De fapt, ce vrea Germania pentru Europa?
17/10/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Trebuie sa ne obisnuim, cred, cu noua axioma din politica europeana: consensul s-a sfarsit de mult, urmeaza cearta si, in final, destramarea. Cata vreme extinderea UE spre rasarit si expansiunea firmelor occidentale in noile tari care aplicau normele comunitare a fost un succes (financiar, prin repatrierea profitului), in UE a existat un consens tacit privind viitorul: extinderea si integrarea asigura tuturor prosperitatea si democratizarea.
A venit insa criza si banii s-au dovedit din ce in ce mai putini si mai insuficienti, investitiile in imobiliare si banking ale nordului franco-german in sudul greco-spaniol s-au dovedit a fi un rasunator esec; in fata Rusiei au inceput sa se auda mai multe voci (cel putin doua, cea a vechii si lase Europe de vest si cea a noii si paranoicei – pe buna dreptate – Europe de est), politica energetica comuna a ramas o vorba in vant, politica externa comuna o catastrofala dovada de impotenta politica.
Dupa episodul Georgia si Ucraina, avem actualmente provocarea valului de “imigratie” ilegala din lumea musulmana, careia Europa nu ii poate face fata, pentru ca nu exista o strategie comuna. Si nici nu va exista, daca aceasta strategie va fi dictata de Germania.
Nu pot sa nu mentionez tara care s-a opus ca in 2008 Ucraina si Georgia sa primeasca statutul de candidate la NATO: Germania. Si nu pot sa nu mentionez azi, daca s-au uitat, motivele acelui refuz oficial: “Ministrul de Externe german Frank-Walter Steinmeier a declarat că “nu există niciun motiv imperios anul acesta pentru a deteriora şi mai mult relaţiile cu Rusia”, tensionate deja după ce Occidentul a recunoscut independenţa Kosovo, în pofida opoziţiei Moscovei”. Evident ca au fost cel putin 6 tari care se opuneau, insa liderul de facto al factiunii opozante era Germania.
Astazi vedem toti consecintele asupra Georgiei si Ucrainei si putem admira leadershipul si clarviziunea Germaniei din 2008. Suntem in 2015 si Germania (secondata de Franta) a incercat sa dea iar cu pumnul in masa pentru a obtine un “mecanism permanent de repartizare a imigrantilor”. E de prisos sa mai mentionez ca asa ceva a provocat intreruperea intempestiva a discutiilor.
Poate e momentul sa ne intrebam: ce vrea, de fapt, Germania, pentru Europa? Au liderii germani (indiferent de culoarea politica) forta si capacitatea de a vedea acest continent altfel decat o simpla piata aflata la dispozitia firmelor germane? Are viitor un continent in care rezultatele economice sunt mereu primele variabile luate in calcul de cei care vor sa conduca? Cat timp va mai trece pana la ruperea de facto a Europei in doua: prietenii si adversarii Rusiei?
Poate nu ar fi nepotrivit daca SUA si-ar regandi strategia si amplasamentul fortelor aflate pe teritoriul european si i-ar lasa pe “prietenii” germani sa fie un pic mai pe cont propriu in fata “prietenului” de la rasarit, a carui susceptibilitate o menajeaza cu atata grija!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua tuturor…
Germania nu vrea decat bani, cat mai multi bani, nu conteaza cum. Nimic altceva nu conteaza. Si eu cred ca ar trebui lasati singuri macar cativa ani. S-ar convinge ca pumnul in masa nu are nici o valoare, si poate ar incerca pe oasele lor imbratisarea ursului.
Nu cred ca Germania vrea ceva pentru Europa. Sa nu uitam ca ”mamele” (tarinele) Rusiei au fost nemtoaice pure! 😛
Buna dimineata 🙂
Ce motiv ar avea Germania sa vrea pentru Europa ceva ce nu ii este folositor? Si, in general vorbind, de ce ar vrea asta?
Bun gasit din nou 🙂
pana sa deslusim miscarile Germaniei ( oricum cel putin ciudate ,dpmdv) ,va rog opriti-va la acest ONG ( Fundatia CAESAR) si ce – si doreste “i74” “Parlament pentru cetățeni”
Lucrurile par in regula,la prima vedere,,dar oare nu ar fi fost nimerit sa se stranga semnaturi pentru respectarea vointei poporului ,exprimata printr-un referendum validat de CCR ?; ceva de genul r300 ??
http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/10/16/comunicat-de-presa-fundatia-caesar-17-57-36
PS par persoane “destupate” ;posibil cel putin la categoria ai blogului Politeia….
categoria vizitator
https://www.youtube.com/watch?v=qM8nYBnlBmU
marele “strateg” maghiaro-american Friedmann…
si fan marx! a nu se uita!
Buna seara
G Friedmann nu mi e nici”prieten” nici drag
Dar,intotdeauna e un “dar”promoveaza conceptul de intermarium de,cativa ani buni
Daca a fost conceptul lui sau el doar,a,fost interfata,vocea oficioasa,care a lansat public “intermarium”nu stim si nu cred,ca acum mai conteaza
Cert e ca asa cum se vad lucrurile conceptul incepe sa se materializeze
Romania in curand va trebui sa aleaga
Cu Germania,de fapt cu Rusia,sau cu ceea ce este cunoscut ca lumea anglosaxona
USA cu toata bascularea spre Pacific nu va putea ignora celalalt “mal,Atlanticul
E ca si cum si ar lasa spatele descoperit
Asa ca acest concept “intermarium” e bun pentru Romania si va trebui realizat ca mai devreme sau mai tarziu ceva se va intampla si ar fi bine ca atunci cand se va intampla Romania sa nu se balbaie ca in 38-40/balbaiala aia n a fost buna deloc
Personal il banuiesc de multa sinceritate pe Friedman. Interviul acordat DigiTV este clar si nu lasa loc de interpretari!
” Istoria României este o istorie a duşmanilor. Istoria voastră nu s-a terminat, continuă. Cred că ar trebui să gândim în termeni de interese. Interesele Rusiei sunt foarte diferite de interesele României. Germania nu este duşmanul dumneavoastră, dar nu sunt sigur că interesele germanilor sunt aceleaşi cu ale românilor. Turcia este o putere în curs de dezvoltare, interesele voastre seamănă, dar nu sunt identice. Chiar şi în cazul Statelor Unite, interesele voastre sunt apropiate, dar nu sunt exact ca ale noastre. Lucrurile nu sunt atât de simple, ca alb şi negru, prieten sau duşman. Şi România a înţeles acest lucru. Ar trebuie să evaluaţi toate relaţiile bazându-vă pe interesul naţional, să încercaţi să le daţi forma pe care o doriţi, să faceţi ceva care vă aduce mai multe satisfacţii. Nicio relaţie nu poate fi perfectă, dar desigur că România are rivali, oameni care i-ar putea deveni duşmani, oameni care vor să-i fie prieteni. Trăiţi într-un loc complicat şi viaţa voastră este complicată.”
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/George+Friedman+fondatorul+Stratfor+interviu+pentru+Digi24
unt
Nu cred ca este vorba despre o “dictatura” din partea Germaniei. Este vorba de niste interese mai largi sau imediate si de o lupta politica interna a lui Merkel – ezitari si repozitionari.
Faptul ca Germania (prin Merkel) isi expune cu tarie punctul de vedere este un rezultat direct al fortei economice. La fel ar face si Romania daca rolurile ar fi inversate.
Sa nu uitam nici un moment ca cel mai mare beneficiar (daca nu singurul) al fracturarii Europei ar fi Rusia.
buna seara
Germania din “militarista”a devenit”mercantilista”
o fi bine,o fi rau?cred ca nici ei nu stiu
se uita de problema germana in grecia!probabil ca ,nemtii fiind de regula binary-da/nu- in gandire-la urmatoarea “reizbucnire”a crizei vor propune solutia “imigrantilor”=sa plateasca toti din zona euro,dupa o schema-binenteles avantajoasa Germaniei
atunci s-ar putea produce “marea fractura”in EU si atunci probabil Germania se va “imbratisa”cu Rusia si arunci….
un inceput a ceea ce se poate intampla cu EU ,va fi referendumul din UK
Asa este, dar nu sa cadem in capcana invocarii “reluarii istoriei” – la cea mai mica hârtoapă, sa incepem da rederulam “diktatul”, etc…
Romania are o singura strategie de a scapa de capcane: sa-si faca o economie solida, armata solida, scape de coruptie. Desigur vise…
vrem nu vrem ,nu putem sa uitam istoria
cat despre o romaine puternica,da,aveti dreptate,mai degraba face “plopul mere si rchita micsunele”
Buna seara prieteni. Nu cred ca Germania stie cu exactitate ce vrea in afara de bani. Incoerenta asta nu este o noutate, dureaza cel putin de doua decenii, dar a devenit mult mai evidenta acum cand Angela Merkel a facut toate pariurile gresite si pe plan intern si pe plan international.
Sa fim drepti si sa spunem un lucru clar: Germania nu mai este forta economica din anii 80. Industria germana are probleme (vezi cazul WV), sistemul bancar are expunere imensa la criza financiara din sudul Europei, politica energetica a cancelarului Merkel a dus la probleme de competivitate uriase ptr produsele germane si as putea continua. Fireste, Germania se afla intr-o situatie economica mai buna ca Franta de exemplu dar asta nu este prea greu de realizat.
e correct,germania s-a dezvoltat prin folosirea “creditului furnizor”dupa adoptarea euro
s-ar putea ca metoda sa si fi atins limitele
cu o china care regandeste politica economica,si care pare ca si-a dat seama ca pentru a fi mare putere trebuie sa “copieze”america=”piata interna este esentiala pentru dezvoltare”,Germania are o problema mare…
unde sa exporte?
ramane rusia ,dar rusia va cere concesii politice/recentul “swap”de active energetice basf-gazprom,prin care Gazprom practic a ajuns sa detina aproape 1/3 din piata germana nu e un semn bun pentru Germania/sincer,ceausescu a fost mai inteligent,a intuit pericolul dependentei de urss
Corect in ceea ce priveste Ceausescu. As adauga ca Germania nu mai are cum sa isi menitna piata economica din ample motive din care voi enumera cateva: moneda euro (supraevaluata) si costurile mari de energie au facut ca produsele germane, chiar daca inca tehnologic competitive, au devenit mult prea scumpe. Aceeasi modena unica a scazut puterea de cumparare a clientilor traditionali ai Germaniei din Europa de Vest. Aceeasi moneda unica a dus si la scaderea puterii de cumparare pe piata interna din Germania. In consecinta, populatia a inceput sa cumpere produse produse in afara Germaniei (adica China) care sunt mult mai ieftine. Consumul intern chinez se afla in impas. Germania s-a bagat singura intr-o fundatura economica si acum intra si intr-o fundatura politica si sociala prin primirea inconstienta a unui val migrator. De aici si pana la revolte publice ale populatiei este o chestiune de timp. Si nici un efort propagandistic al presei si intelectualitatii universitare in favoarea multiculturalismului nu va avea nici un fel de efect. Vom asista la o renastere a nationalismului in formele lui cele mai urate.
Stiati ce mai face firma domnului Gruia Stoica? Un joint -veinture! 😛
Grecia vrea să obțină anul viitor 3,5 miliarde de euro din vânzarea activelor de stat, inclusiv a celor mai mari porturi ale țării, iar Grup Feroviar Român va licita, în parteneriat cu firma americană Watco, pentru compania de cale ferată Train OSE, a anunțat, vineri, președintele Agenției de Privatizare din Grecia, Stergios Pitsiorlas, într-un interviu acordat la Atena, transmite Bloomberg.
http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/grecia-vinde-active-de-3-5-miliarde-de-euro-gfr-vrea-sa-cumpere-cu-americani-compania-train-ose-14469837
Bună seara.
Un „telectual” din presa autohtonă:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20510735-seful-publicatiei-atac-buzau-florin-paraschivescu-doru-iuga-fost-director-otv-retinuti-pentru-santaj-plangerile-fost-depuse-primari-oameni-afaceri.htm
La asa hebdomadar de care aia santajatii au auzit, asa ”jurnalisti” ! Domnu’ Iuga era branduit deja de domnu’Dan si vreo 9 luni de puscarie!
“Cum crezi ca va fi viaţa ta după acest episod?
Doru Iuga: În primul rând, voi lupta să dovedesc faptul că sunt nevinovat. Apoi, cred că voi lua o pauză, mi-aş dori să pot pleca măcar câteva zile din Bucureşti, însă nu pot face asta pentru că am interdicţie de a părăsi Capitala. După ce mă voi linişti, probabil că îmi voi căuta ceva de lucru.”
Mai mult: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/doru-iuga-eliberat-interviu-homosexual-pedofil-385242.html#ixzz3orFOB4TN
Astia sunt plevusca! 😛
seara buna !
rugby ; Noua Zeelanda – Franta 62 : 13 , in min 73 😀
Buna dimineata tuturor 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-18-octombrie/41445/