Cursa Malayesia MH17 nu este Lusitania
24/07/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Doborarea avionului malayesian de catre o racheta lansata de separatistii pro-rusi a fost comparata de multi analisti cu scufundarea Lusitaniei in 1915 de catre un submarin german. Mai multi analisti s-au grabit sa faca paralele intre cele doua evenimente si au ajuns la concluzia ca in tragedia avionului de pasageri va determina lumea occidentala sa ia atitudine fata de actiunile expansioniste ale lui Vladmir Putin. Nu ma numar printre cei care gandesc astfel si nu pentru ca as dovedi simpatie pentru actiunile Rusiei in est ci pentru ca in actuala situatie internationala, din pacate, Occidentul are nevoie de Rusia si nu doar din punct de vedere economic ci si politic si militar.
Spun asta pentru ca in timp ce presa internationala da o mare atentie dramelor umane legate de avionul malayesian, in Orient, lucrurile se inscriu pe o turnanta din ce in ce mai proasta.
Nu este vorba doar despre escaladarea luptelor dintre Israel si gruparea Hamas, ci si la actiunile ISIS, grupul islamist care a cucerit o buna bucata din Irak si care doreste sa infiinteze un stat Islamic care sa se intinda din Irak pana in Spania. Problema ISIS a facut ca lumea araba sa nu se dea de ceasul mortii atunci cand Israelul a inceput atacurile asupra fasiei Gaza. Hamasul shiit si sprijinit financiar de Iran reprezinta o problema marginala pentru lumea araba care, in schimb, priveste ingrozita ascensiunea sunitilor extremisti din ISIS. Pentru a stopa aceasta organizatie la granitele Irakului lumea araba sunita, guvernele cat de cat stabile din Egipt, Iordania si Siria nu doar ca vor trebui sa colaboreze intre ele dar si cu Israelul si, mai ales, vor avea nevoie de un om forte care sa ii ajute militar. SUA ies din discutie in materie de sprijin militar.
Cel putin inca doi ani actuala administratie de la Casa Alba nu se va implica direct in conflictual din Orient. Nu vrea sa o faca si nici nu stie cum sa actioneze. Vladmiri Putin insa o va face si mai mult decat a facut-o pana in present, atunci cand a dat o mana de ajutor regimului Assad in lupta cu insurgentii fundamentalist care si-au creat ulterior, fugind din Siria, propriul stat in Irak. Rusia va actiona in regiune ptr ca intelege dimensiunea problemei fundamentalismului Islamic si, mai ales, pentru ca vrea sa izoleze Turcia lui Erdogan. Nici nu este deci de mirare ca actualul premier turc s-a numarat printre putinii lideri musulmani care a sarit, declarativ, in apararea Hamasului. Dar cuvantul Turciei cantareste putin in regiune. Aproape deloc.
De mai mult ajutor a fost Hamasului faptul ca o racheta a propriilor militant a aterizat in apropierea aeroportului international din Tel Aviv. Speriate de incidental din Ucraina, multe companii aeriene internationale si-au anulat zborurile catre si din Israel pe o durata nelimitata. O victorie indirecta pentru Hamas si o infrangere a lumii occidentale. Caci aceeasi lume occidentala asista neputincioasa la ample demonstratii pro-palestiniene si antisemite in Franta, Italia si Germania. Cei care striga pe strazile Parisului si a Romei solganuri anti-semite, cei care cer marsaluind pe strazile Germaniei gazarea evreilor, nu sunt membrii suspectilor de serviciu (organizatiile de extrema dreapta sau ai partidelor eurosceptice) ci membrii ai partidelor de stanga si cetatenii musulmai ai acestor tari.
Si in timp cep e strazile Parisului protestatarii devasteaza magazine, dau foc la masini si mazgalesc cu grafitii zidurile sinagogilor, in Mossul, militantii ISIS, dupa ce au izgonit toti crestinii din oras, i-au talharit si de bunurile pe care le-au strans inainte de a-si parasi casa, in numele tolerantei religioase, au incendiat o biserica veche de 1800 de ani.
Astfel de evenimente sunt o mana cereasca pentru Vladimir Putin care stie ca daca va face un pas strategic inapoi acum in cazul Ucrainei, va da o minima satisfactie vocalilor lideri europeni, va reusi nu doar sa treaca peste sanctiunile mai mult sau mai putin simbolice pe care UE si SUA le va impune dar, odata cu venirea iernii, va putea sa isi reia planurile de expansiune a sferei de influenta in estul Europei si in Orient.
Sigur, ambitiile expansioniste ale Rusiei pot fi oprite dar pentru asta lumea occidentala va trebui sa reunte in primul rand la gazul rusesc, la marile interese economico-financiare care leaga diversele capital europene de Moscova si, mai ales, sa se implice direct in butoiul de pulbere care este acum Orientul Apropiat.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-17737947-stenograme-cum-ordona-baronul-psd-adrian-duicu-unor-jurnalisti-dea-telefoane-numele-televiziunilor-centrale-stiri-pentru-intimida-echipa-control-internelor.htm
“Il suni acuma, in secunda asta! (…) Si spui ca esti de la Romania TV.” “Dar repede (…) Ii spui ca esti de la B1.” Asa le comanda, in urma cu un an, baronul PSD Adrian Duicu unor jurnalisti locali care lucrau si pentru televiziunile centrale Romania TV, B1 TV si Realitatea TV, dupa cum reiese din stenogramele incluse la dosarul presedintelui suspendat al CJ Mehedinti. Discutiile cu cei doi oameni de presa, Adrian Bidilici si Mihai Badescu, releva o incercare de a intimida, prin intermediul media, o echipa de control trimisa la nivel local de Ministerul de Interne, pentru o “ancheta cu Ponea”.
Buna ziua,
foarte interesant articolul, @clemy. multumesc pentru informatii.
Prinsi in mizeria damboviteana, ne scapa evenimente care ne pot afecta grav viitorul.
buna Clemy
felicitari pentru postare ! de la sursa , nici in yemen nu e pe roze situatia . libia la fel .
un ps – ar merge si o prezentare a situatiei energetice a statului Israel + rezervele din Gaza .
Da, nu e roză situația pe nicăieri. Pe de altă parte, Putin poate fi bătut iar Rusia e mult mai slabă decât pare. Tot ce spune postarea anterioară e că Putin nu pote fi bătut nefăcând nimic. De bun simț, de altfel. Dacă nu facem nimic ne mănâncă pe toți pe pâine.
Din păcate nici SUA nu-s chiar nevinovate în povestea asta. Dincolo de slăbiciunea particulară a lui Obama, SUA n-au fost dispuse niciodată în ultimii 50 de ani să dea jucăria din mână. Ei se plâng că Europa nu se mișcă singură. Dar nici ei nu-și lasă partenerii să intervină în moduri din care le pot ieși beneficii, altele decât apărarea libertății. Ceva îmi spune că dacă Franța ar avea mână liberă în Africa de la Fashoda spre nord, iar UK-ul ar avea niște loc de mișcat în Levant, amândouă țările s-ar mișca mult mai vioi. De altfel și dependența lor energetică ar fi mult mai scăzută. Și cum n-au ajuns încă arabii majoritari în Europa, cred că și-ar regăsi și apetitul pentru a colabora cu Israelul și Iordania. Dar accesul direct la resursele energetice e doar pentru premianți de la criza Suezului încoace. Și-atunci premianților li se sugerează să se descurce.
Buna seara,
Ma tem ca inchistarea acesta este o consecinta a decolonizarii.
Nu bag mana in foc pt. Badin dar pot sa ma gandesc la faptul ca politicienii corupti cauta sa traga dupa ei presa incomoda ca sa-i inchida gura :
http://www.evz.ro/realizatorul-de-televiziune-andrei-badin-acuzat-de-luare-de-mita-b1-l-a-suspendat-din-functie-pana-la-clarificarea-situatiei.html
Din trecutele ispravi ale lui Badin:
http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/andrei-badin-ii-cere-lui-basescu-sa-isi-aduca-aminte-de-ce-a-fost-taiat-pe-fata-963799
foarte “subtil” ponta http://www.evz.ro/victor-ponta-despre-dan-voiculescu-stiu-ca-e-la-moda-sa-te-speli-pe-mani-am-fost-la-grivco-pentru-a-ma-intalni-cu-el-video.html “Strict despre domnul Voiculescu, ştiu că e la modă să te speli pe mâini. Eu am fost în 2009 la Grivco cu domnul Iohannis, când urma să fie prim-ministru, dar nu mă vedeţi în anul 2014 apucându-mă să spun că nu am fost. Am fost, aşa cum am fost şi cu Crin Antonescu în 2012, să discutăm lucruri importante”, a declarat pemierul.
Ponta a inceput sa-l “scufunde” subtil pe Johanis. Numai azi, intr-o singura emisiune, i-a pomenit nationalitatea, religia si vizita la Grivco! Sa vedem daca “dreapta” vede pericolul si schimba macazul!
Pe Johanis nu-l vad in stare sa faca fata unei discutii de acest gen.
Iohannis este primul care ar trebui sa sesizeze pericolele si sa se gandeasca bine daca asta vrea si poate sa duca. Acesta a fost doar inceputul.
Parerea mea este sa stea linistit ca oricum palaria lui e prea mare si acum.
Dar cum e vorba aia: “puterea corupe” in sensul ca iti strica obiectivitatea asupra propriei putirinte.
Domnule Iohannis, sincer, va simtiti in stare sa fiti Presedintele unei tari? Nu vi se pare ca sunteti depasit de situatie?
@cetatean,imi cer scuze , eroarea este involuntara.Voi incerca sa o evit.Multumesc pentru intelegere.
buna ziua
@clemy- excelenta sinteza
problema oM este practic fara solutie,paliative da,solutii pe termen lung,nu cred ca sunt
si totusi “vestul”are un avantaj major=israel ,care poate inclina balanta daca nu e lasat singur
rusia-turcia/rusia probabil ca nu va lasa “nepedepsita”intrarea turciei in asia centrala ex sovietica
cat despre ISIS-sincer,eu vad ca un conflict sunni-shia,care in final va ajunge la deznodamantul logis,i.e iran vs arabia saudita; bahrein a fost numai un test;
nu cred ca poate fi scuzat comportamentul las al europei,vest in general, fata de rusia in speranta ca va tine sub capac OM/a fost rusia sponsorul egiptului si siriei si au fost acolo trei razboaie foarte,foarte calzi
acum ruisa e sponsorul siriei si iranului/despre siria-ma abtin,nu pot fi obiectiv fiind crestin- of assad dictator,dar macar crestinii traiau in siguranta
iran? nu vad nici un fel de moderatie
in nici un caz rusia nu va fi un proxy pentru vest in OM
Rusia n-are cum să fie proxy-ul nimănui. Cel mult poate avea interese comune cu cineva, caz în care se poate coopera cu ei. Dar acum nu e cazul. Dincolo de ambițiile imperiale, Rusia are un joc simplu: să țină țările occidetale cât mai departe de resurse energetice, altele decât cele exportate de Rusia. Deci fiecare loc în care Rusia intră și măcar partajează controlul pe resurse energetice e o înfrângere pentru occident. La asta mă refeream mai sus.
Toată salata explozivă din OM a fost creată în concurența dintre Marea Britanie și Franța pentru asigurarea accesului la o sursă sigură de petrol și gaze în vederea păstrării capacității de a duce politică independentă după Primul Război Mondial. Americanii s-au străduit intens și au reușit până la urmă să-i dea afară de acolo (abia după ’47). Accesul la petrol a devenit astfel dependent de protecția americană, SUA fiind singura putere capabilă să mențină robinetul de la arabi deschis prin influență sau forță directă. De prin ’60 încoace rușii au făcut tot ce au putut pentru a submina această poziție dominantă a SUA și au reușit până la urmă o remiză meritorie. Acum SUA dă semne că nu mai sunt dispuse să se bată pentru a-și menține poziția în zonă. Dacă ăsta e adevărul, atunci trebuie să cedeze accesul direct în regiune către statele mari europeene, cât mai e încă timp. Altfel rămân rușii stăpâni pe terenul de joc.
@td
de acord cu dvs chiar si la punctuatie cu o exceptie
senzatia mea este ca US e indecisa/nu e sigur ca vrea sa fie “jandarmul mondial”
a incercat si experienta afghana si irakiana duce mai degraba la ideea ca nu stie cum sa faca asta
cred in continuare ca US nu au vocatie”imperiala”
“exceptia”din argumentatia dvs: US nu a intervenit in Africa dupa plecarea puterilor coloniale/nu e nici rusia acolo – a dat chix-dar,e china!!!africa este azi o colonie chineza/nu cred ca “marile puteri europene”mai sunt in stare de ceva/trei generatii de “stat social”au dus la lene si impotenta
in visele mele “negre” ma gandesc cu teama la ce ii asteapta pe nepotii mei europeni peste 30-40 ani/dar va fi problema lor
deocamdata “europenii”ii tin “linistiti”pe imigrantii africani si arabi cu “beneficiile sociale”/cat va mai fi posibil asta/resursele sunt finite
una peste alta ,probabil ca in lumea de azi,instabilitatea este regula si “oportunitatea”este numele jocului
aici,americanii sunt cei mai buni
Da, în Africa nu au intervenit pentru că nu acolo păreau să fie rezervele vitale. Puterile occidentale au învățat deja că ocupația nu-i bună și că regimurile marioneure vocație imperială și nu prea mai vor să fie jandarmul mondial, ar cam trebui să facă loc. Europa nu poate duce meciul ăsta pe pierdere. Compensația trebuie să vină din sferă de influență recâștigată, acces la hidrocarburi și control pe securitatea și reglementarea comerțului maritim. Adică dacă nu vrei să bei din paharul amarui al dominației mondiale, lasă-i naibii pe briți, nemți și francezi să se desfășoare că aproape sigur o vor face. Eu am încredere în potențialul populațiilor europeene. Amorțeala e reală dar fondul nu s-a schimbat niciodată. E un fond contondent, rațional, orgolios și puternic. După ce va mușca un pic din meniul sărăciei se va revigora. Imigranții se vor asimila sau vor fi împinși afară. Deja excesele statului social au produs efecte politice și trendurile în democrațiile consolidate se întorc greu. Dacă subiectul a ajuns în mainstream la alegerile de anul ăsta, va fi pe trending ascendent cel puțin 10-15 ani. Asta e latența sistemului.
Iar în Africa terenul e recuperabil. China n-are Legiune Străină și nici disponibilitaea Franței pentru mișcări ca cele din ultima vreme (ca să nu mai spunem disperarea Franței). Butoiul cu pulbere nu e Africa, e Levantul. Egiptul, Libanul, Siria și Mesopotamia vor redeveni spațiu de confruntare pe zone de influență. Dar dacă meciul trecut a fost SUA vs Franța vs UK, sau SUA și Israel vs URSS, acum va fi probabil SUA vs Franța vs UK, vs Rusia, vs Israel vs China vs Iran vs Turcia, fiecare pe barba lui și toată lumea trădând și mințind pe toată lumea. Naiba știe ce iese acolo.
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/cursa-malayesi…itania-rezerva/29867/
Platforma are probleme, mutati-va la postarea de rezerva, va rog!
Salut,
Cred ca e de citit si articolul lui @ovi Avem un plan B – partea a 2a ce se refera si la cele 2 postari facute de cetatean – il stiti bineinteles (el m-a convins matematic ca trebuie sa il votez pe MRU aici la Politeia 🙂 ) http://alegatordedreapta.info/
Pentru @mar. Nu e reclama mascata , ci este un indemn direct si destul de dezinteresat 🙂
Buna ziua si multumiri pentru articol. Cursa Malaysia MH17 nu este Lusitania, la fel cum nici 1917 nu este 2014. Dar este binevenita oricand prezentarea unei alte perspective, sau a privi lucrurile dintr-un alt unghi de vedere, cum se invata in scolile de arte. Imaginea care se dezvaluie poate fi uneori socanta: o lume ale carei valori nu sunt libertatea de expresie, democratia si drepturile fundamentale ale omului cum e cel al libertatii individuale religioase, lume care isi manifesta ura fata de vest si America fara nicio baza rationala, aflata in fierbere peste tot unde Islamul salasuieste. Ce se va intampla? Exact ceea ce se sugereaza in articol: cu fiecare pas cu care America si lumea occidentala se retrage, cu atat Rusia inainteaza. Vidul intotdeauna trebuie umplut de cineva, cumva.
Asta ii mai trebuia Ucrainei!
http://www.evz.ro/premierul-ucrainean-arseni-iateniuk-si-a-dat-demisia.html
http://www.ziare.com/victor-ponta/plagiat/ponta-despre-plagiat-am-gresit-in-urma-cu-16-ani-daca-omoram-pe-cineva-eram-liber-pana-acum-1312892
..sunt acuzat de ceva ce am facut rau, am gresit in urma cu 16 ani. Daca omoram pe cineva, dupa 16 ani cred ca eram pus in libertate. Cred ca am platit pretul politic, moral. M-a afectat foarte tare, as minti sa spun ca nu m-a afectat tot acest scandal si acuzatia aceasta repetata. Am o intrebare: cam cate zeci de ani trebuie sa platesc pentru ceva ce, sigur, justitia a zis ca sunt nevinovat, dar o parte a opiniei publice ma considera vinovat? ”
Ticalosie. Recunoaste ca a gresit acum 16 ani. Dar ticalosia este ca in CV isi aroga in continuare titlul de doctor pe care l-a obtinut din greseala. Si ticalosie este si faptul ca a gresit si acum 2 ani cand i s-a descoperit greseala si a schimbat in forta comisia care trebuia sa-i retraga titlul obtinut din greseala. Oare justitia nu ar trebui (putea) sa-i retraga titlul obtinut din greseala? Acum cand recunoaste ca a plagiat.
Seara buna,
un articol interesan, multumiri Clemy 🙂
Din nefericire nici pe plaiurile dambovitene nu stam mai bine, oare C/P si dna. Usturoi au citit sunt constienti de nenorocirea in care ne aflam ? evident, este retorica intrebarea 🙁 – Statul de drept – foarte slab, calitatea guvernarii – si mai slaba
In anul 2012, Romania era penultima in Uniunea Europeana, inaintea Bulgariei, in privinta perceptiei populatiei asupra statului de drept, conform unui studiu al Bancii Mondiale, citat de raportul european. Indicatorul statului de drept masoara perceptia publica asupra modului in care legile sunt aplicate. In privinta perceptiei populatiei asupra eficientei guvernarii, Romania era chiar ultima in UE. Eficienta guvernarii masoara capacitatea statului de a asigura servicii publice la standarde inalte, eficienta si independenta serviciilor publice si abilitatea de a crea si aplica politici publice.
Studiul publicat pe HN ar trebui sa genereze panica/stare de rau oricarui politician de pe plaiurile mioritice.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17738993-romania-primitiva-din-rapoarte-europene-nationale-cei-mai-multi-cetateni-fundul-curtii-lipsa-autostrazilor-izoleaza-europa-jumatate-dintre-familii-nu-nici-salariat.htm
Test, cred ca platforma are probleme 🙁
da, vad si eu
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/cursa-malayesi…itania-rezerva/29867/
Mutati-va la postarea de rezerva, va rog!
Buna seara prieteni!