Darul viziunii
02/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
“Din an în paşte” este o expresie romaneasca, care se refera la raritatea unui eveniment, de obicei extrem de ipotetic, dar posibil. Corespondentul expresiei exista in mai toate limbile pamantului, desi fiecare societate cu asocatiile traditionale. La anglo-saxoni, expresia este legata de “luna albastră” (blue moon) – este “once in a blue moon” (Aici si Aici).
Luna albastra este un fenomen rar – intr-o singura luna calendaristica putem avea de doua ori luna plina. Fenomenul se petrece o data la trei ani. Am avut o “luna albastra” in noiembrie 2010. Anul acesta o avem in august la data de 21. Misticii considera luna albastra intr-un context foarte special pe care nu doresc sa-l discut, pentru ca nu asta este subiectul – subiectul este VIZIUNEA, adica raritatea ei in societatea moderna in general si in realitatea noastra in special.
Viziunea individului este modul in care un individ reuseste sa inteleaga si sa interpreteze o stare de fapte pentru a selecta posibilitatea de actiune optima intereselor lui. Viziunea politica largeste si generalizeaza interesele particularului, transformand-o in realizarea obiectivelor politice ale partidei din care face parte (am spus partidei si nu partidului). Viziunea nationala il propune pe individul vizionar ajuns prin viziunea lui politica in stiuatia de a influenta interesele natiunii din care face parte.
Rareori, din ani in paşte, se intampla ca un individ sa intruneasca toate cele trei determinante ale viziunii si sa faca istorie pentru el si pentru tara in care traieste si poporului caruia ii apartine.
Romania si-a pierdut ultimul vizionar la data de 24 noiembrie 1927. De atunci si pana astazi poporul roman nu a avut un altul. Bineinteles am avut indivizi vizionari care au excelat profesional, unii din ei au ajuns si la nivelul viziunii politice, nici unul nu a facut pasul decisiv, pur si simplu calitatile necesare nu au fost intrunite.
Nimeni nu se naste vizionar, desi multi dintre ei mostenesc unele calitati care intr-o atmosfera familiala propice, pot fi stimulate. O educatie serioasa si aprofundata, cunoasterea lumii, obiceiurile ei, uzantele si limbile de circulatie internationala sunt absolut necesare, asa cum au fost intotdeauna, pentru ca de fapt poporul tau nu traieste singur si interdependenta este asa cum a fost intodeauna cruciala in calauzirea destinelor unei natiuni.
Am sa citez un mic fragment (destul de popular) despre ultimul vizionar roman mentionat:
“Excela în a câştiga fără să-şi facă duşmani. Viitorul apropiat mi-a descoperit în el cele mai înalte calităţi, care îl fac unul din marii oameni de stat ai generaţiei sale, mult mai mare decât cei “trei mari”: Wilson, Lloyd George, Clemenceau. Nimic mai natural: la ţări mici, oameni mari” citatul din cartea istoricului Stelian Neagoe – Oameni politici români (pp. 112-113)
Vedeti voi dragi cititori, “electoratul” roman de care ne plangem cu totii a fost acelasi, poate si mai putin cultivat, presa corupta si manipulatoare a fost la fel de nefasta, coruptia si inegalitatile sociale au fost aceleasi, de multe ori mai profunde mai apasatoare, strainii ne-au vazut la fel atunci ca si acum …. si totusi viziunea lui a triumfat si s-a transformat. Citez dintr-un discurs tinut in fata Parlamentului:
“Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs., nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi”.I. G. Duca, “Portrete şi amintiri” (pp. 26-27)
Inchei articolul cu inca un citat:
Aceleasi 2000 de nume, recircurlate din ‘90 incoace. Daca observati, clasa politica actuala incearca sa se perpetueze, isi asigura un suport de generatie, in copii, nasi, fini etc. Acest club al puterii, cleptocrat, cinic, lipsit de educatie democratica, in schimb cu o inteligenta tactica politica care l-ar face invidios si pe Iustinian, aceasta clasa schimba generatiile, dar nu si fondul genetic, se perpetueaza. Numarul celor care participa la vot scade dramatic de la ciclul electoral la altul. Sunt mereu aceleasi nume Daca apar nume noi, sunt nasite de aceleasi nume vechi. Suntem in momentul in care romanii sunt guvernati de o minoritate care alege sa mearga la vot. Generatiile care merg la vot nu sunt nici cele tinere, nici cele carora noi apartinem, cea mai numeroasa si cu cele mai multe povesti de succes. Este generatia disciplinata, dinainte de ’89. Cum se schimba aceasta clasa politica, care moare greu. Numai intrand in politica. – MRU in interviul de la Adevarul Live – 30 aprilie 2013.
P.S. Vizionarul despre care am facut vorbirea a fost Ion I. C. Brătianu.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut 🙂
Buna 🙂
tds,
Pe mine ma apuca teama atunci cand , la fel ca motanul de Cheshire (din Alisa in tara minunilor), iti vad numai zambetul 🙂
far grija eugeni 🙂 E de sezon, saptamana patimilor, luna, anul si asa mai departe!
Buna ziua
Interviul MRU imi pare tare, eficienta descriere a clasei politice asociata cu starea Romaniei. Cum se scapa de toti astia, asta ar trebui sa fie tema majora a dreptei. Si pe mai departe, cum se blocheaza ticalosia murdara ca acum sa ajunga la putere.
Buna,
Se intampla extrem de multe lucruri. Din nefericire nu ajung la urechile publicului din cauza impotentei presei. Vom asista la o perioada interesanta dupa paşte
Partea proasta cu vizionarii, este ca ei nu prea sunt recunoscuti ca atare in timpul vietii lor. 🙁 , folosindu-se doua principii:
1. Da’ ce io’s mai prost?
2. Despre morti numai de bine.
Din pacate, se pare ca aceasta este atitudinea majoritatii oamenilor politici, a parerologilor, li se pare ca daca cineva sintetizeaza, concepe planuri mai bune este un afront personal, in realitate si ei ar fi facut aceleasi lucruri numai ca au fost ocupati sa lupte pentru tarisoara, pentru popor……
suntem un boxer pus in corzi. Situatia e destul de clara – sau lupti, sau astepti prosopul antrenoruli, sau cazi ca nu mai are cine sa-ti arunce prosopul.
Ziua buna Teophyle 🙂
Am cetit pe blogurile vrashmashe (sper ca numai vremelnic) doua lucruri care m-au facut sa zambesc:
1. Mihai Neamtu,(cel cu armele anti strigoi) da cat incape in tot ce misca (rau’, ramu dushman ii ieste). TB, MRU, MP, PDL.
2. Pe langa faptul ca Germania a cam intrecut Franta, DP Aligica, ne spune si cam ce crede francezu’ acum:
In alta ordine de idei daca azi francezul ar vota:
“Sarkozy arriverait nettement en tête avec 34% des suffrages exprimés. Il serait suivi de Marine Le Pen (23%), François Hollande (19%).
Au second tour, 61% des Français déclarent qu’ils voteraient pour Nicolas Sarkozy et 39% pour François Hollande..” 🙂 Ponta se aude?
1. Neamtu cred ca el trebuie sa-l joace pe Ponta ca sa devina Ponta. Mde’ asta il duce apul’
2. Fiecare doarme asa cum isi asterne! Francezi si-o merita 😆
MRU se invirte in jurul subiectului care este : Romania a creat o clasa senioriala – baronii judetelor care devine ereditara. Bani, putere . Legati de primarii lor pe care nu ii da nimeni jos prin vot de 20 ani, si ei la randul lor formand o structura definita. Au bani, au putere iar noii politicieni sunt niste matze fripte, coate goale, scirtza scirtza pe hartie. Seniorii talhari au totul acum si vor avea totul in continuare. Poporul roman este supus baronilor si vrea sa fie supus doar sa fie tratat cu blandete, copiii lor studiaza in elvetia sau UK , iar , baba din cabina de vot tot cu baronul voteaza
..
Exista o mica sansa ca o singura clasa omogena sa se opuna: Este cea a celor ce aduc 70% din PIB si 65% din forta de munca. Dar pentru asta era necesar ca Dreapta sa le dea un semn clar. Dar dreapta e incetzosata, e ca musca fara cap si nu da semn clar. Dreapta vrea sa ii exploateze si ea cind vine la putere la fel cum ii exploateaza stanga (deoarece sefii dreptei sunt si ei proveniti din bugetari) Asa ca Baronii locali + primarii locali vor conduce tara asta 10-20 ani.
Bun gasit
Arsenie Boca ?
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 3 Mai / “Trădare, dar s-o ştim şi noi!”