Evenimentele anului 2015
30/12/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Cred ca evenimentul cel mai important al anului 2015 a fost tragedia de la clubul “Colectiv”. Nu vorbim aici doar de numarul de victime (63 de decedati), ori de increngatura de lasitati si coruptie care a facut posibil ca o bomba cu ceas sa functioneze nestingherita in mijlocul Bucurestiului. Tragedia de la “Colectiv” a fost oglinda in care societatea romaneasca si-a vazut chipul hidos creat din nepasarea, credulitatea si lasitatea electorala care au adus la putere o clasa politica nesimtita si cleptomana. Merg si mai departe si afirm ca fara tragedia de la “Colectiv” guvernul Ponta, simbolul clar al coruptiei si incompetentei clasei politice rasarite din evenementele din 1989, ar fi ramas si azi in functie.
Nesimtirea de care oficialitatile au dat dovada cu ocazia tragediei, incompetenta si autismul, au trezit sentimentul civic pe care societatea romaneasca refuza sa si-l manifeste. Inainte de “Colectiv” societatea civila era dominate de un fatalism bolnavicios si de lipsa totala de incredere in posibilitatea ca coalitia PSD-UDMR-UNPR sa fie dezradacinata de la putere. Lipsa de incredere a electoratului era intarita de o evidenta clara: in clasa politica autohtona nu exista nici capacitatea si nici dorinta de a-l inlocui pe Victor Ponta din fruntea guvernului. Incapacitatea politica a opozitiei era si este in continuare evidenta. Iar capacitatea de actiune a presedintelui Iohannis era sever limitata de impotenta formatiunii politice care, teoretic, il sustine. Cine crede ca PNL chiar se lupta cu coalitia de guvernare trebuie doar sa se gandeasca la caricatura pe care acelasi partid a propus-o de curand pentru primaria Bucurestiului (Cristian Busoi) pentru a intelege razboiul de fatada dus de PNL cu PSD-ul si aliatii sai. Singura speranta a electoratului pentru inlocuirea guvernului Ponta era in DNA ca ultima reduta in lupta cu coruptia si incincompetenta.
A fost deci nevoie de tragedia de la “Colectiv” ca societatea civila sa se trezeasca din amorteala. Fara presiunea publica fara precedent, Victor Ponta ar fi continuat sa fie premier iar PSD-ul ar fi facut in continuare planuri pentru a se perpetua la guvernare. Probabil ca PSD-ul avea in vedere pastrarea lui Victor Ponta in functie pana cel putin dupa alegerile locale dar este indoielnic ca un nou premier propus de acelasi partid ar fi fost mai competent decat guvernul Ponta. Din contra. Existau sanse mari ca viitorul premier sa fi fost si mai incompetent decat Victor Ponta.
Sa nu ne iluzionam insa. Inlocuirea lui Victor Ponta cu Dacian Ciolos este o schimbare spectaculoasa. Diferenta dintre cei doi premieri este impensa. Primul este un impostor politic, o lichea perfecta, cel de-al doilea este o persoana care si-a cladit reputatia prin rectitudine morala si competenta. Guvernul condus de el reflecta aceste valori si dovedeste inca odata ca in Romania exista oameni de valoare, oameni pe care partidele clasice ii trec cu vederea daca nu ii urasc din toata inima. Dar pericolul care paste guvernul Ciolos vine din partea aceleasi clase politice care a dat dovada de o extraordinare coeziune atunci cand celalt premier competent si independent, Mihai Razvan Ungureanu, a fost inlocuit pentru “vina” de a fi fost un pericol pentru perpetuarea actualei clase politice. Clasa politica si multumirea de sine a societatii civile sunt dusmanii guvernului Ciolos. Societatea civila romaneasca nu are capacitatea de a mentine presiunea asupra clasei politice ci actioneaza rar si brusc sub emotia momentului. Cazul “Colectiv” a fost unul din aceste momente de izbucnire, moment care a fost speculat excelent de Klaus Iohannis.
Sa salutam insa aceasta victorie dar sa nu cadem in pacatul de a crede ca aceasta victorie este suficienta pentru castigarea razboiului cu fauna din clasa politica ce domina viata publica de peste un sfert de veac. Fara o reformare din temelii a clasei poltice romanesti vom continua sa mergem pe principiul un pas inainte si doi pasi inapoi. Societatea civila trebuie sa inteleaga ca este datoria ei sa puna presiune permanenta pe liderii politici ai Romaniei ptr ca acestia sa faca un pas inapoi de buna voie, sa isi asume responsabilitatea propriilor greseli, si sa lase locul unor oameni care sa inteleaga ca a fi functionar public (parlamentar, primar, ministru, etc) inseamna sa fi in serviciul populatiei si nu al propriului interes si al grupului care i-a propulsat in functie.
Aceasta este mostenirea tragediei de la “Colectiv” si va fi incercarea careia ii va trebui sa-i faca fata societatea civila in anul electoral 2016.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Societatea civila nu are nicio importanta! Vezi rezultatul protestelor si invitatii la Presedentie din partea societatii in civil!
rectificare obligatorie! ”Preşedinţie”!
Vote all you want. The secret power won’t change!
tot #Colectiv a mai aratat inca o data, de mai era nevoie, ca orice actiune de strada – indiferent cit de curat incepe, are toate nesansa&riscuri sa fie deturnata. Cum se simte un pericol cit de marunt de contestare, la primul semnal, dogarii&Unitii&etc navalesc din grote si in 2 timpi si 3 miscari totul se duce pe apa Simbetei.
buna !
in lumea ” buna” exista o noua doctrina – se lucreaza si se implementeaza la nivel mondial de 2 , 3 ani , diverse tehnici care sa duca la inabusirea spiritului de revolta al cetatenilor .
Cu riscul de a va ”oripila” de aducerea unui editorial scris de puscariasul, colaboratorul bla,bla…scenariul e destul de probabil! Schema cu Ioha urcatorul fulminant pe scara gloriei a tinut! 🙂
”Discuţiile interminabile pe marginea Guvernului tehnocrat reprezintă, în sine, o şmecherie. Un act de manipulare. Insistând asupra temei, populaţiei i se induce ideea că, într-adevăr, la Palatul Victoria ar funcţiona un Guvern tehnocrat. Ceea ce nu este adevărat. Un tehnocrat este un specialist de primă mărime în domeniul său de activitate. O autoritate necontestabilă. Nu ne aflăm în această situaţie decât în ceea ce-i priveşte pe doi-trei membrii ai Guvernului. Despre Cioloş şi încă despre cel mult doi miniştrii s-ar putea face, în mod corect, afirmaţia că sunt tehnocraţi. Cât îi priveşte pe ceilalţi, în cel mai bun caz, sunt birocraţi. Dacă batem toată ziua apă în piuă despre aşa-zisul Guvern tehnocrat instalat la Bucureşti, nu face decât să compromitem această expresie.
Dar şmecheria este dublă. Vasile Dâncu vizează o ţintă mai înaltă. El pregăteşte terenul pentru marea traversare. Pentru un proiect gândit la Cotroceni, ca o alternativă pentru situaţia în care, după alegeri şi în funcţie de rezultatul acestora, s-ar putea instala, la Palatul Victoria, un Guvern ostil Palatului Cotroceni. Care este această alternativă? Foarte pe scurt, ea înseamnă transferarea unor persoane de încredere, din perspectiva lui Klaus Iohannis, în principalele partide politice. Şi nu oriunde, ci la vârf. Şi realizarea prin intermediul acestora a unei puternice majorităţi. Care va susţine proiectele preşedintelui.
Dar cum s-ar putea întâmpla acest lucru? Vasile Dâncu nu ne spune. Dar ne sugerează. Prin trecerea, de pildă, a domnului Cioloş la PNL şi nominalizarea lui pentru o funcţie politică extrem de importantă. Poate chiar de preşedinte. Straniu de galantă, Alina Gorghiu i-a şi lansat o invitaţie în acest sens. Şi nu numai lui Cioloş. Blaga se va da, curând, la o parte. Dar, iată că, este posibil ca şi doamna Alina Gorghiu să se dea la o parte. Şi, înainte sau după alegerile parlamentare, să avem un nou preşedinte PNL. În persoana lui Dacian Cioloş. Până una-alta, acest proiect pare iluzoriu. Dacian Cioloş lasă impresia că este destul de speriat de o asemenea turnură a carierei sale. Dar pe parcurs, s-ar putea să se lase convins. Cel puţin acesta este planul.
Dincolo, la PSD, Liviu Dragnea nu este altceva decât un experimentat politician, ţinut în şah. Un fel de tigru aflat în interiorul unei cuşti şi care execută docil comenzile unui dresor nevăzut. Încet-încet, el va fi compromis. Se lucrează la greu pentru acest proiect. Şi atunci, un alt tehnocrat al Guvernului Cioloş s-ar putea transfera la PSD. La vârf. În calitate de preşedinte. Probabil înainte de alegerile parlamentare. Iar acea persoană va fi Vasile Dâncu.
Şi Cioloş şi Dâncu sunt apropiaţi ai preşedintelui Klaus Iohannis. Îi susţin cu multă convingere proiectele. Ne putem imagina ce s-ar întâmpla dacă scenariul de mai sus va fi realizat.
Primele două cele mai mari partide ale României, unul de dreapta şi altul de stânga, îl vor susţine pe preşedinte şi, în consecinţă, vor asigura, după alegeri, formarea unui Guvern prezidenţial. Într-o republică, de facto, prezidenţială şi ea. După acest model, desigur, şi alţi “tehnocraţi” sau “birocraţi” se vor teleporta în partide politice.”
http://www.ziuanews.ro/editorial/vasile-d-ncu-preg-te-te-terenul-pentru-cine-370103?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Buna ziua!
Sa zicem ca scenariul este destul de probabil. Cine si ce interes are in realizarea acestui scenariu, vazut dincolo de Ioha?! Ce consecinte -pozitive/negative- sunt pt Ro, in general?
Cum cine? CEIcesarbatorescziuarepublicii! Inclusivprintulduda! 😛
Ce consecinte ? Consecintele pozitive sunt pentru ”pasagerii” RO-RO! 🙂
Buna 🙂
Poate fi asa dar problema ramane: de ce sa citesc, sa cred si sa propag ce spune un individ care a mintit, a santajat si a furat toata viata, fapte pentru care a facut si puscarie?
Cand a fost sincer si ce a facut atunci in beneficiul societatii?
Cand a livrat dezinteresat o informatie corecta?
Poatie fi un exercitiu de scenariu, din alte o mie si atat, dar nu pot sa nu fiu suspicios cand vine de la un specimen ca asta.
Gino, pana sa-l salte a fost …negustor ”cinstit”!Sisenatorpnl! :)Acum, deh, pe Nistorescu nu l-au prins, dar uneori scrie bine! 😛
La fel si pe celalalt editor de la Viata Studenteasca , Jack Cristoa! 🙂
Eu cred ca nu scriu bine, nici Cristoiu nici Nistorescu.
e opinia ta! asta insa nu poate fi redactata drept Bula Papala! 🙂
Cand Cristoiu era lector de Filosofie marxista si de Socialism stiintific tot bine le zicea, nu?
Cand era sincer cu viata lui, atunci, acum?
Gino, nu am cautat opera de lector a lui Cristoa, pentru perioada predecembrista au fost suficiente cateva titluri din Viata studenteasca! Si slava cerului ca sunt relevante! Ar fi cea mai mare eroare sa analizez omul Cristoa, evident ar fi o eroare! Dar nu ii pot nega unele idei reusite! Nici investigatiile din 2000-2004 Ziua marca SRS, chiar si unele editoriale CTP-iste! Per ansamblu vor fi istorie cat de curand! 🙂 Dar fac parte din istoria jurnalismului post decembrist cu toate bubele sau sclipirile lor de moment!
Consideratii de principiu pot sa enunt si eu, in cantitati masive, logice si imbracate frumos in vorbe.
Daca ai sti ca sunt un pedofil le-ai citi cu aceeasi incantare? 😀
daca as sti ca esti un pedofil as suna imediat la 112!
in schimb stiam de Proust ca e gay! si l-am citit, cu placere!
nu stiam ca avem atatia pedofili pe blog 😀 terminati cu glumele astea, oameni buni, ca daca nu puneti G/M (inventat de Stef), cine ne citeste va ia in serios!
scuze, Citi, da’ cine mai e pedofil pe platforma?
🙂
Nota @Cetatean (raspund aici, ca nu mai merge reply-ul, de cat v-ati scris tu si Gino): si unul care glumeste e mult!
stii Gino, uneori si Pipatratdi are editoriale bune, dar nu o vad curata si cinstita! Da’ o citesc si cateodata o si citez! 😛
Intotdeauna despart Gino, scrisul de om, ca altfel nu citeam nici Fratii Jderi! 🙂
Eu nu fac greseala asta si sa stii ca nici “Fratii Jderi” nu este o creatie lipsita de interes, se incadreaza si serveste curentul cultural promovat de politic la vremea respecttiva.
Gino si Creanga de Aur a fost lectura recomnadata! Hai sa nu exageram! 🙂
Ce e gresit in a citi opinii altora? Chiar nu te inteleg!
Cred ca este gresit ca atunci cand cineva se straduieste sa iti ofere spre lectura niste opinii personale exprimate bine articulat, sa vii cu articolul unui individ dubios in loc sa oferi niste pareri la fel de bine articulate la subiect.
Doar parerea mea, desigur.
cam suna a poces de intentie , Gino! nu vin cu articolul dubios. ai citit scenariul? este posibil au ba? daca tot vrei sa discutam
pe tema lansata de Clemy, mi-am exprimat punctul de vedere: nici anul viitor societatea civila nu va avea un cuvant de spus. Pentru ca nu exista spiritul dialogului, s-au incetatenit usor spritul lui ”taci ba, eu am dreptate”!
Iar ipocrizia e adusa la rang de arta! Alegerile de anul viitor se vor desfasura tot sub amprenta PSD , PNL! Doar Viorica si Adriean nu vor mai numara voturile si nici Liviu decat nu va mai putea sa trimita adrese in tara! In rest, ramane cum se stabilestE!
Nu mai am comentarii. 🙂
si nu e stradanie, Gino! e doar recomandare! si poate fi un punct de dezbatere! sau nu!
lasitatea electorala , suna rau de tot! si milu constantinescu fuse cules si stii cu ce ne-am ales! 🙁
Buna seara,
V-o mai amintiti?
http://www.ziare.com/ioana-petrescu/ministrul-finantelor/de-ce-nu-mai-vrea-ioana-petrescu-sa-fie-vicepresedinte-la-banca-europeana-de-investitii-1401705
Eu cred ca sunt acri strugurii!
de ce strici tu sarbatorile cu republikcornu?
Buna seara
@clemy impecabila radiografie a “scenei politice” romanesti(am folosit ghilimele fiindca,eu ii zic gashca/as face o concesie pentru elevati si i as zice coterie,dar cred ca gashca e cuvant potrivit)
Ce uitam noi toti e rolul mediei/da internetul e peste tot,” tzata maria”vorbeste cu nepotul din spania pe,skype,dar pentru ce e in tara tot teveul “e baza”
Societatea civila. Caut din 2008 un ong relativ onest/nu va inchipuiti vreun motiv altruist,nu,e vorba de,a mi umple timpul
E vorba de un oenge care se ocupa de poltici
Eu unul cu exceptia lui “salvati bucurestiul” n am gasit.chiar si asta a inceput “apolitic” si nu cred ca initiatorul-nicusor dan-a avut ambitii politice
Unde suntem azi?
Toti suntem captivii unor gregari gen ctp sau srs sau cristoiu si emulii lor,care il cauta si propovaduie pe “isus hristos” in timp ce ei isi fac mendrele cu necuratul,”gashca politica”
Restul?
M ar interesa ce credeti dvs
(marturisesc ca am un “interes”=cu cat voi sponsoriza partidul lui nicusor dan,pentru mine alegerea esge intre suta sau mia lei)
intamplator dar spiritul gregar a fost liantul dintre presa orientata si politicul romanesc! sunt atatea ”succesuri” ale jurnalistilor lansati in politica!Vezi power red Lady- Cooorina Cretu! 🙂
salutare, salutare 🙂
Clemy a facut o radiografie obiectiva, insa cred ca prin societate civila se refera la partea activa a societatii, a tinerilor pentru care TV-ul nu mai e demult (si nici nu a fost) principala sursa de informare. In maxim 5 ani de zile, toti tinerii votanti nu vor mai privi nici o emisiune politica sau nici un talk-show la TV. Daca nu cumva sunt prea rezervat si deja se intimpla asta 🙂
si uite ca s-a gasit si o solutie pentru amanata nenegociata redeventa!
“Guvernul va aplica producătorilor de petrol și gaze un impozit suplimentar, care va fi denumit “impozit petrolier”, de 35% pe profitul din upstream, cu o deducere suplimentară de 15% pentru investițiile noi, și va anula facilitățile acordate acestora încă din 1999, care le permit în prezent să nu achite impozit pe țiței și gaze naturale și nici comisioane vamale la export. Noul sistem va fi aplicat în etape, mai întâi pentru petrol și gaze și doar ulterior pentru resurse minerale, și menținut pe o perioadă de 20 de ani, dublu comparativ cu perioada actualelor redevențe.”
Sursa: ZF.ro
ce inventiv e Guvernul, cand legea e proasta din start!
Buna seara prieteni.
City are dreptate cand se refera la societatea activa si nu la cea asistata social si legata de un cordon ombilical de asa zisele televiziuni de stiri. Este un termen la care nu m-am gandit dar pe care il voi adopta cu entuziasm. 🙂
Buna seara Clemy , cand ati vazut ultima data anumite strazi din Los Angeles ? 😀 apropo de ” asistatii sociali ” . stiti care e suma alocata ( si in ce scop ) pentru rezolvarea unor probleme ale ” asistatilor ” ? 😀
Nu trebuie sa calatoresc la Los Angeles ca sa vad “asistatii” din America. Ii vad in fiecare zi in San Jose si San Francisco. Si daca este sa fim cinstiti pana la capat, atunci intre votantul peren al PSD care isi petrece ziua la carciuma sau care invarte tot soiul de operatiuni la limita legii, si asistatul social negru/hispanic care se drogheaza, face trafic cu droguri sau se ocupa de tot soiul de operatiuni ilegale nu este mare diferenta. Pot sa fac o analiza detailata a asemanarilor si diferentelor intre aceste electorate dar nu are rost. Si nu finantele rezolva problema acestor oameni. In SUA, mai ales in California, este alocat un buget extrem de generos ptr acesti oameni iar rezultatele sunt extrem de modeste.
100 milioane USD . bancile de alimente cum functioneaza ? 😀
nu confundati un om care se invarte la limita legii cu un om care a ramas fara job , datorita crizei de ex si a ajuns sa doarma in strada cu 3 copii . pentru 1 ( infractor ) din 10 oameni nu merita sa sufere toti . ca in ritmul asta si copii din orfelinate vor fi definiti ca ” asistati sociali” . acei copii carora la 18 ani statul le arata usa si drum bun in viata !
Ziggy, stiu foarte bine cum functioneaza bancile de alimente de care vorbesti. Stiu si ce se intampla cu asistenta sociala locativa. Oamenii corecti, care chiar vor sa iasa din saracie, nu prea au access la serviciile astea. Ceea ce diferentiaza Romania de America este numarul impresionant de organizatii de caritate care practic dubleaza ajutorul statal si care se adreseaza direct celor care chiar nu pot din cauza varstei sau sanatatii sa traiasca pe propriile picioare.
PS suma alocata de oficialii din LA , desigur .
@cetatean&@clemy
Si cum va intelege noua majoritate votanta=generatia “under 40″ca fiecare vot conteaza?,inclusiv votul lor?
Generatia “89”n a inteles asta
Generatia “89” a fost/este inca o generatie care s-a multumit cu relativ putin. Noua generatie, cea de sub 40 de ani, poate fi scoasa din amorteala daca vede ca eforturile pe care le depune au si un rezultat. Dar trebuie impinsa de la spate de noi, de cei mai in varsta si care am trecut prin decembrie 1989, sa se lepede de comoditate, sa renunte la protestul de pe Facebook si sa actioneze: fie prin mitinguri, marsuri si demonstratii, fie prin petitii, telefoane si scrisori trimise oficialilor, fie prin implicarea directa in viata politica a orasului, judetului, tarii. Vreau sa vad de exemplu cum oameni tineri si capabili se implica in campania electorala a lui Nicusor Vlad, cum incearca sa candideze independenti la un consiliu local, etc.
Seara buna
@clemy ai facut o buna analiza .
Ai uitat faza cea mai “tare” . 🙂
3.000 de ciobani (in limbaj popular “talpa tarii”) reusesc sa bage frica in parlament si astfel se suspenda o lege total idioata .
Adica au reusit astia ce nu a reusit imitatia aia de partid numit PNL sub mareata conducere a celor doua marionete inganfate . Alina Gorghiu si Vasile Blaga .
Romania si in 2015 a trecut prin o perioada extrem de complicata .
– Partide fara membri cotizanti care devin toate egale in pretentii si strategii (exclusiv ciolan si privilegii)
– Disparitia oricarui respect fata de politica care singura si fara ajutorul nimanui demonstreaza zilnic limitele obiective si subiective .
Obiective – nu ii duce capul la mai mult .
Subiective – sint gasti de borfasi dar cu pretentii . Asa cum se vede cotidian din activitatea justitiei .
– Oricare stima la nivel international a disparut . Vizite de sefi de guverne / tari straine , inexistente. Ai nostri viziteaza intens doar China Populara ca altundeva nu ii primeste nimeni .
– bugetul de stat a devenit o copie tragica dupa cel de pe vremea RSR (vremurile bune nu cele de austeritate) . O orgie de cheltuieli cu dedicatie , tot aprobat si votat in doar o saptamina . Identic ca pe vremea Marii Adunari Nationale (MAN) . Mai lispeste doar tatucul , batutul din palme si oda cotidiana din presa si televiziune .
Progres domnilor in 26 de ani . Sau regres ?
Salut StefaneQ! De ciobani am uitat dar toata stima ptr oamenii aia care au inteles sa-si apere drepturile cu bata, la propriu. Generatia de sub 40 de ani, cea afectata direct de drama de la “Colectiv” ar trebui sa invete de la ciobani. Daca niste oameni simpli au fost in stare sa se informeze, sa citeasca o lege si sa puna la cale un protest care a speriat de moarte nesimtitii din Parlament, atunci si societatea activa poate sa faca acelasi lucru.
Si, da, Romania a trecut anul care se incheie printr-o perioada extrem de complicata. Analiza ta este extrem de corecta. Si ca sa-ti dau un raspuns la intrebarea ta, eu cred ca Romania a stagnat dpdv politic undeva la sfarsitul anilor 90, atunci cand in mare a fost stabilita configuratia politica a Romaniei, In teorie nu este rau sa ai o scena politica stabila in care doua partide mari si 2-3 partide mai mici se afla in competitie si se rotesc la guvernare. In practica romaneasca insa asta a dus la stagnare si cumetrie politica.
Just .
Stagnare in general cu inrautatirea esafodajului democratic . Fundatia e baza oricarei constructii . Civile , politice , sociale si d.a.p.d.v. stam foarte , foarte rau .
-Nu exista un capitalism autohton care sa se impuna la nivel de tratativa politica .
– Politica a devenit unica . Sint doua partide relativ mari dar cu aceleasi planuri . Nici o diferenta de strategii . interese .
– Partide absolut artificiale . UNPR , ALDE , PMP , umplutura politica sa se ia ochii unora .
– Generatia sub 40 de ani are alte ambitii . In primis , emigrarea . Fie ea si temporara . In vara asta am cunoscut tineri romani care munceau in Italia (pt. 1 luna , 2, 3 dupa posibilitati) . Pentru o viata mai buna si un banut in plus . Cu efortul personal al fiecaruia . Toti in unison erau scarbiti de politica romaneasca , coruptia si lipsa totala de principii / morala din viata publica .
Evident ca aceste subiecte nu vin analizate , studiate de clasa politca , SRI , presa . Adica exact de aia platiti pentru asa ceva in oricare tara normala .
Asa este Stefane. Partidele politice ar fi avut datoria sa analizeze situatia si sa actioneze in consecinta, adica sa se debaraseze de corupti inca inainte de a veni DNA-ul dupa ei, sa incerce sa ii inteleaga si sa-i atraga pe acesti oameni care nu fac parte din electoratul captiv. In Romania partidele de “opozitie” nu au facut decat sa copieze reteta PSD: proprii corupti care aduceau bani partidului, propriul electorat captiv, au promovat oameni exclusiv pe principiul fidelitatii politice, relatiilor si a contributiei la pusculita partidului. Nu mai discut de reformele de fatada, de retorica anticoruptie practicata de unii si de altii in timp ce departe de ochii publicului practicau propriile retele de nepotism si coruptie.
Este tragic ca nici acum nu se intelege ca exista un electorat care nu mai vrea ca aceeasi mlastina puturoasa sa se perpetueze prin diviziune la nesfarsit.
@ clemycali ˇDe ciobani am uitat dar toata stima ptr oamenii aia care au inteles sa-si apere drepturile cu bata, la propriu.ˇ
.
Buna seara,
O parte din neamul meu au fost pacurari (vine din latinescul pecorarius).Am avut oi si am umblat cu oile (si cu cainii).Stiu toate randuielile de la stana pentru ca le-am, vorba aia, practicat intr-o vreme mai demult..Am stat la stana si cand umbla ursu..Puscam toata noaptea cu carbid, din tevi de PVC, ca sa-l sperie detunatura, sa nu vina la oi..Si tot venea..
Mai am inca o boata de corn incrustata din varful bristii si toporul acela cu coada lunga, numit in alte parti din Romania baltag.Este o unealta (initial o arma) specifica, pe care pacurarii rumani au raspandit-o pe o larga arie geografica, ajungand pana in Polonia, Cehia si Slovacia..Prin partile acelea, i se spune valaska (valashca sau vlashca)..Slovacii chiar au adoptat toporul pacuraresc ca marca nationala, au o multime de dansuri populare in care manevreaza cu mare dibacie valaska (adica toporul pacuraresc valah, carevasazica)
.
Tocmai de aia, ca am umblat si io odata pacurar, imi permit sa spun, la tema: nu e o cale aceasta, ca ruman la ruman sa ridice boata, ori toporul..Am trait asta in Bucuresti, in iunie 90..Si minerii credeau ca apara ceva, dar o faceau cu boata impotriva unora de-ai lor..Pentru ca pana la urma toti eram cetateni romani.Asta nu aduce decat vrajba, intinsa poate pe zeci de ani.Eu cred ca astazi tara este atat de secatuita de oameni incat romanii n-ar trebui sa-si mai permita luxul sa se mai invrajbeasca intre ei..
Calea batei nu este o cale…
.
Pana la urma, cum ar fi ca toate grupurile nemultumite sa scoata ba brisca din serpar, ba boata aia rezemata sub sopru, ba toporul ala atarnat la poarta surii, ba Lancea lui Horea, aia pe care oricine o tine bine ascunsa sub ieslea din grajd?
Cred ca n-ar fi bine..Asa cum pacurarii s-au dus cu boata la Parlament, maine unii ar putea mobiliza datornicii sa se stranga cu topoarele la banci..Sau mai rau..
.
Asta imi aduce aminte de un banc..
Cica odata unul merge la dentist, ca-l durea maseaua..Dentistu i se uita in gura si zice ˝Bai, trebe sa ti-o scot˝.
˝Pai eu nu vreau sa mi-o scoti˝, zice acela cu glas stins si uitandu-se in pamant..
˝Aha, zice dentistu, n-ai curaj..Uite, ia de aici un pahar de palinca”, si-i toarna un pahar pe care acela il da pe gat..
˝No, acuma ai curaj ?˝, intreaba dentistul..
˝Ba bine ca nu..Sa indraneasca cineva sa se atinga de maseaua mea, ca-i rup picioarele˝, zice acela..
Cam asa cu rumanii, saracii..N-ar vrea ca cineva sa le scoata dintii, da e destul un pahar de palinca sa prinda curaj..
“Calea batei nu este o cale..”. Corect dar atunci cand celelalte metode esueaza atunci bata este unica solutie.
“Calea batei nu este o cale…”…asa este. Este doar ultima dintre ele.
Din ce imi povestea tata (plecat de la sat sa faca facultatea) : cei care nu munceau, in sat ,erau marginalizati. Astazi stau in buricul targului .
A avut odata o altercatie cu niste tigani aciuiti pe la 3 case ma incolo. A iesit tataie cu securea-n poarta si s-au linistit instant. Astazi aceiasi tigani , in aceeasi casa, fac copii pe banda rulanta. Citiva dintre ei sint azi in Occident facind ceea ce stiu ei mai bine….. La poarta tatei nu mai e insa nimeni.
buna dimineata, dragilor 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-31-decembrie-ultima-zi-din-an-prilej-de-topuri-si-retrospective/43042/