Diaspora si votul prin corespondenta: Comunitatea Politeia face primul pas!
24/11/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Stefan (Italia)
Propunere a unui roman din Italia pentru implementarea votului pentru romanii din diaspora. Solutia avansata doreste sa permita votul prin corespondenta oricarui roman cu drept de vot, indiferent de locul in care se afla.
Problema bazei electorale de date.
Indiferent de modelul de vot adoptat (uninominal, proportional, pe liste blocate sau pe liste cu preferinte ) si indiferent de sistemul de vot aplicat (cu stampila si urna, prin corespondenta sau electronic), baza de date numita oficial Registrul electoral (gestionat de catre Autoritatea Electorala Permanenta) este fundatia oficiala a alegerilor nationale (locale, parlamentare si prezidentiale). Actualmente, aceasta baza de date este inexistenta pentru romanii aflati in afara hotarelor patriei (conform declaratiei ministrilor de Externe succesivi ai Romaniei si ambasadorilor romani la Paris si Roma).
Prima parte: realizarea Registrului Electoral.
In afara granitelor patriei traiesc milioane de romani (conform datelor Eurostat). Nu conteaza exact cati, important e ca sunt de ordinul milioanelor si ca au (e dovedit!) un impact decisiv in cadrul alegerilor. Acesti romani sunt impartiti in mai multe categorii:
A. In mod legal , cu domiciliul stabil in acele tari (document = pasaport CRDS) si carte de sedere permanenta .
B. Temporar, cu carte de identitate romaneasca (si/sau cu pasaport simplu) dar si cu permis de sedere temporara in tara respectiva.
C. Cu munca la negru sau fara nici o ocupatie, fara un document legal de sedere in tara respectiva .
In cazul C, cetatenii romani nu au domiciliu stabil; ei pot vota exclusiv in Romania. Insa in cazurile A+B, apare termenul document de identitate (carte de identitate sau pasaport). Aceste documente contin elementele de baza, fundamentale pentru a realiza oricare registru electoral si pentru oricare forma de vot. Elementele de baza (necesare si votului prin corespondenta dar si celui electronic, daca se doreste) sunt :
a. Nume si prenume
b. Data nasterii
c. Codul Numeric Personal ( CNP) sau codul numeric pentru pasapoartele mai vechi dar inca valabile.
d. Seria cartii de identitate si numarul ei .
e. Seria pasaportului.
Tinind cont ca aceasta propunere porneste si de la ipoteza necesitatii unui registru al alegatorilor cu domiciliul in strainatate dar si actualizarea registrului alegatorilor din tara, este necesara introducerea unui document unic/individual si care se numeste CERTIFICAT ELECTORAL (care exista deja intr-o multime de tari, fiind la baza evidentei alegatorilor).
Documentul e compus din doua parti identice si care contin toate datele de la punctele a-d (sau, daca este nevoie, si datele de la punctul e). Are un termen de valabilitate. O parte a certificatului este ridicata personal de fiecare cetatean roman major de la primaria localitatii unde are domiciliul stabil/flotant sau de la consulatul/ambasada roman(a) din regiunea tarii in care traieste. Pe baza documentelor de identitate si de resedinta prezentate se elibereaza (gratuit!) o jumatate a certificatul electoral. Aceasta etapa implica legaturi internet cu Autoritatea Electorala Permanenta din Romania si comunicarea/confirmarea in timp real a datelor.
Partea a doua. Utilizarea Certificatului Electoral de catre votant
Ulterior, fiecare cetatean primeste prin posta si la adresa inscrisa in registrul electoral un plic (ceva mai mare) care contine:
– un plic mai mic in interior deja timbrat cu timbru din tara respectiva si cu adresa deja tiparita a consulatului unde cetateanul e luat in evidenta;
– document explicativ cu modul de vot si metoda de desemnare a candidatului dorit de pe buletinul vot .
– buletinul de vot propriu-zis
Costurile de trimitere a acestor plicuri sint suportate de statul roman si in conformitate cu conventile postale existente cu fiecare natiune in parte sau in tara, conform conventiei cu Posta Romana.
Ce face cetateanul cu documentele primite : desemneaza (de regula) cu un x patratul candidatului agreat, indoaie buletinul de vot conform metodei din documentul explicativ, il introduce in plicul cu adresa deja tiparita a primariei sau a consulatului, introduce jumatate din certificatul electoral (reamintim, e compus din doua parti identice dintre care una apartine electorului si cealalta apartine statului roman, fiind gestionat de Autoritatea Electorala Permanenta), lipeste plicul si il depune la posta pe adresa consulatului Romaniei din tara in care are resedinta.
Partea a treia: Utilizarea Certificatului Electoral de catre stat
Fara sa fie deschise, consulatele trimit la ambasade toate plicurile primite; ambasadele trimit totalitatea plicurilor receptionate prin curier diplomatic si paza armata in tara la Biroul Electoral Central. [Se pot reimite plicurile direct la ambasada, insa presupunem ca exista mai multe consulate care strang plicurile din teritoriu]. Mentionez ca aceasta este practica normala in tari unde votul prin corespondenta e admis (in Italia e permis EXCLUSIV pentru cetatenii italieni cu domiciliul in strainatate, oriunde ar fi acestia).
Ce face BEC cu muntele de scrisori primite :
1. Comisia autorizata, in prezenta observatorilor autorizati (din partea partidelor, ONG, presa) deschide aceste scrisori.
2. Scoate certificatul electoral (jumatatea care apartine electorului) si il introduce in baza de date (Registrul electoral). Programul informatic controleaza in timp real inexistenta votului multiplu in baza datelor din memorie si a celor introduse.
3. Dupa controlul si validarea informatica (cum ca nu a fost vot multiplu) a tuturor certificatelelor electorale individuale extrase din plicuri, se extrag si buletinele de vot din plicurile in care au venit si se introduc in urne. Astfel, in fata comisiei, a observatorilor autorizati, avind (sa zicem) 1.000.000 de certificate electorale valide, vor fi obligatoriu 1.000.000 de buletine de vot in urne.
Secretul votului este asigurat prin desfacerea tuturor plicurilor si depunerea in urne a buletinelor abia dupa validarea informatica a tuturor certificatelor electorale, fiind strict interzisa de lege si impiedicata faptic prin prezenta observatorilor autorizati (dublati de camere de supraveghere in timp real) deschiderea fiecarui plic dupa validarea fiecarui certificat, pentru a nu se afla cu cine a votat electorul respectiv.
4. Urmeaza practica normala, de verificare si de contabilizare a voturilor exprimate.
Observatii procedurale:
1. Dat fiind ca, asa cum am mentionat in prealabil, inexistenta actuala a registrului alegatorilor romani din strainatate obliga la prezentarea personala a acestora la consulate cu multe zile inainte de alegerile efective (acesta aspect e valabil si daca se doreste implementarea votului prin corespondenta pentru romanii din tara), procedura necesita timp si incepe cu 30-45 de zile inainte de vot. Trimiterea plicurilor prin posta la electori este si ea anticipata (de regula cu 10-15 zile inaintea votului). Expedierea plicurilor de catre electori e anticipata (de regula cu 7-14 zile inaintea votului). Deschiderea plicurilor de catre BEC se face prin modalitatea clasica: imediat dupa inchiderea oficiala a alegerilor.
2. Prezentarea personala pentru inscrierea in registrul electoral pentru romanii din strainatate si ridicarea certificatului electoral este necesara:
– la prima implementare a acestui sistem de vot;
– la oricare schimb de domiciliu care anuleaza datele precedente memorizate de catre Autoritatea Electorala Permanenta .
In restul cazurilor si la toate alegerile succesive, Autoritatea Electorala Permanenta, pe cheltuiala ei, se ocupa de intretinerea si actualizarea sistemului informatic pe baza datelor de la MAI, primarii, MAE, etc.
3. Ce ne facem daca cetateanul nu primeste plicul electoral:
Cu 7-10 zile inaintea alegerilor contacteaza telefonic sau internet primaria/consulatul de apartenenta, se comunica datele certificatului electoral individual si declara ca nu a primit plicul. Institutile respectiva verifica in timp real (e treaba primariilor si a consulatelor sa trimita plicurile) si comunica cetateanului imediat daca plicurile au fost trimise sau, daca nu, decide prin scrisoare recomandata de urgenta sa trimita alegatorului plicul electoral.
4. Atrag atentia ca votul prin corespondenta e complementar votului clasic si nu il inlocuieste nicaieri in UE .
5. Ce se rezolva prin acest proiect :
Realizarea registrului electoral pentru romanii din strainatate.
Eliminarea rusinii cozilor interminabile la consulate.
Eliminarea unor hartii inutile ca declaratia pe propria raspundere .
Reducerea semnificativa a inghesuielii la sectile de vot.
Fluidizarea votului si poate cel mai important aspect : eliminarea turismului electoral si controlul in timp real a numarului de votanti (cine si unde a votat).
Adio „turism electoral” marca Dragnea!
Precizari Politeia:
1. Aceasta propunere nu este un proiect legislativ propriu zis, ci descrierea unei proceduri care poate fi usor inscrisa sub forma unui proiect legislativ depus in Parlament. Reamintesc ca insasi CCR s-a exprimat in favoarea oportunitatii unui astfel de proiect in Decizia 61/2010:
“o atentie sporita trebuie acordata posibilitatii cetatenilor romani cu drept de vot care domiciliaza in strainatate, si nu numai acestora, de a-si exercita dreptul de vot, in cadrul unei proceduri speciale, inclusiv prin votul electronic, care sa se desfasoare in corelare cu orele oficiale ale Romaniei intre care se desfasoara procesul de votare”.
Daca insasi CCR este in favoarea unei “proceduri speciale”, inseamna ca, principial si constitutional, se poate gasi o solutie legislativa si tehnica in acord cu cerintele constitutionale ale votului: “universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale” (art. 62 si art. 81 din Constitutie).
2. Politeia s-a exprimat inca de acum 2 ani in favoarea votului prin corespondenta, alaturandu-se unei initiative a prietenului @Marius Delaepicentru. Cum ar zice nenea Iancu: suntem vechi, stimabile!
3. Ultimele date ale statului italian despre diaspora romaneasca din Italia (01.01.2013; date oficiale mai noi nu exista):
Rumeni ‘regolari’ con permesso di soggiorno in Italia: 933.354 – 21,3 % di tutti gli stranieri in Italia. Cosi divisi: – 402.766 uomini – 530.588 donne. Mai multe date detaliate despre distributia pe regiuni si despre cresterea in comparatie cu 2007 (doar 342.200 romani) aflati aici.
Multumiri publice oficialului italian care a verificat la nivel administrativ pentru Politeia aceste date oficiale, altele mai noi nu exista!
4. Cand ai 933.354 romani cu acte oficiale in Italia, cum poti trimite in Italia doar 126.800 buletine de vot, Ponta?! Puscarie scrie pe tine si pe lacheii tai, Ponta, pentru impiedicarea exercitarii dreptului de vot!
6. Exact astazi presedinta AEP a acordat un interviu extins despre alegerile prezidentiale si despre legislatia alegerilor. Articolul lui @Stefan vine la fix!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
felicitari, @Stefan, foarte bine venit materialul, documentat si pe intelesul tuturor, chiar al “rauvoitorilor”!
ziua buna,
foarte interesant! Felicitari Stefan pentru intiativa, promit sa te votez 😀
buna ziua
buna baza de discutii
@stefan arata tuturor ca nu trebuie inventata “apa calda”;pur si simplu e nevoie de respectarea cetatenlor une tari
si pt @stefan rog o clarificare,daca se poate,cum se inregistreaza cei cu cetatenie dubla?cred ca sunt cateva sute de mii
Ziua buna @domnule @intimplator
Clarificarea ceruta de dvs. are un raspuns foarte simplu . NU exista lege care sa impiedice votul cetateanului roman cu dubla -tripla cetatenie .
-Cei cu mai multe cetatenii si aflati in afara granitelor , se inregistreaza exact cum e descris in articol , la ambasade , consulate .
– Cetateanul roman cu multiple cetatenii si care se afla in tara in perioada premergatoare votului , se inregistreaza la primaria localitatii unde se afla in acel moment .
Certificatul electoral fiind UNIC, procedura din articol impiedica sa obtineti un certificat in tara , altul in USA si al treilea in Canada (sa zicem) .
Pasaportul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate e unic, cu un singur CNP. Indiferent ca aveti alte pasapoarte a altor tari .
grazie@stefan
Placerea e de partea mea domnule @intimplator .
Uneori , nu vedem simplicitatea unor masuri din cauza complicatilor aduse voit sau nevoit situatiei actuale .
Buna ziua!
Felicitari pentru articol, @Stefan. A meritat asteptarea. O observatie as avea: exista in Romania Registrul National de Evidenta a Pasapoartelor Simple. Acesta ar putea fi un bun punct de plecare pentru stabilirea Registrului electoral cuprinzand cetatenii romani aflati in strainatate. O parte din acestia sunt cei cu pasaport roman cu resedinta in strainatate, iar MAI are evidenta exacta a acestora. Se poate deja incepe o baza de date pornind de la evidentele din registru, apoi actualiza in perioda de pana la alegeri. Cu putina bunavointa, se pot face multe.
Ziua buna @elsewhere
Eu insumi sint unu din cetatenii care schimba pasaportul romanesc CRDS in mod regulat si de 25 de ani . 🙂 ( Basescu dixit : avem 200.000 romani cu pasaport CRDS)
Trec peste faptul ca MAI are nu doar evidenta pasaportelor NOASTRE dar si numerele de telefon portabil , adresa e-mail (sint cerute in formularele de reinoire a pasapoartelor de cite ori schimbi pasaportul expirat , pierdut , furat) .
O mare masa de romani nu au pasapoarte CRDS deoarece se afla doar temporar in strainate . La munca , la scoala , la cursuri universitare , etc . Deci nu prea au legatura cu ambasadele fiind suficienta doar cartea de identitate romaneasca . (in UE)
Baza de date actuala nu include aceasta masa enorma de cetateni peste hotare. Deci , pornim de la 0 si e obligatoriu a realiza o baza de date cit mai cuprinzatoare .
Cu bunavointa se pot face multe . Cind cunosti adresa , numarul de telefon , adresa e-mail a cetateanului , se simplifica multe probleme birocratice .
Problema e : exista vointa de a face ceva pentru cei 2,4 milioane romani peste hotare (date Eurostat) ?
Salutari, Stefan, si multumesc pentru articol 🙂
Totusi in zilele noastre nu ne-am putea lipsi de hartii, un vot electronic nu-i bai…
@Diana .
Votul electronic e si el complementar celui clasic , (a celui cu stampila si cabina de votare )
Pina sa ajungem la el (ca se poate , exista , e sigur si rapid, accesibil de pe pc , notebook sau smartphone) ) sa incepem cu primul pas .
Votul prin corespondenta care ar permite si in PREMIERA NATIONALA crearea unei banci de date cu alegatorii romani de peste hotare .
Oricare casa sanatoasa incepe cu fundatia . Oricare mars , cu primul pas . 🙂
Stefan, primul pas nu trebuie sa fie neaparat si primul pas facut de altii. Primul pas la noi poate fi direct votul electronic, al doilea pas al altora, istoric vorbind.
Daca facem o fabrica de masini nu ne apucam sa construim prima oara carute, sarete, birje si abia apoi trecem la autopropulsate.
Asa este si cu votul electronic. Nu vad de ce am adopta ca un “prim pas” votul prin corespondenta bazat pe mijloacele de comunicare pre-internet.
In acest secol avem securitate si control pe comunicarea prin internet chiar mai buna decat avem pe posta clasica. Nu mai vorbesc de preturi si viteza.
In concluzie: certificatul in forma fizica poate fi creat si digital. Pe dispozitive read-only. De ce sa complicam si sa scumpim lucrurile facandu-le “old-style”? Mai mult, dubla autentificare, prin dispozitiv si user-parola face mai greoaie eventuala frauda.
Ce beneficii ar avea romanii daca la 18 ani ar primi fiecare gratuit, pe langa buletin, un dispozitiv USB pentru autentificare in relatia cu statul? Pe langa vot mai sunt si alte multe aplicatii ale acestui dispozitiv iar costurile emiterii ar fi cred extrem de rapid amortizate din folosirea lui in mai multe servicii.
@ Mircea Rusu
Discutam de vot electronic cind nu avem unui registru electoral demn de acest nume ?
– Evident ca certificatul electoral e si in forma electronica (ca doar nu tine Autoritatea Electorala Permanenta munti de hartii ) Certificatul e obligatoriu si pentru votul electronic . Contine destule date pentru a securiza votul electronic , individuarea sigura a votantului si doar metodologia face ca votul sa fie secret .
– Ce scrieti legat de dispozitivul USB (nu e unica metoda existenta) se numeste oficial “posta electronica certificata” sau “semnatura digitala”. Exista la multi (inclusiv eu am asa ceva ) dar sa nu uitam ca sint romani care nu au habar de internet , USB , nici macar nu au retea internet in casa . Sint cu gramada .
Votul electronic e si el complementar . Ceva in plus . O alegere libera dar nu poti obliga pe badea Ion care are 80 de ani sa voteze electronic . Posta stie el ce e . Internetul mai putin sau deloc .
Strict dupa parerea mea “Registrul Electoral” este o alta denumire pentru “evidenta Populatiei” + “serviciul pasapoarte”
Sincer chiar nu vad de ce avem nevoie de inca un serviciu care sa tina separat evidenta acelorasi persoane dar cu mici modificari in baza de date.
Nu mai bine facem odata bine si pentru totdeauna: “Evidenta Populatiei” conexand disparatele baze de date aflate in gestiunea mai multor entitati in acest moment?
Cea mai simpla abordare este de obicei si cea mai de succes.
Registrul electoral, registrul asiguratilor, pasapoarte, evidenta populatiei, sunt toate acelasi drac. O baza de date cu persoanele din Romania cu doar cateva campuri diferenta: CI seria nr, Pasaport seria nr, anul eliberarii samd.
Un stat, statul Roman nu e in stare sa tina o baza de date unitara si securizata cuprinzand aceste date? Ba da! La cati bani am dat la Oracle pentru a tine evidenta capacelor de canal… Super Securizata 🙂
Asta decizie politica, nu infiintarea unui nou centru de calcul paralel cu cele existente/inexistente si care pana la urma gestioneaza aceleasi unitati: cetatenii.
Apropo, la ce drac avem CNP-ul ala unic daca nu-l folosim? Cine a implementat acea masura (eliberarea CNP) avea in minte idei cu 50 ani peste data la care a fost legiferat.
Nu mai trebuie decat folosit!!! Pentru asta avem fiecare un CNP unic si irepetabil!!! Pentru asta a fost creat!
Ne invartim in jurul cozii si cream complicatii unde nu este necesar in loc sa facem odata ce trebuia facut de mult intr-o tara civilizata
– Registrele se numesc tehnic banci de date . Exista peste tot . La nivele de tari , ministere , firme sau persoane fizice . Lista dvs de “amici” pe fb (ca exemplu ) e chiar o banca de date individuala pe care facebook o foloseste permanent pentru analize si legaturi cu alte liste , a altora .
Bancile de date comunica intre ele (sau macar ar trebui sa comunice) .
– Cit priveste evidenta romanilor in strainatate , ele nu exista .E oficial . Deci , unde ne complicam viata daca nu stim nici macar cine si unde se afla ?
CNP la italieni se numeste codul individual fiscal .E un card .
Asa arata in varianta mai veche :
http://www.vadoavivereamiami.com/wp-content/uploads/2013/05/codice_fiscale1.jpg
Asa arata in varianta mai moderna . E si card de sanatate (asigurare obligatorie de sanatate ) . Include si codul individual fiscal .
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Tessera_sanitaria.png
Fara ea , nu ai acces la nici o “prestatie” a statului . Fie ca e in domeniul sanatatii , fie ca e in domeniu fiscal , domiciliu , a cumpara ORICE ce trebuie trecut ca proprietate personala .
Stefan, nu sunt sigur daca tu esti la curent cu fragmentarea bancilor de date de care vorbesti:
Pe scurt:
Evidenta populatiei este facuta la nivel de primarii. Bazele de date NU sunt interconectate! Daca este nevoie de diferite liste nationale, asa cum este vorba la alegeri de pilda, entitatile dau raportari standardizate dar exportate din diferite softuri de gestiune: la Statistica, la BEC… legiuitorul cere iar programatorii concep cate un export… 🙂
Intelegi ca avem in primul rand nevoie de integrarea acestora?
Pasapoartele sunt gestionate de Prefecturi! Alte baze de date, de data asta gestionate cu acelasi software….
De Casa de Asigurari cred ca stii ca are ALTA baza de date gestionata (vorba vine, am inteles ca nu merge) de alt Software SIUI (opera Siveco)
Poate intelegi acum de ce am spus ce am spus
BTW (baza de date, banca de date) sa nu ne certam in termeni mai ales ca intelegem reciproc despre ce este vorba.
-Pasapoartele sint gestionate de serviciul pasapoarte din fiecare judet . Care la nivel central (MI ) sint in o alta evidenta .
– Evidenta populatiei (mai bine zis in baza cartilor de identitate emise) e tot la nivel judetean si national .
Interconecarea tuturor bancilor de date e foarte simpla .
Problema naste cind softul MAE se bate cap in cap cu cel al MI sau primarii sau ministerul sanatatii .
(opinie personala , prea multe ministere . Suficiente agentii guvernative dar asta face sa scada personalul si salariile unora 🙂 )
Sint institutii ale statului care sint platite ca aceste softuri sa comunice . 🙂
Nu se doreste ? Foarte bine , peste 100 ani tot cu stampila si listele suplimentare vom merge la vot .
Identic cum cetateanul x trebuie sa ceara un certificat (oricare ) la ghiseul 5 si sa il stampileze la biroul 7 pentru a il prezenta la biroul 9 . Toate birouri ale institutilor aceluiasi stat . 🙂
buna ziua. ia sa vedem cat timp mai scapa de tigaia in cap si pumnalul in spinare http://www.mediafax.ro/politic/ponta-a-revenit-in-bucuresti-cu-o-aeronava-a-companiei-fly-dubai-surse-13629832
Va scriam ieri ca azi vine acasa . 🙂
Buna ziua!
Multumim @Stefan 🙂
Dupa cum se vede Parlamentul se executa : maine dezbatere pe tema votului in diaspora 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18653703-dezbaterea-tema-votului-din-diaspora-avea-loc-marti-plenul-camerei-deputatilor.htm
oare de ce?
“În acelaşi timp, surse aeroportuare au precizat pentru MEDIAFAX că premierul a fost condus de către protocolul companiei aeriene pe un traseu special, către o ieşire laterală, nu către terminalul principal de sosiri sau salonul oficial, procedură folosită în anumite situaţii.”
Pe surse:
“Preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, va participa la Consiliul European din 18-19 decembrie, în ultimele sale zile de mandat. Băsescu şi-a anunţat intenţia de a-l lua cu el şi pe preşedintele ales, Klaus Iohannis, anunţă Realitatea TV.
Mandatul lui Traian Băsescu se termină pe 21 decembrie. Gestul de a-l invita pe Iohannis la Bruxelles ar putea avea menirea de a-l familiariza pe preşedinte ales cu noile responsabilităţi.
O asemenea dublă reprezentare s-a mai petrecut şi în 2004, când Ion Iliescu l-a luat cu el pe Traian Băsescu la Consiliul European”.
Intrebare: cu Ponta s-ar fi dus?
@Cedric
De ce mă faceți să rostesc cuvinte urâte!
salutare pe fuga si multumiri lui Stefan 🙂
Fiindca a fost baiat cuminte si a facut o mandrete de articol, am vorbit si eu cu “baietii” si articolul de pe Contributors va aparea azi direct pe Hotnews 😛
🙂
http://www.contributors.ro/administratie/justitieordine-publica/diaspora-si-votul-prin-corespondenta-romanii-din-italia-fac-primul-pas-3/?cfcc
va aparea azi si pe Hotnews 😉
grozav! inca o data felicitari Stefan!
Multumesc .
In casa am destupat sampanile . Alea pe care e scris : “rezerva” nu mizeria bauta de Ponta in Dubai la pretul ridicol de 7.900 dolari sticla. 😆
😆 atine-te cu rezerva ca acus dau navala pe blog comentatorii 😛
Connait pas @Stefan, dar întru totul de acord cu ideea. Dacă va trebui semnat un memoriu, rog transmiteți-mi-l!
Sunt rezident în România, însă acest sistem mi-ar ușura viața, întrucât circul mult!
buna ziua! nu memoriul e cheia, ci proiectul de lege!
Buna ziua domnule Stefan Bragarea
In democratie , statul e al cetatenilor si nu invers .(doar in dictatura e invers)
Ca atare , oricare posibilitate de a simplifica , usura viata de zi cu zi a cetateanului e in interesul tuturor.
Legat de memoriu , sa nu ne “ambalam” . 🙂
Sa vedem cum vor rezolva situatia domnii parlamentari in sedinta de maine . Au institutii , personal platit chiar pentru asta .
Noi aici discutam despre o solutie , o propunere aparuta gratis si din rusinea de a vedea ce se intimpla in o tara UE , anul 2014 , secolul XXI .
salve signore ! :))
Bravo, Stefan!
Paranormale !! Vem Ministru de Externe – Bogdan Aurescu si nu Mihnea Motoc.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18654475-bogdan-aurescu-noul-ministru-externe-locul-lui-mihnea-motoc.htm
Evident Base si Ponta nu au gasit o cale comuna . Divergente mari pe numele fostului candidat . 🙂
Oricum cel numit acum nu duce lipsa de experienta .
Curiozitatea ar fi sa aflam de la cine a venit propunerea .
Basescu sau Ponta .
Buna ziua! 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18654475-bogdan-aurescu-noul-ministru-externe-locul-lui-mihnea-motoc.htm
Administratia Prezidentiala a transmis luni un comunicat prin care anunta ca presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire in functia de ministru al Afacerilor Externe a lui Bogdan Aurescu.
Din cate stiu e o buna alegere.
Iar s-a razgandit dobitocul. Habar n-are legea. Motoc n-a vrut sa renunte la Bruxelles, ceea ce s-ar fi impus.
Dar de unde sa stie Ponta?
Va merge la investire?
Felicitari domnule Stefan! si cum se mai spune „la mai mare”! 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18654145-senzational-plicticoasa-viata-noul-presedinte-romaniei.htm
„Cea mai bine vândută carte* astăzi în România este una din cele mai aride pe care le-am citit în ultimii ani. Motivul e simplu: descrie un personaj foarte plicticos.
Cei care au cumpărat-o să afle o mică bârfă, au luat ţeapă. Cei, ca mine, care au sperat că vor găsi suficient material pentru un profil psihologic, au luat ţeapă. Cei mai serioşi, care căutau creionarea unor soluţii la probleme serioase, au luat şi ei ţeapă.
L-am trimis pe Klaus Iohannis la Cotroceni. E ca şi cum am fi numit director de circ un pastor închis până la ultimul buton al gulerului.
Nici căpitan de navă. Nici liceean dormind prin gările Parisului. Nici barbă de Cuza-vodă. Nici fost ştab comunist. Nici cinci neveste. Nimic, frate! Disperare pentru orice suflet tabloid. ….”
Disperare pe plaiurile mirotice ? 😆 (evident tonul din articol e de a sublinia diferenta cu ce eram invatati )
E normalitate pe alte plaiuri .
De acord cu dv. 🙂
Alt ministru la externe (diferit de cel publicizat saptamana trecuta )
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18654475-bogdan-aurescu-noul-ministru-externe-locul-lui-mihnea-motoc.htm
Tinar , cu experienta , a participat si la disputa juritica internationala prin care RO si Ucraina au impartit apele din Marea Neagra .
Evident ceva se misca in tara asta .
Off-topic si nu prea:
http://www.contributors.ro/editorial/zece-nevoi-umane-de-care-educatia-ar-trebui-sa-tina-seama/
Zece nevoi umane de care educatia ar trebui sa tina seama – Solomon Marcus
Buna seara si aici 🙂
@Stefane, am avut o surpriz constatand ca ceea ce preziti, nu este doar fezabil, ci este deja propus. Pe site-ul Autoritatii electorale permanente exista o propunere legislativ n acest sens. Ea e respinsa de senat si are avizul negativ al guvernului. De curiozitate, am citit avizul negativ, si am ajuns la concluzia, ca Dragnea, Ponta si compania, sunt extrem de grijulii cu gestionarea voturilor noastre, ca nu cumva sa se voteze fraudat (alegatori care nu au dreptul sau vot multiplu sau vot influentat). Cand am citit mi-au dat lacrimile 😥 la gandul ca i-am banuit vreodata de scoaterea mortilor la vot sau doamne fereste de organizarea voturilor multiple prin puscarii si spitalele de nebuni. O cinste exemplara razbate in fiecare vorbulita a lor 👿 , la fiecare fraza se vede grija parinteasca pentru respectarea la virgula (ma rog .. punct si virgula urmat de semnul exclamarii) a dreptului cetatenilor de a vota.
textul integral spre delectare se gaseste aici: http://www.cameradeputatilor.ro/proiecte/2014/100/00/7/pvg136.pdf
Dar dupa ce mi-am sters lacrimile de regret, va redau si voua doua fraze, sa va bucurati si voi de blanda lumina ce vine de la rasarit:
“Pe de altă parte, sistemul în cauză prezintă vulnerabilități semnificative din punct de vedere al siguranței procesului de votare. Absența unui cadru precum cel al secțiilor de votare poate afecta secretul votului, poate favoriza influențe exterioare asupra alegătorului la momentul votării sau chiar substituirea de persoane în scopul vicierii rezultatelor scrutinelor electorale. Reglementarea propusă nu oferă garanții suficiente că voturile prin coerspondență au fost într-adevăr exprimate de persoanele înscrise în registrul aferent, ale căror nume figurează ca expeditori ai buletinelor de vot.
Totodată, semnalăm imposibilitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare de a verifica dacă alegătorii în cauză se află într-adevăr în posesia documentelor prin care fac dovada cetățeniei române și a domiciliului/reședinței în străinătate (la ambasade și consulate se transmit împreună cu cererea de înregistrare doar fotocopii, existand riscul ca documentele respective să fi fost anterior pierdute/furate/distruse, situație în care, dacă s-ar deplasa personal la secțiile de votare în ziua scrutinului, alegătorii nu și-ar putea exercita dreptul de vot), ceea ce face dificilă prevenirea unor eventuale fraude electorale de această natura.”
Doamne, ce oameni blajini si dedicati fraudarii voturilor…
Salut @DanSu
In oricare societate unii tin cu dintii de privilegii , fotolii , functii .
Din pacate istoria (a noastra , a altora) a demonstrat ca se poate trece peste .
Pasnic sau brutal , e la alegerea privilegiatilor si la capacitatea lor de a invata ceva din istorie anticipind astfel viitorul .
Un sistem de vot (au invatat aia din vest si toti dupa 1945) nu trebuie sa fie in avantajul lui x sau y .
Au studiat , analizat , aplicat solutii care le da lor in primul rind garantia ca adversarul nu poate maslui votul . Chestia ca devine reciproca garantia . Deci e in beneficiul tuturor partidelor sau aleantelor si fara exceptii .
Substituirea de persoane este exclusă. In US se voteaza ca absentee, de fapt iti vine balotul acasa, il completezi, iar pe PLIC completezi adresa si semnezi.
Validarea votului se face prin compararea semnaturii cu cea din registru, dupa care plicul se desface, se distruge, iar votul (anonim) este pus in urna, pentru numaratoare.
Pentru presedinte, toate baloturile sunt identice. Iar pentru cele locale, balotul ar trebui sa fie al ultimei resedinte din Romania. Si poate aici este ceva mai dificil, organizatoric. Dar daca aceasta dispecerizare se face in tara, iar consulatul este numai postas, nu numai ca este posibil dar si relativ ieftin.
USA nu e Romania . 🙂
Sa vedem pe “ai nostri” comparand semnaturile ? Vine imediat Dragnea si declara “avem camioane cu dovezi” ca votul e fraudat . Istorie destul de recenta . 🙂
salut! 🙂
Dane, ce grijulii sunt ei cu “secretul” votului, mama lor de bolsevici! Auzi, “eventuale” fraude ca voteaza omul acasa si nu sub ochii celor care vin cu urna mobila si cu primarul care iti spune unde sa pui stampila!
Hai ca a iesit articolul si pe Hotnews, sub reclama la cartea lui Liiceanu 😛
Nu pot da link, ca el merge direct la Contributors, insa gasiti pe Hotnews 😆
Oricum degeaba l-ati asteptat pe Ponta sa se-ntoarca, ca nu ramane. A venit numai sa mai ia niste bani de la buget, si se-ntoarce in Dubai.
🙂
Disperareeee!!!
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18654418-dan-voiculescu-cere-din-nou-suspendarea-presedintelui-traian-basescu.htm
Dan Voiculescu, aflat in inchisoare, scrie luni pe blogul sau ca actuala majoritate parlamentara trebui sa decida saptamana aceasta suspendarea presedintelui Traian Basescu, altfel “istoria va retine complicitatea PSD, UNPR, PC, UDMR la faptele comise de Basescu in deceniul rusinii”, referindu-se la cei zece ani de mandat ai acestuia. “Daca politicienii nu au reusit sa inteleaga rolul malefic al lui Basescu pana acum, sa o faca, macar in ultimul ceas”, afirma Voiculescu.
🙂 Mare!
E total disperat . Cred ca si sufera cu “mansarda” identic ca Severin . 🙂
buna seara !
super : http://www.danbadea.net/2014/11/21/adrian-severin-sau-sobolanul-rosu-si-lovitura-de-stat/
Buna seara 🙂
http://www.reportervirtual.ro/2014/11/cartianu-nu-l-iarta-pe-rares-bogdan-il-tradeaza-trecutul-tenebros.html
Vasalii au vazut ca a cazut “imperiul” si se reorienteaza . Nu se stie niciodata pe cine trebuie sa pupi pe gingii pentru un salariu . 😆
buona sera a tutti 😆
salve Stefan,felicitari pt postare,esti la dispecer… 🙂
citesc analizez si daca e nevoie vin cu idei si solutii/sau masuri si greutati
…
da ` daca e vreun roman apatrid ala cum poa` sa voteze ? 😆
Salut @mircea
Ce intelei prin apartid ?
Cumva refugiati politici ? Dupa 1989 citi erau refugiati politici (fiind plecati din RO in diverse moduri) puteau cere reacordarea cetateniei romane gratuit . (statul comunist retragea cetatenia automat oricarui roman plecat definitiv in strainatate sau fugit ) La unii a mai dat si condamnarea la moarte in contumacie .
Oricum fara cetateania unei tari (in cazul specific romaneasca) nici unde in lume nu poti vota .
salve 🙂
glumeam Stef,glumeam
apatrid
adica fara cetatenie ,normal ca nu poate vota daca nu are cetatenia tarii din care provine.
vezi mai jos,am incercat sa fiu mai serios 😆
buna seara
am avut indoieli privind autenticitatea notei de plata din barul din dubai
lucian mandrutapoate fi orice ,dar nu mincinos sau ziarst “de scandal”
sustine ca a vorbit cu lucratorul roman care a devoalat prezenta lui ponta la acel bar
acuma ,o alta intrebare;cand inspectorlor de la anaf li se spune sa refuze un pahar c apa la inspectiile fiscale,e normal ca ponta sa accepte “tratatii de mii de euro”/asta e mita oameni buni!cat o fi el de prieten cu ghita ala,tot mita este!
http://lucianmindruta.com/2014/11/23/romanca-aduce-sampania-cum-se-razbuna-diaspora-cand-nu-te-astepti/
Bună seara! 🙂
Felicitări, @ stefan60! Să sperăm că vor înțelege și cei în măsură să facă odată aceste schimbări, să intrăm în rândul lumii civilizate!
Buna seara ,
un comentariu englezesc:
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-18655715-the-telegraph-este-victoria-lui-iohannis-dovada-social-media-poate-ajuta-castigarea-unor-alegeri.htm
cei mai fericiti vor fi cei de la bec in momentul cand vor incepe sa proceseze camioanele de voturi sosite aprox dintr-odata(intr-un interval de vreo 2 zile new zeeland-usa) de la ambasade. 😆
Acolo trebuie organizare si nervi de otel.Cred insa ca se pot subtiliza voturi mult mai putin,inspre deloc.
Arondarea electorului pe sectia de vot.
Proiectul prezentat ofera posibilitatea de vot celor a) si b)
Conditia minimala,candidatii de orice fel de alegeri sa fie cunoscuti macar cu vreo 3 luni inainte.
Cei de la c) au si ei un potential daca or vrea ca sa voteze fara ca sa mearga la vreo sectie de vot de-afara.Acestia ar putea,dupa aceeasi metodologie si proceduri ,cu certificat electoral eliberat in tara la domiciliul respectivului, sa voteze trimitandu-si votul la bej de care apartine.
Adica stau in franta ,stau cam neinregistrat oficial dar vreu ca sa votez.Problema e cum poate ca sa-i parvina plicul electoral cu toate cele necesare.Daca e in tara in interiorul termenului de sa zicem 3 luni pana la data votului , il poate ridica personal de la bej(recte biroul cel mai apropiat de domiciliu) sau,daca e afara, in baza unei procuri facute din timp si valabila si pt al doilea tur daca e cazul,mandateaza persoana de incredere ca sa ridice plicul si apoi sa i-l trimita prin posta la adresa la care sta in franta.De acolo electorul il trimite inapoi la bej in conditiile si procedurile expuse in proiectul lui Stefan(dublura cert.elect. verificare,observatori ,depozitare sigura pana la numarare etc) Posta ar trebui ca sa functioneze in conditii de siguranta in toate tarile ue,teoretic si la noi in tara cand ne sosesc scrisori de-afara.La fel cum merge o scrisorica de la arezzo la consulatul din torino la fel ar trebui ca sa mearga de la unul care sta cam pe neve in sudul nordul frantei la bej olt.Cu aceleasi proceduri de identificare a votului multiplu,tot,tot.
Aceasta procedura suplimentara (cu imbunatatiri) cred ca ar trebui ca sa fie valabila si la noi in tara cand electorul nu se afla la domiciliu dar e undeva mai departe in tara(satu-mare domiciliu si lucreaza in tulcea)
scrisoarea sa fie trimisa la bej de domiciliu.
Imitial ma gandeam ca toate scrisorile a) b) c) sa fie trimise la bej/sectii de vot de domiciliu unde dupa proceduri clare expuse aici sa fie numarate voturile,dar cred ca e mai bun in sensul asta proiectul lui Stefan pt a) si b)
si sa nu uit esentialul.
nu mai exista lista suplimentara
fara nicio declaratie pe proprie raspundere etc bla bla
si o inasprire a pedepselor pt infractiuni in timpu procesului electoral
Nimeni nu impiedica BEC a avea o circumscriptie electorala speciala , dedicata cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate . Cu personal numeros .
La italieni (alegeri 2013 ) au fost trimise 3.494.687 plicuri pentru toti atitia alegatori italieni care au cerut certificatul electoral in strainatate
. Au primit inapoi in Italia , (la circumscriptia speciala pentru italienii in strainatate) 1.122.294 plicuri de voturi exprimate .
De notat :
1- Au trimis exact cite cereri au fost .
2- Nu a lesinat nimeni la numaratoarea , verificarea , validarea si contabilizarea voturilor exprimate prin corespondenta . 🙂
Buna seara ,
E o problema de ” “vointa” a d-lor.
La urma urmei , dupa fapta si rasplata,…asta au vrut asta primesc!….completez eu …sa fie primit!!
In PE funia se stringe :
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-18656032-presedintele-parlamentului-european-martin-schulz-prezentat-cererea-dna-ridicare-imunitatii-lui-dan-nica.htm
Am vazut la tv ca Basescu a plecat cu cei doi, dar ce or fi vorbit?
http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-discutii-cu-ponta-si-cazanciuc-la-cotroceni-in-camera-alaturata-1335231
O mai avea Ponta chef de ranjit?
Poza e de milioane! De cand asteptam sa- vad pe Ponta cu o astfel de mutra!
http://www.stiripesurse.ro/ce-i-a-spus-traian-basescu-lui-victor-ponta-la-cotroceni-i-nu-s-a-vazut-la-televizor_940120.html
juri ca i-a turnat o galeata cu apa in cap, a chelit instant 😆
Aflam maine …ca-i sedinta de guvern…..Va trebui sa spuna ceva…nu pt noi …pt ai lui!!!
in cazul c) spui ca respectivii pot vota exclusiv in romania.
astia cred ca depasesc un milion pe-afara,vreo 2-3 sute de mii(sau o suma importanta) ar putea ca sa voteze chiar daca nu au domiciliul stabil in strainatate nu-s inregistrati nicaieri si lucreaza la negru/sau pur si simplu exact in perioada electorala sunt 2-3 luni in vacanta.
ma refeream la posibilitatea de vot prin corespondenta si pt. acestia in comentariul de mai sus.
Votul electronic ar elimina multe din inconvenientele astea si poate n-ar fi rau incercarea de a gasi modalitati prin care un habarnist in pc/un batran etc sa fie instruit/sa invete sa voteze in conditii constitutionale fara a mai da pe la sectia de vot ,oriunde, in tara si afara,sau hotia actuala cu urna mobila etc.
de acord cu tine ca e insa destul de greu deocamdata si corespondenta e mai accesibila.
era pt mai sus la Stefan
replayu m-a aruncat aici
Obs. cazul (c) se poate referi la fel de bine la turisti …aia adevarati …vreau sa spun…dar ideea ramane in picioare.
acum am citit si pe contributors niste comentarii si vad ca se pun relativ aceleasi probleme.
Oricum proiectul lui Stef ,ca baza importanta de analiza,mi se pare realist,adaptat si ca psihologie la ceea ce e capabil,apt romanul si cred ca sunt elemente importante care ar trebui ca sa fie susrse de inspiratie pt o lege rezonabila ,chiar buna.
Efortul tau,carissimo Stef,merita laudat 😉
Votul electronic e bazat tot pe registrul alegatorilor . Actualul registru e vraiste .
Votul prin corespondenta e la indemana oricarui roman cu un document de identitate . Daca esti la Paris sa vezi orasul in perioada alegerilor , nu te impiedica nimeni sa ceri certificatul electoral acolo . Cind sistemul vine ” rodat” suficient pentru a da siguranta votului , se poate adauga si votul electronic . E unicul care nu tine cont de locul in care te afli .
Ca esti la Paris , Toronto , Polul Nord , Craiova sau Dabuleni , votul electronic cu certificatul electoral ca confirmare (digitala) a alegatorului permite sa votezi de oriunde si doar o singura data . Adio vot multiplu dar si liste suplimentare .
Cum am scris in un alt raspuns , oricare mars incepe cu primul pas .
Dupa aia se poate chiar alerga dar pasul initial e fundamental .
Sa indentificam clar votantul si sa nu il mai badjocorim la cozi cu declaratii absurde sau sa se puna jandarmii francezi , carabinierii italieni pe ei in afara tarii .
E rusine si ridica groase probleme de credibilitate internationala .
Deja a fost trecuta in rapoartele altora catre guvernele lor . Si vor fi “cantarite” la momentul oportun .
Eu ca cetatean roman (cu anmeldung in germania…si nu e vorba de CRDS) am dreptul sa votez aici la locale si europarlamentare.. Am primit “plicul” …da’ nu prea ma intereseaza alegerile lor..
emisiune exploziva la Nasul.
Se apropie funia de par, PDL bagat pana la gat . Mafia transpartinca este mai rea ca termitele, roade totul pana pica temelia.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18655677-cine-este-crinuta-dumitrean-miss-bistrita-care-imbogatit-stelu-restituirea-proprietatilor-parcursul-proptelele.htm
buna ,
membrii filialei usl rahova primesc cadouri de Craciun : fetitele scoase la produs de cel mai onest politician – matroana nutzy 😀
salut!
DNA destructureaza filonul de aur al PDL de la ANRP, locul de care s-a atins MRu si a picat din cauza mafiei Elenei Udrea.
http://www.medipedia.ro/Articole/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/20017/Premierul-sesizeaza-Parchetul-ANRP.aspx
În şedinţa de Guvern, a fost analizat un audit efectuat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la ANRP, în urma căruia Executivul a decis suspendarea pentru 6 luni a emiterii titlurilor de despăgubire către proprietarii de imobile care fuseseră naţionalizate de regimul comunist.
“Toate aceste nereguli semnalate l-au determinat pe premier să sesizeze Parchetul în legătură cu ceea ce se întâmplă la ANRP”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, despre situaţia constatată de audit la această instituţie.
Actualul preşedinte al ANRP, Dorina Danielescu, a prezentat pe larg neregulile constatate în raportul de audit efectuat la solicitarea sa, în octombrie 2011, când ea a preluat conducerea Autorităţii.
“Au fost constatate nereguli grave în instrumentarea şi repartizarea dosarelor de despăgubire, lipsa unor criterii privind repartizarea acestor dosare, celebrele cazuri speciale, în sensul că a existat o paletă diversă de înscrisuri medicale, de la adeverinţe emise de medicul de familie la rapoarte medicale. Au existat şi cazuri în care diagnosticele invocate au fost, de exemplu, infecţie urinară, tahicardie, fost fumător şi consumator de etanol”, a exemplificat Danielescu.
Cum se leaga lucrurile!
de aia a dezamagit MRU . 🙂
Salut! da, a dezamagit pentru ca nu a fost paravan pentru unii “cinstiti”. Or fi unii care si-au facut un crez in a considera ca Traian Basescu pur si simplu nu se insela niciodata in evaluarile si deciziile sale (sau ca lua mereu cele mai bune decizii dat fiind contetul dificil – ceea ce e totuna cu a spune ca nu se insela), insa adevarul e ca Basescu a ales mereu Udrea char cand nu avea argumente, ci doar credinta ca loialitatea e mai de pret decat integritatea. Are si MRU pacatele lui ca politician, insa nu pe latura integritatii.
mortal 😀
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-faze_tari-18657064-digi-24-umor-involuntar-stire-care-este-speranta-viata-unui-varan-captivitate-zece-ani-sus.htm
cand sa vin si eu cu un link bestial… Cineva mi-a luat-o inainte. Ca asa-i in tenis….
In Craiova ghici cine-i la putere si cumpara ornamente de craciun asa de frumoase:
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10349061_780227005357870_1903425288293347117_n.jpg?oh=4e4e6418c7cb66c0dfaabce6b6e9b5d0&oe=551A7C6E
tare 😆
neata! 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei…e-lux-la-munca/33288/