Dan Barna nu este Dacian Cioloș. Însă PSD rămâne tot PSD
27/08/2019 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Evident ca Dan Barna nu este Dacian Ciolos. E un truism. Si nici Dacian Ciolos din 2019 nu cred ca este Dacian Ciolos din 2015 (2016) – lucru care nu este atat de evident (insa sper sa fie!).
De ce spun acestea? Pentru ca, din motive constitutionale (pe care numai Ludovic Orban si alti fomisti din PNL nu le vad), alegeri parlamentare anticipate nu pot avea loc pana ce nu este investit un nou Presedinte al Romaniei.
Art. 89, alin 3 din Constitutie:
“Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”
Prin urmare, daca nu pot avea loc alegeri anticipate mai devreme de: finalul anului 2019 plus cele minim 60 de zile prevazute la art. 89 alin 1 din Constitutie + minim 20 de zile (10+10 zile prevazute pentru solicitarea investiturii – art. 103, alin 2) + 5-7 zile de proceduri parlamentare, asadar, daca alegerile anticipate nu pot avea loc mai devreme de finalul lunii martie – inceputul lunii aprilie 2020 (in cea mai optimista varianta!), de ce ar intra USR la guvernare, in actuala configuratie a Parlamentului?!
De aceea sunt de acord 99% cu Dan Barna:
“USR va susține parlamentar variantele de guvern generate după căderea guvernului PSD. Va fi un guvern de tranziție. Poziția noastră e tranșantă acum. Ideea că am putea guverna alături de Tăriceanu și Ponta e de neacceptat pentru electoratul nostru. Participarea la guvernare presupune legitimitatea din partea cetățenilor”, a mai spus Barna. Întrebat când ar putea avea loc alegeri anticipate în mod realist, Barna a spus că cel mai devreme ar fi odată cu alegerile locale de anul viitor”.
Da, participarea la guvernare presupune legitimitate si mai ales greutate parlamentara, pe care USR nu o are in actuala configuratie a Parlamentului. USR s-ar trezi cu un Parlament in care PSDul ramane inca, pana la final de 2020, cel mai mare grup politic, insa noul Guvern ar ramane sa plateasca factura dezastrului lasat in urma de anii de guvernare PSDragneaDancila.
Or, inca nu este majoritara in PSD ideea de reditare a manevrei “capcana pentru Ciolos” din 2015-2016, insa ideea exista. Doua exemple concludente si recente:
“Lia Olguța Vasilescu: E de analizat dacă e mai bine să ne retragem și să-i lăsăm ca pe Cioloș” (sursa)
Dumitru Buzatu: “Dacă nu există o majoritate solidă, care să sprijine un Guvern în funcțiune, atunci trebuie să ne gândim cum anume facem în așa fel încât să nu ne asumăm responsabilitatea guvernării cu un Guvern minoritar, care nu poate implementa programul de guvernare și care este la mâna majorității constituite ad-hoc din Parlamentele naționale” (sursa)
Momentan, asa cum s-a dezvaluit, PSD-istii nu ies singuri de la guvernare pentru ca vor sa maximalizeze pozitia de partid de guvernamant in cadrul alegerilor locale din 2020, dar si pentru ca se tem ca un nou guvern ar reintroduce votul in doua tururi la localele din 2020.
Aceasta este cea mai mare frica a lor, pe termen scurt. Pe termen mediu: PSD, Pro-Romania si ALDE vor incheia o alianta (oficiala sau pe sub masa), in care Ponta va pune conditii PSD-ului si PSD-ul le va accepta, pentru a crea un bloc de stanga la viitoarele alegeri parlamentare.
[Nu discutam ipoteza foarte probabila ca Ponta sa plateasca cu functia din propriul partid daca Diaconu ia la prezidentiale un scor foarte mic. Tudose si Daniel Constantin abia asteapta. Nu discutam nici daca Pro Romania va accepta ca Tariceanu ca persoana sa fie remorcat in acea alianta. Tariceanu a devenit un lame duck chiar in ALDE, sunt destui care isi dau seama ca prin renuntarea la candidatura, omul e deja mort politic si partidul trage dupa el acest balast].
Revin. Imposibilitatea dizolvarii Parlamentului pana la final de decembrie, imposibilitatea unor anticipate nu mai devreme de aprilie 2020 (in luna Pastelui? Serios?!), de fapt mai-iunie 2020 fac ca decizia lui Barna de a nu intra la guvernare inainte de anticipate (chiar daca pica Guvernul Dancila) sa fie justa. Iar anticipatele nu pot avea loc mai devreme de alegerile locale de anul viitor.
Oricum, daca pica Guvernul Dancila, pregatiti-va pentru o Romania neguvernabila cel putin 9 luni de zile (lunile intra motiunea de cenzura si finalul anului, plus cele 6 luni pana la locale).
PNL-ul se va repezi sa ia guvernarea (nu detaliez aici motivele pentru care eu cred ca o va face), nu va avea majoritate in Parlament, va negocia in stanga si in dreapta, va deconta factura guvernarii PSD, nu vor sti sa maximalizeze indeajuns pozitia de partid de guvernare (in timp ce PSD+ALDE+ProRomania vor maximaliza pozitia de partide de opozitie), isi vor taia multe punti in raport cu Alianta USR+Plus (si vor avea dificultati de armonizare dupa parlamentarele din 2020).
In aceste conditii, ne asteapta minim 9 luni de cvasi-neguvernabilitate, un deficit bugetar enorm (pe care PNL-ul nici nu il banuieste) si o mlastina politica in care USR nu are nici un motiv sa se bage cata vreme nu are un numar solid de voturi in Parlament, obtinut in urma unor alegeri (la termen sau anticipate).
A se scuti cu “grija pentru tara” si “nevoia de guvernare”. Cand PSD si aliatii nu stiu decat sa distruga economia si apoi sa se retraga in Opozitie (1992-1996, 2015-2016) sau se guverneze prin interpusul Tariceanu, a cadea din nou in capcana “noi ne facem ca plecati si voi veniti si platiti oalele sparte, iar apoi noi recastigam guvernarea” este cea mai mare dovada de prostie.
PSD trebuie ingropat cu orice pret, pentru a nu-si mai putea reveni niciodata. Iar pretul este ca odata cazut guvernul Dancila, USR sa nu cada in plasa intinsa lui Ciolos in 2015, dupa Colectiv. Ideal ar fi si ca PNL sa nu intre la guvernare, insa PNL (si Iohannis) au alte calcule.
Trebuie rupt odata acest cerc politic blestemat, in care PSD isi maximalizeaza mereu sansele in alegerile parlamentare pe seama guvernarilor in care detin majoritatea (si in care spoliaza bugetul tarii) si din care se retrag, strategic, in opozitie, cand simt ca bugetul tarii crapa (din cauza lor!). Dovada ca bugetul va crapa este indubitabila.
***
PS. Spuneam mai sus ca sunt 99% de acord cu Dan Barna. Acel 1% vizeaza formula idioata “Va fi un guvern de tranziție“. Constitutional, nu exista guvern “de trazitie”. Guvernul care va fi investit va fi un guvern cu puteri depline, inclusiv cel de a da OUG-uri. Dan Barna trebuie sa inteleaga ca exista si riscuri cand ramane in Opozitie. Acela ca “prietenii” din PNL sa foloseasca OUG-urile sau alte manevre pentru ca:
– in turul al doilea, Barna sa piarda in fata lui Iohannis. Un blat cu PSD-ul muribund in defavoarea lui Barna (favoruri politico-economice date de guvernul PNL contra voturi pro-Iohannis adunate din mediul rural) e aproape sigur, in opinia mea.
– la parlamentare, PNL sa aiba un avantaj in dauna Aliantei 2020 (racolari silentioase de primari, in pofida declaratiilor sforaitoare ale lui Rares Bogdan) si sa isi mentina functia de premier si dupa alegerile parlamentare.
Deci, ramanerea in opozitie are si riscuri. Insa mult mai mici decat asumarea sarcinii de a curati grajdurile lui Augias lasate de PSD.
Despre candidatura lui Barna la prezidentiale si cum complica aceasta candidatura pozitia USR in alegerile parlamentare din 2020, intr-un alt editorial.
Later edit: un comentariu al meu legat de postarea unei foste salariate a Varanului, actualmente lucratoare la Digi24, pe care o deranjeaza ca USR, cu cei 9% ai lor in actualul Parlament, nu vrea sa intre la guvernare.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Bună ziua.
Clarificările cuprinse în editorial sunt foarte bine venite !
Buna ziua.
“…PSD, Pro-Romania si ALDE vor incheia o alianta (oficiala sau pe sub masa)…”
100% este in planul porcilor criminali. Si cu porcii udemere.
Si cu intelegerea unor sectiuni relevante din penele; astia sunt in primul rand ticalosi, de-abia apoi prosti.
Buna ziua,
subscriu la editorial. sa vedem cat de repede barna invata sa inoate in apele tulburi ale politicii
Buna ziua,
fed iese la atac la presedinte – asta nu s-a mai vazut – bill dudley a fost seful lui fed ny, responsabil cu interventiile – in bursa, in manevre la nivel mondial de negutat devize, etc etc
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-08-27/the-fed-shouldn-t-enable-donald-trump
“Central bank officials face a choice: enable the Trump administration to continue down a disastrous path of trade war escalation, or send a clear signal that if the administration does so, the president, not the Fed, will bear the risks — including the risk of losing the next election.”
….
“There’s even an argument that the election itself falls within the Fed’s purview.”
deci fed (si china si altii) prefera sa aiba de a face cu oricine dar nu cu trump. fed = federal reserve (care nu e nici federala – banci particulare au peste 50% – si nici nu are rezerve)
buna ziua@ev
chestia asta cu “razboiul commercial”eu o vad -tot citind pe ici si colo-intr o alta cheie
e de fapt un “razboi”intre economia de piata si economia controlata/cred ca miza e mult mai mare decat acest conflict vamal intre cele doua superputeri
stiti ca nu l agreez pe trump,dar,in acest caz a intuit corect miza…in final e vorba de cine va domina “liberalismul”sau “iliberalismul”
cum cred ca joaca chinezii? cum stiu mai bine…cum e jocul de “go”nu cred ca ii intereseaza cat pierd anul asta,tot ce vor este ca trump sa nu fie reales si asta fac…urmariti le miscarile
ieri m am intalnit in bucuresti cu un califormiam/pentru el cuvantul “trump”suna ca naiba ,dar tot el imi spunea ca trump a fost singurul care s a oprit in statele “fly over”si cel putin I a ascultat pe oamenii aia din mid west,coloana americii/cand I am expus teoria mea cu miza “razboiului commercial”mi a dat dreptate…
Bine scris, cu multe de rumegat desi unele concluzii sunt dpdv personal sunt discutabile
https://www.paulcraigroberts.org/2019/08/21/what-globalism-did-was-to-transfer-the-us-economy-to-china/
“the main problem with the US economy is that globalism has been deconstructing it. The offshoring of US jobs has reduced US manufacturing and industrial capability and associated innovation, research, development, supply chains, consumer purchasing power, and tax base of state and local governments. Corporations have increased short-term profits at the expense of these long-term costs. In effect, the US economy is being moved out of the First World into the Third World.”
Bună ziua,
Se pare că Trump are curaj și talent de negociator. Și știe unde să-i atingă pe chinezi. Actorii susținuți de Fed mizează pe recesiune și “Orange Man” le strică ploile.
de acord
Buna ziua. China este 1984. Stat totalitar expansionist fara nici o indoiala. In 15 ani aproape toata Asia si jumate de Pacific vor fi ale lor. Probabil 10% din Africa deja le apartine.
buna ziua,
de acord ca sunt un stat expansionist – s-au instalat in marea chinei de sud pe niste atoli nelocuiti si au construit o pist de aterizare, desi sunt cel putin inca doua tari – filipine si vietnam – care sustin ca atolii le apartin. dar nu cred ca vor ajumge prea departe. siberia pare mai la indemana
Salutare!
Branzovenescu presedinte? 🙂 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=P56arzgHxzc&fbclid=IwAR1pghbNUPq8idJgxmYoYYgymg2q-ZgcpkXLqQRR68vv1ujrV1wANWuEWSo
Analiza unei anteniste cu state vechi, de la Digi24 (acum). Nu o consider “jurnalista”. A lucra la antene nu te califica drept jurnalist (dimpotriva).
Intrucat comentariul ei pare ca raspunde (direct sau indirect) la postarea mea, imi voi spune pararea:
***
1. Nici PNL nu este “obligat” sa preia guvernarea. Premisa e din start gresita. PNL vrea sa dea jos Guvernul PSD, insa nu este “obligat” (nici constitutional si nici moral) sa preia guvernarea. Constitutional, datul unui Guvern jos este treaba Opozitiei, insa incredintarea mandatului de Premier este problema Presedintelui. Sunt doua aspecte diferite, la fel cum e diferit sa dai jos un Guvern catastrofal de a vrea sau nu sa asumi mizeria acelui Guvern. Poti dori sa stopezi un dezastru, insa nimeni nu te poate “obliga” sa cureti si mizeria facuta de acel Guvern, mai ales daca inca nu ai legitimitatea politica suficienta (adica numarul de voturi in Parlament pentru a asigura o reala guvernare).
2. Dutulescu recunoaste ca exista o “grea mostenire”. Deci, daca exista, cu atat mai mult: de ce ar fi “obligat” PNL/USR sa preia ce au lasat altii, neavand in Parlament legitimitatea si greutatea de a “sterge” (prin masuri legislative si economice) acea mostenire?
3. Scorul de la europarlamentare nu este scor de parlamentare. Este cel mult un indicator pentru voturile de la anul. A spune ca un partid trebuuie sa intre la guvernare pentru ca la europarlamentare a obtinut multe voturi e nu o prostie, ci un jalnic sofism. E ca si cum ai spune ca dupa parlamentare trebuie sa faca obligatoriu parte din guvern partidul care a iesit pe locul 2 sau 3 la locale (are multi primari, nu?)
4. “Masuri concrete pentru insanatosirea Romaniei” degeaba ai, daca PSD ramane cel mai mare partid parlamentar si poate bloca totul, la vot in Parlament. Iti permiti luxul de a avea “masuri concrete” si de a le aplica (inclusiv cele nepopulare) cand stii ca poti guverna sau participa la guvernare timp de 4 ani, dupa alegeri desfasurate la termen sau anticipat, nu dupa niste alegeri desfasurate in 2016 (!!) cand ai luat vreo 9% din Parlament.
5. Anticipatele nu se pot face “peste un an”. Se pot face in aprilie 2019 (matematic), mai 2019 (fezabil) sau iunie 2019 (realist).
6. Nici PNL nu trebuie sa deconteze nimic. Pararea mea este ca nici PNL nu trebuie sa intre la guvernare. PSD trebuie ingropat cu totul, nedandu-i-se sansa de a latra din opozitie la PNL si USR.
buna ziua,
inca o dovada ca usr+ este tinta comisarului. de antena ce sa mai vorbim. raspuns excelent.
buna ziua 🙂
Nu stiu daca ex-slujbasa lui Voiculescu a citit sau nu postarea mea, insa un lucru e cert. Mor toti de grija USR-ului, daca intra sau nu la guvernare, cu 9%.
Diferenta insa la motiune o vor face Ponta si cativa minoritari.
https://www.stiripesurse.ro/psd-nu-rezista-fara-ponta-pro-romania-inclina-decisiv-balan-a-in-parlament-la-mo-iunea-de-cenzura_1378132.html
Seara buna
Oricine vine sa guverneze va avea o situatie urita rau de tot. Deoarece :
– in 20-20 🙂 sint planificate noi cresteri de pensi + indexarea lor iar la o inflatie de 4,4 % , vedeti voi cite miliarde sint necesare in plus.
– tot in 20-20 sint si cresteri de salarii bugetate. Alte miliarde necesare.
Deci , ori vine Soros cu miliardele in valiza , ori cine guverneaza pina la sfarsitul anului se apuca sa taie , taie si iar taie din cheltuieli.
Cu un buget de austeritate ca nici deficitul nu poate merge la infinit in salarii si pensi.
Urez habarnistilor din PNL ( un PSD mai mic) sa guverneze imediat. Sa vada ce misto e sa reeditezi ” succesul ” guvernelor Boc.
Ciolos si USR sint ademeniti ca fraieri sa ” salveze salvabilul” intrand la guvernare ( oricare ) .
In paralel , Jigolo aka Teodorovici + Socol+Valcov vor sta bine mersi deoparte pe bani frumosi si bucurosi ca nu ii obliga cineva sa admire zidul cazarmii din Tirgoviste.
salut, asa este, Stef! Adevarate bombe cu explozie bugetara intarziata!
Buna seara!
Poate stirea asta a alertat-o pe madam antenista:
https://www.aktual24.ro/directorul-imas-psd-a-pierdut-un-milion-de-voturi-din-cauza-trioului-iordache-nicolicea-serban-nicolae-surpriza-cine-ar-castiga-acum-alegerile-prezidentiale/
Bună Cedric, poza face cât 1000 de cuvinte! Și da, dacă Dan Barna intră în turul 2, va câștiga pentru că blatul acestor ani se vede de la mare distanță. Și de noi depinde ca Dan Barna să intre în T2.
Plagiatorul este pe cai mari!
https://www.g4media.ro/ponta-pune-conditii-pentru-votarea-unei-motiuni-de-cenzura-o-coalitie-de-guvernare-un-program-si-un-candidat-de-prim-ministru.html
Ce vrea el cu adevarat, @mar, e ce scriam eu: o intelegere (pe fata sau pe sub masa) cu PSD. Pe sub masa inainte de motiune, pe fata inainte de parlamentare (liste comune, daca scorul PSD e bunisor la prezidentiale si locale). Daca nu este bun scorul la locale, vrea sa absoarba la bucata cat mai multi primari si structuri locale, in vederea parlamentarelor.
C. în primăvară a avut fost la Europa FM și cam așa ceva a declarat. De fapt vrea să preia partea ”curată” de la PSD, la acea dată menționa că vrea să-i transfere la el. Dar cum este un expert în minciună și manipulare, se vedea din zare cum îi crește nasul.
Da, asa este, vrea sa aleaga el ce ia din PSD. Chiar recent s-a adresat “poporului PSD-ist”. La rigoare, nu s-ar sfii sa fie chemat drept “salvator” al PSD, si atunci ar pune el conditiile unei fuziuni/preluari a PSD-ului sau a unei parti din PSD.
Buna seara
Nimeni nu spune nimic despre bugetul pentru “20/20”…fantele de Dristor și veorica sa l întocmească și apoi sa le ceara sursele de finanțare…e lege….de asta ar trebui sa se ocupe Caramitru Jr nu de răfuieli cu gurishtii ….suntem intr o situație paradoxala=politica se bazează pe percepții dar ACUM opozitia trebuie sa folosească faptele….așa ii îngropi ….POA se cheamă,”plan of action”….usr poate ca ar trebui sa revadă acțiunile lui Churchill in 1940…păstrând proporțiile cam la fel e situația acum…văd ca toată lumea “moare de grija usr”….și îmi aduc aminte de o zicere =prostul moare de grija altuia…nu e in state usr sa și poarte de grija? sa dispară…înseamnă ca blatul PSD/PNL e cel plăcut de populație…ăștia de la usr nu s au apucat de politica sa se îmbogățească….pot trai și fără
Buna seara 🙂
Asa este: POA la USR, unde e? 😛 Au idee ce ii asteapta in primii 2 ani, cand la CCR e inca garda lui Dragnea? Au idee ce ii asteapta din partea sindicatelor, latrinei3, dogarilor, pensionarilor speciali? Nici nu banuiesc macar…
Se pare ca nu prea s-au inteles:
https://www.aktual24.ro/doar-daca-imi-ia-dumnezeu-mintile-sorin-cimpeanu-pro-romania-refuza-sa-fie-coordonator-al-campaniei-lui-mircea-diaconu/
@cetatean buna seara
eu sunt expirat/am decis,nu voi mai vota/doar in caz de “extrema urgentă “voi mai merge la vot dar,știu politica înseamnă Percepție însă sunt momente când înseamnă și tenacitate și răbdare și decizie când e nevoie….cum ar fi fost daca România intra in război in 1914-indiferent de partea cui-?cum ar fost daca Regele Mihai nu acționa in 1944..?e nevoie uneori de ceea ce S Zweig numea “ore astrale”…țara asta nu contează in decizii cruciale….e prea mică…dar țara asta poate folosi conjuncturi…e singura șansa de supraviețuire …iohannis încearcă -vezi tehnologia G5 ..:despre usr …după mine ei trebuie sa și vadă de locale …și daca pot sa revină la doua tururi de scrutin….e frumos ce spune Barna =guvernare in 2020…e realist? n am idee,eu sunt mai prudent și as zice ca nu…. n as vrea ca usr sa fie văzut ca un fel de “dan diaconescu”….asbvrea ca ei sa iasă din paradigma meșterului Manole …prima dovada de maturitate a venit =nu intram la guvernare ca nu avem legitimitatea votului…eu traduc asta “noi nu suntem fripturisti”…sper sa fi tradus bine
Buna seara!
Nu sunteti expirat. Sunteti cu multa experienta. Doar Dumnezeu ne da o stampila de “expirat” 🙂
Perfect de acord cu Dvs: USR nu trebuie sa fie Mesterul Manole al guvernarilor. Si nici un partid meteoric, care cade in capcane intinse abil de sacalii politicii. De aceea e nevoie sa decida ce vor face numai DUPA alegeri, nu inainte. Eu am un crez: mai bine sa gresesti pe mana ta, decat pe sfatul altora. Asa si USR: mai bine gresesc pe mandatele obtinute in 2020, decat pe mandatele obtinute in 2016.
Absolut corect!!!!nu se putea spune mai bine!ba as zice ca usr -ul asta are o șansa=sa schimbe modul de a face politica in România ,cam ce a reușit Macron in Franța /Macron s ar putea sa dispară dar politica acolo nu va mai fi aceasi …cam așa și cu usr !
E “experimentul Italia”…. și pana la urma e “axioma”,e “J curve”…usr trebuie sa finalizeze ce a încercat Boc pe “persoana fizica”
Intr-un cuvant, trebuie sa faca nefacutul in politica romaneasca: sa nu fure si sa nu minta. E suficient pentru a face “altfel” de politica. Sa vedem daca vor avea suficiente voturi sa cantareasca greu in balanta puterii in viitorul Parlament.