Gruparea rusă şi multiplele grupări occidentale
14/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Poate nu as trata subiectul daca nu vizionam ieri pentru cateva minute emisiunea lui Robert Turcescu, emisiune la care a participa un domn ciudat, devenit si mai ciudat in clipa in care a inceput sa debiteze un sirag de perle de mult uitate de majoritatea noastra, ma refer la “tovul” Mircea Popa, secretarul fundatiei romano-ruse, sau asa ceva.
***
Intotdeauna in trecutul Romaniei au existat “grupari” antagoniste, care sustineau si au fost sustinute de forte din afara tarii, care mai intotdeauna si-au slujit interesele proprii si mai putin cele romanesti. Cand conjunctura internationala a fost una care unea interesele “gruparii straine” cu interesele Romaniei si alegerea romanilor a fost corecta s-au produs salturile, care au dus la progres politic si de multe ori cel social si economic.
Din punct de vedere politic, intotdeauna aderenta la o grupare sau alta se manifestă transpartinic, adică adună aderenţi din întregul spectru politic. Sunt sigur ca proiectarea apartenentei pro-ruse in stanga spectrului politic sau apartenenta pro-occidentala in dreapta acelui spectru este o greseala majora, desi majoritatile, cel putin teoretic, ar trebui impartite in acest fel. Teoretic, da – practic o analiza atenta ar arata lipsa de omogenitate politica foarte clar, inclusiv manifestările transpartinice.
Asa cum am mai scris (vezi seria de articole despre rusofilia romaneasca si romanofobia ruseasca din bibliografia de mai jos), evenimentele care au dus la dezvoltarea acestor doctrine politice au fost indelungate si de multe ori propulsate de patrioti romani si / sau de evenimente istorice care nu puteau fi ocolite. În 1711, prin semnarea tratatului de la Luţk cu Rusia, Dimitrie Cantemir inaugura o opţiune politică de durată în efortul de emancipare a Principatelor. Motivaţia confesională predominantă a acestei opţiuni – alternativa era alianţa cu Imperiul Habsburgic, pe care a tatonat-o o vreme Constantin Brâncoveanu – nu poate scăpa ochiului de azi. De altfel, elitele politice româneşti nu erau unice în această privinţă. Cele greceşti au mizat pe aceeaşi carte confesională. Revoluţia franceză din 1789 are rolul, considera Pompiliu Eliade în influenţa franceză asupra spiritului public în România, de a înfiripa o “partidă“ naţională sau franceză. Franţa revoluţionară şi napoleoniană zdruncina din temelii vechea ordine, iar acest lucru are impact la Bucureşti şi Iaşi.
Politica europeană a găsit, într-o primă etapă, Franţa alături de Imperiul Otoman, ceea ce a făcut Rusia suspicioasă faţă de acţiunea franceză în Principate. Un grup de boieri munteni şi moldoveni năzuiesc la independenţă şi-şi pun nădejdile în Franţa. Ei trimit în 1800 un mesager la Paris, pe boierul Nicolae Dudescu, cel ce va uimi oraşul cu extravaganţele sale, pentru a-l încredinţa pe Napoleon de revendicările româneşti, inclusiv unirea şi independenţa. Este reprezentantul unei “partide“ naţionale sau franceze, aşadar occidentale, care se ridica împotriva perspectivei ocupaţiei ruseşti. După 1822, Principatele intră, prin târg între marile puteri, la „schimb“ cu Grecia, în sfera de influenţă exclusivă a Rusiei. Regimul regulamentar nu este altceva decât o pregătire a anexiunii ruseşti. În asemenea condiţii intervine contrareacţia, tradusă prin consolidarea „partidei“ naţionale şi întărirea orientării filo-occidentale. Eliberarea de protectoratul ţarist, instituit prin pacea de la Adrianopole (1829), a devenit o revendicare tot mai puternică şi de largă audienţă socială. „Anul 1848 a devenit un punct de referinţă, în care a fost înmormântată orientarea spre Rusia“, spune istoricul rus V.N. Vinogradov. Iar Eugen Lovinescu afirmase înaintea acestuia că Revoluţia de la 1848 a răsturnat “axa vieţii noastre de la Răsărit la Apus“. Simplificând lucrurile, farul călăuzitor devine Apusul, Franţa pentru Principate, Austria şi Germania pentru românii din Transilvania.
După 23 august 1944, pe fondul prezenţei armatei sovietice şi al ocupării ţării, o “elită alternativă” şi-a asumat treptat frâiele puterii şi a început sovietizarea societăţii româneşti. Elita comunistă subordonată Moscovei era “rulată“ la conducerea ţării în funcţie de voinţa centrului imperial. Era o deosebire între această nouă “partidă“ rusă şi mai vechile sale formule. Spre deosebire de ea, cele precedente erau recrutate din sânul celor tradiţional naţionale şi nu construite – dar, este drept, sprijinite puternic – şi întreţinute ca simple prelungiri ale celor imperiale propriu-zise. Această evidentă lipsă de legitimitate naţională, care ţine de supravieţuirea la conducere, este şi unul dintre motivele revoltei elitei comuniste româneşti la începutul anilor ’60, care a culminat în primii ani ai lui N. Ceauşescu si ocuparea Cehoslovaciei.
Opoziţia lui Ceauşescu la „perestroika“ era conformă aceleiaşi logici a „partidei“ ruse, argumentându-se că astfel este distrus comunismul, adică liantul indestructibil ideologic şi geopolitic între România şi Rusia Sovietică. Aşadar, era un protest raţional al „partidei“ ruse din România, care era astfel condamnată la dispariţie istorică în timp. Este mai mult decat clar că o “partidă“ rusă a continuat să existe, chiar să prospere economic, tocmai datorită asemănării între România şi Rusia în privinţa căilor de trecere la capitalism, un segment compozit (foşti nomenclaturişti, intelectuali de stanga care simulau dreapta, idealişti comunişti, nostalgici ai fostului regim care le asigurase un gen de buna-stare, politicieni marginali sau teleghidaţi, mici negustori care se doreau mari capitalisti, etc.) legându-şi speranţele de menţinerea Rusiei ca pol mondial de putere.
Astfel, acest segment considera că îşi va putea menţine locul deţinut, dacă nu să-şi optimizeze rolul în societate. Întrebarea este dacă această miză geopolitică determină o atitudine pasivă sau activă. Orientarea geopolitică a României este poate un indicator slab al atitudinii acestei “partide“ ruse difuze, pentru că efortul de aderare la NATO, în secundar la Uniunea Europeană, a fost concomitent unei poziţii de apropiere (simulate sau nu) a Rusiei de Occident. Pentru a nu mai adăuga faptul că în primul deceniu după prăbuşirea U.R.S.S., până către 2000-2002, Rusia a fost în stare de slăbiciune cronică, în retragere imperială şi într-o acţiune deliberată de apropiere de NATO.
De atunci si pana astazi lucrurile s-au dezvoltat intr-o sinusoida continua, cand de o parte si cand de cealalta. Astazi evenimentele curente si revenirea Rusiei in forta pentru asi solicita “drepturile” de super-putere incep sa tulbure apele si in Romania si in curand ii vom vedea pe membrii acestei partide de la fostii “trocaderisti” si pana la guvernantii actuali, de generalii de intendenta, securistii in rezerva si gaşca lui Ponta-maximus vorbind si actionand corespunzator cu noile vremuri pe care le petrecem astazi.
“Dezlipirea” sau “lipirea” de Rusia si atenuarea sau sporirea influentei “gruparii ruse” se va juca dupa mandatul lui Basescu si sunt complet dependente de alegerea electoratului roman.
Singura mea speranta consta in evolutia unei grupari europene intr-o partida national romaneasca, integrista in geografia rasariteana, care cunoaste cu prisosinta binefacerile de la rasarit, suficient de matura in sperantele dinspre occident si se poate dezvolta sub umbrela europeana, deja acceptata de statele vecine. Lucrurile sunt dificile si vor lua timp, personal cred ca voi fi deja ulcele pana atunci si totusi asta este singura cale pe care romanii trebuie sa o urmeze, cel putin cei care se gandesc si la viitorul copiilor lor in aceasta tara.
Bibliografie, note si citate:
- Politeia – O istorie a relaţiilor ruso-române – 9 articole
- Politeia – Alianţe sau vasalitate – filiile şi fobiile ruso-române – 3 articole
- Dr. Mihail E. Ionescu – “Partidele“ imperiale în istoria naţională
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Rusii ne-au adus numai nenorociri.
Aici, un secol (1812-1916) de comportament rusesc vis a vis de romani :
http://romania-rusia.info/Romania1812.asp
Sigur ca in toate timpurile s-au gasit cozi de topor.
“De la Nistru pân’ la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s-a
Că nu mai poate străbate
De-atâta străinătate.
Din Hotin si pân’ la Mare
Vin Muscalii de-a călare,
De la Mare la Hotin
Mereu calea ne-o atin;
………………………………..
Cine-au îndrăgit străinii
Mânca-i-ar inima cânii,
Mânca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.
Stefane, Maria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ Arhimandritului
Toata grija schitului,
Lasa grija Sfintilor
In sama părintilor,
Clopotele să le tragă
Ziua ’ntreagă, noaptea ’ntreagă,
Doar s’a ’ndura Dumnezeu
Ca să-ti mântui neamul tău!
Tu te ’nalta din mormânt
Sa te-aud din corn sunând
Si Moldova adunând.
De-i suna din corn odată,
Ai s’aduni Moldova toată,
De-i suna de două ori
Iti vin codri ’n ajutor,
De-i suna a treia oară
Toti dusmanii or sa piară
Din hotară în hotară,
Indrăgi-i-ar ciorile
Si spânzurătorile!”
Mihai Eminescu, Doina
de unde / de când îi poza? 🙂
Summitul NATO, Bucuretsi 2008 ?
am un album cu Romanovii – pozele familiei ultimului ţar
printre care unele cu “vărul” Wilhelm al II-lea şi cu ţarul şi cu prinţesele
toată lumea zâmbind drăguţ ca în fotografiile de familie – dar, având în vedere ce a urmat, pozele în cauză par tare sinistre
să vedem cum va fi percepută poza asta peste vreo cinci ani …
depinde cine o sa devina urmatirul presedinte american. Totul depinde de el. Singurii care “vorbesc” ruseste sunt americanii conservatori si atunci Putin o sa fie trimis sa joace tzurca. vezi ce le-au facut statelor BRICS in numai 3 ani. Aproape ca i-au falimentat.
Economia duduie dar consumul de energie scade : 🙁
“Nuclearelectrica a scos la vanzare un pachet urias de energie la pret redus.
Practic, acum a ajuns sa vanda aproape de pretul de cost, ceea ce nu este in avantajul companiei, mai ales ca oferta vizeaza un contract pe doi ani, perioada de livrare fiind martie 2014-martie 2016. Potrivit unor surse din piata, la aceasta oferta ar putea raspunde ArcelorMittal, unul dintre marii consumatori care fac presiuni puternice pentru reducerea pretului final la energie.
Nici Hidroelectrica nu este intr-o situatie prea fericita, ajungand sa vanda energie la preturi apropiate de costul de productie. De multe ori, nici la aceste preturi nu reuseste sa vanda.”
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-16818084-nuclearelectrica-scos-vanzare-pachet-urias-energie-pret-redus.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16819313-averile-ascunse-infractori-numele-rudelor-vor-confiscate-romania-directiva-macovei-fost-adoptata-consiliul.htm
De aia turba astazi impotriva lui Macovei tarfa aia sovietica de la pesde, Cretu
Dac-ar fi singura dama care o ataca, ar fi parfum! 🙂
salut!
Bravo Monica Macovei! Chapeau pentru activitatea din afara! 🙂 Pacat ca asta se plateste cu pactizarea rusinoasa cu fesenistul Blaga, insa…nimeni nu e perfect, nici macar Monica Macovei. Astazi insa, un mare Bravo pentru succesul european ! 🙂
City, perfectiunea (umana) nu este,generic, relevanta, este doar un stadiu elevat intr-un determinat moment al existentei noastre, in politica nu este atinsa niciodata pentru simplu motiv ca aceasta este un permanent compromis intre aspiratii si capacitatea practica de a le indeplinii (atinge). Macovei nu ar fi reusit niciodata sa isi indeplineasca (puna in practica) target-urile decat innauntrul unei structuri politice, si aceasta s-a intamplat a fi PDL-ul. Cu minusurile si plusurile sale, aceasta structura a pus-o in situatia de a se afla acolo unde si-a putut atinge obiectivele. Realitatea cotidiana este, helas, mai prozaica si mai putin “perfecta” decat ne-am dori
asta-i viata. Mici Basescu nu e perfect, darmite Monica Macovei! E de salutat, de aplaudat si de laudat efortul ei in PE si reusita de azi! Nu “perfectiunea” e aici insa deficitara, ci…caracterul. Dupa ce l-ai atacat pe Blaga si partidul de fesenisti, sa inchini steagul pentru inca un mandat de europarlamentar e….
Insa sa ne bucuram de reusita si sa uitam, macar pentru azi, de partea nevazuta a stelei.
buna seara
sa fie pusa in discutie “alternativa” est vs vest a rtomaniei astazi arata cat de rudimentara ,corupta si proasta este societatea romaneasca;
nu mi vine in minte decat o “spusa”de-a lui c tanase
“davai ceas,davai mosie
harasho tovarasie”
Salut intamplator,
ini vine in minte, sper sa nu o si simtim 🙁
Seara buna
Stimati tovarasi si tovarase, am revenit .
Sper ca aveti pregatite creioanele si hartiile pentru a scrie rapoartele . 😆
Romania a fost mereu cu capul plecat fata de cine era mai tare . Pe vremea RSR , se pupa cizma sovietica .
Prin 2000 am incercat sa pupam pantoful occidental doar ca nenorocitii astia din vest cereau morala , etica , principii si strategii .
Ne dadeau si ne da bani gratis , ce nu a facut tot URSS in viata lui 🙂 doar ca cereau sa documentam facturile . 🙁
Pai atunci mai bine sa ne concentram pe tataia Putin ca asta chiar daca ne da ceva cu portia , nu cere socoteala .
Cel mult ne cere sa “daruim” poporului frate rezervele de gaz si petrol din Marea Neagra.
Care fiind a intregului popor se pot instraina prin un OUG rapid si fara resopnsabili . 🙁
PS. Azi Gazprom a semnat contractul cu firma italiana Saipem pentru constructia conductei (portiunea din Marea Neagra) South Stream .
Un mizilic 🙂 de 2 miliarde euro valoare si evident maine italienii or sa ceara/recomande /aprobe la nevoie , sanctiuni economice impotriva rusilor . 😆
Crimea e pierduta . O sustin de ceva zile si doar “optimistii” nu vor sa priceapa . 🙁
Asta ca sa reduc din chinurile ofiterilor din servicile sus mentionate in a cauta confirmarea informatiei . 🙂
http://www.ilsole24ore.com/art/finanza-e-mercati/2014-03-14/-saipem-si-aggiudica-appalto-2-miliardi-il-gasdotto-south-stream-155019.shtml?uuid=ABgam72
Articol in limba i-ta-li-a-na . 😆 Nu am gasit in rusa sau romaneste . Sa fiu scuzat . 😆
Si tot sa inteleg mai bine 🙂 actionistii South Stream sint :
– Gazprom cu 50 %
– ENI (italiana ) cu 20 %
– Edf (franceza) cu 15 %
– Wintershall ( gernana) cu 15 %
Actionistii la North Stream (cealalta conducta strategica de gaz ) :
– Gazprom cu 51 %
– Ruhrgas (nemti din grupul EON) cu 15,5%
– Wintershall (nemti) cu 15,5 %
– Gas de France-Suez cu 9 %
– N.V. Nederlandse Gasunie (olanda) cu 9 %
Astia , toti occidentalii din afaceri cu rusii vor vota in bloc dar si individual pentru pedepsirea rusilor . 😆 😆
Buna Stef,
lasa Romania ca toti o stim deja de foarte mult timp. Vezi sluganica nemtilor a fracezilor si a nenorocitilor de italieni. care niciodat nu cred in nimic desi sunt credinciosi nevoie mare! Cand le arde curul ii chem pe maricani, cand nu-i doare nimic ii urasc si gonesc. Eu in locul lui Omama ii dadeam cul flit lui Merkel
te rog nu te mai juca cu tot felul de cuvinte. Vorbesc la cel mai serios mod! Ce dracu’ doar nu esti copil!
Am fost cindva , trebuie sa recunosc . 🙂
Bine , voi fi serios . Datele sint de prima mana .
Stef,
nu e vorba de date e vorba de bancurile nesarate pe care le faci cu “adrisanti” care imi pot pune blogul pe butuci foarte rapid. Am cam 50 de search pe zi si cam 200 de vizite, deci daca vrei sa ai unde sa comentezi fara goange!
problema e ca in vest,nimeni dar nimeni-ma refer la cetateanul”mediu”nu are nici cea mai mica idee despre miza crimeei sau in general despre pericolul rus;
e prea departe de ei,si aducand in discutie similitudinea cu “criza sudeta” e -pentru ei-mai putin interesant decat sexul ingerilor;rusii-ceva ce nu ii poate atinge,nu au idee
ba incep sa cred ca n-au dus-o prea rau sub ocupatia nazista/cu exceptia evreilor,dar oricum,mie mi se pare ca prin vestul “civilizat” se simte adiere de antisemitism
asa ca… nu ne ramane decat sa ne aliem cu polonea-zii si balticii si sa incercam sa rezistam
@intamplator,
exact asa imi termin rticolul de mai sus:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-16819163-lavrov-rusia-respecta-rezultatul-referendumului-din-crimeea.htm
Citez din articol : “Rusia nu are si nu poate sa aiba in plan o invazie a sud-estului Ucrainei sub pretextul ca drepturile rusilor, maghiarilor, bulgarilor si ucrainenilor trebuie protejate”, a declarat seful diplomatiei ruse”
Cit de consecventi sint rusii cu declaratile oficiale , se stie . 🙁
Un alt pasaj important : “daca Kosovo a fost un caz special, atunci si Crimeea ar trebui sa fie un caz special”
Nu exista 2 fara 3 si deci urmatorul pas va fi Transnistria .
Care in un mod sau altul trebuie legata de zona Crimea sa aiba fratii rusi un teritoriu continu , fara granite cu mama Rusia .
Asta e cam cum imaginez eu disputa (sustin asta de ceva zile ) :
Se vrea eliminarea Ucrainei de la Marea Neagra si inlocuirea ei cu Rusia .
Asa rusii pot face ce vor in marea asta (pina ajung la turci dar cu aia nu se poate glumi . Se pot face in schimb bune afaceri ca Blue Stream )
Daca adaugam si proaspatul contract pentru construirea South Stream (tot prin Marea Neagra) , zona devine extrem de pretioasa pentru rusi .
Iar daca rezervele alea de gaz si petrol din mare sint la o valoare inconfesabila , obligatoriu de ascuns sau voit subevaluate , e si mai clar ca pe linga nationalism , rusii au in cap groase afaceri .
Buna dimineata,
Postare noua – Sfârşit de săptămână – 15 martie / DW: Insectele tovarăşului Voiculescu