Mocirla sau pamantul ferm? 10 luni după
10/10/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
In data de 1 ianuarie 2015 scriam urmatorul articol despre anul care statea sa inceapa. Mi-am amintit azi de el pentru ca ceva imi spune ca am fost parca un pic ca optimist….
“Anul 2015 este primul an neelectoral dupa lunga epoca Basescu si ar trebui sa fie un an “linistit”.
Teoretic, anii anii neelectorali sunt linistiti, pentru ca dupa furtuna alegerilor care vine si rastoarna totul (de ii vezi pe toti alergand capiati dupa voturi, de parca ii mana dracul cu furca) apele se aseaza si valurile se domolesc. Insa nu mult, caci ragazul neelectoral este scurt si auri sacra fames ii desteapta pe politicieni din lancezeala. Daca nu alergi dupa voturi, alergi dupa bani si invers. Politicianul roman nu se odihneste o clipa: aduna in disperare (voturi pentru sune si pentru partid, bani pentru partid si pentru sine) si uita sa se duca din cand in cand la mormantul unei rude, sa vada cu ce se va alege la final.
Anul trecut poporul a transmis un semnal puternic iar cei care pana atunci se faceau ca nu vad si nu aud au primit ce meritau: au fost orbiti de faruri si li s-a sunat goarna in ureche de catre electorat. Ma refer la Ponta si la PSD. A sunat gongul la PSD ca niciodata, si au amutit pana si latraii de serviciu. Credeti insa ca va dura mult aceasta stare? Ei, as! Nici nu s-au stins ecourile alegerilor din noiembrie 2014 si deja a reinceput viermuiala obisnuita, care se va amplifica treptat, pana la alegerile din 2016.
Anul 2015 este, asadar, un curios an de tranzit in care, in loc ca apele sa devina calme, vor incepe incet-incet sa se involbureze, sub miscarile celor care, profitand de victoria lui Iohannis (ajuns la Cotroceni printr-un miracol de vot popular cum nu vom vedea prea des – o recuperare de 3 milioane de voturi!) vor sa acceada la putere pentru a profita de ea nu in beneficiul poporului, ci al lor. Personal, cred ca mai multe valuri vor face nu cei de la PSD in ticalosia lor, ci cei de la PNL (noul PNL) care, in loc sa se reformeze (sa incepem, totusi, anul, cu o gluma buna!), vor da din coate si vor tropai pentru a ajunge cat mai repede la guvernare. Cum? Simplu: mizand pe traseisti si tradatori (nu va ganditi doar la UNPR si la UDMR, ganditi-va chiar si la PC!) si pe Presedintele Iohannis. Nu exista alta cale constitutionala.
Daca Presedintele Iohannis vrea cu adevarat un altfel de politica (lucru de care eu personal nu sunt convins la ora actuala, vazand numele consilierilor “grei”) va trebui sa tina PNL-ul un an in opozitie. Nici nu mai are rost sa argumentez, insa va dau trei motive:
– pentru ca fuziunea PDL-PNL sa se poata face (sau nu!) fara ca cele doua tabere sa se certe si de la ciolan; si asa se duce acum o lupta de gherilla intre PNL si PDL in teritoriu pentru functii in viitorul partid, inchipuiti-va ce se va intimpla daca acced la guvernare!
– pentru ca Ponta si PSD-ul sa arda pana la scrum, sub povara unui an in care vor trebui platite pomenile facute in 2014; de ce s-ar grabi cineva sa se inhame acum la greaua mostenire lasat de Lacusta Ponta?
– pentru ca Presedintele Iohannis insusi sa nu intre in logica paguboasa care l-a distrus electoral chiar si pe Presedintele Basescu in ultimii ani de mandat (am nevoie de un Guvern refirmist, le tolerez acestora orice, in numele “reformei statului”). Deja Iohannis se misca institutional in siajul acestei logici si da semne ca este dispus sa puna umarul la ajungerea PNL-ului la guvernare, numai pentru a face “reforma statului”. Ceea ce nu stie el (insa va realiza) este ca Partidul e mielusel docil pana ajunge la guvernare, insa dupa aceea ii da cu tifla Presedintelui si interpusilor sai (mai ales daca acestia sunt femei).
Anul aceasta ar trebui sa vedem, noi romanii, un nou Cod Electoral, noi legi electorale si mai ales o lege a votului prin corespondenta.
Credeti ca vom avea satisfactie? Eu sunt tare sceptic! In schimb va pot da in scris ca vom avea (macar la nivel de proiect legislativ) o repunere pe tapet a Legii Minelor (in favoarea RMGC), a legii petrolului (in favoarea companiilor care incalca proprietatile oamenilor cautand gaze de sist), o lege a sanatatii in defavoarea pacientilor (asezonata cu figura lui Arafat-Atotstiutorul), o noua lege a Educatiei (in favoarea intereselor de grup din invatamant). As putea continua, insa ma opresc.
Nu sunt deci optimist pentru noul an care a inceput ca vom gasi pamant solid in politica, insa sunt optimist ca electoratul va gasi cumva o cale sa iasa din mocirla si sa paseasca pe pamant solid inaintea politicienilor!
Cum vi se pare, dupa 10 luni? Destul de aproape de realitate sau foarte departe? Avem vot prin corespondenta? Avem fuziune reusita a PDL-PNL?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut. Mai degraba este fuziune PSD-PNL. Pe sestache bineinteles, dar este! 🙂
salut! Vai de mine, si eu care credeam ca e vorba de o lupta pe viata si pe moarte intre Putere si Opozitie! 😛
Mocirla, mlastina.
Buna ziua,
dupa 10 luni….o opozitie inexistenta, mai degraba un USL vopsit.
O lupta terbila intre gastile transpartinice, in incercarea de a-si conserva privilegiile. O afundare tot mai adanca in morcila, un presedinte inexistent sau care apare cand este impins.
Practic o alterare a climatului economico sociala, care poate sa degenereze rapid daca vom avea o iarna cu probleme. Din nefericire acest lucru se intampla intr-un context extern periculos.
Vot prin corespondenta, nu cred ca se va intampla curand sau se va ajunge la o forma cand nu mai poate fi aplicat.
Fuziunea PNL-PDL – o fumigena ptr. creduli, in fapt un mare pasa inainte ptr. un partid stat. Mai degraba o fuziune PSD-PNL-PDL.
buna seara
dupa…10 luni
care opozitie? cel mai “opozant’este basescu care se plaseaza pe “culoarul”lasat liber de Vadim,zeroteve..
dar ,parca e altceva ,si parca e bun
asa taras grapia su hopuri cu icnete economia merge desprinzandu-se tot mai mult de “politic”
si aici tot creditul nu este al politicienilor,este al dna
daca merge dna e bine,e foarte bine
Buna seara prieteni. Nu avem cum sa avem o opozitie articulata si ferma atata timp cat toate partidele au o origine comuna. Atata timp cat “mostenirea” FSN nu va fi inlaturata nu se va face nimic concret in politica romaneasca.
off topic
atacurile teroriste de la Ankara
mi-am adus aminte de ce-mi spunea amicul turc in vara ,la Istanbul=marele “merit “al lui Erdogan este ca a divizat turcia cum n-a fost de la fondarea republicii de catre Ataturk
Buna seara!
Cum bine spunea cineva “cei mai mulţi dintre “optimiştii” care sunt activi azi au, după părerea mea, probleme de caracter”.
Nu exista decat o singura solutie in lipsa votului prin corespondenta. Despre ce drepturi, ce libertate, ce alegere mai vorbim?
Cred ca toti stim exact ce avem de facut.
Seara buna
Istoric se cheama stagnare .
Tabara care a ajuns la guvernare tine ferm ciolanul .
Opozitia care vrea ciolanul nu e in stare de absolut nimic .
Citeva observatii :
1- domnul ministru de finante a declarat ca pe acest an deficitul bugetar va fi mai mare decit cel planificat (deci tot excedentul bugetar cu care se lauda guvernarea va fi cheltuit pina in decembrie si va aparea chiar un deficit mai mare de cele 13 miliarde planificate . )
http://www.agerpres.ro/economie/2015/10/08/teodorovici-tinta-de-deficit-bugetar-va-fi-modificata-in-sus-la-rectificarea-bugetara-din-23-octombrie-13-35-15
2- “interesul national” + PSD propun într-un proiect de modificare a Codului Penal, reintroducerea pedepselor cu închisoare de la 1 an la 3 ani pentru infracţiunea de dispreţ pentru însemnele naţionale, considerând că dezincriminarea acestor fapte poate duce şi la omiterea arborării drapelului României.
Nu conteaza ca inca din anul 1989 , Curtea Suprema a USA a stabilit ca e IMPOTRIVA primului amendament la constitutie (LIBERTATEA DE EXPRIMARE) ca cineva sa fie pedepsit pentru faptul CA A ARS DRAPELUL NATIONAL. (dispretul suprem)
Se stie . America e dictatura si Romania democratie . 🙂
In Romania se intelege cu totul altceva . Normal . Nulitati cu galoane pe epoleti au ajuns sa faca “democratie” . In Grecia se numea (cindva) dictatura coloneilor . In Argentina (tot cindva) a fost numita dictatura generalilor .
Romanii nu au habar in ce prapastie istorica se arunca cu “democratia cu epoleti” la butoane . Nu au habar si scump vor platii asta in viitor.
Hello, hello!
Vanare de vant! Dupa zece luni!
De la Arad…vine ploaia!
Daca se mai incalta multi habarnisti in haine de comunicatori PNL, pot sa fie siguri ca pentru marea masa de votanti temeinici si-au atins tintele:vor vota cu toarsii care dau (chiar si din gura si pe hartie), adica PSD! Apropo, de unde naiba culege PNL astfel de specimene?
Iustin Cionca, vicepreşedinte PNL Arad susţine cu cinism : “Dacă trebuie, vom tăia şi pensii şi salarii… Nu ştim asta, vedem ce o să se întâmple…Eu ca om politic, dacă trebuie să tai orice, asta fac! ”
https://www.youtube.com/watch?t=2&v=ivNkx9182Fc#sthash.M1FfWgDR.dpuf
Seara buna!
Test din costa del sol ☺
Rusia “uber alles”
http://economie.hotnews.ro/stiri-ttip-20492690-150-000-persoane-protestat-berlin-fata-acordul-liber-schimb-ttip.htm
c/p din capital
Dragoş Doroş a completat, invocând “date aproximative”: în 1989 aveam 600-700.000 de funcţionari publici la o populaţie de 23 milioane de persoane, iar astăzi, când tehnologia avansată permite utilizarea de computere, sunt 1,2 milioane de oameni în aparatul public la o populaţie de 19 milioane de locuitori
o fi adevarat?nu cred/daca imi aduc bine aminte plateam ca “direct productivi” vreo 12 insi care frecau menta pe la sectoul de partid si pe la sindicat../daca la aproape 300 cati erau pe statul de plata erau 12,oare cati erau in intreaga tara?
dar,ne jucam cu statisticile ,luam de bun statistici masluite,sau,se aranjeaza cifrele “sa dea bine”cum face guvenul “fantoma”ponta