Memoria Politeia: 16 ianuarie 2015. Dilemele votului prin corespondență la români
25/08/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Nota @Cetatean: republicam a patra postare dedicata de Comunitatea Politeia votului prin corespondenta. Ea dateaza din ianuarie 2015. De atunci, nimic nu a avansat in Parlament. A, sa nu mint: ‘telectualul Zgonea (ala care a fost repetent de trei ori) va elabora “un set de principii”. Evident, de 1 an de zile puteau fi gata 100 de legi. Insa nu, baietii elaboreaza acum “principii” (desi exista in Parlament 4 proiecte de lege pentru votul prin corespondenta, dintre care unul trecut tacit de Senat si ajuns la Camera in data de 22 aprilie 2015 pentru un vot final!) Ce sa mai, toti vor binele Diasporei, numai ca nu ii lasa “ceilalti” ori au altceva mai important de facut! Dumnezeu sa ajute acest popor, ca alesii il ajuta de il omoara cu zile!
Redactat de @Cristian Bogdan (Suedia)
Cred că e bine că în comisia de cod electoral din Parlament discuțiile despre votul la distanță sunt acum limitate la vot prin corespondență, pentru că votul electronic e un subiect sensibil peste tot în lume.
Așa cum au spus și alți romani din diaspora (adica @Stefan), un act necesar pentru votul prin corespondență e certificatul electoral, un document emis de stat cu 2-3 luni înainte de scrutin, care atestă că cetățeanul are drept de vot la scrutinul respectiv. Statul emite un singur exemplar, pentru că cetățeanul are un singur vot la distanță. Personal nu văd nici o alternativă la acest document, nu poate fi înlocuit de exemplu cu o copie legalizată după CI pentru că pot fi făcute oricâte astfel de copii. Certificatul electoral e reținut în secția de votare unde votul intră în urnă, deci chiar și în sistemul de azi, pe lângă evitarea votului multiplu, certificatul ar contracara frauda bazată pe furt de identitate, numită ”căpșunarii”, foarte greu de detectat pentru că nu lasă dublete pe listele suplimentare. Simpla posibilitate a unei fraude de asemnea magnitudine provoacă neîncredere în sistemul electoral. Dacă e introdus certificatul electoral, pe lângă nume și CNP care sunt informații ușor de transmis, ar trebui furat și certificatul fizic pentru a mai putea aranja turism electoral cu identități furate.
Odată ce acceptăm că votul la distanță nu se poate face în mod corect fără un (singur) drept de vot ”la purtător” emis de stat, să presupunem că Gheorghe din Cucuieții din Vale dorește să voteze prin corespondență din Almeira, pentru că locuiește departe de consulat sau de o secție de votare.
Cum va obține Gheorghe certificatul electoral? Deși unele state distribuie certificate electorale tuturor cetățenilor cu câteva luni înainte de scrutin, nu cred că va fi cazul la noi pentru început. Gheorghe va face probabil o cerere la autoritatea electorală, care poate fi și automată, introducând CNP la telefon sau pe Internet. Unde poate statul să-i trimită certificatul? Ei bine, Gheorghe nu poate indica adresa sa din Almeira, pentru că statul nu are nici o dovadă că Gheorghe e cel care locuiește la acea adresă, și nu cineva care dorește să voteze în numele lui Gheorghe! Practic singurul loc unde statul poate trimite prin poștă certificatul lui Ghoeorghe este domiciliul stabil din Cucuieți. O alternativă ar fi ca Gheorghe să-și ridice certificatul electoral de la consulat, caz în care va trebui să se prezinte personal și să îl ceară (altfel o altă persoană poate să ”deturneze” certificatul lui Gheorghe spre consulat și să-i blocheze dreptul de vot).
Asta e prima dilemă a votului prin corespondență: Gheorghe nu poate să meargă să voteze la Cucuieți sau la consulat, dar va trebui să meargă la Cucuieți sau la consulat să-și ia certificat electoral… Aproape la fel de complicat, cu diferența că are mai mult timp, și că fratele său, Ion care e încă la Cucuieți poate să-i trimită mai departe certificatul la Almeira. Dar dacă Gheorghe e unul din cei care nu vor să facă un drum în plus sau un efort în plus pentru a vota, s-ar putea să nu câștigăm mare lucru. În plus, apar dificultăți legate de furtul sau vânzarea certificatului electoral de către Ion sau vreo altă rudă.
Să zicem că Gheorghe a primit în sfârșit certificatul electoral și alte formulare necesare, un buletin de vot din colegiul lui, și e gata să voteze. Dar n-are ștampilă. Altă dilemă. O soluție e votul exprimat cu bilet în plic, pentru început numai pentru vot la distanță, să nu schimbăm prea multe proceduri. Gheorghe își exprimă alegerea pe un bilet și îl închide în plicul de vot. Acest vot, împreună cu certificatul electoral le introduce într-un plic mai mare, care până la urmă va ajunge (poate via consulat) la Cucuieți, sau la un birou electoral ierarhic superior secției din Cucuieți.
De ce la Cucuieți? Orice vot la distanță trebuie să fie numărat în secția electorală de domiciliu din considerente de reprezentare: Gheorghe e oficial din Cucuieți și deci va fi reprezentat de parlamentarul din Cucuieți [Nota @Cetatean: intre timp legea s-a schimbat si s-a revenit la sistemul de vot pe liste inchise. Una din problemele majore ale distribuirii votului Diasporei s-a rezolvat de la sine: voturile nu vor mai merge la parlamentari alesi uninominali, ci direct in contul partidelor, indiferent de locatia votantilor] Chiar și pentru alegeri prezidențiale sau referendum, sunt și considerente de verificare: Gheorghe are în continuare drept de vot și la Cucuieți, pentru că e pe lista permanentă acolo, și are destul timp să se deplaseze acolo până la scrutin (trebuie menționată aici o aberație: pe legea actuală, la parlamentare, dacă Gheorghe ar avea rezidență în Spania, ar avea drept de vot și de reprezentare și în colegiul Diaspora și în colegiul ce cuprinde Cucuieții!)
În ziua scrutinului, la teminarea programului de vot, Gheorghe e bifat pe lista permanentă, dacă nu cumva între timp s-a răzgândit, a dat fuga până acasă și a votat și în secția de votare din Cucuieți. Votul lui e despărțit de identitatea sa sub ochii întregii comisii, fără violarea secretului, și introdus în urnă [Nota Cetatean: se pare ca STS a reusit sa gaseasca o solutie pentru a evita votul multiplu, sa vedem daca va fi aplicata la timp!]. Aici avem altă dilemă: dacă Gheorghe e singurul din sat care a votat prin corespodență, tot satul va ști cum a votat, pentru că votul lui în plic între celelalte arată ca o lucrare însemnată la un examen! O soluție ar fi organizarea de birouri electorale speciale, care să numere voturile prin corespondență din colegiu (după ce au verificat pozițiile votanților pe listele permanente primite din secții), și să le adauge la totalurile candidaților din colegiu.
Există și pe plan internațional dileme în legătură cu votul prin corespondență. Cum asigurăm identitatea votantului? Cum putem fi siguri că Ion, direct din Cucuieți sau în vizită la Almeira nu a votat în locul lui Gheorghe? În unele țări identitatea lui Gheorghe trebuie certificată cu martori. Cum asigurăm libertatea votului, conferită tradițional de cabina de vot? Gheorghe poate fi forțat de Ion, cu paloșul pe masă, să voteze partidul acestuia. E clar că există niște riscuri, de aceea Suedia de exemplu acceptă vot prin corespondență numai din străinătate. Dar la noi, unde turismul electoral e perceput a fi în floare și deci neîncrederea în sistemul electoral e la pământ, vor fi acceptabile riscuri noi?
Soluții mai bune pentru identificarea cetățeanului și libertatea votului sunt oferite de votul anticipat la distanță. Identificarea electorului e asigurată de un funcționar al statului, într-un local de vot anticipat dotat cu cabină de vot, deci un fel secție de vot foarte simplă, fără comisie și fără urnă, deschisă în săptămânile dinaintea scrutinului. Odată votul exprimat și împachetat, e trimis la Cucuieți, ca orice vot la distanță. Dar cum ajunge localul de vot să fie organizat la Almeira? Spre exemplu, când Gheorghe cere certificat electoral, poate spune statului și unde ar vrea să voteze. Timp de două-trei săptămâni înaintea scrutinului, localul de vot anticipat poate fi deschis pe rând în mai multe localități locuite de români unde MAE găsește un sediu, după un program anunțat din timp. Un alt avantaj e că votul e transportat sub controlul statului, și că buletinul sau plicul de vot se află sub supravegherea statului de-a lungul întregului proces.
O alta mare dilemă a votului la distanță astfel adaptat la realitățile românești e scalabilitatea: nu știm dacă avem capacitatea să repetăm povestea lui Gheorghe de câteva sute de mii de ori. Pentru eliberarea certificatului electoral, Ghorghe trebuie căutat în scriptele de evidența populației de care aparțin Cucuieții, trebuie verificată decăderea din drepturi electorale, etc. Nu presupun informatizarea acestor procese pentru că sunt aproape sigur că nu e completă. Vorbim de zeci de mii de astfel de operații pe județ, eventual însoțite de o statistică a cererilor de certificat electoral, să aflăm unde sunt alegătorii. Apoi, dacă se organizează localuri de vot anticipat pe baza acestor statistici, trebuie găsiți funcționari care să le deservească, sedii pentru localuri, etc. Trebuie implementat votul în plic, cu toată logistica plicurilor și procedurile specifice. Pentru numărarea voturilor exprimate la distanță, trebuie organizate birouri de procesat voturi în plic, care, organizate să zicem la nivel de județ, pe colegii, ar trebui să proceseze zeci de mii de voturi după închiderea urnelor, după ce au așteptat să vină listele electorale din secții. La fiecare vot la distanță, votantul trebuie căutat pe lista din secție, printre mii de poziții. De câte persoane e nevoie pentru asemenea operații? Cât ar dura?
Prin comparație, dacă am reuși să implementăm un mecanism prin care Gheorghe poate să-și transfere de la Cucuieți la Almeira dreptul de vot și de reprezentare (sau poate întregul domiciliu, ori domiciliul temporar, fără renunțarea la CI), atunci ar avea acces la vot sute de mii de persoane care pe legea de acum sunt excluse la alegerile parlamentare: cei aflați în UE fără rezidență (e posibil ca la vot sa nu conteze că sunt ilegali, căci tot cetățeni rămân), studenți, migranți economici în țară, etc. Ei ar putea fi stimulați să-și facă mutația pentru a putea vota, ceea ce ar fi util pentru următoarele scrutine.
Există țări unde declararea domiciliului se face prin poștă, chiar și dacă cetățeanul se mută în străinătate. Statul ar ști în sfârșit unde îi sunt cetățenii interesați de vot, deci unde e nevoie de secții de votare. E drept, ar trebui introduse liste electorale în străinătate (unde azi ar trebui să figureze deja cetățenii CRDS). Totul ar putea fi organizat pe principiile existente, fără certificat electoral, fără vot în plic, fără trimis voturi… Asta cred că ar reduce drastic nevoia de vot la distanță la cei aflați în tranzit și cei aflați prea departe de secțiile de votare și de localuri de vot anticipat, și cu mai puține voturi prin corespondență am avea șanse mai mari să ne descurcăm cu noile proceduri. Nu ar fi mai ușor? Nu ar fi mai corect? Iată principala dilemă.
Avem, în fine, o ultimă mare dilemă legat de corectitudinea domiciliului cetățenilor și poate ar trebui să începem cu începutul… Statul ar trebui să recunoască că a pierdut controlul evidenței populației, și cetățenii înșiși ar putea fi lăsați să verifice listele electorale, care sunt publice (fără CNP) în multe țări.
Nota @Cetățean, 25.08.2015: nici nu realizăm câte alte dileme reale sau fictive vor mai găsi parlamentarii pentru a se opune adoptării legii votului prin corespondență! Deocamdata, ieri au aplicat binecunoscuta tactica a amanarii peste inca o saptamana. Orice tragere de timp pana in noiembrie (data limita) este buna! Dragnea declara public ca votul prin corespondenta trebuie adoptat “cat se poate de repede”, in timp ce parlamentarii PSD nu vin la sedinta Comisiei. Un parlamentar deja bate saua “secretului “ca sa priceapa iapa Diasporei ca nu e usor sa aiba vot prin corespondenta care sa fie secret :
” […] a menționat că a solicitat reprezentanților AEP ca până la o nouă întâlnire să facă o evaluare cu privire la legislația existentă în țările care aplică votul prin corespondență, să prezinte un studiu comparativ cu privire la asigurarea secretului votului și modalitățile prin care acesta poate fi aplicat cât mai sigur și în România”.
Ca sa vezi, atatea tari au vot prin corespondenta, insa la noi unul dintre alesi are ingrijorari privind caracterul secret al acestuia. Poate ii da Dragnea niste lectii cum poti vota secret, mort fiind!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
salutare si aici 🙂
Off-topic, despre EVZ al lui Andronic-Cristoiu (aia care umbla cu teoria binomului) si modul in care se asculta acolo comanda primita de la cine trebuie!
http://adevarul.ro/news/politica/generalul-intrat-bocancii-evz-1_55dc2396f5eaafab2ce55c97/index.html#
Iarta-ma Citi, dar daca opinista Ratiu imi vinde clisee de genul “”Dacă actualele măriri salariale nu sunt sustenabile ele vor crea doar grundul pentru replicarea anilor post-nebunia Tăriceanu când acesta arunca cu banii din buget fără să ia în calcul efectele dezmăţului guvernamental. Deja unii specialiştii vorbesc despre tăierea inevitabilă a salariilor în 2017, în timp ce alţii spun că bugetul se va descurca. Ceea ce este cert este faptul că România e pe mâna unor inconştienţi politici lipsiţi de viziune.”
nu pot citi tot editorialul !
Inteleg ca e juna, de nimini nu depande pentru scriitura si Adevarul ii publica editorialul ! 😛
@brandusa, 🙂 sunt doua chestiuni distincte: ce scrie ea pe fond (putem sau nu sa apreciem comentariile ei econimice ) si faptul ca la EVZ (ziarul unde Cristoiu abereaza pe tema Justitiei de zici ca a scapat de la glumeti) i-au cenzurat un articol legat de Oprea care, culmea, spunea adevarul
Pana la urma, vad ca Adevarul a sters preambulul ca sa nu se puna rau cu EVZ.
mai degraba, in opinia mea, tine loc de politica editoriala! marfa a fost livrata prin Adevarul! restul umorilor le poate impartasi pe paginile personale on-line si dumneaei si maestru de la Gagesti!
Eu pe domnu’ Cristoiu nu-l mai citesc demult pentru ca imi pare a fi o imensa desaga cu orgolii amestecate cu comenzi cu iz pe..cuniar! 🙂 Si asa ca nu am nicio problema legata de ce ”cuvanta” in secolul 21 prin presa! Am citit o serie din editorialele sale din Viata Studenteasca si apoi cateva din Zig-Zag si EVZ, DAR de un cincinal incoace nu-l mai urmaresc! 😛
Si de seara, Ovidiu Albu ”vorbeste” despre combustibilul simpatiei fata de don’ gheneral!!! 🙂
”Interesul lui Gabriel Oprea de a-si pastra izmenele curate este bine pazit si de televiziunile de stiri. In B1 TV se stie de ani buni ca nimeni n-are voie sa se atinga de general, la Realitatea TV o „apucau fiorii” de placere pe Lavina Sandru cand il asculta pe Oprea, Antena 3 avea orbul gainilor cand Oprea aparea intre Basescu si Boc, iar Romania TV sta drepti in fata oricui Sebastian Ghita ii da onorul.
Nu exista politician in Romania care sa se bucure in acest moment de o asemenea protectie mediatica. De la stanga la dreapta, gastile cu interese divergente care controleaza trusturile de presa se inghesuie sa-i lustruiasca cizmele lui Oprea. Gata sa se paruie si sa se umple de flegme cand vreunul dintre finantatorii sau favoritii lor politici este atacat, marii jurnalisti se regasesc insa intr-o stransa si calda prietenie cand vine vorba despre interesele celor mai galonate izmene din politica.
Putin probabil ca Gabriel Oprea sa asigure finantari pentru 90% din presa centrala, acesta fiind combustibilul care alimenteaza simpatia marilor trusturi. Puterea sa provine dintr-o zona oculta, aceea care l-a propulsat din postura de bodyguard al lui Miron Cozma in pozitia de politician indispensabil oricarei guvernari si detinator unic si suprem al „interesului national”.
Cat timp influenta acestei zone oculte va ramane coplesitoare nu se va putea vorbi despre stat de drept si democratie in Romania. Libertatea cuvantului, promovarea pe baza de merit sau ascensiunea politica in urma votului direct sunt inghitite ca intr-o gaura neagra de aceasta zona oculta, de unde se scuipa apoi in fruntea noastra personaje gangave si cu vocabular redus, a caror singura calitate este ca stiu cum sa duca mana la chipiu.”
http://www.aktual24.ro/puterea-coplesitoare-a-generalului-izmana/
Catalin Prisacariu de data asta i-a luat la puricat declaratia de avere a lui popa socru Sarbu si…iese ceva care miroase a spalare de bani si a penal:
http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/ilie-sarbu-ascunde-un-apartament-in-cartierul-de-lux-al-lui-nicu–niro—390446
Daca se “lasa” de politica si tata socru ,se cheama ca se ‘face’ si el tehnocrat,nu ? 😀
In alta dezordine de idei ,ieri ,ne-a scapat un mesaj postat pe : http://www.presidency.ro/
Oricum ,asa cum pomeneam, mare atentie la ce se publica ,scrie si vorbeste….
Comunicat de presă
(24 august 2015)
Ref.: Precizare privind declarațiile de avere depuse de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
În legătură cu informațiile apărute în mass-media referitoare la conținutul declarațiilor de avere ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, Departamentul Comunicare Publică face următoarele precizări:
Toate veniturile obținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, din închirierea imobilelor deținute în proprietate și coproprietate se regăsesc integral în declarațiile de avere depuse. Nu există nicio sumă provenită din chirii care să nu fi fost declarată din 2004 până în prezent.
Totodată, din chiria pe care a încasat-o în nume propriu, precum și în numele și pentru coproprietar, domnul Klaus Iohannis a achitat toate taxele și impozitele aferente întregii sume provenite din închirierea imobilelor.
Toate veniturile au fost menționate în declarațiile de avere depuse succesiv și orice altă modalitate de calcul al acestora constituie doar o speculație, care nu este conformă cu realitatea.
Departamentul Comunicare Publică
24 August 2015
Pentru cei care se intreaba ce e cu efevescenta din Justitie, cateva lamuriri:
http://www.evz.ro/scandal-in-csm-mircea-aron-catre-norel-popescu-aruncati-o-bomba-vrem-ca-promovarile-sa-nu-se-mai-faca-pe-x-si-0.html
🙂
SCANDALUL dintre judecători din cauza SRI ia o turnură neașteptată
Scandalul dintre judecători din cauza SRI ia o turnură neașteptată! Uniunea Naţională a Judecătorilor din României (UNJR) va analiza varianta atacării în instanţă a deciziei CSM în cazul declaraţiilor generalului SRI Dumitru Dumbravă referitoare la instanţe ca fiind un “câmp tactic” şi acuză CSM că, prin modul cum a gestionat această problemă, se permite specularea în spaţiul public a ideii unei cooperări nefireşti între justiţie şi servicii secrete, ce excede prevederilor legale.
“UNJR consideră inacceptabil că o hotărâre a CSM prin care se analizează o posibilă afectare a independenţei justiţiei prin acţiuni ale SRI să aibă la baza notele secrete emise de Serviciul Român de Informaţii. Aceste note secrete au fost transmise ca răspuns la întrebări legitime puse de Inspecţia Judiciară cu scopul de a lămuri în primul rând cetăţenii despre modul în care SRI acţionează în ‘câmpul tactic’ al justiţiei şi despre implicaţiile şi conţinutul concret al acţiunilor acestora după sesizarea instanţei de judecată, faţă de afirmaţiile apărute într-un interviu public. CSM apără dreptul cetăţenilor la o justiţie independentă, nu privilegii de castă, iar acest drept ar fi trebuit să împiedice Consiliul să îşi fundamenteze hotărârea pe acte la care publicul nu are acces”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan.
Potrivit UNJR, modul în care această hotărâre a fost motivată este “o sfidare la adresa magistraţilor reprezentaţi de asociaţiile profesionale”, arătându-se că argumentele acestora nefiind analizate “nici măcar într-un singur rând din hotărâre”.
http://www.stiripesurse.ro/scandalul-dintre-judecatori-din-cauza-sri-ia-o-turnura-nea-teptata_965124.html
http://www.agerpres.ro/politica/2015/08/25/voicu-legea-votului-prin-corespondenta-trebuie-sa-fie-adoptata-cel-tarziu-la-inceputul-lunii-noiembrie-13-52-44 si in noiembrie o sa spuna ca femeia de servici a stricat liftul si parlamentarii nu au putut ajunge in sala dar presedintele iohannis cere imperios partidelor sa voteze pana in 202X legea etc. mediocrul asta de voicu e mai cunoscut pentru aventura cu gorghiu decat pentru o lege, o idee ,un ceva folositor tarii
exact! O freaca la rece, si pe la spate se felicita cu PSD-ul ca au pacalit si de data asta acest popor!
http://www.nasul.tv/razvan-ioan-boanchis-sa-inceapa-greva-medicilor-urgent-nu-maine-azi/ 😀
apropo de sistem si de securistii carora nu le convine dreptul la vot al romanilor din Diaspora :
http://www.flux24.ro/teodor-melescanu-ofiter-acoperit-printre-agentii-adanc-conspirati-in-mae-jurnalistul-doru-braia-pe-18-decembrie-1989-melescanu-aflat-la-viena-a-anuntat-ca-e-pace-si-liniste-in-romania/
pai la Paris in nov.2014 n-a fost idem si la fel??? 😛
ba da !
O veste buna si una rea!
Seful clanului Soprano nu are loc la Curtea de Conturi! 😛
Il voteaza pesedeaua?
”Socrul premierului Victor Ponta a pus ochii pe o funcţie de vicepreşedinte la Autoritatea de Audit care controlează fondurile europene acordate României. La Curtea de Conturi nu este vacant niciun post de conducere pentru încă 2 ani de acum înainte, însă la Autoritatea de Audit este un post liber”.
http://bn24.ro/ce-functie-vrea-ilie-sarbu-14-000-de-lei-salariu-va-primi-sau-nu-votul-psd/
Un amanunt din seria bancurilor seci ” unde dai si unde crapa”!
“despăgubirile de la ANRP erau facute cu dedicatie politica, de la inceput legea a fost facuta de cine trebuia, sa nu fie greseli. Cum ar veni:
Se fura cu legea in mana!
Declaratia unui fost vicepresedinte ANRP, Remus Baciu, care a turnat tot la DNA: “Din câte cunosc, la momentul respectiv, în cadrul Partidului Naţional Liberal, Ingrid Zaarour beneficia de sprijinul politic al lui Bogdan Olteanu şi Vlad Moisescu.
În continuare, declar că cei doi membri ai Partidului Naţional Liberal, respectiv Bogdan Olteanu şi Vlad Moisescu, care aveau şi funcţii executive în guvernul de la momentul respectiv, s-au ocupat de conceperea legii privind înfiinţarea ANRP şi cea referitoare la acordarea despăgubirilor”
https://www.facebook.com/ionel.stoica.7/posts/1056073724403521
Buna ziua.
De ce nu e ok votul electronic folosind datele universal acceptate pentru biletele de avion?
De exemplu votezi printr-o metoda online folosind: numele complet, data/locul nasterii, sex. Iar votul e unic, bineinteles.
Daca altcineva a votat in locul tau, raportezi imediat, tot online. Primesti un (sa zicem) ‘issue number’ si gata.
Mi se pare total ne-practica treaba cu buletine prealabile de vot, inregistrari de adresa etc. Orice pas/document in plus e inca un prilej de furt electoral.
???
Buna 🙂
Tu te gandesti la un mod de a face votul electronic sa functioneze.
Eu pot sa-ti spun fara sa ma gandesc prea mult cel putin cinci metode prin care se poate impiedica votul electronic sa functioneze, din motive tehnice.
Unul este chiar referindu-ma la varianta cu raportarea online a erorii, gandeste-te la o echipa care blocheaza pe cel care primeste rapoartele.
Ce se intampla cand ala se blocheaza cu spam? Se opreste votul?
Nici nu are rost sa discutam, sunt prea multe variante ca totul sa mearga prost.
Te referi la un atac electronic? Bine dar asta se poate contracara. Sint metode, slava Domnului. E clar ca ar fi o solutie HA, SSL, ar fi echipe de specialisti in networking, firewalls, security, DBA. Dar astea-s deja detalii tehnice. Si nu opresti votul decit daca numarul de anomalii e peste un procent prestabilit. Procentul de erori care ar fi in cazul votului normal.
Alternativa e mai nasoala, e sa sufoci sistemul cu hirtii si contopism. Nimeni din strainatate nu are chef sa se inregistreze la consulat. Nici pentru buletin de vot/drept de vot si nici pentru inregistrarea adresei. 90% din cei plecati definitiv nu vor sa aibe de-a face cu autoritatile romane in nici-un fel. Cei care se duc la consulat nu au alta solutie.
In Romania s-au dat legi si s-au facut institutii special ca sa se poata frauda, acum hai sa vorbim de un sistem atat de fragil care sa mearga corect.
Nu vreau sa comentez votul din diaspora pentru ca nu cred ca se va face ceva, maxim vot prin corespondenta, peste cincizeci de ani, poate.
Inteleg ca vrei vot electronic doar pentru cei care nu sunt in tara? Poti sa uiti, este discriminare.
Nu, vreau vot electronic pt toti. Da, si pt cei din tara. Chiar si sectiile de votare, daca ar fi asa ceva, sa aibe terminale inauntru cu exact aceeasi aplicatie in browser.
Si asta exact pt chestia asta: sa se fraudeze mai putin.
Oare de ce nu merge ca un card bancar?
Poate sa il fure cineva?
Asa, poate sa intre o SOSIE.
Buna dimineata 🙂
Seara buna .
Trebuie inteles , memorizat ca fiecare partid are “un Dragnea” responsabil cu masluirea , inmultirea voturilor si votantilor .
Toate argumentele contra acestor sisteme de vot sint puerile , scuze de fatada .
Din moment ce exista , se aplica , functioneaza in alte tari , doar minciuna politica institutionalizata poate gasi scuze cu neaplicarea acestor forme de vot in Romania.
Din acest simplu si unic motiv votul alternativ (electronic sau corespondenta) nu e dorit de clasa politica .
PNL (cu PDL in interior) , PSD , UNPR , UDMR , PMP nu vor aproba niciodata ceva ce le ingradeste posibilitatea de manipulare a voturilor (si votantilor).
Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România
http://www.mediafax.ro/externe/ambasadorul-olandei-este-important-ca-romania-sa-investeasca-in-infrastructura-sanatate-si-educatie-14687831
Daca…..
daca tata socru va fi trimis in judecata ,fiind la momentul respectiv “tehnocrat” la Curtea de Conturi sau in alt post baban platit , mai trebuie sa demisioneze ,?
Tata socru la gibon dement e criminal de varf. A tocmai aflat ca s-a pus pe bune pe el pe ce au comis,
buna seara
off topic
digi a transmis in direct de la granita greco-macedoneana
cred ca cei care arata imagini cu femei si copii au mari probleme sai gaseasa
in ce se vedea de la digi numai barbati,si-binenteles in putere
daca ungurii termina gardul vom avea “placerea ” sa simtim pe pielea noastra ce simt cei din vest când tiganii romani isi fac tabere pe langa casele lor
macar cineva protesteaza
http://adevarul.ro/news/bucuresti/un-bucurestean-spurcat-7-porci-terenul-construi-marea-moschee-capitala-aduc-butoi-slanina-porc-l-am-ingrpat-acolo-1_55dc7fcaf5eaafab2ce7f397/index.html
Meserias… pai mai avem niste forme sa imputim locul masluit de gibon dement sa nu le mai arda la erdoganzi si (culmea) porci criminali romanesti sa tulbure ape in plus aici
Multa minte nu are ”credinciosul”! Sa pictezi niste biete animale cu simbolul tricolor s-ar putea sa-l coste mai mult decat carnea de porc!
Imitatio in integrum!
” Am văzut-o pe o reţea de socializare în urmă cu două săptămâni şi de acolo mi-a trăsnit ideea să o fac şi în România. ”
http://www.puterea.ro/social/catalin-berenghi-omul-cu-porcul-la-moschee-voi-inchiria-un-elicopter-si-voi-arunca-din-el-maruntaie-de-porc-119934.html
si care i problema
omul macar face ceva
in plus
e proprietar de bar s isi face reclama originala
poate fi proprietar de pamant, de far, de orice! a face ceva nu duce automat la o solutionarea unei nemultumiri!
De ce nu incearca cu porcii la promitenti acasa??? 😛 Mai ales ca detine tehnicile de infiltrare in obiective pazite!
” ceva nu duce automat la solutionarea”
http://www.gandul.info/stiri/dlaf-verifica-cum-a-dat-sts-3-milioane-de-euro-pentru-modernizarea-sistemului-112-unei-asocieri-din-care-fac-parte-si-firme-care-ar-fi-controlate-de-sebastian-ghita-14688210 😀
Off topic, dar frumos:
https://www.youtube.com/watch?v=X_TUPnR5iQs
frumos
multumesc
Superb..
buna seara,
astia nu renunta la slujbe decat pt. alte posturi importante:
http://www.ziare.com/stiri/trafic-aerian/seful-romatsa-a-demisionat-a-primit-un-post-la-ministerul-transporturilor-1379421
aproape toti romani din strainatate doresc sa voteze numai presedintele si eventual la referendumuri.
Deci asta este prima limitare. Nu sunt multi care vor sa-si transfere votul din Cucuieti in Almeira. Si nici nu cred ca ar fi legal. Daca esti domiliat in strainatate, nu ar trebui sa poti vota pentru un loc unde, o data, ai locuit. Si cam asta este peste tot.
De obicei, Romanii, in primii ani dupa ce au plecat din tara, au nevoie de un consulat pentru o adeverinta, pasaport sau o procura. Cu ocazia asta, consulatul are deja datele de domiciliu – pasaportul este inapoiat prin posta. Este o ocazie excelenta pentru a actualiza listele electorale.
Confirmarea adresei este si ea simpla: majoritatea serviciilor postale returneaza scrisorile cu adresant necunoscut.
Cat despre votul electronic si evitarea fraudei, orice roman care si-a facut stagiul la paypal, ebay sau amazon (si sunt o gramada), ar putea sa schiteze un model de vot electronic intr-un weekend si pe un colt de masa. Este deja realizat.
Mai greu este de a naviga printre false dileme si de a raspunde unor intrebari piezișe care nu au nici o legatura cu realitatea.
Buna.
Tocmai ce au eliminat stampilele acu’ vreo 1-2 luni. Deci cam toata lumea poate face o factura in Word.
Personal am folosit ebay-ul acum vreo 3 ore (pt saci de aspirator….altfel dormeam pe balcon::::)))…am facut economie de 3 euro!!!…si imi vin acasa).
Internetul e folosit de banci , administratie…de oricine …numai de cine trebuie NU !! False dileme…
“De ce iubim americanii”…D-na Alina Mungiu-Pippidi
“În mod miraculos, în tren se aflau trei americani, unul din Air Force (în timpul lui liber), al doilea din Garda Naţională (abia venise din Afganistan în liniştita Europa pentru vacanţă) şi al treilea un californian, amicul lor. Ei sunt cei care au sărit primii pe teroristul cu Kalaşnikov”
Stimata doamna ,primul care a observat ceva “ciudat”…a fost un francez care a preferat anonimatul. Restul …americanii..au preferat sa actioneze.
Se pare ca asta-i diferenta
http://www.romaniacurata.ro/de-ce-iubim-americanii/
buna dimineata
oricat m-am straduit amp imi ramane antipatica
insa nu pot decat sa-i dau dreptate acum
“…. Că în tren mai erau şi alţi oameni : francezi reclamagii, de exemplu, care au protestat că personalul nu a fost la înălţime, că te poţi tăia când spargi geamul de la alarmă, şi, în general, că de aia plăteşti impozite, să fii apărat de organele statului.
Aşa e. Decât că, până ajungeau organele statului, puteau fi toţi morţi. De asta culturile individualiste sunt măcar de respectat, dacă nu le putem emula.”
si un ps:macar sunt linistit acum/nu doar romanii asteapta ca altul sa le faca treaba
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-26-august-dragnea-incepe-trierea-la-varful-psd/40168/