Intrebări si răspunsuri…conspiraționiste
12/10/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @DanSu
Daca sunteți adepții conspiraționismului, sau adepții ideii cretine cum că “corporația face legislația”, vă recomand să nu citiți textul următor. Știu, sunt vândut corporației și conspiraționismelor (nu mă jugniți că aș fi o victim inocentă). Dar hai să vedem un pic și partea plină (sau goală a paharului):
Pentru cei cu #unițisalvămabsolutorice: aveți o veste proastă. Nu aveți a salva exploatarea petrolului (indiferent ca e vorba de cel clasic sau cu fracturat). E prea scump. Se vinde cu 30-40-50 USD barilul (aka un butoiaș de 150 litri), dar ca să-l scoți te costă 40-50-60 USD per butoiaș. Uite că corporația exploatează a’n proasta resursele naturale. Exploateză doar dacă rentează. Aka Kazastan, Pakistan & Co. Nu la Marea Negră, nu la Marea Nordului. De ce să cheltuiesc 50-60 USD să trag din pamânt (de sub mare) un butoiaș, când pot să-l iau de la “Universalul din sat” cu 20-30-40 USD?
Chiar presupunând că extragem fracturatul din proprietate noastra, din livada noastră, nici asta nu e gratis. Nici merele din livadă nu sunt gratis. Păi tu cultivi mere, și te duci la piață, iar cu 3 kile de mere cumperi un kil de carne, Dar dacă te lăcomești la cele trei kile de mere, nu mănânci kilul de carne. Pe tine, cele trei kile de mere mâncate din grădină te costă un kil de carne. Cine exploatează pe cine? Cine mănâncă pe gratis? Mărul din livada proprie nu e gratis, cum nu e nici petrolul fracturat. Te costă echivalentul cărnii de porc de care ai poftă, sau mișto – cât plătești la Mc’Donalds să te saturi un sfert de oră?
Sunt din Oradea și am o grămadă de prieteni care au cumpărat pământ în Ungaria. Vă jur pe ce am mai sfânt, ca nici unul din ei, chiar adepți ai România Mare, nu au pus pământul în saci să-l aducă în țară. Care a fost mai harnic, s-a apucat să-l cultive pe acolo. În oglindă, nu-mi închipui un Ungur, un Italian, un Evreu, un Extraterestru care a cumparat pământ în românia să fugă cu terenul în altă țară. Ori îl cultivă și scoate roșii cu management Italian/Unguresc/Extraterestru cultivate pe pământ românesc, ori o dă în bară și dă faliment și-și vinde pământul altuia (Român/Evreu/Italian/Ungur/extraterestru), care scoate (după ce-și plătește impozitele) ce și cât e rentabil.Asta după ce plătește salariile și impozitele pe salarii, ale angajaților români. În oglindă, și amici cu pământ răpit din ungaria, trebuie să plătească impozit statului maghiar. Ei uite așa, cine e mai patriot? Cine cumpără pământ în Ungaria si plătește impozite în ungaria, sau Ungurul/Italianul/Evreul/Extraterestru care platește impozit în românia? Până la urmă, roșia aia bio din ungaria, e românească 51% sau ungurescă? Că Ion l-a plătit pe Iștvan când a cumpărat pământul și pe Gïuri când a arat, și pe Atila când a cules. Ei, dacă se duce la supermarket cu roșia aia, e 51% românească sau ungurească. Cine va face scandal: România Mare sau Jobbik? Sunt câteva întrebări. Dar ca să citez din Sorescu:
“Multumesc, nu-mi raspundeți.
Nu am timp de răspunsuri,
Abia daca am timp sa pun intrebări”.
E bine în schimb ca la întrebări să încercăm să ne răspundem singuri, în limita timpului
Poate răspundem eronat – dar merita încercat un răspuns.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua DanSu
E adevarat cumva ca Romania export petrol brut ?
Daca da .. cine ziceti ca face legislatia ?
Buna ziua, 🙂
1. Nu. Romania nu a exportat niciodata petrol brut – cu exceptia perioadei interbelice, respectiv dupa ww2 spre rusi – cu Sovromul.
S-au construit o gramada de rafinarii si combinate chimice, a caror capacitate nu numai ca era de doua ori sau de trei ori mai mare decat intreaga extractie interna, ci era mai mare decat necesarul de consum intern. Romania aproape mereu a importat petrol.
In ’89, capacitatea de prelucrare s-au inchis rafinarii, pentru ca nu exista “desfacere”. Vezi scandalul Petrochim.
In rest e bine sa definim ce insemna “export” in zilele noastre?
Ia exemplul cu merele: daca eu gasesc un cumparator sa-mi de 10 lei pe mere si in acelasi timp un producator care mi le vinde cu 5 lei – tu cum ai proceda? E export sau nu?
2. Legislatia o face parlamentul. Cu loby .. chesti … trestii … pentru taxe si accize … antrepozite fiscale… etc- nu pentru export.
P.S. A mai fost o perioada cand s-a exportat combustibil (benzina/motorina/etc) cu canistrele/cisternele/trenurile..) peste dunare. Vacaroiu stie mai bine 👿 cum e cu embargoul din Iugoslavia. Dar exportul ala nu se pune.
Va salut . Realitatea se pare ca e alta : Extractia petrolului brut si a gazelor naturale – http://www.listafirme.ro/06/d1.htm
@Zig-Zag – extractia e una, exportul e alta. Exportul nu se face cu galetusa. Firmele listate – de fapt sunt firmulete care fac servcii pentru Petrom (singurul producator mare din Romania). Exploatarea petrolului romanesc e scumpa, necesita tehnologii sofisticate si scumpe ( pompare apa in zacamant, etc) intrucat zacamintele sunt spre epuizare si nu de azi de ieri – de pe vremea lui ceasca. Tehnologia moderna (dar scumpa) – permite si extragerea acestor “resturi”, dar scump. Cand butoiasul era la 100 USD – renta (cu marje de cateva procente de profit). Exportul ar fi fost o prostie – daca aici existau capacitati de prelucrre fix pe acest tip de zacamant. Inclusiv Norvegia prefera sa cumpere petrolul la 30-40 USD – decat sa-si exploateze rezervele din marea nordului. Nu neaparat pentru protectie (aia e marfa de PR) cat pentru faptul ca pretul de exploatare e peste pretul pietei.
Pot sa-ti spun ca Petromul a oprit de ani de zile exploatarea “interna”, a si concediat o multime de oameni – pe cine crezi ca a concediat: doreii de la sonda sau managerii? Concediaza si acum in mod sustinut mai ales pe cei ce lucreaza in up-stream (de la sonda spre prelucrare – including functionarimea marunta). Nu in acelasi procent pe cei din downn-stream (de la rafinarie spre piata).
Intelege ca exista supracapacitati de prelucrare a titeiului brut: de ce sa fie exportat? Se exporta produse finite, dar nu-ti fa iluzii, “finisajul” in industrie e extrem de ne-rentabil si putin aducator de profit (marje sub 1 %). Profitul mare e spre petro-chimie, nu la pompa, nu la statii de distributie. Putine benzinarii OMV-Petron, Petrom sau doar OMV – sunt ale OMV. Ai fi socat cat de putine.
” Profitul mare e spre petro-chimie, nu la pompa, nu la statii de distributie”
Aici doream sa ajungem .
N am zis de galetuse ci de barje , iar resursa se epuizeaza in cca 9 ani ( a declarat Stratan , parca ) .
Sunt curios dupa aia ce o sa fie .
http://www.mediafax.ro/social/dna-cere-urmarirea-penala-a-elenei-udrea-pentru-instigare-la-luare-de-mita-udrea-kovesi-incearca-sa-scape-de-cucuveaua-mov-folosindu-se-de-mine-15799318
Salut
Sint o gramada de italieni cu pamant in Romania . Nici macar unu nu a trimis camioanele sa poarte pamintul in Italia . 🙂
In schimb au dat in arenda terenurile . La societati romanesti (unele cu sediul in offshore) .
Arendasul a chemat pe aia cu utilaje sa lucreze , cultive si ingrase pamintul nostru drag .
Productia e excelenta dar e o singura problema . Griul , porumbul si ce mai cultiva aia acolo e strict modificat genetic .
Si atunci cum il vinzi in Italia ca produs bio ? 🙂
Si mai simplu . Pe hartie , productia e exportata in Muntenegru (un exemplu aiurea ) , reimportata (tot pe hartie ) de firma “graul si stiuletele” , srl de 45 euro capital social !!!! .
Care firma revinde importatorului italian productia cu certificare “bio” . Adica produs pur , sanatos , biologic . Ca spaga unge peste tot . Inclusiv la agentia de stat care certifica calitatea productiei .
Asa , zeci de mii de tone de grau modificat genetic si cultivat in Romania a ajuns in Italia .
Vandut si mancat de italieni . (pasta , paine , covrigi , etc )
Partea proasta , justitia italiana a descoperit “smecheria” .
Transmisa luni la emisiunea REPORT . In format pdf discutile de pe imaginile transmise .
RECOMAND de la pagina 14 in sus . 🙂
http://www.report.rai.it/dl/docs/1476134481293bio_illogico_report.pdf
Enumeram din text :
– Cind au venit italienii cu agentia lor sa certifice productia in Romania , au fost trimisi la plimbare . De o tovarasa din ministerul agriculturii care era “mana dreapta ” (in patse presupune ) a sefului agentiei romane de certificare a calitatii produselor .
– Au trimis romanii si politia peste biroul italienilor . Ca nu au prezentat lista cu tehnicii autorizati sa controleze . 🙂 Adica : mai baieti , ia plecati voi acasa .
– reporterul italian discuta si cu tovarasa Gabriela Mitrea de la agentia de stat de certificare BiOCERT Romania care “se spala pe maini” de toata tarasenia .
– Un alt FOST sef al aceleasi agentii de stat romanesti declara (in anonimat ) : daca spaga e consistenta , se certifica orice .
– Un mare investitor in agricultura romanessca e Romani Spa (titular Giampaolo Romani ) . Care e interzis sa importe ceva in Italia dar continua sa produca linistit in Romania . Nu degeaba a inchis firma Just Organic in 2014 (ca a avut interzisa activitatea agricola) si a deschis alta . BIO AGRO Braila . Sediul in acelasi loc si acelasi cod TVA . 🙂
Vezi @Dansu .
La agricultura criminala , aia care cultiva orice si cu oricare tratament (inclus cele interzise ) a fost bataie pe pamintul romanesc . Ca platind unde trebuie , se inchide un ochi , chiar ambii si uite asa unii ajung in Romania cu Ferrari la scara din salariul de maxim 4.000 lei /luna si taranul roman sa faca tot agricultura de subzistenta . Ca strabunicul lui . Ca bunicul . Identic ca tatal .
Progres colosal dar nici nu ai habar citi au devenit “oameni ” cu vile , masina , salariu si pensie de stat , copii diplomati in vest (pe bani) mentinand “progresul” asta identic ca acum 100 de ani.
stai ca dupa ce pleaca graul la export … se intoarce sub forma de paine congelata la tugulanu’ roman , ca e greu /costa/taxe/ salariati / cu brutaria in Romania .
si de ce sa dai de munca la un “geto-dac” cand poti scoate materia prima din Ro ( vezi cum se duc barjele cu petrol brut din tara ) si sa intorci produsul finit sa coste pe geto-dac si job ul dar si la buzunar bine . iar daca nu e multumit , geto-dacu’ , il arzi bine la factura de gaze – sa plateasca aer la pret de gaz si l-ai rezolvat :))
Am gasit raft cu produse romanesti in un mare centru comercial romanesc . De la branza la carnati .
Ce e mai interesant , linga eticheta romaneasca e (obligatoriu) si una in italiana . Unde se enumera tot ce e in produsul respectiv si mult mai amanuntit decit e scris pe eticheta romanesca .
Cumparat renumitul parizer romanesc . Acasa am citit eticheta . Sa fugi cit vezi cu ochii . 🙂
O amestecatura de zgarciuri , resturi de carne , o sumedenie de produse chimice pentru a avea : gust 🙂 , durata de conservare , culoare 🙂 si consistenta . 🙂
Bun Stefan 🙂
Apropo de modificare genetica – incepe sa se sparga monopolul greenpeace asupra adevarururilor absolute si imuabile.
https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2016/06/29/more-than-100-nobel-laureates-take-on-greenpeace-over-gmo-stance/
P.S. Cu tot conspirationismul, nu cred ca se poate sustine ca 107 laureati Nobel – ar putea fi cumparati de corporatii. E prea gogonata…
Dane
Produsele modificate genetic costa mult mai mult decit agricultura traditionala .
De aia nu se vand in tarile sarace pentru a rezolva definitiv foamea .
” to block introduction of a genetically engineered strain of rice that supporters say could reduce Vitamin-A deficiencies causing blindness and death in children in the developing world.”
Saracul nu are cu ce plati aceste “minuni” tehnologice .
Si atunci se vand EXCLUSIV la tarile bogate . Unde nu exista foamete , nici lipsa de vitamine . Dar de chestia asta , PRIMORDIALA , FUNDAMENTALA , nu scrie nici un premiu Nobel .
Probabil ne uitam la cifre diferite…
OMG-urile nu costa mai mult ci mai putin, tocmai ca sunt mai productive. Si ba da, exact tarile sarace sunt tinta – din motive evidente:
1. Nu au legislatie care sa le interzica,
2. Au guverne coruptibile – care nu impune nu’s ce reguli si care nu au putere de negociere
3. Daca o dau in bara, exact coruptia si “departarea” de media le dau marje de joc mai mari.
4. In caz de reusita, au un PR foarte bun, iar ecologistii vor fi alungati cu pietre (daca nu linsati)
5. Tarile bogate au puterea sa impuna reguli clare si proceduri dure.
6. Cultivatorii (taranii) de acolo sunt mai neinformati.
7. Oricand pot invoca impunerea ecologistilor in regulile de sterilitate a produselor.
8. Pot “reimporta” mai ieftin de acolo, intrucat au putere de negociere net superioara fata de “taranilor” din West.
9. Pot ascunde (prin mita/proasta informare, acuze de coruptie) orice esec.
10. O.K. vor vinde semintele la pret de monopol, dar fii convins ca doresc sa vanda, nu sa ramana cu ele pe stoc, asa ca vor vinde cu pretul maxim pe care-l pot cere pe piata respectiva – ca sa-si vanda tot stocul.
Concluzia: Esecurile le-as cauta in politica (si printre politicienii) statelor respective – e aproape un truism – cu cat e mai saraca tara cu atat e coruptia mai mare. Oricum nu la multinationale, de la care ma astept doar la politici de maximalizare a profitului.
Dar profitul lor vine din acel pret maxim sustenabil.
In sfarsit, mai exista argumentul ca – statistic vorbind – din multimea de modificari induse (artificial sau natural) un procent (mai minuscul sau doar foarte mic) poate fi benefic.Iar acela va fi selectat aproape “natural” si se va raspandi – devenind dominant. Dar asta e problema oricaror modificari genetice, indiferent ca sunt naturale sau natural-fortate. (Nu exista modificare genetica ne-naturala – de obicei se utilizeaza alte organisme (naturale – de obicei ciuperci) care sa recombine lanturile de ADN. Cam 1 din 50 000 de combinatii e viabila.
Buna seara
De acord cu@dansu(incep sa devin previzibil)
Eu ma tot intreb cat va plati John,”americanul verde”ala care isi vrea jobul inapoi din china pentru un Iphone,”proudly made in USA”,sau cat l ar costa smart tv ul produs in usa fata de cel produs in china/korea,sau fordul produs la dearborn fata de fordul produs in mexic
Inca n am primit raspuns
Agricultura bio
E sublima,dar ar putea hrani 7 ,5 miliarde oameni?eu cred ca nu
Chestia asta cu bio seamana al naibii de bine cu “lupta”green peace impotriva electricitatii,folosind curent electric pentru a si promova ideile
P.s pambuccian e unul din cei mai destepti oameni din romania
salut
intrebare : daca Romania nu are offset, nici cercetare , nici productie … in cazul unui razboi ce o sa faceti ? organizati licitatii internationale achizitionati gloante /apoi sa le trimiteti pe front ?
organizati licitatii pentru achizitii de alimente , dulciuri , sapun , sampon etc .. ca la retrimiteti pe front ?
sunt vreo 2 chestii esentiala pentru existenta unui stat ; sa aiba niste industrie si sa produca hrana .
ps : credeti ca inamicul o sa astepte pana organizeaza guvernul licitatii ? :))
Nu sint un fanatic “green” dar sint date care demonstreaza ca mult laudata marfa modificata genetic face bine unor bilanturi anuale de multinationale EXCLUSIV daca sint vandute in tari cu bani . Adica dezvoltate .
– USA e plina de agricultura modificata genetic . Aveau foame , lipsa de vitamine ? Nu cred . In schimb au cele mai inalte rate de persoane obeze de pe planeta . Exista o legatura intre agricultura modificata genetic , alimentatia acestor americani si rata obezitatii-boli cardiovasculare ?
– Tot USA e tara de pe planeta care permite consumarea laptelui de la vaci stimulate cu faimosul hormon Posillac.(hormon sistetic de crestere bovina) Ghici cine e proprietarul hormonullui sintetic ? Multinationala americana Monsanto . 🙂 Respectivul hormon e interzis pe toata planeta mai putin USA .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Exista legatura intre Monsanto si guvernul USA ? Eu zic ca da daca vezi cine si cu cit finanteaza deputatii , senatorii , alegerile in general .
– Nu se vind produse modificate genetic in Sudan (unde chiar se moare de foame) sau Somalia . Ca sint prea saraci si nu au bani sa le cumpere . Le da cineva gratis ca sa elimine foametea de acolo si sa imbunatateasca alimentatia ? Nici poveste .
Eu de produsele astea modificate genetic am incredere ca in Ponta si Tariceanu .
Ei bogati pe saracia altora. 🙂
Asta e si cu productia in China .
Daca un Iphone costa sa fie produs in China doar 245 dolari (inclus trasportul) , diferenta pina la 850 (pret de vanzare ) e profit . Care profit fiind produs in afara USA , nu e taxat pina cind sta in ceva banca straina .
Acelasi produs dar construit in USA ar costa cam 560 de dolari . Diferenta pina la 850 dolari ar fi profitul si care fiind realizat in USA (tara producatoare in acest caz) ar fi si taxat .
Deci , nimeni nu a mers in China sa produca ca sa avem noi , dumneavoastra , onorabilii cititori , preturi accesibile . Au mers toti acolo ca profitul obtinut e COLOSAL . Si nu vine taxat in tarile de origine a acestor producatori .
Si tocmai ce bayer a cumparat monsanto;
Sa vezi acum cum o sa ceara nemtii inlaturarea unor restrictii OMG pe piata UE . 🙂
” Marine Gen Joseph Dunford, commander of the Joint Chiefs of Staff, has issued a statement that the US must “declare war on Syria and Russia” so that a “no-fly zone” over Syria can be implemented. Does that mean that a world war might be round the corner?
“A conventional conflict in the near future will be extremely lethal and fast, and we will not own the stopwatch,” Major General William Hix said at a future-of-the-army panel in Washington.
General Hix also stated that China and Russia’s armies are becoming increasingly technological and that the Pentagon is getting ready for violence on a scale that the United States Army has not seen since Korea.
His comments were also echoed by Lt Gen Joseph Anderson and Chief of Staff, Gen Mark A. Milley, who described war between nation states as “almost guaranteed.”
Nu se vor omori intre ei pentru Siria (USA si Rusia )
Vor face exact un razboi “proxy” . Irakienii vor da bataie la turci (ca sint in Irak ca “forte de eliberare” ) iar kurzii vor da in cap la Assad , rusi si iranienii care il ajuta .
Problema e ca fiind alegeri in USA , nu semneaza nimeni ordinul prezidential care impinge Pentagonul sa inarmeze masiv irakienii si kurzi + asistenta militara prin trupe speciale + acoperire aeriana .
Se lasa la urmatorul presedinte . Iar Putin si Erdogan stiu asta . De aia se bat in draci ACUM cu opozitia siriana , cu kurzii dar nici un fir de par atins la ISIS . In ianuarie va fi alta “muzica”pe front . Sper .
Mai copii mai 🙂
Porcul din batatura e o modificare genetica a mistretului din padure.
Vita din batatura e o modificare genetica a vitei salbatice, care nu mai exista decat eventual sub forma de zibri si zimbroaice.
Gaina e o mutatie genetica a Archaeopteryx. Ca strutul, porumbelul si curcanul.
Omul (neparlamentar) e o modificare genetica a unei maimute umblatoare si un pic mai desteapta ca urangutanul (pentru parlamentari nu garantez evolutia).
Unele OMG-uri se fac cu sterilitate pentru ca:
1. Eliminarea riscului de contaminare la inmultire cu produse nemodificate genetic ( grau/porumb/mere padurete/prunisoare).
2. Profit pt. multinationalele care vor vinde in continuare seminte sterile.
Dar daca nu s-ar putea inmulti de loc, va intreb, cum au mult-hulitele multinationale sa aiba suficiente stocuri sa le vanda si anul urmator? In plus, exact ecologistii au cerut ca sa nu se contamineze produsele naturale, deci in practica multi..- se conformeaza acestor cerinte.
Cat despre tarile sarace – exact astea au mai mari si mai multe recolte de OMG – si mai scade si la ei mortalitatea si alte cele. Pai cum a ajuns globul la +7 miliarde? Crescand mortalitatea fix in statele cu nasteri mai multe si mai ne-asistate?
Asa ca mai incet cu multi-exploatatoarele pe scari.
Nu spun ca nu fac profit, dar altfel care ar fi sensul existentei lor? Sa le arate ecologistilor ca le baga exact lor (multi-urilor) bani in buzunar? Sa faca protectie sociala acolo unde voteaza lumea cu Dragnea, Ponta sau Putinul lor (cand voteaza) sau il pupa in fund pe Pol-Pot-ul lor sau pe Kim-ul lor sau pe Chavez-ul lor? De ce?
Gresesti profund .
Tarile sarace NU AU BANI PENTRU PRODUCTIA AGRICOLA BAZATA PE OMG .
Uite lista marilor producatori (tari) cu agricultura OMG . (date 2014)
http://www.greenbiz.it/images/stories/food/tabella_ogm_2014.jpg
Primul loc , USA .
Apare si o tara saraca africana. Sudan dar exclusiv pentru bumbac . De ce doar bumbac ? Importul in UE de bumbac e fara taxe vamale . In schimb un maieu din bumbac produs in afara UE e lovit de taxele vamale. NU ARE BANI SUDANUL pentru grau, porumb si alte produse OMG.
Din tabela se veda clar ca producatorii principali sint tari industrializate fara probleme de foamete . Urmeaza tari usor de corupt (Romania , Bolivia , Pakistan ) dar si aici e diferenta . Romanii cu porumbul , pakistanii cu bumbacul (de ce bumbac , am scris mai sus)
Cind aia de la Monsanto o sa manace gratare din vitel crescut cu hormoni , o sa dea propriilor copii paine din grau modificat genetic , mai discutam . 🙂
PS . Pe plan mondial e o adevarata ofensiva a productiei bio . E si normal . Daca o tara DEJA E IN SUPRAPRODUCTIE agricola (tari dezvoltate in special) , la ce trebuie sa se reprofileze pe agricultura cu OMG si hormoni la animale ? Sa aiba si mai mare productie ?
E un contro sens . Din toate punctele de vedere .
Iar OMG NU SINT PENTRU SARACI . COSTA MAI MULT SI DECI GRIJA FATA DE SARACI E DOAR PROPAGANDA , MANIPULARE DE DRAGUL PROFITULUI .
Tu , eu , cititorii “mai putini tineri ” am crescut cu grau normal ,porumb natural , eventual hibrid (care nu e OMG) , cu lapte de vaca , carne de porc fara hormoni si uite ca nu am murit . Chiar daca am facut foame dar din cu totul alte motive . 🙂
ehehe ” În fiecare an cererea se îndepărtează de oferta existentă în SUA. Dacă există o cerere pe piață va exista cineva care să o satisfacă. Totuși, aș prefera ca aceasta să fie acoperită de fermierii americani“, a declarat Lynn Clarkson, președintele companiei Clarkson Grain Co., furnizor american de porumb și soia organice.” http://adevarulfinanciar.ro/articol/cum-au-ajuns-vacile-din-sua-sa-fie-hranite-cu-porumb-romanesc/
Odata cultivat un tip de OMG , e foarte greu sa fie inlocuit cu altul natural . Ierbicidele , pesticidele specifice folosite lasa “urme ” grele in sol si asta face mult rau unei noi productii cu grau , porumb , etc natural , fara modificari .
Pe la italieni se scrie ca pentru a inlocui o plantatie de OMG cu una naturala (nemodificata) sint necesari ceva ani buni ca tarlaua sa fie lasata fara nici o cultura . Adica pe mana buruienilor , ploilor care “curata , spala” cumva pamantul .
A nu se uita ca in USA , agricultura cu OMG a dus la indatorarea masiva a fermierilor. Practic 90 % sint datori vanduti bancilor . Cu cheltuielile pentru saminta OMG , tratamentele specifice (scumpe) , modernizarea utilajelor pentru a face fata productiei sporite la hectar , au facut imprumuturi peste imprumuturi . Iar scaderea pretului produselor OMG (grau ,porumb , soia , etc ) a adincit si mai mult problema financiara .
In oricare caz , cine vrea OMG e liber sa o faca .
Destul sa nu ma oblige si pe mine sa manac (constient) chestia aia . 🙂
E ca la masini .
Vreti ecologice si electrice? . Foarte bine . Destul sa nu cereti sa va achit eu parte din factura electrica (ca sa incarci masina in fiecare noapte duce factura la stele) 🙂
Se tot discuta cat de scump este folosirea OMG
Fara cifre
Are cineva date privind,costul/kg pentru ,sa zicem,porumn cultivat “traditional” porumb “omg”?
Dupa ce se vad cifrele ,vedem si cat de “scumpe”sunt culturile astea
Buna @intamplator 🙂
In context cifrele nu au relevanta.
@Stefan nu are aici dreptate, nu pentru ca ar fi corporatiile mari respectatoare de drepturi si echitati sociale, ci dimpotriva, pentru ca sunt cinice si doresc sa-si vanda marfa. Ele vor vinde intotdeauna cu cel mai mare pret posibil ca sa-si goleasca stocurile. Spore china va vinde la un pret, spre india la alt pret, spre africa la cu totul altul. Iar in tarile dezvoltate – probabil la cu totul altul. In functie de cerintele pietii. Strict avand in vedere cele doua obiective: profit maxim si vanzari cantitative maxime (stocul nevandabil e un element de cheltuiala – nu de profit).
Nu se ia in considerare impactul social (decat daca se constituie element de pret – eg.mita/cumparare de influenta/loby/etc), de mediu s.a.m.d.
Spunea cineva mai sus de 2 ierbicide necesare la un OMG fata de 7 la unul traditional.
De cealalta parte, necesitatea de a se cumpara mereu si mereu seminte – intrucat recoltele sunt “sterile” – e rezultatul lupte eco-idiotilor, ca vezi doamne – omg-ul sa nu infecteze productiile locale (anemice sau ne-rezistente – de obicei). Sunt convins ca acele corporatii – au varianta ne-sterila care produce urmasi sterili – tocmai pentru a putea vinde si anul urmator productie ne-reproductibila.
Tarile sarace nu au bani pentru OMG-uri – e adevarat ce spune @Stefan (banii se fura de catre politicienii implicati), dar exista atatea ONG-uri sau alte organisme de ajutorare, care platesc ele bani buni pentru acele tari – ca sa aibe si politicienii nigerieni de unde fura. Corporatiile acei bani ii tintesc, nu moneda botswaneza.
Pana la urma, e mecanismul capitalismului – care pune la lucru lacomia si lipsa de scrupule individuala (de la coruptie si avaritie la incompetenta) – pentru a face in final ceva util.
Repet – banii pe alimentatie si agricultura sunt gramada, inclusiv fonduri pentru tari sarace.
Vina nu e la OMG-ri sau corporatiile care le produc – si care au comportament economic rational. Vina e la politicienii nationali sau internationali care sunt ori corupti ori idioti, ori ambele. Corporatiile doresc profit si numai un idiot (sau un sugator de buget nemuncit) le-ar contesta acest drept.
Ca vand cu x+y% profit – e altceva. De ce sa fie y mai mic cand poate fi mai mare?
buna dimineata! 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-13-octombrie-psd-corupti-avem-cu-astia-defilam/49859/