Legea lui Cuza – ieri și azi
28/11/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
In data de 24 noiembrie 1864 Alexandru Ioan Cuza semna legea prin care in Romania se instituia invatamantul primar obligatoriu. La acea vremea legea a fost absolut revolutionara pentru ca deschidea educatia catre marea majoritate a romanilor si, astfel, creea premisele progresului Romaniei. Cuza, ca si ceilalti lideri asociati miscarii pasoptiste, au inteles ca fara educatie Romania nu putea progresa. Rata analfabetismului in Moldo-Valahnia (mica Romanie) era uriasa iar din punctul de vedere al educatiei Romania era in acel moment la o distanta uriasa fata de restul Europei si era inapoiata chiar si fata de Transilvania sora.
Cuza a inteles ca acest decalaj trebuia micsorat si acest lucru nu se putea face fara un invatamant de mase, ca tara nu putea progresa doar prin odraslele boieresti trimise la studii la Paris sau Viena. Secolul al 19-lea a fost prin excelenta secolul revolutiei industriale, o revolutie care avea nevoie de oameni calificati, capabili sa scrie si sa citeasca. Pasul mic facut de Cuza in 1864 a facut posibila ridicarea unei clase de oameni educati care au fost baza Romaniei mari si a progresului ecomic din prima parte a secolului trecut.
Amintesc de aceasta lege a invatamantului pentru ca Romania sufera in aceste zile, la 150 de ani de la legea lui Cuza de un alt soi de analfabetism cronic. Pastrand proportiile putem spune ca in Romania de azi populatia satelor este saraca si needucata. Saracia si lipsa de educatie au cauze vechi pe care nimeni nu s-a obosit sa le rectifice in ultimii 20 de ani. Cei tineri si capabili au plecat din sate iar cei ramasi sunt fie prea batrani, prea lenesi sau prea tineri pentru a lua si ei drumul pribegiei. Poate ca printre copiii ramasi in grija neamurilor de la tara sunt destui care ar avea drag de carte dar cand scoala din comuna nu are lemne de foc iar acoperisul este gaurit e putin probabil ca acei copii sa dovedeasca prea mult entuziasm pentru invatatura. Situatia invatamantului nu este cu mult superioara. Problemele in invatamantul romanesc se tin lant. Profesori prost platiti, unii foarte slab pregatiti, profesori de religie mai preocupati cu indocrinarea intr-o practica a religiei desprinsa din Evul Mediu, si un invatamant superior in care cumpararea diplomelor este inca o practica relative comuna.
Criza invatamantului romanesc este o criza profunda care afecteaza intreaga societate. Analfabetismul functional de acum al romanilor nu doar limiteaza progresul economic dar el face posibil si toleranta fata de coruptia si incapacitatea sistemului politic romanesc. Un popor mai educat nu ar fi tolerat peste doua decenii o clasa politica de o nesimtire crasa si care a ajuns sa creada ca se afla deasupra oamenilor obisnuiti. O populatie mai educate ar fi inteles mult mai devreme ca civism inseamna sa condamni si sa actionezi impotriva unei clase politice care isi dispretuieste alegatorii. Acest civism ar fi presupus intelegerea din timp a derapajelor anti democratie ale PSD. Acelasi popor nu ar fi tolerat si ar fi cerut demisia lui Victor Ponta inca din momentul descoperirii plagiatului si nu ar fi asteptat docil sa moara oameni ptr ca un govern corrupt si incompetent sa plece de la Palatul Victoria. Si un electorate educat ar fi inteles ca spiritual civic trebuie sa fie treaz in permanenta.
In concluzie, in acelasi timp cu cererea expresa a curatirii clasei politice, electoratul romanesc ar trebui sa ceara cu fermitate si reformarea invatamantului romanesc si creearea unui sistem educational care sa promoveze meritocratia si nu pilele si coruptia sub forma fabricilor de diplome, disertatii si doctorate.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
e -sau nu-off topic/
as zice ca nu/asa numita “elita financiara” vrea sa-si pastreze privilegiile
nu cred ca ‘tatalui”tiriac ii convine ca pozitia fiului sau cel mult” mediocru” sa fie amenintata de un “neica nimeni”care a avut acces la educatie
tiriac se intreaba cum a fost posibil ca 30 mii oameni sa “dea jos un govern”/
nu-mi aduc aminte sa se fi intrebat in 2012 cum a fost posibil ca 3 mii de oameni sa dea jos un gvvern
poate ca dl ciolos,care provine din Romania”profunda”va acorda sanse si celor care azi sunt in situatia in care era el acum 25 ani
http://www.evz.ro/ion-tiriac-desfiinteaza-guvernul-de-tehnocrati-condus-de-ciolos-doar-in-tarile-cu-dictatori-exista-asa-ceva.html
si un ps
de ce nu face un tiriac ce face talpes”bitdefender”: cursuri de perfectionare gratuite pentru absolventi de universitati ,si,din care selectioneaza pe cei mai buni-criterii clare-pe cei pe care ii ajuta financiar
sunt oameni in tara asta care vor sa faca ceva pentru tara lor
nimic nu e perfect,totul e perfectibil
era in postarea de azi un articol din hotnews-al cuiva cred din IT-care spunea cum se fura/am citit si mi-am pus intrebarea”dl Acela daca ar face programe,”colosale,unice”cum sustine,ce ar face cu ele daca nu ar exista “hotii din vanzari”sa le promoveze?
nu pot uita o discutie din 94 cu un distins parlamentar roman care imi spunea “cum e posibil ca firma coca cola sa aibe in Romania un capital de X lei si sa fie mai valoroasa decat combinatul siderurgic hunedoara?”
si am incercat sa-i explic “una e valoarea contabila,una e valoarea de piata/degeaba am eu o firma cu scaune in valoare de o mie lei,daca nimeni nu imi da un leu pe toate scaunele ‘
cred ca asa gandeste si acel distins IT-ist
nu incerc sa justific coruptia din Romania,incerc doar sa spun ca “talibanismul moral”este la fel de rau ca si “lipsa oricarui reper moral”
va salut ! 😀 una e ca fortza de vanzare sa promoveze un produs /serviciu pe tehnici prin abilitati de vanzare . si alta e ca fortza de vanzare sa se transforme in fortza de trafic de influenta . nu e talibanism moral . esta exact diferenta intre companiile lui nicolaie , adamescu ( ma refer la industria asigurarilor , de ex ) – pentru care forta de vanzare = forta de trafic de influenta – si unele companii multinationale care au dezvoltat si dezvolta prin training si investitii in HR adevarate forte de vanzare .
@Ziggy/buna seara
asa e ,dar,citind articolul ala.”prelucrat”mi se pare de hotnews ajungi la concluzia ca nu poti realiza nimic “fara shpaga”si ca sunt multi oameni inutili care “traiesc din sudoarea muncii altora”
e-cel putin asa am inteles eu- o versiune 2.0 a lui “noi muncim,nu gandim”
ar fi trebuit sa spuna”iata cum este intr-o companie care are contracte numai cu statul”si atunci lucrurile erau clare
Este interesant de urmarit forta de vanzare si de acaparare a pietelor!
Domnul Arafat, care este bombardat temeinic ca maurul ce trebuie sa plece, ar fi afirmat astazi la B1, cf stiri pe surse, ca intreaga campanie impotriva sa este ca urmare a miscarilor cu iz clientelar si economic!
”În spatele acestor atacuri nefondate și concentrate sunt convins că sunt aceste lucruri. Este vorba despre anumite firme, câteva firme de pază, dar mai ales de o mare firmă dintr-o țară nordică. Are interese mari, nu intru în discuții despre asta. O firmă ce ar vrea să preia sistemul de urgență și care a acaparat deja, în câteva țări din zona, acest segment. Cine vine și vrea acest sistem, trebuie să știe că trebuie să aibă oameni.
Statul poate externaliza orice, organizarea, modul în care se lucrează, munca, dar nu poate externaliza responsabilitatea sa și a guvernului.
Dacă eu vin și DAU serviciul de urgență unui COMERCIANT , trebuie să știu că s-ar putea să nu fac față la dezastre pentru că el îl interesează doar profitul, să cumpere de 10 ori mai mult, dar tot eu rămân responsabil.”, a spus Arafat la B1 TV.”
Pornind de la ipoteza ca afirmatiile sale sunt adevarate este de urmarit aceasta saga!
Cine sunt proprietarii de facto ai firmelor de paza din Romania nu este necesar a sei preciza pentru ca sunt puzderie de investigatii scrise.
Interesant de aflat firma din tara nordica care pofteste la serviciile de urgenta romanesti.
Pe baza afirmatiilor medicului Arafat ma pot gandi ca multinationala Falck A/S din Danemarca ar fi regina ( opereaza deja in Polonia,si Slovacia) !
Dar mai stii? Poate fi o simpla afirmatie de aparare din partea palestinianului! 😛
Seara buna
Invatamintul romanesc a fost devalizat identic ca oricare alt sector al statului roman unitar .
Din moment ce masa angajatilor a scazut cu mai bine de 50 % fata de ce era in 1989, iar masa pensionatilor a crescut cu 300% , e evident ca prioritatile sint altele .
Dezindustrializarea a provocat suplimentar si o cerere extrem de scazuta pentru personal calificat (oricare) .
Sa fi angajat la un centru comercial , nu necesita mare pregatire profesionala .
Noroc cu emigrarea ca altfel tara asta detinea recordul mondial de someri . Care egala masa de angajati . Clar un primat planetar .
Cit de intensa e emigrarea ? La cei 1.131.839 romani prezenti in Italia la 31/12/ 2014 , in primele zece luni a anului curent se adauga alti 50.000 . Noroc ca e criza . Ce date aveam daca era “duduiala economica” in peninsula ? 🙂
Deci , electoratul ramas in tara devine tot mai mult o masa usor manevrabila . De eternii doctori , docenti , experti politicieni romani care cel mult fac “rotatia cadrelor” si atit .
La ce sa investeasa in invatamint cind votul si privilegile depind exclusiv de doua categorii de votanti ? Pensionatii si bugetarii .
nu ar trebui sa voteze si muncitorii de afara?
Pai voteaza .
4 deputati si 2 senatori . Asa au considerat partidele romanesti . La peste 3,5 milioane romani peste hotare , sint suficienti mai putin parlamentari decit da un judet romanesc . 🙁
+ ca deputatii astia , ai diasporei , sint cetateni romani cu domiciliul in tara . Ce habar au ei de problemele emigrantilor , nu ne explica nici Dragnea cu Ponta , nici Blaga cu Gorghiu . Nici macar Basescu care era de mult suspendat fara voturile diasporei .
Evident toti patrioti politicieni mai presus de oricare suspiciune . 🙁 🙁
problema invatamantului nu e numai in Romania
e la fel si in italia si in alte tari
rata somajului in randul tinerilor e ridicata,foarte ridicata
cea mai simpla explicatie e ca “vor numai salarii mari fara sa faca nimic”/o aud des,si la italieni si la romani si la altii(recunosc si eu o folosesc)
problema e mult mai grea/e normal sa vrei “totul acum”dar la fel de normal este sa stii ca vei ajunge la “totul”daca iti vezi de treaba
aici “scoala”nu face nimic,nici in Romania ,nici in italia
e plina piata muncii de “specialist”in “comunicare”,”management” “stiinte politice” in general”taiatul frunzei”dar nu prea sunt absolventi care sa stie ce sa caute si unde sa caute
profesorul Solomon Marcus tot repeta lucrul asta insa in zadar
cand -la ritmul actual- ce inveti in anul 1 de facultate este deja invechit atunci cand termini,nu ai nici o sansa de integrare sau de success
mai discut cu absolventi romani:inca nu mi-a spus unul ca in facultate a fost invatat “sa caute”,sau “sa gandeasca ”
toti au “invatat”/niciunul nu a fost invatat “sa invete”
cum se poate face asta?n-am idee,dar cred ca incepand de la 2 ani,in familie
a fi curios e o calitate nu un defect/a te intreba “de ce fac ce fac”e o calitate nu un defect
or,scoala -atat cat stiu eu-face orice numai asta nu/scoala”da definitii” si cu cine trebuie inceputa schimbarea ? cu profesorii/vor profesorii? ma indoiesc
Salut. Daca vrei pot sa-ti dau exemple numeroase si de peste ocean si nu doar din Romania si Italia. problema sta in primul rand in clasa politica si universitara care si-au facut legamant de credinta din ideea societatii post-industriale (adica eliminarea industriei manufacturiere) si tranzitia catre societatea informationala cu economie bazata pe servicii. In plus, de vreo 30 de ani incoace, poate chiar si mai mult, eforturile de a mari numarul absolventilor de facultate au sporit. Asa s-a ajuns la o inflatie de specializari (majors) care nu valoreaza mare lucru in viata de toate zilele. Women’s studies, african-american studies, hospitality (asta inseamna sa fi lucrator in industria hoteliera ceea ce in opinia mea ar fi suficient doar o scoala superioara si pregatirea la locul de munca), etc. Structura notelor este cu totul diferita de cea din Romania. Fireste, sunt si examene ptr care trebuiesc invatate definitii, notiuni, etc, dar si portiuni dedicate unor proiecte si eseuri ptr care trebuie sa te obosesti si sa mergi in biblioteca si sa cauti resurse de informare.
Eu personal am plecat din industria socialista (de stat) in alta tara si am intrat in capitalismul privat . Ca angajat si ulterior pe cont propriu . Fata mea , scolita in Italia (gradinita , scoala generala , liceu) a intrat si ea in capitalism . Pe contul ei .La o varsta mult mai tinara decit a reusit tatal ei . 🙂
Familia (in primul rind ) si scoala formeaza , dezvolta mintile tinerilor .
Ca fapt divers , in Italia nu a fost nici un ministru atit de “genial” sa desfinteze scolile profesionale .
In schimb aveti dreptate la chestia cu universitatile si specializarile care nu valoreaza nimic in viata reala. Si in Italia sint zeci de mii de absolventi de universitati care ori sint someri , ori angajati in posturi care nu cer nici o diploma “ridicata” .
Corect. E plina America de absolventi de facultate care lucreaza la Starbucks. Americanii in schimb au eliminat multe scoli profesionale ptr ca “avem nevoie de absolventi de invatamant superior” si de specialisti in STEM (Sciences, Technology, Mathematics). Parerea mea este ca invatamantul superior american a functionat atata timp cat a fost cu adevarat un invatamant de elita si nu unul de mase, asa cum se intampla in prezent cand de foarte multe ori ajung la universitati cu pretentii tineri care ar fi mult mai bine serviti de o scoala profesionala. Cat de departe poti sa avansezi in universitate cand de abia poti sa scri si sa citesti, si cand nu poti sa treci de algebra elementara ptr ca nu ai invatat tabla inmultirii? Spun asta ptr ca am lucrat o vreme ca meditator de matematica la un Community College. Fie, vorbim de un colegiu mic si unde stacheta de intrare este foarte joasa. Dar probleme de genul asta se intalnesc si la universitatile de patru ani.
@clemy
buna seara
in Romania:mie mi se pare azi ca cel mai mare dezastru este lipsa perspectivelor,lipsa sanselor si acceptarea fatalitatii=”nu am nici o sansa daca nu sunt de-al lor”/
in orice societate de azi e greu sa razbesti daca nu “ai relatii”,sau nu esti nascut intr-o familie “conectata”,dar cred ca in Romania sansele sunt mult,mult mai mici decat “dincolo”
ma refer la societati “deschise”,nu autocrate
sincer,cred ca astfel de sanse erau mai mari in epoca comunista
este uluitor sa auzi nonvalori sinistre vorbind despre meritocratie la fel cum auzi hoti vorbind despre cinste
cred ca lipsa “idealului, a visului”e problema esentiala a societatii romanesti de azi/
problema este de morala/nu poti schimba invatamantul daca nu ai o morala sanatoasa
da,cuza a facut “reforma”dar au aparut “invatatorii” care au fost reperele morale ale societatii/bunicul si tatal meu vorbeau “cu sfintenie”despre invatatorii lor/nu stiu daca “invatatorii”erau “asigurati material”,dar cred ca nu stateau prin carciumi,sau se “vindeau”primarului pentru un leu in plus
erau exemple de moralitate in comunitatea lor,mai importante decat “popii”
cand eu am fost student,majoritatea profesorilor mei dadeau de pamant cu suzana gadea-care era rector-/un exemplu,vine unul din profesori la curs si ne spune” azi au vrut sa ma mituiasca,mi-au dat o prima de 100 lei/am refuzat-o,eu in viata mea nu am primit bacsisuri”si si-a inceput cursul de matematici speciale
nu mai spun cum decanul si toti profesorii au refuzat eliminarea unui coleg care fusese la “manifestatia de craciun a anului 1968″/pan la urma a repetat anul din cauza socialismului stiintific/nu l-a trecut nici la re-re
cel mai probabil acei profesori erau produsul “invatatorilor”
genul asta era majoritar/azi -din cate aud-majoritari sunt cei care se “vand”,majoritatea sunt “doctorii”gen ponta&mang&co
marele dezastru al invatamantului romanesc s-a produs odata cu introducerea “egalitatii”,odata cu “nu ai voie sa lasi repetenti” odata cu “nivelarea la cel mai mic numitor comun”inceputa la sfarsitul anilor 70 si perpetuata pana azi
“reforma” daca incepe azi,rezultatele se vor vedea peste cel putin o generatie
sunt “insule” cred ca in IT unde niste “nebuni frumosi”nu renunta la principiile scolii romanesti de matematica,alea incepute de stoilov si continuate de nicolescu,kreindler,moisil,ion barbu(poetul) si dl profesor Solomon marcus,care transmit nu numai cunostinte ci si morala,mod de viata
mai stiu de niste “insule”la politehnica din bucuresti,pe la cluj,pe la iasi,pe la Timisoara
toate sunt in domeniul “tehnic”/sunt din ce in ce mai putini dar sunt!
comparati cu invatamantul medical ,unde promiscuitatea a ajuns regula dupa disparitia unor doctori ca pesamosca(cred ca a fost “ultimul mohican”)
dar
sunt prea putine,nu sunt inca “masa critica”/daca astea nu se cultiva vor disparea si ele si atunci dezastrul va fi chiar total
Adevar grait-ati!
In Turcia , cei doi ziaristi care au pus pe youtube un video cu arme contrabandate catre ISIS (prin fasia aia de 100 km de frontiera in mana califatului ) sint sub proces . Inalta tradare , spionaj , bla , bla , bla . Risca inchisoare pe viata . Culmea , nu e video in sine considerat ca periculos . E partea unde se vede un ofiter al serviciului secret turc si care face de escorta/paza transportului .
Erdogan a declarat (atunci) ca nu e adevarat , minciuni , bla,bla, bla. Intre timp se razbuna pe ziaristi .
Azi seful avocatilor care apara curzii si cauza lor ( PKK ) a fost impuscat mortal pe strada .
http://video.repubblica.it/mondo/turchia-sparatoria-in-strada-ucciso-avvocato-curdo-tahir-elci/220175/219374?ref=HREA-1
Iarasi Erdogan a sarit sus ca e un atentat dar din partea curzilor . (adica curzii impusca pe cei care ii apara in procese doar ca sa deie vina pe Erdogan ? 🙂 )
Seamana tot mai mult cu “democraticul” Putin care acuza mereu cecenii ca elimina imamicii (lui) . Nu degeaba presedintele “marioneta” a Ceceniei (criminal notoriu , renumit pentru cruzime si torturi) a fost decorat personal de Putin . 🙂
Erdogan si Putin tin atit de mult la democratie ca Ceausescu si Iliescu .
Si nu e bine sa acorzi interviuri!
””Acest incident a demonstrat cât de justificată este hotărârea noastră de a combate terorismul, Vom continua această luptă până la capăt. Nu ne vom opri, nu vom da înapoi”, a afirmat Erdogan.
Agenţia de presă naţională Anadolu a atribuit atacul PKK.”
http://www.stiripesurse.ro/un-celebru-avocat-a-fost-ucis-intr-un-schimb-de-focuri-video-ocant_974809.html
Buna seara prieteni.
Buna seara!
http://www.contributors.ro/administratie/educatie/imposibila-schimbare/
Toate aceste lucruri fuseseră anunţate de reforma verbală din vremea Convenţiei, astfel că punerea lor în practică părea a fi legitimată de un fel de coerenţă instituţională. În fapt însă a fost vorba de stabilirea unui mecanism – destul de sofisticat (şi vrednic de analizat) – de ocupare şi de menţinere a influenţei în cea mai mare parte a “nivelului de conducere” a inspectoratelor, universităţilor şi comisiilor centrale ale Ministerului. Logica acestui occupy paşnic e aceea a avantajării mediocrităţii ca medie statistică, a lipsei de performanţă ca normalitate a unei lumi sărace, a muncii birocratice ca activitate accesibilă oricui ştie să scrie, a unui feudalism paternalist ce evită problemele şi a angrenării tuturor într-o impostură pe care, ulterior, nimeni nu o mai poate denunţa. “Sistemul” acesta s-a dovedit teribil de eficient, datorită faptului că organizarea pe vertificală îi dă o structură polistratificată şi îndepărtarea unui om sau chiar a unui nivel nu pune în primejdie ansamblul (care se reproduce prin promovare). Aşa cum faptele au arătat-o, nici d-l Miclea, nici d-l Funeriu n-au fost în stare să-l disloce. Revenirea ulterioară a d-nei Andronescu (fie direct, fie prin interpuşi) i-a confirmat reuşita. Iar integrarea europeană şi demararea faimoaselor “proiecte”, nu a făcut decât să dea o coerenţă de castă acestui sistem care – deja – e autoreferenţial. Blindat cu “regulamente” şi “proceduri”, e inaccesibil oricărui impuls şi oricărei modificări venite din afară, iar înlăuntru funcţionează strict piramidal, pe baza comenzii venite de la etajele superioare. Etajele inferioare sunt cointeresate în susţinerea lui de perspectiva accesului pe trepte mai ridicate care culminează nu cu profesoratul didactic (care a ajuns şi el un simplu “trebuie), ci cu funcţiile administrative. În partea strict didactică a acestei piramide veniturile cresc în proporţie aritmetică, în cea administrativă, ele cresc în proporţie geometrică, astfel că acela e punctul focal care centrează întreaga maşinărie (şi, evident, punctul de joncţiune cu politicul). Ceea ce produce acest sistem e impostură doar privit din afară. Astfel se explică şi de ce singura formă de contestaţie la adresa lui vine din afară – de la presă (în cazul scandalurilor făcute publice) sau de la piaţă (care e tot mai circumspectă faşă de absolvenţii multor facultăţi). În interior, el produce ceea ce trebuie să producă: bani, funcţii, privilegii, “reglementări” şi proceduri”. A-i cere să producă altceva – performaţă, competenţă, expertiză, etc. – e deplasat, din simpla raţiune că el pur şi simplu nu e setat să producă aşa ceva.
Salut @clemy
Just ce scri dar domnul @intimplator se referea la mine . Are de mult timp ceva cu mine . Noroc ca fiind ambii trecuti de “prima tinerete” , pina la urma ne intelegem . 🙂 🙂
“bagatul batului prin gard” face bine la ambii . Ne relaxeaza (virtual). (G&M) 🙂 🙂 🙂
@Stefan/
n-am domnule nimic cu Dvs,va admir sincer pentru curajul de a pleca/ce nu-mi place e ca vedeti numai rau in Romania/eu vad mult rau,dar imi place sa vad si bine
stiti,cand sunt in Romania,vad numai raul de aici si binele de dincolo,cand sunt dincolo,vad numai binele de aici si raul de dincolo/e al naibii de complicat si chiar va inteleg/copiii mei traiesc aceasi drama ca Dvs=prima generatie plecata ,e “de sacrificiu”/imi puteti spune orice,nu-mi schimbati parerea
ce nu are Romania,dupa mine”nu are manageri” nu are “vizionari” are conducatori prosti
prin anii 90 la spuneam directorilor de intreprinderi si discutam cu multi,ca sunt tampiti,prosti,nu-si cunosc interesul/prostii isi dadeau “fabrica pentru 1000 usd odata”in loc sa ia “10 usd de o mie de ori”
nenorocirea e ca acei “directori”conduc azi tara
eu sunt optimist si cred ca ce spunea PP Carp(atat de drag lui @theo) ” Romania are atat noroc de la Dumnezeu ca nu mai are nevoie de politicieni” e adevarat
s-a demonstrat asta in anii 90- 2000-scindarea Iugoslaviei&9/11(Afghanistan) si se va vedea din nou cand “musulmanizarea vestului europei”va deveni o problema critica-cred eu in 10-20 ani/atata timp cat tara asta nu se va increde in rusi,Dumnezeu o va ocroti
mie nu-mi mai pasa,sunt batran,copiii nu mai depind “de tara”dar as vrea ca totusi sa mai vina pe aici,prin Romania, sa puna o lumanare la mormantul meu,la mormantul bunicilor lor si la mormantul bunicilor mei
Buna seara, doamna @clemycali.
Conform viziunii dv.: „Problemele in invatamantul romanesc se tin lant. Profesori prost platiti, unii foarte slab pregatiti, profesori de religie mai preocupati cu indocrinarea intr-o practica a religiei desprinsa din Evul Mediu, si un invatamant superior in care cumpararea diplomelor este inca o practica relative comuna.”
Intrebare: Credeti sincer ca „profesorii de religie mai preocupati cu indocrinarea intr-o practica a religiei desprinsa din Evul Mediu” sunt una dintre marile probleme care se tin lant in invatamantul romanesc?
Daca este asa, orice comentariu al meu este inutil. Cat de bine cunoasteti intregul corp profesoral numit „profesorii de religie” pentru a opera astfel de generalizari?„ Profesori de religie” au fost si pana in 1948.
Buna seara. Eu scriu de la distanta dupa ce vad ca apare in presa, din discutiile cu cunostintele ramase in Romania si care au copii la scoala care au ore de religie. Este posibil ca printre profesorii de religie sa fie si oameni cu totul admirabili dar asta nu inseamna ca materia in sine nu este anacronica. Adevarat ca profesori de religie au fost si pana in 1948 dar asta nu inseamna ca trebuie sa copiem orbeste tot ce a fost in Romania antebelica. Nu trebuie sa cadem in pacatul de a idealiza Romania interbelica ci sa privim critic si sa incercam sa luam ce a fost bun si sa incercam sa nu repetam anumite greseli. Studierea religiei in scoli este una din acele copieri orbesti a unei traditii fara un ochi critic.
Sursele de informare mentionate sunt insuficiente, in opinia mea, pentru a va intemeia acuzatia adusa unui corp profesoral. Cat de corect si onest credeti ca presa de la noi transmite informatia cu referire la „profesorii de religie” si in general la aspectele legate de religie in spatiul scolar? Probabil ca experienta cunostintelor dv. care au copii la scoala care au ore de religie vizeaza un numar limitat de profesori de religie, poate cateva zeci (sau sute?). Asadar, in opinia mea, sursele dv de informare nu va indreptatesc sa extrapolati o concluzie/acuzatie la adresa intregului corp profesoral mentionat, care numara cateva mii de profesori.
Credeti sincer in afirmatia dv „Studierea religiei in scoli este una din acele copieri orbesti a unei traditii fara un ochi critic.”? Cu ce „traditii” intra Ro in anii 90? Ce disciplina scolara putea sa conecteze invatamantul romanesc la memoria neamului asa cum era el la vremea aceea? Istoria? Care „Istorie”? Cea falsificata grosolan? In fine, este un domeniu sensibil si sunt multe de spus.
Cu ceva timp in urma discutam cu o persoana care mi-a relatat urmatoarea experienta: era prin 2007, in vizita la o scoala in UK, intr-un grup cu alte persoane. A asistat la o ora de RE (religious education)- ceva despre budism (sa fii fost nivelul clasei a VIIIa ori a IXa). Imi spunea ca cel mai „viu” elev din acea clasa i s-a parut a fi un elev, baiat musulman, care punea intrebari pertinente, raportandu-se la propria lui identitate religioasa pe care si-o cunostea foarte bine. In schimb, o parte dintre elevii din spatiul religios anglican (ei spuneau ca vin din familie de anglicani, dar n-au nicio treaba cu biserica), nu a fost in stare sa se ridice la nivelul baiatului musulman. DIscutand apoi cu cineva din grup care era din Finlanda, mare i-a fost surpriza sa constate ca impartaseau aceleasi opinii cu referire la cele observate si anume: un elev musulman (practicant) in dialog cu aspecte religioase legate de budism s-a prezentat mult mai bine decat cativa dintre colegii lui crestini anglicani (nepracticanti).
@mb buna seara
am evitat si evit sa fiu pro /contra in problema religioasa/sunt crestin practicant,”ortodox”( I-am spus unui calugar asta vara la Istanbul “grecortodox”si m-a corectat spunandu-mi ca nu e correct/correct e “orthodox” si cred ca are dreptate/el era turc!asta este alta poveste,apropo de toleranta religioasa a turciei )
find practicant imi zic ca poate nu pot fi obiectiv si n-as vrea sa “inflamez”blogul asta
ati mai scris despre “religie” si ,da,sunt de accord cu Dvs
“Biserica”nu inseamna Patriarhul de azi,dar nu cred ca cineva-oricine-poate cere “demisia”/Intai -Statatorul bisericii ortodoxe romane nu este ales prin “vot universal”/este ales de credinciosi,prin reprezentatii sai/primeste Duhul sfant,dar este si om,si,deci poate gresi/deci “ceilalti”nu ii pot cere demisia/PF Teoctist -pe care l-am intalnit de doua ori in viata mea-(mare ingaduire)-ne-a vorbit despre asta,despre “demisie”/trecuse prin incercare
cei mai multi nu inteleg esenta crestinismului-aceea de a fi liberi sa alegem , ca ni se accepta a gresi si ca Mantuirea,iertarea, o putem obtine si in ultima clipa a vietii pamantesti
cei mai multi nu inteleg ca a fi crestin ,”a crede” este un privilegiu unic care iti permite sa te “indoiesti”
aici cred ca este “infaibilitatea” crestinismului/ma rog ,unii crestini zic “slabiciunea”
de aici apar confuziile si corolar al lor”certitudinile”celorlalti
Buna seara.
Corect. Sunt de acord cu dv. Mai mult, general vorbind, ca ortodox, esti dator sa te rogi atat pt. preot (si mai ales cand vezi ca o cam ia pe aratura), si cu atat mai mult pentru Patriarhul Bisericii. Se poate imbina critica constructiva cu rugaciunea.
Ati pomenit de „demisia” PF Teoctist. Foarte putina lume stie ca in perioada cand s-a retras la Mrea Sinaia (parca), s-a facut propunerea Parintelui Cleopa, apoi Parintelui Petroniu, si ambii au refuzat din acelasi motiv – „Biserica are Patriarh in viata.” Iar la acel ceas de cumpana, vazand riscurile care puteau fi – o posibila schisma-, s-a hotarat sa se trimita si sa fie rechemat in scaun PF Teoctist. Altfel, spunea cineva (care e mutat la Domnul de multi ani) se putea intampla si la noi ce s-a intamplat la bulgari (Schisma in Biserica Ortodoxa).
“istoria credintelor si a ideilor religioase” scrisa de cel mai bun expert in domeniu . Mircea Eliade. E o lucrare esentiala pentru intelege ceva din religiile de pe acesta planeta.
Ca informatie 🙂 si pe vremea ateismului RSR a fost tiparita . Tradusa in romaneste . Tiraj extrem de mic . Impartita “pe spranceana” . Nu a ajuns pe rafturile din nici o librarie din tara . Si totusi “am pus mana pe ea” . Atunci . 🙂
Nici “cel mai iubit dintre paminteni ” a lui Marin Preda nu a ajuns pe rafturi in perioada RSR . Prima editie tiparita a fost retrasa la ordin si inainte sa fie distribuita . Si aici “am pus mana pe ea ” . Atunci . 🙂
(cred ca era la inceputul anilor 80 )
Punctul pe i:
http://www.contributors.ro/reactie-rapida/ratb-ul-si-reduta-memoriei/
Cu durere în suflet pentru morţii de la Colectiv, dar şi pentru cei peste 27.000 de soldaţi români morţi la Mărăşeşti, constat că funcţionarii publici din România nu cunosc istoria ţării! Cei de la Regia Autonomă de Transport Bucureşti au decis ca, începând de ieri, 27 noiembrie a.c, staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniilor de tramvai 23 şi 27, de pe Bd. Mărăşeşti, precum şi staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniei 312 de autobuze, de pe Splaiul Independenţei, să se numească „Colectiv”. Anunţul celor de la RATB se încheie prin a preciza că decizia a fost luată şi în urma sugestiilor multor cetăţeni care folosesc mijloacele de transport public.
Sugestii binevenite, adaug eu, însă total nepotrivite în cazul numelui de staţie schimbat. Poate că cei care au sugerat o astfel de schimbare nu aveau în vederea chiar staţia „Pasaj Mărăşeşti” sau poate că nu cunoşteau semnificaţia numelui de „Mărăşeşti”.
Dar scuza RATB-ului care este? Presupun că o cultură generală de bază trebuie să aibă funcţionarii de acolo, astfel că era de ajuns să facă o simplă căutare pe internet pentru a descoperi că mareşalul german Anton Ludwig August von Mackensen, supranumit şi „Spărgătorul de Fronturi”, a fost oprit la Mărăşeşti de ostaşii români, conduşi de generalul Eremia Grigorescu. Soldaţii români, au dat dovadă că „pe aici [la Mărăşeşti] nu se trece” şi armata germană nu a trecut. Pentru aceasta, mulţi şi-au pierdut viaţa, mai exact 27.410 dintre ei, inclusiv Ecaterina Teodoroiu, cea supranumită „eroina de la Jiu”. Decizia conducerii RATB nu este oare un afront adus celor morţi la Mărăşeşti?
„Ce este vârsta omului, se întreba Cicero, dacă memoria faptelor noastre nu s-ar uni cu veacurile cele mai dinainte”? Pietrificare în limitele propriei imaturităţi şi blocarea capacităţii educative a experienţei. Memoria este o redută care asigură coeziunea socială şi solidaritatea comunitară. Indiferenţa în „a-ţi asuma trecutul, afirma academicianul Alexandru Zub, e un semn de neorânduială a minţii, cu atât mai grav cu cât se cunosc urmările ei în istorie”.
În aceste condiţii, avem dreptul să ne întrebăm care a fost motivul deciziei de a schimba a numele staţiei „Pasajul Mărăşeşti”. Intenţia în sine este lăudabilă, însă să schimbi numele unei staţii dedicate eroilor români din Primul Război Mondial este o dovadă de populism care sfidează memoria atât a celor morţi la Colectiv, cât şi cea a celor morţi în Primul Război Mondial. Birocraţii ăştia ori nu cunosc istoria, ori consideră că printr-un astfel de gest vor îmbuna opinia publică supărată pe clasa politică şi pe funcţionarii de stat?
nu cumva e mai grav?
nu cumva se incearca ce s-a incercat si in anii 50?
nu vreau sa ofensez pe nimeni,dar de ce nu I-ar spune “CAP” ca in “memoria aia de durata” .”colectiv”este “CAP”
CAP= cooperativa agricola de productie
tot eu
un comentariu la “reactia rapida”din contributors
În opinia subsemnatului, tragedia de la Colectiv este mai degrabă un motiv de rușine națională. Nu unul de mândrie națională, cum au fost luptele de la Mărășești
cred ca are dreptate
buna dimineata tuturor, Ziarul de Duminica 🙂