alegeri partidele negociaza intre ele in vederea constituirii unei majoritati A
2. merg la Cotroceni si partidele care s-au inteles sa colaboreze si sa formeze o majoritate A fac o propunere de PM
3. presedintele are doua optiuni
a. sa agreeze propunerea si atunci desemneaza persoana respectiva ca PM desemnat. Acesta isi alege o echipa (sigur negociaza cu partidele majoritare A programul si ministrii) si apoi merge in parlament pentru investitura. Si parlamentul voteaza respectivul guvern. Sa observam ca guvernul se voteaza in integralitatea lui. Asa ca nu putem separa PM-ul de ministri.
b.presedintele nu agreeaza propunerea avansata de majoritatea A parlamentara. Si atunci poate sa il propuna pe gigel. Si gigel poate sa adune / sau nu o majoritate care sa il voteze. In acest moment gigel poate fi votat de majoritatea A initiala sau de o alta majoritate B pe care gigel a reusit sa o coaguleze in jurul sau. Ca mie nu imi place majoritatea B, presedintele n-are nicio vina. Constitutia garanteaza dreptul absolut de a stabili PM numai daca exista un partid care are 50%+1. In rest, partidele pot negocia liber intre ele cum sa formeze o majoritate.
Daca gigel nu trece de votul parlamentului, presedintele mai poate face inca doua desemnari. Daca si a treia desemnare cade in parlament, atunci se declanseaza alegeri anticipate. Insa Parlamentul are la indemana suspendarea presedintelui. Si legea in vigoare spune ca referendumul e valid cu minimum 30% prezenta. Mie mi se pare ca exista un mecanism de c&b intre cele doua puteri alese direct. Astfel, daca, de exemplu, se creaza o majoritate cu un partid extremist (desi politicienii au promis in campanie ca vor face alianta cu acest partid) si presedintele considera ca nu e bine, poate provoca anticipate. In acelasi timp parlamentul il poate suspenda pe presedinte. In ambele cazuri se ajunge la vot si poporul decide.
WIKI “Democrația reprezentativă este un regim politic democratic în care cetățenii deleagă puterea poporului – a “suveranului” – unor reprezentanți pe care îi aleg chiar din rândurile lor, pentru a se ocupa de treburile publice. Alegerile legitimează dreptul reprezentanților de a decide în locul și în numele poporului, fără a-l mai consulta, pentru o perioadă de timp limitată, după care trebuie organizate noi alegerei.”
So, ai o reprezentare gresita asupra guvernului. Tu nu il controlezi direct niciodata. Tu nu controlezi direct decat parlamentul si parlamentul controleaza, in numele tau, guvernul. Tu, daca esti nemultumit de cum colecteaza guvernul taxele tale, te duci frumusel la parlamentarul de circumscriptie si ii spui. Parlamentarul are instrumentul motiunii de cenzura si il poate trimite acasa pe guvern.
E ca la firme, actionarii (poporul) aleg CA (parlamentul) si CA-ul alege un director(guvern).
Din ultimul paragraf – e vorba despre fuga de senzational a jurnalistilor si de apetenta subita a presedintelui de a vorbi/glumi cu ei. Si apoi, nu uita ca si presedintele e ales direct, adica e reprezentantul tau, reprezentandu-ti interesele in functionarea corecta a institutiilor statului.
🙂 Credeti sincer ca am eu nevoie de descrierea mecanismelor de mai sus? 🙂
FYI
http://observer.com/2016/10/putins-support-for-europes-far-right-just-turned-lethal/
Buna dimneata.
Despre implicare!
https://republica.ro/am-strans-semnaturi-pentru-usr-si-am-vazut-cum-romanii-se-transforma-din-telespectatori-in-cetateni
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-28-octombrie-usr-pe-muchie-si-cu-emotii/50158/