Nașterea Mântuitorului – nașterea noastră spre fapte bune!
25/12/2023 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Dragi membri ai Comunitatii Politeia,
Primiti azi, de ziua sfântă a Nasterii Domnului Iisus Hristos, ganduri crestinesti trimise catre voi cu prietenie si emotie din partea prietenilor Dvs, @Desy si @Cetatean!
Dintotdeauna cinstim marea sarbatoare in familie si ne bucuram, precum s-au bucurat si cei de dinainte stramosi ai nostri. Crăciunul este sărbătoarea familiei pentru că este sărbătoarea dincolo de cuvinte a venirii în lume a Fiul Întâi Născut din Tatăl, mai înainte de veci, dar întrupat pentru noi și purtat de în brațe de Maica Sa, acum mai bine de două mii de ani.
Să ne bucurăm deci, fraților, și să înțelegem că alții de lângă noi nu au parte în zilele acestea de bucuria aceasta a serbării în familie….
Să ne gândim doar la toți copiii ai căror părinți nu au apucat să ajungă acasă din străinătate – unde sunt la muncă – sau să ne gândim la acei copii din Ucraina, siliți să serbeze Crăciunul printre străini, departe de ai lor, fără cadouri, și mai ales fără tații lor alături….
Să ne bucurăm, zic, dar reținut, cu inima îndoită, căci în această lume nebună nu mai e loc de bucurie deplină nici măcar pentru cele lumești, darmite pentru cele cerești. Această zi sfântă a ajuns, pentru mulți din lumea de azi, să nu mai poată fi prăznuită în casele lor, cu lumini și colinde, ci în întuneric, frig și foame…
Și poate că doar în aceste vremuri grele pentru mulți și care nu lasă pe nimeni să serbeze în tihna, înțelegem că zilele Craciunului nu inseamna numai mancare si cadouri, ci inseamna, inainte de toate, minunea Intruparii Mantuitorului și mai ales minunea împlinirii profețiilor, dintre care cea mai scumpă este pacea cerească adusă de Fiul Întrupat.
Asa cum spune cineva din vechime, mai intelept ca noi:
“Ceea ce patriarhii cu mare dor au aşteptat, proorocii au prezis, drepţii au dorit să vadă, s-a împlinit în ziua de astăzi: Dumnezeu S-a arătat în trup pe pământ şi a locuit între oameni. De aceea, să ne bucurăm şi să ne veselim, iubiţilor! Aşadar, să nu fim nemulţumitori către Binefăcătorul nostru. După puterile noastre, toţi să-I aducem de toate: credinţă, nădejde, dragoste, înfrânare, milostenie, iubirea aproapelui. O, iubiţilor, viaţa noastră este scurtă; să fim treji şi să veghem! Să ne pregătim bine, să arătăm râvnă către toţi şi să fim băgători de seamă întru toate!” (Sfantul Ioan Gura de Aur)
Sa aveti parte de binecuvantarea lui Dumnezeu peste voi si familiile voastre, de sanatate, de rabdare in viata de zi cu zi, de armonie in familie, de reusite in planurile bune si de nadejde intr-un an mai bun!
Să credem și să nu uităm că Dumnezeu va veni, până în sfârșit, pentru a aduce pacea. Să ne rugăm pentru pace, să ne rugăm chiar dacă avem credință puțină, căci credința este ca grăuntele de muștar și ca cel de drojdie: puțină de este, ea tot destul este!
Să ne rugăm deci pentru pace în sfânta zi a Crăciunului…
Nu pentru pacea omenească, ci pacea cea cerească, pe care nimic nu o tulbură. Pacea dorită de păstori, pacea cântată de îngeri, pacea simțită de Maria și Iosif când îl priveau pe Mântuitorul făcut prunc pentru noi și culcat în ieslea săracă!
Trăim vremuri grele, însă să nu ne plângem, căci ele nu sunt în afara puterii celui Născut în iesle. Iisus s-a făcut prunc, pentru a ne arăta nouă că lumea aceasta are nevoie de pedagogia divină pentru a înțelege că pronia lui Dumnezeu ajunge mereu la ținta ei, care care este Adevarul și Pacea.
Sa fim cat mai drepti, dupa dreptatea dumnezeiasca, nu dupa dreptatea lumeasca. Sa pretuim lucrurile sfinte si sa le vedem mereu pe un scop ultim al lucrurile omenesti. Să căutăm cele drepte, nu cele scumpe, și să punem nevoie aproapelor înaintea nevoilor noastre. Mereu va fi cineva mai sărac și mai în nevoie decît noi. Vedem, simțim, cunoaștem nemijlocit acestea.
Să ne naștem și noi a doua oară, împlinind cuvântul paradoxal dar înțelept al lui Mântuitorului către Nicodim și să cântăm și noi cu îngerii și cu oamenii pentru Fiul venit în lume, ca prunc: slavă întru cei de sus, și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!
Fie ca anul care vine să fie un an al păcii dumnezeiești și al milei divine peste întreaga omenire, peste cei drepți și peste cei nedrepți, peste cei de aproape și peste cei de departe, peste cei care cred și peste cei care tăgăduiesc venirea Fiului în lume!
Crăciun cu pace în inimi și în fapte!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Ce este Craciunul, cine-i “Mos Craciun” si de ce sărbătorim naşterea lui Isus la 25 decembrie
….“Cele mai frumoase colinde din Bucovina” pe care le-am ascultat ieri nu contin nici un cuvant/sintagma ca “prunc”, “iesle”, “boi” “infasat in scutecel”, “Maria”, “Isus”. Ci doar “sa va fie masa masa”, “sa aveti bogatie”, si altele de acest fel…..Religia crestina tocmai ce a numarat 1,4 miliarde de membri, saptamana trecuta – este cea mai mare religie a lumii si inca castiga adepti.
Când catedrala Notre Dame din Paris a ars, în urma cu cativa ani, intr-o saptamana s-au strans un miliard de euro pentru reconstructia ei. Compania Total a pus 100 de milioane de euro la bataie în prima zi de dupa dezastru, L’Oreal cam tot atat, grupul LVMH (Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora) 200 de milioane de euro, grupul Kering (Gucci şi Yves Saint Laurent) 100 de milioane de euro. De ce?
Cand Victor Hugo a scris “Notre Dame de Paris”, in 1831, acea biserica era o ruina in care stateau cei fara adapost, cam ca cei pe care politia franceza ii alunga azi din Saint Denise ca sa faca loc satului olimpic, care se construieste pentru Jocurile Olimpice din vara viitoare. Dupa ce cartea a fost publicata, au fost stranse fonduri imense si a aparut ceea ce vedem azi, o frumusete: Notre Dame de Paris care ar gazdui “Coroana de spini” a lui Isus, cumparata de Ludovic al IX, in 1238, de la venetieni, cu 13.000 de monede de aur. Potrivit regizorului Jean-Jacques Annaud (care a documentat povestea) suma inseamna intreg PIB-ul anual al Marii Britanii din ziua de azi….. Si, da, nici 100 de bombe nucleare nu pot infrange credinta unui singur om.
Cum niciun 100 de indivizi maturi nu pot infrange incredintarea unui copil ca Mos Craciun exista…..”
https://www.zf.ro/opinii/ce-este-craciunul-cine-i-mos-craciun-si-de-ce-sarbatorim-nasterea-22221861
“Istorii și tradiții de Crăciun despre care acum se vorbește mai puțin: cât de vechi sunt târgurile de Crăciun și când au început să se împodobească brazii
Primii brazi de Crăciun au fost împodobiți în Alsacia, înainte de 1550, iar în teritoriile germane s-au răspândit puternic după 1650. Acum 170 de ani, românii începeau de pe la final de octombrie pregătirile pentru Crăciun și puneau în pivniță „rezerve” de vin, brânză și magiun. ….„De cum trecea Sf Dumitru (26 octombrie) toți mari și mici își aduceau lemne și crăci de la pădure. Apoi puneau la pivniță un butoiaș cu vin și drojdii, câte o putinică cu struguri, una cu brânză, oale cu magiun, prune opărite și afumate, dar și zarzavaturi. Curțile caselor se umpleau cu gâște, curcani, rațe și găini, toate puse sub comanda lui jupân Ghiță, porcul cel gras pentru Crăciun (…) Pentru mușchii lui jupân Ghiță, murăturile nu lipseau de la pivniță, Toată lumea dregea și cercuia putinile pentru acrit varză, pe care o așeza în pivniță cel mai târziu până pe 21 noiembrie. Apoi uscau mere, înșirându-le felii pe sfoară, uscau stafide și coarne. Nucile și gutuile nu lipseau din nicio casă”
….Târgurile de Crăciun sunt o tradiție foarte veche, din perioada medievală, iar pentru început erau asociate cu perioada de iarnă în general și abia din secolul XIV au început să fie legate de sărbătoarea Nașterii Domnului. Printre cele mai vechi târguri sunt cele de la Munchen, Nuremberg, Frankfurt, Viena sau Dresda.
Cele mai vechi documente arată că la Dresda, în 1434, un târg a fost deschis pentru numai o zi, în Ajunul Crăciunului, iar la Nuremberg, cele mai vechi documente care vorbesc despre existența certă a târgului sunt de la 1628, dar se pare că se ținea și cu un secol mai înainte.
….Primii brazi de Crăciun au fost împodobiți în Alsacia, înainte de 1550, iar în teritoriile germane s-au răspândit puternic după 1650. Documentele arată că în 1539 a fost dus un brad de Crăciun în catedrala din Strasbourg. Se spune că Martin Luther, care a murit în 1546, ar fi împodobit un brad cu lumânări. În anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun într-o piaţă publică din Strasbourg, fiind împodobit cu mere roşii, iar în acelaşi an, la Breslau, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian împodobeşte primul brad, nu foarte diferit de felul în care îl împodobim şi în prezent. În anul 1841 apare în Anglia primul brad de Crăciun, atunci când prinţul consort Albert, bunicul Reginei Maria a României, a dăruit un exemplar soţiei sale, celebra regină Victoria, şi l-a instalat la castelul Windsor. În vârful bradului era instalat un înger înlocuit, ulterior, cu o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniţi de la răsărit. Prima instalație electrică cu beculețe de Crăciun a fost creată de Thomas Edison, în 1880, la Menlo Park, California, iar după 1910 se producea pe scară largă instalații cu beculețe colorate care să fie întinse și aprinse de Crăciun.
În 1866 documentele ne dau de veste despre primul brad împodobit de Crăciun în România, bradul de la palatul regal din București, un brad ce era împodobit cu flori de hârtie și cu fructe, la nici opt luni de la venirea în România a principelui Carol I. Pe la 1900, bradul regal era adus la București de pe domeniul Peleș, iar în el se puneau lămpi electrice…..”
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26775292-brazi-targuri-pana-fripturi-dulciuri-istorii-traditii-craciun.htm
Crăciun fericit !!!
Crăciun Fericit cu Sanatate!
,,Urarea” Craciun fericit este…. completati fiecare cum credeti! Eu am crescut cu HRISTOS S-A NASCUT!
“În urmă cu 120 de ani, o fetiță de 8 ani a scris ziarului The Sun și a întrebat: „Moș Crăciun există?” Răspunsul este valabil și astăzi
….„Virginia, micii tăi prieteni de joacă nu au dreptate. Mulți copii cred numai ceea ce văd. Ei cred că există numai ceea ce pot pricepe cu mintea lor de copii. Că aparține unui om mare sau unui copil, spiritul uman, în general, e mic. În cosmos s-ar pierde ca o insectă măruntă. O minte de furnică nu e de ajuns pentru a cuprinde și a înțelege tot adevărul. Virginia, Moș Crăciun există așa cum există iubirea, dăruirea, cinstea, credința, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Și numai pentru că toate acestea există, viața noastră este frumoasă și senină. Fără Moș Crăciun lumea ar fi atât de tristă! Fără el n-ar mai exista nici o fetiță ca Virginia, nici credința, nici poezia! N-ar exista nimic din ceea ce ne face viața atât de frumoasă. Abia dacă s-ar mai distinge un licăr de frumusețe. Chiar și lumina copilăriei, cea care face lumea să strălucească, ar păli. Moș Crăciun există! Altfel n-am putea crede în basme. Sigur, în ajun, ai putea cere tatălui tău să pună oameni să-l caute și să-l prindă. Probabil că n-ar reuși să-i dea de urmă. Și? Ce-ar dovedi asta? Nici un om nu-l poate vedea așa de ușor. Asta nu dovedește nimic. Lucrurile cele mai importante și mai frumoase sunt adeseori invizibile. Câți oameni au avut norocul să vadă zânele dansând în luminișuri sub razele lunii? Și totuși, ele există! A-ți imagina toate minunile și a le mai și vedea, asta nu poate nici cel mai înțelept om din lume. Indiferent cât vezi, nu vezi niciodată totul. Ai putea să desfaci un caleidoscop și să cauți minunatele figuri ascunse acolo. Vei găsi doar cioburi colorate. De ce? Există mereu un val care acoperă lumea adevărată și pe care nu-l poate destrăma nici cea mai mare putere din lume. Numai credința, poezia și iubirea îl pot ridica puțin, atât cât să vedem frumusețea și splendoarea de dincolo. Ai putea să întrebi: „Acesta este adevărul gol goluț despre Moș Crăciun?”. Virginia, nimic pe lumea asta nu este mai adevărat și mai trainic! Moș Crăciun trăiește și va trăi veșnic! Va exista peste zece ani și peste zece mii de ani, pentru a umple de bucurie inimile copiilor ca tine și fiecare inimă primitoare.
Crăciun Fericit, Virginia!
Al tău Francis Church”
https://republica.ro/in-urma-cu-120-de-ani-o-fetita-de-8-ani-a-scris-ziarului-sun-si-a-intrebat-zmos-craciun-exista-raspunsul
Craciun fericit!
Un Craciun bland, cu liniste, pace si bucurie!
Bună dimineața.
Sfântul Ștefan va urează sărbători fericite.
Azi multi nu prea mai au chef să mănânce după chinul de ieri cu golit farfuriile și paharele, e totuși o sărbătoare tovarășe, tovarăși, domnișoare, doamne, domni .
Sa aveți grijă de voi și de cei dragi.
Buna ziua tuturor, Hristos s-a nascut 🙂
Editorial de Craciun!
https://politeia.org.ro/editoriale/a-serba-craciunul-a-trai-paradoxul/72461/