Memoria Politeia: 28 noiembrie 2014. Votul anticipat, o solutie de luat in calcul?
26/08/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Nota @Cetatean: continuam re-postarile si ajungem azi la al cincilea episod. Cei care le-au ratat pe celelalte, si in special dl. Valeriu Zgonea, care a primit de la partid sarcina de a conspecta constiincios si de a elabora un set de “principii” pentru votul prin corespondenta (in traducere: trage de timp, Vali!), le pot citi aici, aici, aici si aici.
Ne punem insa toata nadejdea si avem toata increderea in dl. Mihai Voicu de la PNL, care, conform celor declarate ieri de Domnia sa, detine (verbul e impropriu, insa conteaza intentia) cel mai bun proiect al legii votului prin corespondenta. De ce nu l-am crede pe cuvant (a mintit el vreodata alegatorii ?) atunci cand spune urmatoarele vorbe care ne merg la suflet?
“Partidul National Liberal considera ca este binevenita orice contributie pentru imbunatatirea propunerii pe care a facut-o grupurilor parlamentare inca din luna februarie, insa atrage atentia ca nici partidele parlamentare, nici Autoritatea Electorala Permanenta, a carei implicare o salutam si o consideram necesara, nu trebuie sa omita un lucru esential – beneficiarii acestei legi sunt compatriotii nostri din Diaspora si, de aceea, opinia acestora trebuie luata in considerare […] proiectul de lege depus de PNL este singurul care a fost redactat printr-o consultare reala cu asociatiile romanilor din strainatate si, de aceea, chiar daca este perfectibil, contine prevederi care sunt agreate cu cei care vor beneficia de facilitatile legii”
Bine, domnule Voicu, poftim si al cincilea episod, sa nu ziceti ca nu ati avut “intariri” in lupta titanica impotriva PSD-ului! Noi, astia din popor, ne uitam la alesii nostri ca niste sfinti de pe icoane care ne vor mereu doar binele; unii dintre noi trudesc pentru Diaspora si pentru tara chiar din noiembrie 2014 (nu doar din februarie 2015): dovada o constituie episoadele (acesta si cele anterioare) ale prezentului serial.
Cand unii alesi inca sarbatoreau victoria in alegerile prezidentiale, cetatenii romani din Diaspora elaborau deja proiecte ale legii votului prin corespondenta : chestiune de prioritate a obiectivelor. Insa cu siguranta dl. Mihai Voicu nu se va lasa mai prejos in lunile care urmeaza si va deveni un erou al Diasporei !
Redactat de @Cristian Bogdan (Suedia)
Cu toții suntem de acord că sistemul actual de vot e depășit, mai precis avem mari probleme cu locul și timpul votului. În privința locului, mulți cetățeni nu locuiesc acolo unde figurează la evidența populației, fiind plecați în străinătate sau fiind mutați în țară fără acte, sau pur și simplu călătoresc în ziua scrutinului. În ce privește timpul, mulți nu au timp să voteze pentru că sunt ocupați în ziua votului, iar în diaspora nu au timp fizic pentru că numărul lor depășește capacitatea secției de votare, așa cum am văzut.
E adevărat că votul prin corespondență și cel electronic (cel puțin în unele din variantele lor), rezolvă aceste probleme. Dar ele introduc alte probleme și suspiciuni, cum ar fi cea a identității votantului, care vor fi exploatate cu ușurință de orice sceptic. Spre deosebire de acestea, votul anticipat (early voting) flexibilizează momentul și locul votului păstrând pentru un reprezentant al statului verificarea identității celui ce votează. Este implementat în multe țări (Australia, Canada, Finlanda, Germania, Irlanda, Malta, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Suedia, Tailanda, Statele Unite), iar procedurile lor pot fi folosite ca inspirație. Flexibilitatea pe care o conferă duce la creșterea prezenței la urne, de exemplu în Suedia la recentele alegeri din toamna lui 2014 prezența la urne a fost de 86% din care cam o treime sunt voturi anticipate.
Cum se organizează votul anticipat? Cu câteva săptămâni înainte de scrutin se deschid localuri de vot anticipat în instituții publice cu afluență largă de trecători: oficii poștale, universități, biblioteci, iar în străinătate la ambasade și consulate. Ele nu sunt secții de votare propriu-zise: voturile pe care le adună sunt distribuite de autoritatea electorală către secțiile de votare obișnuite deschise în ziua scrutinului. Votul fiecărui cetățean ajunge la secția de votare unde e arondat (de unde cetățeanul e de regulă absent, motiv pentru care votul anticipat se mai numește și absentee vote). Asta elimină practic nevoia de liste suplimentare și reduce riscurile de vot multiplu pentru că votul fiecărui cetățean va ajunge într-un singur loc. Pentru a permite distribuirea voturilor, localurile de vot anticipat se închid de regulă cu câteva zile înainte de scrutin.
Localurile de vot anticipat nu trebuie să aibă program permanent; programul lor se poate adapta la programul instituției gazdă sau pur și simplu la programul funcționarului care deservește localul și care de obicei e oricum plătit de stat în instituția respectivă pentru activitatea pe care o desfășoară de obice (factor poștal, bibliotecar, consul, etc). Acest funcționar verifică identitatea fiecărui cetățean care se prezintă la vot, îi pune la dispoziție cele necesare votului (buletin, ștampilă și cabină în cazul românesc), preia votul și îl pune într-un plic care conține separat votul și identitatea cetățeanului. Secția de votare unde cetățeanul e arondat e de asemenea specificată, rezultând practic din adresa cetățeanului la evidența populației. În multe țări specificarea secției se face cu ajutorul unui certificat de votant, tipărit special pentru respectivul scrutin, dar acel document nu e esențial, cetățeanul poate să afle singur adresa secției de votare la care e arondat, în fond e interesul lui ca votul să ajungă la destinație.
Autoritatea electorală permanenta preia voturile anticipate și le distribuie la secțiile de votare tradiționale. În ziua scrutinului, la sfârșitul programului de vot, în fiecare secție se deschide pachetul sigilat cu voturi anticipate în fața întregii comisii electorale. Restul procesului decurge ca în prezent: cetățenii care au votat anticipat sunt bifați pe lista electorală iar voturile lor se amestecă (păstrând secretul) cu cele adunate deja în urnă. Numărarea voturilor decurge ca și până acum.
Ce riscuri există în acest proces? Funcționarul poate fi părtinitor, dar el poate fi verificat prin sondaj de către observatori și partide politice. El nu are control total asupra votului pentru că nu îl introduce în urnă. Orice bănuială că plicul a fost manipulat va duce la anularea votului. Atât funcționarul cât și cetățeanul știu că votul va fi preluat și posibil verificat de către autoritatea electorală, ceea ce îi poate face să se gândească de mai multe ori înainte să încerce să trișeze. Localul de vot anticipat poate fi spre exemplu vandalizat, dar asta va duce la anularea doar a voturilor aflate acolo la momentul respectiv (voturile pot fi preluate de autoritatea electorală în mai multe loturi). În fine, pentru că procesul nu e limitat la o singură zi, există timp pentru a verifica orice neregulă, iar cei ce vor să comită nereguli știu asta! Închiderea unui asftel de local pentru nereguli lasă cetățeanului posibilitatea de a se prezenta la alt local de vot anticipat din zonă.
De observat că votul prin corespondență și votul electronic sunt de fapt forme mai avansate de vot anticipat. Votul prin corespondență e un vot anticipat în care verificarea identității nu se face de către un funcționar instruit de stat, ci de exemplu cu ajutorul unor martori (în cazul alegerilor din Suedia se cer doi martori, nu neapărat cetățeni suedezi, iar votul prin corespondență e limitat la diaspora suedeză pe când votul anticipat la localuri desemnate în acest scop funcționează la fel în Suedia și în afara ei). La votul prin corespondență nu se poate vota cu ștampila, pentru că cetățeanul votează acasă, deci nu e direct compatibil cu infrastructura de astăzi.
La votul electronic, identitatea e verificată cu ajutorul certificatelor digitale și presupune schimbări mai complexe, cum ar fi introducerea cărților de identitate electronice. Cu toate acestea, un vot electronic anticipat ar putea fi imaginat pentru România: ar genera un buletin de vot gata “ștampilat” la tipărire care e trimis ca orice alt vot anticipat la secția de votare tradițională. Totuși, și în acest caz, legiferarea principiului votului anticipat e necesară, iar în absența localurilor fizice de vot anticipat, votul electronic anticipat s-ar putea să nu fie suficient pentru o participare largă la vot.
Ce se va întâmpla cu un vot anticipat exprimat (electronic sau nu) în străinătate? Dacă votantul are domiciliul în străinătate, votul va ajunge (sau rămâne) la ambasada respectivă. Dacă cetățeanul are domiciliul în România, votul va ajunge la respectiva secție de votare din țară. Probabil mulți votanți vor dori să se asigure că votul lor a ajuns cu bine la secția de votare de destinație, și în acest scop publicarea listelor electorale completate în secția de votare (fără CNP și semnătură) ar putea fi o soluție. În Suedia sunt acceptate și voturile anticipate care ajung după ziua scrutinului, caz în care ele sunt adăugate la numărătoare la nivel regional, după ce se verifică lista electorală completată în secția de votare.
Dar rezolvă votul anticipat problemele românilor din străinătate? Nu în totalitate, din moment ce vor trebui în continuare să se deplaseze la un reprezentant al statului român. Pe de altă parte, votanții au un orizont de timp mai larg să facă asta. În plus, statul poate să deschidă localuri de vot anticipat în mai multe localități prin rotație, deplasând astfel un singur funcționar în loc ca sute sau mii de cetățeni să fie nevoiți să călătorească pentru a vota.
Sistemul de vot anticipat poate avea multe variante în ce privește multiplicitatea votului. Spre exemplu în Suedia votantului îi este permis un vot anticipat și un vot în ziua scrutinului (care îl anulează pe cel anticipat), lăsând astfel cetățeanului posibilitatea să se răzgândească, ceea ce nu e neobișnuit într-o campanie electorală înfierbântată. Pe de altă parte, două sau mai multe voturi anticipate se anulează reciproc. În Estonia votul anticipat e electronic și poate fi schimbat în mod repetat până când votarea electronică se închide cu câteva zile înaintea scrutinului, iar apoi poate fi înlocuit de un vot tradițional pe hârtie la scrutin, ca în Suedia.
Ar mai fi de observat că votul anticipat nu depinde în principiu de modul de alocare a mandatelor în cazul alegerilor parlamentare. Votul uninominal sau proporțional se pot implementa cu vot anticipat pe aceleași principii. Asta reduce riscul de a amesteca discuția despre sistemul de vot cu discuția despre alocarea mandatelor, amestec ce poate crea confuzie și poate fi speculat de politicienii conservatori.
În orice caz, cred că dezbaterea de acum se îndreaptă spre potențiale ținte false (vot electronic cu numărare electronică, vot prin corespondență), ușor de atacat și care presupun schimbări majore în sistemul de vot. În contrast, cu puțină bunăvoință, votul anticipat poate fi implementat pentru 2016. Votul anticipat electronic poate fi o soluție, dar lecțiile Estoniei trebuie examinate cu atenție. Spre exemplu exprimarea voturilor (electronic sau pe hârtie) trebuie separată de numărarea lor (pe hârtie în secția de votare pare a fi mult mai ușor de acceptat la noi, în vreme ce în Estonia voturile electronice sunt numărate electronic).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Daca PNL s-ar uita pe bune la opinia diasporei ar fi ceva. Pt ca opinia diasporei e asta: dati-va bre demisia. Toti, acum! Si luati-i si pe ceilalti cu voi, PDL, PSD etc.
Buna ziua all 🙂
DanC – partidele – toate – au impresia ca stiu cel mai bine ce e necesar pentru toti, in special pentru diaspora. Probabil vor avea o mare surpriza la alegerile de la anul. Cozile de la votare vor disparea. Ambasadele si consulatele vor avea linistea necesara pentru preschimbarea documentelor contra bani, etc…Iar in tara va fi tot liniste. Salarii mari in fruntea tarii pentru bugetarii primi. In rest – doctori, profesori vor avea vesnicele dileme – plicul si meditatiile.
sarut mana! 🙂
PSD nu va avea o mare surpriza la anul, caci bazinul lor electoral e in tara. Surpriza imensa va fi in alta parte, si va fi prea tarziu pentru regrete.
Inca 4 ani in opozitie reala pentru actuala “opozitie” nu e, pana la urma, ceva atat de rau. Se poate si mai rau: evreii au fost dusi de Moise 40 de ani prin pustie, ca sa se purifice. Niciodata nu e suficient de indelungat timpul in care un partid trebuie tinut in opozitie, ca sa invete sa pretuiasca votul alegatorilor.
salve !
dupa ce a jignit milioane de romani .. pesedoiul prospera : http://www.flux24.ro/anaf-cluj-cumpara-masini-de-la-psd-istul-ioan-rus/
si ‘nainte de a-si exprima ”convingerile” in calitate de ministru al guvernului Ponta, Ioan Rus prospera!
http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj-investigatii/prietenii-din-bani-publici-ai-lui-ioan-rus/
partidul are mereu grija de ai sai!
sa nu lucreze cu astra asig , “clientii ” pesedoiului :))
si uita asa skandenberg-ul il da castigator pe d-l Misu N. in lupta cu Mogul Adamescu, iar ”babele” ziariste se stuchesc descoperite! 😛
http://www.danbadea.net/2015/08/26/cand-securistii-se-razboiesc-in-presa-ziaristii-beligeranti-o-iau-in-freza/
de fapt lupta se da 3 😀 adamescu , ioan nicolaie si .. descoperi tu 🙂
misu e post de arbitru :))
Frate, nu se mai termina! Clanul Plagiatorilor are un nou membru…feminin!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20381484-exclusiv-clubul-select-plagiatorilor-avocata-lui-victor-ponta-suspecta-plagierea-tezei-doctorat-loredana-radu-fost-coordonata-gabriel-oprea-suspect-plagiat.htm
A tunat si i-a adunat!
“elita” Romaniei !
fosilele vechi si noi ale unui sistem criminal, jigodii imbogatite pe spinarea oamenilor, haita de privilegiati care se apara unul pe altul de rigorile legii, furnicar de penali care si-au dat grade, titluri si bani unii altora!!!
Nu am cuvinte pentru asemenea otravuri pestilentiale.
Exact. Deci acestor ‘oameni’ le sint propuse chestiile astea destul de delicate dealtfel: vot electronic/corespondenta/anticipat. Ori astia n-au facut nimic niciodata, sint incapabili si corupti. Nu stiu, dar solutiile astea ar trebui impuse de la Parlamentul European in jos catre state (?). Cred ca cel mai bine pt Romania ar fi sa se impinga cit mai multe chestii de guvernare spre UE. Doar un minim local sa fie pt ai nostri fanarioti si aia cu observatori…
Sistemul e format din oameni unul si unul, la bine si la greu!
Procuror-șef adjunct al DNA:
“Am constatat că activitatea Direcţiei este susţinută mai mult de reprezentanţele străine în România, decât de alte entităţi române”
Nistor Călin, procurorul-şef adjunct al DNA, vorbește despte despre atacurile la adresa Justiţiei, care au ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare a CSM,și despre suținerea din partea ambasadelor străine la București. Declarațiile au fost făcute într-un intervi acordat publicației locale „Constanța Noastră”.
Ne bucuram ca si noul ambasador american si-a propus sa sprijine efectiv DNA ,prin obtinerea unei finantari americane !!
Si in acest timp pacaliciul mareste salarii …..
http://www.evz.ro/procuror-sef-adjunct-al-dna-am-constatat-ca-activitatea-directiei-este-sustinuta-mai-mult-de-reprezentantele-straine-in-romania-decat-de-alte-entitati-romane.html
Singura organizație non-guvernamentală din țară care derulează de peste 15 ani un program de reabilitare a supraviețuitorilor torturii ar putea să dispară pentru că Primăria Craiova refuză prelungirea contractului de închiriere.
Peste 800 de foști deținuți politici și urmași ai acestora ar putea să rămână fără servicii medicale, psihologice și sociale gratuite oferite de Centrul Medical de Reabilitare din Craiova, al Fundației ICAR, pentru că Primăria Municipiului Craiova nu a mai prelungit închirierea spațiului în care acesta își desfășoară activitatea
http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/primaria-craiova–in-razboi-cu-un-centru-de-reabilitare-a-victimelor-torturii-390615
asa o fi ordinul de la inchizitorul marxist-ceausist Florian !
Washington Post. Analiză seacă, făcută fără sentimente. Populația lumii urcă, se dublează prin Africa, prin alte lumi. Sunt însă și anomalii. Unele țări pierd până la 15 la sută din populație până 2050. Sunt și patru fruntașe în clasamentul dezastruos al depopulării. Practic acest țări rămân fără popor. Americanii de la Whashington Post vorbesc de o pierdere masivă de populație, până la 45,2 la sută în aceste nefericite țări. Eu transcriu, traduc, pierdere de POPOR. România e pe locul fruntaș PATRU la capitolul dezastru. După ea e Republica Moldova, adică a doua Românie.
România va ajunge în acest secol la 10 milioane de locuitori. De ce mai rămân ăștia 10 milioane aici, nu știu? Poate pentru că mai au de vizitat niște morminte, la care se adaugă mormintele unor amintiri. Dar de ce mai rămâneți voi aici domnilor care gospodăriți siguranța națională?
http://www.expunere.com/alo-domnule-iohannis-domnule-ponta-domnule-sri-romania-dispare.html
Seara buna,
Off topic! Le-a picat greu impozitarea si s-au “trezit”.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20381857-patriarhia-cere-lamuriri-privind-necesitatea-dimensiunile-scopul-impactul-moscheii-din-capitala.htm
si-au adus aminte de ortodoxie cand le-au cerut bani, niste nerusinatzi,
“vrednicii” lor pt. care au fäcut PROPAGANDÄ o sä-i scuteascä:
Seara buna
Observ ca devine realitate ce ma preocupa cindva . Voi ramane printre acei putini fara diploma de doctorat , strategii de aparare bineinteles tot caporal ca la lasarea la vatra . 🙂
Ce mai , un rebut social in tara doctorilor cu diplome marete . 🙂 🙂
@brindusafrunza 7 18
buna seara
pacalici a fost vizionar
vor veni cateva milioane de imigranti musulmani si se rezolva problema/cu natalitatea lor in 20 ani romania devine una din cele mai populate tari europene
de-asta s-a gandit el la moschee ca vin musulmanii
Nu Victoras s-a gandit la moschee, doar a exploatat pana la carja aceasta oportunitate! 🙂
Pazea !!! 🙂
Valeriu Zgonea: În această sesiune parlamentară, una dintre prioritățile legislative ale PSD și ale mele personal va fi adoptarea legii votului prin corespondență
“De prea multe ori am auzit lozinci de genul ‘dreapta ține cu diaspora, iar stânga nu’. Marea lor susținere nu s-a întins însă mai departe de a specula electoral și politicianist o imensă greșeală făcută în 2014. Dincolo de vorbele lor goale și de incompetență, tot guvernul social-democrat a fost cel care, de exemplu, a eliminat taxele consulare pentru eliberarea certificatelor de naștere pentru copiii români născuți peste hotare. Eu cred că fiecare cetățean al României are aceleași drepturi și trebuie tratat cu același respect de către stat. De aceea, în această sesiune parlamentară, una dintre prioritățile legislative ale PSD și ale mele personal va fi adoptarea legii votului prin corespondență”, a tranmis Zgonea într-un mesaj postat pe Facebook.
Președintele Camerei Deputaților a mai precizat că proiectul legii votului prin corespondență un proiect esențial pentru democrația din România și că va fi tratat cu seriozitate de Parlament.
http://www.b1.ro/stiri/politica/valeriu-zgonea-in-aceasta-sesiune-parlamentara-una-dintre-prioritatile-legislative-ale-psd-si-ale-mele-personal-va-fi-adoptarea-legii-votului-prin-corespondenta-122654.html
LE-A PREGÄTIT MOSCHEEIA, totul este aranjat, sunt deja pe drum rudelele sirienilor si palastinentzilor ce sunt in Ro: aceia adusi de comunisti de zeci de ani, ca pe Haysam
Un articol foarte bun:
http://www.ziare.com/politica/stiri-politice/adevaratul-premier-al-romaniei-1379535
“Deci cine e, nu va suparati, premierul Romaniei? Ca dl Ponta pare sa fi ramas doar cu autoritatea din cele 5 minute televizate de la inceputul sedintei de guvern. In rest, e un fel de papusa mare in geamul Palatului Victoria in vreme ce intreaga autoritate s-a mutat in biroul lui Liviu Dragnea din Kiseleff. In acest moment, premierul de facto al Romaniei pare Liviu Dragnea.”
Romania pe noi culmi de progres si civilizatie tovarasi . 🙂
Pe primele 7 luni , excedent bugetar de 7,411 miliarde lei .
Cum e posibil ?
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/BGCiulie2015.pdf
Sa analizam :
Partea cheltuieli bugetare :
– prima coloana (verticala) , adica “bugetul de stat” e pe deficit (-) de 1,602 miliarde lei .
Cum se ajunge la excedent ?
Se aduna 1,724 miliarde de la bugetele locale + 313 milioane de la bugetul asigurarilor sociale + 240 milioane de la bugetul asigurarilor pentru somaj + 2,064 miliarde de la bugetul institutilor de stat finantate integral sau partial din venituri proprii + 26,1 milioane fonduri externe nerambursabile
(o cifra colosala 🙂 ) + 159 milioane de la CNADN
Matematic nu e suficient pentru a ajunge sa te lauzi cu 7 miliarde excedent .
Nici o problema tovarasi . Se adauga 4 ,793 miliarde DE NOI IMPRUMUTURI DE STAT ( !!!!!) si uite cum iese excedentul . 🙂 (deja discursuri triumfatoare pe net)
SE EVITA CU DESAVIRSIRE A SE EXPLICA CUM DE NOI IMPRUMUTURI (ADICA DEFICIT si care genereaza dobanzi , comisioane) ) E POSIBIL DE BAGAT LA EXCEDENT BUGETAR . 🙁
Asa contabili doar academia Stefan Gheorghiu poate produce . Nu se pot angaja nicaeri in vest . 🙂
buna seara
totala idiotenie
daca o tin tot asa cu “raportarile de excedent”grecii vor incepe sa se laude ca au fost corecti
asta e ca aiureala aia ca “majorarile de salarii din sistemul sanitar vor fi acoperite din economiile facute de introducerea cardului de sanatate”
probabilca se vor face economii dar furturile din sanatate nu se fac din consultatii sau analize fictive;astea sunt minore
furturile se fac cu retetele si tratamentele fictive /si nic macar aici nu e “grosul”
grosul cheltuielilor e la umflarea schemelor de tratament cu cele mai scumpe medicamente posibile
o aspirina de 1 ban “nu e buna”,e buna aia de 10 bani ca e ambalata mai frumos
Seara buna
Oricum in decembrie apare si deficitul bugetar (ala convenit cu UE si FMI)
Adica – 13 miliarde lei . 🙂
Anul trecut au facut identic . Doua luni cu excedent ca in noiembrie sa apara un deficit de -3,996 miliarde si decembrie sa apara cu deficitul convenit . -12,499 miliarde . .
Mda, deci asta e inca o dovada ca ai-nostri-ca-brazii sint niste timpiti periculosi. Prefera sa indatoreze tara ca sa arate ei bine pe sticla. De aia zic ca Cetatean saracu’ strica orzul pe giste. Nu are rost sa prezinti idei bune despre vot electronic/corespondenta etc unor ticalosi.
Valul de refugiati, aberele si gardul de sarma ghipata arata ca o intoarcere in timp. Este surprinzator ca au aparut din neant, din diverse colturi ale lumii 🙁 Tanzania, Banglades, Egipt, Siria, juri ca o mana nevazuta a ridicat restictiile si i-a pus in miscare.
Seara buna @mar
Nu au aparut din neant . Dupa “succesele” occidentale din Libia , Siria , masa emigrantilor provine de aici .
Se alatura acestora emigranti din Somalia ( tara doar cu numele unde occidentul a intervenit cu ani in militar . Retragere in graba in fata dezastrului )
Emigranti din Eritrea , Etiopia (tari ultra sarace si care au facut razboi intre ele ani buni)
Urmeaza masa emigrantilor. Pakistani , egiptieni , nigerieni . (pentru acestia e foarte , foarte greu sa obtina statutul de refugiat politic )
Aducem aminte :
– Initial a fost lasata problema migrantilor pe mana italienilor (Libia e la o azvarlitura de bat de Sicilia) . Depasiti total de situatie si numere , au cerut ajutorul UE (faimosul plan de impartire a emigrantilor intre statele membre) .
– La acest plan au raspuns NU o gramada de tari . Cu Franta si Anglia in frunte . (aia care au bombardat primii pe Ghaddafi )
Italienii au raspuns : “vom face in modul nostru” . Adica inasprire de patrulare navala (de aici aparitia noii rute a emigrarii Turcia – Grecia- Macedonia si Serbia – Ungaria ) si lasarea de catre autoritati a migrantilor sa plece catre nordul continentului (destinatia ravnita ) .
La fel au facut turcii si grecii (astia ultimii membri UE ) .
PS 1 . Practic asistam la o “stramutare” a fluxului de migranti catre tarile mai sarace din sudul continentului . Care lasa puhoiul sa plece mai departe . Iar intre Austria (poarta principala a traficului catre RFG ) si Serbia e doar Ungaria si Romania .
Romania are noroc cu Dunarea ca granita . Imposibil de trecut cu miile de persoane lunar . Ungaria are granita terestra lunga cu Serbia . Usor de trecut .
PS 2 . Se “experimenteaza / sondeaza ” noi cai de trafic . Prin Moldova doar ca in sudul Ucrainei e razboi si deci cam greu cu trecerea teritoriilor pina la granita cu Moldova (si ulterior cu Romania , prima tara UE de pe acest “nou” traseu. )
Buna seara!
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20382076-cum-incearca-guvernul-decredibilizeze-miscarea-medicilor-care-refuza-spaga.htm
E riscant să vorbeşti şi să scrii despre păcatele grupului/breslei din care faci parte. Puţini dintre noi îndrăznesc să pună oglinda în faţa regelui gol mai ales pentru că, atunci când trăieşti mai aproape de Stanbul decât de Viena, asta poate echivala cu o mazilire.
Dar oamenii ăştia au avut curaj; cel puţin la început. Unii dintre ei continuă să-l aibă şi acum, în timp ce pentru alţii s-au ivit deja la orizont norişori în formă de ciolănaşe. Tocmai de aceea merită să celebrăm acum, cât încă îi mai simţim aroma, un fenomen rar în România.
…………….
Dar este pentru prima oară, în ultimele două decenii, când un număr important de medici îşi cer dreptul la o viaţă muncită cinstit. Cinstit! Atât de puţin într-o ţară normală, atât de mult într-o ţară ca România.
Sa inteleg ca PM Italiei, Mateo Renzi, cand spunea despre ” Comunitatea românilor, cea mai integrată din Italia” se referea la cea din afara arcului carpatic?
http://www.dantanasa.ro/exclusiv-manual-scolar-de-geografie-din-italia-ungurii-din-romania-lupta-pentru-independenta/#!prettyPhoto/1/
”Românii, grupul etnic dominant, trăiesc în afara arcului Carpatic iar ungurii, al doilea grup etnic, sunt concentrați în Transilvania. Informația este cuprinsă într-un manual de geografie din Italia destinat elevilor din clasele 6-8.
Elevii italieni mai află și faptul că limba maghiară ar fi fost recunoscută oficial și că ungurii din România luptă pentru independență. Din formularea autorilor manualului reiese, în mod eronat, că limba română nu ar fi singura limbă oficială de stat în România.”
Aici nu pot sa ma bag .
Nu de alta dar fata mea are 28 de ani . Prea multi trecuti de cind erau prin casa manuale de scoala medie , liceu italian . 🙂
da, stefane, nu ai cum ! 🙂
poti doar privi manualul de istorie alternativa ! daca informatia este reala cineva indrituit ar tb sa intervina ( banuiesc ca prin MAE)!
Hai ca-s tari …cica centru international pt “traffico di clandestini” !!!! Sint comici de-a dreptul. Si la ei ca si la noi..
Habar n-au astia ce trafic fac ai nostri cu moneda lor fara sa-i sa (inca..).nimeni la intrebari..
Stefan, presiunea este teribila pe Europa. Nu poti sa discuti de cote de azilanti ptr. ca numarul este imens raportat la capacitatea de absortie, cred ca sunt localitati intregi care au plecat.
Cine garanteaza ca printre ei nu sunt si cei educati sa atace intr-un mod extrem? plus cu probleme sociale, sanatate etc?
Vine iarna, ce vor face?
-La iarna vom avea si noi migrantii nostrii . Nu stiu pe unde o sa ii cazeze guvernul . Oricum vor fi cu mult mai multi de acei 2 mii si ceva stabiliti . Poate cu un zero in plus .
-Peste putin timp fluxul de migranti din Libia se va reduce masiv . Vine toamna si Marea Mediterana devine prea agitata pentru barci .
Problema ramane fluxul din Siria . Unii vor sa se intervina militar sa rastoarne dictatorul , altii nu ca se enerveaza rusul . 🙂
Dupa cum vezi , se improvizeaza . Dupa interesele fiecaruia .
E prima dovada publica ca UE e o adunatura de tari fara strategii comune .
Politica externa unitara absenta , armata comuna lipsa , interese diverse , “solutii” diverse .
NOTA . Una voce comuna tuturor : sa vina UE cu banii (si multi) sa acopere cheltuielile cu migrantii astia.
Prin toamna vom vedea efectele acestor noi “succese” europene . 🙁
Buna seara,
Azilantii
de citeva luni ocupa prima pagina a ziarelor.
nu stim ce vor face azilantii. probabil vor capata ceva bani de subzistenta si v-a fi inventat un “zaharel” ..poate-poate se vor intoarce.
Nu sint numai de prin africa sau mai stiu eu de unde:
http://www.spiegel.de/international/europe/western-balkan-exodus-puts-pressure-on-germany-and-eu-a-1049274.html
De notat apoi recrudescenta extremei drepte in germania , in fosta ddr mai precis.
Ar mai fi ipocrizia vestului in general si a UK in special. Adica astia dau cu bombe, fac revolutii/(AFACERI…de fapt) si se asteapta ca totul sa fie ok ???
Cind zic UK …ma refer la rolul lor de primadona in orientul mijlociu…dar e cam greu pt un sirian sa traverseze Canalul Manecii.
Pe undeva ce fac italienii , sirbii si nu numai …e de inteles: cind distrugi musuroiu…lasi furnicile sa treaca. .
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-27-august-avocata-lui-ponta-si-a-plagiat-teza-de-doctorat-mai-rasfirati-doctorilor/40196/