Despre sănătatea “nesănătoasă” a domnului Nicolaescu
16/05/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Ieri, duminica 15 mai 2016, DNA a preluat de la Parchetul General un dosar (deschis in 2014) cu potential mult mai exploziv decat pare la prima vedere. Este vorba despre dosarul celor 400.000 de doze toxice de vaccin anti-gripal. In cauza se afla (si) fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, maestru al programelor de sanatate inutile dar costisitoare, si care a facut-o lata cerand atunci vaccinarea cu doze despre care se stia clar ca sunt toxice:
În 23 decembrie 2013, ANM a informat MS că una din cele 13 componente ale vaccinului este neconformă și a recomandat constituirea unei comisii, care să evalueze situaţia. Potrivit chiar declarațiilor ministrului, citate de Realitatea, încă din 15 ianuarie 2014 comisia a stabilit că testele sunt în parametrii normali, ”mai puţin valorile parametrului endotoxină, raportat la farmacopeea europenă, dar acceptat de farmacopeea americană”.
Totuși, ministrul începe atacurile publice la adresa ANM pe 16 ianuarie 2014. ”Deocamdată, avem vaccin suficient şi nu avem un risc, spune Nicolaescu, citat de Mediafax. Din păcate, între Cantacuzino şi Agenţia Naţională a Medicamentului nu a fost o legătură de colaborare foarte explicită”. Ministrul mai arată că ANM nu a făcut precizarea că la finalizarea producţiei este obligatorie efectuarea studiului clinic, dar recunoaște că institutul are o problemă, respectiv aceea că “nu a întrebat”. Practic, se reproșează ANM că respectă legea și își face datoria, în vreme ce Institutul din subordinea lui Nicolaescu habar n-are cum se pune un produs pe piață!
Totodată, ministrul a explicat că ANM ar fi fost “rugată” să elimine “birocraţia” la procedurile privind vaccinul antigripal de la Cantacuzino, însă nu în detrimentul calităţii acestuia. “ANM face aceste proceduri. Noi am rugat, fără să facă derogare de la calitate, să vadă dacă pot scurta perioada de studiu clinic. Ştiţi că studiile clinice au şi multă birocraţie în ele. Scoateţi pentru acest caz birocraţia, cât se poate”, spunea Nicolăescu. (mai multe informatii revoltatoare, aici)
Cu ocazia aceasta, republicam un articol din 2013, ca sa intelegem pe mana carui tip de politruci a fost si va fi mereu Sanatatea romaneasca si cum sunt posibile dezastre precum cel legat de Hexi Pharma, care nu este decat cel mai copt buboi cu puroi, restul stau ascunse si asteapta sa erupa la orice moment si sa contamineze pe oricine!
Publicat de †Theophyle in data de 8 august 2013
Dl Nicolaescu este o pacoste a sistemului medical romanesc. Am incercat sa inteleg ce vrea omul asta sa faca – nu am reusit. Nici acum si nici in mandatul lui anterior, mandat care s-a terminat dezastruos cu analizele facute tuturor asiguratilor medicali din Romania si cu zecile de lucrari de fezabilitate care au costat milioane si au fost descoperite in arhiva Ministerului Sanatatii dupa ce el a parasit acest minister cand si-a terminat primul mandat. Astazi vad o traiectorie asemanatoare si de aici pana la propunerile de mai jos drumul a fost scurt.
Notificare: toate discutiile despre aceste subiecte medicale sunt aprecierile personale ale autorului si in nici un caz nu sunt recomandari la tratamente specifice. Autorul nu promoveaza o procedura medicala specifica sau o anumita medicatie. Autorul articolului declara ca nu a descoperit nici un tratament miraculos pentru nici o boala fatala, nu a primit premiul Nobel si nici un alt premiu acordat pentru merite exceptionale in medicina. Totodata autorul declara ca nu a gasit nici o metoda speciala prin care pot fi eliminati medicii daunatori sanatatii umane sau cum exact se poate lupta eficient impotriva birocratiei medicale in toate tarile in care a practicat medicina.
Preambul
Cateva lucruri necesare ca preambul la discutia noastra: (1) Nu exista in lume sisteme de sanatate publica perfecte, exista numai unele mai eficiente si unele complet neeficiente. Sistemul de sanatate romanesc poate fi categorisit cam pe la nivelul inferior European si superior la nivelul statelor in dezvoltare; (2) Medicina umana a ultimului secol s-a evidentiat prin patru mari progrese: igiena personala, sistemul profilactic, inclusiv imunizare prin vaccin, sistemul de diagnosticare si in sfarsit medicatia antibiotica. Toate aceste elemente sunt folosite sau sporadic sau abuziv in sistemul de sanatate romanesc. De aici vom putea constata situatia extrem de precara a sanatatii romanului de rand. Insotite de o alimentatie deficitara si abuzul de alcool (de foarte proasta calitate) si tutun produc crearea unor stari cronice de sanatate cam cu 10-15 ani mai devreme decat ar trebui sa fie. Romanii incep sa fie bolnavi cam pe la sfarsitul deceniului al patrulea al vietii lor, majoritatea occidentalilor pe la mijlocul anilor ‘60 ai vietii lor; (3) Comunismul a distrus scoala de medicina romaneasca, inlocuind-o cu un simulacru medical. Perioada de tranzitie a “zapacit-o”. (4) Remuneratia insuficienta a medicilor si lipsa de imaginatie elementara a sistemului au creat o relatie pecuniara absurda intre pacient si medic. Aceasta relatie, bazata pe bani platiti in afara sistemului, neimpozitati, aduc deservicii grave si actului medical si economiei statului. (5) Bugetarea si managementul sanitar-public “mioritic” este de negandit intr-o societate moderna, care doreste cu adevarat asigurarea unor servicii medicale satisfacatoare.
Medicina de familie in Romania. Baza oricarui sistem medical in lume este sistemul medicinei familiale. Aici am patru remarci importante: (a) Medicul de familie ar trebui, ca in multe locuri in lume, sa faca cel putin 2 zile pe luna stagiu in spitalul apropiat de cabinet; (b) Cabinetul medical al medicului de familie trebuie sa fie dotat cu un minim necesar pentru diagnosticarea de urgenta si sa fie conectat daca se poate la o retea de telemedicina nationala cu ajutorul unei platforme internet. In cazurile in care medicul, din cauza varstei, nu o poate face, asistenta medicala din acest cabinet este obligata sa fie capabila de a-l asista; (c) Competenta si performantele medicului de familie trebuie testate cel putin o data la 5 ani; (d) Medicul de familie trebuie remunerat printr-o contributie personala a pacientului, in afara contributiei de stat. Aceasta contributie trebuie sa fie legiferata , un fel de coplata de 10-15 lei pe luna.
Medicina moderna se foloseste de chirurgia operatorie numai in situatii de urgenta, cand diagnosticarea alternativa nu este posibila din cauza unor traumatisme interne majore, in care sunt necesare remedii interne din cauza unor accidente sau in cazuri unde au fost diagnosticate probleme netratabile cu ajutorul altor metode care implica solutii neinvazive. Problemele romanesti in acest domeniu sunt: (1) Platile justificate sau nu pe care le primeste spitalul (operatie, zile de internare), medicul si echipa care opereaza; (2) obiceiurile “ancestrale” – cand nu au existat sisteme (aparatura) de investigaţie performante de genul tomografiei computerizate, a tomografiei de rezonanţă magnetică nucleară şi examinarile cu ultrasunete; (3) indicele de performanta a departamentelor de chirurgie este bazat pe numarul de operatii, nu intotdeauna relationat la necesar sau la reusit; (4) In unele cazuri lipsa de profesionalism sau cunostinte profesionale in interpretarea diagnosticelor moderne, in special in domeniile amintite mai sus.
Important de mentionat ca orice procedura invaziva implica riscuri, cateodata majore. Nu exista operatie fara risc. In afara riscurilor obisnuite legate de diagnostica respectiva, exista doi factori de risc major: anestezia si infectia post operatorie. Nu exista din nefericire statistici (in Romania) legate de cazurile de fatalitate operatorie produse de acesti doi factori.
Pacientul caruia i s-a propus o interventie chirurgicala ar trebui sa procedeze inteligent si informat: (a) sa primeasca inca o opinie medicala la cea care promoveaza tratamentul invaziv; (b) sa cunoasca experienta medicului operator daca el il alege; (c) sa afle care sunt riscurile operatiei, explicate corect, intr-o limba accesibila; (d) sa se externeze cat mai rapid dupa operatia respectiva; (e) in cazurile in care operatia este programata sa-si faca “rezerve” din sangele propriu si sa-si intensifice imunitatea la factori septici patogeni prin tratamente accesibile si deloc scumpe.
Sistemul medical romanesc nu poate fi reformat. Costurile unei reforme adevarate nu sunt si nu vor fi sustenabile in Romania nici macar peste un deceniu. Sistemul poate fi insa ajustat si modernizat ADMINISTRATIV, MEDICAL SI SOCIAL. Propunerile pe care le voi dezvolta in postarile viitoare contin:
1. Regandirea educatiei la nivelul tuturor profesiilor medicale si para-medicale si introducerea in curricula a unor elemente de medicina publica si medicina de familie, medicina profilactica, patologie si farmaceutica, diagnosticarea computerizata si telemedicina.
2. Introducerea in scolile primare a orelor de “igiena”, extrem de importante, in special in mediul rural. Cred ca ar fi necesare la fel de mult ca orele de religie.
3. Trecerea la un sistem ambulatoriu regional prin transformarea spitalelor rurale sau mici urbane in centre (policlinici) ambulatorii, sub administrarea centrelor judetene sau a centrelor medicale (spitale) universitare.
4. Regandirea medicinei “specializate” si incadrarea ei in policlinicile care deservesc noul sistem.
5. Construirea unei retele de telemedicina in Romania, care sa cuprinda majoritatea centrelor medicale si ale cabinetelor de familie. Conectarea acestei retele la cele doua retele europene existente.
6. Reforma salarizarii medicale si “legalizarea, tarifarea si fiscalizarea” platilor benevole (şpaga), cu ajutorul celor trei modele care sunt practicate in unele state din Occident.
7. Investitii serioase in centrele medicale universitare.
8. Incurajarea investitiilor in medicina privata si acordarea unor facilitati fiscale antreprenorilor medicali, cadrelor medicale si bolnavilor in aceste centre.
9. Avand in vedere ca mai devreme sau mai tarziu toti devenim pacienti, ajustarea si modernizarea medicinii romanesti este un obiectiv strategic la fel de important ca scutul antiracheta. Parerea mea este ca un astfel de proiect trebuie discutat si in CSAT.
Aceasta a fost o prima postare pe acest subiect. Sa fiti sanatosi!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua
“Admite cererea Parchetului. Dispune fata de Hexi Pharma, pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, urmatoarele masuri preventive de la 16 mai pana la 14 iulie inclusiv: interdictia initierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdictia fuziunii, divizarii sau reducerii capitalului social, interzicerea instrainarii activelor, interzicerea platilor si transferurilor banesti, cu exceptia celor necesare pentru plata utilitatilor si a salariilor, interzicerea producerii si comercializarii de produse biocide. Cu drept de contestatie in 24 de ore de la comunicare pentru Hexi Pharma”, se arata in decizia instantei, citate de Agerpres.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21000070-instanta-decis-suspendarea-dizolvarii-firmei-hexi-pharma.htm
Bun gasit ,
de manual, pacat ca nuvor fi asa de multi sa sutina ideile ,decat atunci cand , poate va fi prea tarziu,
“Vreţi să majoraţi salariile medicilor şi să creşteţi alocaţia bugetară pentru sănătate?
Prima sursă: anulaţi toate pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor, acestea fiind intangibile, potrivit unei decizii a CCR. Guvernul Boc a făcut-o, de ce nu aveţi curaj să vă atingeţi de o uriaşă resursă plasată în buzunarele securiştilor şi ale politicienilor? Majorarea, anul trecut, a salariilor tuturor angajaţilor din sistemul de sănătate a avut un impact bugetar de 1,7 miliarde de lei pe an.
Ştiţi care sunt cheltuielile generate de pensiile militarilor? Circa 5,4 miliarde de lei pe an. De trei ori mai mult. Un calcul simplist arată că, dacă aceste pensii speciale ar fi anulate, am putea creşte cu 50% salariile medicilor.
Pensiile speciale pentru diplomaţi, funcţionari parlamentari şi grefieri au și ele un impact anual de 300 de milioane de lei.
La o privire aruncată de departe, din Texas, vă spun că mai sunt soluţii bugetare pentru Educaţie şi Sănătate: tăiaţi finanţarea impostorilor adunaţi prin tot felul de academii (de exemplu, ASSN-ul lui Gabriel Oprea), readuceţi la nivelul din 2013 salariile clientelei politice din ministere (vezi recenta majorare cu 40% a salariilor din ministerul Economiei) şi stopaţi cheltuielile uriaşe ale serviciilor secrete (cele mai mari din UE). Sume aparent mici, dar, adunate, se strânge relativ mult.
O a doua sursă majoră, de care PSD şi PNL au uitat foarte repede:
„Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infacţionale în sumă de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013.
Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar fi putut asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor din România într-un an de zile”. A spus-o doamna Kovesi, la 24 februarie 2015. Citesc azi, când scriu, că statul nu a recuperat nici un leu de la fostul ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu. BMW-ul său „nu a fost identificat în trafic de lucrătorii Poliţiei Rutiere”.”
http://www.contributors.ro/administratie/sunt-bani-pentru-medici-taiati-pensiile-securistilor-confiscati-averile-marilor-corupti/
Buna sera
Raposatul @theo a gandit solutiile intr o pagina/s au cheltuit sute de milioane ,euro nu lei,pentru tot felul de studii si rezultatul lor il vedem azi
Una peste alta nu stiu cat suntem de capabili sa aplicam “metoda bunului simt”
Anual,in sanatate sunt disponibili vreo 7miliarde euro,asta inseamna cam 32 miliarde lei,cam 5lei/zi /capita/
Daca aplicam “coeficientul de corectie”=shpaga,de 30%ajungem la 3,7lei/zi/pufin,pufin de tot
Totusi.medicina asa cum spunea @theo,inseamna preventie si asta inseamna personal calificat si dedicat/nu l avem fiindca nu l platim…platim medicamente scumpe si inutile,platim “dezinfectanti”
Stau si ma intreb,cum ar fi medicii de familie care au o rata mica a imbolnavirilof sa pdimeasca un bonus substantial?
Off topic
Doua stiri
1
US si aliatii vor furniza armament guvernului libian”recunoscut “de ONU salupte contra ISIS
Parca am trait filmul,asta in Irak,si asa a ajuns ISIS sa aibe tancuri Abrams
2.Italia,tara care “a luptat”sa scape Libia de Khadafi,refuza sa trimita trupe onu in libia/pare ca sunt ca romanii care apud @stefan vor sa fie aparati de nafo contra rusilor
Si italienii vor sa fie aparati de nepalezi contra migrantilor,si isis atunci cand va fi cazul,si va fi in curand
Salut
Iarasi confundam sula cu prefectura . 🙂
1- Italia NU A FOST PARTE LA RASTURNAREA DICTATORULUI IN Libia
a- Nu a bombardat . Asta a fost facut de Franta , Anglia si pe o scurta perioada si de USA .(congresul USA a votat contra deciziilor lui Obama ) . Acelasi Obama care cu vreo 6 luni in urma declara ca in Libia neimplicarea fortei americane a evitat o capcana franco-engleza. (e declaratie publica )
b- Italia NU a trimis trupele speciale sa ajute “revolutionarii” . Acolo au fost elemente di Legiunea Straina franceza si SAS engleze.
c- Italia a aprobat doar folosirea aeroportului de la Signorella (care oricum e mega baza militara americana)
2- E si normal sa NU trimita ACUM trupe italia . A reusit fara ajutorul lor sa mentina afacerile ENI cu petrolul si gazul din Libia . Si asta cu tot efortul Shell si Total (ghici din ce tara sint ambele ? ) de a pune mana prin inlaturarea ENI pe afacerile Oil&Gas din Libia .
3- Italia stie mult mai bine decit USA +Anglia +Franta impreuna care e situatia actuala in Libia . Iar o armata trimisa in zona ar reedita GARANTAT “succesele” coalitiei internationale din Irak . Adica atentate , bombe , insurgenta bucuroasa sa taie gatul strainilor si un ISIS biruitor .
In rest , fiecare cu ziarele lui ca sursa de informatii . 🙂 🙂 🙂
PS . Italia nu a chemat NATO sa o apere . Are destula tehnica si oameni sa o faca singura . E drept , NU exista pensionati speciali in Italia .
Virsta de pensionare (anul 2016) pentru cadrele militare italiane si pe grade :
http://www.pensionioggi.it/images/vecchiaia-militari-2016.png
Va las sa descoperiti singur la ce varsta se pensioneaza cadrele militare in RO si in anul 2016 .
pentru bucurestenii vare vor sa-l sustina pe nicusor dan
am printat si m cumparat 200 plicuri/materialul printat l-am pus in 200 cutii scrisori
toti cei din bucuresti putem incerca sa facem ceva
si azi la 20.30,nicusor dan la digi 24,in dezbatere cu “fierea” si turcescu
https://www.salvatorii.ro/materiale-campanie/?type=repository-flyers
Felicitari!! Am facut o mica donatie si incerc sa-i promovez un pic pe facebook. Cred ca are echipa ok unii sint chiar f buni. Nu sint din Bucuresti dar cred ca ar fi un semn de sanatate sa incepem de acolo. Cred ca problema noastra ramine lipsa de implicare. Inca o data, va felicit!
seara buna 🙂
Vad ca dezbaterea e un toi si Turcescu o altoieste bine pe Firea cu cele 600 de milioane de euro date de Ponta cadu kazahilor 😀
Dezbaterea
Ascultand o pe d na “fierea”mi am adus aminte de un banc
“japonezii au reusit sa creze un aparat foto cu o viteza atat de mare incat pot fotografia o femeie cugura inchisa”
Oricum,se dovedeate inca odata ca a fi “politician”in romania trebuie sa fii xomplet lipsit de bun simt si de o nesimtire fara limite
Seara buna,
in acest moment Moise guran linge papucii lui Fierea, ca sa ma exprim elegant.
Urat a evoluat acest personaj, i s-a urcat la cap vedetismul.
Mare mizerie.
Nu l-a impresionat Nicusor Dan.
Clar, Digi a inceput sa traga clopotele pentru Fierea.
Buna seara!
M-am uitat si eu putin la dezbarere. Firea asta cu psd-ul ei cu tot si cu toti astia din partide de genu’… vorba lui Tutea “astia-s niste golanii care nu-s in stare sa conduca nici gara”,”astia nu sînt în stare să conducă nici o comună rurală”, au depus si depun continuu toate eforturile pentru a face oamenii sa uite trecutul… sa uite cum institutii ale statului de drept, au fost , cum bine scrie Dan Tapalaga azi in HN “grav amenintate de actiunile unui PSD dezlantuit impotriva justitiei” , sa uite ca toate greutatile oamenilor sunt mostre ale injustitiei suferite de pe urma PSD”.
lista ANAF a datornicilor
pot recupera 2,4 miliarde
numai negoita,robert negoita,care probabil va fi reales primar ,datoreaza cam 10 % din suma
cam asta e psd-ul si cam astia sunt alegatorii romani
azi am consatat ca pe Pallady au aprut pavele, rosii si puse peste trotuarul care era ok. Aproape de Dristor, taiau rulourile de gazon pus in toaman si plantau flori rosii, begonii. Una peste alta, o nenorocire pe banii nostri.
“Decizia este definitivă şi va fi comunicată Penitenciarului Bistriţa, urmând ca, după finalizarea documentelor şi procedurilor de aici, Sorin Apostu să fie eliberat.
Judecătoria Bistriţa a admis, pe 4 aprilie, cererea de liberare condiţionată formulată de petentul Sorin Apostu, încarcerat în Penitenciarul Bistriţa în executarea unei pedepse de 4 ani şi 6 luni închisoare şi a dispus liberarea condiţionată a petentului Sorin Apostu.
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost condamnat în iulie 2014, la la 4 ani și jumătate de închisoare, cu executare, de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În noiembrie 2011, procurorii DNA l-au acuzat pe fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, de mai multe fapte de corupție, printre care luare de mită, trafic de influență, instigare la spălare de bani sau fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată.”
Eliberat . Nici macar 2 ani nu a facut din pedeapsa de 4 si 6 luni . Bravos ! Pe cind din nou in politica ? 🙁