Groparii cercetarii si pomana in scarba
02/01/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Nu stiu cati membri si cititori al blogului lucreaza efectiv in cercetare. Subsemnatul a facut candva cercetare pura , in calitate de doctorand. De atunci, am inteles ca viata celor care sunt varful de lance al inovarii in orice domeniu (cei care fac cercetare fundamentala si aplicata) aproape ca nu mai exista in Romania, mai ales de cand alde madam Andronescu voia (si inca vrea) sa desfiinteze UEFISCDI si sa traga grosul banilor in curtea trepadusilor ei. Fostul director UEFISCDI, actual Ministru (Adrian Curaj) ar trebui sa stie exact cum merg treburile si cum vaca extrem de costeliva a cercetarii romanesti este mulsa de cei de la PSD (si nu numai).
Daca Guvernul Ciolos a acordat mai mult pentru cercetare (oricum, mult prea putin in comparatie cu standardele UE), se putea ca martafoii de la PSD, groparii cercetarii, sa stea cu mana in san si sa nu pozeze ei in salvatori?
Suma alocata de Ciolos nu e mare, insa e simbolica in raport cu ce a facut Ponta: “Cercetarea primeşte în plus 1,3 mld. lei, sumă ce pare mică dar care este mare în raport cu rolul ce i s-a rezervat cercetării în buget. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa ponderii cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare în PIB, 0,38% din PIB alocaţi cercetării în 2014 şi 2015″
De aceea madam Andronescu si haita pesedista s-au gandit sa pluseze, cu niste “scutiri pe venit” pentru cei care lucreaza in cercetare.
Fratilor, dati-mi voie sa o strig public: veniturile cercetatorilor reali (nu ale profesorilor plagiatori de la PSD) sunt atat de mici, incat scutirea de impozitul pe venit nu insemna nimic, insa are menirea de a creea ideea ca groparii cercetarii sunt acum salvatorii ei!
Tipic….pomana in scarba!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua!
Cercetatorii nu au nevoie de un statut special, doar de 1% din PIB si de un sistem corect de acordare a finantarii. Ceea ce nu o sa avem.
Buna ziua
Un an cu sanatate si -cred-ca va fi un an in care va fi multa nevoie de lamai
Cercetarea-stiu ca mai exista niste “nebuni frumosi”care se incapataneaza sa creada in cercetare
Cei cativa pe care ii stiu desi au salarii absolut jenante,nu se plang de asta
Se plang de lipsa fondurilor pentru cercetare,de dotari
Cu “salariul”se mai descurca-cei putini pe care ii stiu-reusesc sa se agate de ciozvarte din proiecte finantate de EU si castigate de granzii europeni
Problema lor este ca nu reusesc,nu pot -de fapt-din lipsa “infrastructurii” sa ptezinte proiecte eligibile
Toti s au bucurat cand dl Curaj a fost numit ministru
Sa speram ca dl Curaj nu ii va dezamagi pe ultimii mohicani ai cercetarii romanesti
Si ,last but not the least,sa speram ca ELI va demonstra ca romanii au apetit pentru cercetare,desi drumurile spre un proiect al sec XXI sunt de sec XIX
Si da,nu de “scutiri de impozit”au nevoie acesti oameni;cercetatorii-atatia cati mai sunt-nu de impostori au nevoie
Buna ziua!
Are balta … peste! Stai si te crucesti de cati `gropari` sunt:
http://m.adevarul.ro/news/eveniment/povestea-colonelului-sts-primit-spaga-30000-euro-sediul-guvernului-numara-i-aci-ma-rog-eu-numara-i-frumos-intelegis-1_5687812037115986c60c8c43/index.html
Povestea colonelului STS care a primit şpagă 30.000 de euro lângă sediul Guvernului: „Numără-i, mă, aci, te rog eu! Numără-i frumos, înţelegi?“
Ştefan Enache, cunoscut ca Fane, ofiţer activ cu gradul militar de colonel în cadrul UM 02999 – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, la data faptei, a fost trimis în judecată, pe 29 decembrie 2015, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Ofiţerul era de mai mulţi ani în Guvern şi sî lăuda cu relaţiile sale. Potrivit acestuia el se ocupa de interceptări şi bruiaj. Stenogramele din acest caz dezvăluie fapte de corupţie fără precedent.
Buna ziua!
Cred ca pe langa aroma propagandistica a masurii se ascunde dorinta borfasilor din mediul politic si universitar de a scapa de impozite. Probabil ca o persoana care are titlul de doctor si preda cateva ore la o universitate va putea pretinde linistita ca face cercetare si va beneficia de scutirea cu pricina. In conditiile astea, maharii din invatamantul universitar vor putea angaja pe spranceana persoane care vor sa scape de impozitul pe venit (nu doar de impozitul pe salariu, daca am citit bine anuntul). Sa inteleg ca un dr. Copy-Paste oarecare va scapa de impozit inclusiv pentru banii primiti din dividende, participarea la sedintele diverselor AGA etc.?
Corect ar fi sa se mareasca lefurile celor care fac intr-adevar cercetare. Iar daca se doreste scutirea de impozite, sa se aplice doar pentru veniturile provenite din activitatea efectiva de cercetare: daca persoana are alocata in fisa postului 60% din activitate pentru cercetare, sa se aplice scutirea pentru 60% din salariu, nu pentru “venituri” in general.
Sever Voinescu noul director al Dilemei Vechi! Ma gandesc sa-mi fac abonament. El mereu si-a cautat locul si asta i se potriveste.
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-20700832-sever-voinescu-fost-numit-redactor-sef-revistei-dilema-veche-gasit-dilema-orchestra-perfecta-sunetul-dilemei-ramane-acelasi-presa-culturala.htm
Salut 🙂
Ecaterina Andronescu a fost ministru , element de nadejde al PSD , e decorata cu cea mai inalta distinctie romaneasca , Steaua Romaniei . De dinsa scrieti voi ?
Atunci ori discutam despre care sint valorile reale in o tara normala , ori ne retragem tacuti in fata geniilor carpatine care au umplut toate tomberoanele societatii . Inclus viata academica .
Din pacate cercetarea romaneasca e ca un banc. Sublima , mareata dar inexistenta .
http://www.realitatea.net/cercetatorii-romani-au-descoperit-celulele-care-pot-reface-orice-organ_737761.html
“Această cercetare a fost făcută din entuziasm. Parţial din buzunar, daca vreţi, ca să fie un răspuns corect. Colegii mei vă pot spun că dacă avem nevoie să cumpărăm ceva, dau bani de la ei”, a declarat Laurenţiu Popescu, directorul Institutului “Victor Babeş”.
La Multi Ani ! 😀
Mi am adus aminte de o intamplare din studentie
Aveam cativa profesori dupa care ne “potriveam ceasul”/intr-o zi unul din ei intarzie la curs cateva minute/intra si incepe”domnilor studenti va rog sa ma scuzati pentru intarziere,am fost chemat pentru a semna pentru o prima de 125 lei,pentru activitatea de cercetare/am refuzat,eu in viata mea n am primit bacshish”
Cred ca asta incearca gashcarii din parlament,sa mituiasca
Buna seara si La multi ani inca odata!
Cercetarea romaneasca a fost aproape obliterata ptr ca astfel sa nu fie stanjeniti cei care si-au cumparat diplomele. Va trebui mai mult decat simbolica majorare de buget operata de Ciolos ca cercetarea romaneasca sa inceapa sa isi revina.
Bună seara!
Cei care mai vor să facă treabă, în „sistem”, doar ei știu în ce condiții își desfășoară activitatea! În condițiile în care ești pus să „bifezi” niște „rubrici” într-un „excel” și plecările tale „afară” se reduc (în cel mai bun caz!) la astronomicul număr de 1 (una) pe an, cu finanțarea entității (facultate/departament/institut) de care depinzi, iar finanțarea îți asigură maxim 1000 de euro (fonduri pentru deplasare+cazare+diurnă+taxă de participare), cum să „subviețuiești” când, spre a publica în reviste ISI (cei din „breaslă” știu despre ce este vorba) trebuie să „vii cu bani de acasă” (dacă ești norocos ca în domeniul tău să fie o asemenea revistă, care, detaliu extrem de relevant, să te mai și „publice”!), iar aceste „standarde” le-au „implementat” indivizi care habar n-au ce însemnă ISI (în sensul că NU au publicat vreodată așa ceva!)!… Iar, dacă tot vorbim de „proiecte” de cercetare, fără să fie vina (exclusivă) a lui Curaj, știe cineva câte „încrengături” există între ăia de primesc (mai mereu) finanțări de la UEFSCDI (sper să nu fi „uitat” vreo „literă”)??? Eu m-am lămurit de vreo 8 ani și, din păcate, ultimele „evenimente” (din anii 2009-2015) mi-au dat dreptate…
buna dimineata tuturor 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-3-ianuarie/43088/