(In)utilitatea politica a internetului in Romania
14/05/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Ieri am citit insa un articol care insa mi-a semnalat limitele modului rational de a convinge un cetatean dezgustat de politica (asa cum incearca sa o faca, cu bune argumente, Dan Tapalaga)
Acel articol mi-a dovedit ca penetrarea internetului mobil pe tablete si telefoane inteligente nu este in mod automat sinonima cu o buna constiinta civica si politica : « În principal românii folosesc internetul pe smartphone-uri pentru informare – 41% şi pentru divertisment – 34%. Dintre aplicaţiile de divertisment pe smartphone, utilizatorii români apreciază cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) şi fotografia (47%) ».
Raportul 41-34 nu trebuie sa insele. « Informare » nu inseamna doar cititul de articole, editoriale sau stiri. Informare poate insemna consultarea mailului, a contului de Facebook, utilizarea de aplicatii de comunicare instantanee etc. Raportat la cele 34% procente ale divertismentului, rata de informare pura este cu siguranta mai mica. Ingrijoratoare insa mi se par alte cifre : « Doar 32% dintre români folosesc internetul aproape în fiecare zi (în medie), aproape jumătate faţă de Ungaria (62%) şi Slovacia (61%) ».
Gradul aceasta de penetrare al internetului este un indicator foarte bun pentru a intelege de ce in Romania se va face inca mult timp politica de tip « sacosa cu ulei, faina, zahar ». De altfel, paradoxul romanesc consta in raportul invers proportional intre numarul de utiliatori de internet si gradul de participare civica : exact cei care nu au deloc (sau foarte putin) acces la internet sunt extrem de activi sociali, pe cand cei care sunt online toate ziua (pe laptop, smartphone sau tableta) sunt cei mai dezinteresati si dezgustati de politica. Socialmente, grupul ce mai disciplinat la vot sunt cei din mediul rural si cei de varsta a treia. Politic, cei mai dezinteresati sunt cei tineri din zona urbana. Un grafic al lui Barbu Mateescu o arata explicit.
In aceste conditii, orice scrutin electoral se transforma intr-o harjoana amicala intre partide si intr-o competitie a carui castigator va fi decis de votantii captivi. Daca se mai adauga si o strategie comunista de mobilizare la vot a acestora, alegerile devin o farsa in care la urma rade doar PSD.
In acest conditii, de ce sa votezi pe 25 mai 2014, mai ales daca esti tanar si suparat ? Nu e mai bine si mai cool sa vandalizezi corturile de campanie, sa votezi « in strada », sa ii trimiti undeva pe toti si sa iti vezi de viata ta, de tableta ta, de aplicatiile tale de smartphone, de update-urile tale de soft, de lista ta tot mai lunga de prieteni neimplicati in politica ?
Raspunsul la aceste intrebari este de o banalitate infioratoare, insa implacabila : politica se face pe voturi, in Parlament, nu in strada.
- Legea cu dedicatie ceruta de RMGC se voteaza sau se respinge in Parlament cu un vot diferenta. Strada o poate condamna, insa nu o poate abroga.
- Legea pentru exploatarea resurselor subsolului se voteaza sau se respinge in Parlament cu un vot diferenta. Strada o poate intarzia, nu o poate modifica.
- Legea pentru eutanasierea cainilor se voteaza sau se respinge in Parlament la un vot diferenta. Strada o poate cere, insa nu o poate vota.
- Legea pentru reglementarea internetului (visul PSD dintotdeauna) se poate vota sau se repinge in Parlament la un vot diferenta. Stada se poate ingrozi, insa nu o poate eluda.
Imi veti spune : insa pe 25 mai 2014 se voteaza la europarlamentare, ce ne priveste ? Asa este. Insa in Parlamentul European e la fel :
- atitudinea fata de Rusia se poate decide cu un vot diferenta ;
- tolerarea sau oprirea unei lovituri de stat (ca in 2012) se poate decide cu un vot diferenta ;
- marirea sau micsorarea tarifelor de roaming se decide cu un vot diferenta ;
- introducerea de restrictii temporare de circulatie sau de munca se poate decide cu un vot diferenta ;
- neutralitatea internetului se decide cu un vot diferenta (a fost deja adoptata in Parlamentul European in aprilie 2014!)
Insa mai mult decat atat, la europarlamentarele din 2014 partidele romanesti isi fac incalzirea pentru prezidentialele din toamna: isi testeaza bazinul de captivi, isi pun la punct temele de campanie pentru atragerea nemultimitilor sau a « centrului », strategii politici cantaresc atent mesajele care trebuie livrate pentru a decide, cu cateva mii de voturi diferenta (in decembrie 2009 au fost putin peste 70.000) viitorul Presedinte al Romaniei, cel care va avea puterea de a frana sau de a opri legile din drumul lor spre Monitorul Oficial.
Nu exista votant lipsit de putere, exista doar votant care a renuntat la puterea de a baga o piatra in mecanismul politicii. O piatra poate parea putin ; mii de pietre insemna o petitie ; 25.000 de pietre inseamna un nou partid ; 300.000 pietre inseamna 5%, acces in Parlament si capacitatea de a face jocurile in Parlament. UDMR e cel mai bun exemplu.
De ce nu isi si-ar infiinta, in definitiv, cei dezgustati de politica, un partid si ar face jocurile in Parlament ? Sau, ana atunci, de ce nu ar alege un partid mai curat cu care sa voteze, pentru a influenta jocurile politice?
Traian Basescu, la finalul a 10 ani de mandat si dupa doua suspendari esuate, se agata de ce poate pentru a ramane in politica si a face jocurile (bune, proaste, electoratul va decide). Remarcabila verva politica, admirabila dorinta de se mentine in forma! De ce nu ar face la fel si un cetatean care, de regula, nu voteaza ? In definitiv, si votul lui Traian Basescu, si votul lui Ion Iliescu, si votul lui Victor Ponta, si votul Monicai Macovei e la fel de greu ca votul celui care se declara dezgustat.
Ii vedeti pe acestia patru de mai sus renuntand la dreptul lor de a vota pentru a sta in ziua alegerilor pe tableta sau pe smartphone pentru a juca un joc sau pentru a asculta muzica ? Adrian Nastase a primit interdictie de la Inalta Curte de a vota si de a fi votat cativa ani de zile si se lamenteaza pe blog de parca i-ar fi omorat calaul toata familia. Nimic nu il doare mai mult pe acest mare mafiot decat sa nu poata pune stampila pe alti mafioti din gasca lui.
De ce ar face de bunavoie un om liber, cu drept de vot, ceea ce instanta i-a impus unui puscarias ca Nastase?
*
Caricatura apartine revistei Academia Catavencu.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua tuturor!
De ignorat independentul filantropic Mircea intai al Felix-ului 🙂 (independent ca Oprescu la primarie 🙂 ) si va recomand un articol rational si pe “logica” politchiei romanesti! 🙂
De citit! “Și mi-aș mai fi dorit, nu în ultimul rând, să aflu de la candidați ce fel de Uniune Europeană își doresc ei pentru România. Criza din Ucraina repune pe tapet fundamentul arhitecturii militare, economice și politice a continentului, iar România are șansa, pentru prima dată în istorie, să aibă un cuvânt de spus din interiorul coaliției care decide viitorul Europei. Aș fi vrut să aflu cu ce planuri se duc la Bruxelles europarlamentarii noștri de dreapta. Că despre cei de stânga mi-e clar că se duc acolo cu planurile Rusiei în buzunar.În concluzie, mă apropii de votul din 25 mai cu două gânduri: dacă voi vota pentru europarlamentare, voi pune ștampila în căsuța PDL, pentru că Monica Macovei e singurul candidat pe care îl votez fără niciun fel de rezerve. Dacă voi vota acum în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă, atunci votul meu va merge către Forța Civică, pentru că Mihai Răzvan Ungureanu mi se pare cel mai potrivit candidat al dreptei dintre cei care se prefigurează în acest moment.”
http://www.revista22.ro/articol.php?id=41548
Bună seara, am scris și eu un status de dimineață. Claudiu Crăciun agită din nou petul, dovedind că e un grăjdan cu care PSD își face treaba. Musai să îndemnăm lumea să iasă la vot pe 25 mai, de data asta boicotul nu e o soluție.
Am scris azi și un protest față de CNA, cred că știați că Laura Georgescu are idei crețe despre reglementarea internetului care a devenit un fix pentru PSD. Primul care a avansat ideea in spațiul public e fost Liviu Pop. Doamna Narcisa Iorga nu ,merită să fie lăsată singură 🙂
http://politicstand.com/in-atentia-cna-da-mai-ales-a-dumneavoastra-doamna-laura-georgescu/
sarut mana! Da, adevarate randuri: “Când veți termina de reglementat media și nu vom mai vedea scandaluri, injurii, când formatorii de opinie se vor limita la a transmite informații reale și nu manipulări în masă, când veți veghea ca telespectatorul să nu fie nevoit să vadă de dimineața până seara diverși infractori condamnați definitiv la închisoare urmăriți de hoarde de reporteri printre morminte, când nu veți mai permite difuzarea imaginilor în care un deținut eliberat pentru 24 de ore recunoaște că a purtat guler cervical pentru a induce judecătorii și opinia publică în eroare, când veți interzice difuzarea mesajelor de natură să pervertească mințile tinere și în final, când dumneavoastră înșivă veți respecta LEGEA, atunci probabil că nu vă va mai rămâne altceva de făcut decât să ÎNCERCAȚI să reglementați internetul”.
Visul PSD: sa reglementeze internetul si sa salte bloggerii care scriu impotriva Partidului, ca pe Ciuvica in anii regimului Nastase.
Da. De ce ar face-o? De ce ar face-o cand pentru aceste locuri, pe langa 2-3 oameni de incredere, onesti, se inghesuie tot felul de nulitati (un singur exemplu; Grapini)? Iertati-ma dar o fac din simt civic amestecat cu multa scarba!
@grigortodox, salutare si bine ai venit la noi!
Aveti dreptate: din simt civic cu multa scarba. Cam toti am facut sau facem asta, si cu cat vom fi mai scarbiti cu atat electoratul captiv va vota pentru cei “scarbiti”. Presiunea nu sparge barajul dintr-o data, ci fisurandu-l in timp.
Pentru că a nu vota și a nu participa politic în nici un fel înseamnă a refuza responsabilitatea politică, și împreună cu ea orice fel de pretenție la drepturi și libertate. Decizia și responsabilitatea trebuie să se afle întotdeauna în același loc. Orice alt model e imoral și produce tulburări psihice și comportamentale. Fără putere de decizie nu există libertate, iar fără responsabilitate și obligații libertatea înseamnă declin și anarhie. Dacă nu-ți place oferta, poți lucra la îmbunătățirea ei. Dar dacă nu participi de loc, indiferent cu ce scuze și cu câtă scârbă, înseamnă că participi la alunecarea înapoi către modele de societate autocratice sau cu cerc restrâns de decidenți.
Cu dedicatie de la Ponta, pentru toate companiile petroliere:
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-17257094-ordonanta-urgenta-companiile-petroliere-vor-putea-obtine-autorizatii-constructie-terenuri-care-nu-sunt-inscrise-inca-evidentele-cadastru.htm
Cadastrul nu mai conteaza, conteaza doar “investitiile”!
Dac ar fi numai asta, sa vedeti ce este in primarii, ce fac gastile din jurul primarilor cu terenurile agricole. S-a ajuns in situatia in care terenul se cultiva cu japca, dispar contractele de arenda si apar altele intocmite peste noapte. Cine nu este cu ei, se pun tunurile din toate directiile pana cedeaza si dispar.
salut , dedicatie de pus cap la cap cu legea retrocedarilor si ultima decizie a ccr in materie !!!
Salutare !
Electoratul de dreapta l-a sustinut pe Base pt. ca a vazut in el un lider capabil sa invinga sistemul.
Sistemul ticalosit, cf. propriei definitii.
Dupa doua mandate, oamenii constata ca promisiunile electorale (“sa traiti bine!” etc.) au ramas doar sloganuri electorale.
Presedintele sustine cu incapatanare acelasi tip de candidati ca si cei ai marilor corupti (nonvalori, impostori, marionete, profitori, corupti, oportunisti, tupeisti).
Din nefericire, orgoliul si ambitiile unei singure persoane sunt cel mai mare aliat al PSD.
Efectul evident al “calitatii” ofertei electorale actuale este sila si, implicit, indepartarea de urne.
PS
Crud si fara sprijinul celorlalte formatiuni de dreapta, FC se invarte in jurul a 5 procente.
Iar MRU, blocat mediatic, nu beneficiaza de notorietatea necesara.
salutare! ai dreptate. 5% pentru FC (cu tot cu marja de eroare), asta poate insemna de fapt 3% pentru un partid care nu are (sa nu ne ascundem dupa cires): primarii racolati de Udrea, sacosa lui Marin Anton, mertzanurile de serviciu cu care consilierii de la Cotroceni mergeau la intrunirile MP, logistica fostelor structuri PDL absorbite de MP, etc.
Am mai spus-o candva: decat cu un prost la castig, mai bine cu un destept la pierdere. Personal, nu imi fac iluzii (despre FC), insa asta inseamna ca nu am iluzii nici nu privire la rolul, metodele de lucru, oamenii si viitorul PMP.
Dar fără vot (de frica risipirii votului, de exemplu) nu vom afla nici măcar dacă aia 5% există. Răul mai mic nu mai e o soluție, pentru că de unul singur răul mai mic nu mai e nici măcar în stare să facă majoritate.
exact. (Si) de aceea sunt utile (intre altele) alegerile europarlamentare: pentru ca permit masurarea reala (fara consecinte politice in Parlamentul Romaniei) a numarului de votanti pentru fiecare partid si/sau pentru fiecare prezidentiabil anuntat.
Insa pentru cineva cu adevarat de dreapta, dilema este enuntata in articolul din revista 22 citat de @brandusa mai sus: “in concluzie, mă apropii de votul din 25 mai cu două gânduri: dacă voi vota pentru europarlamentare, voi pune ștampila în căsuța PDL, pentru că Monica Macovei e singurul candidat pe care îl votez fără niciun fel de rezerve. Dacă voi vota acum în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă, atunci votul meu va merge către Forța Civică, pentru că Mihai Răzvan Ungureanu mi se pare cel mai potrivit candidat al dreptei dintre cei care se prefigurează în acest moment.”
Alegerile din 25 mai 2014 pot fi abordate atat strict ..euro-parlamentar, cat si din perspectiva prezidentialelor care vor sa vina.
Cu toate acestea: nu exista vot pus “pe” Monica Macovei care sa nu fie si vot pus simultan “pe” PDL, dupa cum nu exista vot pus “pe” Ungureanu (cap de lista) care sa nu fie pus si “pe” FC ca partid.
Orice vot este intai de toate vot pe lista unui partid si dupa aceea pe un candidat anume. E drept, oamenii voteaza partidul pentru ca exista pe lista un anume candidat, insa strict tehnic si legal, votul e intai de toate vot pe lista de partid (PDL, FC, PSD, etc)
De aceea in teorie conteaza si ceilalti de pe lista. Insa daca vrei sa iti trimiti favoritul in PE si acesta e pe locul 4 sau 5, sa zicem, si nu iti plac primii 3-4, nu ai ce face si votezi lista cu mana la nas, sperand ca omul pe care il apreciezi sa prinda un loc eligibil din zestrea partidului.
La un moment dat umbla zvonul in presa – neconfirmat insa oficial de nimeni – ca MRU voia sa faca un experiment politic dupa alegeri cu redistribuirea in partid catre candidatii care au obtinut cele mai multe voturi (indiferent de pozitia ocupata pe lista) a eventualelor mandate castigate de FC; pana la urma nu am inteles daca era doar un zvon sau daca legea nu permite explicit acest experiment; ar fi fost util si binevenit, mai ales pentru cei care erau nehotarati si care ar fi vrut altceva decat lista de partid inchisa. Ma rog, pentru votantul care are deja optiunea facuta pentru FC nu inseamna nimic, insa pentru cei nehotarati ar fi insemnat ceva in perspectiva.
Pentru un om cu adevărat de dreapta, cea mai mare dilemă e că nu are ofertă de dreapta pur sânge nicăieri. Mai exact nu există în România o ofertă reală conservatoare. Nici PDL, nici PMP și nici PFC nu sunt partide conservatoare. Nu există în mod real nici ofertă liberal conservatoare. Nici măcar creștin democrație continentală nu vinde nimeni cu adevărat. Dar din punct de vedere strict rațional, măsurătoarea pe PFC + MRU are mai mult sens deoarece introduce o metrică pe o necunoscută absolută. Despre celelalte două partide se știe că pot trece singure pragul, deci măsurătoarea n-are valoare de prag (booleana), ci doar de cuantum. Concluzia? Dacă stai în cumpănă, votează PFC.
Cât privește activitatea în PE, de la oricare din cele trei partide se poate aștepta să respecte linia cerută de PPE la vot, iar deciziile despre curbura bananei sunt acum mult mai puțin grave decât butoiul cu pulbere de acasă. Nu zic că nu-s lucruri importante sau interesante de rezolvat în PE. Sunt chiar foarte multe. Dar dacă din greșelile și indolența de acolo putem pierde cel mult niște bani, din amețeala locală riscăm mult mai mult.
Tudor, te contrazic. Cel putin la nivel politic asumat oficial, FC e partid liberal-conservator. In practica, inca nu se poate verifica diferenta de nuanta faca de PDL, PMP sau PNTCD, intrucat nu sunt la putere, sa adopte in mod pro-activ masuri, ci doar reactioneaza la ce face Puterea.
Statutul FC, art. 9: “Doctrina partidului: Doctrina partidului FORŢA CIVICĂ este liberal – conservatoare bazată pe principii traditional-crestine şi valori comunitare”
Point taken. Am mers prea departe. Dar toryism adevarat pe aici nu incape. Nu-i nici oferta si nici piata. Scuze pentru al saptelea reply in cascada dar era prea tarziu ca sa-l mai pun in josul paginii.
Seara buna!
Si cateva aspecte punctate corect de domnul Tapalaga intr-un editorial din 2011 ( “Un alt partid”) referitor la vechile partide si reteta necastigatoare de creare a unui nou partid :
1.”Cu totii au guvernat la un moment dat impreuna sau separat, au facut aliante si s-au rupt. Ce mai pot oferi ei astazi in afara de garantia viitoarelor esecuri?”
Nu aduc editorialul de pe HN deoarece nu sunt de acord in totalitate cu opiniile enuntate, dar cateva idei merita punctate:
2.„ generatia activa si onesta are nevoie de noi reprezentanti, care sa inlocuiasca actualul sistem corupt de putere ”
3.”reinventarea si remodelarea scenei politice” dar cu aceeasi papusari nu au sanse de supravietuire.
4.”Aceste proiecte, pritocite la varf, au sanse mici daca noile partide vor fi agregate, de sus in jos, dupa reteta veche: a se gasi un lider charismatic, a se aduna in jurul lui cativa insi aparent de treaba, a se mobiliza cativa finantatori ai vechiului partid sa bage ceva maruntis si dincoace, ca nu se stie ce iese, a se inscrie partidul la tribunal si a se asteapta turmele de alegatori sa-i urmeze. Nascut astfel, noul partid va fi mort din fasa. ”
Dar esenta acestor idei ar fi fost necesar a fi incorporata intr-o alta concluzie decat cea a domnului Tapalaga – nu de un alt partid are nevoie “generatia activa si onesta” ci de un partid total diferit format din membri cu competente deja testate in lumea reala,diferite fata de precedentele partide.
Cel putin, la nivel informal, FC detine aceste atuuri.
Off topic! a capatat grai, oare de ce?
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Ambasadorul+Rusiei+Malginov+raspunde+Traian+Basescu
Buna seara,
se simte tare tovarasul Malghinov, stiu ei rusii cum actioneaza ca sa le iasa planurile:
http://www.ziare.com/international/ucraina/lavrov-ucraina-cat-se-poate-de-aproape-de-un-razboi-civil-in-sud-est-e-deja-razboi-adevarat-1298893
Buna Cedric 🙂
da, coloana a 5-a este pe pozitii. Se vede in fiecare zi, sunt peste tot si actioneaza la greu.
Cred ca nu am mai vazut o luare de pozitie din 2009, inainte de primul tur la prezidentiale.
Eh, rusii mai au si necazuri:
http://www.ziare.com/international/georgia/nici-georgia-nu-cedeaza-presiunilor-rusiei-semneaza-acordul-cu-ue-in-aceeasi-zi-cu-r-moldova-1298898
Nu mai stiu exact, dar parca se zicea ca echipa veche a fost inlocuita cu comunisti. Or fi “comunisti luminati”!
Eu am de ales intre doua alternative la europarlamentare:
1. MRU in speranta ( poate utopica ) ca va obtine 5%. Si ( mai ales) in speranta sa aiba sanse rezonabile in noiembrie. Dezavantaj : daca PFC nu obtine 5% practic votul meu va conta ( mai mult) in folosul PSD.
2. PDL in ideea ca sa nu risc ca votul meu sa mearga ( in principal ) la PSD.Si ( desigur ) pentru MM (dar ea merge oricum la Brussel) .
Cu altcineva nu as putea vota in nici un caz. PNTCD sau PER nu au nici o sansa.
Eu cred ca PFC are sanse sa treaca de 5%. Cred ca are sustinatori tacuti, important e sa mearga la vot.
MM este pe locul 2 pe lista, deci , un vot pt. PDL este in primul rand un vot pt. Stolojan. Nu zic ca PDL va obtine doar un loc-doua in PE, dar totusi toate voturile obtinute de ei vor conta la Blaga, ceea ce nu ma incanta.
Tibi,
1. Daca obtine 5%, speranta ta (si nu numai) se implineste. Dezavantaje imediate in politica interna nu exista. Insa votul tau pentru FC (daca nu trece de 5%) se va reimparti, la redistribuire, tuturor partidelor care trec pragul de 5%, nu doar PSD. Sigur, PSD va inhata cel mai mult din votul tau, insa nu il va inhata in md exclusiv.
2. Problema cu votul pro-MM e simpla si complicata in acelasi timp pentru cine e de dreapta. Categoric MM merita votata sa mearga la Bxl. Rapoartele ei adoptate in PE ii fac cinste si o recomanda pentru inca un mandat. Insa MM candideaza pe o lista pe care e a doua. De unde cateva observatii si dileme:
a. Nu exista vot direct pentru MM. Inainte de a profita MM, votul tau va profita lui Stolojan. Merita el? Habar nu am, nu face parte din preocuparile mele.
b. Merita lista PDL-ului (cel putin primii 5 oameni, caci PDL vizeaza vreo 5-6 mandate) votul tau pentru MM? Anume: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda.
c. Merita PDL-ul ca partid al lui Blaga votul tau acordat MM?
Personal, nu am dilema alegerii intre FC si PDL.
Micul Putin nu candideaza decat daca este sprijinit si de maramureseni, asta si gasca lui ne cred tampiti 👿 Horror
Sa-i fie tarana usoara!
Am preferat sa tac pana acum, din respect pentru Theophyle, doar v-am citit.
Poate tot asa a preferat sa taca si MRU. Curios fiind, i-am scris email, nu mi-a raspuns, se pare ca este ocupat cu campania electorala.
Despre postare, cred ca rezultatele nu sunt suprinzatoare, ai net sa chatuiesti, poze, filme sa primesti. O rugaminte comentatorilor, nu mai dati reply de mai mult de 5 ori, pe mobil nu se mai intelege nimic, apare doar cate o litera pe rand sau nimic.
Dumnezeu sa il odihneasca, Creanga!
Sper ca rugamintea ta a fost receptata de comentatori! Nu ma gandisem nici eu la problema asta!
Buna seara !
Probleme pe partea stinga ? Unu cu votu si altul cu sapa ?
http://www.stiripesurse.ro/surse-tensiuni-in-alianta-de-ce-a-fost-scos-din-joc-gabi-oprea/
Buna seara !
Greu de crezut ca intre cei 2 cumetri ( oprea i-a botezat un copil mitomanului ) ar putea fi tensiuni. pe vremuri , gabriel oprea povestea la b1 ca ponta e gata sa treaca la unpr daca nu castiga sefia psd . dar cine stie , totul e posibil la cati sforari are ponta . ps : am citit pe undeva ca responsabilul cu propaganda in mass media ( al lui ponta ) e chiar oprea .
Buna seara!
Malginov zice acu’ una si Putin a zis mai demult alta:
“NATO rămâne o alianţă militară şi noi suntem împotriva unei alianţe militare făcându-şi casa în curtea noastră din spate, în teritoriul nostru istoric. Pur şi simplu nu pot să-mi imaginez că am putea călători la Sevastopol pentru a-i vizita pe marinarii din NATO. Desigur, cei mai mulţi dintre ei sunt nişte tipi minunaţi, dar ar fi mai bine să vină ei la noi şi să ne viziteze, să fie oaspeţii noştri, decât viceversa.”
Operatiunea Nufarul a functionat impecabil 👿
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-17258502-complicii-lui-mihai-necolaiciuc-achitati-definitiv-curtea-apel-bucuresti.htm
salutare all 🙂
cea mai importanta arma de control al puterii este votul.Pana ce aceasta axioma nu intra in neuronii oamenilor si nu schimba fundamental structura genetica de formare a mentalitatii,deformata atata amar de ani-45+25,nu vom avea practic alegeri libere.Vor vota cu gandul la kilul de ulei si faina,la frica de a nu-si primi pensia,la gandul ca …mai rau sa nu fie..samd.Zidul asta s-a sedimentat prea multi ani ca sa fie spart usor.Ori mentalitatea merge in rand cu lumea si cultura ei si asta tine de politicile/jocurile psihologice puse in practica.O educatie care sa anticipeze spiritul antreprenor va avea in timp consecinte politice de un fel.O educatie care sa anticipeze spiritul de sclav,miserupism si false modele etc va avea in timp alte consecinte.Statistic desigur.Familia,morala,religia etc. asisderea.
Eu si cativa prieteni vom vota MRU-FC.Un scor bun acum,de-ar fi sansa asta,ar insemna un block start bun ptr. prezidentiale.
Da, ar fi fost de pomina : doi “boxeri” pe coltul rosu si nimeni pe al verde
Maine incep “vizitele”!
Ma mir ca secretarul NATO nu face conferinta de presa cu Ponta. Sau il stie ocupat cu campania electorala!
http://www.evz.ro/srecretarul-general-al-nato-vine-maine-in-romania.html
Si probabil ca vor avea ce sa discute:
http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/exclusiv–premierul-poate-decide–prin-ministrul-apararii–%E2%80%9Efoc-de-nimicire%E2%80%9D-asupra-unei-aeronave-care-survoleaza-teritoriul-romaniei-335153
“În concluzie, un ministru subordonat exclusiv premierului ia decizia unei acțiuni militare împotriva unei aeronave care survolează teritoriul național al României, fără ca președintele (care este, conform articolului 92 din Constituțe, comandantul forțelor armate ale țării) să aibă vreun rol.”
he-he,chiar bun articolul lui Tapalaga.Il plagiai pe ici-pe colo 😆
Nu l-am plagiat, ci a fost raspunsul meu la teza lui Tapalaga “de ce trebuie votat”.
Nu,nu la tine ma refeream 😆 La mine.
Am citit articolul dupa ce am scris comentariul.
(ti-am trimis un mail)
PSD-ul l-a pus pe Mihai Viteazul pe afisele electorale, au ajuns de balamuc. Mai rau ca in evul mediu, mai lipsesc batausii ca vandalii de afise sunt in plina activitate, rar scapa un afis al opozitiei 👿
Cand Becali a folosit imagini din film a cam avut de furca cu Oana Pellea.
Vaz ca astia nu se mai incurca.Il pun cu statuie cu tot 😆 Ar trebui ca sa aiba de furca cu tot poporu`
Sper :sa ai tastatura aurita )
Buna seara tuturor. Bun srticolul lui Tapalaga si trist in acelasi timp. Romanul nu are capacitatea sa inteleaga ca a fi activ politic este o datorie civica. Romanul, chiar si cel educat si plimbat prin lume, traieste in mentalitatea ca “nu conteaza ce cred eu, ce votez eu”, ptr ca politicienii “fac tot ce vor ei”. Exista insa si un alt factor care trebuie luat in consideratie atunci cand ne referim la electoratul tanar, si care se declara dezamagit de politica. Multi dintre acestia s-au numarat printre sustinatorii PNL cumparand astfel galusca falsa a “modernismului” lui Crin Antonescu. Unii chiar au crezut retorica anti-Basescu, anti-Boc, anti-Ungureanu, li s-a parut chic sa protesteze impotriva lor (sa avem si noi revolutia noastra, etc).
In al doilea rand eu cred ca avem de-a face cu o falsa dilemma atunci cand punem in balanta votul ptr Monica Macovei si FC. MM merita cu pisosinta sa se intoarca la Bruxelles dar trebuie lasat PDL-ul lui Blaga, un partid si un lider tradator, sa continue sa polueze spatial dreptei romanesti? Problema FC este complicate ptr ca in buna parte sansele partidului sunt canibalizate de falsa dilemma Macovei care ii pune pe multi dintre sustinatorii dreptei in situatia nefericita de a allege intre inima (Macovei) si creier (Forta Civica), intre sentiment si ratiune, intre recunostinta ptr modul in care un om politic si-a reprezentat tara la Bruxelles, si viitorul politic al dreptei romansti. Eu personal, desi am o imensa stima ptr doamna Macovei, spun ca trebuie sa alegem viitorul si sa oprim astfel ascensiunea nulitatilor catre un nou compromise politic in toamna.
salutare! ai dreptate. Pentru multi din dreapta e alegerea intre inima si creier. Bun, pentru altii nu e o dilema, ca aleg direct inima sau creierul. Insa asa cum scriam mai sus, merita lista PDL-ului lui Blaga votul dat pentru ca MM sa ajunga in PE? Cei care voteaza PDL pe motiv de MM considera ca da. Evident, pe asta a si mizat Blaga cand a pus-o pe lista.
City, salut. Din punctual meu de vedere PDL-ul nu merita aceasta a doua sansa si din punctual asta de vedere Monica Macovei trebuie sacrificata. Asta trebuie sa explicam noi, atata cat putem, celor care inca stau in cumpana: ca nu Monica Macovei e miza ci PDL-ul si Blaga. Vrem ca oamenii gen Blaga sa dispara din viata politica sau nu? Daca raspunsul este “da”, atunci trebuie sa nu o votam pe doamna Macovei. Ptr ca un vot ptr ea se traduce in continuarea carierei politice a lui Blaga si carnatarilor din jurul lui. Nu putem cere curatenie in viata politica daca acceptam sa traim in mizerie in propria casa.
buna Clemy
si MM e cu fatza inspre viitor.Activitatea ei si de aici si de la bxl. arata cu inalta masura capacitatea sa de a lucra ptr. viitor si provocarile lui.Balanta e mult pozitiva(ptr. ca mai are si cateva bile negre-nu le mai reiau s-au spus aici pe blog,si subiective si obiective din ce-am observat eu) dar nu cred ca exista vreo indoiala ca nu va ajunge la Bxl.A si confirmat in plus.E un om valoros in care exista incredere si sustinere ptr. proiectele sale.Ca la pachet merg si altii…e o poveste intr-adevar.
Dar cel putin la fel de valoros prin increderea de care beneficiaza este MRU.Eu as pune problema in termenii astia(atentie,MRU are procente f. bune acum) – daca il vrem pe MRU presedinte in noiembrie,votati FC ACUM
@Mircea, salut. Eu nu stiu daca MM este intr-adevar cu fata spre viitor. Faptul ca a acceptat sa fie fatada unui partid condus de un lider ca Blaga ii scade enorm actiunile in ochii mei. Exista probabil si motive obiective ptr alegerea domniei sale (la Bruxelles de pilda traseismul politic nu este acceptat) dar exista intotdeauna solutii onorabile de iesire din situatii complicate. Ce poate oferi politic pe viitor PDL? MM, in cazul in care va ajunge din nou la Bruxelles, va fi departe si nu va avea nici o influenta directa in politica romaneasca si ii va lasa mana libera lui Blaga sa contine jocurile mizerabile pe care le-a facut cu PSD-ul. Va putea MM din izolarea de la Bruxelles sa il sanctioneze pe Blaga? Va accepta MM, din perspectiva unei aliante cu PSD-ul sau PNL-ul de la Bucuresti, sa li se alature oamenilor care au injurat-o pana mai ieri? Noi o respectam pe doamna Macovei. Dar repet: un vot ptr ea inseamna un vot ptr echipa Blaga, o echipa care este in buna parte responsabila ptr esuarea proiectului politic al lui Traian Basescu.
nici nu cred ca si-a propus ca sa-l sanctioneze pe Blaga.oricum a pierdut oportunitatea asta(poate chiar de 2 ori) Rolul ei la bxl a fost si este mai important decat aici.Cred ca asta a incercat ca sa lase de inteles si tine o sustine o va vota,unii cu lingurita de lamaie justificata de jocul facut de Blaga.Ea isi atinge scopul acolo si nu Blaga aici,care va inota in aceleasi ape tulburi.Oare cati ar putea intelege asta ca si mie mi-e greu sa inteleg 😉 trendul pdl nu e grozav.
In replica la ce-am spus mai sus as putea continua,votati pdl ca sa ajunga Predoiu/Boc presedinte(cu toata pretuirea ptr. Boc,cred ca ar fi desfiintat in cateva emisiuni a3,de Predoiu ,nu mai zic) ?
SAu Votati PMP ca sa ajunga Udrea presedinte ?
Cu pnl va fi o problema cu “necunoscuta” Johahanis ptr. cateva regiuni/zone geografice.Antonescu ar putea face figura asta.
Asa ca spun simplu.Votati FC ca sa-i marim sansele la prezidentiale lui MRU
corect/
in plus intrarea FC in pe,aduce si intrarea in ppe si deci ceva bani “in pusculita”pentru toamna
La turci se poate!
“Oamenii din mulțime și-au exprimat furia față de Recep Erdogan, au aruncat cu pietre spre el, l-au numit „criminal” și „hoț”, iar acesta s-a adăpostit într-un supermarket.” (EvZ)
mda,tot la turci “se poate”= interzicere feisbuc,cenzurare internet/chiar nu as da exemplu de “se poate”,turcia
Ma refeream la popor nu la masurile guvernamentale. Romanii se plang ca daca nu intra in PSD , isi pierd serviciile, dar nu ii iau la goana pe nemernicii astia.
buna seara
dilema MM vs FC este falsa
toata admiratia pentru MM insa :
la FC ,mru este “cap de lista” insa in cazul castigarii celor 5 pct nu va pleca la PE
MM nu cred ca nu stie cine este blaga,insa isi doreste sa ramana la pe si de aceea nu a riscat alegand FC( PMP nu a fost niciodata in optinule dumneaei)
realist vorbind,cu MM sau fara pdl obtine “din inertie”cel putin 5 % si cel putin doua mandate
in consecinta,cei care ezita nu au decat o solutie =FC/pdl mai cu ulei ,mai cu zahar,mai cu “sacosa”aduna voturi cat sa trimita 405 parlamentari la bxl
MM a facut un “targ”win-win cu blaga
corectie “4-5″in loc de “405”
si o completare
pdl are probabil cei mai buni si influenti candidati=mm si marian jean marinescu
insa,cati oare cunosc cat de influent si apreciat este marinescu la bxl?
Marian Jean Marinescu este unul din cei mai buni europarlamentari romani, dar pe lista este pus dupa Traian Ungureanu. Numai gandul de a-i da un vot lui TU ma face sa nici nu votez cu PDL. Si cum am mai zis in dupa amiaza asta, toate voturile pt PDL s-ar contoriza la Blaga.
De cateva zile am zis ca MRU este singurul pe care il voi vota si eu si tot neamul meu, plus vreo cativa amici.
Daca suntem din ce in ce mai multi care gandim la fel, poate reusim .
pe HN , FC are 11%. Pe GandulInfo, MRU are 15731 voturi, sper ca virtualul sa se transforme in voturi adevarate. Eu stiu si sper sa reusim sa strangem cca. 50 de voturi, prieteni, vecini si familie.
Filmuletul prezentat asta seara de Turcescu:
https://www.youtube.com/watch?v=tW9711nOz5o
Colonelu’ 🙂 Turcescu putea sa puna un POTPURIU sa vada de unde s-a educat “speranta: ViVI!!! 😛
https://www.youtube.com/watch?v=kc2oyZaEXMg
iohahannis are in urechi o casca cu vocea lui antonescu 😆
nu vrea deloc sa iasa din cliseul anti basescu(si cand ma gandesc ce generos a fost piratul la una din declaratiile sale prezidentiabile )
caracterizarile sale
iliescu-a prelungit prea mult trecerea de la comunism la democratie
constantinescu-a facut mai mai mult decat se stie si mai mult extern decat intern),bazele ue nato etc el le-a pus(oare ce-o zice Plesu ? )
basescu-politician f. puternic,a avut toata puterea de care poate beneficia un presedinte dar in 10 ani nu s-a schimbat nimic … 😯 😆
Adevarul este ca orice vot pentru PFC ( chiar daca- sa zicem- PFC nu ar ajunge in PE ) ii va folosi lui MRU sa negocieze pentru a fi ( eventual) candidat comun al unei oarecare drepte chiar din turul 1.Pentru ca nu cred ca toti cei care sustin ca sunt dreapta ( PFC,PDL,PMP,PNL,PER, PNTCD,PNR, …) vor gasi determinarea sa negocieze un candidat comun inca din turul 1.
Vesti sumbre pentru cureaua de transmisie ! Astia tineri nu mai au nicio rusine, niciun Dumnezeu! 🙂
http://www.stiripesurse.ro/surse-tensiuni-in-alianta-de-ce-a-fost-scos-din-joc-gabi-oprea/
Maine poimaine il vedem cu orientarea interesului national pe partea dreapta! 🙂
buna dimineata, postare noua!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-15-mai/27802/
Graficul lui Barbu nu arata prezenta la vot a diverselor categorii, ci distributia voturilor pe partide. Si ca votul celor cu studii medii e strans corelat cu rezultatele finale pana acum. Asta nu inseamna neaparat ca tinerii educati absenteaza mai mult ca altii, ci ca majoritatea populatiei din Ro are studii medii.
46% din români au studii medii. 54% au studii superioare sau primare.
Însă…
Prezența la vot în rândul oamenilor cu studii medii e mult mai mică decât cea a oamenilor cu studii primare sau superioare.
În alte cuvinte, oamenii cu studii medii nu reprezintă majoritatea votanților, dar reprezinta… media.
Deci e doar o corelatie ce ai pus in acel grafic, sau crezi ca un partid care s-ar adreseaza oamenilor cu studii medii (sau anumitor categorii care probabil au studii medii, cum ar fi fermierii de exemplu) ar da lovitura in Ro?
Nu știu câți din oamenii cu studii medii care nu vin la vot
a) sunt plecați din țară, adică reprezintă o proporție mare din cei deja plecați
și câți
b) sunt scârbiți.
De aceea nu pot răspunde.