Forta Civica: calcul de risc/beneficiu pentru alegatorii inca nehotarati
23/05/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Ovi
Precizare Politeia: articolul de mai jos reprezinta o varianta prescurtata a unor considerente despre alegerile europarlamentare scrise de @Ovi. Am decis publicarea lui intrucat face apel la un tip de argument aproape neutilizat in spatiul public pentru mobilizarea la vot in data de 25 mai a alegatorilor nehotarati: raportul risc/beneficiu pentru un partid de dreapta.
Din start, precizez ca ma voi adresa celor care inca nu sunt hotarati daca sa aleaga duminica, 25 mai 2014 intre Forta Civica, Partidul Miscarea Populara sau Partidul Democrat-Liberal. Articolul de mai jos nu se adreseaza celor care deja au ales cu cine sa voteze.
Aceste alegeri ar fi trebuit sa fie despre Europa si Parlamentul European, dar sunt de fapt o repetitie generala pentru algerile rezidentiale. In urma rezultatului acestor alegeri europarlamentare toate partidele din dreapta isi vor face ultimele calcule inainte de batalia din toamna. Data fiind miza, voi explica de ce este util (statistic si politic) pentru dreapta votul pentru Forta Civica, nefiind un vot pierdut pentru dreapta si folositor PSD, cum il considera Antonescu si Blaga.
Bazinul PMP+PDL este limitat: ce scade unul, creste si celalalt, PDL+PMP sunt (conform ultimelor sondaje) undeva la nivelul fostului ARD, pe la 21-22%. Intrarea FC-ului in Parlamentul European cu un scor de 5% ar mari automat plaja dreptei non-PNL la aproximativ 27%. Una e ca partidele declarat pro-Vest si pro-reforma sa aiba impreuna in jur de 20%, si alta e sa se apropie de 30%. Diferenta mi se pare semnificativa si imposibil de neglijat.
Ultimul sondaj INSCOP ofera pentru FC procentul de 5.1%. Ultimele sondaje pesediste pe axa Sultanescu-Teodorescu-Turambarr dau FC-ul la 4%. Agregatorul Pollwatch da o medie de 4.66% pentru PFC, medie bazata pe mai multe sondaje anterioare. Deci daca luam o distributie normala de probabilitate, cu media si mediana pentru scorul PFC la 4.66, putem calcula oportunitatea si riscul deciziei de a vota cu ei. Pentru cei care nu s-au decis inca si nu o vor face nici pur emotional si nici pur rational (articolul de ieri al lui Cetatean este edificator in acest sens), un calcul de risc/beneficiu este, poate, mai graitor.
Riscul este deci ca FC sa nu treaca pragul electoral si deci voturile pe care le vor lua se vor redistribui in proportie de vreo 70% catre partide incompatibile cu valorile occientale si euro-atlantice. Din cele 4-4.5% de sub prag, 3 procente vor merge la aceste forte politice. Asadar riscul este de (1-0.466)*3, adica 1.602.
Beneficiul e ca votand cu PFC-ul, “dreapta” sa obtina 5% in plus. Adica 0.466*5. Asta e 2.333.
Observam ca avem castigul la 2.333 versus riscul la 1.602. De asemenea, raportul risc/beneficiu e de 1.602/2.333, adica 0.68. Destul de mare, poti sa joci si pe bursa cu un raport de 0.68.
Totusi trebuie sa precizez ca rationamentul acesta este un pariu, care are riscurile inerente. Dar si daca nu riscam unii dintre noi, FC tot va lua vreo 3-4%. Un scor de 3% pentru Forta Civica e practic un dat in toate sondajele de pana acum, si mi se pare oportun sa fac ce depinde de mine pentru a transforma acest 3% din voturi redistribuite la PSD si PNL in voturi (directe) pentru Forta Civica si (indirecte) pentru dreapta non-penelista. Chiar si neriscand un vot pentru Forta Civica, tot se pierd niste procente ale dreptei non-peneliste la redistribuire (se pierd sigur cu PNTCD-ul si NR-ul vreo doua procente, intrucat toate sondajele arata ca aceste partide nu vor trece pragul electoral).
Unii compara votul pentru PFC cu neplata unei rate si jucatul acestor bani la loterie in speranta castigului care ma va scuti de plata ratelor. E un pseudo-argument vadit nepotrivit, deoarece sansa castigului la loterie e foarte mica. Am aratat mai sus ca strict din punct de vedere statistic raportul risc-beneficiu este de 68%. Multi si-ar juca rata pe bilete de loterie daca ar avea un astfel de raport risc-beneficiu! Asa e pe bursa.
Unii spun ca votul pentru Forta Civica e ineficient pentru ca partidul nu ar avea structuri, oameni, fonduri etc. Raspunsul meu ar fi ca in pofida lipsei de resurse (a se vedea sumele stranse din donatii), Forta Civica are un lider in care lumea isi pune mai multe sperante decat in sefuletii unor partide mult mai bogate si cu istorie sau pline de promisiuni de continuare a unei “mosteniri”. Si daca vom compara resursele financiare ale Fortei Civice (57.940 lei donatii) cu resursele care s-au folosit pentru a crea o clona de aproximativ 9% a PDL-ului (PMP, cu 310.033 lei donatii, deci de 5.3 ori mai mult fata de Forta Civica ), statistic si financiar ne putem simti dezamagiti de raportul cost/beneficiu, daca raportam in plus aceasta diferenta de resurse la diferenta de procente in sondaje.
Avand de 5.3 ori mai multe resurse financiare, PMP reuseste sa atinga un scor doar de doua ori mai mare decat scorul Fortei Civice.
Un vot pentru Forta Civica imi pare optiune extrem de solida pentru cei care nu s-au decis inca intre FC, PDL si PMP. Pentru cei care s-au decis deja, lucrurile sunt clare. Pentru cei care inca ezita, optiunea pentru FC mi se pare cea mai solida (sub raportul risc/beneficiu) dintre cele existente.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Deși susțin aceiași concluzie, există un anume grad de confuzie în argumentație. Riscul nu reprezintă nici costul producerii unui eveniment nedorit, nici probabilitatea ca acesta să se petreacă, ci produsul dintre ele. Nu eu spun asta, ci teoria de analiză a riscului. Ori probabilitatea ca PFC să se afle sub prag sau peste prag la sfârșitul numărării voturilor e mult mai greu de calculat decât ce putem jongla noi aici. De fapt, atât timp cât scorul previzionat se învârte foarte aproape de prag și marja de eroare e de +/-3%, probabil ca suntem mai aproape de un scenariu 50/50. Ceea ce contează e strict raportul cost/beneficiu (presupunem că probabilitatea aduce pe lângă ambele valori același coeficient de 0.5). Ori aici lucrurile stau foarte diferit. Ce se întâmplă dacă PFC nu trece pragul? Ce se pierde? Păi se pierd 1-2 locuri de europarlamentar. Adică mai nimic dacă ținem seama de numărul total de europarlamentari. Ce se câștigă dacă PFC trece pragul? Aceleași 1-2 locuri de europarlamentari, plus informația esențială că partidul este unul dintre cele care pot trece pragul. La alegerile viitoare nimeni nu va mai gândi în termeni de “nu-i votez că mi-e frică să nu pice sub prag”. Intră pe teren egal cu toți ceilalți și e treaba lor să convingă și să câștige. Asta ca să nu mai vorbim de impactul de moral pentru prezidențiale. Adică avem de pus în balanță o pierdere de 1-2 locuri în PE față de 1-2 locuri + confirmare + reierarhizarea leaderilor de dreapta + moral.
Buna ziua,
analiza swot vs. teoria riscului abordata statistic, eventual facem si o matrice a riscului 🙂 Concluzia, ambele abordari sunt corecte si transmit mesajul cu care sunt de acord, ca trebuie mers la vot si votat PFC/MRU.
Azi sunt optimistul de serviciu si sustin ca PFC/MRU, va fi supriza placuta ptr. unii, generatoare de cosmaruri pentru altii. Personal am scos din starea de letargie 6 votanti, mai stiu un loc unde sunt mai multi.
In concluzie, sa-i schimbam cu forta votului pe neocomunisti, sa le aratam unde le este locul – la cosul de gunoi al istoriei.
Buna seara,
Da, am folosit cuvantul intr-un sens mai larg, nu strict in sensul din analiza riscului, ci mai degraba in sensul de cost; am facut un calcul de parior sau de randament nu o analiza a riscului. Nu avem destule date pentru asa ceva. Si am luat o euristica de 46% la 54% in privinta trecerii pragului ca sa arat ca si un pic sub prag tot merita facut pariul.
Salutare !
Pt. mine, optiunea e limpede :
– PDL inseamna Blaga, adica mafiotul nostru, da` tot mafiot;
– PMP inseamna Udrea, adica impostoarea noastra, da` tot impostoare/nonvaloare;
– FC inseamna MRU, adica un om competent si onest, apreciat de democratiile occidentale.
Alte “calcule” sunt lipsite de sens.
PS
Observ ca amicul @TDS e sub acoperire (@Ovi).
Nu inteleg de ce, parea un tip curajos. 😆
buna ziua
afirmatia lui @tudor dimitriu
“…partidul este unul dintre cele care pot trece pragul. La alegerile viitoare nimeni nu va mai gândi în termeni de “nu-i votez că mi-e frică să nu pice sub prag”. Intră pe teren egal cu toți ceilalți și e treaba lor să convingă și să câștige…”
la nivel psihologic acest lucru este fundamental/daca PFC trece de 5% se schimba complet paradigma alegerilor din noiembrie
in plus, “1-2 parlamentari” in PE vor fi argumentul hotarator in primirea PFC in PPE( acum blocata de PDL) si ,acces la fonduri
Buna ziua all 🙂
MRU: În seara aceasta, de la ora 21.00, voi fi la Realitatea TV alături de Rareș Bogdan, iar de la ora 22.00, la B1 TV alături de Sabin Orcan.
Pentru online, accesați următoarele link-uri:
– Realitatea TV: http://webtv.realitatea.net/live
– B1 TV: http://www.b1.ro/live.php
Hop si eu:
– am fost in esantionul cercetarii? Daca DA trebuie sa votez ca altfel scad procentul anticipat.
– nu am fost in acel esantion? Votetz FC ca sa “pacalesc” sondajul care m-a considerat statistic (5 si ceva % doar pentru FC iar eu VOTEZ in intregime FC.
Aiurea rationamentul?
De acord dar la fel de aiurea ca oricare altul (fara sa neg stiinta statisticii!).
Morala?
Voteaza; voteaza FC.
Dacă studiul e bine făcut, atunci inclusiv cei care se răzgândesc doar pentru că pot și-așa au chef fac parte din modelarea matematică.Dar da, morala e “Votează FC!”.
Vad ca i se face o propaganda intensa lui Mircea Diaconu la A3. Nu prea inteleg logica acestei manipulari, individul ia procente atat de la liberalii nostalgici dupa USL, cat si de la PSD-isti. Sa i se pregateasca un rol de prezidentiabil independent care sa paseze mai apoi, in turul doi voturile “liberalo-scarbite” catre Ponta? Chiar nu mi-e clar ce vor cu el. Oricum, tipul a ajuns la performanta de a se transforma in personajul caricatural pe care l-a jucat pe scena. E un fel de Branzovenescu care joaca rolul lui Mircea Diaconu. 🙂
Discutam ieri cu un cunoscut, liberal rosu inca din 2007 (a votat tot timpul cu PNL, apoi cu Crin, Geoana, a fost la suspendarea din 2012 si apoi a votat USL), tipul imi zicea ca el ar vota cu Diaconu si l-ar vrea presedinte pe Tariceanu, dar acum ii este frica ca Diaconu sa nu ia prea multe voturi peste pragul de 3% pentru ca antibasistii ar pierde niste procente in felul asta, asa ca va merge si va vota cu PSD-ul. Cam asa arata liberalii in anul 2014. E de coma… 🙂 😀 😛
salutare si multumiri inca o data lui @Ovi! O analiza care aduce un punct de vedere nou, putin sau deloc utilizat, si care dovedeste cu cifre ca acolo unde partidul e foarte aproape de prag, beneficiul votului e mai mare ca riscul (in sensul larg).
Tzepelica, Ovi nu e TDS sub acoperire 🙂
Eu si cu amicul @TDS suntem cunostinte prea vechi ca sa ma pot insela. 🙂
Sigur ca n-are importanta.
Se pare ca confuzia mea cu TDS devine un fenomen… Chiar nu pricep de ce.
Informatie din Nice-Franta: Consulatul General Onorific al României la Nisa, Adresa: 209, avenue Sainte Martguerite, 06200 Nice, Franţa, nu primeste la vot romanii, trimitandu-i sa voteze la Marsilia. Intrebam Ministerul Afacerilor Externe: DE CE? De ce trebuie sa strabata sute de kilometri romanii? Cui ii e frica de votul romanilor din strainatate?
Cui ii e frica ?
Fesenistilor.
In 2004 diaspora le-a tras un sut in dos de nu s-au vazut.
Si asta nu se uita.
si in 2009.
A fost una din putinele sanse valorificate ale Romaniei.
“Capsunarii”, pe langa banii trimisi in tara, au deschis ochii.
Ai lor si ai familiilor din tara.
Independenti si cu un orizont mai larg, sunt mult mai greu de manipulat.
O forta de temut pt. pesedoi.
Buna seara,
Din cite am observat , votarea poate avea loc numai la ambasade sau la consulate generale (nu si onorifice !!) .
http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2014/alegeri_europarlamentare/2014.04.30_lista_sectiilor_de_votare.pdf
Caz concret : pt ca un cetatean roman cu domiciliul in Hamburg (si sint destui) sa-si exercite dreptul de a vota trebuie sa parcurga cca 700km dus-intors pina la Berlin , cea mai apropiata sectie de votare. Si asta desi exista in HH un Consulat Onorific.
multumesc mult pentru informatie, maine va fi o postare care o va include 🙂
In cel mai nou “sondaj” de pe piata, Mircea Diaconu are 4% si FC are 3% 😀 😀 😀
Intoxicare curata, pentru a demobiliza, prin teoria votului util, votantii FC. Oameni buni (votanti FC sau nehotarati), nu va fie frica sa va asumati votul. In cel mai rau caz se pierde un mandat al “dreptei”, insa cel mai probabil dreapta va castiga 5 pricente ferme.
buna seara !
Eu am mai zis , votez FC chiar daca e posibil sa nu treaca pragul, pentru ca asta simt eu ca e bine.
Nu ma intereseaza sondajele, nu ma influenteaza in nici un fel.
Cine crede in sondajele astora? Poate privitorii la A3 sau nemancatii aia care indesau in gura in curtea bisericii din satul gorjean! De fapt aia nu citesc sondaje, il asculta pe popa care face campanie PSD ca asa a primit sarcina de la Patriarhul Daniel.
Buna seara! Sunt atat de furios incat era sa uit de bunele maniere!
papiculo, merci pentru precizarea ta, e subliniaza un lucru, si rog sa ma contrazice oricine daca gresesc. Impresia mea este ca se voteaza pentru FC mai degraba in mod pozitiv decat ca expresie a votuli negativ impotriva cuiva. Bun, e vorba de nuanta, nu exista vot 100% pozitiv sau 100% negativ, insa dozajul si impresia conteaza mult cand e vorba de partide mici.
Mateescu: http://sociollogica.blogspot.ro/2014/05/ultima-strigare-inainte-de-vot.html
Atât INSCOP cât și Mirel Palada au valori similare în ceea ce privește intenția clară de participare la vot: 26% din românii de pe liste sau 32% din cei aflați în țară. Dacă aplicăm și factorul de reducere de la sfârșitul paragrafului anterior am ajunge la o prezență de 24,7% (4,6 milioane voturi), un record negativ absolut. În diaspora s-au înregistrat la europarlamentare de obicei între 13 și 23 de mii de voturi, ceea ce ar reprezenta din totalul de mai sus mai puțin de jumătate de procent.
atentie: Conform lui Ovidiu Voicu, acreditate pentru exit poll-uri naționale sunt: CURS+Avangarde (TVR), Asociația Populară Wilfried Martens și Operations Research.
Ziua buna politeieni!
Mar, imi pare bine sa te recitesc, scuze ca raspund asa tarziu.
Brandusa, tocmai pentru ca este un lucru sensibil am scris email lui MRU, nu am primit raspuns, asa ca am scris aici dupa o saptamana si ceva. Imi cer scuze daca am deranjat.
Cetatean a facut rezumatul postarii lui Ovi, eu voi face rezumatul rezumatului. Spunea cineva aici ca trebuie pornit de undeva, 2-3 %, nu conteaza, ce atata risc?Important e sa se mearga intr-o directie buna cu oameni cinstiti fara tinichele. PMP a strans din donatii de 5 ori mai mult, oare de unde vin acei bani? De la tovarasi si prieteni care au primit contracte? Se poate verifica?Cred ca legea partidelor politice este stramba, ar trebui schimbata. Cum poate suplimenta FC lipsa banilor? Cu voluntariat, vrei o schimbare, trebuie sa te implici. Din pacate cum analiza si Cetatean, impactul internetului este redus in politica, asa ca trebuie batut la usi, mers prin piete cum face MRU, problema e ca ar mai trebui cativa MRU sau doar rabdare pana partidul va creste.
Cred ca MRU isi pierde timpul criticandu-l pe Ponta in Adevarul, PSD istii oricum nu citesc acel ziar.
Toata lumea pare convinsa aici, asa ca o s-o fac eu pe nehotaratul.Incercati sa ma convingeti! Cum se face ca MRU este singurel prin partid? Cum de nu este nici un Papahagi sau Mamaraducioiu? Pana acum doar Andrei Cornea il sustine pe fata, restul se abtin, cum asa?
Tzepelica, daca ti se dovedeste ca Ovi nu e TDS promiti sa nu mai pronunti EU o luna
salut !
andrei plesu : ” În aceste condiţii, am o dilemă. Ştiu că trebuie să merg la vot, dar nu ştiu unde să pun ştampila. (Aceasta va fi, de altfel, dilema anului…) Deocamdată, înclin să votez pentru cel cu şansele cele mai mici, dar care, după mine, are toate calităţile ca să facă o figură mai mult decît onorabilă la Bruxelles. Voi vota cu Mihai-Răzvan Ungureanu. Sau îi socotiţi mai potriviţi pe D. Drăghici, pe C. Buşoi, pe M-J. Marinescu, sau pe altul? Cum credeţi. Dar eu prefer să mă ştiu reprezentat de un domn care ştie bine o meserie (aceea de istoric), vorbeşte frumos englezeşte, a condus un minister, un guvern şi un serviciu de informaţii. N-o să facă gafe, n-o să doarmă în post şi n-o să mă facă de ruşine. Părerea mea!”
http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/alegeri-europene 🙂
Creanga, are si desy mail si site-ul Politeia! Sa stii ca m-am gandit la o situatie delicata si la sensibilitatea d-nei desy ! Atat!
salve, Creanga 🙂
“Cred ca MRU isi pierde timpul criticandu-l pe Ponta in Adevarul, PSD istii oricum nu citesc acel ziar”.
Eu cred ca MRU nu scrie pentru PSD-isti.
“Cum se face ca MRU este singurel prin partid?”
Exact cum MM este singura care nu a cedat nimic pe Justie in PDL (si cum Elena Udrea e singura care emite mesaje in numle PMP, desi nu are functie de conducere). La aceste alegeri, PDL si FC au o lista cu un singur om “dur” in vitrina.
” Pana acum doar Andrei Cornea il sustine pe fata, restul se abtin, cum asa?”. Nu stiu daca numai Andrei Cornea, insa el a scris un articol direct. il mai sustin si eu. Se pune? 😀
insa vei avea o postare dorita maine. desi tu votezi cu alt partid, banuiesc.
Pe MRU il sustine si Orcan. A declarat la tv, intr-o seara din saptamana asta. Si am vazut ca apare la emisiunea lui, asta seara.
Altii, in media, intradevar, in cel mai bun caz , il ignora daca nu cumva il critica.
Eu totusi sper sa avem surprize
@citi, la b1 au zis ca SNSPA e acreditat pt exit poll. Chiar incercam sa -mi amintesc cine e pe acolo. Craciun-protestatarul cumva?
nu e craciun asa “valoros” . sunt altii mult mai parsivi pe la snspa.
Parvulescu e la SNSPA.
Bleah!
http://www.tvr.ro/25-mai-euroalegeri-2014-la-tvr_8421.html#view
Pieleanu (Avangarde) si Catalin Stoica (CURS?)cred ca sunt de la SNSPA. Si, evident, pesedisti.
Buna seara!
Consider ca este o informatie utila !
“Cetatenii care in ziua alegerilor europarlamentare, duminica 25 mai, se afla in alta localitate decat cea in care au domiciliul vor vota la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara. Bucurestenii care au domiciliul intr-un sector nu pot vota insa in alt sector, regula votului la orice sectie de votare aplicandu-se doar atunci cand te afli in alta localitate, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Biroului Electoral Central. ”
http://www.hotnews.ro/stiri-europarlamentare_2014-17334077-cum-poti-vota-duminica-europarlamentare-daca-esti-alt-oras-poti-vota-orice-sectie-votare.htm
Ca sa ne amintim de ce votam FC: pentru ca nu aparem in acest videoclip:
http://www.youtube.com/watch?v=v0RRgFdfGz8
Eu ma ghidez dupa ideea ca orice vot in plus acum pentru MRU ( indiferent daca PFC va avea sau nu > 5% ) ii da acestuia un atu in plus sa candideze in noiembrie. Eu cred ca MRU este singurul capabil sa il bata pe Ponta si trebuie votat acum ca sa aiba sanse sa intre in turul 2 la toamna.
este un calcul politic ce expui tu, tibi. ovi a facut doar o postare pe baza cifrelor. Maine insa vei putea sa scrii detaliat. toti o vom face.
Buna seara!
Boicot?… cum spunea si Mixich “asta ne mai lipsea acum, când Rusia lui Putin are chef de distracţii”.
Da, cica sa “nu votam acum, ca sa avem ce vota in viitor”. Really?!?
Adica sa-i aratam noi rusului, care a zis ca Romania e “un stat cu un popor sărac, corupt şi dezamăgit de Uniunea Europeană”, ca ne doare in… (nici acolo) de UE.
For Those About To Vote, I Salute You!
‘l-ascult pe MRU la Realitatea.
Seara buna
Pe canalul digital tv italian 246 am urmarit un interviu cu domnul MRU (la Realitatea TV ), emisiunea “jocuri de putere” . Convingator , stie ce spune , un alt spirit decit mocirla cotidiana .
PS . Cica va urma Blaga , Diaconescu , altii si in final Elena Udrea . 🙂
da, urmaresc si eu, si nu mi se pare ca spune lucruri rele. Moderatorul e de bun simt si nu intrerupe.
Abia astept sa ii vad pe ceilalti.
@Cetatean, va pot spune eu de pe acum ce vor zice aia. La Blaga putem sa ascultam si niste muzica, sa nu mai pierdem vremea 🙂 . Iar moderatorul e de bun-simt mai de curand; da’ bine ca e. Sa urmarim, totusi… MRU e la mesajul final.
hai ca nu a sunat rau deloc la urma 🙂
Da, asa e. Ce e ca lumea acum: vine si Cristoiu la emisiune si o sa-i faulteze pe astia care intra de aici inainte in direct 🙂 . O sa ma uit si eu, ca poate e (si) distractie.
Buna seara tuturor. Excelenta analiza. Si eu sustin ca un vot ptr FC nu inseamna un vot “pierdut” ptr dreapta ci 5% ptr bazinul electoral anti PSD. In plus, asa cum bine constata cineva, voturile ptr FC nu sunt voturi inertiale (ca in cazul PDL) sau contra (MP) ci voturi bine gandite ptr un proiect politic.
Buna, clemy 🙂 sunt si eu de acord cu analiza facuta @ovi.
Legat de vot
Conform site Ambasada Romaniei in Italia
http://roma.mae.ro/local-news/1388
Pentru a vota trebuie sa ma deplasez la Roma sau in alternativa la Bologna . Restul consulatelor sint si mai departe . 🙁
Da daca a fost posibil sa votez la prezidentiale in consulatul onorific de la Ancona ( la o azvirlitura de bat) de ce nu mai e posibil acum ? Aveti morcovul fricii infipt adinc unde nu bate soarele domnilor guvernanti?
– De trimis bani acasa , foarte buni capsunarii astia (primii ca valoare anuala a valutei intrata in tara )
– De chemat la apararea patriei , recomandat dar sint ceva probleme cu legislatia actuala (vorba domnului presedinte )
– Cind in schimb se cere votul , “sa facem totul tovarasi” sa ingreunam cit mai mult posibil acest drept fundamental 🙁
E prima data cand il vad pe Rares Bogdan asezat si molcom , capabil sa asculte un interlocutor! 🙂
I-or fi dat niscaiva pastille inainte de emisiune 🙂
🙂
… sau, dimpotriva, nu i le-au mai dat 🙂
io cred ca cineva are capacitate de dresaj ! 😉
A facut aseara o criza de nervi la adresa CNA si in atac la antena 3.
Se pare ca a incasat ceva amenzi pe motiv de nepupat Pontistu’
Inainte de venirea lui Crin cu Iohanis aseara.
Seara buna,
la B1 este o emisiune interesanta -Cristian Diaconescu si MRU invitati 🙂
Diamond League ! 😛
😀 da, mesajul de sfarsit de campanie este excelent!
La b1 o emisiune de tinuta!
De ce nu i-or fi invitat mai des in timpul campaniei electorale. Am ascultat numai scandaluri si marlanii. MRU este impecabil, probleme europene, limbaj european!
Salut,
Da, si eu am mutat pe B1, ca la Realitatea nu mai era nimic interesant, cum banuiam mai devreme. In legatura cu limbajul: imi place ca e mai ferm, parca, decat a fost la Realitatea; s-a incalzit 🙂
vot pierdut vot util?
mare “dilema”
vot pierdut e un vot pentru psd sau pnl sau pdl sau pmp/toti “gashcarii” astia si-au atins”nivelul de incompetenta” si nu e de loc scazut
PFC -ca sa fiu cinic-inca nu si-a dovedit “nivelul de incompetenta”/haidet sa i se dea o sansa
s-a votat “la mishto”prm,s-a votat “la mishto”domul dan
votati ,cei care votati “la mishto” PFC
bun argument pentru nehotaratii cei mai duri. Daca nu vor sa “riste” pe calculul lui Ovi, de ce nu ar vota la misto? (cand te gandesti ca exista persoane care voteaza la misto si decid rezultatul alegerilor….)
🙂 @Cetatean, ramane stabilit, deci, ca nu conteaza de unde si cum vin voturile, macar DE DATA ASTA, nu? 🙂
a contat vreodata cine voteaza? A contat doar sa fie vot liber, necumparat si nefraudat.
Nu mai insist. Era o gluma legata de ceva recent…
de acord. nu cunosc gluma, deci nu pierd sau cartig nimic 🙂
Calculeaza @Ovi Imediat, la rigoare 🙂
cred ca aceasta este ultima interventie de campanie a lui MRU.
Daca e asa, ar fi cazul, in treacat, si de doua-trei bobarnace pentru Ponta; d-alea fine, asa 🙂
alt tip de public, alte asteptari, alta atosfera de studio.
Ca lumea emisiune, Doi boieri. Amandoi. Sincer. Plus Orcan linistit.
Emisiunea se incheie cu un argument al lui Plesu. Si mai bine!
Oau Citi! Maine postare pentru mine? Scrie MRU? Nu banuiesti bine, dar am zis ca totusi blogul nu se cheama Mruloteia asa ca trebuie sa fie si cineva mai carcotas.
Zigie, Plesu nu o sa-l vada pe MRU la Bruxelles, a promis ca cedeaza locul unei doamne. Apropo, eu nu urmaresc tv, a aparut MRU pe undeva cu dna respectiva?
Stie cineva ceva despre dna? Un articol ceva? Nu de alta, dar sa stiu si eu cui voi trimite scrisori. 🙂
nu pentru tine personal, ci pentru unii ca tine, care, desi probabil ca deja au decis cu inima cu cine sa voteze, sustin ca au decis cu mintea (ca tot e la moda distinctia asta).
Si, daca nu ai observat, dragule, pe acest blog politicienii sunt sustinuti cu argumente si criticati tot cu argumente, ca se numeste Traian Basescu, MRU, Crin Antonescu, Monica Macovei sau Norica Nicolai.
Politeia nu a fost nici cand a pastorit-o Theophyle, si nu va fi nici cat o pastoresc eu blogul lui MRU si al Fortei Civice asa cum sunt alte bloguri publicatii de partid la modul necritic. Avem cu totii simpatii politice avem politicieni pe care ii votam pentru ca ii consideram mai buni, insa nu exista aici fanatisme de genul “politicianu “meu” favorit are dreptate chiar si atunci cand greseste manifest, caci mereu exista un plan pe care muritorii nu il vad sau mereu a fost aleasa cea mai buna optiune”.
As dori sa te intreb ceva:
1. Ai vota cu FC daca ar scrie MRU o postare pe Politeia? (nu ar fi prima data cand o face). Daca da, inseamna ca ai putea inclina balanta si cu ajutorul tau s-ar atinge 5% ! 🙂
2. Cand auzi de persoane despre care ai vrea sa stii mai mult pentru a le vota, incerci sa afli intai ceva despre ele, sau astepti sa te contacteze ele personal? Eu am aflat cate ceva despre ea, poate te ajuta sa te decizi. http://www.forta-civica.ro/wp-content/uploads/2014/04/CV-Diana-Pavelescu-1.pdf
Citi,
1. Nu are nici o legatura votul cu o postare, nu sunt fata mare s-astept pe la balcon o cantare. 🙂
2. Pentru a fi votate, persoanele trebuie promovate, nu sa dau eu pe google cautare, s-aflu ca-i degustatoare (de vin) 🙂
http://www.dianapavelescu.ro/diana-pavelescu-prioritati-pentru-mandatul-de-europarlamentar/
Asta seara se incheie campania electorala. Maine- pauza. Asa ca raman la parerea ca puteau sa-i invite mai demult. Aveau romanii ce invata, se mai lamureau si puteau face comparatia cu latratorul din fruntea hoardelor de PSD isti care cerea razbunare, inchisoare etc. Nemernicul asta trebuie sa moara pe limba lui.
Sigur ca puteau sa-i invite, si mai de mult, si mai des. Dar campanie fara circ? Cu discurs coerent, limpede si la obiect si fara galeti de laturi etc? Pai si eu as fi vrut, dar stiu/vad ca nu se poate; Imi ramane sa regret ca nu se poate, apoi injur cat pot toate televizoarele. Si cam atat 🙂
Unii s-au trezit in ultimul moment. Nu stiu cu cine voteaza, dar macar maresc procentele de participare:
http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-europarlamentare-2014/alegeri-europarlamentare-aparatorii-rosiei-montane-se-dezic-de-greva-cetatenesca-exercitati-va-dreptul-la-vot-1300596
Lasati-ma, ca azi am combatut la articolul d-lui Aligica cu niste boicotari de nu m-am vazut… Greva cetateneasca pe naiba; par niste dezorientati, in cel mai bun caz.
Off topic
Are loc davos-ul economic rusesc de la sankt-petersburg : promisiuni, occidentul ca tap ispasitor, rusia e atractiva etc . Printre altele:
-putin are marele contract cu china (pretul gazului e insa la secret)….trebuie doar sa-si faca teava pina la granita cu china.
-putin spera la o crestere economica …. il ameninta recesiunea.
-putin vrea 20-25 noi reactoare atomice (plus citeva de exportat)
-mass-media e “sfatuita” sa tina evenimentul oarecum ca low profile, data fiind lipsa “greilor”
-critici in mass-media ruseasca :”rusia e in deriva”
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/wirtschaftsforum-in-sankt-petersburg-analyse-von-putins-rede-a-971330.html
Se intampla si la altii:
http://www.ziare.com/europa/marea-britanie/cum-explica-ukip-esecul-la-alegerile-locale-din-londra-acolo-sunt-oameni-educati-culti-si-tineri-1300601
“Liderii partidului UKIP au dat vina pentru esecul din alegerile locale din Londra, desfasurate joi, pe faptul ca in capitala britanica oamenii sunt “educati, culti si tineri”, care traiesc intr-o cu totul alta tara decat ceilalti.”
🙂 Ce ras de motivare…
sa vina UKIP-ul in Teleorman si Mehedinti!
Deci UKIP astia au cistigat …mai putin in Londra. Suna cunoscut . Bucurestiul era “oarecum de dreapta” intr-o Mare Rosie (ma rog …pina la episodul tov doctor Eutanasie Oprescu). Se aseamana ei intre ei.
Rares Bogdan i-a stricat horoscopul Daciadei si i-a bagat “mortul in casa- intrebare ptr. Elena Udrea – “credeti ca Victor Ponta este indragostit de dvs.” C/P este mancat, o sa primeasca oala cu supa bio in capa de la consoarta eurospalamentara.
Seara buna,
Am pus nitel pe Realitatea, dar dupa ce am vazut emisiunea cu MRU, Diaconescu si Orcan plus Plesu 30 de secunde la final, parca nu mai e nimic.
LE: MRU e in direct cu Cristoiu la Realitatea. Acum!
Imi place ca MRU nu-l ataca pe Traian Basescu, ci chiar il si lauda nitel. Spre deosebire de TRU, de pilda, care ii datoreaza totul si inca ceva in plus lui Traian Basescu, dar il face albie de porci.
Pacat ca s-a intrerupt convorbirea . Era interesanta.
N-am stiut ca DD candideaza la Satu Mare. E contracandidatul lui Silaghi!
De fapt, acolo isi face propaganda, ca il voteaza toata tara!!
face valuri degeaba.
De ce ar trebui sa il atace? Nu l-am auzit niciodata pe MRU atacandu-l pe Traian Basescu. E drept ca nici nu l-am auzit ridicandu-i osanale. MRU a zis clar: e o relatie de respect. Cunosc insa persoane care ii vaneaza lui MRU ocaziile cand a “ratat” sa il laude peTraian Basescu (si asta se numeste pentru ei “distantare”). In fine. Chestie de nuanta.
😀
Nu am zis ca ar trebui sa-l atace, si nici sa-l laude,. Era un fel de MRU vs TRU prin prisma raportarii la Traian Basescu, tinand cont de istoricul fiecaruia dintre ei etc samd.
am inteles.
La Realitatea, zisera ca toate institutele de sondaj la exit poll sunt apropiate PSD! Cristoiu prevestea ca sondajele vor scoate PSD cu 55,5% si vor ingropa PNL.
Nu stiu la ce le-ar folosi, doar daca anunta datele inainte de terminarea votului!
asa este. le vor folosi la fragezirea electoratului si la atingerea prin furt a procentului trasat de Centru.
Ca la referendumul din 2012, numai ca atunci nu au avut timp fizic si targetul erau un pod atat de indepartat…
am zis acum cateva zile : gaby oprea &co le vor pune “taxa pe vot” liberalilor. sa vedem cat ia pnl in teleorman 😉
Salut,
Era ieri sau alaltaieri, ca stiu ca am ras de taxa aia 🙂
salut , e aceasi taxa pusa de sistem in anul 2000 si taranistilor. liberalii n au invatat nimic 😀
Teleorman e judetul in care Antonescu a fost ales senator 😛
Pai d-aia am si ras zilele trecute, ca se facea un calcul cu numar de voturi, cu liste etc, cu diferenta intre alegeri si referendum ca nr de voturi si ramanea ca rezultat furaciunea 🙂 . Caut eu faza si, daca o gasesc, pun link.
Radu Moraru a anuntat la Realitatea ca SRI si DNA sunt cu ochii pe eventualele fraude.
S-ar putea , ma gandesc, ca SRI sa se implice si aici. Altfel, nu se mai poaet.
nu ar fi rau 🙂
depinde cum se implica 😉 corect ? :))
Buna nuantarea 😉 dar… stiind cam ce hram poarta Nasu’ cred c-a fost o torpila “media”. Mai degraba.
va las. Multumesc inca o data lui Ovi si tuturor comentatorilor, pe maine! 🙂
noapte buna !
http://adevarul.ro/locale/targu-jiu/candidatul-fortei-civice-gorj-fost-candva-hot-1_537e2db70d133766a8e1ea21/index.html
„Puteţi să faceţi ce doriţi cu hotărârea judecătorească respectivă. În politică sunt două tipuri de oameni: unii care au avut de-a face cu legea şi alţii care vor merge la puşcărie. Ca orice om care trece prin viaţă, la rândul meu, am punctat toate aspectele importante: am fost şi la grădiniţă, am fost şi la şcoala generală, am făcut şi liceu, iar într-un anturaj de prieteni, am comis şi nişte greşeli. Pentru care, atunci când a trebuit, am dat socotelă. Eu nu m-am sustras niciodată unei greşeli pe care am făcut-o, am recunoscut-o şi mi-am asumat-o. În momentul în care am decis să fac politică, mi-am asumat acest risc. Mă aşteptam ca, mai devreme sau mai târziu, aceste lucruri să fie făcute publice. Cum a ajuns această hotărâre în mâna d-voastră nu este cunoscut, dar sunt convins că cineva s-a străduit să ajungă la dumneavoastră. În Târgu Jiu şi în Gorj, toată lumea ştie acest lucru. Eu nu m-am ferit de acest lucru. Nu am fost într-o funcţie sau o demnitate publică şi am plătit pentru faptele acelea şi am fost reabilitat, iar astăzi, cu destulă seninătate, privesc înainte. Să nu vă gândiţi că în faţa celor care mă prezint astăzi ar trebui să vină o măicuţă sau un preot, ci un om care prin viaţa lui a trecut prin mai multe necazuri să fac faţă intimidărilor. Dacă nu aş fi fost prins într-un proiect politic, astăzi nu s-ar fi vorbit de Ion Săvoiu “. Cu toate că Săvoiu susţine că informaţia cu privire la trecutul său tenebros era cunoscută de toata lumea din Gorj, dezvăluirea despre condamnarea suferită de liderul Forţei Civice nu a mai fost prezentată până acum în mass-media. Acesta a mai fost membru al PD-L şi al Partidului Ecologist, din partea căruia a candidat, pe un colegiu din străinătate, la Senatul României.
salutare, Creanga!
Banuiesc ca daca ai fi locuitor in Targu Jiu nu ai vota cu astfel de candidat! 😆 Nici eu, asta e clar!
Si banuiesc ca te-ai intrebat (doar in forul interior, caci pe blog nu ai scris nimic) ce cauta acest om in Forta Civica. Si eu!!! Te inteleg perfect, si sunt asentiment cu tine (sper): organizatia Targu Jiu care l-a propus candidat daca stia si totusi l-a propus, merita sanctiuni; daca nu stia, tot merita sanctiuni, pentru ca nu l-a verificat.
Bon dimine!
Dupa interviurile de aseara am vorbit cu doi “decretei” care lucreaza in diplomatie si mi-au marturist ca il recomanda pe MRU pentru urmatorii 4 ani! 🙂
Poate c-au fost “diplomatici” in replici, brandusa. Cu precadere… daca-ti stiau “orientarea”.
Bon di-tine 😛
poate da, poate nu! nu-mi banuiesc prietenii de ipocrizie ca erau stersi si “taiati” din lista ! 🙂 Sau diplomaticie! Ken, ramai cu dilemele tale, cum sta bine unui ganditor! 🙂
“dilema” in cauza era determinata de folosirea termenului “decretei”. Adica de sensul acestuia.
Multumesc pentru precizare. N-am pentru ce altcewva.
Salut matinal… si cateva impresii personale la final de “campanie”… zice-se electorata
– daca pdl mai ejaculeaza cateva cozi de topor (as prefera spre pmp) devine de-a dreptul frecventabil. Pe “felie” promo-urile;
– nu stau sa frunzaresc dialogurile anterioare dar return of papa[hagi(sac!)tudose] a fost anticipata. Enervante clipuri;
– intr-o alta tara, cu reale valente democrate, mesajele promo ale pnl ar fi schimbat trendul. Aici s-a “vazut” din avion ce fel de votanti vor sa convinga. Comentariu votanta uslamica: ce draqu vrea astia maica? Sa ma scol si mai devreme decat acu?;
– “domnu” dan habar n-are ca “lumea” deja il percepe ca pe un ciocoi. Desi de stil nou dar tot ciocoi;
– “aleanta” de sorginte uslamica inca n-a aflat ca mortu (usl) de la groapa nu se mai intoarce. Iar gaselnita cu malai-viteazu-calare-pe-breazu n-a avut vreo contributie. Dialog in troleu intre doi pensionari: na ca l-au scos si pa mercenar-voda de la naftalina – da mah, unii au obsesii cu statuile – asa cum avea si hicler…;
– f buna strategia de promovare aleasa de MRU. I-a lasat sa se dea in barci (inclusiv pa tovarasul-chirias-mare-apropitar-agricol) si-a venit la urma (si va scapa “turma”) cu mesaj potrivit, percutant si elegant. As fi spus ca strategia a fost excelenta daca nu facea greseala sa precizeze ca s-a pus cap-de-lista doar pt tractare. De acord ca trebuia sinceritate. Ar fi putut s-o faca ulterior (renuntarea in favoarea urmatorului) fara sa-si atraga antipatii.
ps: despre “sondaje”…. as zice “de bine”… dar… inca e dimineata 😛
buna dimineata 🙂
1- chiar ca da !!
Probabil ca nu picam de acord asupra unora dintre “cozi” 😛 dar important este trendul 😉
si noi, ca oamenii de geniu :))
Las’ ca si genistii isi aduc contributia.
Nuantare: crezi ca poti lupta fara sa papi? Ori fara bocanci? Deci io-ti-ti cum si plotoneru de intendenta are sens 😛
exact , perfecta nuantarea . as adauga : o perioada cum a fost intre 2006-2007 ( pana dupa acea prima suspendare ) rar o sa mai avem . trebuia doar putina actiune .
buna dimineata, Revista presei, dragilor 🙂 De mai multa vreme 🙂
action chiar a fost. Au lipsit insa the lights. Iar motor a batut campii… drept urmare am ajuns you have the right to remain silent…
trebuiau catuse . pentru toata gruparea kondyakov si gasca lui hrebenciuc.
ha ha ha… cine ziggy? refo’mistii care au “modernizat” statu? adica reducand pedepsele pt coruptie in tocmai acel stat profund corupt? sau… te referi la aia care voiau sa faca regionalizare FARA DESCENTRALIZARE? ori te gandesti la unii care, desi erau “profesori” de drept constitutional, isi puneau semnatura pe texte anti~?