Justitia, intre respect si emotie
21/06/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Exista un singur “proiect de tara” care trebuie asumat de orice om de bun simt din aceasta tara: Dreptate. O tara fara dreptate e un maidan, chiar daca are institutii si legi. Si statul comunist avea institutii si legi.
Traian Basescu isi va termina cei 10 ani de mandat cu multe nerealizari politice care ii sunt direct imputabile (despre care nu are rostul sa vorbim astazi), dar si cu cateva reusite institutionale pentru care meritul ii revine mai ales lui. Cea mai mare reusita institutionala care va trebui aparata si care trebuie sa constituie coloana vertebrala a oricarui program de prezidentiabil post-Basescu este finalizarea si consolidarea reformei in Justitie cu ajutorul sprijinului oamenilor de rand.
Exista inca multe locuri negre si gangrenate in Justitie. Ganditi-va in primul rand la Voiculescu si la amanarile repetate primite suspect de usor, prin manareli administrative; ganditi-va la Dinel Staicu eliberat ilegal de niste judecatoare care luau mita haine de blana, ganditi-va la Georgeta Barbalata de la ICCJ (elibera mandate pe legea sigurantei nationale!) care avertiza infractorii ca sunt interceptati; ganditi-va la toate dosarele care zac in sertarele procurorilor de ani de zile sau la prescrierile unor dosare care au stat prea mult in instanta, fara sa se ajunga la pronuntare.
Insa un lucru trebuie inteles de oricine: “statul de drept” va fi mereu ceva prea abstract pentru omul de rand. Obiectiile avocatesti, bataliile in exceptii de neconstitutionalitate, ambiguitatile si tampeniile noilor Coduri nu ajund la omul de pe strada..
Insa sentimentul dreptatii e ceva inradacinat in fiecare, indiferent de nivelul de educatie si de mediul social.
Daca Justitia vrea sa reziste dupa epoca Basescu trebuie sa castige respectul cetatenilor pentru aplicarea corecta a legii, iar politicienii de dreapta care vor sa castige voturile electoratului trebuie sa castige in primul rand emotia oamenilor cu privire la actul dreptatii facuta de Justitie.
Sentimentul ca se face dreptate cand un politician greu intra la puscarie, satisfactia cand il vezi pe un parlamentar veros in catuse sau dupa gratii (salutari, Adrian N0049!) pentru mai multi ani sau pe un mare rechin politic in duba Politiei si respectul pentru magistratii curajosi, acestea marcheaza mult mai mult mentalul oamenilor decat peroratiile savante despre statul de drept.
Procurorii si judecatorii corecti trebuie sa inteleaga ca fara sustinerea opiniei publice, fara alianta cu opinia publica, politicienii vor sterge pe jos cu Justitia. Au incercat si nu au reusit pana acum.Vor incerca din nou si vor reusi daca va veni un presedinte ca Ponta; vor incerca si vor reusi cu legea gratierii si amnistiei din toamna, daca pana atunci nu se atinge un nivel critic in randul opiniei publice.
In tarile civilizate, dreptatea nu tine de culoarea politica. La noi insa, PSD-ul e inamic declarat al Dreptatii. Sa nu credem insa ca in celalalte partide nu domneste acelasi dispret pesedist pentru Dreptate si ca, atunci cand vine vorba de “ai nostri”, partidele “de dreapta” nu isi dau mana isi apere oamenii?
Reforma Justitiei a ajuns la un nivel critic in care lupta e care pe care. Sistemul se alimenteaza continuu cu infractori si cu portite de scapare pentru acestia.
Justitia insa trebuie sa castige respectul oamenilor de rand daca vrea sa supravietuiasca, iar politicienii care chiar cred in forta Legii si a Dreptatii trebuie sa suscite sentimentul dreptatii daca vor sa fie alesi si sa ramana in istorie ca aparatori ai Justitiei.
Sentimentul dreptatii se cultiva de mic (bravo lui Cristi Danilet si colectivului pentru efort si daruire!), si din el se hraneste respectul pentru Justitie la maturitate!
Acestea sunt cele mai solide ziduri ale Justitiei!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua. am auzit o varianta de lucru : sesizarea CCR despre imunitatea presedintelui nu e intamplatoare daca ne uitam la judecatorul care a decis asta, presedintele basescu ar putea fi suspendat pentru coruptie fiind lipsit de orice imunitate, tariceanu presedinte interimar va schimba toti sefii din justitie posibili pentru ca lui nu-i pasa de america si UE precum mitomanului, “proiectul USL” continua cu ponta primministru si toti baronii psd,pdl, pnl,udmr fericit si pupat piata independenti
daca tariceanu va ajunge in situatia sa aiba puterea sa schimbe sefii din justitie.. asta e posibil fix cu largul “concurs” al justiei – al acelei justitii care tine la sertar de ani de zile dosare gen portile de fier 2 , rompetrol, sterling etc .
s-or fi prescris,disparut probe, tomnaticul june are un rol bine stabilit http://www.gandul.info/politica/tariceanu-cheama-sri-si-spp-la-raport-presedintele-senatului-vrea-ca-serviciile-dea-explicatii-despre-vizitele-lui-basescu-la-clanul-bercea-12806493
sa pupe serviiile undeva, misiunile lor punctuale nu fac obiectul dezbaterii parlamentare.
le-or fi mutat in ambasada rusa 😉
Presedintele are imunitate exact la fel ca parlamentarii.
Art. 84 din Constitutie. (2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.
72, (1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
Conflictul intre el si senatoarea Firea e un conflict pur politic asa ca nu poate raspunde civil sau penal. A fost acuzat de calomnie, daca CCR ar fi de acord s-ar goli de continut imunitatea politica.
Salve C.
Nu cumva este acuzat de “santaj” la adresa Firoacei, [scula pe bascula (a Varanului, se intelege!)] in “memorabilia” ei calitate de aflatoare de adevar ca sefuta in comisia Nana?
salut! O fi, eu stiam doar de calomnie.
Scrie aici: http://www.gandul.info/…/imunitatea-lui-basescu-ajunge-la-curtea-constitution.
salutare 🙂
faina scriere City !
sustinerea publica de care ar trebui ca sa se bucure justitia in general(macar la nivelul unui nucleu critic) e determinata de multi factori.E o parere a mea din ceea ce vad si mai inteleg.
Justitia s-a decredibilizat nu de azi pe maine ci in decursul multor ani,practic din 90 incoace increderea in actul de justitie a cazut abrupt din cauza perceptiilor formate in ochiul public.
Cursul vietii economice,politice sociale cu consecintele avute in aceasta perceptie a avut si are inca un rol major cred eu.
In egala masura cu mizeria si manipularile de la varf a contat f. mult ceea ce se intampla la nivel marunt,ce afecteaza in mod direct si imediat(nu ca cele de la varf care nu sunt din pacate percepute la fel ptr. ca n-au efect imediat in cotidianul/universul lor),conflictele mici iscate din problemele de zi cu zi ale celor care-si cauta dreptatea.
Bunuri mobie dar mai ales cele imobile,case terenuri mosteniri improprietariri,”dezmosteniri” de ceea ce generatii intregi au construit si acum ,la fel ca nisipul printre degete,oamenii vad cum a disparut mult pt. a se regasi apoi sub alta forma in bunastarea unora putini.Cred ca asta este perceptia,un puternic sentiment de abandonare,in interiorul caruia acel liber arbitru care avea ca fundamente cateva principii si invataturi crestinesti s-a modificat a.i. sentimentul dreptatii e diferit de la generatie la generatie(ca sa nu zic de la om la om)
La care se adauga apoi lipsa de educatie,manipularile media si de alte feluri,insasi fragmentarea/divizarea sistemului jjustitiar legaturile politice,etc toate astea fiind ca cireasa de pe coliva.
Recredibilizarea tine de o munca titanica si onesta venita insa,cred eu din partea acelora care au maxima credibilitate si destula notorietate(notiuni cam relative la noi din cauza atacurilor imunde ce se activeaza imediat cand e cazul) care sa calauzeasca/sa indrume cumva acea sustinere publica.Din pacate cred ca se va suprapune peste sustinerea politica.Cred ca va trebui ca sa fim iar ajutati de pe-afara,asta pe langa o activitate pe aceleasi coordonate cu care unele structuri au inceput sa lucreze de putini ani.
Dar nu prin semnale si descalecari ci prin actiuni concrete dure.Daca ne bazam inca ! doar pe sustinerea publica in conditiile politice f. fluide de la noi,nu vad bine situatiunea.
..
(azi noapte,aproape ca n-am dormit deloc,poate de asta si `optimismul` meu 😆 )
salut! Justitia nu ppate rezista la nesfarsit doar cu sprijinul SUA si UE, va trebui ca si electoratul sa o sprijine.
Salut
Care electorat ? Ala care fuge si se bate pentru o sacosa cu pomeni ? Sau pentru ajutoare UE date gratis (faina , zahar , ulei ) de primari dar cica din “efortul” lor personal ? E majoritar electoratul asta . 🙁
Justitia in RO va functiona cind ORICARE MAGISTRAT , POLITICIAN SAU FUNCTIONAR DE STAT cu condamnare definitiva (indiferent ca e cu executare sau suspendare) va pierde posibilitatea de a mai fi bugetar pe viata dar si oricare sursa de venit de la stat (inclus pensia )
Pina nu se face ce a propus Macovei , batem apa in piua .
Borfasii au instinct colosal de reciclare . 🙁
salut 🙂
ti-ai gasit sa faca astia asa ceva care sa-i afecteze atat de tare,din tot aparatul bugetar,toti cu statutul de functionar public,sau politicieni etc praful se alege,nu mai ramane aproape nimic :lol:.
de abia acum si cu pistolul la tampla au hotarat ca magistratii dovediti corupti sa nu mai beneficieze de pensii speciale,dar numai ptr.urmatoarele generatii de juzi (a scris si City o postare) astia de acum sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti
http://www.evz.ro/magistratii-corupti-raman-fara-pensii-speciale.html
salut 🙂
am mai tras niste aghioase ,deseara e meci tare
de acord,nu ne pot ajuta la infinit ,sprijinul justitiei trebuie sa vina odata si odata si de aici.
Si pt. asta este nevoie de o functionare cat mai buna,in cel putin acelasi ritm si mai ales cu rezultate prin care sa demonstreze cu asupra de masura(ca asta-i “masura” la noi ca sa fie luata in evidenta si sa se tina cont de ea in judecata omului de rand) ca orice politician poate fi calarit daca incalca legea.Eu cred insa ca nu e destul.Intre a dovedi si a pedepsi incalcarea legii de catre oricine si perceptia publica(care ea insasi poate fi imbunatatita prin actul justitiei) ,cred ca e o cale mai lunga ,cale care trece prin ce incercam sa zic mai sus.Pana la urma politicienii alesi fac legile sub care trebuie ca sa functioneze si justitia si mi-e teama ca nici presedintele nu va fi de-ajuns la un moment dat.Vedem acum la sfarsitul mandatului piratului,ultimii doi ani cu ce eforturi si miscari au trecut(si intre noi fie vorba cata dreptate ati avut tu si theo)
Ce-a facut basescu e un pas extraordinar,de neconceput pt. multi,dar n-ajunge.
Absolut – fara susținerea electoratorului, tot sprijinul din afara este apa de ploaie. Întrebarea rămâne: cum se poate contra mesajul sistematic al antenelor ca “justiția este politica”, sau “nu se poate face nimic”, “toti sunt la fel”, sau “nu ne mai dați lecție voi de afara”.
Dacă președinția cade in mana clicii, atunci de la “democrație originala”, la “justiție originala” nu mai este decat un pas.
Mic.
http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/ponta-intrebat-de-scandalul-mircea-basescu-la-paris-1306949
asa se intampla cand esti consiliat de prosti si ajungi sa faci pacturi de coabitare cu un gunoi – te umileste si te calca in picioare !
de prin jurul Romaniei : http://www.evz.ro/news-alert-putin-a-plasat-fortele-armate-din-centrul-rusiei-in-stare-de-alerta-maxima.html
La granita cu Ucraina sint cam 65.000 rusi in tinuta de razboi . Cu munitie si tot ce trebuie pentru a “ajuta” fratii de peste granita . Un razboi al nervilor , concesiilor , tratativelor secrete , santaj .
nu va invada Ucraina, insa o santajeaza.
ia de aici : “Două decrete prezidenţiale, primul semnat de Ceauşescu, iar cel de-al doilea de Iliescu, i-au eliberat pe străzile Bucureştiului.” — http://www.riseproject.ro/articol/sile-camataru-infractiuni-pentru-trei-vieti-279-de-ani-de-inchisoare/
poate le vad gogomanii care se dau basisti.
“În dosarul care a vizat cele nouă spargeri, Sile Cămătaru – lider de lot, alături de alţi 13 complici – a primit opt ani de închisoare. Delictele lui, însă, au însumat pedepse de 34 de ani de închisoare. În celălalt dosar, referitor la restul de 41 de spargeri, infracţiunile lui Sile Cămătaru au totalizat pedepse de 169 de ani şi şase luni de închisoare.
Membrii clanului Cămătaru şi-au recăpătat, însă, repede libertatea. N-au stat după gratii decât până pe 16 ianuarie 1990. Atunci, un alt decret prezidenţial, semnat de Ion Iliescu, le-a dat drumul pe străzile Bucureştiului. Motivul graţierii: sărbătoarea prăbuşirii Comunismului şi a trecerii la democraţie. “
remember – gratiatii interlopului kagebist zis si ilici : http://sorinamatei.blogspot.ro/2010/03/gruparea-mitica-voicu-2004-ultimul-tun.html
mai are 2 decrete ( unul in iunie si unul in noiembrie ) prin care au mai scapat niste interlopi.
in 2002 a scos un infractor abia condamnat pe gratiere individuala .
nici tzapu nu e de lasat la ce gratieri a facut .
10 ani de zile .. cine sa le verifice ? eu ?
il vad pe cristian diaconescu ca are pareri … era ministru la justitia interlopa a lui ilici sau nu ?
Buna seara prieteni. Mare adevar ai scris City! Intr-adevar, justitia trebuie sa-si castige respectful oamenilor simpli mai intai. Dar eu cred ca mai trebuie facut ceva, si anume ca oamenii din sistemul de justitie sa isi inteleaga menirea si sa actioneze in consecinta.
buna, clemy! 🙂
Justitia nu are nici o sansa daca nu se vede ca e facuta si daca nu castiga respectul si emotia justitiabililor corecti. Infractori ca Voiculescu se straduiesc de ani de zile sa o decredibilizeze. Daca judecatorii si procurori corecti nu castiga inimile si mintile oamenilor, nu ii va apara nimeni cand vor sari sacalii cu legile sa ;e casapeasca independenta. Constitutia si CCR sunt necesare, insa nu suficiente.
Asa este !
Ziggy, hai sa o spunem pe aia dreapta: Cristian Diaconescu trebuie judecat dupa ce a facut, nu dupa ce declara azi.
Multi il vor reevalua doar pentru ca e “omul lui Basescu”, insa traseul lui nu poate fi ignorat. Nu e destul, pentru mine, sa fi lucrat drept consilier al lui Basescu si sa se stearga cu buretele tot trecutul sau. Si inca ce trecut!
Candidat la prezidentiale? Fie! Insa sa nu ne vanda gogosi cu statul de drept pe care l-a descperit dupa ce a plecat din PSD, unde era candidat la sefia partidului!
Un pic mai incet cu calificarea “de dreapta” la noul loc de munca!
pe vremea guvernarii nastase .. zeci de procurori si ofiteri de politie erau “dotati” cu masini opel vectra. era la moda ca interlopul sef in diferite orase sa aduca opelurile de afara si apoi sa le inmatriculeze pe numere de R Moldova . unul dintre dealerii de masini catre procurori si camarila psd era liderul clanului Mararu.
asa e 😆 am si scris odata un comentariu despre asta nu mai stiu cand
notarii cu ww bora si cei din politie/procuratura cu vectra b (cele bleumarin inchis aveau trecere)
mai tarziu au trecut la audi-uri(a4) si bmw-uri
n-am nicio argumentatie dar am o vaga impresie ca diaconescu este iepurele cuiva.
nu cred ca va trece de “filtrele” multora
cristoiu are iar o parere interesanta 😉
http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-breaking-news-3/
Am citit si trebuie sa spun ca nu este chiar o idee originala. Daca nu ma insel asta s-a discutat chiar aici ieri, cat si pe FB. Lasand primatul originalitatii ideii deoparte, trebuie spus ca aceasta poate fi o varianta de lucru credibila.
salutare! 🙂
Ziaarul de duminica! 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-22-iunie/28939/