Dusuri reci peste dreapta!
26/05/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Am mai trait candva scena asta de dupa alegeri: exit poll-uri manarite ; partide de dreapta care obtin scoruri mai mici decat aratau sondajele ; lideri care cer unitate insa care sunt, dupa trei ani, la fel de dezbinati ; electorat al dreptei care voteaza cu inima sau cu mintea (dupa distinctia aflata acum la moda) si apoi critica pe colegii de (posibila) alianta. Va invit sa recititi articolul lui Theophyle de pe Politeia veche din 10 decembrie 2012.
Constatari serioase « la cald » inca nu poate scrie nimeni. « Analistii » de Facebook (2 fraze, 3 perle, 1 milion de like-uri) inca nu si-au intrat in paine. Pe partea dreapta, cu mici exceptii, suporterii injura pe toata lumea.
Cei ai PDL-ului fac cruce si zic bogdaproste ca au avut-o pe Monica pe liste (aferim !) apoi ii injura pe cei de la PMP, care le-au furat 1/3 din structurile teritoriale si din voturi.
Cei ai PMP-ului zic si ei merci ca au intrat in PE la mustata (desi se asteptau la un scor mai mare, in perspectiva a 30% in 2016) si lanseaza sageti in toate directiile. In ultimele 24 de ore am oprit la moderare multe mesaje « afectuoase ».
Pentru cei care au votat cu FC, e un rezultat sub asteptari. Pragul de 5% s-a dovedit prea inalt in lipsa primarilor, spatiilor de antena, donatiilor substantiale, cumetriilor politice. Asa cum scriam sambata, apreciez determinarea si riscul constient asumate de MRU de a fi cap de lista (care se va retrage cedand locul urmatorului) si de a-si tracta partidul spre pragul de 5%, precum si determinarea oamenilor care s-au inscris in lupta pentru Parlamentul European pe listele unui partid care nu are locuri eligibile garantate (nici macar primul !). MRU si-a asumat misiunea grea de a fi cap de lista, stiind ca ar putea rata pragul de 5%. Ar fi putut sa apara doar pe afisele de campanie ale partidului si sa evite situatia de aseara, cand se ratoia la el ca la piata unul din studio la B1 (iar niste fani cu pretentii ai acestuia jubilau ca la stadion). Nu a facut-o si curajul lui e cu atat mai meritoriu, cu cat stia ca in caz de esec il asteapta la cotitura « colegii » 6% +12% din fosta alianta ARD.
Neindoielnic, este un esec electoral pentru partidul Forta Civica. Cei care au votat cu acest partid sperand sa il vada intrat in PE isi pot exprima frustrarea umana si politica. A pierde nu e usor, insa experienta ARD din 2012 ne-a pregatit deja pentru asta. Nu voi admite insa ca pe acest blog sa isi exprime frustrarea cei care nu au votat cu Forta Civica ci cu alte partide ale dreptei. Fiecare sa administreze dusuri reci cui vrea, insa in propria casa, nu in curtea altora !
Forta Civica a reusit performanta de a strange curat “doar” 140.000 voturi. Prea putin pentru sperantele puse in acest partid la aceste europarlamentare ? Categoric! Vechile metode (cu primari si sacose), blamate, insa eficiente politic, sa fie inca de viitor ? Sper ca nu ! Drumul a dat deocamdata intr-un bolovan urias, sper ca membrii si votantii FC sa nu il considere un perete si sa faca speriati cale intoarsa!
Maestre, muzica ! Sarbatorim inca o tura intr-un perpetuum mobile ! Vin prezidentialele cu final al unei epoci si inceput al alteia. Noua sau veche?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut!
Veche in haine noi. Cu strasuri.
Nu scriu despre articol, am scris avant la lettre si sunt de acord cu zicerile din el 🙂 .
Refren de dreapta:
DESTEPTAREA, LUZARILOR!
Plus muzica aia comandata:
http://www.youtube.com/watch?v=htlIK14SBvI
Mda, situația e albastră. A mai fost și altă dată. Nu pot să mă supăr pe un partid proaspăt format, fără spate și fără forță financiară, că face de câteva ori scorul bătrânului PNȚCD. Dar lucrurile trebuiesc clar îmbunătățite. Una din marele diferențe între PSD și toți ceilalți e că ei întotdeauna au avut structuri cu adâncime. Cred că e timpul să vedem ce fel de structuri de suport (nu neapărat partinice) poate construi publicul de dreapta. Fără structuri de suport, cluburi și comunități nu va fi niciodată în România spate pentru forțe conservatoare nevopsite. În toată lumea funcționează conceptul de Old Boys networks. Dacă nu ne convin ale lor, trebuie să le facem pe ale noastre.
Buna ziua, am fost optimistul de serviciu si am sperat. Ok, nu s-a indeplinit tragem concluziile si mergem mai departe. Poate ca noi am vazut un colt de tara care nu exista, lucru cert dupa ziua de ieri 🙁
Este vizibil ca in Romania, a fi corect, a avea principii, verticalitate, a nu fi gascar este similar cu excluderea 🙁 Asta nu inseamna ca ne dezicem in ce am crezut, in speranta ca vom deveni o tara normala cu oameni normali, care nu se bucura ptr. o paine/un gumar sau o sticla de bere. Speranta moare ultima.
Cert este ca azi se vede nenorocirea necosmetizata, dezastrul in care aflam nu de ieri, de un an, de doi……….ci de 24 de ani 🙁 Totul a fost construit pe nisipuri miscatoare cu temelie rosie si sprijin masiv de le est. 🙁 Restul sunt povesti de adormit copii.
Daca nu eram amplasati geostrategic, azi eram in situatia Ucrainei.
Au existat cateva puncte in care era posibila o ruptura, insa fie conjunctura, fie orgoliile personale, fie mai multe circumstante cumulate au cauzat esecul.
Nu inteleg deloc “frustrarea” votantilor de PMP sau PDL, etc, si nici ratoiala de la b1. In orice caz nu FC le-a facut rau.
Unde pot vedea scorurile pe judete?
Da, insa nu se puteau lua unul de celalalt, in cazul in care vor trebui sa linga unde au scuipat mai la toamna. Au dat in ala pricajitu’ care era deja jos.
Hotnews au harta, insa nu era completa ultima data cand m-am uitat.
Am zis si mai de dimineata, scriu si aici, caci mie mi se pare important:
Bag de seama ca toata lumea, pe la televizoare, prin ziare, prin analize, peste tot, bate campii in continuare cu stanga vs dreapta. Discutia ar fi trebuit deja purtata, la ora asta, lasand deruta de directie laoparte, in singurii termeni realisti de aici inainte (si pentru ceva vreme): putere vs opozitie. O sa avem vreme si de nuantari, pesemne, dar acum problema e ca PSD (b) are ocazia de a distruge opozitia de tot. Jocul este unul de supravietuire (vezi liberalii, dar nu numai pe ei), iar nu unul de finete si de reglaje. O sa vina si vremea acestor ajustari, vreodata. Acum, insa, e nevoie de o opozitie clara, neta, bine delimitata, cat mai puternica si cat mai hotarata, agresiva, chiar; si cat mai repede, bineinteles. Daca de la analistii lu’ peste prajit nu te astepti la mare branza, de la politicieni mai speri si la cate un moment de luciditate. Desi, vad ca in ciuda rezultatelor de ieri (sau poate tocmai d-aia), si ei bat aceeasi campi. Te pomenesti c-or fi si prosti, pe langa cat de ticalosi sunt (nu toti, fireste)!?!
Da, sunt pe cai mari si vor sa ajungem ca ucrainienii. Nu este bine de loc 🙁
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17359979-dan-voiculescu-traian-basescu-nu-reusi-isi-incheie-mandatul-presedinte.htm
Corvus, a distruge opozitia este similar cu instaurarea dictaturii, cu partidul stat. Clar ca dispar parghiile de control si se construieste un simulacru de democratie.
Exact in sensul asta era si (ii zic si eu asa 🙂 ) pledoaria mea. Si cand e vreme de fineturi, e. Acum nu e, pentru ca pericolul este unul esential si cu potential letal pentru orice democratie, daramite pentru asta a noastra…
Buna ziua,
Problema e ca actualii lideri perdanti ai dreptei nu vor sa faca pasul in spate. Ce e si mai grav, e ca ei sunt perdanti inca din 2012. Si nu se lasa nici cum. Fiecare tine la jucaria lui stricata.
La PDL trebuie urgent sa se retraga Blaga si ceilalti fesenisti, si sa iasa in prim-plan Vass, de exemplu.
La PNL tot asa, Antonescu-Nicolai-Nicolaescu trebuie sa lase locul lui Iohannis sau Ramonei Manescu.
La PMP, trebuie sa preia C. Diaconescu si Papahagi fraiele.
La PFC oricum nu prea mai conteaza, nici un politician nu va negocia cu un partid de 2% care vrea sa dea presedintele (fie si el un om onest si relativ popular care mai are si renumele ca nu face compromisuri). MRU sa-si vada de drumul sau pentru 2016, sa-si creeze structuri si sa caute finantare euro-americana, sa aduca personalitati in partid etc.
Basescu sa nu mai iasa ca cucul, sa stea cuminte inchis la Cotroceni, ca sa nu mai dea apa la moara antibasismului antenist.
Justitia, SRI si celelalte instituii care au beneficiat de o oarecare evolutie in timpul mandatelor lui Basescu, in masura in care ele nu sunt doar niste sperante desarte cu rezultate pozitive mai degraba punctuale decat sistemice, ar cam trebui sa incerce destructurarea imperiilor Voiculescu-Ghita. Scorul lui Diaconu ar trebui sa fie ultima atentionare!
Americanii/europenii trebuiau si ei in vara lui 2012 sa se lamureasca cum sta treaba si sa reinfiinteze BBC, Vocea Americii, Europa Libera, inclusiv in varianta TV, trebuie sa cumpere PROTV-ul, trebuiau sa bage bani seriosi in ONG-uri si societatea civila, in partide noi, anti-sistem. De asemenea, ar cam fi momentul ca euro-americanii sa decida ca Romania se poate imprumuta doar cu dobanzi de peste 8%, pentru ca bizonul trebuie sa simta ce inseamna traiul pe datorii care nu se mai pot plati din alte imprumuturi succesive.
Nu pricep ce ai cu FC, cum nu pricep in ce calitate/cum ai ajuns la concluzia PFC nu mai conteaza. Cat despre MRU, cred ca este major, vaccinat si cu anticorpii necesari ca sa-si hotaraasca destinul, sa ia decizia cea mai buna ptr. domnia sa. Cam indarjit ptr. un “analist”, trasezi cam multe linii 🙁
Nu am nimic cu ei, le-am asigurat minim 10 voturi. Au declarat ca doi europarlamentari “e prea putin”. Au luat 2%. Nu are rost sa nu fim realisti doar pentru ca il simpatizam mult pe MRU.
Ovi,
nu este vorba de simpatie, este realism si eu am asigurat voturi. Cand nu ai bani, esti blocat si pocnit din toate directiile, nu ai posturi/stipendii de asigurat si totusi castigi in unele judete, 10% inseamna ceva. Este un proiect care a pornit sanatos si nu a vrut sa arda etape, au vrut sa fie corecti. Cred ca nu se vrea asta pe aceste meleaguri 🙁
In rest sunt de acord cu tine.
PS. nu fac parte din categoria adulatorilor, nu sunt de acord cu inchinatul la statui.
Așa e. Din păcate, știm cu toții cum se citește povestea asta din alt unghi. Tot ce spui aici, în afară de schimbarea garniturilor de lideri politici, înseamnă război. Război în numele unor valori și unui mod de viață pe care marea majoritate a populației nu și-l asumă și nu și-l dorește în mod organic, pentru a-l băga pe gâtul aceleiași majorități, cu sprijin extern dacă altfel nu se poate. E probabil singura soluție. Întrebarea e cine plătește nota de plată.
“MRU sa-si vada de drumul sau pentru 2016, sa-si creeze structuri si sa caute finantare euro-americana, sa aduca personalitati in partid etc.”
Corect, cel putin partea cu finantare serioasa din extern. Noi nu suntem Rusia, sa-ti dea Putin in cap cu ranga ca iei bani de la ONG-uri straine.
“Americanii/europenii trebuiau si ei in vara lui 2012 sa se lamureasca cum sta treaba si sa reinfiinteze BBC, Vocea Americii, Europa Libera, inclusiv in varianta TV, trebuie sa cumpere PROTV-ul, trebuiau sa bage bani seriosi in ONG-uri si societatea civila, in partide noi, anti-sistem.”
Corect. Trebuie surse de dezintoxicare impotriva propagandei desantate anti-vestice din mass-media. Mare prostie au facut cei care au inchis BBC Romania in 2005 sau 2006.
Labour? Blairites cumva?
Cost-cutting. Au economisit niste firfirei (comparativ cu restul sumelor din statement of account) si i-au prezentat drept o mare victorie economica. Plus ca BBC-ul avea (are?) politica de a nu tine ramuri subsidiare in tari membre EU.
Wonderful! Au mai fost niște deștepți care-au tăiat bani de la vopseaua ignifugă a marinei și la primul Exocet a ars Sheffield-ul cap coadă, deși nici măcar nu explodase racheta în el. Prostia nu doare dar se plătește.
@Tudor Dimitriu – excelenta ideea cu “old boys”network – din păcate , statistic vorbind foștii mei colegi de liceu si de facultate in proportie covarsitoare au ales sa fie “apolitici “cu exceptia loazelor (si la leiceu sila facultate) care sunt FARA EXCEPTIE conectate (surprise ,surprise) la “grupul infractional organizat ” aka PSD . Cristian Darie – corigent aproape in fiecare an , cu Bac -ul picat (deh la Limba Romana , “care este”) este mana dreapta a lui Nicu Porcu – o alta loaza submediocra cu care Cristi a fost coleg la Instituitul de Marina din Constanta .
Ma tem ca deci ca deja s-a format un gen de “old boys network “dar numai in privința loazelor , a fiilor de activiști comuniști (Nicușor Constantinescu – seniorul a a fost vice prim la Arges) .
Ceea ce ar trebui sa se închege ar fi o retea de “pezzi di novanta ” oameni care au ajuns undeva in cariera – mid level management (minimum) ceva similar “masoneriei” in care romanii recent intrat vor reuși sa compromită (iarăși ) mesajul originar . Bebe Ivanovici si Tradiceanu 5 neveste – masoni !!!
Scuze – cine e Cristian Darie?
🙂 “este mana dreapta a lui Nicu Porcu” 🙂 . Eeeeh,ce naiba!
Nicu Porcu’ Planetaru’ 🙂
Da! 🙂 . Se poate, deci…
Cluburile nu trebuie să fie politice per se. Ele se pot aduna în jurul meseriilor și activităților, dar vor deveni rețea de suport conservator prin însăși structura membrilor lor. Desfid pe oricine să facă un club de vânătoare și călărie și să spună după 5 ani că are membri stângiști, sau o asociație de profesioniști de top într-un domeniu tehnic în care membrii mor de grija asistaților. În momentul de față, membrii middle classului activ românesc, atât cât e el, nu se cunosc unul pe altul.
Problema e ca pe multi nici nu-i prea intereseaza sa se cunoasca. E o lipsa cronica de comunitarism in lumea corporatista romaneasca (componenta principala a ceea ce indulgent poate fi numita clasa de mijloc nativa). Multa asocialitate.
Ca sa nu mai zicem ca multi sunt intre aia de voteaza cu peturile-n asfalt. Cand nu ploua. 🙂
Până nu-ncercăm nu aflăm. Până una alta, aici suntem deja o comunitate care nu se cunoaște decât prin avatar și pseudonim (în afară de câțiva). E un punct de plecare. Cât despre corporatiști și bătători cu peturile-n asfalt, nu ăla-i bazinul natural al dreptei. Bazinul natural e format din burghezi, proprietari de pământ, antreprenori, practicanți de activități independente și meserii grele cu grad mare de responsabilitate. Corporatiștii sclifosiți sunt marginalii bazinului de dreapta și basculează des în partea cealaltă, după cum și gloata marginală a stângii basculează uneori către dreapta pe teme de justiție, sau eventual naționaliste. Asta ca să nu mai vorbim de ONG-ști și alte lighioane confuze. Proprietatea n-o înțelege decât cine-o are, iar adevărul nu-l înțelege cu adevărat decât cine tranzacționează liber și are nevoie de reputație și cinste din partea celorlalți. Iată din start două valori grele ale dreptei care alunecă pe lângă corporatistul care până la urmă nu e decât lower middle class la prima generație.
“Bazinul natural e format din burghezi, proprietari de pământ, antreprenori, practicanți de activități independente și meserii grele cu grad mare de responsabilitate. ”
Da, Tudor, insa, adunat, nu cred ca in Romania sunt mai mult de un milion de oameni care sa se poata incadra cu adevarat in categoriile in cauza. Si, hai sa zicem, inca un milion in afara. Ori asta e prea putin. Poti forma un partid-berbece (adica un partid care sustine punctual si ajuta sa treaca initiative care sunt favorabile doctrinei/politicilor interne asumate) insa pentru mai mult trebuie sa alipesti si oameni care au doar tangential legatura/interes cu ideile promovate de tine. Asta a fost marele succes al lui Basescu din 2004.
Un milion? Eu cred că sunteți optimist. Cu un milion de oameni care pot participa și strânge bani se trântesc guverne. Eu cred că-s și mai puțini. Dar pot produce efect de levier și prezență pe termen lung. Și nu e vorba de partid, ci de grupuri gata formate pe alte baze, susceptibile să ajute partidul corect atunci când contează (de exemplu în perioada alegerilor sau când e nevoie de oameni pentru ocupat diverse poziții). Oamenii cu profilul ăsta au mai mult timp, bani și inițiativă decât alții. Asta se poate traduce în influență cu condiția să nu rămână atomizați. E vorba de tipul de om care o dată pe an iese cu macul în piept la activități de logistică sau de strâns donații pentru Remembrance Sunday, deși evident că nu poate sacrifica timp toată vremea și nici nu e politruc de meserie. Dar n-ar face-o dacă n-ar fi afiliat cumva la RBL și nici dacă în mediile prin care se învârte asocierea cu RBL n-ar da bine. E, de asemenea, vorba de oamenii care-și pot permite să doneze constant, chiar dacă nu mult, care își pot influența angajații și colaboratorii, etc, etc. Eu zic că merită încercat. Oricum genul ăsta de structuri produc beneficii colaterale pentru membri, chiar dacă nu-și ating direct scopul politic.
“Oamenii cu profilul ăsta au mai mult timp, bani și inițiativă decât alții.”
Ei aici e problema. Sistemul cripto-bolsevic din Romania este gandit in asa fel incat sa transforme unele necesitati in obstacole (bolsevicii le transformau direct in capcane). O persoana cu propria afacere pierde enorm de mult timp cu prostii marunte care nici nu ar trebui sa existe. Ii ramane destul de putina energie/concentrare pentru altceva.
Nu vă contrazic. Am avut și SRL și PFA, știu cu ce se mănâncă. Și totuși, după un anume prag, timpul pierdut se mută la contabilitate. Nu spune nimeni că nu-s obstacole. Dar trebuie mișcat ceva. Nu poți să le ai pe toate. Subiectul rămâne oricum deschis. Trebuie găsit ceva concret, că fără așa ceva, rămânem la încă o discuție despre o idee (tipic românesc adică).
Incantat de punctul dumneavoastra de vedere. Am participat un pic la politica (in PLD) si stiu ca se poate.
Ce propuneti?
În primă etapă, probabil acumulare rapidă de informație demografică (eventual anonimizată) despre cei care frecventează platforma. De aici se poate vedea care-i profilul, care-s potențialele puncte comune și care sunt competențele potențial utilizabile, într-un cuvânt, care-i punctul de plecare. Orice comunitate pleacă de la niște oameni care se cunosc. Altfel nu-i comunitate ci e instiuție artificială și nu merge fără bani și backers. Mă mai gândesc la unele lucruri și revin. Acum sunt încă în starea de idee semicoaptă.
PS: Oamenii, cred eu, trebuie agregați pe teme care nu presupun direct activitate sau servicii politice, pentru că altfel riști să intri în același cerc vicios în care au intrat ONG-urile care făceau odată campanie politică de societate civilă pe bază de voluntariat (i.e. finanțări otrăvite, infiltrări, ambiții politice ale liderilor). Cu titlu de exemplu, un Gentlemen’s club unde orientarea politică e doar parte din identitate e mai valoros pe termen lung decât un ONG unde oamenii vin tocmai pentru că e o platformă de lansare spre politică. Dar bottom line-ul e că nu știi ce se poate coace până când nu știi cu ce oameni ai de-a face. Până n-ai date demografice nu știi dacă ai material pentru o rețea de business, trei asociații profesionale, sau un club al clienților conservatori ai cârciumii X.
Parerea mea e ca trebuie ca noi sa stabilim criteriile de intrare, de la inceput. Ce vrem noi sa avem?
Buna seara,
Domnilor, acum ca ati pus-o d-un partid/club/asociatie etc si care sa se bazeze pe comunitatea Politeia, indraznesc sa va dau si eu o idee. A mea imi pare (subliniez, imi pare) mai fezabila si mai decenta, cred: mai gasiti inca un simpatizant si inscrieti partidul in UK. Din acel moment, drumul catre glorie e deschis. Depinde numai de dvs unde va opriti.
de ce in uk?
😀 bună gluma. Asta tot încerc să spun, că nu un partid mi se pare soluția. Din păcate a dat în nas javascriptul și ultimul meu răspuns a ajuns în josul paginii unde n-are nici o legătură. Am văzut atâtea partide începute pe net că m-am plictisit. Dar din când în când mă lovește curiozitatea să văd dacă niște oameni în carne și oase se pot hotărâ să-și testeze chimia și să înceapă să facă ceva community building, la modul real, nu limbă de lemn. Oricum, din punctul de vedere al soluției personale de salvare, drumul meu ăla e. Caut job în UK pe IT, și dacă găsesc ceva care să nu-mi producă scăderi dureroase de statut social o pornesc încolo. Evident că asta nu împiedică nici un proiect. Cea mai plăcută experineță în jurul familei a fost să constat cum o comunitate de politehniști plecată pe 5 continente reușește totuși să țină legătura și să se vadă și fizic, chiar dacă asta implică bilete de avion.
@mac gregor “de ce in uk?”
Pentru că ei au tradiția comunitățior, a cluburilor etc. Noi nu. Pot să înțeleg atitudinea circumspectă. Dar atunci poate că ar fi trebuit să-l înțelegem și noi pe Blaga atunci când bombănea că blogurile nu contează. Nici blogurile nu aveau tradiție în influențarea alegerilor, nu?
Conditii minime de formare a unui partid in UK: trei membri, statut si decizie de inscriere in registru.
@Tudor Dimitriu
UK tocmai a dat UKIP-ul in P.E (Le Pen triumfa in Franta). Pe ce s-au bazat , cum au reusit ? Din punctul meu de vedere clasicii (laburisti , conservatori …e egal) fie nu sint capabili fie nu vor sa inteleaga faptul ca se ilumea se schimba.
@DP. Au înțeles foarte bine, dar sunt între ciocan și nicovală, iar UKIP exploatează breșa în mod quasi-iresponsabil. Partidul de guvernământ (oricare ar fi el) are nevoie de UE ca să reducă riscul de secesiune a Scoției, pentru avantaje comerciale și pentru a încetini din interior integrarea politică europeană. În același timp, au nevoie de Commonwealth pentru a contrapune blocului European și SUA o structură de greutate comparabilă. Asta înseamnă că sunt obligați să facă concesii dureroase în ambele părți, spre disperarea unei bune părți din populație. Pe distribuția votanților e și mai distractiv. Thatcher venise cu o frormă de conservatorism care avea sens pentru gulerul albastru și pentru omul harnic și muncitor dar fără statut sau studii superioare. În felul ăsta a furat electoratul clasic al laburiștilor care s-au mutat în consecință pe segmentul de imigranți și asistați (de votul cărora depind acum). De ceva vreme încoace, mai ales de când cu criza, conservatorii au alunecat înapoi spre bazinul lor natural și au lăsat loc liber la mijloc unde intră UKIPul. Iar UKIP-ul cu un stil strident dar eficient și fără responsabilitatea guvernării, ciupește tot felul de votanți, de la libertarieni până la naționaliști și mai ales din foștii votanți clasici Thatcher sau Old Labour. Cea mai mare nenorocire care li se poate întâmpla e să ajungă să guverneze.
O parere personala : pt perioade mai lungi de timp nu am fost decit in franta si germania . francezii sint socialisti pin-n maduva oaselor (daca nu …sint filozofi). Cu nemtii e mai greu , sint tacuti , istoria inca ii apasa . Dar si intr-un caz si-n altul tineretul nu urmareste decit sa aiba o meserie , un job (si asta se intimpla de ani de zile). E adevarat , cu asta isi pot lua o masina , face un concediu etc. Atit si nimic mai mult . S-a ajuns la nivelul ca nu prea ii afecteaza/intereseaza cine-i la putere : CDU, SPD …etc. Intr-un fel e un cerc vicios aici . E un fel de rutina . Eu insa as zice ca e o boala de prea-bine . Si pt orice descreierat care apare si arunca o piatra-n balta vei gasi destui sa se arunce dupa ea .
Tocmai de-aia aleg UK. Cu toate fenomenele post moderne care se simt si la ei, Marea Britanie respira totusi tradiție și conștiință națională, joacă în continuare în liga mare și are la nivelul populației o atitudine mult mai business friendly. Socialismul britanic ca și liberalismul american sunt mult mai la dreapta față de ce se practică pe continent.
@DP
Salut. Exact asta e diagnosticul la nemti. Si numai est-europenii il pot pune atat de bine si de precis, am mai remarcat asta. Nici la francezi n-ati fost departe: pe ei ii mai apasa si un trecut imperialist ratat; in rest e corect 🙂 . Poate mai ascultam niste muzica mai tarziu.
salutare!
Toate lumea trebuie sa tina cont de un lucru: au fost alegeri europarlamentare, nu prezidentiale. FC nu a trecut pragul: e un esec electoral. Locomotiva MRU nu si-a tractat destul partidul tanar, vagoanele nu au reusit sa atraga voturi destule pentru atingerea a 5%.
Dati-mi voie sa va intreb insa ceva: daca e asa de simplu si procentele de la europarlamentare garanteaza succesul sau esecul la prezidentiale, de ce Ponta/PSD cauta inca sprijinul PNL (macar a unei parti), desi a castigat cu 37% alegerile?
Deci, sa separam cele doua aspecte si sa ne gandim ca dorinta lui Ponta-37% de a atrage PNL langa USL spune multe despre cum se castiga prezidentialele.
Paradoxul lui Ponta este ca partidul e tare la europarlamentare insa Ponta mai are nevoie de milioane de voturi la prezidentiale, iar al lui MRU este ca e al doilea in sondaje dupa Ponta insa nu are structuri care sa il ajute in teritoriu. Atat si nimic mai mult.
Salutare!
O scriu pentru a treia oara azi si nu o sa obosesc 🙂
In anumite conditii, care presupun doar nitica inteligenta politica, deci nu cine stie ce desteptaciune, investitii, strategii, tactici etc, PSD (b) E DE BATUT la prezidentiale. Asta e esential, incepand din dimineata asta inainte.
Si asta e adevarat, insa fara macar un europarlamentar misiunea lui MRU devine de cel putin doua ori mai grea in a convinge celelalte partide sa-l sustina.
PSD-ul se zbate deoarece acel 37% e de fapt vreo 33-34 real (au furat pe rupte). Adica aproximativ cat au avut in 2008. Asta dovedeste ca nu au inregistrat mare crestere in termeni reali, ceea ce ii nelinisteste. Nu se stie cat ar fi luat daca nu exista bruiajul Diaconu, insa se banuieste ca Diaconu nu a luat procente de la ei (sau, mai bine spus, nu a luat in principal de la ei), ci de la nemultumitii pe soarta care formeaza balastul PRM/PPDD/PNG etc.
N-am pomenit nimic de MRU. In acest moment este mai important sa castige la toamna un (oricare) reprezentant valabil al opozitiei adevarate. Nu conteaza daca e MRU sau nu. Daca, prin cine stie ce minune, o sa fie MRU, cu atat mai bine. Daca nu, nu. Este, in fond, o chestiune de prioritati in ale democratiei din Romania, nu doar in ale democratiei sau concurentei din randul opozitiei.
Partea proastă e că dacă avea un scor bun, putea să le pună sula-n coaste celorlalți și să-i forțeze să ofere sprijin. Așa, s-ar putea să rămână orbiți de orgoliile și interesele de grup. Ar fi bine dacă i-ar strânge niște ambasade de unde trebuie să joace toți cum li se cântă, dar ăsta-i wishfull thinking. Rușii fac din astea, nu SUA și aliații.
salut! 🙂 hashule, ti-am dat drumul de la moderare, si o spun public de ce: pentru ca diferentele de opinie politica pot fi asumate si decent, fara invective cum abunda in blogul de unde vii. Politeia nu a furat nimanui calul si boii de la bicicleta ca sa trebuiasca sa opresc eu la moderare o droaie de mesaje anti-MRU si anti-FC care vin de la voi. Nu inteleg de ce sustinerea politica pentru X trebuie facuta cu mesaj de gen “jos Y”.
Acestea fiind spuse, accesul tau pe Politeia va ramane deschis cata vreme de ne vom intelege la nivelul in care nici “ai nostri” nici “ai vostri” nu se vor parui degeaba in timp ce Ponta rade.
Noi n-om fi, dar aia care or sa ne propuna noua cine stie ce pacalici de prezidentiabili s-ar putea sa fie. In plus, sunt orgoliosi si ticalosi cat cuprinde. Un amestec de mare exceptie din care s-ar putea sa ne alegem 🙂 cu mascariciul ala la Cotroceni… Doamne fereste!
Ziua buna politeieni!
Ieri cand am votat, erau deja anuntate rezultatele exitpollurilor. Inca mai speram putin, chiar daca ar fi fost 100% sigur ca nu trec pragul, tot as fi votat FC. Pentru a creste, un partid are nevoie de voturi. De asemenea, am mai convins 2-3 persoane sa voteze FC.
Eu urmaresc doar presa scrisa, nu stiu ce si cum a vorbit MRU pe la televizor. Mi s-a parut o greseala lipsa de promovare a urmatorilor pe lista.Pe site ul lor cu greu gaseai informatii despre alegerile europene. Musai sa schimbe site ul.
Ion Savoiu, un fost borfas, a candidat din partea FC la senat. Spre suprinderea mea, nici un comunicat oficial din partea FC. Au gresit, nu au stiut, sa spuna. Dar se pare ca au preferat sa bage sub pres pana dupa alegeri.Probabil nu a avut un impact prea mare, informatia a aparut in adevarul local, alte cateva ziare locale si la antena 3 care oricum vota cu Diaconu ochi de sticla.
Declaratia lui MRU la aflarea rezultatelor a fost dezamagitoare, dumnealui tot vorbea despre alegerile prezidentiale. Pana la urma despre asta a fost vorba in aceasta campanie, despre alegerile prezidentiale de la toamna.
Cam mici sperante pentru la toamna, ar fi bine sa incepem sa invatam ruseste. 🙂
Ну погоди!
Creanga, a propos: acel Ion Savoiu, o greseala absolut halucinanta a filialei de acolo. Nimeni nu i-a cerut cazierul, pare-mi-se, la inscrierea in FC. Asa ceva nu se face!
Da. Și iată și un prim serviciu care se poate externaliza către comunitatea de sprijin. Background vetting-ul candidaților. Comunitatea ar trebui să știe care sunt potențialele bombe cu ceas încă înainte să-i propună un partid. Vreau să văd eu partidul american sau britanic care scoate un candidat ca iepurele din pălărie fără să verifice dacă va fi digerat în primul rând de hardcore-ul lor partizan. Astea sunt dealuri care ar trebui să fie propuse. Nu-mi fac iluzii că PDL-ul e dispus să se supună la o asemenea verificare de terță parte, dar dacă și ceilalți o scaldă la fel, măcar știm cum stăm.
Rusește nu merita să-nveți decât ca să poți citi semnele spre Moscova prin vizorul tancului… Lăsând gluma la o parte, nu. Dacă se pune problema de învățat rusește, mai bine emigrez. Oricum pașaportul, vizele și banii sunt pregătite de mult just in case.
salut ! 🙂
BEC, dupa 99.99 numarate:
PSD-UNPR-PC – 37,60 %
PNL – 15 %
PDL – 12,23 %
Diaconu – 6,81 %
UDMR – 6,30 %
PMP – 6,21 %
mai multe, aici:
http://www.mediafax.ro/politic/rezultate-partiale-alegeri-europarlamentare-ora-17-00-psd-unpr-pc-37-60-pnl-15-pdl-12-23-live-text-12649917
PSD_UNP_PC – 37.60 %, inseamna un PSD in jur de 31-32%, cu clementa/furaciune.
Diaconu a fost ridicat/ciupit de la toti.
PMP+PDL= 18,44, cred ca au ciupit ceva si de la restul. Locomotiva a fost MM.
Oricum scorul nu este cu mult peste ce au agonist in decembrie 2012, asa ca nu au facut decat sa disipe atentia si voturile.
PNL-ul este cam pe unde a fost.
Concluzia, nimic nou pe meleagurile dambovitene 🙁
1.-Nu cred ca vina pentru rezultatele slabe ale dreptei este a electoratului. Eu cred ca vina principala este a liderilor si in special a tuturor presedintilor de partide.
2.- Imi este greu sa fiu optimist. Cred ca daca PSD castiga Presedentia (indiferent de metode si de conjunctura ) atunci PSD va organiza in primavara lui 2015 alegeri anticipate pentru a-si consolida pozitia. La fel cum a dorit Basescu in 2004 . Si nu a reusit din cauza lui Tariceanu. Atunci ideea lui MRU ca PFC este un proiect pentru 2016 se va dovedi un proiect pentru 2019.
3. Incerc ( din nou) sa propun administratorului site-ului crearea unei sectiuni care sa fie alocata NUMAI si NUMAI comentariilor referitoare la solutii. Cvasitotalitatea site-urilor cu comentarii politice se marginesc la analiza evenimentelor. As dori sa particip la ceva care sa incerce ( pe internet ) stabilirea si materializarea unei solutii care sa duca la victoria politicii oneste. Nu ma refer la alte partide sau la alte ONG-uri.
nimici nou sub soare : http://www.ziare.com/politica/motiune-cenzura/vot-in-parlament-pe-motiunea-de-cenzura-impotriva-guvernului-ponta-live-1301029 . viorela merge mai departe !
Rezultatele votului in diaspora:
http://www.evz.ro/rezultate-finale-alegeri-europarlamentare-in-diaspora.html
Astfel, PMP a primit 8.486 voturi, adică 28,63%, PDL a fost votat de 4.658 români din străinătate – 15,71%, iar Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC are 3.274 de voturi – 11,04%, potrivit centralizării făcute de Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate. Liberalii au ocupat poziţia a patra, cu 2.576 (8,69%), urmaţi de Forţa Civică – 1.918 (6,47%) şi de candidatul independent Mircea Diaconu – 1.890 (6,37%).
PPDD are 1.626 de (5,48%), Partidul Ecologist Român – 1.144 (3,8%) şi PRM – 655 de voturi (2,21%).
Partidul Verde – 663 de voturi, UDMR – 364, PNŢCD – 248, Alianţa Naţională a Agricultorilor – 204, Partidul Noua Republică – 195, Partidul Dreptăţii Sociale – 94, Partidul Alternativa Socialistă – 40.
Observatie rapida: FC are al 5-lea scor in diaspora. Daca toate organizatiile judetene din tara scoteau scorul adus de FC Diaspora, alta era treaba. A propos de importanta structurilor teritoriale: unele care au tras, altele care au dormit.
se vor trezi brusc( pe langa usa ) . la evaluare , daca se va face asa ceva 😉
O alta observatie ar fi ca sunt multicei consumatori (nu doar spectatori) A3 in strainatate (procentual cam la fel de multi ca in tara), ceea ce nu ma bucura.
Consumatorii de A3…..sincer …eu cred ca pe astia e cam dificil sa-i schimbi. Fie afara sau inauntru. Acolo capata ce vor : balacareala .Poate numai daca le tai abonamentul/internetul …astfel vor fi obligati sa se uite-n jur, sa mai deschida ochii..
Buna seara ,
Ce simt eu e mai mult sentimentul de frustrare decit de dezamagire. E nevoie de oameni de calibrul lui MRU in politica romaneasca . Asta-i clar . Si tot clar este ca trebuie mers inainte intr-un fel sau altul. Pe de alta parte daca ma uit la rezultate PSD ar fi o minoritate in parlamentul diasporei , ma rog… .
Si inca ceva:
344.980 buletine de vot (5,83%) au fost declarate nule. Admitand ca toate aceste buletine ar fi rezultatul unei actiuni voluntare de anulare, inseamna ca “scarbitii” activi reprezinta cam acelasi procent cu PMP. Am luat exemplul la intamplare 🙂 , puteam sa spun ca reprezinta jumatate din PDL, de pilda. Etc. Vasazica un partid al “scarbitilor” (de dreapta, de stanga, de ce-or fi ei) abia trec pragul, dar numai cu conditia sa ii ingretoseze cineva bine in campanie…
Bun gasit
Structuri FC in teritoriu – ca inexistente. In zona in care lucrez, 99% din oameni habar n-au ca exista FC si nu ma refer la mocanii din munte; totusi, in Cj se mai stie, insa doar ca un alt fapt divers – “a, inca un partid..” cam asa ceva (si vin in contact cu destul de multa lume, mai degraba amestecata).
Personal, in 2012 curind dupa 10 decembrie credeam (naivitate maxima, sa nu-i zic prostie) ca lideri de partid/e se aduna, trag concluzii si trec la treaba: autoevaluari si curatenie, citeva principii, ceva rigoare, evaluarea tuturor combatantilor si nu in ultimul rind, a electoratului activ si mai ales pasiv, in fine. Ma mai gindeam ca or avea si sociologia&psihologia rosturile lor. Nimic.
Inca mai astept, parca evolueaza undeva in stratosfera, exclusiv in uz propriu si al colegilor de combat, amici si inamici. Or sperantele ar trebui redirijate exclusiv spre ANI, DNA, complete de judecata oneste cite or mai fi (rezista) si cam basta ?
Intrebare- de cate voturi este nevoie ca sa treaca motiunea? Poate se intampla o minune.
(571:2)+1 🙂
multumesc 🙂 intrebarea 2, asa zisa dreapta poate sa stranga aceste voturi?ipotetic!
Azi? Nu. In viitorul apropiat? Nu. In toamna? Incepe sa se poata, dar in acelasi fel in care s-a putut cu MRU si doar cu trendul de prezidentiale pe masa. Dupa prezidentiale? Depinde cine castiga Cotrocenii. And so on 🙂 .
Va vad ca vorbiti, faceti planuri…
La mine in judet FC-ul a trecut pragul pe urban! Atat. Pe rural are tot atatea voturi si aceeasi frecventa ca ceilalti candidati fantoma.
Discrepanta este vizibila din avion. Pana si cunoscutii mei din urban nu stiau cine este FC.
Concluzia logica este ca FC nu a avut campanie. Pe urban, publicul mai informat l-a “ghicit” printre candidati. S-a mers pe noroc!
Si desi nu pretind ca sunt expert, ceva experienta am… Cine a avut ideea acelui logo fara contrast, albastru cu verde de luminozitati apropiate… Mai fratilor, gasiti si voluntari care pot sa aiba idei de zeci de ori mai bune. Nu trebuie bani, dar un focus grup puteti organiza pentru a alege grafica samd.
Siteul FC este fad, asta ca sa fiu diplomat, campania a fost spartana, sloganul era excelent dar nu putea fi citit scris cu alb pe albastri pal… pragul nu s-a atins din lipsa unei vizibilitati minime.
Fara sa fiu rau, evitati-l pe designerul care v-a facut campania pe viitor. Asta nu a fost afisaj. Facati-va in site, legati numele lui MRU de FC dar si mai bine evitatiati acest “FC”. nu are sonoritate si pare ca-i lipseste o litera : “Fotbal Club… ” pe scurt schimbati echipa de marketing si relucrati toate simbolurile invluzand culorile siglei
In judetul iasi
FC 9%!
http://www.hotnews.ro/stiri-europarlamentare_2014-17358864-harta-interactiva-rezultatele-finale-ale-alegerilor-europarlamentare-2014-fiecare-judet-din-tara.htm
Seara buna
Inutil de plins. In Italia stinga a castigat peste 44% din voturi . Fara egal in istorie .
Dreapta italiana (cu principalul partid al mosului Berlusconi) a luat o bataie electorala colosala .
Noul , ala fara sacosa , tv , ziare , cohorte de bugetari in subordine politica (miscarea 5 stele, M5S) a obtinut totusi peste 5 milioane de voturi si astfel trimit in UE un grup numeros de europarlamentari (al doilea dupa stinga si inaintea partidelor de dreapta )
IN Romania PSD e cel mai mare partid . A te alea cu ei doar pentru ciolan a fost , este si va fi cea mai mare greseala a “dreptei” nationale . A pierdut PDL dar si PNL . Tot incepe de aici .
Chestia asta ar fi valabilă dacă pe ei i-ar roade doctrina și proiectul național. Dar pe ei îi rod contractele și aranjamentele. Alianța cu PSD nu se face pentru binele național sau pentru stabilitate, ci pentru împărțirea cașcavalului în condiții de responsabilitate minimă. Iar ăștia sunt capabil s-o facă din nou. Cu toată bălăcăreala, ciolan au avut. Iar acum se sucesc și se dau din nou liberali. Ce încredere poți să ai într-un partid care strânge votanți în spatele lui ca să devină o amenințare, după care vinde pacea adversarului pe bani și contracte?
Cel mai tare ma deranjeaza scorul puslamalei de Diaconu. Ma deranjeaza ca este un produs sintetic al Antenelor: “marele actor” (sic !), a fost nedreptatit de ANI (a se citi TB), sarac si cinstit (miciile sale gainarii sunt trecute cu vederea).
Si ma mai enerveaza ca inca mai tine tehnica asta simplista, perfecta pentru redusii mintal.
Daca incerc sa sintetizez tipul sau de electorat, obtin cam asta:
– genul parvenit;
– cu o spoiala de scoala (cvasicultura), cu alte cuvinte mediocrii cu staif;
– cu situatie materiala nu cu mult peste medie.
– genul descurcaret.
Imi vine sa urlu ca nu vor sa isi deschida mintile si sa accepte LOGICA.
@hope, oamenii se regasesc in portretul facut de Antene lui Mircea Diaconu. Atata timp cat “descurcareala” si micile gainarii vor fi trecute cu vederea (“nu a omorat pe nimeni”, “altii au furat mai mult”, etc) candidati pe calapodul lui vor continua sa aiba success. Oamenii care accepta astfel de situatii nu pot accepta logica ptr ca si in viata lor de zi cu zi se ghideaza nu dupa logica ci dupa principiul “poate imi pica si mie ceva”. Mircea Diaconu reprezinta un Mitic care “s-a scos” si atunci il admira.
Seara buna!
Si totusi, “mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana”:
http://www.youtube.com/watch?v=0vVpsJnbq3A
Intrebarea ar fi cine-i astazi in rolul lui Dinica ::)))
Buna seara
…. dar nu am putut sa ma abtin la comentariu
Felix va spune ceva?
Seara buna si aici 🙂
Desigur : costum vargat si multe zabrele…
Numai ca nu prea mai am rabdare pina ajunge unde-i e locul.
Trebuie sa aflam din timp daca isi face vre-o mutatie la C-ta …
Mesajul de mai sus a fost inserat în afara fluxului conversației. Eroare de sesiune sau de js, probabil. Îmi cer scuze și vă rog să-l ignorați. Eventual poate administratorul să-l șteargă.
Buna seara prieteni. Rezultatul de ieri este dezamagitor in ceea ce priveste FC-ul si tragic in ansamblu ptr dreapta. In conditiile de acum, e drept lucrurile se mai pot schimba, este putin probabil ca dreapta sa aiba un candidat comun la prezidentialele din toamna. Sunt cateva lucruri pe care FC le va putea face in continuare: creearea de filiale locale, prezenta locala marita, promovarea de oameni in prim planul politicii si, nu in ultimul rand, gasirea unui mijloc prin care reprezentantii FC sa fie mai vizibili pe ecranul televiziunilor.
Buna seara tuturor!
Buna Clemy!
Apropo de vizibilitate “pe ecranul tv-urilor”…
Sondorii au lucrat pe baza de comanda neconfirmata de CA TVR-ca in orice stat de drepti!
http://www.mediafax.ro/cultura-media/membri-ai-ca-al-tvr-acuza-conducerea-ca-a-achizitionat-servicii-exit-poll-fara-aprobarea-consiliului-12651580?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+MediafaxCultura+%28Mediafax+-+Cultur%C4%83-Media%29
@brandusa, salut. Nimic nu e de mirare. Si s-au platit comisioane si unele buzunare s-au umflat.
Va fi cu snage pe pereti. Sper sa nu aiba sorti de izbanda, este ultima sansa sa nu o viram spre este 🙁
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17360962-chitoiu-sustin-tariceanu-sefia-pnl-exista-riscul-dezintegrarii-caz-excluderi.htm
@mar, situatia din PNL ma lasa rece. Indiferent cum se va numi viitorul lider al partidului, PNL nu mai exista ca entitate politica de dreapta ci doar ca o anexa a PSD. A numi PNL-ul partid de dreapta dupa tradarile successive din ultimii ani mi se pare un ultragiu. Nu trebuie sa ne punem speranta in constructia dreptei prin alipirea PNL-ului la orice proiect de viitor atat pe termen scurt cat si lung.
Buna Clemy,
nici eu, insa sper sa certe suficient de tare incat sa nu se predea la cheie PSD-ului. Daca reuseste, PSD-ul respira linistit si noi vom stinge lumina.
Intr-adevar, asta este unica speranta dar eu cred ca mai important este ce se va intampla in ceea ce noi numim dreapta, adica FC, PMP si PDL +/- Noua Republica si PNTCD daca acolo vor reusi sa se trezeasca la realitate.
Salutare tuturor!
Sa reinserez aici marota mea de azi, am mai scris si mai sus, si azi dimineata. O fac acum pentru tura de seara/noapte 🙂 .
Pentru acest moment, ar fi intelept sa putem parasi paradigma asta capcana stanga vs dreapta si sa ne indreptam atentia, daca se poate, catre ceea ce conteaza, in opinia mea, cel mai mult. Si pentru noi, ca cetateni ai acestei tari, si pentru sanatatea democratiei din Romania: normal ar fi ca acum sa avem discutii despre putere vs opozitie, nu stanga vs dreapta. Daca nu discutam acum despre putere vs opozitie asa cum se cuvine, in curand nu vom mai avea despre ce dreapta, stanga, centru si alte sofisticarii sa mai discutam sau vom intra in ilegalitate/clandestinitate. Nu e gluma! Pe scurt, in cateva zile, o saptamana, doua, ar trebui sa apara o opozitie ferma, clar definita, cat se poate de puternica. Acapararea statului de catre PSD(b) se poate petrece in timp ce noi discutam despre dreapta si mai la dreapta, dar nu asa de la dreapta. Chestiunea cu opozitia puternica creata rapid este esentiala pentru democratia din Romania, chiar si pe termen scurt gandind lucrurile. Nu ma mir ca aceasta problema nu este sesizata de presa. Nu ma mir nici ca nu e sesizata de politicieni. Dar noi, cetatenii, nu putem, nici noi, sesiza acest pericol? Ma indoiesc 🙂 …
Păi bun, și dacă noi îl sesizăm și ei nu se adună, unde ajungem? Mișcările din scurt nu pot fi făcute decât de către actorii mari. Firul ierbii nu poate face așa ceva. Poate doar dacă vin niște presiuni de unde trebuie să se reașeze partidele. Realitatea e că au jucat atât de mulți ciudat în ultimii doi ani, încât nu știu cine mai poate fi crezut cu adevărat. Blaga a făcut blat. Acum cică nu mai e pe blat, dar poți să-l crezi? PNL-ul a făcut cel mai mare și cel mai dăunător blat iar acum își urlă anticomunismul redescoperit. Poți să-i crezi? Băsescu a făcut pact de coabitare, tot un fel de blat, și la adus pe C/P la guvernare. A crezut vreunul din noi că o va face? Nu. Forța civică n-a făcut blat, dar n-a trecut nici pragul. Deci?…
Deci astea nu conteaza, data fiind miza. Cand vor mai conta, daca va mai fi cazul, se vor rezolva si se vor regla conturi etc. Dar numai dupa ce democratia romaneasca va fi fost salvata. Altminteri ce mai discutam?
@corvux, din pacate nu putem sa scapam de paradigm dreapta/stanga si sa ne fixam pe cea de putere/opozitie. In primul rand ptr ca in randurile a ceea ce numim azi opozitie se regasesc destui oameni cu functii care sunt si la putere prin fratietatile transpartinice. Asta in primul rand. In al doilea rand nu toata opozitia este corecta. Putem considera PNL-ul in opozitie cand partidul si liderii lui au o traditie de ani buni de coabitare cu PSD-ul si au pus active umarul la lovitura de stat din 2012? Ce putem spune despre PDL-ul domnului Blaga? Este acest partid un real partid de opozitie? Oamenii din teritoriu ai PDL tanjesc in mare masura dupa o colaborare fatisa cu PSD-ul. Sa fiu foarte clara: Monica Macovei va merge la Bruxelles si va avea zero influenta asupra afacerilor interne din PDL. Si pot continua. Noi, votantii (cel putin cei care ne-am dat silinta sa ne prezentam la vot) intelegem aceasta dihotomie dar fara sa ne facem curatenie in ograda, fara sa ne clarificam ideologic nu putem merge inainte. Aceste clarificari au fost in permanenta amanate si am ajuns in situatia de azi iar perspectivele de viitor sunt destul de nefericite.
Ograda ne poate fi nationalizata pana sa o curatam noi. E foarte important sa intelegem miza; si taimingurile, la o adica. Dupa organizarea unei opozitii si declararea ei ca atare, dupa prime actiuni concrete ale ei etc, ne putem gandi la prezidentialele din toamna, cu speranta ca nu le vom pierde. Abia nepierdute prezidentialele, cu tampitii astia de bolsevici anihilati sau doar slabiti, ne putem scoate ochii; pana si matzele, daca vrem. Nu vedeti ca noi, aici, repetam, in mic, ceea ce fac ei, dreapta adica, de cativa ani incoace, la nivel politic mai inalt? Si daca lor nu le pasa de democratia romaneasca, mie imi pasa.
Nu chiar. Cred că înțelegem foarte bine care e miza. Dacă în urma trazacțiilor dintre ei, mâine vin băieții cu o ofertă unificată a dreptei, chit că are în componență PNL, înghit broasca și votez. Dacă nu, votez ce cred și în turul doi ce rămâne. Dacă ambasadele corecte reușesc să-i strângă pe toți de anexe și să-i alinieze ordonat, iarăși, îi vom vota de nevoie. Dar asta nu ține de noi, ci de ei, iar încredere la mijloc nu mai poate fi. De noi ține un singur lucru. Mobilizarea pe cât se poate a tuturor cunoscuților la vot ca să nu iasă Ponta din primul tur. Mai mult nu putem face pentru coagularea “opoziției”. Muncă de convingere cu prietenii? Da, dar numai în condiții de onestitate. Nu cred că ținem prea mulți prieteni îngrămădiți pe care să-i putem duce de mână la vot, în stilul PSD. Ori celorlalți nu poți să le explici că brosca-i privighetoare. Poți doar să le explici compormisul tău și îngrijorarea ta. Iar decizia o vor lua ei, ca oameni liberi.
Nu stiu despre de e vorba in “nu chiar”, dar nu conteaza 🙂
Aveti dreptate in ce scrieti, inclusiv cu “munca de lamurire” a prietenilor etc. Mijloace de a-i determina pe astia din ipotetica opozitie sa ia o decizie mai rapida exista, credeti-ma. Sa facem un exercitiu: de pe aceasta platforma, in loc de planuri ca alea ale dvs de mai sus (nu rele, dar cronofage, energofage samd), facem un prim apel la MRU in sensul in care purtam discutia. D-sa e si cel care va intelege cel mai usor situatia si pericolul care ne paste. D-sa va face cuiva, treaba d-sale cui, o prima propunere. Iar de aici mecanismul este pus in miscare. Mai sunt metode.
Mai iau si eu o pauza 🙂 …
Ce sa vezi, discutia a inceput, in cele din urma,; timid, dar a inceput: Diaconescu la B1. S-o mai gandi si altcineva, nu?
Buna seara politeieni,
Un comentariu la rece (atat cat se poate ) dupa rezultatele alegerilor de ieri.
1.Dezamagirea este mare,pentru ca multi dintre noi ne-am dorit mai mult de la PFC (inclusiv eu am pronosticat procente hiper-optimiste). Ar fi pacat insa sa abandonam lupta,orice infrangere aduce o lectie pe care cei inteligenti stiu sa o invete si sa o foloseasca mai tarziu. Deci cum spunea o binecunoscuta reclama : “Keep walking!” 😉
2.PFC si MRU au ales calea cea mai grea in politica,pornind fara resurse finaciare,fara sa arda etape. Mai este multa munca si multa transpiratie dar sunt convins ca rezultatele se vor vedea in timp,cata vreme se construieste mai departe pe aceste baze sanatoase. Bob cu bob se umple sacul zice o vorba,deocamdata am ajuns la 2,5% dupa 2 ani. E bine, e rau? Cei care au stabilit targeturile sa faca evaluarile si sa traga concluziile necesare,eventual sa refaca planurile si strategiile de crestere.
3.Cred ca atitudinea “poporul este prost si nu intelege” este cea mai paguboasa pentru dreapta. Poporul are intotdeauna dreptate! Daca noi nu reusim sa-l convingem,este vina noastra ca nu vorbim pe limba lui si pe teme relevante lui. Cred ca Barbu Mateescu a avut cateva postari pertinente pe acest subiect in trecut,pe blogul lui.
4. In sprijinul ideii de la punctul 3,sa ne uitam la efectele votului de ieri: Antonescu si-a dat demisia din pozitia de presedinte al PNL si sper ca va renunta si la candidatura cu aceasta ocazie :-). Ori cel mai groaznic scenariu la care ma puteam gandi (eu si alti cunoscuti) ar fi fost un tur 2 intre Ponta si Antonescu,la care sigur nu m-as fi prezentat la urne. Opozitia are o sansa de victorie,depinde insa de ea daca va sti sa si-o fructifice sau nu. Poporul a vorbit,cine are urechi de auzit,sa auda…
Ganduri bune sa aveti!
@it, 2.5% este un scor slab. Este interesant insa ca exista zone in care scorul PFC a fost mai mare decat cel al PMP si PDL. Strategia aplicata in acele zone va trebui extinsa si in zonele in care rezultatele au fost mai putin satisfacatoare. Ca partid, PFC va avea o noua confruntare electorala in 2016, la alegerile locale. MRU are inca sanse sa fie candidatul opozitiei in toamna si asta ptr ca din potentialii candidati ai dreptei este cel mai bine plasat in sondaje.
@clemy
buna seara
@cc are dreptate/nu poti vorbi in romania-acum despre ” stanga” sau “dreapta”
deocamdata “stanga ” vs “dreapta”este doar in modul in care se percepe justitia/parca-desi nu mereu-asa zisa dreapta are respect pentru legi
aceasta distinctie e falsa/si stanga si dreapta trebuie sa respecte legea!
dupa ce se va intelege asta-daca se va- atunci se va putea incepe discutia “dreapta” sau “stanga”
am avut o discutie zilele trecute cu cineva de la care aveam pretentii;varsta medie,citit,deschis,antreprenor
discutam despre vot;el era decis sa voteze pdl pentru mm
ii sugerez ca mm oricum e pe pozitie eligibila si ca poate ar fi bine sa voteze FC; ma suna a doua zi,vizitase site-ul;
n-a gasit nimic/insist,domnule nu prea,bla,bla ..el: dar nu au program! zic au,crede-ma ca au un program de dreapta,sunt un fel de conservatori,rol minim al statului,justitie egala pentru toti,meritocratie
el: dar nu spun ce vor face! ce vrei sa te minta ca vor face x km autostrazi,ca vor face y,z…e un program politic de dreapta
lasa-ma domle cu programul politic,mie sa-mi spuna ce vor face
cred ca asa gandesc majoritatea,inclusiv cei care voteaza “instinctiv” asa zisa “dreapta in romania;
repet:probabil ca cei care inteleg “dreapta”vs “stanga” sunt cei care au votat FC si iliescu impreuna cu inca cativa din generatia lui de activisti la stanga
nu exista cultura politica si -mult mai grav-nu exista civism/civismul trebuie sa fie inaintea culturii politice;
s-a tot scos in fata “civismul”celor cu uniti salvam;e bine ca au fost,dar eu nu sunt sigur cat e “civism” si cat e “moda”,mergem ca e ” cool”
cat depre pnl: cand a fost acest partid -din 90 incoace- nealiat cu psd????se uita “fandarile”lui stoica in timpul conventiei/pnl-ul actual este chintesenta lui patriciu in politica= rapacitate ,individualism salbatic pentru a face “avere”/astia cred ca ar vota si cu fidel castro daca ii lasa sa-si “ia partea”
@intamplator, cred ca am mai avut o discutie asemanatoare cu ceva timp in urma. Nu stiu cum ar suna acest mesaj electoral “ce vom face” ptr ca asa se intra intr-o competitive a supralicitarii ofertei. Si in momentul in care aceste promisiuni electorale nu pot fi duse la indeplinire (din varii motive) ele risca sa se intoarca impotriva celor care le-au promovat.
de citit : https://www.facebook.com/DanielPFuneriu/posts/260865750768020?fref=nf
vorbeste politicianul cu cel mai mare potential de crestere din RO !!!! la b1 🙂
🙂 Seara buna, si reveneala placuta 🙂
dl Falca mai are nitel si pleaca iar dl Diaconescu adoarme
O astept pe Pora sa-i zica una asa, ca de la femeie la femeie. Scuze, doamnelor!
la realitatea o sa ai surpriza sa l vezi pe chireac cum isi bate joc de psd :)))
suparata rau,mai are putin si o pocneste virtual
Astia sunt aceeasi la B1. Au ramas de aseara? 🙂
@ziggy, sa-mi faca si mie cineva un rezumat din ce spune doamna cu “potential” si care nu poate sa-si dea demisia ptr ca nu are nici o functie oficiala in partid. Poate devine la congresul anuntat de Papahagi pe FB 🙂
tre’ sa aiba cineva minim 3 doctorate la oxford sa poata rezuma ce vrea sa spuna doamna respectiva . la ce pontential are nu inteleg de ce in 2012 a fost ascunsa si nu aparea la mitingurile pt sustinerea presedintelui .
😆 😆
clemy, nu recunoaste esecul. este pe cai mari, sucesuri depline si cel mai tare partid din opozitie 🙁
@mar, pai daca privim cifrele PMP nu este cel mai tare partid de opozitie ci PDL. Nici nu ma asteptam la altceva. Intrebare: s-a gasit cineva in studio sa intrebe in ce calitate vorbeste domnia sa? Presedintele official al PMP pe unde sta ascuns?
da, Pora si Turcescu. Si aseara au incercat, nimic……juri ca a baut apa de la catzel 🙁 fuga de realitate 🙁
@mar, fuga de raspundere. Logoreea ei este destinata altor urechi. Acele urechi care au cocotat-o in pozitia nemeritata de azi si care probabil ca sunt suparate ca I-au dat pe mana un partid cu potential de 20% si l-a adus undeva la 6-7%. Cel putin eu asa sper sa fie.
🙂
Ca sa completez nitel ce am discutat impreuna mai devreme, cu ograda 🙂 . Sunt sigur ca in cazul in care se hotarasc toti sa faca o opozitie demna de numele asta, asemenea personaje se vor cara (de bunavoie sau nu) de prin curtea din fata. Nu este numai cazul celei despre care vorbim aici, mai sunt cativa care e musai sa-si ia o vacanta, un concediu, un alt job, fie si temporar etc. Dealtminteri, doamna cu logoreea a mai fost in situatia asta, asa ca va intelege repede.
LE: Banciu iar a inceput sa-l atace pe MRU. L-am “inchis”.
@corvux, fiecare cu obsesiile lui. Lui Banciu I s-a pus pata pe MRU. Nu e singurul. Mai sunt si alti care se bat cu el pe net. Cat o priveste pe doamna cu logoreea mai vedem. Decizia trebuie sa fie luata in alta parte iar de acolo se aude o tacere de ma dor urechile.
da,nu s-a auzit de duminica dimi.
Asa e, dar nici Traian Basescu n-o sa poata insista la infinit cu prostia asta, pentru ca s-a dovedit a fi o prostie. Ma rog, daca el vrea sa-l taxam astfel si pe el de aici inainte, treaba lui! Am credinta, insa, ca n-o sa-i placa si ca va actiona in consecinta 🙂 .
Si a propos de batalii pe net, cititi aici, daca nu ati facut-o inca, si minunati-va:
http://politicstand.com/de-ce-m-am-dezis-de-mru/
E scris in preziua alegerilor, l-am vazut inca de atunci, am si intrebat ceva pe autor, am primit raspuns (vezi comentariile), nu am vrut sa mai amarasc lume si pe aici si n-am mai dat link cu o zi inainte de alegeri. Acum, insa, nu mai e cazul, alegerile au trecut.
Cum e?
Am citit pe Facebook sambata. Pe Fb mesajul era mult mai colorat, apareau si “fetite” pe acolo si MRU era portretizat drept un personaj care “ne-ar face de ras la Bruxelles”. Personal, nutresc o imensa sila fata de personaje care se “trezesc” sa se dezica in ultimul moment de anumite personae politice, chiar in momentul in care respectivii nu mai pot dpdv legal sa raspunda. Sunt absolut sigura ca mizeria asta care a fost intens circulate pe FB a costat PFC aproape 1% din voturi.
Am dat link acolo unde am avut intrebare/raspuns eu, dar stiam si de FB, vazusem. Poate e asa cum ziceti cu procentele, nu-mi dau seama d-adevaratelea, dar ceva tot trebuie sa fi contat. Oricum, overall, sambata am ramas si eu uimit, mai ales ca nu trecusera decat cateva zile de cand Politeia promovase un articol al autorului, unul cenzurat de EVZ… Ce lume!
parca se vaita pe aici ca cei de la EVZ nu-i mai publica 🙁 Oribil, nu cred ca ne mai facem bine ca natie.
uitasem de episodul articolului cenzurat. dar uite asa vedem caracterul unor oameni. cel putin se cerne graul de neghina.
acum vad faza asta 🙂
nu m-ar mira sa fie o inscenare murdara via evz cu sponsor si beneficiar usor de dibuit…iar noi am muscat-o. 😆 asa se face politica in romania vitei kobe Ciudat mi se parea ok tipa/castigase credibilitate injurand la ponta si rosii,comentand aici etc iar articolele scrise pareau bune …si cand a avut suficienta credibilitate si la momentul oportun…pac la razboiu.Daca am analiza putin sagetile otravite si ante si post alegeri itele par …cum sa zic…trase de par blondiu.
Dar ii dau circumstante.Poate a fost o neintelegere pe undeva pe traseul undelor de telefon..intermediat,eu n-am cum sa cred asa ceva,ptr. simplul motiv ca nu se procedeaza asa.Se procedeaza altcumva. 😆 Daniel a fost un tip norocos 😆
Aiureli cu mac.N-avea cum sa coste atatea voturi Clemy.Putine poate,dar nesemnificativ.
Iar chestiunea cu piratul e …o problema
Daca spun cu mana pe inima ca am f. mare incredere in tot ce tine de politica externa de proiectele majore internationale ale noastre(piratul cred ca ar fi bun si de hq-ul nato) sau intern cu justitia de ex.,cu politichia si aranjamentele damboviteane piratul e cam ca toti ceilalti,
Buna seara ,
Probabil ca acel “cineva” era prea ocupat cu afacerile lui de “dreapta” . Incerc sa-i gasesc o scuza cum ca e ff stresat , ca mediul de afaceri (ca sa folosesc cuvinte pretioase) e ff solicitant (salarii, taxe, impozite, spagi..poate) , abrutizeaza .
Pe de alta parte va dau un caz concret de simt civic : un prieten vine cu trenul de la hamburg , isi lasa bagajele la hotel si apoi se urca iar in tren in directia münchen (deci in sudul germaniei) pt a vota . mi-a zis ca vroia sa voteze cu FC dar pe drum a aflat de ceva exit -polluri si a votat cu pmp . Deci oameni constienti ar mai fi …
scuze
replay- ul era pt intamplatorr 10:01 pm
nu este cazul sa te scuzi 🙂
Mai citesc si eu cite ceva pina apas “enter”….. fara refresh..
CC, cred ca vineri a inceput o forma de dialog. Daca nu ma insel si tu ai sesizat, ai scis ceva de genul – doi boieri.
In opinia mea, privind prin prisma problemelor actuale, era/este un inceput.
Stiu, am si gasit. Aici:
http://politeia.org.ro/editoriale/forta-civica-calcul-de-riscbeneficiu-pentru-alegatorii-inca-nehotarati/28065/#comment-79689
Sigur ca este/era un inceput, Mai ales ca in seara asta, la B1, Diaconescu a largit nitel cadrul, asa cum am si scris mai sus: a pomenit despre o opozitie unita, fara sa se refere la dreapta exclusiv. Ma rog, el zicea ca ar fi bine sa fie organizata in jurul uni proiect, daca se poate nu anti-PSD(b)… Falca, era si el acolo, a zis ca merge si anti PDS(b), ca e ceva natural 🙂 etc. Bine ca, incet-incet, se trezesc. Doamne ajuta!
Buna seara,
Vad multe comentarii in care se deplânge faptul ca “poporul” a votat majoritar cu Ponta & Co (in fapt un procent minoritar al populației cu drept de vot, dar cu interese clar constientizarea si susținute de PSD). Rezumand, as spune ca USD are in spate o forța electorală formată din asistați si grupuri economice cu interese legate de stat. Acest lucru ar trebui privit ca legitim (chiar dacă neconvenabil pentru cei cu alte optiuni). Este o forța politica conservatoare, antireformista, cu rădăcini in istoria mai veche (sec.XIX) si mai noua (epoca socialista). Întrebarea ar fi: forțele reformatoare, cei interesați in dezvoltarea si modernizarea României se pot azi organiza politic, cu un mesaj clar si cu lideri credibili care sa convingă restul de 70% din populație? Dacă nu (si nu ne putem întoarce la votul cenzitar), viitorul României va fi decis de cei care își vor reprezenta cel mai clar interesele si vor acționa politic cel mai hotărât pentru ele. Diferitele discuții despre îngeri si sfinți in politica sunt doar diversiuni…pana la urma contează doar succesul la alegători si rezultatele acțiuni politice practice pentru aceasta tara. (De aia, Basescu, un om cu multe tare de personalitate este un politician de succes, in timp ce multe persoane decente, educate si pline de bunavointa nu reușesc ). Mi-e teama ca un astfel de personaj ar trebui căutat mai degrabă printre politicienii activi si cu ceva experiența (indiferent de partid) decât printre analistii care nu reușesc sa convingă publicul si se plâng de lipsa mijloacelor (acestea trebuie dobândite, sigur, negociind cu atenție si “prețul”).S-ar putea sa nu ne placa cu totul, dar dacă e cinstit si s-a dovedit patriot si curajos in câteva circumstante care pot fi controlate, s-ar putea sa fie omul momentului. Romania se afla la o răscruce istorica si are nevoie de un lider care sa facă fata mașinii de război USD. Sistemul nu se va schimba din interior (partide) atâta timp cât nu exista competiție interna (bazată pe rezultat). Singura competiție (încă democratica) sunt alegerile locale/naționale. In lipsa altor teste, acestea dau cel mai sigur rezultat(azi). Rezultatul de azi spune ca forțele reformatoare ale țării sunt slabe, caută sprijin extern (ceea ce e OK) dar nu sunt capabile sa se curente singure de oportuniști si profitori(vezi diverse ONG).
@corvux, intr-adevar, uitasem de eisodul articolului cenzurat. Nu am ce adauga la aspectul asta. In fine, eu va las sa va odihniti dragilor. Ne mai citim maine. Aveti grija de voi.
AFP. François Hollande:
“Europa a devenit (…), sincer să fiu, de neînţeles, chiar şi pentru state”
“Aşa ceva nu mai poate dura. Europa trebuie să fie simplă, clară, pentru a fi eficientă acolo unde trebuie, şi să se retragă de acolo unde nu este nevoie de ea”
Uniunea Europeană “a reuşit de doi ani să treacă peste criza din zona euro (…), dar cu un preţ: cel al unei austerităţi care a sfârşit prin a descuraja popoarele”
Hollande este un cretin. Criza din zona euro nu a fost rezolvata ci doar ascunsa sub pres.
Clemy la ce te asteptai de la un socialist, basca si francez? Sa nu imni mai vorbeasca nimeni de mareata Franta. Cand votezi in proprtie de 25% o idtioata ca Le Pen si vii sa ne dai noua lectii !
Corect. Dupa cum se vede, socialistii nu sunt o solutie nicaieri, asta era ideea. Dar ce aprigi ati fost amandoi! 🙂 ! Mi-a placut…
Salutare all.
Apropo de discutia despre cei care trebuie sa faca un pas inainte. Si unul mare de tot. Ei bine, am vazut ca madame ex-Cocos o tine intr-una langa cu succesurile sale ! Si atunci, pe un ton decent si civilizat, i-am scris pe facebook. Am intrebat-o decent daca scorul slab al PMP nu I se datoreaza in buna masura? Am intrebat-o daca nu crede ca ar trebui sa faca un pas inapoi si sa renunte la conducerea de facto a PMP? Si am mai intrebat-o daca realizeaza faptul ca a devenit o frana pentru PMP si ca partidul cu ea in frunte nu are nici o sansa de progres? Reactia cucoanei? Mi-a sters imediat postarea si m-a blocat. Asta inseamna dialog in varianta Udrea !
In ce o priveste pe Angela Tocila, va rog sa consultati pagina ei de facebook, unde astazi o apara pe aceeasi Elena Udrea. Chipurile ca ii este loiala presedintelui si pentru asta trebuie aparata ! Pai cum sa nu-I fie “loiala” presedintelui, cand fara marinar ea este zero barat ! Daca isi ia marinarul mana de pe ea este gata ca lumanarea ! Game over ! A primit un partid pe mana si l-a dus pe culmile “succesurilor” ! Parca au orbul gainilor unii si refuza sa vada catastrofa lasata de cucoana prin locurile pe unde a trecut ! Am scris si acolo un perdaf la adresa doamnei Udrea !
Am vazut la B1tv logoreea doamnei in cauza. Noroc ca a pus-o la punct fara menajamente Andreea Pora.
Cucoana asta are ambitii fara limite, se viseaza defiland pe calul alb in drum spre Cotroceni cu toate partidele de dreapta incolonate in spatele ei ! Ha ! Daca marinarul nu o cheama si ii zice vreo doua de la obraz, respective nu o pune la colt, atunci nu stiu zau ce vom face !
Si marinarul trebuie sa inteleaga odata pentru totdeauna: timpul experimentelor a apus ! Asa cum a facut/o pe EBA sa faca un pas inapoi, tot asa trebuie s-o convinga si pe Nutica ! De bunavoie sau cu forta daca este necesar !
Rectificare. Un pas inapoi, nu inainte ! Doamne fereste !
Salutare! Ce sa zic? Am scris si eu mai sus, ieri, alaltaieri etc. Au scris oamenii p-aici de s-a luat vopseaua de pe taste… O s-o retraga Traian Basescu, cred. Nu are cum, politic, sa mai insiste cu ea, asta e norocul.
@Reddog special, pentru orientare inainte vs inapoi 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=dTKxo7VwpXk
salut dinamovistule 🙂
acelasi lucru l-am spus si eu mai sus si ieri etc. Rolul frumoasei cu par auriu e multiplu.Sa tina pmp pe prima pagina si daca poate sa-l mai si creasca(pimp-ul) A reusit si va reusi doar cu prima parte a doua inca se mai lasa asteptata.Problema e daca piratul cand se pensioneaza o mai tine sau ii face vant.Eu cred ca o va mai tine.
Noapte buna pentru cititori/comentatori!
Pentru cei care ne-au cerut votul (si or s-o mai faca in mod sigur), acum, cand lumea merge la nani si cand este aproape unu noaptea, un adecvat cantec de leagan. De dreapta:
DESTEPTAREA, LUZARILOR!
we,who are about to go to bed..salute you 🙂
🙂
Un gand in crugul noptii: ce-ar fi daca la cuvantul scris pe Politeia s-ar adauga si un radio on-line?
Nu stiu ce costuri ar presupune, dar n-ar fi posibil ca o astfel de initiativa sa prinda contur si prin
accesare de fonduri europene nerambursabile pe vreo axa cu referire la aspecte civice?
🙂 Un mare vot “pentru” de la mine si sunt dispus si la fraude de vot multiplu, la o adica 🙂
In fine, nu stiu cat de fezabila sau atractiva e treaba pentru cei care detin si/sau administreaza Politeia, dar ideea in sine este mai mult decat buna. Se gaseste si expertiza, la nevoie…
buna dimineata, postare noua!