Murphy, legile lui şi politica pe Dâmboviţa
21/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Murphy a existat, el a fost un personaj real. Edward Aloysius Murphy Jr. s-a nascut in 1918 si a decedat la varsta de 72 de ani in 1990. Legenda povesteste ca ofiterul Murphy ar fi ramas in pana foarte aproape de unitatea militara la care lucra, hotarandu-se sa continue drumul pe jos. Era imbracat in haine albe si circula regulamentar pe marginea soselei, adica pe acostamentul din stanga, dar a murit calcat de masina unui turist britanic, inca nefamiliarizat cu circulatia din SUA. Aceasta legenda nu este adevarata!
Identitatea lui, ca si originea aparitiei primei legi – singura originala – au fost dezvaluite intr-un articol in anul 1977 in ziarul american “Los Angeles Times”. Totul s-a intamplat in anul 1949, la baza Fortelor Aeriene Edwards din Murdoc, California, in timp ce se lucra la proiectul MX981. Capitanul Ed Murphy era un inginer, angajat al lui Wright Field. Enervat de proasta functionare a unei curele de transmisie, datorita defectuoasei imbinari la capetele curelei, el a exclamat “Daca e vreo posibilitate sa o faca prost, o va face!” – referindu-se la tehnicianul care a imbinat gresit capetele benzii.
Cateva saptamani mai tarziu, la o conferinta de presa, colonelul Stapp a afirmat ca rezultatele excelente pe care le-a obtinut de-a lungul a cativa ani, se datoreaza “increderii noastre absolute” in ceea ce el a denumit atunci legea lui Murphy. Presa a asigurat in perioada imediat urmatoare o mediatizare uimitoare a Legii lui Murphy si apoi a diferitelor ei variante si aplicatii.
Politologia lui Murphy si aplicatii mioritice:
1. Chiar daca un milion de oameni cred intr-o prostie, tot o prostie ramane. Exemplificare – USL!
2. Pentru fiecare actiune exista un program guvernamental de intensitate egala si de sens opus. Exemplificare – Ministerul Dezvoltarii si agentiile guvernamentale.
3. Daca doi oameni sunt de acord in toate privintele, poti sa fi sigur ca doar unul dintre ei gandeste. Exemplificare – perechea politica Felix Voiculescu si Crin Antonescu.
4. Un om trebuie sa-si ierte dusmanii, dar nu inainte ca acestia sa fie spanzurati. Exemplificare – Traian Basescu.
5. Politica este arta de a obtine voturi de la saraci si fonduri electorale de la bogati, promitandu-le unora protectia fata de ceilalti. Exemplificare – Toata clasa politica romaneasca.
6. Un politician onest este acela care, dupa ce a fost cumparat, ramane cumparat. Exemplificare – Numai 10% dintre politicieni – vezi cazul Antonescu – Patriciu.
7. Cei care stau calare pe un gard au putine directii de ales. Exemplificare – dreptaci de toate soiurile!
8. Dupa ce ai renuntat la integritate, restul e simplu. Exemplificare – toate partidele politice ajunse la guvernare.
9. Un diplomat este cineva care-ti poate spune sa te duci la dracu’ in asa fel incat sa astepti cu nerabdare calatoria. Nu mai avem din astia!
10. Toti avem taria sa induram nefericirea altora. Exemplificare – masurile de austeritate.
11. Planificarea atenta nu poate inlocui norocul chior. Exemplificare – Sondajele electorale.
12. Daca te afli intr-o groapa, opreste-te din sapat. Exemplificare – PDL!
Bibliografie si citate:
Mai multe despre Edward Murphy, puteti citi aici. Despre alte legi ale lui Murphy, aici.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ar mai fi si Principiul lui Peter… “În orice ierarhie, fiecare salariat are tendința de a urca până la nivelul său maxim de incompetență.” 🙂
salut,
ai dreptate, asta insa intr-o alta postare 😆
Buna dimineata
Un exemplu:
“Nesimtiti”
Crinus Antonescos
despre ziaristi.
salut doc. De un cinism profund (dar cat de real) este: “daca intrebi suficient de multi experti, orice opinie este valabila”. Daca te uiti la TV, citesti presa etc, te convingi imdeiat.
salut Cinic. este viata zi cu zi 🙁
Salut, Theophyle! 🙂
Și încă una pe care, cu litere mari de-o schioapă, am avut-o plasată într-un “colț strategic” al biroului cât timp am lucrat în cercetare:
«Cine știe, face.
Cine nu știe să facă, învață pe alții.
Cine nu stie nici să facă, nici să învețe îi conduce pe toți.» 🙂
salut hashule 🙂
super, pe asta nu am cunoscut-o
Buna seara.
Foarte bune exemplificarile, Theophyle 😀
… cu un amendament pt legea 12. E valabila pt toata tara 😉
salut ken 🙂
cel putin asta!
Sara buna oameni buni,
ma simt ca in filmu’ ala cu matrix si senzatia de “deja vue”.Asa cum vadim, care si-a luat niste pripasiti fara scrupule (unu ungur si unu evreu),in partidul romania mare , incercand sa demonstreze ca el vadim lupta pentru tara dar are si anvergura europeana, to asa ccrin si “tras” neamtzu’ lui pentru a demonstra aceleasi lucruri.
multa vreme (pina la a deveni persoana publica la nivel de Buc mai exact), nu stiu exact de ce, am crezut ca K Johannis este de alta extractie. A fost o idee total gresita. Eh, limitele incompetentei – mai aproape, mai departe, iar domnul acesta a cam dat tot pe vremea posibilului prim ministeriat. Schade.
aiurea, nascut si crescut aici, 100% roman cu nume de neamt
“Dupa ce ai renuntat la integritate, restul e simplu.”
Exemple ?
Fara numar, fara numar… 🙁
In legatura cu KJ.
Pentru mine a fost edificator cand , pe vremea cand era o tanara speranta (2009) la postul de pm, a zis ca trebuie angajati bugetarii la loc pentru ca asa vor avea mai multi bani in buget (de pe urma taxelor). Idiotul dreaq
http://www.zf.ro/zf-24/anunt-soc-petrom-va-demola-rafinaria-arpechim-daca-nu-gaseste-cumparator-10581155
Pai oltchim s-a dus dreaq, acu……
santaj elegant la guvern (cumparati Arpechim sau e nasol..).
salut cinic,
ce guvern ar fi asta fara santaj 🙂
succes rasunator al primului ministru ponta http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14275544-franta-sustine-integrarea-romaniei-schengen-baza-unui-calendar-care-fie-stabilit-martie.htm probabil calende grecesti
da, da 🙁 sa o vedem si pe asta!
Legea Votului Democratic in varianta lui Murphy: Intr-un stat de drept este imposibil ca mult mai mult de jumatate din votanti sa voteze pentru demisia presedintelui, iar acesta sa ramana totusi la putere. Exceptie fac statele la a caror democratie vegheaza UE.
Legea Liberei Circulatii in varianta Murphy: Daca industriasii dintr-o tara cumpara “fabrici si uzine” dintr-o alta tara pentru a le inchide si a scapa de concurenta, atunci tara cumparatoare devine mai bogata iar tara cumparat devine mai saraca. Corolar: Cetatenii cei mai “mobili” din tara saraca se vor deplasa in tara bogata. (Nu am nici un exemplu la indemana … 😉 )
Legea Conservarii Coruptiei (Murphy, desigur): Atunci cand un politician este corupt pentru a semna un contract pagubos pentru tara lui, firma beneficiara plateste o shpaga egala cu cea primita de politician. Exemplu: As fi tentat sa spun Bechtel, dar ambasadorul SUA nu este de acord, deci trebuie sa mai cautam.
Legea Bugetului (Murphy, da ?): Daca bugetul alocat unei tari raportat la numarul de locuitori a acesteia este cel mai mic dintre toate tarile, atunci acest lucru reprezinta un succes politic al negociatorului dibaci. Demonstratie: se putea si mai rau.
Paradoxul Plagiatului: O analiza care incearca sa dovedeasca un plagiat contine paragrafe atat din lucrarea analizata, cat si din lucrarea de unde s-a copiat; deci analiza este la randul ei un plagiat care nu poate fi luat in considerare.
Legea Drumului Optim: O autostrada care leaga doua orase trece pe langa unul singur. Exemplu: Autostrada Arad-Timisoara, care nu trece pe langa Arad, dar trece la cateva comune distanta de Timisoara.
Lema 1: Daca doi oameni inteligenti au preferinte artistice diferite, inseamna ca parerile artistice nu sunt influentate de inteligenta.
Lema 2: Daca doi oameni inteligenti au preferinte culinare diferite, inseamna ca parerile culinare nu sunt influentate de inteligenta.
Lema 3: Daca doi oameni inteligenti au preferinte politice diferite, inseamna ca unul e prost si unul e destept.
Teoria Consecventei Logice: In politica logica nu se aplica.
salut 🙂
aici sunt de acord cu dumneavoastra in totalitate!
Erata: Autostrada TRECE pe langa Arad, dar nu si pe langa Timisoara.
Buna seara! 🙂
As avea cateva completare la cele spuse de Dvs, care nu merg pana la capatul rationamentului logico-juridic:
Legea Votului Democratic in varianta lui Murphy: Intr-un stat de drept este imposibil ca mult mai mult de jumatate din totalul electoratului sa voteze pentru parlament unicameral si 300 de parlamentari si sa avem o augmentare a Parlamentului si discutii despre pastrarea bicameralismului. Exceptie fac statele la a caror democratie vegheaza urmasii lui Illescu.
Varianta Dvs e soft pentru ca atunci cand spuneti “jumatate din votanti sa voteze pentru demisia presedintelui”, putem avea cifra de 11 votanti intoata tara si jumatatea sa fie 6 votanti.
Eu asta, asa cum pare la prima vedere, o consider o PROSTIE
“Legea Votului Democratic in varianta lui Murphy: Intr-un stat de drept este imposibil ca mult mai mult de jumatate din votanti sa voteze pentru demisia presedintelui, iar acesta sa ramana totusi la putere. Exceptie fac statele la a caror democratie vegheaza UE.”
:-{
Desigur, este o prostie 😉
“If voting made any difference, they wouldn’t let us do it.” Mark Twain (un om care a inteles ce inseamna “democratia consultativa”)
sa nu confundam kilogramul cu tona si majoritatea relativa cu cvorumul. Cine o face odata e neinformat, cine o face de doua ori e…fan Ghise.
Cu tot respectul, dar nu oricine nu este de parerea Dumneavoastra este prost, este comunist, este fascist, nu-i plac copiii, sau nu iubeste animalele 🙂
Cat despre democratie, aveti dreptate: Ceea ce conteaza in democratie este vointa poporului; voturile nu conteaza.
De fapt, ce rost mai are sa votam !? prin definitie, in democratie poporul are puterea. Si ca sa parafrazam din cartile sfinte: Daca noi suntem cu Poporul, atunci cine este impotriva noastra ?! :-))
Salutare tuturor,
Adica sa inteleg ca Tov. Min Stroe nu mai cere vot la Consiliul JAI din martie.
Salut Ion,
a intele de la colegul Corletean cum sta treaba 🙂
buna seara/daca n-ar fi adevarat ,ar fi de un haz nebun
http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-la-strasbourg-la-budesti-via-bucuresti-294092.html
salut,
da cunosc repertuarul 🙁
Salut Theophyle,
Asa a aflat Tov. Min. Stroe ca nu e cocos ci de fapt clapon
Avem claponi de tote culorile 🙂 Din fericire sunt cateva femei cu caracter!
Are Aligica pe feisbuc:
“Ce se intampla la ora asta in sistemul de educatie este teribil. Este incredibil. In ceea ce priveste diaspora intelectuala si cei plecati la studii in strainatate am fost mereu adeptul daca nu al intoarcerii acasa cel putin al continuarii colaborarilor si legaturilor cu tara. Nu numai ca am predicat asta dar eu personal am facut tot ceea ce puteam face in acest sens.
Vine un moment insa in care nu mai pot sustine aceasta pozitie cu constiinta curata. Ce se intampla la ora asta in sistem este teribil. Este incredibil. Sunt povesti de groaza. Primesc de la oameni intorsi in tara ca sa predea si sa faca cercetare:
“… m-a contestat pe indeplinirea criteriilor (fara vreun fundament legal)….
cand s-a cerut dosarul au descoperit ca paginile cu criteriul contestat erau lipsa din dosar…”
Interesante sunt comentariile. Reiese ceea ce se stie: Andronesca este/a fost o calamitate pentru invaamantul universiatar.
Asta e adevarul. Pana la urma diplomele romanesti au sa aiba valoarea hartiei igienice 🙁
Bună seara.
Primarul Sibiului a devenit Klaus Becalis….
Buna 🙂
avem si noi un hibrid 🙂
Buna Eugeni,
Educatia este singurul domeniu care a fost adus in 8 luni prin internediul Abramburicai si a grajdanului de Pop in anii 90. Aici e si vina lui Funeriu in sensul ca a intarziat fff. mult reforma in universitar. Stiati ca Pricopie actualul min al Educatiei a fost facut prof. universitar in decembrie 2010 cand era in vigoare HG care bloca in universitati scoaterea la concurs a posturilor de conf. si prof univ. Funeriu a primit si reclamatii la Minister dar nu stiu din ce motiv nu le-a luat in considerare. A consumat prea multa energie cu preuniversitarul si a lasat intentinat sau nu mediul universitar nereformat. Ordinele lui au venit prea tarziu si au fost 6 luni mai tarziu de ordinele Abramburicai.
ei pe dracu’ s-a preocupat de preuniversitar 🙁 A intarziat atat de mult alegerea directorilor liceelor conform LEN, ca au ramas aia vechi cu delegatie, de i-a prins PSD-ul tot cu delegatie si acuma aia vor face “concursuri” manarite. Caz cunoscut de mine: mandat expirat in 2010, delegatie pana in 2011, delegatie inca in 2012. Se schimba Guvernul. Directorul pleaca undeva mai sus si ramane “cu delegatie”… adjunctul.
Buna Citi,
e posibil s-o fi lalait si in preuniversitar dar Bac seris, programul scoala altfel, clasa pregatitoare pot fi considerate bile albe. Arata-mi mie o bila alba in universitar. Clasificarea universitatilor a fost o forma fara fond.
cam asa e 🙁 clasificarea va fi facuta praf anul asta.
Petronius, petronius
Hai sa vedem corolarul la legea cu votul democratic a lu’ Petronius de influenta a3:
Schimbarea sensului de circulatie la masini de pe dreapta pe stanga se poate face cu zece(10) voturi (a celor interesati) pentru ca restul nu s-ar duce (ar boicota) o prostie asa de mare supusa la vot.
Interesati? pai cei care au firme de marcaje drumuri, cei care vand masini cu volanul pe dreapta, cei care sun rudele celor sus mentionati…etc
Teophyle,
nu sunt bune nici de aia pentru ca sunt prea lucioase…… 🙂
Funeriu a intampinat rezistenta cvasi generala a profesorilor. (pre si post pre). Majoritatea lor au fost multumiti de ce li se cerea sa faca si nemultumiti de salariu. Competenta, performanta? ptiu drace, piei d’aci si dute (sic) invartindute (sic)
Lege : daca o intreprindere de stat e falimentara, se numeste un consiliu de administratie din baieti destepti, care isi trag un bonus de performanta baban.
Exemplu : la Tarom actualul consiliu de administrație și-a ridicat la finalul lui 2012 bonus-ul de performanță, care după cum spun sindicatele, s-a ridicat la aproximativ 100.000 de euro.
Dan Pascariu a mirosit ca mai e ceva de jumulit acolo.
Baietii cu epoleti, marii bancheri dupa lovilutie…
sal`tare tutulor,
“Daca nu stii te invatam; daca nu poti te ajutam; daca nu vrei te obligam”.
Si un articol cu gust amar:
http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/doua-romanii
Pe B1, cu Papahagi.
Andreea Pora chiar e proasta? Sau doar repezita?
Intreb si eu 🙂
Andreea Pora nu e deloc proasta. Este o purista, asa cum trebuie sa fie un ziarist. Un politician, in schimb, nu are voie sa fie purist. Sa dea cu piatra cel care se simte nevinovat…
Andreea Pora… nu e proastă… Așa e ea! (sic!)
În altă ordine de idei mi-a plăcut caricatura lui Vali Ivan din ediția online a Adevărului Toată conducerea PNL are chipul și asemănarea lui Crin Antonescu, cu o singură excepție… 🙂
Caricatura se află la http://adevarul.ro/news/politica/inflatie-vicepresedinti-pnl-1_51265a7b00f5182b858992b3/index.html
Cine se rupe de TB devine istorie, acolo alauri de geografie 🙂 – Papahagi, cand un “analist” a spus ca pdl tre’ sa se dezica de TB
Buna seara 🙂
Murphy este liderul (si idolul) IT-istilor,
Legea fundamentala este:
“Un program prost facut dureaza de doua ori mai mult. Unul bine facut: de trei ori”
Iar pe locul doi:
“Daca poti face un program pe care sa-l foloseasca prostii, atunci doar prostii il vor folosi”… cu o mica modificare poate fi aplicata si in politic: “Daca ai un program (de guvernare) pentru prosti, atunci prostii te vor vota” (corolar: programele (de guvernare) proaste vor fi cele mai votate).
Mi se pare ca batranul traseist Churchil a spus”ceva asemanator: “Oamenii ajung intotdeauna la cea mai buna solutie, dupa ce le-au incercat pe toate celelalte”
😆
oare ponta stie ca “mania lui ” a fost vedeta la showul lui jon stewart?
http://www.thedailyshow.com/watch/tue-february-19-2013/horse-d-oeuvre
Tare balada – Ady Nastase
http://youtu.be/vsdZh6WBCKk
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei 22 februarie / Congresului PNL şi clonele lui Crin