Dilema lui Iohannis: a împărți sau a (nu) împărți puterea
03/11/2021 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Trebuie sa fii cel mai mare prost din lumea politica sa iti pulverizezi propriul Guvern, la care ai jinduit 5 ani de zile (din decembrie 2014 pana in noiembrie 2019), cat ai coabitat cu PSD-ul (de voie, de nevoie), doar pentru ca nu il controlezi total.
Parteneriatul lui Iohannis cu Orban, care parea cel mai sudat, s-a dus pe apa sambetei cand, spun zvonurile, Orban a dat semne de autonomizare si a facut niste aluzii privind alegerile din 2024 si privind posibila sa candidatura. Poate ca e asa, poate ca e exista alte ratiuni ascunse, insa un lucru este cert: din momentul in care Iohannis a vazut ceva semne de “independenta”, si-a luat mana de pe Orban si si-a pus-o pe….Floriiiin Cîțuuuu 🙂 Grozava alegere, teribil fler politic!
Iar parteneriatul (care era nescris, insa parea sa existe) intre Iohannis si USR s-a dus si el pe apa sambetei cand a vazut ca “astia din USR” tot ii trag cu Justitia, cu SIIJ-ul, cu reformele si in genere cu teme care avusesera un impact in 2017 (OUG 13, Dragnea, SIIJ, DNA, CCR) sau, hai, 2019 (la alegeri), insa acum trebuia sa fie lasate naibii in bezna legislativa a Parlamentului si CSM-ului. A spus-o Stelian Ion: “E bine că a avut minima decență să nu nege că mi-a sugerat explicit să renunț la proiectul de desființare a SIIJ aflat la vot în Senat pentru a relua acest demers la calendele grecești, odată cu noile legi ale justiției (blocate tot de echipa lui câștigătoare). Risca să se afunde prea mult în minciună“.
A spus-o cel mai bine Drulă, descriind relatia lui Iohannis cu USR-ul:
“Preşedintele Iohannis a tratat USR ca pe al doilea partid prezidenţial: “Am PNL, am şi USR“. Ceea ce e greşit. Preşedintele e foarte obişnuit să fie ascultat, ca partidele să-l urmeze. Ceea ce nu e cazul, pentru că noi suntem într-o situaţie de parteneriat. Se aştepta să fim docili. Prima ruptură a fost la demiterea lui Vlad Voiculescu. A fost o ruptură de încredere pentru că nu a existat niciun dialog”, a spus fostul ministru al Transporturilor
Ratiunea psihologica a acestor pacturi rupte prosteste, care au generat imensa criza politica actuala, e una singura: Iohannis este un autist politic, un om care nu este capabil sa inteleaga ca puterea executiva, intr-o democratie, se exercita impreuna cu alte puteri (Guvernul).
Mai pe scurt spus, Presedintele este parte a puterii executive (asa este construit sistemul semi-prezidential romanesc), nu seful puterii executive. Da, sigur, el are o teribila putere (a desemna Premierul) insa aceasta putere este momentana si cu ardere instantanee. Odata numit premierul, nu mai are control asupra lui. Control are Parlamentul, prin motiune de cenzura. Presedintele poate avea cel mult influenta (daca are o buna relatie sau daca are in Parlament un grup parlamentar fidel care poate face presiuni asupra Guvernului sau poate negocia anumite chestiuni serioase la legile importante – e maniera in care Iliescu si Basescu si-au asigurat docilitatea premierilor; nu discut aici de chestiunea serviciilor si a Justitiei), dar nu poate avea control.
Insa Iohannis nu are dispozitia psihologica pentru “negocieri” ori “influenta”. El este tipul de individ care, psihologic vorbind, a crescut cu ideea ca nu are nevoie de sfaturi sau de parteneri. Pot doar specula ca acest fel de a se comporta este natural (din firea lui innascuta) si ulterior s-a accentuat (ca urmare a educatiei si/sau carierei politice din Sibiu). Insa acest lucru nu mai conteaza, ci un altul: acum, in situatia data, Iohannis se va vedea obligat sa imparta puterea, desi a generat o criză politică pentru ca nu voia sa o imparta.
Nesuportand semnele de independenta ale lui Orban si USR-ului, a provocat o criza pe care a crezut-o rezolvabila prin concentrarea puterii executive in mana unui fidel (Cîțu) care urma sa fie sprijinit pe sub masa de un Ciolacu santajabil – iar Orban si USR urmau sa fie pedepsiti cu pierderea functiei de presedinte PNL, respectiv interzicerea accesului la guvernare.
Si unde a ajuns? In postura in care, oricum ar da-o, el este obligat sa imparta puterea:
a) PNL-ul condus de Citu a pierdut un numar de parlamentari fideli lui Orban si acum nu mai poate face majoritatea nici cu USR+UDMR+Minoritati decat daca apeleaza si la Orban.
b) PSD-ul cere Premierul si ministerele grele (avizatoare si banoase) pentru a sprijini un PNL fracturat si slabit.
In ambele situatii, Iohannis pierde controlul total asupra Guvernului dupa care a tanjit cand a provocat aruncarea peste bord a USR-ului (despre care s-a bazat, prosteste, ca va inghiti umilinta dupa umilinta si nu va parasi guvernarea).
Singura intrebare care se pune este aceasta: Iohannis va prefera sa piarda putin (deschizand din nou usa spre USR si spre Orban), inghitandu-si mandria si calcandu-si ranchiuna, sau va prefera sa piarda mult (aducand PSD-ul din nou la putere) pastrandu-si intacte sentimentele prostesti fata de USR si Orban? Pentru ca, politic si economic vorbind, conditiile puse de PSD sunt infinit mai dure decat cele puse de USR.
De aceasta alegere depinde cum va arata tara in urmatorii 3 ani: de modul in care Iohannis stie sa isi calce pe propriul egoism si pe propriile sentimente josnice.
E trist sa vezi ca am ajuns in acest punct din cauza ca un Presedinte este, psihologic vorbind, inapt pentru a conduce (nu stie sa puna interesele tarii mai presus decat micul sau ego sibian) iar noi o vedem in deplina ei hidosenie abia dupa 7 ani de mandat in care coabitarea cu PSD-ul i-a ascuns (fara voia lui!) aceasta imensa carenta psihologica ce a generat enorme consecinte politice pe care le platim cu totii.
Ce ghinion…
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
😀 NE ŢINEM DE PLAN: CEREM IMPOSIBILUL, SĂ OBŢINEM CÂT MAI MULT. Ciolacu: “PSD va merge la Cotroceni cu propunere de premier”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat miercuri că PSD va merge la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis cu o propunere de premier.
”PSD e dispus să își asume actul de guvernare ca să scoatem România din criză. E obligația noastră să ne implicăm în soluționarea crizelor din România. Acest bâlci din ultimele două luni trebuie să înceteze”, a spus Marcel Ciolacu într-o declarație de presă la sediul PSD.
Kelemen Hunor FACE CU OCHIUL unei noi alianțe: O coaliție PSD – UDMR – PNL ar fi o majoritate confortabilă
Viitoarea coaliție de guvernare trebuie să dea o perspectivă mai lungă, inclusiv privind amendarea Constituției, declară președintele UDMR, Kelemen Hunor. El afirmă despre o eventuală coaliție cu PNL și PSD că ar fi „o majoritate confortabilă”. Kelemen Hunor spune la RFI despre o eventuală coaliție cu PNL și PSD că ar fi „o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam”.
Şi ca să intrăm în scenariul în care PNL este împins în braţele PSD, Ludovic Orban se declară dispus să controleze o majoritate fragilă cu USR.
Deci, ce alege PNL: doi controlori (Orban şi USR), sau numai un şantajist (PSD)?
salut! 🙂
Iohannis alege, nu PNL 😀
exact
PS: ţi-am preluat editorialul pe NCN (televiziune) cu link către Politeia şi material. ajutăm cât putem
(am pus din greseala alt mail si a rămas răspunsul în moderare. ignoră-l 😀 )
Merci, nici o problema 😀 sterg comentariul de la moderare.
Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian (foto), a transmis prin mai multe canale, către cei de la PNL faptul că cei 18 parlamentari ai grupului nu vor mai vota un guvern PNL-USR.
Pambuccian ar fi explicat că le-a ajuns experimentul politic de până acum și nu vor să mai fie asociați cu dezastrul provocat de criza politică.
În acest context, un guvern PNL-USR nu va mai avea majoritate în Parlament, chiar dacă ar fi votat inclusiv de parlamentarii din echipa lui Orban.
Nimeni cu 2 lei minte nu vrea sa fie asociat cu Catu in vreo intreprindere.
Iar sa fie subordonat lui Catu, la dispozitia capriciilor lui, haida de.
Bună seara!
S-a uitat (prea repede și prea ușor!) cine se găsea în „spatele” mutului acum 7 ani, în 2014: alături de „penelistul” plăvan, era blaga… Așa-zisa „alianță cre(ș)tin-liberală!… De 2009 nici nu-mi vine să mai amintesc, când cu prostănacul și toate celelalte!…
Pe alt continent, democratii au primit ce am zis eu ca merita pentru asocierea cu absurdismul woke.
La mai multe.
Cred că e vorba despre asta:
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/lovitura-pentru-biden-si-democrati-republicanii-castiga-un-stat-crucial-fief-democrat–305085.html
„Glenn Youngkin, afacerist, a candidat din partea Partidului Republican împotriva fostului guvernator democrat Terry McAuliffe, ca a mai condus statul Virginia între 2014 și 2018. McAuliffe s-a retras la finalul mandatului, în 2018, în condițiile în care legislația electorală din Virginia nu permite mandate consecutive.
La începutul carierei politice și fără să fi avut anterior vreo funcție aleasă, Youngkin și-a construit imaginea de outsider politic interesat de probleme precum rasismul în școli și portul obligatoriu al măștii anti-Covid.
Nu numai pierderea Virginiei afectează în ultimele zile administrația democrată, ci și o cursă extrem de strânsă într-un stat competitiv – New Jersey, acolo unde guvernatorul în funcție, Phil Murphy, își joacă mandatul până la ultimul vot.”
Acel blidon de la Casa Albă e, poate, cel mai prost președinte american, din cei de până acum!…
Cred ca toti prietenii acestui blog ar trece examenul 🙂
https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25155412-primarul-ciprian-ciucu-vrea-dea-afara-aproape-25-din-politistii-locali-raman-cei-care-cunosc-legislatia-stiu-scrie-citeasca.htm
Vorba unui coleg din armata: am deja prea multa scoala ca sa devin politist 🙂
Si inca o vorba pe care un coleg a aruncat-o locotenentului nostru de TR-isti la (be)Lipova: noi avem mai multa vacanta cit ati avut dvs scoala. Aritmetic nu era adevarat, dar impactul a fost mare… Multe ture in pas alergator…
buna 😉 Livio, daca pun cata vacanta am avut de cand am intrat in scoala pana am terminat studiile….se sperie si Bogdan Despescu 😀