Întrebări de weekend: există etică în lumea în care trăim?
08/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Uneori cred ca batranetea incepe in clipa cand te pornesti sa judeci in termeni de “generatie sau generatii”. O discutie care incepe cu – ‘pe timpul meu’ implica intotdeauna fenomenul timpului trecut, care a produs o erodare a valorilor care de foarte multe ori nu au existat decat la modul nostalgic pe care il considera respectivul emitent. De mentionat ca din punct de vedere filozofic sunt adeptul lui Aristene, care susţinea că unui lucru nu i se poate atribui nici un epitet, nu putem afirma ca “omul este bun”, ci doar „omul este om” – implicit nu putem sustine ca un doctor, inginer, avocat, jurnalist, contabil sau bancher actioneaza etic, ei actioneaza potrivit profesiunii pe care o practica. Deci daca etica exista ea trebuie cautata in felul in care actioneaza un profesionist, care accepta normele etice implicite in profesiunea practicata de el.
Aici lucrurile incep sa se complice prin faptul ca etica profesionala se poate baza pe o “morala relativa”, acceptata de majoritatea profesionistilor care practica o profesiune si poate inclusa intr-un document, care ii obliga sa se conforme acelor cutume. De exemplu este obligat doctorul sa-i spuna pacientului ca este bolnav de o boala incurabila sau bancherul sa-i explice clientului care sunt pericolele la care se expune acesta cand ia un imprumut cu o dobanda mai mare intr-o moneda diferita de cea care el castiga sau este suficient ca acesta sa mentioneze aceste “pericole” cu ajutorul unor litere minuscule, intr-un contract semnat de partile acestui imprumut.
Alternativa ar fi o etica profesionala bazata pe o “morala universala”, care este sustinuta de valori absolute, care bineinteles includ ADEVARUL, asa cum este relevat de faptele care il sustin. Intrebarea ar fi cum ar arata terapeutica medicala sau mediul afacerilor in acest caz. Bineinteles exista documente din negura istoriei omenirii care consfintesc acest gen de “morala universala”, care se intind de la Platon si filozofii Stoici si pana la “Declaratia Drepturilor Omului”.
Sunt ele aplicabile si pot face parte din etica unei profesiuni? De iure – raspunsul va fi intotdeauna afirmativ, de facto – rareori intalnit.
Cand am profesat o meserie dependenta de o etica profesionala am fost intotdeauna “relativist” si m-am bazat pe faptul ca actionez sub “Jurământul lui Hippocrate”, conform punctului 3 (Atât cât mă ajută forţele şi raţiunea, prescripţiiile mele să fie făcute numai spre folosul şi bunastarea bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violenţă) si sa-mi tratez pacientii nu intotdeauna actionand explicit, ci preferand de multe ori actiunea implicita, dictata de cunostintele mele medicale si urgenta cazului.
Problemele intervin intotdeauna cand un profesionist poate fi “cumparat” (activ sau pasiv) prin avantajele materiale generate de actiunea sa profesionala. Are dreptul doctorul sa faca o interventie chirurgicala pentru a castiga mai multi bani sau are dreptul inginerul constructor sa construiasca un pod cu materiale mai putine sau de proasta calitate? Si ce se intampla cu bancherul care genereaza “castiguri pe hartie” (faimoasele derivative) insusindu-si comisioane imediate pentru niste castiguri care s-au dovedit pierderi enorme. Sau care ar fi etica profesionala a acestor bancheri care au imprumutat banii altora (pastrati in bancile lor) unor oameni care nu aveau nici un fel de cunoastere a aparatului financiar de la care au imprumutat si nu au prezentat nici o garantie (creditele cu buletinul).
Pornind de la micro la macro intrebarea care se impune ar fi care este legitimitatea si etica prin care cetatenii unor state sa imprumute bani altor state fara nici o garantie care sa oblige returnarea datoriilor sau care ar fi etica profesionala care sustine un sistem de sanatate in care banii contributiilor se duc pe apa sambetei din cauza unor sisteme clientelare sau a unei ineficiente organizatorice.
Statul sau statele sunt entitati care actioneaza conform unor cutume etice sau numai votul universal si de multe ori imbecil este singurul argument la discretionarismul cu care actioneaza statul si politicienii lui alesi.
O ultima intrebare – etica reprezentativa “un om – un vot” poate sustine un comportament etic al politicienilor sau mai pe scurt poate exista si o etica profesionala care poate fi impusa politicienilor in acest caz ?
Etichete: 2014, Editoriale, Întrebări de weekend, Ziarul de Duminica
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua!
Din punctul meu de vedere, raportat la tot si toate ce se intampla in jurul nostru, raspunsul meu este, categoric; NU!
Am ajuns sa traim vremurile in care avem numai obligatii de indeplinit si orice drept ne-a fost furat, luat totul fara nerusinare de toti cei care se perinda in lumea politicii noastre si trambiteaza ca fac totul in beneficiul nostru. traim vremurile lui “ilf si petrov”! sunt tot mai dezamagita ce se intampla din punct de vedere legislativ, distrugere totala!
pentru ca o tara, analfabeta, bolnava este usor de manipulat prin orice mijloace!
O zi frumoasa si multa sanatate alaturi de cei dragi.
buna ziua Paula,
da stam prost de tot la nivelul “elitelor” mult mai bine cu amenii simpli
Buna ziua
Sondaje dupa sondaje ,François Hollande bate toate rcordurile de impopularitate.Comparat cu Nicolas Sarkozy, Jacques Chirac et François Mitterrand.
François Hollande de la 55 prima luna la- 19la suta dupa 21 de
Nicolas Sarkozy de la 61 prima luna la- 37 la suta dupa 21 de luni
Jacques Chirac de la 50 prima luna la -39 la suta dupa 21 de luni
http://tempsreel.nouvelobs.com/politique/20140207.OBS5507/infographie-le-comparateur-de-popularite-des-presidents.html
Salutare !
Ce etica poate avea hotul, chiar instalat in capul unui guvern ? 🙁
Ce etica pot avea ceilalti hoti cu care se inconjoara (nasi, fini, nepoate, cumetri, amante) ?
Ce etica pot avea fostii nomenclaturisti (securisti/actvisti de partid), care si-au vopsit penele si clameaza democratia ?
Ce etica poate guverna asa-zisele partide, care sunt in realitate niste clici/gasti care urmaresc sa puna mana pe putere doar ca sa-si umple buzunarele ?
Ce etica are cel care, ajuns in fruntea bucatelor, vinde pe nimic grosul companiilor din economie, incasand comisioane de milioane de euroi ?
Ce etica poate avea cel care agita stindardul anticoruptiei si al luptei cu securistii, cand creeaza ministere pt. nulitati guralive, isi aranjeaza odraslele in functii gras platite si avanseaza la grad de generali fosti ofiteri secu, care racolau informatori inainte de `89 ?
Ce etica pot avea cei care “se adapa” din zicerile pastorului cu nume de calau, sluga batranului securist ?
In fine, ce etica ii ghideaza pe cei care se inghesuie sa voteze nulitati/impostori stiuti, pentru o punga cu malai si o sticla cu ulei ?
Pe scurt, unde s-a ratacit etica in Romania ?
Eu unu` n-o vad.
Tzepelica, scuze dar te rog sa iei Romania la pas sa te convingi ca exista si morala si etica si bun simt in tara asta. Esti , banuiesc, sufocat de prea multi vizibili! 🙁
De 40 de ani iau Romania la pas si la roata (auto, bici etc.) si o mai acuta lipsa de etica asa cum e acum n-am vazut.
O data cu disparitia batranilor, a disparut pana si bunul-simt sanatos al taranului (ala adevart, nu caricaturile “orasenizate”).
Din nefericire, “vizibilii” alcatuiesc o majoritate covarsitoare.
Care VOTEAZA !
nu intotdeauna valabil, in majoritatea cazurilor din nefericire este. Vezi satul de moti din Apuseni si cred ca mai sunt comunitati de acest fel. Putine dar exista.
Din fericire nu cred ca ati vazut toata Romania si nici toti romanii ( nici eu nu pot sa fac astfel de afirmatii – si eu am calatorit prin tara destul de mult).
Chiar si ticalosirea urbana este in parte un mit !
Grea meteahna cu masa inerta si sloganul ” toti sunt prosti” !
Bunul simt sanatos in primul rand este sa fii de buna credinta fata de oamenii de langa tine, sa ajuti la nevoie, sa ai constiinta lucrului bine infaptuit in munca pe care o faci si mai ales sa respecti cuvantul dat..
Ei daca vizibilii sunt votantii majoritari se pune o intrebare existentiala. De ce nu este votul uninominal si obligatoriu? Deoarece nici promisiunile electorale neindeplinite nu sunt sanctionabile Asa ca…
Ce fac partidele mici carora le pasa de comunitati? Mai ales cele fara o sustinere financiara puternica?Ar rasturna buturuga mare cu minoritatea tacuta si nevizibila. Cum? Asta ar trebui sa stie aceste partide! In niciun caz dispretuind !
Oamenii, cu bune si rele sunt oameni si merita indrumati spre o alta perspectiva.
Si ce faci cand cei care urla ca USL e o gashca de nenorociti cand ei insasi au coborat in prostime cu bani contra voturi ?
Cand am pe buletinul de vot o inflatie de lepre , in calitate de elector, le acord votul tuturor!
Pentru ca merita! ANULATI! 🙂
buna timi,
nu s-a ratacit a fost condusa la marginea prapastiei din 49 – 89 faza comunista si 89-2014 faza fesenista
Exista etica in lumea in care traim? Exista comunitatile profesionale care au convenit majoritar la elaborarea unor coduri de etica si conduita.
In comunitatea politicienilor romani nu exista notiunea de etica profesionala.Deoarece politica e un mijloc de a-si atinge interesele si nu o profesiune de credinta .
buna brandusa,
Sintem condusi de hoti amorali, astia pot fi extirpati numai cu forcepsu sau bisturiul.
Pai sa cautam macar un… chirurg! 🙂
Eu cred ca sunt cativa. Important este ca ei sa doreasca si sa se pastreze sterili de influentele septice ale Romaniei contemporane!
Theophyle mi-ai amintit de filmul Aliens si episodul ” Nasterea FSN” ! 🙂
hai ca e tare. Nici macar u este o metafora 😆
Eu mi-am amintit de articolul asta fain:
http://www.contributors.ro/fara-categorie/partea-plina-a-paharului-romania-rena%C8%99te/
Tare bine mi-a prins ca l-am citit si mereu imi amintesc de el.
Salut
Etica profesionala tine de cei 7 ani de acasa . Indiferent de domeniu , indiferent de pregatirea profesionala .
Adevarul suprem e unu singur . Nimeni nu e de neinlocuit . Fiecare naste si moare .
Pentru o familie , societate , natiune , e important ce lasa fiecare in urma lui , la disparitia in nefiinta .
Saracii au lasat (in general) doar tineri bine educati in cei 7 ani de acasa .
Parvenitii si cei care se cred de neinlocuit , lasa datorii , urmasi depravati si/sau inculti , dezastre colosale ascunse mereu si mereu sub pres. E caracteristica ultimilor decenii .
Indiferent ca respectivii sint imbracati cu haine de lux , au ceasuri sau pantofi scumpi , case cu chinezarii, servitori la scara si prin guverne .
Sa rezisti impotriva tentatilor pamintesti , e o caracteristica doar a unora . De regula nici macar pomeniti in istorie .
Unii sint numiti in biblie alaturi de alte virtuti care evident au ramas doar in carti .
Salut Stef,
astazi as cuvintele cu tine 😆
http://www.ziare.com/stiri/proteste/protestele-revin-la-universitate-zeci-de-persoane-s-au-adunat-in-centrul-capitalei-live-streaming-1281751
Proteste dispersate si cu obiective diferite (PDL/”Uniti salvam”/FC/etc.).
Efect minim.
Timi singura posibilitate ar fi o lovitura puternica impotriva elementelor de propaganda! De acolo trebuie sa inceapa!
Sa o luam babeste, pe baza de definitii :
1. “ÉTICĂ s. f. 1. Studiul teoretic al principiilor și concepțiilor de bază din orice domeniu al gândirii și activității practice. 2. Ansamblu de norme în raport cu care un grup uman își reglează comportamentul pentru a deosebi ce este legitim și acceptabil în realizarea scopurilor; morală. – Din fr. éthique, lat. ethicus.”
Sursa: DEX ’09 (2009)
2. “ÉTIC, -Ă, etici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Știință care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor și condiției umane din perspectiva principiilor morale și cu rolul lor în viața socială; totalitatea normelor de conduită morală corespunzătoare; morală. 2. Adj. Privitor la etică (1), de etică, bazat pe etică, conform cu etica; moral. – Din fr. éthique, lat. ethicus.”
Sursa: DEX ’98 (1998)
Intreb :
– care valori ?
– care principii morale ?
– ce e “legitim si acceptabil” ?
– care norme de conduita ?
Sa fim seriosi, comunistii si demnii lor urmasi, fesenistii, ne-au rasturnat valorile/principiile morale/normele de conduita.
E suficient sa constati care sunt “modelele” tinerei generatii.
Tzepelica esti de un pesimism condamnabil! 🙂
Tocmai tu? Care ai mult umor?
Umorul e atributul optimistilor!
“In timpul unei executări silite, un om de afaceri din Craiova a fost mușcat de mână de un funcționar. Mare grijă când hrănești birocrația de stat. :))”
Bancul zilei : 🙂
Ieri, in timpul sedintei Parlamentului, in sala au intrat doi banditi.
Si-au cerut scuze pentru întârziere si s-au asezat la locurile lor.
Au trecut pe la garderoba dupa modelul Oprisan?
Si? S-a mai tinut sedinta desi erau doar doi parlamentari prezenti?
Un individ e nevoit sa opreasca masina datorita unui dop de circulatie.
Deodata, cineva ii bate in geam:
– Domnule, teroristii au ocupat Parlamentul Romaniei si cer 10
milioane de dolari rascumparare ca sa-i elibereze pe parlamentari.
Altfel, ameninta ca ii vor stropi cu benzina si le vor da foc.
Acum mergem din masina in masina si facem o cheta.
– Bine, si cat da fiecare? intreaba soferul.
– Cam 2 litri…
E o adaptare a unui banc cu Ceasca.
Batranii stiu. 🙂
Daca apare si Bula, nu mai avem mult de asteptat.
Cam doua decenii… 🙂
Eu n-am avut incredere in “profetul de la Damaroaia” 😛
Elena Udrea la Bistrita :
“Miscarea Populara nu si-a propus sa racoleze oameni de partid, nici de la PDL, nici de la alte partide. ”
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16570768-elena-udrea-pmp-avem-sita-ochiurile-foarte-mici-nu-propunem-luam-oricine-partid.htm
1- cit poti fi de proasta sa faci declaratii de acest gen cind esti tu insasi o traseista ?
2- cit poti sa fi de spalat pe creier sa crezi ca o astfel de “doamna” e cheia succesului PMP ?
dragul meu,
eu cred ca fiecare are nevoie de suficienta funie ca sa se spanzure. Propun sa o lasam sa vorbeasca in continuare, sa colectionam perlele si sa le daruim in sirag inainte de alegeri. Ea se bazeaza pe acei oameni care inca nu au inteles cum merge treaba cu Basescu si ca acesti oameni vor alerga sa o voteze pe ea in numele tatalui 😆
😆
Stefan60, de ce nu intrebati ideologii MP? 🙂
Aia nu sint ideologi . Sint ca activistii platiti din PCR . Maninca o paine si au ceva cheltuieli acoperite de altii .
Mda, e “parinteasca” abordarea cu “manca o paine” ! Imi aminteste de televiziunea H2O creata sub auspiciile fundaţiei România de Mâine (51,01%) şi Universitatea „Spiru Haret” (48,98%) cu patronul postului Aurelian Bondrea:)
si ex-directorul executiv, ex-consilier prezidential 🙂
si cum a reusit A Bondrea si fiul sa achiztioneze o cascioara! 😛
http://www.gandul.info/politica/elena-udrea-i-a-vandut-un-apartament-de-240-000-de-euro-fondatorului-universitatii-spiru-haret-care-este-relatia-ush-pdl-9502682
Pe vremea PCR , activistii care au absolvit scoala de partid la zi , erau incadrati in munca cu salariu si beneficii . Plus ca aveau cariera profesionala asigurata . In partid si /sau comitete judetene , orasenesti , ministere .
Aia care au absolvit aceiasi scoala dar la seral , nu aveau avantaje de nici un fel . Erau mobilizati cind era nevoie de strigatori de lozinci si batatori din palme. Ca nu putea securitatea sa duca cadrele , militarii in termen peste tot . 🙂
Deci . Aia cu cursurile absolvite la zi , mancau o paine mai alba .
Azi e mai cosmetizata situatia . Scoala aia nu mai exista dar activistii nu mor niciodata . 🙂 Sint reciclati , rasplatiti cu functii iar puhoiul de aplaudaci se selecteaza la scolile de vara a fiecarui partid .
Multa concurenta pe specialitati cautate . Canapiste , lingatori de dosuri , “noi muncim nu gindim ” toate “meserii” apreciate si pe vremea RSR. Extrem de apreciate si in partitocratia contemporana unde partidele se creaza de catre sefi autoimpusi .
La Italieni si Berlusconi a creat astfel partidul personal . A folosit firmele lui personale ca “donatori” financiari , a reciclat masiv multi “grei” din partidele istorice , socialist si democratia cristiana care au fost maturate de scandalul “mani pulite” .
Dupa cum se vede , nimic nou sub soare . Aceleasi metode , aceleasi interese , aceleasi principii . 🙁
A propos de…, un banc : 🙂
“….şi nu uita, spune bunica, în viaţa fiecărei femei ar trebui să fie doar o singură mare iubire.
– Şi care a fost marea ta iubire, bunico?
– Marinarii…”
Ar mai lipsi ca “bunica” sa spuna ca il iubeste si pe…Mazare! 🙂
Romania land of choice , maretul imn si frunza adiacenta care au papat ceva milioane deeuro de la buget , nu au ajuns si la astia :
http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/02/07/52f51e9ac7b855ff56281c1b/646×404.jpg
Ba da, au ajuns si la astia! 🙂
http://www.realitatea.net/elena-udrea-remarca-pe-facebook-frunza-de-pe-tricoul-lui-ponta_972548.html
Frunza ajunge doar la astia de la stat . Cu functii si salarii pe masura . 🙂
D-aia si-a luat buni Grapini campiile spre listele UE sireaca! 😛
Buna seara tuturor. Cheia bunului simt se afla in educatie. In educatia data in primul rand de familie si apoi de scoala si de societate in general. Daca un copil este invatat din fasa ca trebuie sa se “invarteasca”, sa “se orienteze”, sa nu-I pese de ce se intampla in afara ograzii, atunci cand ajunge om matur nu va avea simt civic.
Hmmm…
S-a imbunatatit inapoi etica Deutsche:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-16571613-angela-merkel-germania-nu-poate-visa-mai-bun-partener-decat-statele-unite.htm
Doar nu te apuci sa dai din gura in public larg pe soptelile si furturile putiniste de informatie privata.
Iata ca visul sistemului capata contur!
Si Geoana poate fi multamit 😛 de proiect!
Agentul Ponta: Iohannis cred că ar fi un mare câştig pentru Guvern. Poziţiile o să le discutăm la conducerea coaliţiei.
Si cetateanul de onoare al Sibiului este in asentiment: http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/255486-Basescu-Iohannis-este-un-castig-pentru-Guvern-de-data-asta-nominalizarea-lui-nu-a-fost-decisa-la-Grivco.html” 😛
(copilaria cu Grivco suna hilar, dar sa trecem peste…)
Buna seara,
marea realizare a lui Ponta la Soci :s-a alaturat criminalilor din Ucraina si Coreea de Nord in compania carora se simte mai bine decat cu romanii din Transnistria:
http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/noua-gafa-a-echipei-lui-ponta-poza-care-l-infatiseaza-langa-ianukovici-stearga-de-pe-facebook-1281757
Dar si echipa lui de dobitoci merita felicitari!
Buna dimineata!
Anchete jurnalistice cenzurate si reteaua pro-business! 🙂
http://investigatiicenzurate.wordpress.com/2014/02/09/apartamentele-premierului-ponta-mircea-cartarescu-a-crescut-langa-ruina-morii-dambovita-demolata-de-niro-pentru-a-ridica-central-residential-park-cu-ajutorul-unor-offshore-uri-a/
bUna dimineata,
mafia /mafioti pot lua lectii
buna dimineata,
postare noua – Ziarul de Duminică – 9 februarie 2014
Intrebare: daca Binele si Raul sunt valori absolute, universale, actiunea de a vota raul considerat mai mic este o actiune morala? 🙂
scuze, actiune care serveste Binelui dpdv moral
Am votat raul cel mai mic si consider ca nu am procedat moral. Astazi stiu si sunt absolut convins ca nu am procedat bine. Nu o voi mai face niciodata. Nu conduce la nimic bun!
Aceasta este si parerea mea. Va urmaresc de foarte multa vreme, desi nu am comentat decat foarte rar articolele. Asta si din cauza ca am criticat odata o opinie a Dvs. (chiar in ceea ce priveste raul mai mic :)) si m-ati atacat destul de dur si sofistic. Asta nu m-a impiedicat sa va urmaresc in continuare si sa admir atat truda online si timpul dedicat sprijinului unor idei nobile, cat si valoarea in sine a majoritatii covarsitoare ale ideilor la care aderati. Insa cand cineva recunoaste imoralitatea sa provoaca in mine sentimente de pretuire si stima nemarginita. Sunt atat de rari acesti oameni, Imi amintesc din perioada adolescentei de o observatie a lui Plesu in “Minima moralia”. Aceea ca orice om isi recunoaste orice cusur, ca e prost, urat, lenes etc., dar pe nimeni sau pe aproape nimeni nu auzi spunand ca e imoral. Ori cred ca momentul in care reusesti sa infrangi mecanismele de aparare ale egoului si sa iti recunosti tie si celorlalti imoralitatea este momentul in care incepe un traseu sufletesc remarcabil. O duminica placuta!
multumesc, asemenea!