Din Rusia, cu “dragoste” – Gazprom şi şantajul energetic
29/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, GeoPolitica, Ziarul de Duminica |
Aproximativ 70 % din exporturile de petrol si 40 % din exporturile de gaze ale Rusiei merg pe piaţa europeană. Aceste exporturi sunt transportate pe trei rute principale: Marea Baltică, Marea Neagră şi conducta Drujba, cel mai mare sistem de conducte de petrol si gaze din lume. Fiecare traseu de transport are problemele sale. Coasta rusa a Mării Baltice este înconjurata de o mişcare rapidă de gheaţă în apă şi îngheţul tinde să apară de-a lungul coastei din ianuarie şi pana la sfarsitul lui martie. Porturile de la Marea Neagră, principalul fiind Novorossiysk, sunt singurele porturi de “apa calda” ale Rusiei, insa cu un trafic foarte congestionat în Marea Neagră, în special la Bosfor.
Rusia consideră sistemul de conducte Drujba (Druzhba) ca ruta cea mai problematică. Drujba ruleaza petrol si gaz din Rusia prin Europa de Est, pe diferite trasee spre o serie de clienţi din Europa Centrală şi Occidentală. Pentru Moscova, problema cu acest sistem este dependenţa sa de vecinii săi, Belarus şi Ucraina, care de multe ori faulteaza la propriu si la figurat acest sistem de transport.
La mijlocul anilor 2000, Rusia s-a implicat într-o serie de dispute cu state europene asupra energiei, care au dus la intreruperea de petrol şi gaze naturale în mai multe rânduri. Un exemplu notabil a fost intreruperea alimentarii cu gaze naturale către Ucraina, ceea ce a condus la rândul său la o intrerupere de proportii a aprovizionării Europei Centrale si occidentale din Rusia. În 2006, o alta intrerupere a conductei Drujba spre Lituania, după o dispută legata de intretinerea unei rafinării a Rusiei, Lituania refuzand sa o repare, inclusiv o conducta avariată spre aceasta rafinarie. În sfarsit (deocamdata) in 2010, Rusia a redus livrările de petrol pentru Belarus din cauza unei dispute de preţuri şi Moscova a trebuit să facă livrările către Europa prin intermediul transporturilor pe mare.
Intr-o articol important, scris de Keith C. Smith, si intitulat “Rusia şi securitatea energetică europeană – dezbina şi domina” publicat in 2008 (Russia and European Energy Security – Divide and Dominate”), sustine autorul ca detinatorii puterii la Kremlin au creat si au cultivat sistematic grupuri de interese “amicale”, atât în Europa Centrală cat şi de Vest. Aceste grupuri ” beneficiaza financiar de pe urma legăturilor formale şi informale cu companiile de energie de stat ale Rusiei”. El a sugerat că dacă Rusia reuşeşte să aservească o parte semnificativă a elitei politice şi economice a Europei cu ajutorul unor plăţi netransparente, impactul asupra suveranităţii naţionale şi luarea deciziilor in multe cancelarii Europene pot reprezenta un pericol mai mare decât dependenţa de resursele energetice. [Smith, Keith C Russia and European Energy Security–Divide and Dominate. Center for Strategic and International Studies. pp. pp. 7; 9; 11; 22–23.] În Germania, membri ai SPD au legături cu Kremlinul si Gazprom, inclusiv in Comitetele de Administratie ale companiei, primind compensatii financiare serioase sau in multe cazuri numai donaţii de partid. Gerhard Schröder a semnat un acord pentru construirea conductei Nord Stream chiar înainte de alegerile generale din Germania. Schröder a primit mai târziu un post bine remunerat de la Nord Stream AG.
În 2008, aproape 40% din gazele naturale importate in Uniunea Europeana au fost de provenienta rusa. Din aceste importuri, cam 25% sunt consumate anual, restul sunt revandute sau folosesc ca rezerve. Începând cu 2009, gazele naturale ruseşti au fost livrate în Europa prin intermediul a trei rute (vezi mai sus) care include ramificatii in 12 conducte, dintre care trei conducte au fost directe în Finlanda, Estonia şi Letonia; alte patru prin Belarus spre Lituania şi Polonia şi alte cinci, prin Ucraina spre Slovacia, România, Ungaria şi Polonia. În 2011, a fost inaugurata o conductă suplimentară, Nord Stream, direct în Germania, prin Marea Baltică.
Cei mai mari importatori de gaze din Rusia în Uniunea Europeană sunt Germania şi Italia, reprezentând împreună aproape jumătate din importurile de gaz ale UE din Rusia. Alti mari importatori de gaze ruseşti (peste 5 miliarde de metri cubi pe an) sunt Franţa, Ungaria, Republica Cehă, Polonia, Austria şi Slovacia. Cei mai mari importatori non-UE de gaze naturale din Rusia sunt Ucraina , Turcia şi Belarus.
Monopolul exportului rusesc cu gaze este detinut de Gazprom. Gazprom este criticat pentru lipsa de transparenţă în structura sa, bineinteles ca asta nu inseamna ca afacerile concernului rus au de suferit cumva. Conform mărturiei reprezentantilor firmei AZEast Group, firma care se ocupa cu analize de risc, in fata Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatul Statelor Unite – “Gazprom, cu sprijinul si concursul Kremlinului a înfiinţat aproximativ 50 de entitati sau companii intermediare legate netransparent de Gazprom cu rezidente în toată Europa. Exemplele prezentate au fost grupul de companii Centrex şi Gazprom Germania”. Aceste companii nu adaugă nici o valoare la preţul gazului rusesc si nu acorda nici un fel de servicii tehnice sau comerciale pentru produsele vândute de Gazprom pe pieţele europene, dar castiga sume enorme de bani, care pare să dispară pur şi simplu prin intermediul societăţilor off-shore din Cipru şi Liechtenstein .”
Conform studiului publicat de către Centrul de Cercetare pentru Studii Est-Europene, Gazprom foloseste filiale, cum ar fi Gazprom Germania, Gazprombank, Gazprom-Media sau societăţi-paravan, pentru a evita rezistenta la investiţiile sale. Cu toate acestea, unele achizitii, cum ar fi o încercare de a prelua compania de gaze britanică Centrica în 2006, au fost respinse de către guvernele locale. Aceste acţiuni au fost numite de către Gazprom discriminatorii si au produs adevarate furtuni diplomatice. De remarcat faptul ca firmele străine asociate in participatiune (joint ventures) sunt “rugate” de partenerul rus sa lucreze in transferarea fondurilor si platilor necesare afacerii comune prin conturi offshore şi bine-cunoscute paradisuri fiscale sau prin firmele intermediare mentionate mai sus. Acesti bani sunt deseori folositi pentru plati substantiale (“finanţare backdoor”) pentru companiile care doresc să-şi ascundă legăturile lor cu ruşii sau pentru persoane cheie din Occident, care isi ascund identitatea, dar sunt platiti din belsug pe baza unor “taxe de consultanţă”. In postarea viitoare despre agenti de influenta.
Gazprom se foloseste intensiv de o retea bine pusa la punct de agenti de influenta, multi cunoscuti si mai multi din nefericire nu prea. Cateva exemple:
- În Germania, Gerhard Schröder dupa semnarea acordului cu Gazprom, fiind inca Cancelar al Germaniei, a fost numit ulterior in CA-ul companiei. BBC
- În Polonia, agentul rus Vladimir Alganov a fost înregistrat la Viena discutand cu Marek Dochnal, oligarh polonez, in legatura cu mituirea unor oficiali oficiali polonezi, in frunte cu politicianul Andrzej Pęczakpentru a primi informatii si suport politic in privatizarea industriei energetice poloneze. The Independent.
- În Finlanda, Paavo Lipponen, fost Premier Social-democrat al Finlandei (1995 – 2003) , a sprijinit planurile Gazprom pentru a construi conducte in Finlanda, fiind apoi (dupa terminarea mandatului) angajat de către consorţiu. Helsingin Sanomat International Edition – Business & Finance
Izolarea Romaniei.
Mikhail Korchemkin, director al centrului East European Gas Analysis (EEGAS), a declarat că Gazprom reduce investiţiile pentru alte proiecte, dar finanţează integral lucrările la proiectul South Stream. Construcţia gazoductului ar putea avea drept consecinţă reducerea la minimum a tranzitului de gaze prin Ucraina, Republica Moldova şi România.
În prezent acţionarii societăţii de exploatare South Stream Transport AG (înregistrată în Olanda) sunt Gazprom (50%), ENI (20%) şi firmele franceză EDF şi germană Wintershall (cu câte 15% fiecare). Gazoductul va traversa apele turce înainte de a trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia pentru a ajunge la Tarvisio, în nordul Italiei şi va costa în jurul a 16-17 miliarde euro. SURSA
Realizarea acestuia va lăsa fără tranzit de gaz rusesc Ucraina, Republica Moldova şi România. Directorul centrului EEGAS estimează că în anul 2020 prin Ucraina vor fi transportate spre alte state doar circa 5 miliarde de metri cubi de gaze, comparativ cu 117 miliarde în anul 2008. Pentru Ucraina pierderile anuale sunt estimate la circa două miliarde de dolari, iar pentru Moldova la 50-60 milioane de dolari. În ultimii trei ani tranzitul de gaze prin Moldova s-a redus de la circa 22 miliarde metri cubi la 18-19 miliarde metri cubi. Din anul 2016 tranzitul de gaze ar putea scădea de câteva ori s-au chiar dispărea complet. Daca asta nu este razboi economic interesant cum arata un conflict de acest gen.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
Am auzit azi o stire la Realitatea despre un festival de film ecologist pe la Oradea. Festivalul este un protest prin arta impotriva exploatarii gazelor de sist si a fost organizat de Lavinia Sandru, directorul festivalului.
Deci avem asa: Radu Stroe, Varujan Vosganian, Cozmin Gusa, Lavinia Sandru, Bogdan Diaconu, Ioan Niculae, Andrei Marga.
Aici si linkul:
http://tinyurl.com/pgcbp9m
salut ovi,
si multi altii 🙁
Kaghebei de frunte unul si unul (si una).
Salutare tuturor.
salut 🙂
am o dilema, anume cum rezolva contra gaz – Chevron si pro gaz sovietic festivalul diriguit de aceasta vestala (atit de tinara si deja Gheorghe) a scenetei politice bastinase
buna seara ! http://www.evz.ro/detalii/stiri/justitia-de-la-tribunal-eliberarea-lui-mihai-necolaiciuc-hotarata-de-magistrati-controve-1059535.html . pro-sovieticii din justitie, politie, servicii isi fac datoria zi si noapte.
buna,
imi vine sa trag o injuratura 🙁
Salutare !
Reducerea dependentei de gazul rusesc nu se poate face decat prin :
– cresterea eficientei utilizarii energiei;
– diversificarea resurselor.
La ambele avem suficient potential.
N-avem, insa, politicieni care sa vrea binele Romaniei, nu al lor personal.
Abunda vanzatorii de tara/cozile de topor. 🙁
vuvuzelele bolsevice : http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-15686849-video-mihai-gadea-jigniri-amenintari-catre-protestatarii-din-piata-universitatii-ketamina-voastra-urina-prietenei-prietenului-impiedica-intelegeti-sunteti-sclavii-lui-basescu-plus-nu-iritati-oamenii-c.htm
Se tot vehiculeaza independenta energetica. Intr-o lume globalizata chiar mai inseamna ceva? Sa presupunem ca vom cumpara o cantitate x la pretul pietei. Daca produci si ai bani poti cumpara, daca nu faci comentari pe discriminarea gazprom. Daca produci griu si il vinzi la pretul pietei (cotare NY) atunci ai bani daca nu de vina sint intermediari. Interesul vine din doua parti sa vinzi corect si sa cumperi rentabil. Daca gazprom cumpara Oltchim-ul va fi obligata sa aduca materie prima. Afacerile corecte se fac fara cozi de topor. Mentalitate parazitara daunatoare acestui popor.
cu tot respectul,
independenta energetica inseamna viitorul unui stat si speranta unei natiuni. Lumea globalizata este un fals sinistru, din doua motive
a) “globalizatorii” au luat fara sa dea nimic, sau aproape nimic;
b) “globalizatii” au primit margeluse de sticla, sau asa ceva.
restul propaganda!
salut , as spune ca de fapt sub sloganul globalizarii- traim intr un razboi al resurselor . independenta energetica , alimentara ofera exact cum ai zis : viitorul unui stat si perpetuarea unei natiuni. probabil urmeaza apa potabila si cine stie mai ce . chiar pozitia gazprom defineste acest lucru : ei au resursa , ei fac regula pentru ca independenta energetica le da putere.
Am intrat in CE. Una din cerinte este liberalizarea preturilor la gaze. Adica, preturi ca in occident la salarii de Romania. Cum credeti ca va evolua problema? Sint capabili eurodeputatii nostri capabili sa tina preturile gazelor la nivelul actual? In fata romanilor sta perspectiva sumbra de a ingheta de frig in conditiile ca avem gaze (intr-o proportie confortabila). Si pentru ca admiram Japonia care este o tara saraca in resurse rezolvarea a venit de la a da solutii inteligente. (Daca am avut tentatia sa ramin intr-o tara apoi Japonia este singurul loc unde as capitula. )
http://www.ziare.com/media/televiziune/secta-antena-3-1259519 secta bolsevicilor care se lupta sa distruga orice bruma de democratie in aceasta tara.
Seara buna
ENI e cel mai mare aleat al Gazprom . Sa nu uitati ca gaz se importa si din Algeria , Libia si Maroc. Tot pentru piata europeana . Prin conducte italiene .
O scadere a exportului rus de gaze si petrol (sau a pretului international a acestora ) da peste cap toata planificarea bugetara rusa .
Inclusiv dotarea militara cu noi arme a periclitata .
Tovarasul ex colonel Putin stie bine asta si conform indoctrinarii masive din perioada cind lucra la KGB , reactioneaza promt .
Omorul de stat e practica normala pentru actuala conducere sovietica . Pardon , rusa .
Somn usor!
Maine dimineata poate cititi si va pregatiti de spectacol:
http://www.ziare.com/politica/presedinte/alina-mungiu-pippidi-il-invit-pe-basescu-la-un-dialog-deschis-ce-a-raspuns-presedintele-1259625
buna dimineata,
postare noua – Revista Presei – 30 septembrie / Strategia PSD si Roşia Montană
Intr-adevar traim un razboi al resurselor. Problema este ca liderii nostri politici la nivelul cel mai inalt in mod intentionat, programat tradeaza tara in acest razboi. Terminalul de gaz metan lichefiat (LNG)de la Constanta, care ne-ar asigura o alternativa de aprovizionare urmeaza se pare aceesi traiectorie ca si autostrada Bechtel. ( din surse qatareze pot sa informez ca Statul Qatar ar fi intentionat sa se implice mai mult decat financiar in acest proiect, dar Rusia s-a opus).
Buna dimineata,
http://fracking.casajurnalistului.ro/americanii-fara-apa/
In alta ordine de idei anul aceste expira contractul de concesiune incheiat cu omv…nu am auzit nimic despre negocieri, mai ales ca preturile carburantilor a tot crescut din 2003, iar guvernul tot inventeaza taxe si impozite ca sa acopere cererile…ceva informatii suplimentare?