Despre sănătatea “nesănătoasă” a domnului Nicolaescu
08/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Dl Nicolaescu este o pacoste a sistemului medical romanesc. Am incercat sa inteleg ce vrea omul asta sa faca – nu am reusit. Nici acum si nici in mandatul lui anterior, mandat care s-a terminat dezastruos cu analizele facute tuturor asiguratilor medicali din Romania si cu zecile de lucrari de fezabilitate care au costat milioane si au fost descoperite in arhiva Ministerului Sanatatii dupa ce el a parasit acest minister cand si-a terminat primul mandat. Astazi vad o traiectorie asemanatoare si de aici pana la propunerile de mai jos drumul a fost scurt.
Notificare: toate discutiile despre aceste subiecte medicale sunt aprecierile personale ale autorului si in nici un caz nu sunt recomandari la tratamente specifice. Autorul nu promoveaza o procedura medicala specifica sau o anumita medicatie. Autorul articolului declara ca nu a descoperit nici un tratament miraculos pentru nici o boala fatala, nu a primit premiul Nobel si nici un alt premiu acordat pentru merite exceptionale in medicina. Totodata autorul declara ca nu a gasit nici o metoda speciala prin care pot fi eliminati medicii daunatori sanatatii umane sau cum exact se poate lupta eficient impotriva birocratiei medicale in toate tarile in care a practicat medicina.
Preambul
Cateva lucruri necesare ca preambul la discutia noastra: (1) Nu exista in lume sisteme de sanatate publica perfecte, exista numai unele mai eficiente si unele complet neeficiente. Sistemul de sanatate romanesc poate fi categorisit cam pe la nivelul inferior European si superior la nivelul statelor in dezvoltare; (2) Medicina umana a ultimului secol s-a evidentiat prin patru mari progrese: igiena personala, sistemul profilactic, inclusiv imunizare prin vaccin, sistemul de diagnosticare si in sfarsit medicatia antibiotica. Toate aceste elemente sunt folosite sau sporadic sau abuziv in sistemul de sanatate romanesc. De aici vom putea constata situatia extrem de precara a sanatatii romanului de rand. Insotite de o alimentatie deficitara si abuzul de alcool (de foarte proasta calitate) si tutun produc crearea unor stari cronice de sanatate cam cu 10-15 ani mai devreme decat ar trebui sa fie. Romanii incep sa fie bolnavi cam pe la sfarsitul deceniului al patrulea al vietii lor, majoritatea occidentalilor pe la mijlocul anilor ‘60 ai vietii lor; (3) Comunismul a distrus scoala de medicina romaneasca, inlocuind-o cu un simulacru medical. Perioada de tranzitie a “zapacit-o”. (4) Remuneratia insuficienta a medicilor si lipsa de imaginatie elementara a sistemului au creat o relatie pecuniara absurda intre pacient si medic. Aceasta relatie, bazata pe bani platiti in afara sistemului, neimpozitati, aduc deservicii grave si actului medical si economiei statului. (5) Bugetarea si managementul sanitar-public “mioritic” este de negandit intr-o societate moderna, care doreste cu adevarat asigurarea unor servicii medicale satisfacatoare.
Medicina de familie in Romania. Baza oricarui sistem medical in lume este sistemul medicinei familiale. Aici am patru remarci importante: (a) Medicul de familie ar trebui, ca in multe locuri in lume, sa faca cel putin 2 zile pe luna stagiu in spitalul apropiat de cabinet; (b) Cabinetul medical al medicului de familie trebuie sa fie dotat cu un minim necesar pentru diagnosticarea de urgenta si sa fie conectat daca se poate la o retea de telemedicina nationala cu ajutorul unei platforme internet. In cazurile in care medicul, din cauza varstei, nu o poate face, asistenta medicala din acest cabinet este obligata sa fie capabila de a-l asista; (c) Competenta si performantele medicului de familie trebuie testate cel putin o data la 5 ani; (d) Medicul de familie trebuie remunerat printr-o contributie personala a pacientului, in afara contributiei de stat. Aceasta contributie trebuie sa fie legiferata , un fel de coplata de 10-15 lei pe luna.
Medicina moderna se foloseste de chirurgia operatorie numai in situatii de urgenta, cand diagnosticarea alternativa nu este posibila din cauza unor traumatisme interne majore, in care sunt necesare remedii interne din cauza unor accidente sau in cazuri unde au fost diagnosticate probleme netratabile cu ajutorul altor metode care implica solutii neinvazive. Problemele romanesti in acest domeniu sunt: (1) Platile justificate sau nu pe care le primeste spitalul (operatie, zile de internare), medicul si echipa care opereaza; (2) obiceiurile “ancestrale” – cand nu au existat sisteme (aparatura) de investigaţie performante de genul tomografiei computerizate, a tomografiei de rezonanţă magnetică nucleară şi examinarile cu ultrasunete; (3) indicele de performanta a departamentelor de chirurgie este bazat pe numarul de operatii, nu intotdeauna relationat la necesar sau la reusit; (4) In unele cazuri lipsa de profesionalism sau cunostinte profesionale in interpretarea diagnosticelor moderne, in special in domeniile amintite mai sus.
Important de mentionat ca orice procedura invaziva implica riscuri, cateodata majore. Nu exista operatie fara risc. In afara riscurilor obisnuite legate de diagnostica respectiva, exista doi factori de risc major: anestezia si infectia post operatorie. Nu exista din nefericire statistici (in Romania) legate de cazurile de fatalitate operatorie produse de acesti doi factori.
Pacientul caruia i s-a propus o interventie chirurgicala ar trebui sa procedeze inteligent si informat: (a) sa primeasca inca o opinie medicala la cea care promoveaza tratamentul invaziv; (b) sa cunoasca experienta medicului operator daca el il alege; (c) sa afle care sunt riscurile operatiei, explicate corect, intr-o limba accesibila; (d) sa se externeze cat mai rapid dupa operatia respectiva; (e) in cazurile in care operatia este programata sa-si faca “rezerve” din sangele propriu si sa-si intensifice imunitatea la factori septici patogeni prin tratamente accesibile si deloc scumpe.
Sistemul medical romanesc nu poate fi reformat. Costurile unei reforme adevarate nu sunt si nu vor fi sustenabile in Romania nici macar peste un deceniu. Sistemul poate fi insa ajustat si modernizat ADMINISTRATIV, MEDICAL SI SOCIAL. Propunerile pe care le voi dezvolta in postarile viitoare contin:
1. Regandirea educatiei la nivelul tuturor profesiilor medicale si para medicale si introducerea in curricula a unor elemente de medicina publica si medicina de familie, medicina profilactica, patologie si farmaceutica, diagnosticarea computerizata si telemedicina.
2. Introducerea in scolile primare a orelor de “igiena”, extrem de importante, in special in mediul rural. Cred ca ar fi necesare la fel de mult ca orele de religie.
3. Trecerea la un sistem ambulatoriu regional prin transformarea spitalelor rurale sau mici urbane in centre (policlinici) ambulatorii, sub administrarea centrelor judetene sau a centrelor medicale (spitale) universitare.
4. Regandirea medicinei “specializate” si incadrarea ei in policlinicile care deservesc noul sistem.
5. Construirea unei retele de telemedicina in Romania, care sa cuprinda majoritatea centrelor medicale si ale cabinetelor de familie. Conectarea acestei retele la cele doua retele europene existente.
6. Reforma salarizarii medicale si “legalizarea, tarifarea si fiscalizarea” platilor benevole (şpaga), cu ajutorul celor trei modele care sunt practicate in unele state din Occident.
7. Investitii serioase in centrele medicale universitare.
8. Incurajarea investitiilor in medicina privata si acordarea unor facilitati fiscale antreprenorilor medicali, cadrelor medicale si bolnavilor in aceste centre.
9. Avand in vedere ca mai devreme sau mai tarziu toti devenim pacienti, ajustarea si modernizarea medicinii romanesti este un obiectiv strategic la fel de important ca scutul antiracheta. Parerea mea este ca un astfel de proiect trebuie discutat si in CSAT.
Aceasta a fost o prima postare pe acest subiect. Sa fiti sanatosi!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Sa fim toti sanatosi! 🙂
Postare de manual, care va adormi in urechile blegi ale tuturor politicienilor si decidentilor. Fereasca Dumnezeu pe toata lumea de poarta Tribunalului si de patul Spitalului!
Asa sa ne ajute Dumnezeu 🙂
nu mai continui urarea cu ce le doresc eu politicienilor tarii, ca se deduce usor 😀
sa aiba parte si sa se bucure de sistemul de sanatate romanesc!
Exact! 🙂
Lui Remus Cernea i s-a retras pasaportul de serviciu! A calatorit in Taiwan si nu avea voie sa fie invitat de oficialitatile din Taiwan. Mai erau si doi psd-isti si Costica Canacheu… Hmm, sa nu suparam China!…
Uite Domne’ cum Remusica ii saboteaza turneul asiatic lui Ponta. Cretinu’ asta de Cernea le-a creat o groaza de probleme uselistilor, si, culmea, a fost “garantat” fix de Ponta.
sa-l trimita intr-un lagar chinezesc la reeducare
buna ziua ! si eu zic la fel ca domeniul sanatatii trebuie ( trebuia de mult ) sa fie prioritar si sa fie tema de CSAT . dar trebuie sa ai si cu cine. cand ai udmr- isti in functia de ministru al sanatatii .. sunt singur ca maghiarii au murit de grija sanatatii poporului roman. cand il ai pe nicolaescu , la fel .. asta moare de grija contractelor pe care le primeste nevasta sa si prietenii. iar cand permiti unuia ca dl Calafat sa incalece tot ce tine de domeniul sanatatii , mai ramane o singura solutie .. ura si la gara . sau la aeroport, cat mai suntem membri UE.
Buna,
cu tot respectul, calafat habar nu are de ce este un sistem de sanatate functional. Are un PR grozav si a facut un serviciu de ambulante pe care il vezi in orice oras modern.
buna ziua. lucru nemtesc ”eu centrez,eu dau cu capul” http://cursdeguvernare.ro/ani-sesizeaza-procurorii-impotriva-primarului-iohannis-pentru-conflict-de-interese-intr-un-contract-cu-fonduri-europene.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cursdeguvernare+%28CursDeGuvernare.ro%29
buna ziua
despre sanatate numai de bine;
cand ai diagnosticul&solutii ca in postarea asta,cand ai solutii ,normal,te intrebi ce lipseste
si “raspunsul”l-a dat argheezi intr-un banc celebreu=”nemtii”;
off topic:”slabi”sunt polonezii! auzi ,inculpati pentru mita de 3000 euro!!!!!ai nostri,vorba ceea celebra “pentru 50000 nici nu se dau jos din pat”
Salut intamplator,
daca Nicolaescu o sa mai fie ministrul sanatatii inca 4 ani au sa moara oamenii pe strada!
mor si-acum,numai ca “nu se da la televizor”;
p.s ma simt dator cu un raspuns la interogatia de la 11 05:cei care se pricep;eu unul am facut ce m-am priceput;am invatat intai eu si apoi inca vreo 50 insi sa-si faca treaba bine si serios;ca in romania n-au fost apreciati si acum toti sunt prin europa nu e vina mea;
treceam azi pe la pasajul ala oprit de la mihai bravu-splai si ma gandeam daca fiecare din noi i-am intreba pe “shmecherii”care vin odata la 4 ani sa ceara votul ce-au facut ,cum ar fi?
simplu,sa existe o lista cu ce au promis/incepu si ce au realizat
si asta incepand cu primul demnitar al tarii si sfarsind cu ultimul primar comunal
romanul traieste in prezent. Nici trecutul si nici viitorul nu conteaza!
O, daca ar trai macar in prezent! Mai curand intr-o fuga de prezent, traiesc cu capul in televizor.
asta e abonat la sanatate din vremurile lui Tariceanu si inca va mai fi. Are un tipeu strasnic si o retea de adus banii din Sanatate catre partid.
eu nu am inteles chestia cu analizele. Cineva a facut statistici, s-au implementat niste politici avand in vedere rezultatele, sau au bagat la pusculita niste milioane de euro 🙁
era o chestie de marketing si de sifonare de bani. In aceeasi perioada s-au cumparat si laptopuri pentru medicii de familie (care au venit cu doar 512 RAM, insuficient pentru a rula decent programe). S-au dat comanda si de softuri medicale absolut dezastruoase, care erau un cosmar pentru medicii de familie. Stiu, ca am facut service”pe laptopurile si softurile catorva medici de familie.
Ai idee cat a costat bucata? De curiozitate. Am si eu un prieten care si-a luat un laptop “VISTA Ready” prin 2008 cu 512 ram si cand am facut taraboi la firma mama, nu la distribuitorul roman, mi-au cerut sa- trimit pentru un upgrade gratuit la 2 gb.
Producator serios de altfel, nu-i dau numele, care, cand a primit un “complain” justificat ca isi bate joc de un client fidel, a reactionat imediat.
Principial: nu doar cantitatea de memo conteaza.
Pe de alta parte 512 mb ram nu mai erau suficienti in 2k8 nici pt XP sp3. Deci vista ready era doar marshitting.
nu stiu cat a costat bucata, insa laptopul era parca un Lenovo T40 sau un T60, care nu erau deloc ieftine.
PS. Acel laptop a murit acum cateva luni iar medicul de familie si-a luat alt laptop din banii proprii.
T40 era deja perimat in 2008. Prin 2003 a fost lansat modelul…
T60 e un dual core din 2006, Cred ca s-ar descurca si acum daca are cel putin 2 gb ram in el.
Inca o data, producatorul, japonez de, a raspuns in 3 zile plangerii, cerandu-le imediat distribuitorilor romani sa cheme pentru uprade gratuit echipamentul. Cred ca romanii au cascat gura ca la urs cand au primit cererea aia direct din headquarter-ul gigantului pentru un amarat de fraier pe care l-au imbrobodit ei… Sunt curios daca au mai vandut acel lot cu 512 ram dupa cum suna emailul lor.
Iar despre specificatii, nu-ti inchipui ca acel laptop face macar decodare hd… e pentru un office, mail si cava browsing. Atat.
Lectiile pe care le-a invatat prietenul meu:
E bine sa vorbesti o limba straina si e si mai bine daca stii cum si cu cine sa vorbesti cand ai o problema.
Nu te duce sa-ti cumperi echipamente electronice daca nu te pricepi. Nu tot ce scrie pe cutie e adevarat chiar daca e brand name.
exact! insa la noi cei care isi cumpara echipamente electronice cu vai nevoie se pricep ce sa ia.
Daca e vb de lenovo nu e japo. Poate fi sorry, jujitsu eventual shitoaba.
In general in ziua de azi nu mai conteaza ceea ce scrie pe cutie ci continutul.
Putea fi si quad-core (in 2k8 proacele quad erau deja prezente-n piata) numai ca la o lapa, facuta sa “tina” bateria cat mai mult, se pun hdd-ee de 54k. Chiar te rog sa-i faci upgrade nu cu 2gb ram ci cu 8 sau chiar 16gb.
Trag un semnal de alarma: Se pregateste alt liberal pentru alegeri, alta drezina prezentata ca locomotiva electrica: Iohannis.
saptamana asta a iesit de 2 ori la rampa cu declaratii sforaitoare, lipsite de orice noima dar bune pentru punctaj electoral:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15298701-klaus-iohannis-despre-cfr-marfa-presedintele-premierul-certe-aseze-masa-rezolve.htm
In rezumat spune ca presedintele si primul ministru trebuie sa se “aseze la masa si o sa o rezolve” (privatizarea CFR), Ma intreb el asa face cu o cerere ilegala de autorizatie la primarie? Se aseaza la masa si o mediaza/”rezolva” peste capul celor imputerniciti legal sa o faca? Pozeaza aici electoral in “mediatorul” care trebuie sa fie presedintele. Nu stie ca medierea trebuie facuta in limitele legii? Nu mediezi orice ca nu suntem maimute, mediezi ce este de mediat in cadrul legal. Daca nu e legal nu e nimic de discutat/mediat, punct.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15340974-klaus-iohannis-pnl-anunta-daca-sustine-majorarea-taxelor-impozitelor-sfarsitul-lunii-august.htm
Aici e chiar haios, Spune ca vor hotara mai incolo (sfarsitul lui august) ceva ce au semnat deja ministrii PNL. Pai daca ati semnat, parafat, trimis la FMI, ce mai hotaraste PNL-ul la sfarsitul lui august? Doamne fereste sa ia “hotarare” ca nu sunt de acord. Sunt curios ce o sa faca la FMI? O sa le ceara scrisorile de negociere inapoi ca s-au razgandit sau ce?
Dupa cum vedeti nu au nici logica nici finalitate iesirile lui Iohannis dar au un scop electoral bine tintit: prima oara sublinierea calitatii de “mediator” a lui Ciolhannis in contrast cu Basescu si a doua oara grija fata de electoratul care se vede si mai strans cu usa de fisc dar va fi sustinut (moral si atat) de PNL care “nu va fi de acord” cu rezultatele propriilor actiuni.
PNL-ul se reinventeaza vopsind cioara in vultur si prin inlocuirea lui Antonescu cu Iohannis.
Vom trai si veti vedea.
Johhahahanis are probleme mari cu ANI, cred ca tipografia aia o sa il ingroape. Stie asta sa faca politica si sa atraga voturi asa cum stiu eu sa dansez un dans maori.
😀 hai ca de aratat cotul si piscotul poti si tu daca te stradui.
Formula completa este: coatele, piscoatele, labele si boatele 😀
Salut… spre seara.
De acord ca sanatatea ar trebui sa fie prioritara iar situatia actuala (dar nu numai) dezbatuta-n CSAT. De fapt situatia de ansamblu din rss ro ar impune dezbateri in CSAT cam pe toate “sistemele”. Asta e la 9;
8.facilitati? http://www.max-media.ro/rafinaria-steaua-romana-din-campina-si-a-cerut-insolventa.html Din cate stiu era unica producatoare de parafine folosite in ind farmaceutica. Oricum, acum doar s-a oficializat o stare de fapt care dateaza din gubernarea-de-trista-amintire;
7.ha! investitii? mai buna ar fi o politica normala de sprijinire a investitiilor private. Dar in rss ro e cumplit sa vb despre politica normala;
6.de acord cu reforma salarizarii in sistemul sanitar. Pe de alta parte angajatii acestui sistem n-au fost chiar napastuiti. condamnatul petcu a avut mereu grija si le-a obtinut destule avantaje. Comparativ cu alti bugetari. Cu spaga benevola? cred ca peste vreo trei-patru generatii. Si-n cu totul alte conditii socio-economice;
5.da, ar fi buna. Dar actualii felceri-de-famiglie se vaita a pietre seci doar pt achizitia unui computator;
4.se poate si ar da roade;
3.cam greu. Chiar si spitalele judetene au functie de centru social mai mult decat medical;
2.1.de fapt ar trebui inlocuita religia cu astfel de cursuri. Oricum, mi-e greu sa spun care dintre sanatate sau educatie ar trebui sa fie prioritara.
(S-a discutat dimineata) bangile din rss ro nu sunt cu nimic mai presus decat cadrul si societatea in care activeaza. Cel mai simplu exemplu de cretinatate: s-au napustit (uzand de tot felul de ostromente care mai de care mai contrare bunului simt) pe sc-urile cu multi angajati, pe casa de pensii, pe administratie, pe sistemul sanitar si pe cel de invatamant ca sa distribuie carduri. Sunt convins c-au indeplinit planul cincinal in mai putin de 4 ani. cismaru ar fi mandru. Numai ca oamenii nu prea aveau ce face cu acele porcarii de platic. Adica altceva decat sa-si scoata tot salariul in chiar ziua virarii. Niste bancheri ceva mai inteligenti ar fi venit cu o oferta de nerefuzat pt comercianti. Salariatii ar fi dat singuri navala sa ceara carduri. Intrebare: stie cineva cam ce comision ii percepe banga unui comerciant pt o incasare din card?
salut, eu vad reforma salarizarii in sistemul sanitar si din alt punct de vedere – competitia pe plan european in privinta resursei umane. ca de obicei , statul roman e invatat sa ia tzepe si se trezeste la spartul targului , fara nicio strategie . pe scurt ,Ro e furnizor de resursa umana ( pregateste viitori medici ) gratis- scolarizeaza – si apoi ,datorita competitiei, rezidentul este atras sa isi ofere serviciile in state care nu au investit nimic in pregatirea lui dar care isi permit sa ii ofere un salar decent si posibilitatea dezvoltarii profesionale .
100% adevarat. Asa se explica si concurenta enorma de anul asta de la Medicina.
Am spus ca sunt pentru. Adaosul cu privire la situatia din sistemul sanitar era necesara. Per ansamblu bugetarii din acest sistem aveau mai multe avantaje de natura salariala (sau asimilate) fata de cei din invatamant de exemplu. Desigur ca mai mici decat militianii dar nu cu mult.
Pe de alta parte ai dreptate in ceea ce priveste absenta strategiilor. E regina in toate domeniile. Dar stii unde ajungem de fapt? Pana la fiscalizarea excesiva a muncii… si la (re)fo’mistii, care, desi latrau ca sunt de dreapta, au considerat ca e mult mai important sa modifice codul muncii. Macar de n-ar fi facut-o prost.
Da, am evitat intentionat partea cu avantajele pentru ca mereu e de discutat in aceasta privinta . statul roman e condus de niste inconstienti care nu au habar despre concurenta, despre faptul ca resursa umana este cea mai importanta resursa etc.
raspuns la intrebarea cu cardurile: coleg de serviciu cu card la BRD. Isi tine banii si economiile la BRD si habar nu are cat il costa contul curent (comision administrare, comision emitere card, comision retrragere) pe an. Mi-a spus ca e ” gratuit”. Eu i-am replicat ca nu e asa, si i-am spus niste comisioane din vremea cand aveam si eu un card la BRD (acum multi, multi ani). A vrut sa ma contrezica si a cautat pe net. Evident, era mult mai mare 😀
acu’ umbli cu salteaua in loc de card 😀 😛 :))
da de unde 😀 sub salteaua mea stau chestii fara valoare comerciala: traversele patului. Adevarul ca e cam greu sa umbu la cumparaturi cu salteaua unui pat de dimensiunile celui pe care il am eu.
Insa cat despre banci, pot spune ca sunt relaxat: deviza mea este: nici un cadou bancii! 😀 Si: decat sa plang eu, mai bine sa planga banca aia care nu ma are client 😀
japca maxima a bancilor e in RO, pentru ca isi permit. stii cum e legislatia si cum lucreaza o banca , in Franta de ex. in RO s-au adaptat si bancherii la clienti… cati nu s-ar duce sa ia credite – precum bivolaru psd- cu gandul sa nu mai restituie un leu inapoi ? :))
in Franta era o placere sa ma duc la banca. Eram un amarat de student student si aveam facilitati cum nu au in Romania nici aia business. Daca iti spun ca am primit si bani din partea bancii cand am deschis un cont la ei, cred ca iti dai seama. Foloseam internet banking si alte facilitati prin telefon pe vremea cand bancile noastre i dadeau credite oamenilor de partid.
Atentie Citi! Intrebarea era despre comisionul perceput de o banga unui comerciant care incaseaza din card. Posesorul de card, de regula, e scutit de comision pt plata cu cardul.
de acord. Posesorul e scutit de comision, insa am vazut la diversi comercianti cate 4-5 POS-uri. Cred ca indrumau clientii, in functie de card, la POS-ul analog 😆
4-5 POS-uri? Poate la cei mari. Este normal sa aiba deoarece si tu daca te duci sa scoti numerar de la tonomatul altei bangi te cam usuca. Raspunsul este procentual. DAR… nu mai putin de 2 ron per incasare. Cum din cauza scaderii puterii de cumparare s-a ajuns sa se traiasca din volum si mai putin din adaos iti dai seama ca la min 2 ron per incasare din card daca vinde de 30-40 ron inseamna ca munceste pt banga.
nu, chiar la magazine medii, nu la magazine mari. Nu pot sa iti dau un exemplu, insa ultima data cand am vazut atatea POS-uri m-am intrebat daca nu negocia mai tzeapan proprietarul cu o singura navcam decat sa stea cu atatea hardughii pe tejghea.
Nu prea poti sa negociezi cu banga. Si da, pe langa comisioanele excesive le mai iau si chirii pt POS-uri.
off topic (dar pentru sanatatea mintala)
Hai ca-i tare fonfleul de presa lansat azi de catre Adevarul: http://adevarul.ro/news/stiri-ciudate/danezii-speriati-pacu-supranumit-taietorul-testicule-1_5203be13c7b855ff56ba42c3/index.html
Se scrie in material: “Pacu este înrudit cu temutul Piranha din America de Sud şi este atât de temut pentru că are dinţi molari asemănători cu cei ai oamenilor, iar în trecut au existat cazuri în care pescarii au fost muşcaţi de testicule de astfel de peşti.” eu stiam ca numai oltenii au 42 de masele de te musca de cur cu ele… molari sunt fix aia ultimii 3 dinti din ambele parti ale cavitatii bucale, situati atat sus cat si jos (in total 12). “decat” ca mesteci testicole cu molarii, nu retezi.
Ha, ha 🙂
Trebuie sa mentionam ca oltenii de fata se exclud!
Ha, ha 🙂
Trebuie sa mentionam ca oltenii de fata se exclud!
Pai… nu asta e regula?
Am verificat ceea ce aflasem dintr-o singura sursa. La-be-unu duminica dupa amiaza pana seara s-au tot urcat pante. Asadar… nu e de mirare.
Faceti inventarul acum. b1Tv din toamna o sa fie ceva diferit, cap-coada 🙂
😆 tare!
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 9 August / Costurile lui Ponta devenite secret de stat!