Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
12/04/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Administratia centrala, si mai rau, cea locala au devenit imaginea absoluta a coruptiei totale care macina maduva si consuma seva productiva a Romaniei. Ministerele, Consiliile Judetene, Primariile au devenit domenii feudale, nepotismul a schimbat competenta, experienta si meritele celor care ocupa functii in aceste ministere. Birocratia romaneasca la toate nivelurile a fost formata si probabil si in viitorul apropiat va fi formata din “oamenii nostri”, numiti de “noi”, care trebuie sa faca doua lucruri: (1) sa aiba grija de ai nostri si (2) sa faca bani pentru “noi”, ca noi sa traim bine cand nu vom mai fi la guvernare. NOI este un termen generic, care poate fi inlocuit cu orice coalitie de partide la guvernare.
Nimeni nu a furat nimic in Romania, miliardarii au facut bani cinstiti, milionarii la fel. Fostii ministrii imbogatiti critica pe noii ministrii imbogatiti si asteapta momentul cand vor redeveni si ei ministri pentru a se imbogati si mai mult.
In basmele romanesti exista in totdeauna niste Zmei, care fac numai rautati, niste Feţi Frumoşi care salveaza in extremis pe Ileana Cosănzeana. Din nefericire, in realitate lucrurile stau complet diferit. In povestea alegerilor din 9 decembrie 2012, Feţii Frumoşi aratau ca Ponta si Antonescu, impreuna cu varanul, profanatorul de morminte si gasca de tradatori, Ileana Cosănzeana, care trebuia sa fie salvata a trecut o partida de viol in grup. In concluzie, Romania contemporana nu are Feţi Frumoşi, ci numai Zmei care lupta intre ei pentru a o sfasia nicidecum pentru a o salva.
Intrebarile de weekend:
Scrie un mesaj administratorului. Poți chiar trimite o postare anonimă sau o propunere de colaborare cu numele real ori sub pseudonim.
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire Necomercial ShareAlike International 4.0 Creative Commons
Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.
Salut
atat textul
cat mai ales
autorul
dar si audienta
(fie dumneaei prezumtiva)
1.da
2.ce ie aia “constient”? bref: se mananca?
3.banu ca banu… orice ie public inseamna de fapt al nostru… adica_cum stie iei din “iepoca”: al nimanui. Drept urmare daca sutesti din public nu ie anshea de rau ca_cand ai fura di la mini di pa prispa.
4.(imi place formularea endemica) este semnul recunoasterii broblemii. Incurajator.
5.nope. Ajuta dar nu rezolva. E precum catalizatoru’ reactiilor chimice. Le intensifica (daca sunt declansate) dar NU participa. Desigur ca se vor gasi destui ignoranti/indolenti (cu-“staif”) care sa ma contra-zica. Le doresc toate cele bune 😉
salut Ken,
multumesc pt. raspunsuri.
Pentru putin… dar… cu placere 😛
🙂 cred insa ca la un moment dat reactiile produse de lipsuri vor declansa un curent care poate matura totul din cale. In clipa cand nu vor mai putea imprumuta bani si nici de jumulit pentru ca nu mai cum / de la cine se poate declansa acest benefic fenomen
Stii bine ca ne regasim pe fond.
Asadar da… dar curentul despre care pomenesti se prea poate sa nu se-nfiripe vreodata.
Deci… iata pesimismul meu 🙁
Imprumut? Hai s-o zicem direct si fara menajamente: totalul datoriilor (cu tot cu dobanzi) la scara planetara este de 4 (patru) ori mai mare decat totalul “pib”-urilor. Tot la scara planetara.
Deci iata optimismul meu 😀
Scuze pen’ ca pe undeva am uitat sa-“nchid” bolduirea
Ziua buna!
Tare devreme saptamana asta, pentru mine. Vasazica:
1. Da (vorbim de majoritate, nu?)
2. Nu (inconstienta, ne/dez-informare lipsa de educatie civica, cel putin juma’ de secol de bolsevism on top etc)
3. Nu (acelasi argumente ca la punctul 2)
4. Nu sau foarte greu si in relativ mica masura, simultan. Punere sub control ca lumea, doar cu program asumat si cu raspuns “da” la punctul 5. Si neaparat lucrat, chiar si in sistemul de invatamant, daca se poate, pentru ameliorarea situatiei catastrofale (parerea mea) in ceea ce priveste punctele 2 si 3.
5. Da. Din datele pe care le avem pana acum, numai asa se pot face cotituri 🙂 in Romania. Cateodata, nici macar asa nu merge si atunci apar revolutiile 🙂 …
O seara linistita!
Salut,
multumesc pentru raspuns 🙂
… si sa public si eu o motivare, ca instantele; e adevarat ca e bonus si ca poate o mai stiti si de prin alte parti. Asadar, cele cinci puncte de chestionar se refera sau nu la taramul minunat in care se intampla cele descrise in linkurile de mai jos?
http://www.craiovaforum.ro/stiri/administratie/incredibil-150-de-craioveni-achita-banii-de-intretinere-unui-administrator-penal-are-tarife-mai-mici.html
repovestit aici
http://adevarul.ro/locale/craiova/foto-video-blocul-doi-administratori-locatarii-platesc-e-mai-ieftin-1_5316b6c10d133766a89dcfc1/index.html
Nu e TNR, Catavencu sau Kamikaze…
e incredibil, pur si simplu incredibil!
Buna ziua
1. Da, mare majoritate
2. Nu, mare majoritate
3. Nu, mare majoritate
4. Da, cu “frica” de lege, confiscari de averi furate si inchisoare
5. Da
Buna,
multumesc pt. raspuns
salut 🙂
1. si da si nu 😉
2.nu – daca am fi constienti toti romanii … in 24 h sediul guvernului si politrucii ar fi in flacari si la propriu si la figurat. just .. islanda .
3.nu – constientul nostru are 2 “emisfere” : generatia educata in spiritul avutului obstesc si generatia educata in spiritul parvenirii cu orice pret .
4.da – cand educatia va fi trecuta la rang de politica de stat iar cei ce vor vorbi in numele cinstei si onoarei vor fi oameni nepatati .faptul ca in numele anti-coruptiei vorbesc indivizi care una spun si alta fac nu face decat sa duca omul la stadiul de .. “mi se apleaca ” .
5.depinde cine sunt acele institutii , coruptia in RO nu a venit din munti . la coruptia din Ro au contribuit din plin si .. institutii , organizatii sau grupuri internationale ori indivizi “rasati” care iti arata cat esti de corupt ca neam pana in momentul in care ii satisfaci interesele .
salut ziggy,
multumesc, complicata chestia cu si da si nu!
complicat , da 🙂
Salutare! 🙂
1. Sunt romanii atat de corupti sau indiferenti la coruptie?
Sunt indiferenti la coruptie, cata vreme le pica si lor ceva. Ori s-au resemnat, pentru ca au vazut ca lor nu le pica nimic.
2. Electoratul romanesc este constient de sumele gigantice furate din buzunarelele lui?
Nu. Daca ar sti, ar inebuni. Daca nu stiu, voteaza tot pe aia care au furat.
3. Banul public este banul cuiva in constientul nostru?
Banul public e al “tuturor”, deci toti “avem dreptul sa ni se dea”.
4. Exista sansa ca aceasta coruptie endemica sa fie pusa sub control (nici vorba de eredicare)?
Da, daca DNA si ICCJ vor lucra la foc continuu, noul Presedinte al Romaniei le va tine spate si SUA va bate cu pumnul in masa celor care vor sa schimbe legile Justitiei.
5. Credeti ca punerea sub control a coruptiei in Romania se poate face numai cu ajutorul unor institutii din afara Romaniei?
Categoric da. Fara MCV si State Departement, organismele anti-coruptie erau demult oale si ulcele.
salut citi,
multumesc pt. raspuns!
Buna ziua tuturor…
1. Nu chiar toti.
2. Nu cred. Altfel i-ar spanzura de felinare.
3. E banul hotilor, daca starea comunitatii e asa cum e ce sa zici altceva?
4. Da, cu eforturi continue. Ganditi-va la drumurile de acces catre Brasilia, sufocate de jungla, care cer intretinere constanta si costisitoare.
5. Numai cu “morcovul” din afara.
Buna Diana,
multumesc 🙂
1. Sunt romanii atat de corupti sau indiferenti la coruptie?——-Expresia pe care a folosit-o Basescu mi se pare corecta. Romanii sunt mult prea toleranti fata de coruptie.Eu cred ca cvasitoti romanii sunt (macar intr-o anumita masura sau intr-un anumit fel ) corupti.
2. Electoratul romanesc este constient de sumele gigantice furate din buzunarelele lui?——–Evident , nu.Si chiar daca li s-ar spune un numar nu ar realiza marimea sumei. Ce imi e un milion, un miliard sau o mie de miliarde?
3. Banul public este banul cuiva in constientul nostru?——Da . Banul public inseamna ca oricine are dreptul sa se infrupte din el. Fiecare are dreptul pe masura istetimii si curajului lui sa beneficieze (nu conteaza cum0 de faptul ca e ban ( sau bun) public.
4. Exista sansa ca aceasta coruptie endemica sa fie pusa sub control (nici vorba de eredicare)?—- Da.Daca elitele prind frica de consecinta si daca UE nu se destrama.
5. Credeti ca punerea sub control a coruptiei in Romania se poate face numai cu ajutorul unor institutii din afara Romaniei?—–Da. Si e nevoie si de UE si de NATO (SUA).
Salut,
multumesc pt raspunsuri. SUA State Department e suficient – NATO? crezi ca ar trebui sa trimita tancuri? 😆
Ideea este atractiva 🙂
tancuri dar nu la mana a 2 a 😉 ( G/m)
buna ziua
1-nu/argument-comportamentrul in afara tarii-si sunt peste 3 milioane azi
2-nu/probabil daca li s-ar spune suma reala, n-ar crede sau ar inebuni
3-“ce-i al nostru e si al meu,ce-i al meu e numai al meu”
4-da,totusi nu peste noapte/probabil o generatie
5-necesar dar nu suficient
buna @intmplator,
multumesc pt. raspunsuri
1.Sunt romanii atat de corupti sau indiferenti la coruptie?
Nu sunt romanii mai “isteti” ca alti colegi europeni. Numai ca in alte state obrazul gros nu e o stare de fapt!
Daca ai comis-o esti demis si luat la intrebari (nu pomenesc de indepartata Japonie- acolo un ministru a incercat chiar sa se spanzure)!
Odata ce MCV-ul a fost conditie de pre aderare a Romaniei la UE , la propunerea Romaniei :), nu este o dovada a indiferentei la coruptie.
2.Electoratul romanesc este constient de sumele gigantice furate din buzunarelele lui?
Daca ar fi, ar desfiinta la propriu multe agentii, regii, autoritati de recuperare, reglementare, companii nationale de tocat “banul”!
3.Banul public este banul cuiva in constientul nostru?
Banul public este banul catorva cheltuit de o masa restransa de succesori de succes!
Doar datoria publica este cea mai generoasa: aceasta trebuie de toti platita!
4.Exista sansa ca aceasta coruptie endemica sa fie pusa sub control (nici vorba de eredicare)?
Da pe langa o Justitie care sa tinda macar a fi impartiala si vointa politica!
E vreun partid care sa isi propuna si sa reuseasca sa implementeze principiul transparentei cheltuirii banului public?
5.Credeti ca punerea sub control a coruptiei in Romania se poate face numai cu ajutorul unor institutii din afara Romaniei? NU, in niciun caz, doar colaborare cu acestea! .
buna brandusa,
multumesc 🙂
1.Sunt romanii atat de corupti sau indiferenti la coruptie?
Romani nu sunt mai corupți decat alții. Atât cat 20% din populație este interesata de politica, 80% sunt Dezinteresați de corupție. Deci dacă poți sa furi, este “imoral” sa nu o faci.
2. Electoratul romanesc este constient de sumele gigantice furate din buzunarelele lui?
Habar nu are, altfel ar fi un curent public imens. Publicul este mai interesat de un cutremur din Vrancea decat de jaful public.
3. Banul public este banul cuiva in constientul nostru?
Al altuia. Banul statului este al nimănui, dupa părerea majoritarii.
4. Exista sansa ca aceasta coruptie endemica sa fie pusa sub control (nici vorba de eredicare)?
Prin lege. Dar, cu cat legea devine mai stufoasa (deci inerent litigioasa si neclara), cu atât este mai greu de luptat. Poate viața la pușcărie trebuie mai bine cunoscuta de lumea larga – va exista frica de furt. Vezi Tepes. Întotdeauna exista pericolul ca “lupta contra corupției” sa fie preluată de guvern pentru a proteja proprii bandiți si a “lupta” eficient contra adversarilor politici, avansandu-i pe proprii lor clienți.
5. Credeti ca punerea sub control a coruptiei in Romania se poate face numai cu ajutorul unor institutii din afara Romaniei?
Sigur ca se poate, dar mai mult merita sa o eradicam intern. “Neamestecul in trebile interne” este inca viu.
Salut Cristian C,
grele raspunsuri. Multumesc pentru ele! Citind cele postate de @Corvus Corax au pate o justificare
Poate este loc si pentru al treilea administrator 🙂
Lupta cu coruptia este un proces continuu in orice societate care vrea sa extirpe mafiile politice si economice – si este nevoie sa recunoaștem ca atunci cand un fost prim ministru infunda puscaria, in timpul in care discipolul lui este prim ministru, “ceva” magistral s-a realizat.
Asa ca jos pălăria pentru romani. Aceasta reușită a justiției este o dovada vie a egalitatii in fata legii, lucru care trebuie popularizat, asa cum s-a făcut cu martea neagră si celelate derapaje.
1. Sunt romanii atat de corupti sau indiferenti la coruptie?
Da, marea majoritate
2. Electoratul romanesc este constient de sumele gigantice furate din buzunarelele lui?
Evident nu.
3. Banul public este banul cuiva in constientul nostru?
Bun de furat cand ai ocazia.
4. Exista sansa ca aceasta coruptie endemica sa fie pusa sub control (nici vorba de eredicare)?
Da, prin condamnari care sa bage frica in oase si confiscarea averilor nejustificate. Plus transparenta, o administratie simplificata si o societate civila care sa fie constant cu ochii pe ce fac politicienii.
5. Credeti ca punerea sub control a coruptiei in Romania se poate face numai cu ajutorul unor institutii din afara Romaniei?
Da, inca avem nevoie de ancore externe.
Multumesc Bogdan 🙂
Off topic si nu prea!
Poltergeist DNA:
“Strâns uniţi în jurul premierului, livizi, care cu branula-n venă, care cu cateterul în aortă, care cu bisturiul în măduvă, baronii roşii coboară îngânduraţi spre maşinile de serviciu, spre ambulanţe, spre dube şi spre ce i-o mai aştepta la ieşire. ”
http://www.gandul.info/puterea-gandului/baronii-rosii-la-apel-12455202
On topic
http://www.bbc.com/news/world-europe-27005783
Aici aduce coruptia neo-sovietica putinista larg raspandita, la razboi si moarte
O sa raspund fara sa respect nici un fel de puncte. Parerea mea este ca poporul roman nu poate schimba nimic, pentru ca in ansamblul lui poporul roman e sarac si prost!
Am inteles! Avand in vedere ca tu esti scotian, desteptaciunea a coborat din muntii Scotiei si a fost data clanului mac gregor
Nimic din modul de gandi format de vechiul sistem de pe vremea lui Ceausescu scoala-educatie-servici nu mai este util in vreun fel in lumea de azi. Aplicarea lui duce la concluzii aberante, si pe cale de consecinta cei mai damaged sunt tocmai cei ascultatori, cei care au urmat sistemul in mod civilizat, si tocmai acestia iau deciziile cele mai proaste. Iar sub ei e fireste, dezastru..
buna dimineata,
postare noua – Ziarul de Duminică – 13 aprilie 2014 – Duminica Floriilor