Cultura politică pe un blog doctrinar
11/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Opiniile Politeia, Ziarul de Duminica |
Una dintre cele mai importante calitati ale cetateanului este consecventa. Bineinteles de multe ori cei in care am crezut ne dezamagesc. Majoritatea oamenilor cred ca politica este “curva”, eu nu cred! Daca nu este transformata, ea nu este, nu are de ce sa fie. Politica este un instrument prin care comunitatea isi alege optiunile de administrare a spatiului comun si statul gestioneaza prin alegerile acestei comunitati felul in care se va face aceasta administrare. Intr-un cuvant, electoratul hotaraste CINE trebuie sa faca treaba pe o perioada agreata si legiferata, alesul comunitatii TREBUIE sa faca ceea ce a promis.
Aici intervin doua probleme dificile, care complica ipoteza enuntata mai sus. Prima problema ar fi legata de comunitate, care reprezentata prin electoratul ei nu stie ce vrea, sau poate vrea lucruri care nu sunt posibile intr-o realitate existenta. A doua problema ar fi ca cel ales (singular sau plural) nu este capabil sa administreze problemele comunitatii, sau a promis mai mult decat realitatea o permitea. In aceasta clipa s-a terminat teoria! De aici incepe practica.
Practica sustine ca STATUL trebuie sa previna aceasta situatie mincinoasa sau generata de incompetenta prin institutii care sa mentina echilibrul dintre promisiuni si respectarea lor. Un parlament care sa aiba o opozitie care poate prelua guvernarea imbunatatind-o si o institutie de arbitraj, care tinand seama de lipsa de eficienta a celor alesi sa-i intrerupa mandatul pentru o noua guvernare sau sa propuna noi alegeri. In Romania aceasta institutie de arbitraj se numeste Presedintia.
Cand acest echilibru nu functioneaza eficient intr-o democratie liberala, lucrurile genereaza neincredere si indiferenta. Romania a devenit o democratie indiferenta. Mai mult decat atat, jocul politic a fost transformat intr-un disputa peste capetele electoratului si nu in folosul lui.
Scriam pe data de 19/12/2009 despre “cultura politica a unui blog partizan”:
Cultura politică reprezintă întreaga reţea de orientări, aptitudini, convingeri şi valori prin care individul se raportează la sistemul politic. Ea cuprinde atât idealurile politice, cât şi normele cu care se operează în politică. Cultura politică se compune din atitudini, credinţe, emoţii şi valori ale realităţii legate de viaţa politică.
Dimensiunile psihologice ale politicului sunt trei: dimensiunea cognitivă (cunoştinţe, explicaţii, interpretări, anticipări referitoare la evenimentele politice interne şi externe); dimensiunea afectivă sau emoţională (exprimată în afecte, disponibilităţi afective, sentimente, pasiuni etc.), care au un rol evident în formarea atitudinilor, a crezului politic şi dimensiunea evaluativă exprimată în judecăţile de valoare cu referire la evenimentele şi procesele politice în funcţie de scara de valori la care individul a aderat. Evident, aceste trei dimensiuni ale culturii politice sunt corelate sistemic şi funcţional rezultând trei stări de spirit ale populaţiei în raport cu politicul: aprobare, apatie şi alienare.
Daca dimensiunile cognitive si afective au demonstrat o maturizare a electoratului informat pe care l-am intalnit pe blogul meu (cu mici exceptii, despre care am scris aici). Acceptarea cutumelor prin prisma adeziunii de grup si sustinerea unor elemente negative pentru simplu fapt ca altii sunt “mai rai” au aratat cu prisosinta de ce clasa politica nu poate evolua in Romania, simplu – ea nu este fortata de electoratul propriu de a se schimba.
Dinamica creata de lupta si convingerea amicilor de blog ca al nostru candidat este cel mai potrivit nu a fost implementata si asupra principalei unelte care trebuie sa-i promoveze politicile reformatoare, partidul care l-a propus la presedintie. Aici procesul politic nu a fost inteles si acceptand compromisurile recunoscute de majoritatea noastra am dovedit ca nu putem fi ceea ce am crezut ca am devenit, un adevarat component al societatii civile. Intr-o masura sau alta, afectivul s-a suprapus evaluativului, pacat! Sunt absolut hotarat sa nu mai permit aceleasi greseli de personalizare ideologica, alegerea raului mai mic si compromisurile cu cei pe care ii sustinem cand acestia se compromit prin blaturi considerate realpolitik. Nu aici si niciodata!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Excelent.
“Alienare” este unul dintre cuvintele cheie. Se aplica la toti, inclusiv la cei care au mai mult de 1 neuron stingher si au pre-dispozitii catre normalitate.
Exemplu (recent de pe blog): Nu poti sa castigi prietenia unui om, pentru ca apoi in numele prieteniei sa-i intri in “casa” si sa instigi permanent (folosind “misto-ul”) in numele diversitatii de opinii, asociata in mod general democratiei. Asta este perversitate, iar perversitatea aplicata in mod repetat nu este foarte departe de alienarea inteligentei.
Sara buna oameni buni,
@AA te referi la TDS?
Daca da,personal, cred ca TDS, reuseste sa scoata in evidenta problematica mult mai bine, mult mai pertinent si argumentat decat multi altii. Punctul lui de vedere l-am apreciat intotdeauna, (nu si de acord intotdeauna) chiar daca tactul nu a fost preocuparea lui de fiecare minut. :). Perversitate?, alienarea inteligentei? in legatura cu tds? cuvinte, mari…..care ma duc cu gandul la:” insirand cuvinte goale….Când nimic nu ai a spune……Ce din coada au sa sune”,
Teophyle
Privesc cu oarecare teama cati de multi au inceput sa fie la un pas de comentarii care sa scrie de flota, casa din mihaileanu, piscina, incalcarea independentei justitiei, etc de vina lui TB ca: dosarele mineriadelor, revolutiei pe care, personal sau cu complici le-a mosmondit 18 ani si atatea altele. Nu stiu care este situatia actuala, pot doar sa ma informez si sa imi formez o parere, dar nu o sa uit ca l-am sprijinit, rational (nu emotional), timp de 6-7 ani pe TB.
PS
Este TDS pervers? “That is the question”
Eugeni, TDS este, a fost, si intotdeauna o sa fie prietenul meu. Crede-ma ca il cunosc mult mai bine decat tine. TDS nu a fost banat este liber sa comenteze a fost avertizat atat. Comentariile lui Victor sunt sub atentionarea si moderarea mea.
Cine nu recunoaste blatul teribil si subminarea dreptei si cine crede ca Elena Udrea este cel mai bun politician de dreapta, conform spusele presedintelui si ca noi nu suntem credibili trebuie sa paraseasca blogul asta. Foarte simplu, direct si fara nici un fel de regrete sau discutii.
Inca o data ma citezL
Teophyle, nu am pretins ca il cunosc mai bine decat tine, ca ar fi prietenul meu chiar, numai ca mi-am pus intrebarea, printre altele, daca este pervers sau nu. Atat. 🙂
Nu, in nici un caz. Este incapatanat si capricios!
Da, ma refer la TDS si Victor L. Insa as vrea ca ei sa revina cu atentie pe blog si sa se uite putin in oglinda, Cred acesti 2 domni poseda inteligenta si experienta. Sunt de acord cu Dvs. ca TDS (si Victor_L) expun probleme in mod inteligent si informat. Trebuie, in opinia mea, sa accepte si etica rationala in care aceste lucruri sunt expuse. Etica exprimarii este foarte importanta; altfel alunecam usor catre alienare; cu noi toti, facut experiment.
Drumul o sa fie greu si complicat. O constructie adevarata a dreptei necesita multa intransigenta. Compromisurile facute, mistocareala si orgoliu nu o sa construiasca nici o dreapta. Toate compromisurile au compromis tot ceea ce se afla astazi in dreapta. Personal imi pun multe sperante in MRU care are enorm de multe probleme din toate partile, sunt gata sa ajut cat pot, si o fac, dar nu imi voi mai calca pe inima cand lucrurile in FC nu vor merge bine.
Da, si eu la fel.
salut ! da , ai dreptate ca afectivul s a suprapus evaluativului. se uita deseori ca cel ales a fost ales ca fiind “raul cel mai mic” si nicidecum vreun competent de rasa.
Salutare tuturor,
Eugeni,
Acum “glumind serios”, Last nu poate fi un pervers pentru ca el este Varsator, in schimb poate sa fie mai excentric.
Ion salut,
il cunos de un timp pe TDS si am trecut niste metamorfoze, cred ca in 80% din opinii suntem de acord. Cele 20% ma scot din minti. Nici astrologic nu cred ca putem fi compatibili, eu sunt capricorn.
Subscriu în totalitate la @ion.
Şi cred că, din păcate, Tds nu va mai scrie prea curând în acest loc’şor …
Salut Theophyle,
In mod normal nu dar s-au mai intalnit exceptii. Acum daca tot glumin serios tu ca si Capricorn la prima vedere ar trebui sa fi compatibil cu EU.
In alta ordine de idei spui mai sus “O constructie adevarata a dreptei necesita multa intransigenta.”. Mon ami, Kepler iti transmite:
” Saturn in Scorpion (tranzitul va tine pana in 2015) pune o intrebare retorica: Ce ai de pierdut daca lasi Universul/ Dumnezeu sa lucreze pentru tine?
Cea mai avantajoasa pozitie pe acest tranzit este cea de spectatori la propriile vieti! Trebuie sa avem curajul de a ne abandona, de a ceda fraiele, de a primi ceea ce se indreapta spre noi fara a opune rezistenta. Cu cat vom incerca sa inotam impotriva curentului, cu atat ne vom scufunda mai abitir. E suficient sa fim pe faza, sa prindem oportunitatile, sa facem virajele care ni se deschid in fata. Intuitia ne salveaza de naivitate. Si culmea e ca, sub Saturn in Scorpion, sunt de asteptat piste false tocmai ca sa fim pusi la incercare. E posibil sa avem parte de promisiuni “desarte”, de ispite, de iluzia imbogatirii facile, de masca unor servicii “dezinteresate”. Cine “pune botul” (pardon de expresie!) inseamna ca a picat examenul lui Saturn”
Ion,
in viata mea nu am pus “botul” la promisiuni. Am lucrat intotdeauna la nivelul “ce-i in mana nu-i minciuna”.
Sal`tare tutulor,
pentru Politeienii preocupati de perversitatea si alienarea inteligentei mele: as aprecia daca nu ati mai vorbi despre mine cind sint in imposibilitatea de a va raspunde – Theophyle mi-a sters ultima postare, ca un democrat veritabil, si nu stiu daca asta va apare, dar posibil, ca sa-mi demonstreze ceva.
Cei care vad pervesi si alienati s-au uitat, inainte de a scrie, in oglinda?
Victor, salut
De fiecare data cand vei incerca sa-mi dai lectii – te sterg. Asta e. 🙂 Te asigur ca nimeni nu o sa mai vorbeasca despre tine.Promit!
Theophyle,
eu nu vorbeam despre promisiuni ci de incrancenare, intransigenta, acestea au fost valabile cand Saturn s-a aflat in Balanta.
Si daca nu te superi sa sti ca nu te cred ca nu ai pus “botul” la promisiuni niciodata. Macar in fata altarului cu ocazia casatoriei viitoarea ta sotie ti-a facut o promisiune si anume ca e dispusa sa te insoteasca in calatoria vietii in doi atat “la bine cat si la greu”.
Buna Victor,
Fiecare are nevoie sa se redefineasca, sa continue altfel propozitia care incepe cu “Eu sunt….” Iar pentru asta e nevoie sa bagam trecutul in sedinta si sa ajustam tot ceea ce a reprezentat pentru noi o valoare. Saturn (guvernatorul Capricornului) in relatie cu Pluto (guvernatorul Scorpionului) ne ajuta pe fiecare sa fim cine suntem cu adevarat.”
Tu ai inceput sa constientizezi aceste lucruri.
Conform metodologiei PCR (pe care cu modestie o cunosc bine 🙂 ) , dreapta romanesca se creaza de sus in jos si se intareste la fel . Intai se numesc sefii si ulterior boborul e chemat sa participe . Sau sa finanteze . Recomandat si dorit , ambele . 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14784940-presedintele-miscarii-populare-urmatoarea-perioada-lansam-dezbateri-publice-mari-teme-invitat-traian-basescu.htm
Ce nu se face pentru a ramine pe un scaun cald . 🙁
Buna seara 🙂
off topic! La RRA se ridica osanale Casei Regale, este horror unde s-a ajuns cu pupin…….., Cred ca se pregateste o mare manevra ptr. ca se manipuleaza la greu, pur si simplu nu exista sfarsit de saptamana fara Casa Regala.
De ex. RRA-ul a organizat un Concert Regal azi.
Buna mar,
lasa ca maine avem si noi un articol despre aceasta casa regala 🙂
1 Se instituie monarhia constitutionala . Puteri doar de reprezentanta , publicitate , acordare medalii (nu a dus tara lipsa de ele) , finantare speciala a casei regale . (ca trebuie sa manince si ei o paine )
2 Se intareste rolul parlamentului care devine painea si cutitul in toate cele .
3 Se voteaza pe liste . In functie de voturi , candidatii de pe liste obtin un fotoliu in ordinea descrescatoare a inscrierii pe aceste liste . Asa , sefii de lista au garantia ca sint alesi chiar daca obtin putine voturi listele respective .Chiar si dupa 25 de ani de activitate parlamentara , vor fi tot acolo . Ca pe vremea RSR .
4 Ca masura de salvare in caz de surprize electorale , se acorda posturi in noile regiuni create si exclusiv politicienilor de nadejde carora electoralul nesimtit nu le acorda votul si deci realegerea in parlament .
5 Bineinteles ca e necesara o constituttie noua pentru asta dar coborind pragul electoral pentru asa ceva , se rezolva urgent tot .
Sa mai ziceci ca nu va avizez anticipat . 🙂
Totul este posibil, sper sa nu ai rolul de Tata Omidu 😆
Bună seara.
Ce paravan minunat pentru gașca băieților deștepți e monarhia constituțională ! Occidentul e obișnuit ca un rege să aibă rol decorativ nu mai treuie explicații. Un președinte poate fi periculos după cum a demonstrat-o cineva … Turma din parlament cu cât mai mare cu atât mai bine (băieții pot sta mai răsfirați…).
Buna Dada 🙂
hai sa fim seriosi,
Nu exista nici o sansa! Zero barat!
nu cred nici mort 🙂
nu se pregateste nici o monarhie constitutionala, fratilor.
Altceva se pregateste: amputarea prerogativelor Presedintelui sub pretextul ca pe viitor Presedintele ales trebuie se actioneze ca un monarh; doar la nivel de reprezentare. Acum se frageste constinta public pentru ideea de “presedinte spectator ca un monarh”.
Deci am gresit doar asta din previziune ?
Tata Omida ar fi invidios .
PS . Totalitatea recalcularii pensilor militare (cea facuta de Boc si cea acordata de Ponta acum) + indexarea acestora cu 6 % , va consuma in 5 ani un efort financiar suplimentar echivalent cu peste 2 miliarde dolari USA doar in acest domeniu de pensi . Suplimentar .
Suedia oferea 24 Gripen noi la 1,3 miliarde dolari .
Cu 2 miliarde dolari se cumparau 24 F-16 noi noute si cu tot armamentul , echipamentul necesar pentru a fi real multirol .
Nu mai insist ca e inutil .
Tot pe Base il cred toti cind declara pe sticla ” nu a putut mai mult tarisoare asta ” . 🙁
stefane, a iesit o branza din recalcularea pensiilor militarilor.
Eu am vizitat foarte multe bloguri dar pe nici un blog nimeni ,absolut nimeni,nu spune clar ce ar trebuii sa facem sa iesim din rahatul in care ne balacim.
Toti vorbesc numai de trecut si arunca vina pe unul sau altul pentru nerealizari.Asa nu o sa progresam niciodata !
Problemele actuale au solutii cu efect in viitor nu ar trebui sa ne gandim si cum sa le rezolvam?Nu ar trebui sa ne gandim si cum sa le evitam in viitor?
Stim cu totii (nu chiar toti)ce a fost in trecutul fiecarui stat ar trebui sa invatam din asta ca-sa construim un viitor durabil copiilor nostrii.
Ce ar trebui facut?
Intrebarea vine de la mine un om simplu cu un singur neuron rebel.
Ma astept sa fiu intrebat ,,ce ai face tu?”.
Ceea ce cred eu ca trebuie facut ca sa iesim din rahatul in care ne balacim este o renastere morala. Asta cere insa, in primul rand, sacrificiu. Cati suntem dispusi sa ne sacrificam la modul cel mai propriu pentru valorile in care credem. Cati suntem dispusi sa iesim la bataie fara compromisuri si sa suportam orice atac si orice mizerie chiar cu riscul distrugerii vietii personale si a familiei si fara a vedea perspectiva unui rezultat?!
Sacrificiul, iubirea (de oameni si de neam) si inteligenta sunt atributele principale necesare liderilor care ar putea sa ne scoata din aceasta mocirla. Mai sunt si altele, cum ar fi rabdarea si consecventa.
dorian, salut!
as vrea sa iti spun ceva: acest blog a spus mereu ca pe termen scurt trebuie boicotata Constitutia Infractorilor pe care o pregateste USL. Fara un asemenea boicot, nu mai exista “termen lung”.
Pe termen mediu, este necesar ca apele sa se separe in partea dreapta: cine vrea cu adevarat victorie in 2014 si 2016, raspunde invitatiei la dialog lansata de MRU. Dialog pentru stabilirea unui plan, nu chestii de genul “inscrie-te la noi in prtid” (gen PDL).
Pe termen mediu si lung, e necesara o constiinta civica critica si care sprijina cu argumente un partid sau mai multe, cum incercam aici. Fara asa ceva, vom fi toti votanti captivi mult timp incolo si PSD-ul va avea mereu 30-35% voturi garantate..
Boicotata constitutia ,da se poate numai daca explicam oamenilor ce li se pregateste si ce dezavantaje au acele articole pentru libertatea lor ca indivizi.
Momentan, neica marele constituant, nu a scos un articol pe net pe marginea carui sa discutam.
De ce nu ?dracu stie ce este in tartacutele lor?Mie daca imi pune in fata ceva in ultimul timp sigur voi vota cu ,,nu”.
marele constituant nu a primit inca articolele tiparite ale noii constitutii de la moscova. 😀
ps : de la tipografia din Moscow . probabil ca se lucreaza la manualul ” tehnici de adoptare rapida a noii constitutii si modalitati de implementare” .
Pai, daca se lucreaza la Moscova in stil comunist cu celebrul ,,maine va fi gata” pai,maine este ,,maine”nu va fi astazi nicodata.
“Marele constituant” mai are de asteptat!
dorian, nici nu trebuie sa te obosesti sa mergi la vot.
Si de explicat, am inceput eu sa explic in serialul “Constiuttia revizuita pentru linistea infractorilor” care sunt mizele. Il gasesti pe blogul asta, are 5 episoade pana acum si vor mai fi.
http://politeia.org.ro/eveniment/constitutia-revizuita-pentru-linistea-infractorilor-v/9222/
salve City , ai un mail ca tot e vorva de constitutie 😛
ok.
@Cetatean
,,dorian, nici nu trebuie sa te obosesti sa mergi la vot. ”
Pai de ce nu?
M-am saturat sa ii aud ca se lauda cu SAPTEZECI DE PROCENTE din 40% din masa de votanti de pe liste.
Hai sa recunostem ca suntem ce vrem sa fim!Am lasat niste mojici sa ne conduca.
Mea culpa, acum :eu sunt scarbit cand ma duc la vot si vad o coada de tampiti ce asteapta ca pana la revolutie la coada la gingii de curca si plec acasa ca am alta treaba mai importanta de facut.
Ne participarea la vot a adus si lipsa altor obtiuni viabile pentru tara au adus la putere acesti penali.
P.S.Am citit articolele din link-ul postat.Va dau dreptate in ceea ce scrieti acolo.Cam la fel ca si dumneavostra vad si eu lucrurile.
Trebuie sa le dam si lor timp sa vedem ce dracu scot din tartacuta dar si ei trebuie sa-mi dea timp!
pentru ca daca mergeti, ii ajutati sa isi faca cvorumul necesar.
Pai am inteles ca acum nu ii mai trebuie 50%+1 din nr de alegatori.!
Are o gasca de pensionari destul de numerosa .Vezi ca a gasit bani si pentru ceilalti pensionari militari.
Gasca de pensionari existenta si cu cu cei noi veniti ii va asigura cvorumul necesar.
o sa puna un articol in care se scrie ca se confisca averile ilicite ,vor prelua din zbor argumentele aduse chiar de MMacovei si vor castiga si sustinatori din directia asta ,media in special tv-urile prin dezbaterile promovate(intuim scenariul) vor produce confuzie ptr. ca la articolele care vor preamari parlamentul si vor fi promovate de mediile interesate manipuland omul cu mizerii ieftine, le vor fi contrapuse articolele pe care bizonul le aduleaza.Si din confuzia generala bizonul va spune : lasa bre ca e mai buna constitutia asta noua upgradata.
Mai dau o ordonanta cu baremul,mai cumuleaza cu alte alegeri(europarl) si …ne-am dus naibii cu tot boicotul nostru(care si el va fi atacat -ex. vara 2012)
E un scenariu…
si ce manevre se mai pregatesc pentru un CCR “mai uscat si mai curat ” 🙂
o statie de sonorizare si e gata 🙂
😀 de la Eurovision :))
😆 totul e sa nu puna microfoane si in buda.Loc predestinat conspiratiilor constitutionale.partzulesciene.
Interesanta reactia serviciilor care,banuiesc,monitorizeaza 😆
Monitorizeaza alegerile din Bulgaria .. tre’ sa iasa si acolo o majoritate pro , asemanatoare celei de la noi. s a dus timpul ghioceilor :))
salutare tuturor 🙂
Pe termen mediu, pe termen lung, tu propui indemnuri de politician, Cetatean.
Sint vorbe ce suna frumos din coada, dar in loc sa-i urmezi indemnul lui MRU ataci la baioneta tot ce nu e MRU. Daca vrei dialog inceteaza cu acuzele, ca nu detii doar tu adevarul.
Cit despre “constiinta civica” cum o obtinem? dind in MP? FC-ul este singura solutie?
Tu ti-ai obtinut pe merit o apreciere in domeniul Justitiei, dar pina aici.
Incrincenarea (de multe ori indreptatita) pe o parte a portocaliilor, nu va duce la dialog.
Pina treci puntea incearca indemnul bolsevicilor: te faci frate si cu Dracu 😉
Stiu, stiu care este deviza blogului: fara portocalii si Basescu. Nu am nimic impotriva, dar atunci cu cine vrei dialogul?
articolul lui nenea Iancu este exceptional.De colectie ! 🙂
Cat despre o noua revolutie…nu cred ca mai e cu cine.Toti cei care ar conta sunt plecati ptr. un trai mai bun prin tari straine.Cu pensionari bolnavi,cu tineri lipsiti de orice fel de repere ptr. care banul si burdihanul prevaleaza totul cu intoxicarea epuizanta a mediei nu cred ca sunt sanse.Poate doar daca incepe pe undeva prin EU (Italia sau Grecia de ex) si cumva cumva se propaga si pe la noi.Altfel ..no way..toate schimbarile se vor face profund democratic.In fond daca majoritatea voteaza sa-si puna streangul de gat aia tot democratie este 😀
Cred ca tb sa mentionam si link-ul 🙂
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ponta-90-impuritati-restul-vid-1036760.html
of of Mar 🙂 buna 🙂
trebuie sa-mi torn niste cenusa in cap.Am facut o eroare impardonabila ,sper sa fiu iertat. 🙂
Ma refeream la articolul din DW pus de Theo in postare azi.
Dar si articolul dlui Toma este cu adevarat de exceptie 🙂 il citisem deja 🙂
Salut
Mircea, vise erotice amice.
salut Ion 🙂
aveam un amic,vindea ceaiuri si un sortiment se numea visul fructelor.La un moment dat i-am propus ca la prezentarea produsului daca da peste vreo patroana sa spuna …visul erotic al fructelor (avea in componenta hibiscus si altele) O buna perioada toate buticurile mici si mari cu care incheiase afaceri au dat lovitura cu asta(nu-i o gluma ,jumatate de an cel putin i-au mers vanzarile extraordinar pe produsul asta)
In orice alta privinta ..e clar.Sunt de acord cu tine.
Mircea mi s-a casunat pe tine fiind al tau ultimul comentariu pe care l-am citit, dar observ ca in acerasta seara sunt multi masochisti in problema revizuirii Constitutiei. Relax fratilor ca nu mor caii cand vor cainii.
sa te auda Cel de Sus 🙂
stii ca e un soi de psihologie de-a-ndoaselea care se pare ca functioneaza al naibii de bine la bizon.Cu cat ii demonstrezi mai argumentat ca nu e bine ceva cu atat se incapataneaza sa faca pe dos.Un fel de indaratnicia de pe urma a romanului 🙂 ))) sau indaratnicia salveaza romania .Mizez tot mai mult pe dansa(nicio referire la distinsii colegi de blog,Doamne-fereste)
avea bunicu-meu ,D-zeu sa-l ierte o poveste tare haioasa(om de la tara cu credinta in D-zeu,cu muncile campului…dar cate nu stia ..era o enciclopedie vie)
Alertat de vecini ca i se ineca muierea taranul nostru cobori la Olt(dar cred ca poate fi si Mures,Siret,Somes etc).Acolo incepu s-o caute dar fara prea mare tragere de inima,mai mult ca sa aiba sentimentul datoriei facut si constiinta mai curata.La un moment dat un trecator,pescar pe malul apei il intreba ce face.Batranul raspunse : imi caut muierea ca mi-au zis vecinii ca s-a inecat.
Nedumerit ,pescarul ii spuse : pai bine mai omule ,dar de ce n-o cauti in josul apei ,in sensul in care curge apa,de ce o cauti la deal in celalalt sens ?
Calm si ingaduitor batranul raspunse :
Toata viata,si avem vreme indelungata impreuna,n-a facut altceva decat pe dos tot ce i-am cerut.Ii ziceam una ea facea alta,Ii ziceam asa ea facea pe dos.Bag de seama ca si acum n-are niciun motiv sa faca asa cum ar trebui… 🙂 )))
Poftiti unul din multele exemple de dialog dintre doua tanti de “bine” de pe un blog pe acelasi subiect al revizuirii constitutiei
Lili zice:
Iar acum pt. că au interese mari hop și ăia de la comisia din Veneția , care ce să vezi, zic din nou clar și răspicat că aia cu cvorumul nu e bună –da în vară a fost bună?…Atunci a fost pt. Băse pus pragul, acum nu se mai vrea pragul pt. Dragnea, ca să facă aiuritul ăla regionalizarea pe care tot o definește dar pe care de fapt nici el n-o pricepe, da fiind sarcină de la Bruxelles , trebuie s-o facă că n-are de ales și pt că-i trebuie să treacă referendumul , dictează U.E jos cu pragul ! Și ăștia pe toate posturile ridică în slăvi U.E. Care U.E. face ce vrea, cînd vrea cu țara noastră, care zicese e membru cu drepturi depline. Depline să ce? Să o ia în freză ori de cîte ori dorește Barosso, Reding, Macovei și alți ??????
Raspunsul Danei la ceea ce a zis Lili
“Aiurit dragnea? dragnea e de-o prostie si de-o ticalosie, sora cu cea a lui ponta. am mult mai mare incredere in capacitatea intelectuala a lui udrea decat in a lui dragnea. Si ce sa vezi? tocmai dragnea e pus sa se joace cu viitorul tarii asteia”
Pai daca si turbatii din 9 dec incep sa se trezeasca din aburii betiei….
Mircea
sa sti ca are grija Cel de sus de tarisoara noastra. Acum il avem pe Marte in Taur, iar mottoul Marte in Taur este destul de sugestiv “ incet si constant castigi cursa “. Plus ca mesagerul lui Dumnezeu-Mercur tot in Taur,ne spune ca “Graba strica treaba “ Asa ca” avem de partea noastra o echipa astrala care ne ajuta sa facem lucrurile incet si bine, sa luam deciziile cele mai bune deoarece vom simti, intui ce trebuie sa facem. “
eu am incredere in Mercur 🙂
sunt `guvernat` de el
Mircea, Mercur guvernator diurn sau nocturn?
nocturn
Artistule de aceea ne intelegem asa de bine. Vezi ca il ai si pe Jupiter acum in zodie.
🙂
Buna dimineata Theophyle!
La un moment dat spuneai ca primesti mailuri de nemultumire fata de TDS. Te rog sa consideri comentariul meu un mail public pro TDS. E adevarat scriu mai mult ca cititoare, decat scriitoare, dar intru in casa ta si discut cu musafirii tai de ceva ani :). Politeia nu ar mai fi Politeia fara TDS. Eu cred ca cei 80% pe care-i imparasesti cu TDS sunt valori si principii. Restul de 20% sunt pareri despre situatii care trec si vin.
Cititorii mai vechi stiu ca am avut aici cateva discutii in contradictoriu cu TDS. Pe mine acestea nu m-au suparat si il citesc mereu cu interes. E bine sa vezi si sa te confrunti si cu alte puncte de vedere. E bine pentru toti, e bine pentru Politeia, o comunitate vie, cu personalitate, in care nu se canta intotdeauna aceeasi partitura. Altfel nu ar fi Politeia pe care o stiu, pe care o citesc cu placere si de la care invat multe.
Buna dimineata maraco,
1. Nimeni nu nu-l baneaza pe TDS;
2. Nu stiu daca il cunost-citit pe @huniad. El a fost singurul care a dat o mana de ajutor la intretinerea acestui blog. El a parasit blogul din cauza lui TDS. Acum nimeni nu ma mai ajuta sa postez sau sa moderez. asta inseamna cam 10 ore pe zi langa tastatura;
3. dupa ce am hotarat sa nu mai accept blatul lui Basescu o parte din oamenii care au comentat pe blogul asta ani de zile au trecut pe alte bloguri si ma “balacaresc” ca pe ultimul criminal;
4. blogul asta ca de altfel toate blogurile reunite pe acesta platforma incearca sa faca o diferenta de 5 ani, 365 de zile pe an mii de ore de munca pentru o comunitate care astazi o vad inexistenta.
In sfarsit trei intrebari:
1. unde este dreptul meu la opinie si unde este dreptul meu de a nu fi jignit si in sfarsit unde este dreptul altor comentatori sa nu fie “balacariti” de limbajul absurd pe care TDS il adopta de multe ori;
2. Cred ca opinia dumneavoastra trebuie respectata. De ce naiba nu am dreptul si eu la opinie.
Cred ca foarte curand voi trage concluziile care probabil orice om inteligent le-ar trage – eu nu o merit dar nici voi nu meritati!
Theophyle, imi pare rau daca v-am suparat. Cu siguranta nu asta a fost intentia mea. Da, va citesc, l-am citit si pe Huniad si cred ca este impresionanta munca pe care o faceti. Imi dau seama ca este o munca enorma. Comunitatea dumneavoastra nu este inexistenta, va citeste si va apreciaza in fiecare zi.
Nu am vrut nicio clipa sa sugerez ca nu aveti dreptul la opinie, am vrut doar sa va spun si punctul meu de vedere. Imi dau seama ca nu sunteti de acord cu mine, este deplinul dumneavoastra drept.
Cu respect si recunostinta,
Maraco
Buna dimineata.
un articol de azi al Ioanei Ene prezinta gandurile care ne framanta:
http://www.ziare.com/politica/procurori-sefi/capitularea-justitiei-1234790
Imi permit sa citez:
“E bun dl. Nitu. Cat despre d-na Kovesi, nicio problema, a fost intotdeauna un om flexibil, a stiut cand se justifica un NUP, cand e buna o plecare subita in concediu. Chiar sunt tare curioasa ce va face viitoarea conducere a Parchetelor cu dosarul Dragnea, despre care surse din sistem spun ca ar fi fost finalizat de cateva luni, era pe cale sa includa si o arestare preventiva, si e numai bun de trimis in judecata. Dau si eu un exemplu desigur la intamplare.
Ceva imi spune ca avizul CSM marcheaza prima mare capitulare a justitiei in fata politicului si o prima mostra a efectelor grave ale disparitiei lui Daniel Morar din Parchet si din CSM. Vor veni si altele. Sa nu uitam ca anul acesta expira mandatul d-nei Livia Stanciu in fruntea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Viitorul presedinte al Inaltei Curti va fi votat de CSM, adica si de dl. Nitu si de d-nul Cazanciuc, pupilul lui Victor Ponta. Ma intreb si eu ce succes ar putea avea judecatorul care l-a trimis pe Adrian Nastase dupa gratii? Asa ca urmatoara pe lista decapitarilor, dupa Parchete, ar putea fi chiar instanta suprema, cosmarul tuturor coruptilor din politica.”
Cine a crezut in independenta si profesionalismul justitiei si in lupta impotriva coruptiei independenta de vointa politica are motive de dezamagire. Niciodata Justitia romana nu a fost independenta si profesionista. Ceea ce a facut Traian Basescu a fost un tot un joc murdar. A scos Justitia de sub influenta partidelor si a pus-o sub controlul serviciilor si a sa. Adica tot un joc de putere cu praf in ochi (a se citi principii, valori, etc.) aruncat prostimii. Cine crede ca Morar a fost absolut independent, impartial si profesionist are tot dreptul sa se iluzioneze. Si spun despre el fiindca prin comparatie cu ticalosia atotcuprinzatoare din Justitie el chiar a fost asa cum multi cred, dar doar in sens relativ, adica mai independent, mai impartial si mai profesionist decat multi altii, decat imensa majoritate, fara a fi insa nici pe departe ceea ce ar trebui sa fie un procuror intr-o tara civilizata (nu mai zic de procuror sef). Faptul ca Basescu si altii mai putin vizibili au facut jocuri de putere dandu-le multora senzatia de reforma in Justitie, nu inseamna ca Reforma exista sau a existat. Cine nu crede sa merga in salile de judecata sa vada cum arata in fiecare zi justitia romana si sa citeasca hotarari judecatoresti alese aleator pline de aberatii si ineptii (de ce oare nici in ziua de azi nu avem publicate toate hotararile judecatoresti? nu cumva ca sa nu vedem cum un judecator spune azi una si maine alta). Sistemul s-a obisnuit atat de mult cu relativismul asa ca nu trebuie sa va mire inconsecventa din CSM, din contra as zice, institutia a reactionat in perfecta concordanta cu propria cultura institutionala si de sistem. Cine a crezut sau crede altceva este liber sa se iluzioneze.
Buna Dimineata,
Postare noua – Ziarul de Duminică – 12 Mai 2013