Geopolitica: Crimeea – o problemă internaţională
09/08/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Publicat de †Theophyle in data de 27.02.2014
Ultimele evenimente din Ucraina si multitudinea problemelor starnite de aceste evenimente aduc Crimeea in centrul unor preocupari internationale si ale relatiilor in anii urmatori dintre UE, SUA, Nato si Federatia Rusa.
Puţină istorie
Cateva date despre istoria Crimeei, mai mult pentru cunostintele generale ale cititorului decat pentru contextul actual. Primele colonii grecesti apar in Crimeea prin anul 450 î.Hr. Cunoscută în lumea greco-romană drept Regatul Regnum Bosfori sau Bosforul Cimerian, peninsula a fost locuita de o populatie pestrita de triburi traco-cimeriene și scitice, greci si mai tarziu de romani. Incepand cu secolul al VI-lea apare o populatie proto-româna, care va rezista (intermitent) sute de ani pe acele meleaguri. Intre secolele VII-XII Bosforul Cimerian, deja cunoscut sub numele Chersonez, este ținta mai multor atacuri din partea slavilor. Populația proto-română din peninsulă, singura nemigratoare in aceasta epocă, se retrage în fața acestor atacuri fie în fortărețele Imperiului Bizantin, fie în Munții Crimeii. Aceste informatii destul de speculative sunt cunoscute cateva secole mai tarziu pe timpul invaziilor mongolo-tatare cand cativa sclavi al lui Haci Ghirai, mai tarziu intemeietorul Hanatul Crimeii, sunt capturati de polonezi si povestesc cronicarilor Marelui Ducat al Lituaniei despre istoria comunitatilor lor din Crimeea.
Ii vom reintalni pe românii din Crimeea pe timpul lui Stefan cel Mare, care casatorindu-se cu sotia a doua, Maria din Mangop sau Maria Paleologu, ii aduce ca zestre cetatea Mangop din Principatul de Theodoro (Gothia), mic stat grecesc din sudul peninsulei Crimeea, apărut în 120, in perioada de declin a Imperiului Bizantin și cucerit în 1475 de otomani. Ultimii apărători ai Mangopului în fața armatelor turco-tătare, apărători care au murit până la ultimul pe zidurile cetății, au fost ostașii lui Ștefan cel Mare, moștenitor al Mangopului.
A treia intalnire cu românii din Crimeea o vom avea cu mocanii “graniceri” stabiliti in Crimeea. Potrivit istoricului Ștefan Meteș, grupuri de mocani sibieni, însoțiți de mocani din Poiana Sărată, transhumau împreună, uneori nemaiîntorcându-se din acele zone sudice ale Rusiei europene, respectiv din Crimeea, unde atrași de clima blândă și perspective financiare prielnice, își întemeiau familii și achiziționau pământuri ramanad acolo pentru totdeauna.
Incepnd cu mijlocul secolului al XV-lea, cea mai mare parte a Crimeei face parte din Hanatul Crimeii (1441 – 1783). O parte din porturile din sudul peninsulei erau insa controlate de Republica Genoveză, care le inchiriasera de la Hanul tatar. În 1783 regiunea a fost anexată de Imperiul Țarist. În toate regiunile Hanatului Crimeii cucerite de ruși populația creștină stabilă era alcătuită din români. Rusia i-a mutat pe acești români în Munții Caucaz sau Siberia, uneori aducând în locul lor români din Basarabia, dar de cele mai multe ori înlocuindu-i cu ruși, sârbi, bulgari sau ucraineni. Ultimele sate românești din Crimeea au fost găsite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu au intrat decât marginal în cercetările etnologice făcute asupra așezărilor românești din răsăritul Nistrului în acei ani.
Crimeea este în final anexată de împărăteasa Ecaterina cea Mare în 8 aprilie 1783. Tot atunci sunt anexate şi celelalte teritorii ale regiunii Kuban şi teritoriul Taman. Lichidarea Hanatului Crimeii s-a făcut progresiv pentru a elimina ameninţarea pe care tătarii o reprezentau pentru flancul sudic al teritoriului rus. După anexare, prinţul Grigori Potemkin a dus o politică energică de colonizare a noilor teritorii.
Flota rusa din Marea Neagra
Trecutul
Inceputul flotei ruse din Marea Neagra a fost data de 2 mai 1783 , atunci când soseşte o prima escadrila compusa din cinci fregate si alte opt nave ale Flotilei din Azov aflate sub comanda Vice-amiralului Fedot A.Klokaciov. De atunci fortele navale din sudul Rusiei porta numele de Flota Marii Negre. Golful Ahtar, loc in care a stationat aceasta prima flotila, care în traducere însemna piatră albă, a fost redenumit printr-un decret al Ecaterinei cea Mare din 10 februarie 1783 în Sevastopol, care tradus ar insemna orasul cinstit. Eficacitatea Flotei Mării Negre ruse a fost incercata de marina otomană în războiul din 1787-1792, razboi in care turcii au vrut să recucereasca Crimea. Otomanii au fost invinsi de unul din marii strategi navali rusi din toate timpurile, amiralul Fedor F.Uşacov in 4 batalii consecutive – insula Fidonisi (3 iulie 1788), stramtoarea Kerci (8 iulie 1790), Tendra(28 august 1790) si Capul Kaliakra(31 iulie 1791).
Tratatul de pace de la Iaşi din 1792 reconfirma apartenenţa Crimeii la imperiul rus. Principalul obiectiv al Flotei Mării Negre din secolul al XIX-lea a fost cucerirea strâmtorilor care garantau accesul către Marea Mediterană , lucru care din fericire nu s-a intamplat. Războiul Crimeii (1853-1856) a silit imperiul rus să renunţe la aceste planuri şi în acelaşi timp la marea influenţă pe care o avea in Balcani şi la Gurile Dunării. Otomanii aliaţi cu Franţa, Marea Britanie şi Regatul Sardiniei au reuşit să respingă atacurile armatei ruse şi să ducă la restabilirea echilibrului de putere în sistemul politic european. Eşecul din Războiul Crimeii a reprezentat un punct de cotitură în viitorul Rusiei.
Din 1926, Rusia Sovietica a început o noua era a Flotei Mării Negre. Sovieticii au schimbat tactica de lupta navală fixându-se mai ales pe războiul submarin . În acest sens, înainte de debutul Celui de al Doilea Război Mondial, Flota Mării Negre va beneficia de 45 de submarine şi de doar 4 crucişătoare. După încheierea războiului, Flota Mării Negre a continuat să asigure securitatea flancului sud-vestic al URSS şi şi-a extins capabilitatea de a patrula si iniţia operaţiuni in Marea Mediterana sau dincolo de ea.
Prezentul
In septembrie 2003, Preşedintele Putin definea regiunea Azov-Marea Neagră ca fiind de maxim interes strategic pentru Rusia. De aceea conducerea de la Moscova era obligată să asigure un sistem de securitate eficient pentru rutele sale de transport din Marea Neagră si pentru vecinatatea imediata a regiunilor de interes, care erau actori in conflicte inghetate.
Remodernizarea flotei ruse a Marii Negre şi interventiile politico-militare din regiune au creat o nouă oportunitate pentru rusi de reafirmare a influenţei strategice aflate în opoziţie cu interesele occidentale din zonă. Recentele evenimente geopolitice din Ucraina şi regiunea Caucazului au reafirmat importanţa geostrategică a Marii Negre pentru Rusia şi au revitalizat eforturile conducerii de la Moscova de a transforma flota Mării Negre dintr-una inactiva intr-una capabilă să execute o arie largă de operaţiuni maritime.
Incepand cu 2008, flota Mării Negre a fost inzestrata cu echipamente primite de la Flota Mării Baltice. Aditional s-a recurs la cumpararea echipamentelor superior-tehnologice, echipamente pe care santierele navale ruse nu le pot produce. Cazul achizitionarii din Franta a navelor amfibii de asalt Mistral confirmă opinia si noua tendinta. Se pare că Franta este principala furnizoare de tehnologii militare noi catre Federaţia Rusa.
Strategii
Desi Rusia se proclamă un susţinător al status-quo-ului în regiunea Mării Negre, ea încurajează mişcările separatiste din zonă. Pentru a-şi demonstra bunele intenţii, Moscova a luat parte la exerciţiile militare organizate în comun cu statele NATO şi celelalte state din Marea Neagră. Aşa a fost cazul în exerciţiile militare Black Sea Harmony şi Active Endeavour.
Cea mai mare problema strategica a Rusiei (inainte de ultimele evolutii din Ucraina) a fost decizia Turciei de a permite navelor americane accesul nerestricţionat prin strâmtorile Dardanele şi Bosfor, nerespectand astfel Convenţia de la Montreaux din 1936, in care erau prevazute restrictii ale traficului naval pentru statele fără acces la Marea Neagră. Am vazut “supararea” Rusiei cand nave americane au aparut in apropierea orasului Soci in timpul Jocurilor Olimpice, jocuri care s-au terminat saptamana trecuta.
O noua mare problema a aparut dupa ultimele evenimente din Ucraina, disputa inca din timpul lui Viktor Iușcenko in cea ce priveşte stramtoarea Kerci, care nesolutionata poate bloca traficul navelor rusesti din Marea Azov in Marea Neagra.
Îngrijoratoare pentru liderii rusi este şi expansiunea bazelor militare americane din România şi Bulgaria, vazută ca o încalcare din partea SUA a Tratatului Fortelor Convenţionale din Europa.
Concluzii
Avand in vedere ca acordul de inchiriere a bazei navale de la Sevastopol a fost prelungit de parlamentul Ucrainei pana în 2047 , acesta permite Rusiei baza legala de a-si mentine un contigent militar substantial in Crimeea, astazi populata majoritar cu o populatie rusofona.
Rusia poate oricand sa pretinda ca un haos in regiunea Crimeii pericliteaza securitatea trupelor ei si indeplinirea obiectivelor pe care le are flota rusa din regiune.
Eficienta militară a Rusiei în Marea Neagră se bazează pe deoparte pe amplasamentele militare din Crimeea şi pe de cealaltă parte pe cele de pe coasta Caucazului. Nu este deloc întâmplătoare în acest sens declaraţia amiralului Viktor Kravchenko care spunea că după restructurare, Flota Mării Negre are două componente:grupul din vest cu baza la Sevastopol şi grupul de est pe coasta Caucazului. Declanşarea Războiului din Georgia în 2008 a urmărit întocmai consolidarea prezenţei militare ruse pe coasta Caucazului şi anume Abhazia.
Avand in vedere ca Rusia il sustine pe Bashar Asad in Siria, politic si militar, pentru a-si apara interesele in Marea Mediterana si singurul port pe care ei il detin in aceasta regiune (Tartus), nu vad cum ei ar renunta la Sevastopol si la Crimeea, singurul lor port din Marea Neagra intr-o regiune fosta sovietica, populata de rusofoni.
Nota @Cetatean, 9 august 2016: intre timp, Crimeea a devenit a Rusiei. Rusia nu a renuntat la ea, a anexat-o!
Bibliografie, note si citate:
Pavlëiìuk, Oleksandr; Klympush-Tsintsadze, The Black Sea Region: Cooperation and Security Building ,Armonk (New York), Ed. M.E. Sharpe, 2004.
Ministry of Defence of the Russian Federation – Black Sea Fleet
The Black Sea Region In Russia’s – Current Foreign Policy Paradigm
ISS- Russian policy in the eastern Mediterranean and the implications for EU external action
U.S Naval Institute – Rusia’s Black Sea Threat
Alexandru Danilov, Actualele dileme ale strategiei navale ruse în regiunea Mării Negre, Historia.ro August 2013.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua!
Ce atacuri mai „simuleaza” Rusia:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21212908-tancuri-din-transnistria-trecut-nistrul-sub-apa-simulat-atac-impotriva-inamicului-moldova-prezenta-ilegala-fortelor-straine-sfidatoare-inadmisibila.htm
Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apa si au simulat un atac impotriva “inamicului” de pe malul drept al raului, in cadrul unor exercitii militare comune ale unitatilor Grupului Operativ de Trupe Ruse si cele ale asa-ziselor structuri de forta de la Tiraspol, scrie Deutsche Welle.
Adica au incalcat integritatea teritoriala a unui stat independent .
Salut
ei, doar au facut niste …. “aplicatii de trecere a obstacolelor acvatice” pentru a bloca si a lichida niste presupusi “teroristi”….
Buna ziua.
Sa fie urme de FSB/KGB sau numai o adiere? Nu stiu cum, dar se intampla, nimic fara Rusia. Daca ne mai raportaam si la cercurile in care s-a invartit/se invarte Simu, mai ca intri la banuiala si te apuca scenarita – Pavel Kolosobov este absolvent de matematică al celebrei Universităţi Prietenia Popoarelor din Rusia, devenită Universitatea Lumumba, a treia cea mai puternică instituţie de învăţământ de stat superior din Federaţia Rusă. Printre absolvenţii Universităţii se numără asasinul venezuelean Carlos Şacalul, ofiţerul de informaţii rus, Anna Chapman, liderul FARC, Timelon Jimenez, preşedintele Hondurasului, Porfirio Lobo, preşedintele Republicii Central Africane, Michel Djotodia, fostul preşedinte din Guyana, Bharrat Jagdeo, preşedintele Namibiei, Hifikepunye Pohamba, fostul preşedinte al Educaţiei din Federaţia Rusă, Vladimir Filippov, politicieni moscoviţi.
http://sorinamatei.ro/nepotul-fostului-presedinte-al-frantei-conduce-firma-lui-horia-simu-din-franta-prin-care-au-fost-cumparate-vilele-de-pe-coasta-de-azur-din-retrocedarile-anrp-nepotul-asociat-cu-un-bancher-rus/
off- era si cazul …
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21213498-ambasada-romaniei-londra-transmis-drept-replica-postului-sky-news-privind-reportajul-despre-traficantii-arme-sesizat-mai-multe-institutii-britanice.htm
Ambasada Romaniei in Marea Britanie a precizat, la solicitarea News.ro, ca a preluat informatiile primite de la Politia Romana legata de faptul ca armele care apar in reportajul Sky News sunt de vanatoare, nu de razboi, si le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replica, aceleasi informatii fiind remise Ministerului de Externe britanic si Agentiei Nationale pentru Infractionalitate.
Misiunea diplomatica romana la Londra a preluat informatiile preliminare oferite de la Politia Romana si DIICOT ca reactie la reportajul Sky News in care un jurnalist incerca sa cumpere arme de la presupusi traficanti romani, anume ca respectivele arme sunt de vanatoare si pot fi achizitionate legal si ca deocamdata nu exista date care indice ca provin ca urmare a savarsirii de contrabanda. “Precizam ca elementele de mai sus au fost comunicate de Ambasada, cu scop de drept la replica, postului de televiziune Sky News. De asemenea, precizarile autoritatilor romane au fost transmise Ministerului britanic al Afacerilor Externe si Agentiei Nationale pentru Infractionalitate (National Crime Agency)”, transmite Ambasada romana din Marea Britanie.
Ambasada Romaniei a sesizat si autoritatea de reglementare din domeniul comunicatiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la continutul acestui reportaj. “In scrisorile transmise entitatilor mentionate, ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet si incorect al informatiilor prezentate in reportajul mentionat, care nu sustin concluziile anchetei jurnalistice respective, si care sunt de natura a proiecta o imagine negativa a Romaniei in randul publicului britanic”, mai precizeaza reprezentanta romana de la Londra.
da.. am citit ca reporterul care a facut “reportajul” nu poate fi contactat deoarece e plecat in concediu :))
oricum , la minutul 2 si ceva ( din acel clip cu “traficantii” ) se vede cum ramane o amprenta clara pe una din armele “prezentate” de individul cu cagula dar cu mainile goale , fara manusi . daca se vede asa clar doar din clip cum ramane amprenta aluia pe arma .. probabil ca , folosind tehnologia adecvata , serviciile de info il vor identifica rapid pe “vanzator” .
Oare, ce lucruri noi vor aduce dialogul ruso-turc?!
http://www.agerpres.ro/externe/2016/08/09/putin-subliniaza-dorinta-de-restabilire-a-dialogului-intre-rusia-si-turcia-15-19-27
Președintele rus Vladimir Putin a subliniat dorința ruso-turcă de “restabilire a dialogului și relațiilor” bilaterale, la primirea marți la Sankt-Petersburg a omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, după nouă luni de criză diplomatică între cele două țări, relatează AFP.
“Această vizită, care are loc în pofida situației politice interne foarte complicate din Turcia, arată că noi toți dorim restabilirea dialogului și a relațiilor, în interesul poporului rus și al celui turc”, a declarat Putin, după ce i-a strâns mâna omologului său turc.
asta a fost trecuta cu vederea 😉
De asemenea, Preşedintele României a prezentat, la solicitarea delegaţiei americane, evaluările ţării noastre cu privire la o serie de teme de interes de pe agenda internaţională, precum situaţia din Turcia şi cea din Ucraina”, mai arată Preşedinţia. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Klaus+Iohannis+a+primit+o+delegatie+a+Congresului+SUA+schimbul+d
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21213743-vizita-lui-erdogan-rusia-putin-spune-posibil-cada-acord-turcia-privire-siria-presedintele-rus-asteapta-munca-dificila-pentru-reanimarea-cooperarii-economice-ruso-turce.htm
Rusia si Turcia au un obiectiv comun in ce priveste solutionarea crizei din Siria si este posibil ca cele doua tari sa isi rezolve divergentele privind modul in care acesta poate fi atins, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
La finalul intalnirii pe care a avut-o marti cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a declarat ca punctele de vedere ale Rusiei cu privire la Siria nu au coincis intotdeauna cu cele ale Turciei, dar ca cele doua tari au convenit sa continue discutiile si sa gaseasca solutii.
“Cred ca este posibil sa ne aliniem punctele de vedere si abordarile”, le-a spus Putin reporterilor.
Vladimir Putin se asteapta la o “munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice” ruso-turce.
…………
Dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, stat membru NATO, relatiile dintre cele doua tari ar putea fi consolidate si mai mult – in conditiile in care Erdogan a spus clar ca se simte dezamagit de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Putin a fost unul dintre primii lideri straini care l-a sunat pe presedintele turc pentru a-si exprima sustinerea si, asa cum era de asteptat, nu a impartasit scrupulele de care au dat dovada liderii UE fata de masurile de represiune care au urmat.
“Desi relatiile turco-ruse sunt vizate de propriile incertitudini, aceasta deteriorare a relatiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere turco-rusa”, au declarat analisti de la Consiliul European pentru Relatii Externe.
…….
off- dar, merita semnalat ..
http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-21212747-gimnastul-olandez-yuri-gelder-fost-exclus-jocurile-olimpice-dupa-noapte-betie.htm
Gimnastul olandez Yuri van Gelder a baut toata noaptea dupa calificarea in finala la inele si a fost exclus de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro pentru incalcarea grava a regulilor echipei, informeaza Reuters.
In varsta de 33 de ani, gimnastul a parasit satul olimpic sambata seara si a petrecut pana duminica dimineata, incalcand astfel regulile echipei privitoare la consumul de alcool si pentru parasirea bazei echipei.
“Este teribil pentru Yuri, dar acest tip de comportament este inacceptabil”, a declarat Maurits Hendriks, seful echipei olandeze. “In termeni de sport este un dezastru, dar nu am avut de ales, avand in vedere incalcarea valorilor noastre.”
buna seara
“trecerea nistrului” in cautare de “teroristi
asta nu e tot
convocat la MAE Moldova,atasatul militar rus nu s a dus,motivand ca are alta agenda
Buna seara…
Ce mitocanie…”atasatii” astia pot fi cumva “de-tasati”?
Poate ca testau Pokemon Go pe sistemul lor de operare “celovekoid”………
Din nou Rusia si un “roman” 🙁 – Ce legatura are Cornel Marculescu cu dopajul? Marculescu si presedintele FINA, uruguayanul Julio Maglione, au avut o pozitie catalogata drept scandaloasa de analistii din domeniu in iulie 2016. Atunci, ei au respins printr-un comunicat oficial raportul WADA (Agentia mondiala antidoping) privind dopajul ca politica de stat in Rusia, cu cateva zile inainte ca raportul sa fie facut public.
http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-21214004-discretul-roman-din-epicentrul-celui-mai-mare-scandal-rio-dopajul-inotatori.htm
🙂 Am observat ulterior ca ati semnalat si dv. articolul. Mi-a atras atentia tot „relatia” Rusia si un roman.
off – si nu prea..
http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-21214004-discretul-roman-din-epicentrul-celui-mai-mare-scandal-rio-dopajul-inotatori.htm
Cornel Marculescu (75) a fost unul dintre poloistii de varf ai Romaniei in anii ’60. Din 1986 este al doilea cel mai important om din inotul mondial, ocupand functia de director executiv al Federatiei Internationale de Natatie (FINA). FINA a ajuns in centrul celui mai mare scandal de la Jocurile Olimpice de la Rio din cauza pasivitatii fata de inotatorii dopati. FINA e atat de permisiva, incat inotatorii au inceput sa se revolte in public, iar spectatorii din Brazilia ii fluiera pe trisori in timpul curselor.
…………….
Ce legatura are Cornel Marculescu cu dopajul? Marculescu si presedintele FINA, uruguayanul Julio Maglione, au avut o pozitie catalogata drept scandaloasa de analistii din domeniu in iulie 2016. Atunci, ei au respins printr-un comunicat oficial raportul WADA (Agentia mondiala antidoping) privind dopajul ca politica de stat in Rusia, cu cateva zile inainte ca raportul sa fie facut public.
Legatura stransa dintre conducerea FINA si Rusia nu era la primul episod. In octombrie 2014, cand lumea era stupefiata de anexarea ilegala a Crimeei si declansarea razboiului din estul Ucrainei, FINA i-a acordat lui Vladimir Putin cea mai mare distinctie. Motivul? Rusia urma sa gazduiasca in 2015 campionatele mondiale de natatie la Kazan. Gestul FINA a fost dezavuat de oameni de sport, dar si de politicieni occidentali. Cornel Marculescu a aparat decizia federatiei.
Atitudinea “prietenoasa” a FINA fata de inotatorii trisori e de notorietate in lumea internationala a sportului. Pasivitatea conducerii FINA fata de sprotivii dopati a devenit atat de deranjanta incat asociatia internationala a antrenorilor a inceput demersurile legale pentru infiintarea unei federatii alternative. Cornel Marculescu a refuzat insa sa accepte magnitudinea problemei. “Cred ca e o problema, dar in natatie nu e o mare problema”, a spus Marculescu pentru BBC in martie 2016.
E acelasi Cornel Marculescu care a facut o declaratie stupefianta pentru televiziunea germana ZDF. “Nu poti condamna starurile pentru o problema minora de dopak”, a spus el, citat de site-ul specializat SwimVortex.com. Marculescu a facut aceasta declaratie cand a fost intrebat despre pedeapsa foarte mica primita de starul chinez Sun Yang, gasit dopat cu un stimulant cardiac interzis. Acelasi Sun Yang pe care Marculescu l-a imbratisat cand tribunele de la Rio l-au fluierat pe motiv de dopaj.
…………..
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21214025-ancheteaza-informatiile-despre-exporturi-armament-inclusiv-din-romania-siria-surse.htm
Departamentul UE pentru Afaceri Externe a initiat o investigatie pe baza informatiilor conform carora tari est-europene, inclusiv Romania, ar exporta armament spre state din Orientul Mijlociu care alimenteaza partile beligerante, inclusiv grupuri teroriste, din Siria si Yemen, afirma surse europene, potrivit Mediafax.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21213988-suciu-bnr-atacurile-mediatice-vin-dintr-singura-sursa-nu-nicio-baza-reala-nu-sustin-documente-avanseaza-date-false-mai-mult-contin-acuzatii-limita-linsajului.htm
Suciu, BNR: Atacurile mediatice vin dintr-o singura sursa, nu au nicio baza reala, nu se sustin cu documente, avanseaza date false, mai mult, contin acuzatii la limita linsajului
……..
Desi nu nominalizeaza cine este “sursa unica” la care face referire, mai mult ca sigur ca Suciu se refera la postarile lui Lucian Isar, fost bancher comercial cu experienta, pe care oficialii din BNR il considera implicat in ceea ce presa a denumit “atacul speculativ pe leu” din 2008, episod in urma caruia mai multi bancheri au fost indepartati din functii.
Un al doilea contestatar al politicii monetare duse de Banca Centrala, Florin Citu, tocmai a anuntat ca nu va mai scrie pe blog despre BNR. O va face doar pentru clienti. “aceasta este ultima mea opinie publica despre politica monetara. am pierdut 10 ani degeaba analizand o farsa. Voi continua sa intepretez efectele deciziilor in economie dar pentru clienti. Oricum, exista un singur adevar public referitor la BNR- nu a gresit, nu greseste si nu va gresi niciodata. Multa bafta dl guvernator, ati scapat de 50% din critici”, scrie Citu.
A aparut reporterul : http://www.stiripesurse.ro/reporterul-de-la-sky-news-spune-cum-a-facut-reportajul-ce-a-pus-pe-jar-romania-video_1146476.html
“Dragul meu prieten dl presedinte si cu mine avem o pozitie comuna, ceea ce demonstreaza ca avem vointa de a arata restului lumii ca vom actiona ca niste tari prietene”, a spus Erdogan. http://www.ziare.com/vladimir-putin/presedinte-rusia/rusia-si-turcia-un-nou-inceput-putin-spune-ca-ridica-sanctiunile-erdogan-il-numeste-prieten-drag-1432091
Zilele viitoare o sa apara alaturi si de celalalt prieten :))
http://adevarul.ro/news/sport/drama-nord-coreean-gimnasta-risca-executata-halterofil-socat-discursul-sau-1_57a9fcbc5ab6550cb89c325c/index.html
Drama de a fi nord-coreean: o gimnastă riscă să fie executată, iar un halterofil a şocat prin discursul său
http://revista22.ro/70255371/moiunea-de-cenzur-cu-zurgli.html
Moțiunea de cenzură cu zurgălăi
Există riscul ca dărâmarea Cabinetului Cioloș, adus la putere de furia străzii după Colectiv, să trezească din adormire atât electoratul de dreapta, cât și pe cel antisistem
………….
În al doilea rând, există riscul ca dărâmarea Cabinetului Cioloș, adus la putere de furia străzii după Colectiv, să trezească din adormire atât electoratul de dreapta, cât și pe cel antisistem. Adică să se genereze un val de nemulțumire, o coagulare anti-PSD. Dragnea știe bine (sau ar trebui să știe după cele două experiențe nefericite din 2009 și 2014) că depășirea limitelor are drept rezultat renașterea din propria cenușă a furiei împotriva PSD. Știe că e o zonă imprevizibilă, un balet pe muchie de cuțit.
Căderea Cabinetului Cioloș, cu toată campania negativă și sondajele din pix ale lui Pieleanu, ar putea fi această muchie. Mai degrabă cred că Dragnea va continua să plimbe pe la televizor pisica moțiunii cu zurgălăi, fără să riște s-o trimită la prins șoareci. Nu (mai) e genul care să-și asume riscuri inutile. Spun inutile, pentru că, prin menținerea statu-quo-ului și fără mișcări bruște, șansele de victorie ale PSD sunt considerabile. Ca și altă dată, poate pierde doar pe mâna propriilor prostii și frici.
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-10-august-psd-ameninta-denuntatorii-ce-fac-procurorii/48565/