Învierea Domnului: viață veșnică și pace dumnezeiască!
18/04/2020 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Dragi membri ai Comunității Politeia, din tara si din diaspora,
Hristos a inviat!
Pastile sunt sarbatoarea Vietii, caci Viata este totuna cu Dumnezeu, asa scrie in Evanghelia dupa Ioan care se citeste in noaptea de Inviere in toate bisericile. Si chiar daca in seara aceasta vor fi goale de credinciosi dar pline de îngeri nevăzuți, cuvantul Evangheliei tot va rasuna, dand glas adevărului:
La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.
Acesta era întru început la Dumnezeu.
Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor.
Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o (Ioan 1, 1-5)
Viața este neindoielnica. E neindoielnica viata noastra, e neindoielnica viata celorlalti, dar mai cu seama e neindoielnica viata Mantuitorului, care a binevoit sa fie pus in groapa doar pentru a-i arata omului ca moartea nu are ultimul cuvant nici chiar cand pe mormant sunt puse o piatra grea și o pecete dichisită.
Azi, din mormânt nouă Viața ne-a răsărit.
Viața,
cea aflata dincolo de definitiile fanteziste ale filosofilor, de teoriile reductioniste ale neuro-științelor, de materialismele ieftine ale ideologiilor, de naivitățile miturilor, de interesele nemărturisite ale geneticii, de pseudo-dezbaterile bioeticii fără transcendență,
Viața,
cea care începe și care nu se sfârșește niciodată, pentru ca Hristos-Viața, din veac este și în veac va fi.
Traim zilnic din sensuri pe care suntem obligati sa le intelegem cu mintea, insa ne hranim sufletește din sensul celor care ne depășesc.
Ne depașesc multe și adesea nu pricepem nici cele mai evidente adevăruri. Trăim vremuri grele și poate abia acum apreciem, la adevărata valoare, lucruri care pareau garantate dar erau dependenta de voința divină. Avem ce mânca și ce bea, însa sufletul tânjește după ceea ce nu se consumă. Nu ne chinuie nimeni, însa ne tortureaza lipsa libertatii. Cuvintele frumoase nu ne lipsesc, însă sufletul doreste un alt fel de cuvânt.
Cuvântul Vieții, cel despre care vorbește Evanghelia, cel care s-a lăsat pipăit pentru a adeveri Învierea sa.
Cuvîntul Vieții, cel care se adresează direct inimii, atunci când urechile sunt astupate pentru a nu auzi.
Cuvântul Vieții, cel care dă lumii pace și înlătură frica cea omenească.
Cuvântul Vieții, cel care ne întreabă pe cine căutăm la mormântul gol.
Cuvântul Vieții, cel care ne ceartă pentru că nu credem decât dacă punem mâna în locul cuielor și pipăim coasta.
Cuvântul Vieții, cel care ne fericește când credem fără a cere dovezi.
Cuvântul Vieții, care ne-a promis ca va fi cu noi, până la sfârșitul veacurilor.
Cuvântul Vieții, fără de care nu putem face nimic.
De Pasti ne amintim ceea ce uităm tot anul: ca suntem în primul rând fii Cerului si abia apoi robii pământului. Ca nu am devenit robi de bunavoie decât în clipa în care am uitat ca suntem fii. Că dintotdeauna, din mormântul gol, Hristos va învia pentru noi și a noastră viață-cu-El. Că aceasta înseamnă mântuirea: Viața trăită de noi împreună cu Hristos și de Hristos în noi, dacă îl primim.
Și dacă îl primim pe Hristos, nu mai avem frică. Frica e omenească, însă acolo unde a venit Hristos, frica nu mai are rost.
Și la fel cum dispărut frica din mijlocul Apostolilor încuiați cândva în spatele ușilor, la fel va ieși și din mijlocul nostru, la fel de încuiați cum suntem astăzi.
Biserica are și va avea mereu păstorii săi vremelnici. Iar daca ni se pare că păstorii cei vremelnici au dat Cezarului chiar și partea care i se cuvine lui Dumnezeu, să ne rugăm pentru a dobândi păstori vrednici de demnitatea ocupată și să privim spre capul adevărat al Bisericii, Hristos cel Înviat.
Dacă porțile iadului nu au dărâmat Biserica, nu o vor dărâma nici vremurile actuale.
Să avem inimile pline bucuria Apostolilor care, deși fricoși și încuiați, l-au primit pe Mântuitorul înviat în mijlocul lor, pentru adeverirea proorociilor, pentru întărirea credinței slabe și pentru dobândirea păcii în locul fricii.
Hristos a înviat, viață veșnică și pace dumnezeiască aducându-ne, atunci și acum și în veci vecilor!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Lumina a venit la Ierusalim!
Hristos a înviat !
Adevărat a înviat!
Adevărat a înviat !
Adevarat a inviat!
Hristos Iisus, Lumina lină a lumii, a înviat!
Adevarat a inviat!
Adevărat a înviat !
Adevarat a Inviat. Doamne ajuta-ne in vremurile astea de rastriste
Gânduri …. Noaptea Învierii 2020 🙂
Auzit sambata seara, în jurul orelor 20.00, glasul d-nei administrator pe hol. Probabil a fost adusă lumina, gândesc. Coborât în jurul orelor 21 cu candelă și lumânare pentru luat lumină și aprins candela. După cum presupusesem, lumina fusese adusă, și 2 candele ardeau pe măsuța special pregătită cu ștergar, icoană, și flori. Mi-am aprins candela, am lăsat lumânarea pentru a fi folosită și de alte persoane care ar dori să ia lumină, pentru a-și putea aprinde candela. Întâlnit un vecin, care intra în bloc cu o sticlă de bere desfăcută. Îmi acordă prioritate la lift. Urcat în apartament. Ascultat la Trinitas Live și așteptare pentru începerea slujbei. Vizionat o emisiune cu invitați și înregistrarea de la Sfântul Mormânt cu venirea Luminii. Slavă Ție, Doamne, pentru toate!
Orele 23.30, începe slujba pe Trinitas Live. Plecarea genunchiului, îngânat o parte dintre rugăciunile auzite. Orele 23.55, se lasă liniște în catedrala patriarhală în așteptarea momentului … „Veniți de luați lumină!…” Se mai aud unele voci, semn că cei de la strană nu iau aminte că microfonul este activat. În fine, se lasă liniște. Afară încep să se audă claxoane de mașini, și un ușor vuiet. Am geamul deschis. Orele 00.00. Voci în noapte strigă „Hristos a înviat!”, alte voci, de la ferestre sau balcoane răspund „Adevărat a înviat!”. Se mai aude pierdut în noapte un „Hristos a înviat!”, răspund de la geam, strigând „Adevărat a înviat!” Aud la Trinitas …. „Veniți de luați lumină!” Orele arată 00.03 minute. Plecarea genunchiului la rugăciune… cântat împreună cu cei din biserică „Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcînd și celor din mormânturi viață dăruindu-le!”. Stare de gol lăuntric, ușoară tristețe și dor de-a fi împreună cu semenii, în biserică, în rugăciune. … Îngerul a strigat …
https://www.youtube.com/watch?v=StEPyrTklC0
La bisericuța dintr-un cimitir, undeva în țară, după primirea Luminii și împreuna cântare „Hristos a înviat!” în fața bisericii, preoții ar fi reintrat în biserică după slujba de afară, continuând slujba Învierii Domnului. Împreună cu mulțimea de oameni aș fi coborât cu candela aprinsă pentru a duce lumina la mormintele bunicilor și a celor împreună cu ei, spunându-le „Hristos a înviat!” Și apoi, asemeni altora din mulțime, aș fi revenit în biserică pentru a continua participarea la Slujba Învierii Domnului! Majoritatea celor veniți cu cocoși albi pentru a fi binecuvântați în numele celui răposat mort nepregătit, neîmpărtășit și fără lumânare, vor fi ascultat de îndemnul preotului de-a pleca cu înaripata din biserică, după rugăciune și stropire cu apă sfințită. Alții, însă, tenaci, își vor fi ascuns pungile cu cocoși, fie pe sub scaune, fie sprijinite discret de zid, împlinind tradiția nescrisă potrivit căreia dacă cucoșul cel alb cântă în biserică, va fi primit lumină și cel răposat, mort nepregătit și fără lumânare. Privind cu ochii de acum, din însingurare și stare de dor, cred că aș gândi mai blând chiar și bietele înaripate, care la Sfânta Liturghie, de multe ori, știau să tacă din respect pentru Domnul Hristos. Acum, însă, răspund mesajelor primite pe telefon!
Doamne, Dumnezeule, caută din cer și cercetează via aceasta pe care a zidit-o dreapta Ta! Binecuvântat să fii, Doamne, întru tot lucrul Mâinilor Tale! Hristos a înviat!
Hristos a inviat!
ADEVARAT A INVIAT!
Sarbatori fericite all 🙂
Postare noua: https://politeia.org.ro/magazin-istoric/bijuteriile-blestemate-faberge-si-ouale-pascale-ale-tarilor-2/23484/