Ipocrizie generală și complicitate subterană
04/06/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
“Ce ma surprinde este numarul mare de absenti de la PNL, ceea ce arata ca de fapt o intelegere a existat. 11 absenti este mult prea mult pentru un vot atat de important care a dat masura relatiei Parlament – Justitie. Am facut si ieri comparatie cum au fost tratati unii parlamentari, cum au fost tratati altii. Eu nu reprosez relatia din interiorul Parlamentului cand pentru un parlamentar cu trei cereri de arestare se voteaza toate in cateva ore si vin la munca duminica si pentru altul de trei luni pana la urma se da un vot impotriva prezentarii parlamentarului in fata Justitiei. (…) Eu judec relatia Parlament – Justitie, nu Parlament cu parlamentar”, a declarat ieri fostul presedinte Basescu citat de Hotnews.
O declaratie corecta si care ar fi avut mult mai mult impact daca fostul presedinte nu ar fi insistat sa faca comparatii (chiar daca nerostite cu voce tare) intre cazul Sova si cel al Elenei Udrea. De fapt, chiar le-a rostit!
“Dacă Elena Udrea nu a putut șantaja pe nimeni în Parlament s-a dat votul, dacă Dan Șova știe multe despre Victor Ponta nu se dau voturile“.
Dar declaratia citata de Hotnews nu spune nimic nou, pentru ca relatia dintre PSD si PNL-PDL este parte a vietii politice romanesti de cel putin un deceniu. Poate ca ar fi mai potrivit sa ne amintim rapid faptul ca premierul Tariceanu a rezistat in functie cu ajutorul PSD. A fost primul pas in consolidarea aliantei care a devenit apoi USL. Caderea guvernelor Boc si Ungureanu s-a datorat acelorasi relatii politico economice create intre oamenii din PDL si PNL. Aceleasi intelegeri au dus si la instalarea guvernului Ponta, si la cea de a doua suspendare prezidentiala.
Sa ne amintim doar ca singura mostenire reala a mandatelor presedintelui Basescu a fost inceputul independentei justitiei. Or, acum asistam la tentativa de asasinare a acestei realizari prezidentiale. PSD se foloseste, asa cum a facut intotdeauna, de emotivitatea naturala a romanului, gata sa se razvrateasca impotriva a ceea ce percepe a fi o nedreptate. Cazul Rarinca este reluarea cazului Raed Arafat. Faptul ca o femeie a stat in arrest preventiv timp de sase luni pentru ca apoi un complet de judecata (compus din judecatori cu propriile probleme de coruptie) a gasit-o nevinovata a inflamat opinia publica.
Atrag atentia insa ca aceeasi opinie publica fusese deja sensibilizata in primul rand de Presedintele Basescu la problema arestarii preventive a “cinstitei” Elenei Udrea.
Pana atunci arestul preventiv nu fusese o problema, de la Udrea incoace el a devenit o problema nationala si o dovada de “abuz” a Justitiei. Termenul absolut incalificabil de”guantanamizare” el l-a arucat pe piata.
Fostul ministru si consilier presidential Udrea nu s-a bucurat niciodata de o mare popularitate dar “fragezirea” populatiei a inceput atunci, si Traian Basescu a dat primul tonul. Faptul ca doamna Rarinca arata mai mult ca o bunicuta cumsecade decat cu o femeie fatala a usurat actiunea propagandistilor de serviciu.
Revenind insa la absenta oamenilor din PNL de la votul in cazul Sova, faptul ca liderii partidului nu au considerat sa incerce macar sa explice respectivele absente sau sa dea un comunicat in care sa anunte ca aceasta situatie va fi analizata in interiorul partidului, spune multe despre capacitatea de actiune a opozitiei, care este egala cu o complicitate ticaloasa. Iar aceasta complicitate este intarita de lipsa de reactive si actiune politica a presedintelui Iohannis care este mai preocupat de calitatea vilei prezidentiale de la Neptun decat de faptul ca statul de drept si independenta Justitiei sunt asaltate de o banda de infractori care se acopera cu mantaua autoritatii parlamentare.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare! Cea mai clara declaratie de pana acum in aceasta chestiune legata de abaterile de la lege ale SRI. Daniel Morar.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20210217-fostul-sef-dna-daniel-morar-declaratie-unui-reprezentant-sri-ului-urmareste-dosarul-pana-solutionarea-definitiva-este-neacceptat-neinteles.htm
Rep: Se vorbeste de un binom SRI-DNA. Iar in interviul pe care ni l-a acordat, presedintele Basescu spunea ca SRI risca sa devina prea puternic. Ati avut senzatia ca SRI-ul se intareste si devine periculos?
DM: Cat timp am condus DNA-ul, SRI a avut un rol – hai sa nu-i spunem periferic, dar a avut un rol in limitele legii. Ceea ce spunea legea este ca serviciile de informatii – acum toata lumea se cantoneaza pe SRI ca e cel mai activ, trebuie sa trimita la Parchete toate informatiile pe care le obtin in cadrul activitatii specifice. Nu fac un favor nimarui , nici acestei tari, nici DNA-ului, nici procurorilor , ofiterii SRI care trimit informatiile la parchet, pentru ca sunt obligati prin lege. Cealalta atributie a serviciilor de informatii – in speta a SRI-ului – este de a asigura sprijinul logistic pentru interceptari pentru ca ei detin toata logistica pentru interceptari in Romania si toate interceptarile se fac prin logistica SRI. Cam aici trebuie cantonata activitatea si implicarea SRI in lupta anticoruptie. Pentru ca atunci cand dupa 1990 li s-au luat serviciilor de informatii atributiile judiciare s-a avut in vedere un lucru elementar: nu poti sa fii in acelasi timp un detinator al unor informatii enorme, importante si sa si poti sa faci dosare penale. Pentru ca ai avea prea multa putere. De aceea, anticoruptia este in responsabilitatea totala si expresa a procurorilor si a ofiterilor de politie, asa cum Justitia – vizavi de discutia de acum, cum urmaresc cei de la SRI dosarele pana la capat – este in intregime atributul judecatorilor. Prin urmare, nu au legitimarea nici constitutionala, nici legala de a face mai mult decat ce va spun.
Rep: De cand sunteti la Curtea Constitutionala vi s-a schimbat perceptia asupra SRI?Dar cand din partea SRI au aparut amenintari directe la Curtea Constitutionala sau amenintari prin articole de presa, atunci deja s-a depasit un cadru legal. Iar totul a culminat cu amenintarile clare ale fostului sef al SRI (George Maior, n.red.) care a spus ca daca se va intampla ceva va sti pe cine sa arate cu degetul. Acest lucru nu se intampla intr-un stat civilizat, este un moment la care nu ar trebui sa se ajunga si probabil ca au fost intr-un moment din asta in care au crezut ca au multa putere. Nu, n-au puterea sa ameninte institutiile statului si nu trebuie sa se mai ajunga aici.
DM: Legat de activitatea mea de aici, au fost cele trei legi pe care lumea le cunoaste ca “Big Brother”, legi pe care SRI-ul si le-a asumat la modul evident, un lucru iarasi defect din punctul de vedere ale unei democratii constitutionale, legile sunt aprobate de Parlament. Am vazut toti ca legile nu le promova un grup parlamentar, nu le promova Guvernul – afirmativ vorbind -, cei mai vocali erau cei de la serviciile de informatii. In esenta, nu este gresit ca o institutie a statului sa spuna <
La fel cum o declaratie a unui reprezentant al SRI-ului ca urmareste dosarul pana la solutionarea definitiva este de neacceptat si de neinteles. Nu au treaba in aceasta zona.
buna ziua. una mie, una tie, doua mie …hai una si tie de la tata socru ilie ca sa fie tot prietenie http://www.mediafax.ro/politic/rezultate-oficiale-la-alegerile-parlamentare-vasile-blaga-obtine-un-mandat-de-senator-in-timis-la-redistribuire-10384781
salve! pai sa ramana Buldogul fara coledzi?
Off topic! Din ciclul “jigodia contraataca”! In opina mea individa este una din cele mai toxice creatii politice, din nefericire devine din ce in ce mai vocala si mai periculoasa ptr. democratia damboviteana, cata este. – Senatorul PC Cristiana Anghel a declarat, miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca ii va face lui Traian Basescu o plangere penala dupa ce fostul presedinte s-a referit la cazul ‘invatatoarei grevista foamei’ ca fiind ‘un fals facut de slugile unui turnator’.
http://www.stiripesurse.ro/senator-ii-face-lui-basescu-plangere-penala-this-is-sparta_957781.html
Buna ,
nu e chiar off topic .
E IPOCRIZIE la maxim :”Mie imi veti inchide gura doar cu pamant!” . Si ce valoare are pamintu’ ala ? Ca sa stim si noi ….
off topic
Cred ca “enigma” kwj e pe jumatate descifrata:
http://presidency.ro/pop.php?_RID=img&img=27515.jpg
Pur si simplu , individu’ e prea “mare”.
Ma refer la dimensiuni,inaltime.
De sus…ne vede pe noi , ceilalti…undeva pe jos…
Nu este o noua “marte neagra”, este restauratie si frica. Incepe sa se vada dimensiunea nenorocirii, coruptia care roade in profunzime, mafia transpartinica de la toate nivelurile. In tara lui Feuda Voda daca nu dai haraciul, nu esti prieten cu un politician esti un amarat pe plantatie.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20210552-noua-martea-neagra-20-proiecte-legislative-care-vizeaza-modificarea-codului-penal-codului-procedura-penala-ordinea-sedintei-comisiei-juridice-saptamana-viitoare.htm
Resalut
@clemy
Asistam la agonia unui sistem politic bazat pe interesul personal . Incapabil sa se reformeze , inchis ca un arici in fata oricarei “amenintari” externe (alte partide , alti protagonisti, oricare eventuala concurenta , eliminarea sau macar limitarea oricarui control judiciar )
PSD , PNL (cu PDL) sint cele doua fete a aceleasi probleme . Parvenirea , mediocritatea profesionala , statul vazut ca o vaca de muls si atit . Avem si o exceptie unicat mondial . Partidul generalilor ( parte integranta a punctului 2 a acestui comentariu) . Cunoscut ca UNPR.
@cetatean
1- Maior a fost rasplatit pentru meritele deosebite cu functia de ambasador in USA . Sa nu uitam ce declara domnul Basescu in ultimele luni a functiei prezidentiale : “ar fi bine ca la conducerea servicilor sa fie numiti ofiteri “. Ca la securitatea lui Ceasca . Atit stia el despre democratie . 🙁
2- O tara cu servicii infiltrate peste tot , acces liber la oricare sursa de informatii (nu mai zice nimic Maior ca si congresul USA a pus limite la NSA si fara sa sara in sus , sa latre pe ecrane nici un sef american) are doar doua denumiri .
Dictatura soft sau democratie cu epoleti . 🙂
Restul sint efecte a luptelor interne din cadrul servicilor (vezi ca simplu exemplu , Melescanu, strangerea de semnaturi si candidatura la presidentiale peste care a fost pusa batista pe tambal).
Conform practicii din tarile bananiere , servicile pot pune pe functie , pot inlatura juritic pe oricine , pot manipula opinia publica prin presa si jurnalistii cu solda .
“Asistam la agonia unui sistem politic bazat pe interesul personal”. – ma tem ca nu este agonie, ci reviriment. Lupte duse intre securitate si partid, adica intre “patrioți” si “specialiști”.
Inceput si de la capăt.
@stefane, salut. Agonia asta dureaza mai mult decat ar trebui si nu stiu daca la final vom pune cruce sistemului sau daca sistemul va renaste din propria lui cenusa 🙁
Back to the future:
http://www.economist.com/node/11670671
“we are witnessing the transformation of parliamentarians into judges and of the judicial committee into an extraordinary court.”
Buna ,
De-abia pe la jumatatea articolului am inceput sa caut data publicarii. Citindu-l …parea si este de actualitate…:::))))
Primul gand a fost de cat de fragile si reversibile sunt progresele DNA.
Ehehehe…primul gind …ca si prima dragoste….astea sint adevarate…)))
Si un alt comentariu, mult mai recent, bine documentat, care merita citit:
http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2015/04/18/romanias-anti-corruption-drive-might-still-fall-short-of-cleaning-up-the-countrys-politics/
Statistici care descriu paralizia economiei, investitiilor si in general activitatilor economice:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report/docs/2014_acr_romania_factsheet_en.pdf
Era de asteptat ca un caz dubios de arestare preventiva sa fie punctul de plecare, justificarea, pentru atacul frontal la justitie.
Nu trebuia sa prezinte mitomanu directiile alea de dezvoltare multilateral pecerista zilele astea ?? Parca pe 2 iunie…ca pe 5 era motiunea penelista..
“Ponta a transmis un mesaj diplomatic catre Renault: Uzina a devenit un proiect strategic pentru Romania. Constantin Stroe catre mesagerul lui Ponta: Va blestem sa prindeti un convoi de camioane pe Pitesti – Sibiu”
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20210599-ponta-transmis-mesaj-diplomatic-catre-renault-uzina-devenit-proiect-strategic-pentru-romania-constantin-stroe-catre-mesagerul-lui-ponta-blestem-prindeti-convoi-camioane-pitesti-sibiu.htm
Salut
Cum autostrada promisa de ani buni a ramas pe hartie 🙂 Ponta promite acum solemn ca or sa o faca . Cind , nu se stie dar pare ca Renault a inceput sa le deie niste ultimaturi .
Daca inchide Renault , oricare guvern e mazilit .
http://www.ilsole24ore.com/
La inceputul paginei e un Breaking News .
Grecia nu plateste maine rata la FMI . Cica o va platii la sfarsitul lunii alaturi de restul ratelor in scadenta.
Nu ai acum citeva sute de milioane dar vei avea miliarde la sfarsitul lunii . 🙂 🙂 🙂
(exclusiv daca cineva imprumuta din nou grecii) 🙂
Adica la calende, stef, la calende.
Un comment la articol din partea autorului :
“My point was more that the assumption that was made say 10 years ago that ‘once Iliescu and the old Communists go it will all be different’ has been disproved by the Sova, Udrea cases etc” PCR-ul e in floare prin progeniturile lor…alea mai tinere…
Scuze ,
pt @DorDeDuca 7:14 pm
Mda, nu este “fuga in deșert”, ci o tura in jurul blocului:) este de luptat, nu contra unui Ponta, Sova, etc., ci impotriva unui sistem care persistă si paralizeaza orice mișcă.
Se poate transforma in momente de normailitate in lupta contra “establishment-ului” – varianta optimista. Nu suntem inca acolo. Este mult de luptat băieți (și fete :))
Poate un nou “grass roots” movement, gen tea-party vs. resemnare mioritica.
Teatru absurd european amestecat cu o tragedie greceasca..titlu de prin der spiegel.
Si chiar asta e…platesc contribuabilii…adica fraierii..
@stefan60 at 8:20
“ex consigliere comunale attuale consigliere regionale del Pdl, Daniele Ozzimo, ex assessore alla Casa con la Giunta di Ignazio Marino, Mirko Coratti (Pd)” ..deci astia sint arestatii (unii dintre ei)…
Habar n-aveam de Pdl si Pd italian….orice asemare e pur intimplatoare ….)))))
In Italia PDL e fostul partid a lui Berlusconi . Cica de dreapta dar plin de penali si reciclati din partidele maturate/disparute de ancheta anilor 90 “mani pulite” .
PD e partidul de stanga (bunicul a fost partidul comunist italian) . Cica integru dar plin si el de borfasi . 🙂
http://www.ilsole24ore.com/art/mondo/2015-06-04/la-grecia-fa-slittare-fine-giugno-pagamenti-giugno-fmi-183824.shtml?uuid=ABOMoZsD
Deci . Grecia nu plateste maine 310 milioane la FMI . Nici in 12 iunie cele 338 milioane (alta rata) nici in 16 iunie rata de 564 milioane . Nici macar in 19 iunie nu plateste o alta rata de 338 milioane .
Se angajeaza sa plateasca in 30 iunie toate ratele . Adica 1,55 miliarde . 🙂 🙂 🙂
Asteapta aprobarea FMI . 🙂
buna seara
o sa plateasca in drahme
si drahmele nu o sa “le lege”de eur sau usd ci de ruble si yuani
asa le trebuie si fac pariu ca daca ies din euro-mai bine zis sunt exclusi- nu e sfarsitul lumii;
eu unul abia astept asat,se vor oeftini sejururile in grecia /voi plati cu ron,asa de-al naibii,ro ron va fi valuta forte
Fireste. 🙂
Din articol rezulta ca erau gata sa bata palma . UE cu Grecia .
-Fondul european numit Efsf , era “convins ” sa ajute Grecia cu alte 10,9 miliarde euro . Sa aiba grecii de unde platii alte rate din iulie si august dar catre BCE . Pentru cifra de 7 miliarde euro rambursari la BCE . .
– In plus, celalat fond european numit Esm era “pregatit” in preluarea datoriei grecilor fata de FMI . (asta era premiera planetara)
-Se cerea in schimb grecilor un plan definitiv de masuri interne . Marirea virstei de pensionare , privatizari , nou catastru (e jale la ei ca la romani la catastru) , remodulare de cote TVA , lupta dura impotriva coruptiei si taxa speciala pe marile averi .
Guvernul grec e macinat de groase probleme interne .
Unii nici nu vor sa auda de taxarea bogatilor , lupta impotriva coruptiei (aia care pe sticla mor de grija saracilor . Seamana cu alta tara cumva ? 🙂 )
Riscul principal e politic . Se prabusea tot castelul de promisiuni populiste cu care au castigat alegerile . Deci se risca destramarea coalitiei de guvernamint si alegeri anticipate .
Vom vedea cum decurge situatia si “solutile ” expertilor care refuza vehement falimentul oficial . Un pericol pentru insasi moneda euro .
La faliment se va ajunge mai devreme sau mai tarziu. Eu am sustinut intotdeauna ca cu cat Grecia iese mai repede din zona euro cu atat mai bine ptr ca iesirea lor ar atrage o redefinire a zonei euro. Atat economic cat mai ales politic. Cu cat o taraie mai mult cu atat falimentul va fi mai scump. Iar grecii nu au decat sa manance branza telemea (feta) si masline si sa se razboiasca cu dementii pe care i-au votat.
absolut correct
are grecia legatura cu euro cum are baba cu mitraliera
repet,abia astept sa-i vad exclusi din euro si sa primeasca “ajutor fratesc”de la rusii ortodocsi
s-ar lamuri si unii romani zanatici cum e cu rusia asta,ca a cam inceput sa se uite
Nu or sa vada nici un sfant nici de la rusi si nici de la chinezi. Rusii au propriile lor probleme si oricum le tremura tartita ca in urma scandalului FIFA ar putea sa ramana fara organizarea campionatului european din 2016. Iar chinezii, dupa ce vanzarea portului Pireu catre o companie chineza a fost blocata, se vor gandi probabil foarte serios daca merita sa se lege la cap cu astfel de musterii.
Buna seara,
he,he! unii pot sa lase orice speranta:
http://www.ziare.com/stiri/justitie/mcv-mentinut-pentru-romania-oricat-va-fi-nevoie-e-ca-medicamentul-il-opresti-cand-esti-sanatos-1366771
Asa este, dar nu putem sa contam la infinit ca altcineva ne rezolva problemele.
@Stefan buna seara
“…In plus, celalat fond european numit Esm era “pregatit” in preluarea datoriei grecilor fata de FMI …”
nu mai credeti domnule toate aiurelile spuse de unii si altii/au si aia “analistii”lor cum avem si noi
numai ca la ei procentajul e invers decat la noi
Am tradus din cel mai serios ziar economic italian . IL Sole 24 ore . Proprietar e confindustria . Adica asociatia patronilor , investitorilor privati italieni .
Nu sint membru . 🙂
Vreau sa va aduc aminte ca cele doua fonduri europene (Efsf si Esm) au fost create special pentru ajutat tarile cu moneda euro si cu dificultati financiare .
Actualmente :
– Aceste doua fonduri detin impreuna 60 % din datoria de stat a grecilor .
– Un alt 10 % din datorie e in mana FMI .
– BCE detine 8% din datoria publica a grecilor .
– 3 %din datorie e in mana bancilor grecesti
– 1% in mana bancilor straine (un mizilic) .
– Restul de 18 % e in posesul privatilor . In principal firmele de asigurari grece .
PS . Fondul european Esm a fost creat cu contributii a tarilor cu moneda unica . Cum nici una di ele nu avea o “pusculita” cu bani , au facut datorii de stat pentru a asigura cotele prestabilite .
Mda, si acum vor trebui sa le explice propriilor contribuabili ca vor trebui sa plateasca datoriile facute ptr a-i ajuta pe greci. Imi inchipui ca contribualbilul german va sari in sus de bucurie. Bani aruncati pe fereastra.
Impasul e evident clemy .
-De o parte , marete articole care in presa occidentala laudau initiativele financiare a UE pentru a salva Grecia si restul PIGS ( fara Italia ca nu a cerut ajutor de la nimeni . inca 🙂 ) care au primit la rindul lor ajutoare de la cele doua fonduri europene.
-De alta parte , FMI care se lauda cu “strategia” de succes impusa grecilor (se lauda cindva si cu Argentina dar stim toti cum a terminat . Faliment de stat)
– A treia parte greu de explicat oamenilor ca tarile lor au facut datorii tot mai mari pentru a platii alte datorii . 🙂
– Cum sa recunosti ca strategiile , masurile impuse au fost gresite si esenta e in insasi “radacina” monedei euro unde se intra prin derogare (Italia ) inchiderea ochilor in fata trucarii conturilor publice (Grecia) si faimoasele limite (artificiale , din burta) de deficit de 3 % PIB au fost incalcate imediat chiar de RFG si Franta . Adica motoarele monedei euro , politistii intransigentei normelor comune . 🙂
PS .
Sa ne imaginam Spania (cam 1.000 miliarde euro datorie publica ) si Italia (peste 2.100 miliarde datorie publica ) care vad scenariul grec si ca urmare cer la unison acelasi tratament . Sa se reduca austeritatea si o restructurare a datoriilor lor cu economii evidente la dobanzile de platit (la italieni , o injumatatire a datoriei publice ar provoca economii cu dobanzile de ordinul a 42- 42 miliarde euro anual )
Pai nu se desfinteaza moneda euro ca nu o mai cumpara nimeni ? Deci cade BCE si UE ca organizatie (acesta e scenariul cel mai temut)
42-43 miliarde euro . Nu ma complic cu sume mici . .) 🙂 🙂
@stefan
poate sa fie si “mama soarelui”si tatal confindustriei
singurele publicatii economice pertinente si corecte sunt wsj si the economist-cel putin asa cred eu
multumesc pentru explicatii
dar
dvs scapati din vedere ca orice fond “de salvare” european e de fapt german
si cum in ultima vreme si angelica si al sau ministru de finante sunt mai mult decat rezervati despre grecia si au cam inceput sa nu mai “grecia trebuie sa ramana in zona euro” si daca il mai punem si pe juncker care e creatorul europei in “trei cercuri”
grexitul nu mai e posibil
e probabil
economia europeana se relanseaza,draghi tipareste bani,acordul transatlantic e ca si semnat asa ca iesirea greciei din euro nu e “catastrofala”
da,se vor pierde vreo 300 miliarde dar e suportabil
inca ceva,in spania podemos-tsiprasii spanioli-sunt pe cai mari in sondaje
daca ii lasa pe greci cu tsipras sa se descurce singuri,spaniolii se vor gandi de doua ori cum voteaza
@intamplator, este exact ceea ce am spus si eu: Germania nu isi mai poate permite sa subventioneze Grecia. Si da, o iesire a Greciei din euro cu toate consecintele ce vor urma, vor servi drept avertisment ptr spanioli si ptr “indignatii” lor. Dar si ptr pescuitorii in ape tulburi din Scotia si Catalunia care viseaza la independenta pe banii UE.
Va invit sa citit ce am scris mai sus . In special legat de Spania si Italia ca faza 2 dupa “rezolvarea” grecilor . 🙂
Da Stefane, asa este. Dar poate ca UE si moneda unica trebuie sa cada ptr ca au fost concepute prost, ptr ca s-au pus ideile politice inaintea realitatilor economice. Atunci cand fundatia este fragila nici o constructie nu poate sa stea in picioare la infinit. Asa si cu EU si cu euro. Junker are pana la urma dreptate atunci cand vorbeste de cercurile concentrice ale integrarii. Este un scenariu foarte posibil si logic. Vor fi probabil maxim 5-6 tari in nucleul de baza (nucleu care va corespunde cu granitele imperiului roman de apus al lui Carol cel mare/Charlemagne): Germania, Benelux (Belgia, Oland, Luxemburg) si poate Franta sau Austria. Restul vor fi sateliti mai apropiati sau indepartati ai acestui nucleu si vor incerca sa se pozitioneze fie mai aproape de centrul european, fie de axa politica si militara ruseasca. Cale de mijloc probabil ca nu exista. Si nici o uniune europeana de la Atlantic la Urali nu mai este posibila.
Just
Europa cu doua viteze . Se discuta de ani de zile . Nucleul dur = RFG si tarile nordice (datorii de stat foarte mici , nivel de trai ridicat)
Franta undeva la mijloc , nici hais – nici cea 🙂
Restul , se aranjeaza ca vasali .
Cindva citeam si despre un euro valuta , convertibila liber ca azi si un altul cu circulatie strict interna in UE fara sa fie convertibil . Pentru rudele mai sarace . 🙂
Ok, si cum vedeti România sub euro? Fezabil, probabil, imposibil? Merita? De ce? Cu moneda proprie ai ceva flexibilitate. Altfel?
Romania poate sa incerce sa adere la euro, atata timp cat moneda unica mai exista in forma actuala dar ma tem ca nu are baza economica necesara unei integrari de facto. Nu mai discutam de faptul ca atunci cand se va ajunge la Europa cu doua viteze, Romania chiar daca cumva pana atunci va intra in zona euro, se va pozitiona in afara nucleului dur al viitoarei uniuni. Cu alte cuvinte, Romania ar trebui sa renunte la ideea aderarii la euro. Nu o va face ptr ca din punct de vedere politic, Ponta si PSD vad in asta o metoda de a lua ochii populatiei cu o “realizare”.
Nu e cetateanul de rind de pregatit pentru euro care deja exista si circula .
E de pregatit statul si economia .
– Statul sa tina sub strict control cheltuielile (acum cresc cam cu vreo 7 % in fiecare an actualmente )
– Economia sa fie competitiva . Mai putin import si mai mult export . Macar un echilibru intre cele doua componente .
– Sau economia autohtona sa poata inlocui parte insemnata din importul anual (oricare ) care ar scade astfel .(evident a reusi sa produci la nivelul produselor din import inseamna si export mai mare)
La greci exact de aici a inceput tot . Lipsa de competitivitate economica , cheltuieli bugetare fara nici un control , masa de pensionati din tinerete , o gramada de scutiti de taxe dar pretentii de salarii si pensi la media tarilor cu moneda unica . + coruptie .
Multumesc pentru raspunsuri. Nu numai psd-ul vede asta ca o realizare, dar si Iohanis. Cred ca aveti dreptate cand spuneti ca “realizarea” cea mai mare va fi a guvernului care va “investi” si mai mult (desigur, nu in autostrada Pitesti-sibiu), ci in “proiectele” lor care vor cumpara voturi. De acord si cu toboganul grecesc.
Acum, in țări precum Spania, Italia, si Romania, economia la negru este cel putin de dimensiunea celei oficiale. Mizele vor creste si tare imi este frica ca ne putem transforma in stat mafiot. Peste noapte.(:
Economia la negru a existat mereu . E o reactie normala la raportul taxe de platit – servicii primite de la stat . Cu cit raportul e mai defavorabil , cu atit e mai mare .
Adica taxe multe – servicii putine primite si/sau mizerabile calitativ .
Coruptia , aruncarea banilor pe cheltuieli clientelare e cauza evaziunii ridicate . Indiferent ca esti tara industrializata sau amarita .
Exceptia e subdezvoltarea unde obiectiv nu ai ce taxa . Tip Afganistan , Somalia . Dar aici si statul ca forma de guvernare se destrama .
Foarte adevarat – economy 101. Bine explicat.
Ma refeream, insa, la coruptia instutionalizata (si este vina mea de lipsa de claritate) care paraziteaza si gripeaza activitati economice. Un partnership in crime in toata regula. Era un articol pe care as fi vrut sa-l citez in care se descria cu lux de amanunte cum fiecare veriga de sub umbrela unui factor de decizie are pretul lui la spertz. Daca nu se plateste, proiectul moare la nivelul acela. Asta explica nenumarate proiecte incepute si abandonate la diverse nivele de dezvoltare. Gen, daca vreti, multe cladiri abandonate in insulele grecesti: unele la fundatie, altele la pereti exteriori, plafoane, acoperis, etc…
buna dimineata tuturor 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-5-iunie-martea-neagra-a-fost-o-gluma-urmeaza-distrugerea-codului-penal/38315/