Micul prinţ şi obsesia Cenusăresei
28/07/2013 | Autor SysAdmin Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Redactat de @Clemy
Toti cei care au avut curiozitatea sa urmareasca postul de televiziune CNN in ziua nasterii printului George de Cambridge, au putut observa relativa dezamagire a multor comentatori si mai ales comentatoare atunci cand au aflat ca noua aditie a Casei Regale este un baiat. Aceasta dezamagire prost mascata este creatia autosugestionarii unor comentatori politici care au vazut in casatoria printului William cu Catherine Middelton nu doar transformarea in realitate a povestei Cenusaresei, ci si momentul trecerii Casei Regale britanice in modernitatea egalitatii intre barbat si femeie. Caci aproape imediat dupa nunta, guvernul lui David Cameron a initiat o lege care schimba primatul baietilor la tron si pune fetele pe picior de egalitate. Dreptul primogeniturii indiferent de sex nu este o noutate pe plan European. In statele nordice aceasta regula a fost impusa cu doua, trei decenii in urma. In Marea Britanie nu doar dorinta de a moderniza o institutie care a supravietuit peste 1500 de ani a fost ratiunea pentru care premierul Cameron s-a grabit sa anunte aceasta masura, ci si ideea, niciodata exprimata in mod public, ca daca printesa Diana nu a ajuns regina atunci macar fiica printului William sa reuseasca acest lucru.
In tentativa de a explica speranta nasterii unei mici printese, aceleasi comentatoare s-au repezit sa explice multimii care casca gura la ecranul televizorului ca cele mai importante capete incoronate ale Angliei au fost reginele Elisabeta I, Victoria si actuala regina. O explicatie superficiala, care a echivalat lungimea domniei celor trei regine cu succesul politic. In SUA, ca si in Marea Britanie, exista numerosi istorici importanti, care ar fi putut sa explice ca atunci cand cineva se refera la succesul unei domnii, nu durata acesteia este primordiala, ci realizarile unei tari in acea perioada. Intre cele trei regine exista o singura trasatura comuna: o domnie indelungata, caci in ceea ce priveste realizarile intre cele trei exista diferente majore.
Elisabeta I Tudor, fiica cea mai mica a regelui Henric al VIII-lea, a avut meritul de a pacifica relativ Anglia dupa turbulentele religioase si dinastice ce au urmat mortii regelui Henric si de a transforma Londra intr-o putere navala. Elisabeta I nu a avut insa urmasi, iar conform traditiilor tuturor caselor regale din lume, prima datorie a unei regine este aceea de a naste copii. Mai mult chiar, domnia lui Iacob I (fiul Mariei Tudor si nepotul Elisabetei) poate fi considerata mult mai importanta decat cea a matusii lui: in timpul acestei domnii este realizata prima traducere in engleza a Bibliei si sunt stabilite primele colonii engleze in America de Nord si este realizata unirea Scotiei cu Anglia.
Victoria a domnit asupra unei epoci in care Anglia a devenit prima putere a lumii din punct de vedere economic si militar si, contrar Elisabetei, a lasat suficienti mostenitori pentru ca existenta monarhiei sa nu fie pusa in discutie. Poate fi comparata domnia Elisabetei a II-a cu domniile celorlalte doua regine? Daca ne referim strict la durata atunci probabil ca actuala regina a Marii Britanii va intra in istorie drept cel mai longeviv monarh al Angliei din toate timpurile. Dar in timp ce Victoria a domnit peste expanisunea maxima a imperiului britanic, Elisabeta a II-a a domnit cu gratie, nu doar peste destramarea acestuia, dar si peste pierderea statutului de mare putere si, mai ales, asupra totalei prabusiri morale a Regatului unit. Caci nu putem vorbi de moralitate atunci cand capul bisericii nationale, regina, accepta ca seful de facto al acesteia, adica arhiepiscopul de Canterbury sa fie un homosexual declarat, si casatoriile gay sa fie oficiate in locasurile de rugaciune ale aceleasi biserici. Iar celor care se vor repezi sa spuna ca regina nu se poate opune unei hotarari a Parlamentului le spun ca se afla in eroare: prevederile constitutionale britanice ii permit reginei sa nu semneze un act al Parlamentului. Faptul ca regina a decis sa nu se prevaleze de acest drept este un subiect asupra caruia se vor pronunta probabil istoricii.
Nasterea micului print a turnat o galeata cu apa rece peste toate capetele care doreau sa vada o noua regina pe tronul Angliei, care vedeau in aceasta posibilitate triumful feminismului si modernismului impotriva traditiei, si, mai ales, o razbunare postuma pentru defuncta Lady Diana. Continuarea povestii in varianta feminista a Cenusaresei va trebui deci sa mai astepte cel putin cateva decenii, adica pana atunci cand micul print, aflat deocamdata in scutece, va decide sa se casatoreasca si va avea copii la randul lui.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua.
“corectitudinea politica”, iaca pavelele “bunelor intentii” care ne indreapta catre iad. cea mai parsiva forma de a incuraja extremismul.
buna sare,
mass-media a devenit toxica in multe tari ale lumii. Din nefericire multe nenorociri sunt generate de acest farisei ai media!
orice mijloc de propganda devine nociv. cea mai mare nenorocire a mass media este ca nu are structuri oneste profesionale cu reguli si “legi” bine definite. asa s-ar fi exclus toate jegurile. in plus sunt considerati jurnalisti cititorii de prompter (vedetele inventate de catre ProTEMBEL – mult rau a facut mizeria asta de post!). si ar mai fi. inclusiv ca singurul “organ” abilitat a fost CRP facut de turnatori, limbisti si securisti care aveau un singur merit – erau “sefi” si isi promovau doar interesele. inca mi-l mai aduc aminte pe deseul uman de SRS cum se semna cu nerusinare pe materiale trimise de catre corespondentii din teritoriu.
sare,
eu cred ca exista o diluare drastica a profesionistilor din mass-media si din presa in multe tari din lume. Desi trebuie sa mentionez ca totusi aceasta diluare este mult mai minora decat la noi! La noi este pur si simplu apa de ploaie
diluarea s-a produs din momentul in care au facut praf presa underground pe la sfarsitul anilor 70. atunci au inceput sa manipuleze presa prin dirijare preferentiala de publicitate. banii au cumparat totul.
Salutare! 🙂
Excelent articol, eu personal nu aveam cunostinta de ” dezamagirea” unora cum ca Willian and Kate nu au o fetita. deci asa se explica multe 🙂
In alta ordine de idei, comparand imaginile si gesturile cuplului Charles-Diana cu micul William in brate la maternitate acum 30 de ani si gesturile tinerilor parinti William si Kate unul fata de altul, e o diferenta ca de la cer la pamant. Se vede clar ca William nu e Charles 😛
salut citi,
da, omul e un tatic tanar si normal. Bravo lui 🙂
Salut! 🙂
Imi place de el, mai ales de cand i-a dat cu tifla lui taica-sau, care il tot batea la cap sa o paraseasca pe Kate (asta undeva acum cativa ani, citisem eu). Eu il locul lui William ii dadeam lui Charles si un cap in gura daca era taica-meu si imi oferea ” sfaturi” din astea
ei si tu,
nu merg lucrurile astea la baietii cu sange albastru 😆 Pana la uma s-a casatorit cum a vrut el. Asta este cel mai important, cred eu!
stiu ca nu asa merg, insa uneori Charles merita cu varf si indesat un cap in gura… 😆 Bine ca fiu-sau s-a casatorit cu cine a vrut el, asta proba de barbatie, nu cursele cu ogari! 😛
hai ca asta e super interesant.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/interviu-cu-presedintele-romaniei-traian-basescu-in-afacerea-hayssam-ponta-are-niste-schelete-in-dulap-308754.html
e lung rau 😆
Salut Citi.
De ce crezi ca Elizaveta se tine asa tare pe pozitii? Vrea sa se asigure ca pe tron urca cine trebuie, nu cine se nimereste…
Salut! Umbla zvonul ca va urca William, mai ales ca acum are un fiu. Charles si Camilla plang in baie deja 😛
nu cred ca Charles mai are sanse la regalitate!
Basescu a dat un interviu de zile mari, de paca acuma i-a dat cineva o pereche de palme, l-a zguduit si el s-a trezit din visarea coabitarii. Efectul recentelor bail de multime sau ruperea deliberata a pactului de coabitare? Vom vedea! Insa mie imi suna a declaratie de razboi in toata regula.
Spicuiesc:
” T.B.: Acest pact este tocmai semnul neîncrederii. Altfel rămâneam la atribuţiile constituţionale. Nu este doar expresia neîncrederii mele în Victor Ponta. În fond, şi el are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor. Dincolo de aceste amănunte, acordul de coabitare prezentat la Bruxelles i-a făcut pe liderii europeni să răsufle uşuraţi şi să spere că se va respecta regula jocului.
– A fost o vreme când l-aţi încurajat public pe Victor Ponta şi chiar i-aţi încurajat politica economică.
T.B.: Da, a continuat modul de guvernare al lui Emil Boc.
– A fost o perioadă în care chiar aţi avut încredere în el?
T.B.: Mi-a dat senzaţia că poate fi onest.
– Şi când v-aţi răzgândit?
T.B.: Nu m-am răzgândit, dar am văzut soluţiile lui, de exemplu cea de a face cadou kazahilor 400 milioane de euro, sau transferul a 2.800 hectare de teren agricol de la Academie la CJ Brăila, sau tăcerea lui legată de fraudarea celor 100 de milioane euro la Portul Constanţa. Ştiu eu, poate acest din urmă caz este tâlcul formării tandemului Fenechiu-Ponta din ultimele săptămâni…”
” Monica Macovei ar putea avea succes la prezidenţiale?
T.B.: Cred că e profilată pentru funcţia de preşedinte şi prin vârstă şi prin abordările extrem de pragmatice când vine vorba despre stat, despre funcţionarea justiţiei. Dar asta dacă rămânem strict în zona femeilor, pentru că altfel ar exista şi destui bărbaţi care s-ar califica pentru cursa prezidenţială şi mă refer în primul rând la Emil Boc sau la MRU”
“Simţiţi că vreunul dintre ei are stofă de lider?
T.B.: Cinstit vorbind, inteligenţi sunt toţi, pregătiţi în profesiile lor sunt toţi, buni politicieni sunt toţi, dar dacă printre ei este cineva foarte puternic, aceea e Elena Udrea [Dumnezeule mare, iar?????????], oricât nu v-ar plăcea. Privesc cu mare atenţie şi la Adrian Papahagi, care şi el pare a fi un om puternic, rezistent la presiunea politică şi mediatică.”
citi,
cifrele nu mint. Ceea ce am simtit si am scris noi au simtit multi dintre (fosti) sustinatori ai lui. Omul intuitiv si-a dat seanma de gresala majora pe care a facut-o. O sa vezi ca o sa inteleaga in timp si prostia cu Udrea (sper). Personal eu sunt satul si nu numai de el!
Cifrele nu mint iar noi nu am scris niciodata de flori de mar.
Asta-i viata, Presedintele a fost criticat si o sa mai fie inca, in aceeasi masura in care a fost sprijinit ca nimeni altul pe acest blog. In definitiv, asta-i ” blestemul” lui: sa aiba votanti care nu inghit de la el orice, desi l-au votat si spijinit cand i-a fost greu. E spre bine lui si al tarii ca electoratul sa il sprijine, dar sa il si critce cand greseste.
O baga pe Udre la gramada cu “Lidia Stanciu, Gabriela Popa, Alina Bica ” mda, o afacerista si o oporunista cu niste doamne care au aratat curaj extraordinar.
Unu: Udrea e ” puternica” cum sunt eu acuma cardinal. Nu e puternica, e o tipa versatila prin nulitate si prin gudurarea pe langa puternicul zilei. mereu miroase curentul, sa vada unde duce, si atunci se arunca si ea in apa. Insa e prima care o ia la fuga in sens invers cand se vede obstacol in fata sau prima care sare in barca tipului nou din oras, daca acesta e cu muschi si bani pe el.
Doi. Sa o compari pe Udrea cu Livia Stanciu???!! C’ mon!!
Trei: daca se refera la vicepresedinta ICCJ, o cheama Rodica Aida Popa, nu “Gabriela” Popa, frate!
Patru: Bica! Da-mi o ” reusita” personala a ei, sa inteleg de ce o lauda Presedintele. Bicaa fost mereu o executanta si o ” mana a doua”, niciodata nu a asumat ceva frontal.
de la o anumita varsta ai probleme cu numele 😆
sper sa nu aiba si cu numerele! 😛
Interesant:
a ramas la subiectul preferat – “Divide et impera”
ohoho, si inca cum! Asta e tare: “Şi mai este un lucru: capacitate de asumare a acţiunilor, iar aici este interesant de urmărit câte din actele normative emise de Guvernul Boc au şi semnătura dlui Predoiu”.
Las ca stiu si eu un OUG initiat de Predoiu care a prelungit mandatul Barbuleascai la CSM si care a avut semnatura lui Boc…..
Da, toti sunt sfinti dupa ce termina mandatul!
Este prima data cand Traian Basescu vorbeste de Monica Macovei ca prezidentiabila. De Boc a mai vorbit, de MRU niciodata direct, ci doar aluziv.
buna seara la dumneavoastra,
foarte bun articolul lui clemy, dar mucii in fasolea doamnii duduka trintitzi de domnu’ prezidente popular m’au facut sa nu’mi mai tihneasca nici macar cintecele de sirena la adresa monichii macovei sau mru.
sa’i fie de lebada (cintecu)!
salut Nikule 🙂
Amin! Cu asta nu mai cucerim Stalingradul. Arata mai degraba ca un fel de “cot al Donului” 🙁
theophyle,
e mai curind un cot al domnului 😀 dupa laudele nesimtzite la adresa gubernului ponta acum domnul isi cere cam dezesperant suspendarea, in sperantza sa’si mai intremeze miscarea care e la fel de adormitoare ca si al’lalte
Daca vrei,
poate si a Domnului. Nu cred ca o sa iasa cu prea mult “sange”. O incercare de suspendare ar fi catastrofala.
theophyle,
potzi sa fii atit de hain incit sa’i refuzi partenerului de coabitare o suspendare care i’ar folosi atit de mult si nici tzie nu tzi’ar fi atit de defavorabila, daca facem abstractzie de tzarisoara, da’o’n gitzii ma’sii de tzarisoara?!
Seara buna,
un articol dragutz, din nefericire la ei ca si la noi, balamuc total 🙁 Goana dupa senzational capat noantze grotesti, numai ca normalitatea celor doi tineri incearca sa refaca echilibru. Poate se vor potoli si vor fi lasati sa-si duca viatza in liniste si sa se bucure de micul printz ca de orice copil normal.
Din nefericire la canicula face victive, afecteaza modul rational de gandire .
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-am-reparat-pagubele-suspendarii-1049678.html
Din fraza imediat următoare, sub titlul „Băsescu nu respectă nimic din acord” puteți deduce motivul coabitării…
iata doua doamne, care or evoluatara ceva de la statura de duduci, rezistind heroic pe decrepitele si tabloidalele ramasitze ale crucisatorului presii
rodica ciobanu:
lelia munteanu
chiar, de ce nu s’or certa astia pe redeventzele de la aur, petrol, gaze “normale” si gaze de sist?
se cearta care sa privatizeze sau nu chefereu “marfa”, de parc’ar fi avut vreun moment intentzia s’o faca la modu’ serios.
pai, daca mai insista mult pe directzia asta, risca sa caza d’acord cu populu’, ca nici el nu vrea privatizare
amandoua sunt niste campioane ale democratiei nicule. parca mi le-ai prezenta pe lilik si pe roxania. mare caracter!
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 29 Iulie / Maurul şi războaiele palatelor