Întrebări de weekend: Decesul corectitudinii politice – 2 decenii ratate?
02/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, GeoPolitica, Ziarul de Duminica |
Cred ca evenimentele din Ucraina si ceea ce cred eu ca va urma ma pun in pozitia in care pot sa afirm fara jena ca am avut dreptate cand nu am crezut nici macar o clipa in benevolenta cuiva fata de cei mai slabi si mai putin pregatiti sa-si rezolve problemele si dependenti de bunavointa cuiva.
Intr-un eseu memorabil din 1989 al lui Fukuyama, numit “The End of History?” aici (“Sfârşitul istoriei”) si preluat ca tematica in 1991 intr-o carte care a devenit un best seller sub titlul “The End of History and the Last Man” (“Sfârşitul istoriei şi ultimul om”) incearca acest stimabil si celebru cercetator sa ne convinga ca razboiul rece s-a terminat si ca democratiile liberale au triumfat. Am ras atunci, acum trebuie sa mentionez sunt amuzat mult mai putin.
Ei, uite ca istoria nu s-a sfarsit si astazi ne aflam in fata unui nou razboi rece! Pentru Francis Fukuyama istoria s-a terminat cand statele comuniste conduse de Uniunea Sovietica s-au prabusit si ideologia comunista s-a dovedit nefunctionala. Democratia liberala a triumfat. Traiasca capitalismul, traiasca economia de piata, traiasca neo-liberalismul triumfator! Lozinci noi pentru timpuri noi. Ei, uitati-va ca lozincile merg bine in eseuri academice si mai putin bine in lumea reala.
In cautarea unei noi paradigme, invatatii noului mileniu au propus publicului noi definitii, prin care sa desluseasca fenomenele perioadei in care traim. Parte din acesti termeni isi gasesc corespondenta in viata contemporana a societatii, in relatiile nationale si internationale. Una din cele mai intalnite formulari existente in literatura politica a zilelor noastre poarta numele de soft-power, mai pe romaneste “puterea-fina”. Bineinteles ca la “puterea-fina” avem un antonim adica o “putere-bruta” – “hard-power”. Formularea sintagmei de “putere-fina” apartine unui profesor american de la Harvard, pe nume Joseph Nye, intamplator (sau nu) si Vice-Presedinte al Comisiei Trilaterale.
Prof. Nye intelege prin “puterea-fina” eforturile de cooperare si atragere pasnica ale unor entitati in sfera de influenta a statului sau a organizatiei care se foloseste de acest mijloc. Prin “putere-bruta” intelegem de fapt mijloacele de constrangere economice sau militare pentru a ajunge la aceleasi rezultate. Probabila sursa filozofica a conceptului de cooperare si atragere pasnica intr-o sfera de influenta este anticul filozof chinez Lao-tze (Lao Zi – Bătrânul Maestru), care a trait in China secolului al VI-lea i.Hr. Lao a fost fondatorul Taoismului si autorul cărţii de bază a acestuia – “Tao Te Ching – Cartea Căii şi a Virtuţii”, in care sunt tratate si aspecte ale caracterului pasnic al relatiilor intre oameni, societati si chiar state. Deci este ideea straveche, reciclata si adaptata de inteleptii moderni si transpusa ca filozofie in documentatia moderna.
Eforturile de a prezenta acest concept ca unul evolutiv, caracteristic vremurilor noastre, in care omenirea a inteles sensul distructiv al violentei este nobil, dar complet neadevarat. Istoric, noi am scoate din ecuatia “puterii-fine” intregi perioade – de la elenismul ultimelor secole inainte de Hristos pana la iluminismul secolului al XVIII-lea.
Adevarat, fiecare isi traieste experientele de viata si cunostintele, traduse poate intr-o filozofie proprie si poate ca unii ma vor considera un “belligerati,” desi sunt departe si de filozofia respectiva si de ideile intrunite in ea.
Recunosc insa diferentele intr-o tema falsa si unele autentice. Asadar, unii considera ca zilele noastre sunt caracterizate de rezolvarea conflictelor prin colaborare si influenta pasnica. Unele conflicte bineinteles pot fi rezolvate in acest fel, altele sunt imposibil de solutionat cu aceste metode, desi toti dorim sa credem ca este posibil. Nici sutele de milioane pompate in Coreea de nord nu i-au facut mai pasnici si nici toate solutiile si influentele catalogate sub sintagma “soft-power” nu au rezolvat majoritatea conflictelor existente care ameninta lumea in care traim.
O alt termen nou aparut in documentele de politica internationala, publice si mai putin publice, emise de foruri si think-tankuri este cel de “puteri ierbivore.” Parerea mea – termenul este destul de nefericit, avand in vedere compozitia acestor “noi puteri”, mai mult sau mai putin regionale. Dintre aceste “puteri ierbivore,” ECFR – The European Council on Foreign Relations mentioneaza India, Sud-Africa si Brazilia.
Avand in vedere ca India este o putere nucleara, chiar nu mai inteleg termenul. Mai interesante sunt datele sondajului Gallup pentru Voice of the People. Trist loc incepe se fie planeta pe care traim si mai trista va deveni Europa daca cei care o conduc nu vor fi suficient de inteligenti sa inteleaga ceea ce devine deja un viitor plin de surprize. (Nota: prima versiune, inclusiv acest fragment, a acestui articol la data de 30 iule 2011 – Aveti articolul SURSA , integral)
Cateva intrebari:
- Cineva mai crede in durabilitatea tratatelor internationale calcate fara rusine de predatori de felul Rusiei lui Putin. Vezi Budapesta Memorandum din 1994?
- Credeti ca ticaloasa clasa politica romaneasca poate conduce tara in aceste vremuri tulburi?
- Cum credeti ca romanii se vor comporta intr-un eventuala conflict pe teritoriul tarii? Vor lupta sau se vor supune?
P.S. vom continua sa va tinem la curent cu evenimentele din Ucraina – vezi Politeia Live – Situaţia din Crimeea / 2.03.2014
Bibliografie, note si citate:
Soft Power and US Foreign Policy: Theoretical, Historical and Contemporary Perspectives, ed Inderjeet Parmar and Michael Cox, Routledge, 2010
Joseph Nye, Soft Power: The Means to Success in World Politic, 2004
ECFR (European Council on Foreign Relations): New World Order: The Balance of Soft Power and the Rise of Herbivorous Powers, 2010
PGA – Politeia Geopolitical Analyses – New Geopoltical Trends.
Etichete: 2014, Editoriale, Geopolitica, Întrebări de weekend, Ziarul de Duminica
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Se pare că e o demonstrație uriașă la Odessa împotriva llui Putin și se pare că strigă și Odessa nu e rusia !
http://www.youtube.com/embed/Y_LFrMcoEm4
Sper sa se auda…
OFF- TOPIC!
(ca să se știe…)
Mâine, 3 martie, Curtea Supremă se pronunţă definitiv în cazul de plagiat al lui Ponta. Dincolo de Ucraina, spargerea USL-ului, Tăriceanu, etc, eu voi urmari dacă Inalta Curte se va dovedi… Inaltă…
Salut. Nu e chiar corect descrisa situata. La ICCJ s-a contestat neinceperea urmaririi penale pentru plagiat. In cazul unui verdict pozitiv maine, inseamna ca de abia incepe procesul.
Mulțumesc pentru precizare. Adevărul e că preluasem ‘necritic’ știrea direct de pe Hotnews.ro, parcă. Da, în cazul unui verdict pozitiv, clasarea dosarului de către procurorul de caz este infirmată și… lucrurile se complică…
Nu stiu daca Papahagi mai are determinarea sa-si sustina maine in fata ICCJ contestatia. Daca nu se va prezenta cum a facut data trecuta ma tem ca se va confirma rezolutia procurorului.
Am găsit! Nu, nu din Hotnews.ro preluasem știrea, ci de pe site-ul „Gândul”
http://adevarul.ro/educatie/universitar/terminator-gladiator-plagiator-1_5313306ac7b855ff56cc9c9b/index.html
Hai ca va spui eu cum se termina ca avusai o revelatie in timp ce cautam o valiza de lemn: Ne mai “tensionam” doua, trei zile dupa care Putin va anunta ca accepta o misiuni OSCE in Crimeea care sa urmareasca (ulterior si) referendumul pentru declararea independentei acestei provincii. Rusia nu face altceva decat sa-si ia inapoi imprumutul acordat Ucrainei de Hrusciov in ’54.
Desi pe termen scurt Rusia isi atinge obiectivul, dezastrul de imagine ii va bantui decenii de-a randul de acum inainte. Repet, ce mai ramane din Ucraina va avea o pozitie anti-rusa chiar mai acuta decat cea a Poloniei ceea ce pentru Romania nu poate fi decat, ma feresc sa spun bine, acceptabil.
Sa mai si zambim un pic. Ziare.com descopera o noua unitate de lupta in armata ucrainiana: “Coasta de Garda”. 🙂
17:05 – Coasta de garda declara pentru Reuters ca s-a retras din doua porturi din Crimeea spre alte baze din Marea Neagra.
De acord, cam acelasi scenariu ca in 2008 cu Osetia de Sud si Abkhazia. EU si SUA nu au altceva de facut decat sa fie de acord cu Rusia iar Ucraina, daca tine de ultimele rezultate smulse mafiei politice, va capitula Crimeea (si eventual inca vreo doua regiuni estice). Mai greu le va veni sa declare ca nu au teritorii in conflict cu vecinii, atunci cand vor dori sa intre in NATO. La fel si Moldovei. Poate Moldova nu va mai trebui sa aiba astfel de probleme cu RMN, avand in vedere ultimele evenimente.
Domnul meu….citeam nu cu multe saptamani in urma ca ciuma neagra a modificat genomul uman. Nu stiu in ce fel, nu ma duce mintea sa inteleg. Poate ne-a facut mai buni sau nu. Dar intr-un fel sau altul am evoluat.
Probabil e nevoie ca ceva mult mai rau sa se intample si omenirea o sa se trezeasca…cred ca iti inchipui la ce ma refer. Chiar daca acest conflict se va rezolva pe o cale amiabla (toata lumea spera) cred ca intr-o buna zi cineva va spune “pana aici a fost” si va apasa butoanele. Cu sacrificiile ce vor sa fie, poate o sa fim mai buni (daca o sa mai fim). Calitate nu cantitate. Acolo vom ajunge.
Pana atunci vad ca unele diplomatii isi retrag ambasadorii din Rusia (Cehia cred ca se oripileaza aducandu-si aminte de Praga). Alte tari din fostul bloc comunist sper ca isi aduc aminte de “vremurile bune” si vor face ceea ce trebuie facut. Tot respectul pentru Polonia.
Cum zicea batranu’…ori te fura dracu ori te manca lupu. Dar de scapat nu scapi.
PS.
Oare cum o sa fie 1 Mai pe la Marea Neagra anul asta …
“Oare cum o sa fie 1 Mai pe la Marea Neagra anul asta …”…
probabil ca de obicei=”all inclusive” la bulgari
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/mru-o-secesiune-a-ucrainei-poate-da-idei-oricui-nu-mai-exista-granite-sigure-327624.html
mar,
omul nu s-a clintit nici macar un milimetru din ceea ce a aspus intotdeauna. Cred ca are un bun motiv de mandrie.
da, foarte bun interviul. ma bucur ca a inceput sa nu-i mai ierte, cu jigodiile nu poti sa fii tot timpul domn.
http://www.contributors.ro/global-europa/inapoi-la-razboiul-rece-vladimir-putin-ucraina-si-occidentul/
Frica oligarhilor criminali
off topic! cred ca Iresponsabilul vesel are zilele numarate, se pare ca sunt probleme si trebuie sa-si depuna mandatul. Constitutia il executa fara mila.
Gibonul dement se va agata ca scaiul, nu-i pasa la criminal de constitutie
Buna seara!
1.Cine sa mai creada in tratate cand dublul standard este politica de capatai?
Si ma gandesc la Tratatul de Neproliferare Nucleară (de exemplu)
2.Anii de complezenta si incompetenta a clasei politice se vor razbuna tot pe oamenii obisnuiti care au facut sacrificii imense pentru ca tara sa poata indeplini unele conditii ale aderarii la UE cand intre timp membrii “elitei” s-au imbogatit extrem de mult din vanzarea patrimoniului statului adeseori prin tranzactii ilegale , acceptate tacit de intreg esicherul politic.
Si nu ma mira aceasta atitudine a clasei politice romanesti pliata pe deplin pe capacitatea responsabila a managementului de la Bruxelles care reactioneaza cu mult timp dupa ce criza, de orice natura, se declanseaza.
3 Grea intrebare referitoare la ” romanii” !
Aici chiar nu am nici cea mai mica idee, deciziile nefiind luate de catre acestia!
Resalut marite scrib
Pui niste intrebari dificile .
1- Sti mai bine ca mine ca cel putin in istoria asta zbuciumata a continentului european , tratatele au fost mereu incalcate , anulate , rastalmacite . Motive glorioase , patriotice , se gasesc mereu .iar cine invinge , face legea .
2- Avem o tara care are granita lunga cu Romania . Care e in plina criza financiara , economica si in special militara . Ca urmare , ai nostri “se piaptana” facind strict scandal politic intern si etalat pe sticla pentru “distractia ” corpurilor diplomatice straine acreditate in tara .
Sa fim seriosi . Astia de azi , la fel ca “alternativa ” politica se ocupa de ciolan si atit . Altfel nu se explica cum de dimineata pina seara se injura doar intre ei debitind cine pe cine trebuie sa numeasca . Pe astia nu ii doare nici in dos de tara . Nici daca debarca flota rusa in Dobrogea . 🙂 Cel mult vor urla pe sticla “sa vina NATO sa ne apere” . Cum cindva , aceiasi protagonisti urlau ” sa vina strainii sa ne construiasca industria ” .
3- Parte din romani vor lupta (cu ce au ) asa cum au facut milioane de ROMÂNI morti in absolutul anonimat al puterii putrede , fara etica si morala .
Altii se vor face pres (incepind cu aia de pe scaunele cele mai inalte ) in fata inamicului asa cum au facut multi din inaintasii lor pe functii si in sute de ani de istorie mioritica .
Stefan,
ai dreptate, te rog sa glumesti cu debarcarea. Ex. cel mai clar este plecarea Iresponsabilului in turneu.
,@ mar
Nu glumesc deloc .
“Ergo qui desiderat pacem, praeparet bellum” . Ca era valabil in secolul IV e valabil si in secolul XXI .
Iresponsabilul e pe functie datorita unui decret prezidential .
Daca Baze (am mai scris asta ) demisiona in loc sa numeasca “un corupt si plagiator” pe functie , nu se darima planeta . Cu demisia pe masa avea mult mai multa polularitate azi si o masa de voturi favorabile coplesitoare .
Politica fara etica e ce vedem azi . la toate partidele mai mari si toti politicienii de doi bani care se cearta doar pentru ciolan . Greselile se platesc , indiferent pe cine se arunca vina din pozitia de presedinte .
Rusia nu are nevoie de debarcare in Romania, face ce vrea aici atata timp cat e PSD (FSN) la putere.
voi raspunde la cele 3 intrebari:
1. indiferent d justificari,agresiunea ruseasca impotriva ucrainei,careia i-a garantat frontierele in schimbul renuntarii la armele nucleare,e o manarie de cea mai joasa speta; face parte din ciclul ”daca te predai iti salvezi viata” apoi te punem la zid spunand ”cine e de vina ca esti prost?”
evident,rusul va spune ca ucrainienii [din estul tarii] insisi i-au cerut protektia…. un sofism penibil.
2.actuala clasa politica ne-a lasat fara armata.odata mai mult,romanul va fi carne de tun. sobolanimea de la conducere va disparea cand primele bombe rusesti vor lovi bucurestiul
3daca in prima ora de conflict TOATA conducerea romaniei va fi mitraliata de romani,probabil poporul se va bate,chiar si in izmene,cum s-a batut la marasesti. daca nu,sa pofteasca armatele celor care au cumparat romania,sa se bata dumnealor pt ”investitie”. doar nu se asteapta RMGC sa moara soldatul roman pt redeventa de 4%…
A ajuns Baconschi la Buzau!
Penibilitatea nu are frontiere!
” Buzău e un fel de Crimeea. Aici nu a ajuns democraţia”
p’asta nu mi-ti-l uit din vara lui 2012 cand a scris: “Romani luptati pentru salvarea statului de drept. Eu ma intorc in 3 saptamani din concediu”
😆
“daca nu ne vor in Schengen , vom pune veto la intrarea Croatiei in UE ” tot din perlele marelui “telectual ” . Pretin cu altul de aceiasi masura . Preda care provaduieste politica fara etica , cheia nazuintelor clasei de mijloc . Astia sint “elita dreptei ” si se mai si lauda , vin laudati . 🙁
Fripturistul nu are cum sa fie uitat!
http://www.realitatea.net/baconschi-admite-ca-nu-trebuia-sa-le-scrie-delegatilor-pdl-folosind-mailul-de-la-mae_832993.html
Pe Iresponsabil il paste o saptamana grea! O Tratoria ceva, domnu’ VVP?
Una dintre cele mai bune analize citite astazi despre Crimeea:
http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2014/03/01/how-to-understand-putins-ukraine-strategy/?hpt=hp_t2
http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/dinu-zamfirescu-presedintele-consiliului-stiintific-al-iiccmer-fratia-politica-a-securitatii-ii-protejeaza-pe-marii-criminali-115717
Mda! Un penelist luminat! 🙂
Voi dormiti dar eu veghez . .)
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/mru-o-secesiune-a-ucrainei-poate-da-idei-oricui-nu-mai-exista-granite-sigure-327624.html#top_articol
Bine raspunsuri la intrebari . Are o viziune interna si internationala . Nu ca imitatile astea de zi cu zi de pe ecrane .
Unicul care pricepe ca Transnistria poate fi oricind a doua Crimea .
Si eu sunt treaza stef. Cu un ochi la tv, cu un ochi la computer, si cu un ochi pe carti 🙂 vegehem impreuna 🙂
+1
Urmaresc pe twitter #crimea. Au fost raportate 2 explozii in Simferopol.
buna dimineata,
postare noua – Revista presei – 3 martie / Zile grele – politicieni jalnici!