Cum sa NU executi un buget: ca statul roman
30/01/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Stefan A. (Italia)
A venit si executia bugetara pe anul 2015. Cine are posibilitatea de a citi si bugetele de stat a altor tari (pe serii lunare) ramane extrem de surprins de “evolutia ” acestui buget de stat.
Nu atit pentru faptul ca a fost analizat de comisi parlamentare in 3 zile, votat in alte doua de deputati si promulgat. La o cheltuiala totatal a statului de 243.915.500.000 lei noi = 55,435 miliarde euro e evident un record mondial de analizare, aprobare care face sa moara de invidie oricare firma privata cu cheltuieli echivalente. O eficienta si rapiditate fara egal pe aceasta planeta. (Pe bugetul de stat a anului 2016 a avut loc aceeasi mascarada politica).
Ce e mai interesant, e evolutia lunara a deficitului bugetar. Care deficit a evoluat astfel (in anul 2015) :
– ianuarie = excedent (+) de 3,950 miliarde lei
– februarie = + 2,332 miliarde lei
-martie = + 4,898 miliarde lei
-aprilie = + 5,963 miliarde lei
-mai = + 6,324 miliarde
-iunie = + 4,196 miliarde
-iulie = +7,411 miliarde
– august = + 6,460 miliarde
-septembrie = + 6,147 miliarde
– octombrie = + 9,040 miliarde (record anual de excedent)
-noiembrie = + 5,334 miliarde
DECEMBRIE = deficit (-) de 10,361 miliarde lei (!!!)
Conform datelor oficiale site Ministerul Finantelor Publice, guvernul Romaniei a reusit performanta de invidiat de a cheltui doar in decembrie tot excedentul acumulat anterior (5,334 miliarde) + noua datorie de stat de 10,361 miliarde. Un total lunar de cheltuieli SUPLIMENTARE (ca alea cu pensile si salariile sint in general uniform impartite pe 12 luni) de 15,695 miliarde lei. Explicatile pot fi doar doua.
– Sa moara de invidie toate guvernele europene care nu reusesc astfel de “performante” in ultima luna a anului.
– O colosala debandada si risipa de fonduri (plauzibil de citit cheltuieli cu dedicatie) bugetare facute de guvern in totala lipsa de control prlamentar (sau mai sigur, in deplina complicitate ca de aia se baga tehnocrati la inaintare).
A se observa un element fundamental al bugetului de stat care reflecta ADEVARATA evolutie a bunastarii, progresului capitalismului privat in oricare societate. Respectiv evolutia incasarilor bugetare din impozitul pe profit (16 %). In 2008, statul a incasat din acest impozit suma de 13,045 miliarde lei. In 2015, si pentru prima data din indepartatul an de “duduiala economica”, bugetul a incasat mai mult din acelasi impozit. Respectiv 13,824 miliarde lei. Surpriza vine daca acest impozit pe profit il raportam la cursul valutar.
In 2008, cursul anual de referinta a fost de 3,65 lei/1 euro. Deci impozitul pe profit a reprezentat 3,574 miliarde euro incasari. In 2015, cursul anual a fost de 4,40 lei/1 euro. Impozitul pe profit a reprezentat incasari in euro de 3,141 miliarde euro. Mai lipsesc 433 milioane de euro tovarasi pentru a aduce la paritate impozitul pe profit. Adica a fi unde eram cu 7 ani in urma.
Progresul e maret, sublim, indentic ca bunastarea bazata pe taxa pe stalp, autostrada care se surpa dupa inaugurarea oficiala, marirea pensilor speciale si triplicarea salariilor unor functionari publici. Cifrele arata regres pentru majoritatea cetatenilor. Oricit ar muncii varii “experti” bugetari sa varuiasca din greu datele (cita energie a fost risipita pentru a se lauda toti, in frunte cu consilierii lui Ponta, varii analisti financiari despre maretele economii bugetare facute)…
Realitatea a confirmat ce am sustinut mereu. La sfarsitul anului iese deficitul bugetar. Eu am preconizat mereu, cel agreat cu UE si FMI de 13 miliarde lei. Am gresit cu ceva mai putin de 3 miliarde. Si fara sa fiu angajat de stat, expert contabil financiar. Nici macar cu studii la Harvard 🙂 La romani e suficient sa cunosti mentalitatea de borfasi si pomanagi a clasei politice pentru a vedea viitorul. Daca viitor se poate numi cheltuiala de bani fara cap si cu dublarea deficitului bugetar pe anul urmator (in 2016 la 21 miliarde lei). Tot cu buda in gradina si fara autostrade vom fi. Acum si in vecii vecilor.
P.S. In 2015 au fost platite pentru datoria de stat, dobanzi in valoare de 9,571 miliarde lei. Noile imprumuturi facute (deficitul adica) nu doar ca acopera plata dobanzilor dar asigura si plata altor cheltuieli bugetare (10,361 – 9,571 = 790 milioane lei dedicati altor cheltuieli bugetare) Practic avansul primar bugetar e sub zero. CA IN CAZUL GRECIEI. Ce urmeaza, deci?
Ultima imagine, penalul parlamentar PSD Anghel Stanciu, condamnat la 2 ani doar cu suspendare.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Seara buna
Pentru a intelege ce inseamna avans primar bugetar :
A- Totalitatea incasarilor fiscale ale statului = totalitatea cheltuielilor bugetare (inclus dobanzile la datoria publica ) , inseamna un buget echilibrat. (nu se face noua datorie)
B- Totalitatea incasarilor fiscale = totalitatea cheltuielilor bugetare + 50% (valabil oricare procent) din dobanzile de platit la datoria de stat , inseamna excedent primar bugetar .
(datoria anula nou facuta e un procent oarecare din sumele necesare platii dobanzilor )
C- Totalitatea incasarilor fiscale = 95% (sa zicem) din totalitatea cheltuielilor bugetare .
Rezulta avans primar zero barat deoarece statul nu doar NU POATE PLATI DOBANZILE LA IMPRUMUTURI (de aia face noi inprumuturi) dar acelasi stat se imprumuta ca sa acopere si alte cheltuieli bugetare (“normale”)
Punctul C este cazul tipic , de manual al Greciei unde fara noi imprumuturi internationale (oficial numite ajutoare financiare) guvernul NU DOAR NU PUTEA PLATII DOBANZILE SI COMISIOANELE la datoria de stat existenta dar era cu probleme si in plata 100% a salariilor si pensilor . Adica era in FALIMENT OFICIAL DAR ASCUNS.
PS . Italia reuseste sa plateasca din proprile incasari fiscale cam 50 % din dobanzile la datoria astronomica de stat . Deci are avans primar si asta e element de baza in relatile internationale , respectul altora .
Doar restul de 50 % din dobanzile de platit se achita prin noi imprumuturi .
Cum am scris : Romania = Grecia .
Fara imprumuturi noi anuale (deficit bugetar) nu se reuseste sa se plateasca nici macar 1 leu la dobanzile de achitat dar exista si un “gol” financiar in acoperirea altor cheltuieli financiare ( 790 milioane lei de noua datorie care asigura acoperirea altor cheltuieli bugetare in afara dobanzilor )
Omul avizat e pe jumatate salvat . 🙂
salut, Stef 🙂
Eu zic de mult ca omul sanatos la cap nu se bucura ca vede soarele belsugului temporar, ci se uita la norii care se vad la orizont! Numai niste cretini cred ca o tara poata avansa imprumutand mereu pentru pensii si salarii….
In 2016, deficitul bugetar e dublu (21 miliarde lei stabilit in legea bugetului) .
Ramai traznit cind vezi ca in loc sa faci o analiza , eficienta a cheltuirii banului public , se mareste datoria de stat .
Chiar presupunind ca anul acesta se vor platii 10-11 miliarde lei de dobanzi , raman alte 10 miliarde de deficit pentru acoperit cheltuielile curente .
De la 790 milioane in 2015 , la 10 miliarde de “goluri” bugetare de acoperit cu noi imprumuturi (pe linga plata dobanzilor existente ) se cheama progres sau debandada totala ?
buna seara
@Stefan buna analiza
unde “gresiti”dvs e ca vedeti bugetul unei tari ca si bugetul familiei sau al unei companii private( srl sau sa cu actionari privati,ca daca e statul actionar …)
or,”gashcarii”care fac bugetul nu au in matricea lor asa ceva/ei nu vad bugetul ca pe o “chiverniseala”/ei vad bugetul ca “o prada”
si ce e mai grav,marea majoritate a populatiei vad cum bine zis-a caragiale”sa ne dea statul”
cred ca nu ma inseala memoria,dar cheltuielile cu dobanzile in buget sunt egale cu bugetul sanatatii si mai mari decat cele pentru invatamant
cred ca ,daca “se scutura”bine dosarele alea “rezolvate”de anrp sumele furate sunt de cel putin 3-5 miliarde euro
nu mai vorbim de furtul din bugetele locale/eu estimez ca cel putin 30%din aceste bugete sunt furate
Seara buna @intimplator
Eu pot citi in 15 al fiecarei luni raportul statistic al Bancii Centrale Italiene . (e la liber, public)
– In acea zi , se scrie tot despre evolutia cheltuielilor bugetare in luna anterioara pe marile voci de cheltuiala (personal , pensi, investitii , dobanzi doar citeva exemple) , valoarea incasarilor fiscale defalcate de toate tipurile de taxe , impozite , contributii .
– E inclusa si variatia fondurilor din trezoreria statului (retrageri , depuneri de bani de catre guvern)
– Variatia datoriei de stat . ( in totalitatea ei analizata pe datoria interna dar si cea externa , detinatori de titluri , valoarea acestora , pe scadente , etc )
Toate aceste date , absolut normale DEOARECE TOATE OPERATILE FINANCIARE TREC PRIN BANCA CENTRALA NATIONALA. (ca in oricare tara )
Cum BNR in maretia lui publica doar evolutia datoriei externe (ca altfel cum ramanea Isasescu cel mai longeviv sef de banca centrala de pe planeta Terra) ma apuca risul cind vad cum se chinuie toti sa ascunda adevarata evolutie a datoriei publice . Datoria externa la BNR , aia interna la MFP si cu intarzieri de luni de zile . 🙂
In rest , va reamintesc ce am scris mereu . Bugetul de stat al Romaniei e o “vaca de muls” .
Ceausescu nu a reusit niciodata sa cheltuiasca anual echivalentul a 54 miliarde dolari si totusi a lasat ceva tangibil , palpabil in fiecare judet al acestei tari .
De la 1989 incoace , tot e maret si sublim dar in coada tuturor clasamentelor internationale . Ca e vorba de strazi , scoli , canalizare , nivel de trai , locul Romaniei e peren pe ultimele locuri . Cu toata datoria de stat facuta .
Buna seara. Romania este pe drumul fara intoarcere, au plecat 4 milioane de oameni buni de munca din care probabil 1 milion cu pregatire foarte buna, in ciuda DNA-ului care prinde ceva infractori hotii sunt precum lacustele, fondul forestier s-a injumatatit, petrolul e furat si aproape secat, demografic stam chiar mai rau decat altii, clasa politica este aceeasi de 25 de ani…noroc ca suntem atat de saraci ca nici imigrantii nu vin aici
Salut
“suntem atat de saraci ca nici imigrantii nu vin aici” Inca . 🙂
Cind in martie se va clarifica definitiv cine si citi refugiati va trebuie sa cazeze OBLIGATORIU , sa nu cadeti pe spate la citirea cotei pentru Romania . 🙂
Sau credeti ca Ciolos a mers in FRG si Franta de ochii lumii ? Cu caciula in mana a batut la portile “greilor” si asta are un cost . In primis cu cotele de refugiati . Veti vedea in primavara .
daca va mai fi Merkel in primavara
daca va mai avea Merkel chef de refugiati in primavara
daca va mai avea Merkel putinta de a primi fie si un refugiat la primavara
Cica seful AfD si-a saltat partidul de la o cifra la 2 cifre in intentia de vot numai fiindca a declarat ca politia tb sa traga in barcile cu refugiati, daca e nevoie.
Io vad o intoarcere cu 180 de grade a Europei. Si nici o sansa de oprire, pentru ca s-a depasit punctul critic, cu violul in grup organizat de refugiati la Koln, ca sa se distreze. De-acum orice infractiune va fi contabilizata de 10 ori.
Sansa ca refugiatii sa nu mai faca nimic rau de acum inainte = sansa ca Ponta sa nu mai minta si sa nu mai fie insolent = 0.
Nu cred ca pe Merkel o va apuca primavara….ailalta.
Cel mult ar fi vorba vorba de un “damage control”….in cazul ei.
D na Merkel mai are putin si il intrece pe bula/cica imigrantii “sunt temporar”se intorc dupa ce se termina razboiul din orient,da exemplul celor din balcani din care,70%s au intors
Cand Dumnezeu vrea sa te piarda intai iti ia mintile
Rusii nu se lasa
Tircia avertizeaza Rusia care-spun turcii-a intrat iar cu un avion in spatiul lor aerian
mda…
“Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a indemnat sambata Rusia sa “ia toate masurile necesare” penru a se asigur ca spatiul aerian al NATO nu va mai fi incalcat. ”
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20762977-turcia-acuza-din-nou-avion-rus-incalcat-spatiul-aerian-erdogan-anunta-vrea-intalnesca-putin.htm
buna dimineata tuturor! 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-31-ianuarie/43823/