Guvernul Cioloș atacă abandonul școlar
09/07/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Salut initiativa ministrului Cristian Ghinea de acum doua zile de a supune dezbaterii publice programul menit sa reduca abandonul scolar in Romania. Spun asta pentru ca nimic nu poate fi rezolvat daca beneficiarii directi, in principal comunitatile carora un program li se adreseaza, nu sunt implicate in acest proces. Asa cum nici o masura unica dictata de la Bucuresti nu va rezolva toate problemele care determina abandonul scolar. Poate ca intr-o scoala, un program de meditatii dupa orele de clasa si o masa calda ar avea efectele dorite iar in alta scoala, un microbus care sa duca copiii din sat in sat ar fi mult mai efficient. Asa cum si publicul, societatea civila, pot avea idei constructive in demararea si succesul acestui program.
Mai important insa este faptul ca ministrul nu se grabeste cu impunerea programului si lasa publicul, specialistii (profesori, educatori, psihologi, etc) sa isi spuna parerea asupra subiectului. Prefer o implentare relativ lenta a unui program bine construit decat un program lansat rapid, in fata camerelor de vederi, dar care sa nu produca rezultatele scontate dar care sa sifoneze bani in nestire si sa mai dea o gura de oxigen firmelor abonate la contracte cu statul.
In Romania problema abandonului scolar este veche si mai intotdeauna a fost ascunsa sub pres. Inainte de 1989 nu discuta nimeni despre acest subiect iar abandonul scolar, exprimat pe atunci prin absentele nemotivate ale elevilor, era rezolvat prin decizii administrative: amenzi pentru parinti si in unele cazuri scoala de corectie in cazul elevilor delicventi. Dupa 1990 problema a continuat sa se acutizeze fara ca nimeni sa faca nimic concret pentru a rezolva cauzele care determina fenomenul. Mai multe guverne au incercat sa resolve simptomele fara a intelege motivele pentru care abandonul scolar crestea in intensitate.
Programul “cornul si laptele” a incercat sa impuste doua pasari dintr-o singura lovitura: sa arate preocuparea guvernului Nastase pentru copii si astfel sa-I slefuiasca imaginea premierului de atunci, dar si sa incerce oprirea abandonului scolar in clasele primare. Masura s-a dovedit inefectiva si a consumat bani de la buget fara sa dea nici un rezultat concret. Cel mult a imbogatit firme alese pe spranceana si care au livrat nu de putine ori produse substandard.
Programul construirii salilor de sport la sate fara apa si canalizare lansat de Elena Udrea s-a inscris in acelasi mod de operare: sa dea un impuls de imagine unui ministru contestat si sa incerce tinerea copiilor in scoala ptr ca au unde sa practice un sport. Si acest program a fost un esec caci ce folos ca s-au construit cateva sali de sport (cu devize uriase si cu finantare de la bugetul de stat) care au fost inaugurate cu mare tam tam, daca aceste sali nu aveau incalzire centrala, curent electric si la prima ploaie s-au transformat in piscine?
Sa revenim insa la problema abandonului scolar. Acesta este doar una din problemele cu care se confrunta invatamantul romanesc. As enumera inca cateva probleme, poate la fel de importante: lipsa fondurilor adecvate ptr imbunatatirea bazei materiale (scoli incalzite iarna, manuale carora nu le lipsesc copertile, etc) si ptr o salarizare adecvata a cadrelor didactice calificate, lipsa consilierilor psihologici in unitatile de invatamant si neimplicarea parintilor in educatia copiilor. Daca insa ne uitam la aceste probleme putem vedea in ele si unele din cauzele abandonului scolar: lipsurile material institutionale combinate cu lipsurile materiale (saracia) individuala si indiferenta parintilor si a cadrelor didactice.
Lipsurile financiare institutionale sunt mai greu de rezolvat de la bugetul de stat. Atata timp cat veniturile statului sunt mai mici decat cheltuielile, atata timp cat risipa fondurilor guvernamentale si ineficienta aparatului de stat vor continua, nu vor exista bani nici pentru modernizarea scolilor, nici ptr majorarea salariilor profesorilor. Problemele individuale merita insa mai multa atentie pentru ca ele nu pot fi rezolvate doar prin programe guvernamentale sau cu ajutorul ONG-urilor. Exista din punctul meu de vedere doua aspect ale neimplicarii parintilor in educatia copiiilor: dezinteresul generational fata de educatie si ideea ca in viata conteaza sa fi smecher si sa te imbogatesti prin orice mijloace. Atata timp cat modelul smecherului “ajuns” caruia manelistii ii inchina cantari va domina peisajul cultural al Romaniei dezinteresul fata de educatie va continua.
Avem de-a face cu o combinatie letala: saracie, lipsa de educatie, dispret pentru intelectuali, coruptie, heirupism si goana dupa imagine calpa a politicienilor. De aceea cred ca demersul ministrului Ghinea trebuie nu doar salutat dar si sprijinit. Este un pas mare in directia corecta menita sa insanatoseasca sistemul de invatamant romanesc.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut
Legat de discutile la postarea anterioara , confirm ca si in Italia se poate platii doar cu bani gheata la consulatele romanesti .
Am tot incercat sa inteleg de ce NU au progresat timp de 26 de ani (daca progres se poate numi trecerea de la plata fara chitanta la plata cu chitanta ) .
O singura explicatie . O stia si Theophyle . Se fura (banii gheata nu lasa urme ) . Iar seara se completeaza un alt chitantier unde sumele incasate zilnic sint mult mai mici . Evident ca acest furt are o gramada de complici . Pe filiera consulat-ambasada – MAE .
Identic cum se procedeaza la vami (e plina presa de vamesi saltati cu mascati) si unde spaga incasata se distribuie ierarhic pina la Directia Generala a Vamilor din ANAF . Blaga (daca ar fi strans de c…ie) ar putea explica mai bine cum a facut averea . 🙂
Legat de articolul lui @clemy
Problemele romanesti provin din prapastia colosala existenta intre sat si oras .
Atit comunismul cit si “capitalismul” de dupa , au punctat doar si exclusiv pe orase . Nici o strategie de dezvoltare sateasca care sa duca la cresterea nivelului de trai al taranilor .
In RSR mergeau la oras sa faca scoala , sa munceasca , acum emigreaza in masa pentru exact aceleasi motive .
Satul romanesc a fost abandonat in programele statului . Cu cornul , laptele , terenul de fotbal nu invingi emigrarea (la oras cindva , in strainatate acum)
Nimeni nu a avut interes sa incurajeze initiativa privata la sate .
– Programe ca “prima casa ” sint fara posilitate de implementare la sate deoarce nu exista industrie , locuri de munca .
– Daca adaugam problema perena a fondurilor pentru agricultura unde doar barosanii primesc bani iar palmasul nu poate nici macar sa cumpere o amarita de motosapa ( o are oricare taran , pardon fermier din vest) , e clar ca realitatea de la Ciorogarla e una si total diversa de ce vad onorabilii puscariasi 🙂 din Casa Poporului .
Mai profund 🙂 avem un buget de stat construit mereu de 26 de ani pe alte prioritati decit au avut TOATE STATELE OCCIDENTALE dupa 1945 .
La noi , salarii bugetari si pensi ca constanta de zeci de ani .La altii (dupa 1945) imprumuturi NERAMBURSABILE taranilor pentru achizitionarea de masini agricole , strategii de adus apa potabila , canalizarea si irigarea terenurilor .
Caz real , din 1965 (20 ani dupa raboi) in satul unde locuiesc , sub trotuarul de pe strada e canal de irigatii care serveste tot satul .
Rosile , castravetii , gogosarii de pe tarlaua proprie rid multumite in fiecare seara pentru apa care le uda desi sint 40 de grade la umbra . 🙂
Gata ca se topeste de caldura si tastiera (desi aerul conditionat e la maxim ) 🙂 🙂
salut, Stef 🙂 Noi facem imprumuturi rambursabile (de catre popor), pentru generalii de carton gen Oprea, nu pentru combatut abandonul scolar ori investit in agricultura (care va ajunge sa fie detinuta de firme straine). Iti pot garanta ca scoala la sat aproape ca nu exista, putinele sate care au cat de cat o scoala functionala (pana in clasa a VIIIa) sunt cele aflate la o distanta relativ apropiata de un oras (maxim 30 km), pe un drum national relativ bine intretinut, pe care exista macar un autobuz regulat o data la doua ore. In rest, Dumnezeu cu mila, si primarul cu VMG-ul 🙁
Satul unde locuiesc :
– gradinita
– scoala elementara (4 ani)
– scoala medie (pina la clasa VIII)
– fabrica de ferestre
– fabrica de mobila de bucatarie (locul II in Italia) ( e multinationala , cifra de afaceri 150 milioane euro)
– fabrica de incaltaminte
– fabrica de haine
– atelier reparatii auto (doua )
– fabrica de ceramica decorativa
– COOPERATIVA AGRICOLA !!!!!!! 🙂 🙂
NOTA in afara de fabrica de mobila de bucatarie ( 7 hectare de hale , 500 angajati) restul (nu am enumerat tot din lipsa de memorie 🙂 ) sint toate IMM . Max – 15-20 angajati.
In 1945 , satul era :
fara asfalt , fara apa potabila (cu fantani) si fara canalizare . In 1965 , toate acestea erau rezolvate definitiv . In doar 20 ani dupa razboi .
Asa se pricepe mai bine . Diferentele de prioritati (post 1945) au creat diferente colosale de nivel de trai si industrializare intre IT si RO.
Planul Marchall, Stef. La noi a fost doar planul Iliescu: “aveti grija cu cine impartiti placinta” .
https://www.youtube.com/watch?v=DDIzVvImOws
Salut
La scoala .. platesc parintii 50-100 euro ca sa poata avea pretentii la profesori , sa ceara calitate la educatie etc ?
Din 1990 in Italia .
Nu am platit un euro la scoala ficei , la operatia nevestei , la controalele fiscale (2) .
Eu nu am avut ocazia sa o vad (spaga) . Desi exista dar la chestile groase , mega proiecte , mega finantari . Adica acolo unde e politicul bagat si partidele . 🙂
nu la spaga ma refer ci la forma de invatamant . cel public e gratuit 100% ? nu au si ei vreun bostan pe acolo cu idei marete ?
Gratuit
Doar la universitate se plateste o “contributie” calculata in baza venitului familiei studentului . Incepe de la 0 euro si se termina undeva la 400 euro/an .
interesant http://www.comisarul.ro/articol/mesaj-incredibil-primit-de-calaul-lui-ponta-din-pa_801192.html
Homo soveticus, was “a negative selection process that first physically eliminated the best and the brightest and then nurtured doublethink, suspicion, isolationism, and dependence and discouraged independence of thought and action.”
Omul sovietic,a fost ” procesul de selectie negativa care la inceput i a eliminat fizic pe cei mai buni si mai capabili apoi a incurajat dubla gandire,neincrederea,isolationismul si dependenta si a descurajat independenta de gandire si de actiune”
citat din cartea “inventarea rusiei” de a. ostrovsky
inlocuiti “omul sovietic” cu “omul nou” de la noi si avem al naibii de multe explicatii,inclusiv situatia invatamantului
scuze,
buna ziua
Salut. Caetismul asta a fost aplicat de stanga americana in cazul minoritatii de culoare.
http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/romania/articles/brexit-remainers-romania-is-offering-to-adopt-a-brit/ 😀
concluzia lui cristian unteanu despre romania&summit-ul de la varsovia
Pe ansamblu, România a câştigat. Să vedem acum, în imediat, cum vor şti, vrea şi putea gestiona tot acest set de probleme de către politicienii de acasă. Teama mea, poate fondată, este că este posibil ca aceste teme să intre în malaxorul dezbaterilor electorale, umplând totul de noroi şi aducând discuţia majoră în derizoriul în care evoluază cea mai mare parte a clei noastre politice. Dacă va fi aşa, atunci degeaba am venit la Summit şi ca atare, cu anticipaţie, vă promit scuze publice că v-am propus acest articol.
O definitie britanica a Rusiei lui putka. Hotnews a semnalat-o, contine elemente clare, legate bine si unele noi f interesant prezentate.
http://www.publications.parliament.uk/pa/cm201617/cmselect/cmdfence/107/107.pdf
Buna seara prieteni.
Salut clemy
USA tot mai violenta .
Sustinatorii romani a liberarizarii vanzarii armelor de foc , tac chitic si in totalitate .
@Stefane, aici nu sunt de acord. Eu sunt o sustinatoare ardenta a celui de-al doile amendament al Constitutiei, adica dreptul la portul armelor. Sunt zone intregi in SUA in care nu exista nici un fel de probleme cu violenta si unde toata lumea detine arme. Ce vedem acum este o tensiune rasiala alimentata cu sarg de media si de stanga liberala cu binecuvantarea Casei Albe. Victimele cele mai frecvente ale acestei violente sunt de fapt minoritatile: negrii si mexicanii (folosesc mexican in sensul larg de vorbitori de limba spaniola), urmati de albii saraci. As putea sa scriu un intreg expozeu pe marginea acestei situatii. As putea scrie pe larg despre cartierele sarace locuite aproape in totalitate de minoritati si in care rata criminalitatii este uriasa, crimele, atacurile si razboaiele intre bande criminale ptr controlul terenului destinat prostitutiei si comertului de droguri sunt un eveniment curent. Si desi toata lumea cunoaste vinovatii nimeni nu sufla o vorba.
Nu cred ca exista saptamina fara impuscati .
Copii intre ei , elevi , studenti , angajati care fac “ordine” la fostul loc de munca . + politisti care impusca ca la balamuc . E o societate violenta dar poate asta vrea sa ne comunice “media” .
Stefane, repet, exista violenta dar nu este generalizata si presa “alege” evenimentele pe marginea carora face tam-tam. Sa-ti dau un exemplu din California de azi unde trei negri au fost impuscati de un necunoscut (probabil tot un negru) in fata unui magazin de bauturi alcoolice. Fireste, asta a fost trecut la “fapt divers” de catre presa. Sunt zone de violenta iar presa alege sa popularizeze acele evenimente violente care se potrivesc naratiunii: albii sunt rasisti si armele de foc sunt radacina tuturor relelor din societatea americana. Vinovatul principal ptr aceasta situatie: barbatul alb heterosexual. Iar daca avem de-a face cu un politist care a impuscat/omorat un negru, se dezlantuie uraganul. Daca un negru a omorat un alt negru in ghetou toata lumea tace, comunitatea in care violenta este mod de viata nu sufla o vorba de teama represaliilor propriilor cetateni si ptr ca oamenii nu vor sa fie etichetati drept ‘suflatori”, politicienii care reprezinta comunitatea nici macar nu se sinchisesc, pastorii care altfel urla la televizor impotriva rasismului privesc in alta parte, etc. etc.
http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-san-bernardino-child-shooting-20160709-snap-story.html
Acesta este linkul la articolul cu pricina. de citit si comentariile ptr ca sunt extrem de instructive.
Off topic! Se vor planta pomii, gasca a facut rost de maruntis. Nasol, au devenit previzibili.
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21146559-primarul-general-gabriela-firea-sustine-nu-39-ordonat-39-taierea-vreunui-copac-din-bucuresti.htm
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-10-iulie/47836/