După alegeri, potopul…pardon: stabilitatea!
28/05/2024 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Cred că nu mai este nevoie să subliniez faptul că orice an activ electoral este unul mort din punct de vedere economic. În anul electoral pomenile curg cu nemiluita, spre disperarea mediului economic (și spre încântarea bugetarilor), iar factura vine la plată…în anul următor. Peisajul economico-politic nu suferă variații, mereu a fost la fel. Cu toate acestea, anul electoral 2024 este, cumva, atipic, prin mai multe elemente:
– este un an de final de regim. Pleacă Președintele, se schimbă plăci tectonice. Toată “osatura” (ca să citez doi tablajori) se schimbă. Sau, mă rog, se primenește.
– politicienii se întrec așa de mult în pomeni, că deficitul este deja în aer (în partea superioară a atmosferei, de iese acuș de pe orbită): 3,2% după doar 4 luni! Ținta este de 5% la final de an. Pariem ca deficitul real va fi în jur de 7%?
– avem cele mai mari taxe pe muncă din UE: “O analiză KPMG arătă că România are cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pe salariul minim: 40,85%.b În regiune, în centrul și estul Europei, taxele pe salariul minim sunt semnificativ mai mici: 17,88% în Slovacia, 22,40% în Bulgaria, 29,29% în Polonia și 33,5% în Ungaria“. Este halucinant ca statul să ia aproape jumătate din ce cîștigi, ca sumă brută. Se poate duce mai sus? Nu prea.
Prin urmare, care va fi soluția reechilibrării bugetare? Tăieri de salarii à la Băsescu? Niciodată! Inflație? Evident, dar nu va fi destul.
Soluția principală va fi un potop al impozitelor. Deja se întrevede dezastrul bugetar din 2024 și soluția aferentă din 2025, în spatele incompetentului Boloș: impozite mărite pe proprietate (pe principiul: dacă ai, chiaburule, te taxez, ca să finanțez șvaițerul din bugetul statului).
Să citim printre rânduri: “Acum, discutând foarte pragmatic și realist, și tehnic, cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale, care probabil vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025. Acest lucru rămâne de văzut, ce va stabili noul Guvern“. Și să fim și noi realiști: iulie 2025 va fi prea tîrziu.
În opinia mea, cel mai tîrziu în martie 2025 vom avea o mărire de TVA, prin OUG. Va urma apoi o înghețare a angajărilor în sistemul de stat (cu derogări pe sprînceană și cu dedicație), dublată de o reducere dramatică a sumelor acordate prin PNNR (odată alegerile depășite , primarii nu mai au nevoie de acces la bani de investiții, căci nu mai trebuie să scoată oamenii la vot), ceea ce va duce la o prăbușire a sectorului investițiilor.
Însă manevra la care mă aștept cel mai mult este o creștere masivă de impozite la finalul anului 2024 (după alegeri) prin legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung (care precede bugetul), care va pregăti cadrul, urmînd a fi votate apoi legi care vor fi doar aplicarea naturală a celor stabilite în Legea respectivă.
Educația va fi ultra-politizată, nu se vor mai acorda vouchere, sume pentru dezvoltarea carierei, sau pentru atingerea unor obiective strategice legate de textele PISA, etc. Oricum, Romania Educată este un succes colosal al industriei meditațiilor.
Sau, dacă nu o credeți pe doamna profesoară (deși ar trebui), iată altă confirmare.
Sănătatea va continua să înghită bani mulți care se duc la firmele și medicii de casă, care vor fura cu 10 mîini. Rafila e expert aici.
Dar măcar vom avea stabilitate cu Nicu și Nelu, și asta ne va face viața mai ușoară. Și vom avea și un Primul Aviator al țării, retras la vila lui minusculă și insalubră, după 10 ani de slujire neîncetată. Și mai ales vom avea o delegație FMI prezentă la Guvern, evident, pentru o “centură de siguranță”. Care va arăta cam așa.
Parcă am mai văzut cândva filmul acesta, după alte alegeri, nu…?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Ce afaceri cu statul a făcut bătăușul din Parlament. Firmele lui Dan Vîlceanu au derulat contracte de zeci de milioane de euro
Deputatul PNL Dan Vîlceanu, care l-a agresat în Parlament pe Florin Roman, a controlat mai multe firme ce au derulat contracte bănoase cu companii de stat. ….”
https://www.fanatik.ro/ce-afaceri-cu-statul-a-facut-batausul-din-parlament-firmele-lui-dan-vilceanu-au-derulat-contracte-de-zeci-de-milioane-de-euro-20699848
““Numai românii” din Republica Moldova
Premierul României, Marcel Ciolacu, a fost admonestat săptămâna aceasta pentru că a spus: „în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni și nu mai există limba moldovenească. Este limba română și sunt români”[1] – declarație care bineînțeles că a fost imediat speculată de Moscova. Ce spune Moscova însă ne interesează mai puțin. Dar iată ce spune purtătoarea de cuvânt a principalului partid de la guvernare din Republica Moldova (PAS), Adriana Vlas: „Moldova este o țară liberă și toți cetățenii ei, moldoveni, români, ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari etc. sunt respectați și protejați”.[2]…. În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, în Republica Moldova se desfășoară Recensământul Populației și Locuințelor, care ne va arăta cele mai recente date. Însă, până atunci, să vedem ce ne spune despre structura etnică recensământul din 2014. Din 2,8 milioane de cetățeni recenzați acum 10 ani, 75% s-au declarat “moldoveni” și 7% s-au declarat “români”. Vezi tabelul de mai jos…..Deci, cam acesta (7%) era nucleul dur (cei care se consideră români) în 2014 și, tind să cred că, deși lucrurile s-au mai schimbat, nu cred că s-au schimbat chiar atât de mult. Să spui în aceste condiții că în Republica Moldova trăiesc “doar români” înseamnă să ignori aceasta realitate.
Ce să înțeleagă ceilalți 75% atunci când România spune că îi susține pe “românii noștri din Republica Moldova”? Că îi susține doar pe cei 7%?….”
https://www.contributors.ro/numai-romanii-din-republica-moldova/
https://www.kyivpost.com/post/33405?utm_source=flipboard&utm_content=topic%2Feurope
Fmm szijjártó… si Fmm iohannis, de asemenea.
Buna ziua Cetatean si toata lumea
A existat un politician-avocat si Prim Ministru al statului Singapore- Lee Kuan Yew. Prin reformele sale -unele severe – a pus ordine in stat, l-a schimbat in f bine si a ramas cu numele de “Father of the Nation”.
El spunea “Plus ça change, plus c’est la même chose”
.Problema fiind NU (numai) sa schimbi, CI cum aplici legile existente (sau unele schimbari) = deci CE oameni pui (in loc) si cat de CORECTI sunt acesti oameni SI cat, cum sunt pedepsiti cei incorecti., spre a nu repeta-altii, aceleasi incorectitudini. Dupa principiul = Unde-i lege nu-i tocmeala (My way, or no way).
De Ex:=In Singapore sunt legi DRASTICE pentru pastrarea curateniei ; la fel pedepse drastice daca murdaresti strada sau orice loc.
Din cele spuse mai sus, cred ca in Romania.. lipseste cu desavarsire “totul”, indiferent de structura noua ce va veni. Adica legi sunt /si pot aparea si altele; problema ramane = toata lumea vrea doar beneficii rapide, cat mai mari si cat mai dese, FARA RESPONSABILITATI.
Si asta “de la Badica – la opinca”.
Exceptiile confirma regula (ca in Gramatica)
Apoi.. ” vrem o tara ca afara”!!!
Ca, care afara???