“Despre Presa” după doi ani şi jumătate
14/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Politeia publica zilnic doua reviste ale presei romanesti si internationale in limba romana. Prima se refera la stirile interne si o a doua despre stiri internationale, cu referire accentuata pe subiecte europene, impreuna cu trimiteri la 15-20 de articole zilnic. Duminica publicam esenta editorialelor sau a publicisticii de calitate a intregii saptamani. O facem de aproape 4 ani. Acum doi ani si jumatate am publicat cateva sinteze, in care mi-am exprimat parerile despre situatia presei in acel moment si cateva aprecieri pentru un viitor pe care il intrezaream atunci. Acel viitor ipotetic nu s-a implinit asa cum am crezut si presa romaneasca a devenit si mai deficitara decat a fost atunci. Pacat! Pentru cititorii care au putin timp si nostalgii propun recitirea articolelor originale – Despre presa cu subiectivitate si Presa ca hipermarket. O sinteza a articolului respectiv este inca pe pagina de garda pe Politeia Veche.
Mentionam atunci cateva fapte care au ramas valabile si astazi, citez:
(a) presa, oriunde in lume, se afla intr-o criza inceputa mult inainte de criza economica actuala; o putem numi – criza de identitate. Criza economica actuala a fost de fapt catalizatorul unui proces nascut si propagat in ultimul deceniu: digitalizarea. (b) Presa romaneasca nu a fost niciodata de mare calitate, nici dupa ’89 si nici in perioada interbelica. Diferenta a fost numai in calitatile jurnalistilor. (c) In perioada interbelica am avut mari “condeieri,” care traiau din jurnalism, astazi avem sculeri-matriţeri, care se doresc “condeieri” si traiesc din chilipiruri. Din nefericire, si in perioada interbelica si astazi, profesiunea liberala a jurnalistului s-a transformat deseori in liber la santaj si imbogatire facila. (d) un om cumpara un ziar sau face un abonament pentru a citi parerile unor oameni pe care el ii considera suficient de buni si informati pentru cheltuiala timpului si castigul placerii sau valoarea informatiei. (e) Daca exista posibilitatea de a primi aceste opinii, scrise de aceiasi oameni pe bloguri sau in editii on-line, nu vor cumpara nici ziarul si nici nu vor face un abonament. Nimeni nu plateste ceva care se poate primi gratis. (f) Pentru a fi calitativ, un jurnalist trebuie sa citeasca inainte de a scrie. Respectul intr-o profesie care necesita un efort intelectual se castiga prin cultura si cunostintele de care da dovada jurnalistul. Lipsa de cultura din presa romaneasca este stridenta pana la oroare. (g) Oamenii au indemnul aproape animalic de a se alatura celor cu pareri similare. Un ziar bun, care doreste sa fie citit, are nevoie de doua lucruri: primul ar fi o diferentiere totala intre stiri si comentarii, al doilea un pluralism de opinii, in care fiecare cititor sa se regaseasca, cel putin partial.
Presa scrisa din Romania (si din alte locuri) si-a gasit reteta de supravietuire, chiar daca inca nu si-a gasit modelul economic eficient care sa o sustina. Presa scrisa si tiparita este pe drum spre disparitie, asa cum scriam atunci:
Presa scrisa nu va muri atat de repede pe cat se preconizeaza, asa cum si cartea tiparita nu va deceda atat de repede, mai sunt cel putin doua, trei generatii. Cotidianul (ziarul zilnic) este clar pe ultimul drum. Cand ajunge la chiosc este deja vechi. Ramane saptamanalul, care poate recapata o noua si frumoasa viata. Saptamanalul trebuie sa devina o revista de comentarii ale evenimentelor saptamanii trecute si un review al saptamanii urmatoare. Bineinteles nu orice ziar poate fi The Economist si nici macar Newsweek [n.r intre timp decedat in print], dar poate fi ceva apropiat de nevoile unei piete locale. Importurile de brand nu vor putea niciodata sa raspunda la calitatile sau necesitatile unei societati diferite de cea ale jurnalistilor si cititorilor lor.
Presa publicata electronic si difuzata pe internet a reusit sa supravietuiasca si chiar sa prospere cu ajutorul unui alt vehicol computerizat promovat de internet – retelele sociale (sau de socializare), care difuzeaza continut de toate soiurile de materiale, inclusiv continut de calitate, creat de cotidianele, periodicele sau platformele care genereaza continut original sau preluat. Doua lucruri noi au creat aceste retele de socializare: posibilitatea de promova prin “share” si posibilitatea de a aprecia prin “like”; ambele posibilitati dau autorului un calificativ care era atrofiat si de multe ori lipsit in posiblitatea cuantificarii existente in presa tiparita.
Un alt aspect s-a dezvoltat in acesti doi ani si jumatate care au trecut de la ultimele articole despre “subiectul presa” – comentariile inteligente si avizate, care sporesc enorm calitatea articolului si diversitatea opiniilor. Bineinteles aici intervine si necesitatea unei moderari serioase, care impiedica promovarea imbecilismului, prostiei sau opiniile care altereaza intentiile autorului, filtrand trolii si postacii care vin impreuna cu media.
In sfarsit, faptul ca “on-line” redactorul-sef sau editorul poate aprecia exact popularitatea subiectului, eficienta scriiturii si calitatea jurnalistica a autorului a scos din presa scrisa o pleiada de pseudo-jurnalisti, care se dau de ceasul mortii pentru ca sunt “persecutati politici” – aiurea in tramvai, pe publicistii de calitate cu rezultate la nivel inalt nimeni nu-i va “persecuta” pentru ceea ce scriu, indiferent daca mogulului ii place sau nu!
Astazi suntem in fata unei noi transformari, presa scrisa trece la “mobile”, ea te va insoti oriunde te duci 24 din 24, sau atata timp cat celularul tau este on-line, bineinteles daca acest celular are toate capabilitatile de functionalitate on-line. Daca blogul a redus articolul la 800 de cuvinte, noua medie mobila il va reduce la 2-300 de cuvinte. Cei buni se vor adapta, cei mai putini buni vor deveni automat “persecutati politici”, se vor transforma in consilieri de imagine si vor cauta sa dea sfaturi si sa se dea drept mari comunicatori si PR-isti. Vai de clientii lor!
Televiziunea ramane inca pentru un timp media de informare preferata a maselor populare si totusi astazi este mai mult decat clar ca materia prima a televiziunii a ramas presa scrisa si uneltele pe care le propune internetul. Noile platforme promovate de internet sunt adevaratele generatoare de analize si de comentarii ale stirilor simpliste publicate de agentiile de stiri. Fara indoiala ca nici un ziar nu va recunoaste, dar Curs de Guvernare a devenit astazi cel mai bun (si echilibrat) promotor de analize si comentarii ale acestor stiri si Contributors platforma eseistica cea mai calitativa existenta astazi. Noi, pe Politeia vom ramane angajati politic, deci nu vom putea fi niciodata “generalisti” sau “obiectivi” – nu ne dorim asta in nici un caz. Suntem ceea ce suntem si vom continua sa fim ceea ce ne-am propus sa fim din prima zi. Suntem astazi mai bogati in continut si mai echilibrati in promovarea lui, politic ramanem insa conservatori liberali, cu speranta de a fi in fiecare zi mai multi.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Elita PDL nu depaseste mediocritatea! declaratie TB la Cluj
salut Cedric 🙂
Crezi ca nu are dreptate? 😆
Sigur ca are dreptate 1000%. Cred ca deseara, la Turcescu, presedintele va spune tot ce are pe suflet in legatura cu PDL (fara amenintarea de a fi suspendat!!).
Intrebare ziarist: domnule presedinte , care este mai bun la presedintia PDL: Udrea sau Blaga?
Raspuns TB: Emil Boc!
Salutare.
Asta e aplicarea in viata cotidiana a conceptului de “BURN”.
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=burn
“Eu ma rog la Dumnezeu ca premierul sa cheltuiasca banii pe care i-am adus eu, si daca reuseste inseamna ca a facut si el o treaba buna. Pana una alta, el are de miscat pe astia care sunt inghetati de cand a venit la guvernare”, a declarat Basescu la Cluj-Napoca, unde i-a facut o vizita lui Emil Boc la primarie.
dureroasa postare Theophyle
ziua buna tuturor si aici 🙂
nimic nou sub soare,ba chiar o senzatie de agravare,in sensul ca statistic manelizarea/tabloidizarea a crescut in importanta.Ratingul omoara tot.
Si daca nu e rating atunci e taxa de protectie.
sallut Mircea,
Adevarul daca nu doare, cel putin deranjeaza 🙁
Theo, sa zicem si celalat adevar care daca nu doare, deranjeaza. Presa dupa doi bani si jumatate… 🙂
Ponta iar “a schimbat modoficarea” :
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14227024-victor-ponta-anunta-cedat-facem-alegeri-sectorul-4-dar-putea-para-rau-celor-pdl.htm
cica ne face “catarul” si respecta legea. felix o fi pe margine si face joc de glezne de incalzire?
Salutare,
Crdric eu ma rog sa puna data alegerilor in prima jumatate a lunii aprilie.
De ce atunci?
Kepler stie de ce
Buna seara.
Ziarul cotidian e pe duca. Va deveni amintire in cativa ani. Saptamanalele (cele de calitate) poate vor supravietui ceva mai mult. Dar se vor muta in vesnicele plaiurii ale vanatorii impreuna cu ultimii oameni care au deprins buchea informatiei din fosgaiala hartiei. Revistele glossy vor deveni ultimii mohicani din print. Dar nu pt multa vreme.
Dintre toate formele de media regret declinul radioului. Tembeliziunea e manelizata. Calitatea s-a refugiat online.
buna seara
presa romaneasca? care presa?
daca un cristoiu e ” maestru” nu sunt prea multe de asteptat;
totusi,exista exceptii,extrem extrem de rare= dilema;
azi l-am intrebat pe ” chishcar” cate exemplare vinde?mi-a zis ca 30-40 si ca e singura publicatie la care nu are retururi;curios este ca la 20 m de el e alt ” chishcar”;asta care vinde 30-40 cumpara saptamanal 5 exemplare de la celalalt care nu le poate vinde;
legat de dilema ,senzational interviul lui plesu!
p.s eu raman tot sceptic;” gura targului” e tare suparata ca basescu ” a pierdut 8 miliarde”;parca incep sa-mi doresc ca romania sa fie obligata sa returneze vreo 2-3 miliarde in 2015;as fi curios sa vad cum va reactiona atunci”gura targului”!
interviul lui plesu din adevarul de azi
Buna Seara – Amicus Curiae: argumentele Politeia cu privire la Legea Statutului parlamentarilor. Ce a ratat sesizarea PDL
Hal de logica economica a Tov. Conf. univ. dr. Socol Cristian consilier a Prim Plagiatorului.
“Îngrijorător, Germania a avut o creștere mai mică decât așteptările (în ultimul trim a scăzut cu 0,6 iar pe tot anul 2012 a crescut cu doar 0,4%, marcând o reducere puternică fata de +3% in 2011 si +4,2% in 2010). Franța a scăzut in 2012 cu 0,3. Amândouă motoarele UE au scăzut în T4. Polonia a scăzut si ea in trim IV cu 0,2%. Ungaria a scăzut cu 2,8% anual, Portugalia cu 3,8% iar Italia cu 2,7%
Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în țările UE, situația României pare mai puțin dificilă”
bunä seara ,
azi purceaua cretinä pipi si geolgäu, il läudau la digi, pe
ambasadorul inbecil. este strigätor la cer ce debiteazä comunista pipi.