Corectitudinea politică şi chinurile modernităţii
25/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Ziarul de Duminica |
Redactat de @DanSu
Daca pentru rezolvarea unei probleme sunt necesare mai multe sedinte, cu timpul sedintele vor deveni mai importante decat problema.
Este o lege aproape generala intr-o societate schizoida ca cea moderna. Nu ma refer doar la societatea romaneasca. Nu e vorba de efectul umoristic prezent in corpul legii, ci este vorba de o observatie, care serios se poate traduce cam asa:
“Cand doresc un anumit rezultat si pentru aceasta este nevoie de dezvoltarea unei unelte, unealta va deveni mai importanta decat rezolvarea”.
Hai sa vedem exemple in societate:
Exista minoritati, care au luptat (si unele lupta in continuare) pentru obtinerea unui statut de egalitate. Nu pun in discutie diferentierile fundamentale ale oamenilor (culoarea/constitutie fizica/ putere de asimiliare/ dispozitii de efort/dinamism…) sau diferentele de mentalitate transmise din generatie in generatie. Scopul luptei este asigurarea egalitatatii de sanse a tuturor categoriilor, astfel ca sansele evolutiei indivizilor sa nu depinda de factori aleatori, ci doar de calitatile intrinsece ale lor.
Totul s-a transformat in “Political correctness“, un mutant odios, in care diferentierea (mai ales fata de medie), bate competenta sau calitatea.
La noi:
Daca pentru obtinerea unor drepturi, o minoritate are nevoie de o anumita propaganda, cu timpul propaganda va deveni mai importanta decat drepturile (si chiar decat minoritatea). Se vede in permanenta propaganda actuala a UDMR, propaganda continuata si dupa obtinerea drepturilor, ba mai mult exacerbata si facuta uneori in ciuda a ce crede/simte minoritatea respectiva.
Alt capitol:
Despre drepturile gay: se pot spune aceleasi lucruri, exacerbarea sexualitatii lor (minoritare) in carnavaluri s-a transformat in carnavaluri sexual explicite si impuse, eliminand regula eliminarii sexualitatii explicite din activitati publice.
In justitie:
Rolul (scopul) justitiei este de arbitru impartial/obiectiv (in masura posibilului) pentru aigurarea functionarii statului. Metoda/unelta este independenta fata de presiunile politice. Independenta a devenit cu timpul mai importanta decat rolul (scopul), ba chiar mai importanta decat chiar functionarea statului. Greva judecatorilor a paralizat statul (sau a amenintat cu paralizarea acestuia). Judecatorii isi permit sa judece dupa principiul “uite asa” (independenta), incalcand regula fundamentala a “obiectivitatii”(scop). Obiectivitatea (scop) este batjocorita in numele independentei (metoda). Metoda devine scop in sine, ba chiar este umilita prin pozitii de forta luate de juzi mai inalti in rang fata de colegii lor. Madam Pivniceru a rezumat magistral filozofia acestei legi Murphologice, subliniind ca justitia nu are nimic de a face cu etica sau echitatea, care nu sunt norme juridice ci “doar” morale(scop). Astfel independenta a devenit un concept de sine statator, distinct de notiuni “morale”, care devin subordonate instrumentului. Si nu numai subordonate, dar dupa cum sustin eminenti pivniceri si demnii lor urmasi, chiar opuse scopului social fundamental.
Media:
Are rolul de informare a “mass”-elor si tragerea semnalelor de alarma asupra incalcarilor legilor si echilibrului in societate.
Pentru aceasta este nevoie de libertatea presei. Libertatea (instrument) este o metoda pentru obtinerea diseminarii informatiei (scop). Cu timpul libertatea presei a devenit mai importanta decat rolul ei, astfel presa poate incalca orice norma si orice echilibru social, inclusiv si mai ales acela de informare. Nu cred ca as putea numi un post de televiziune, care-si respecta scopul fundamental mai mult decat libertatea.
Statul:
Are mai multe roluri: de a asigura si gestiona servicii specifice cetatenilor lor: gestionarea violentei, gestionarea transferului intre generatii (scoala la un capat si pensionarea la celalalt), etc…
Pentru indeplinirea acestui rol, statul percepe o taxa. Taxa este instrumentul. Cu timpul, taxele au devenit mai importante decat rolul statului, iar monopolul violentei este utilizat exact pentru perceperea taxelor. Noile taxe inventate la noi si aiurea (vezi taxa franceza ce depasete 100% din profit) confirma afirmatiile mele. Scoala are rolul de a pregati noua generatie sa preia responsabilitatile si activitatile de la vechea generatie. Pentru aceasta are nevoie de o filozofie de educatie, o curricula pentru inducerea unui set de valori sociale adaptate evolutiei societatii. Scoala a devenit creatoare de curricula si de seturi de valori pe care societatea trebuie sa le asimileze. Zbaterile Abramburicai si ale harnicilor ei urmasi urmaresc in mod declarat protejarea “cadrelor” si nu ridicarea nivelului educativ. La celalalt capat al vietuirii sociale, politicienii au facut din pensionare un scop in sine, uitand ca scopul este transferul generational si nu jecmanirea activilor.
Un alt capitol:
Birocratia are rolul de a “obiectiva” gestionarea unor valori (informationale si materiale), diminuand pierderile si maximalizand eficienta activitatii. Pentru aceasta are nevoie de proceduri.
Procedurile au devenit ele insele consumatoare de valori informationale si materiale, care de multe ori depasesc valoarea obtinuta in activitatea vizata spre gestionare. Taxele complicate ascunse sau nu, in care incasarea costa mai mult decat valoarea sunt deja clasice. Vezi taxa de handicap de la noi, dar nu avem noi monopol pe asta (dau exemplul taxelor pentru ca e cunoscut si simtit de multi, dar orice organizatie birocratica sufera de acest sindrom. Un exemplu de la propria firma (organizatie mare si de voie – nevoie birocratica) , in care completarea unui raport de activitati zilnice, consuma cel putin 25% din timpul activitatii zilnice.
O gluma privind acest gen de activitate birocratica:
Activitatea saptamanala a unui matematician: Luni-incercat sa demonstrez teorema, Marti-incercat sa demonstrez teorema, Miercuri-incercat sa demonstrez teorema, Joi-incercat sa demonstrez teorema, Vineri- Gasit contraexemplu, teorema este eronata”
Globalizarea:
Vedem cohorte de anti-globalizatori, tinand legatura trans-continentala prin celulare si internet, intalnindu-se in locatii unde ajung cu avioane si masini, consumand coca-cola, folosind sateliti geostationari pentru localizarea animalelor marine pe care le protejeaza si bineinteles strigand lozinci anti-globalizare in engleza (indiferent de buna si cunoscuta limba materna locala).
Si in sfarsit:
Marile experimente sociale, numite comunism sau/si comunism derivatele (maoism/brejnevism/pol-pot-ism, guevarism… etc…)
Aceste sisteme doreau sa creeze o societate mai buna. (Punem buna credinta ca premiza). Cu oameni mai buni, mai fericiti. Au incercat sa-i creeeze. Crearea “Omului mai bun” a dus la uciderea oamenilor existenti.
Rezultatul il vedem:
Oamenii care nu au reusit sa fie mai buni, ci doar mai inculti, mai badarani si mai violenti, au intrat in politica.
Nu vreau (nu pot) sa trag concluzii.
Se pare ca este un efect de globalizare aici sau poate este un virus global. Impotriva caruia nu exista vaccin cunoscut. Dar bunul simt, singurul vaccin eficient, a fost prima victima a legii Murphologice.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
bun gasit
Ma bate gindul ca intr-o zi, asa, mai linistita si oi fi cu mintea mai hodinita, sa “traduc” articolul (excelenta sinteza/comp.) in limba diverselor mele anturaje – de musai or de voie buna (anturajele). Pardon, in limbile lor, ca-s de mai multe feluri. Se poate ? Evident, trimit draftul autorului, pentru evaluare si abia pe urma ‘diseminez”/”livrez” (pretiosul langaj de lemn – pe nou, din familia trainer, workshop si alte pretiozitati asemenea – mai ales ca in limba romana exista diverse variante pentru mai toate “formulele” anglo/americano/manageriale)
Ma onorezi @arrletty 🙂
Multumesc pentru acord !
o sa ma silesc sa nu deraiez (deh, idei din idei, tentatia e mare, de nu mai stiu de unde am plecat si sa nu uit punctul terminus) si sa nu-i omor cu exemplificarile (ca de asa ceva ar fi nevoie)
Salut arrletty,
ca de obicei DanSu le zice cum trebuie 🙂
Multumesc DanSu,
material super 🙂
Multumesc @Theophyle pentru aprecieri 🙂 .
Am mereu o teama “sanatoasa”, sa nu-mi pierd “uzul ratiunii”, cand vad ce se intampla in jurul nostru. 🙁 .
Dane greu sa ramai echilibrat si optimist. Traim intr-un circ continuu in care nu se mai intelege om cu om 🙁
buna seara ! 😀
Buna Ziggy 🙂
remember ! :))
N u uit niciodata ceea ce nu vreau sa uit 🙂
😀 😛
Seara buna.
Iti dai seama, DanSu ca ceea ce ne-ai propus e tot un fel de sedinta? 😛 [g/m]
Political Correctness (principiu ok la origine) a deviat in discriminare pozitiva. Cel mai bun exemplu de la noi a fost ceea ce s-a-ntamplat in timpul gubernarii de trista amintire* cand tiganii aveau locuri rezervate in facultatile de stat. Se-ntampla si astazi din pacate cand, multumita, unei alte gubernari de trista amintire** prs care n-au muncit/cotizat vreodata primesc sume comparabile cu prs care, din diverse motive, n-au avut calificari ori acestea au fost minimale. N-as vrea sa mai aduc in discutie cohortele de beneficiari ai venitului minim garantat.
Cu ani in urma celor care criticau manifestarile publice de tip gay le-am dedicat urmatoarea replica:
Draga domnule, mai nene
lasa-i sa se bucure si ei/ele de-o raza de soare
‘ca, destul au stat prin cotloane
si ce daca ne-arata altfel de copane
ori te pomini ca te-ncearca supararea
ca nu TU te afli-ntre doua perechi de sani
care se mangaie reciproc, cu toata ardoarea
iti inteleg frustrarea
(si pe mine ma-ncearca o data la patru ani… cand vad cum iese votarea)
sunt prin lume carnavaluri ori batai cu rosii
si love parade transmise in direct
toate au o trasatura comuna
se bucura de-al meu respect
ala al Libertatii de Optiune
sa stiti c-asta o spune
(pastrand al topicului sens)
unu’ caruia, cred ca inca de la nascare
ii plac numai femeile… se stiu ele care 😛
… dar nu sunt de acord cu exhibitionismul 😉
Cat priveste udemereu… le-a facut un deserviciu maghiarilor impunand o limba alternativa.
In justitie se manifesta cele mai mari aberatii. Cu scuzele de rigoare Theophyle dar se ajunge la asta si prin promovare (desantata) a religiei in scoli care vb despre o pedeapsa divina ;( Daca tot vrei sa-i explici unui om in formare ca trebuie sa respecte niste reguli pune-i pe masa codul penal explicat la nivelul corespunzator. temnicereasa e ultima prs din justitie care poate exprima vreun punct de vedere.
Media s-a compromis in momentul in care s-a trecut la abordarea de tip comercial. Adica profit. Ok, nimeni nu face acte de caritate dar majoritatea “batronilor-de-media” vrea doar sa se-mbogateasca. Astfel dreptul la informare a ajuns sa fie “valorificat”. Statele cu vechime in cadrul civilizat au contrat cu subventionarea alternativelor… darrr… cu o minima implicare politica.
Daca intram in sedinta cu taxele nu terminam pana se scurge nisipul din clepsidra fiecar(u/e)ia.
Scoala insa ar fi cea mai buna metoda de iesire din groapa. Dar o scoala care sa-l ajute pe fiecare omulet sa-si descopere/dezvolte/valorifice talentele. ambramburita nici macar sa priceapa acest principiu nu poate. Si e doar unul dintre exemple 🙁
Hartogaraia e cumplita. Mai ales in tarile care legifereaza ca registrele nu sunt valabile daca nu exista un registru al registrelor 😛 Saracii copaci 🙁
Globalizarea e fireasca si e derivata din dorinta de cunoastere. N-am vreo intentie sa-ti reprosez ipocrizia cu_care ii critici pe cei care folosesc o limba globala (sac!) cand de fapt tu insuti faci sacrificiul de a introduce firul de net in computatorul personal. Spun asta ca sa ma refer la scara globala si nu doar la telefonul mobil pe care de asemenea sunt sigur ca-l posezi.
Ma feresc si eu de concluzii deoarece m-am declarat fan al unicei filosofii practice, respectiv murphologia 😀 … tocmai pt a-mi pastra bunul simt. Care nu va fi vreodata rapus
______________________________________________________________________
* condusa de condamnatul-eliberat-inainte-de-termen
** cica era “de dreapta”, dam’
Buna seara 🙂
superb!Un mare adevar, copilul poate fi manipulat cu justitia divina, cred ca tb lasat sa decida la maturitate.
Legat de registrul registrelor…………….sa vaza ochiul, sa puna destul 🙁 Din pacate ptr. unii coputadorul este o cutie cu multe necunoscute 🙁
Buna Mar.
Manipularea cu religia e doar un aspect nociv. Ca sa nu mai spun ca manipularea in sine e nociva. Si care incepe cand il minti raspunzandu-i aiurea la intrebarea despre existenta mos-craciun/iepure/barza/etc.
Registrul registrelor chiar exista. Nu e inventie sau formulare metaforica de dragul poeziei (ca tot am fost acuzat pe aici). Poti intreba pe cineva care lucreaza in casieria unei banci.
Exemplul se poate extrapola cu o procedura a procedurilor. Si cu un audit al auditorilor…
De acord ca_computatorul este o cutie cu multe necunoscute. Chiar si o cutie de viteze poate fi exemplu. Esentiala este dorinta de invatare a utilizarii corecte. Care incepe cu intelegerea si acceptarea rolului pe care-l are 😉
Serios, bag seama ca nu mai avem voie sa fim poeti……:( Ciudate vremuri, am vazut si eu ca suntem asimilati talibanilor
Nu am stiut ca exista fizic/faptic registrul respectiv, mai invat cate ceva 😀
Ei as. Daca interzicerea nu e stipulata in vreun text de lege (cum ar fi asta?) poetizarea e precum sarea-n bucate. Iar metafora inobileaza rimele maneliste. De prisos ar fi sa mai spun cine respinge de fapt metafora si implicit poetizarea.
Am ales intentionat exemplul pt a faulta prejudecata cvasigenerala ca doar in administratie fiinteaza asemenea aberatii 😉 You’re welcome 😛 Globalizarea inseamna-n primul rand schimbul de infos. Rinocerii din Africa nu pot face asa ceva cu rinocerii din India 😛
Salut Ken,
Super comentariu. mare adevar!
Salut Theophyle.
M-am straduit sa onorez oferta, as usually 😛
Ai onorat-o 🙂
Multumesc frumos 🙂
haha pentru risipirea tuturor emotiilor : http://www.ziare.com/dan-voiculescu/cnsas/nup-si-pentru-dan-voiculescu-desi-a-semnat-fals-ca-nu-a-fost-colaborator-al-securitatii-1237393 .
rss ro detine (cel putin) doua (triste) recoarde mondiale neinscrise in Guinness Book pt simplul motiv ca nu va incerca vreun stat sa le detroneze:
– cel mai mare raport dintre trantori si muncitori (raport accentuat in gubernari “de dreapta”)
– cel mai mare nr. de nup-uri emise-n unitatea de timp.
Probabil ca acum se-ncearca rescrierea acestui din urma record : E tot un fel de cincinalul in patru-ani-juma’te cu o adevarata dezvoltare multilaterala 😛
da, si le dau baietii asa pe furis sa nu afle lumea . de pe net ce mai afli ca la tv…. embargou !
Pai… dreptul la informare e comercial(izat). Net-ul inseamna globalizare.
ps: iti dai seama ca deja folosim neologisme? Celor care se declara impotriva “importului” de termeni lingvistici le spun doar atat: daca, de-a lungul timpului, pe aceste meleaguri ar fi facut cariera nationalisti exacerbati si/sau discipoli ai unora precum prosteanu astazi am fi-ncercat sa ne-ntelegem folosind doar manz, varza, viezure etc
Buna seara,
MM la b1.
@Kenwood.
In justitie, independenta este o metoda de a obtine obiectivitatea. IMHO, obiectivitatea (atata cat poate exista acesta din partea unui om) judecatii este scopul. Independenta este o metoda, o unealta.
Cat despre reprosul asupra vorbitorilor de engleza, nu o reprosez nimanui. Dar limba engleza cea mai vorbita limba din lume (e vorba de ingleza prost vorbita 😉 , aka ce stapanesc si eu), este un semn al globalizarii. Cred ca ai sesizat insiruirea metodelor si uneltelor globalizatoare si globalizante (inclusiv limba ingleza) pentru a protesta impotriva globalizarii. Eu sunt fascinat (sau ca sa-l plagiez pe maestrul Plesu – “raman melancolic”), cand aud ca australieni se leaga cu lanturi de macaralele din romania, sau germani verzi se culca pe sine de cale ferata in Banglades si socializeaza protestatar pe retelelel de FB. Totul in numele anti-globalizarii.
Se protesteaza global contra globalizarii, ceea ce, trebuie sa recunosti, nu e de ici de colo, ci da o schizofrenie si o distonanta cognitiva de mai mare dragul… Aproape la fel de mare ca europarlamentarul anti-europenist si nationalist de la noi si de aiurea.
Cat despre propunera cu registrul registrelor: http://politeia.org.ro/magazin-politic/propunere-de-simplificare-a-taxarii-pnl-ismul-socialist/
</b? – scuzati bold-ul, globalizat 😆
nu-i bai 🙂
Absolut de acord ca independenta e draqu_cu_care te faci frate ca sa obtii obiectivitatea. De acord si ca globalizarea reduce, principial, gradul de independenta. Jmekeria consta tocmai in echilibrul intre. Stiu ca popular se numeste compromis. Problema reala e compromiterea voluptoasa. Extremista.
De acord si cu ingleza. Nici englezii cu titluri nobiliare nu mai respecta regulile si eticheta. Au acceptat corcirea de dragul globalizarii 😛
Am asistat siderat (prin intermediul media) cum manifestantii “ecologisti” dadeau cu molotoave. Poate si mai siderat (scuze pt fortarea gradului de comparatie) am constatat cum human rights vb despre “depturile” unora care, prin faptele lor, au ales in deplina cunostinta de cauza” sa se situeze in afara societatii umane.
Despre taxe mi-am spus parerea. Facem sedinta pe tema cand o sa-ncetam sa ne mai jucam. Bernard Shaw zicea ca asta e adevaratul semn de batranete. In romana s-a “tradus” prin: diferenta dintre un adult si un copil consta in pretul jucariilor 😉 Dar as cita altceva din acelasi autor: As long as I have a want, I have a reason for living. Satisfaction is death (ingleza asta ie buna?)
salutari la toata lumea
@DanSu – foarte bun articolul, merci 🙂
@Kenwood – cred ca media s-a compromis in doua moduri. o data asa cum spui, urmarind profitul si doar profitul
daca aici mai putem gasi “justificari” (profitul il urmareste orice investitor), mai e si alta directie si mai periculoasa si mai compromitatoare: atunci cand patronii urmaresc puterea, in special politica, iar profitul trece pe locul doi.
urmarile acestui mod de a face / folosi media mi se par mult mai insidioase si cu urmari profunde privitor la credibilitatea media in totalitatea ei. se trece granita de la exploatarea / intretinerea ignorantei, lipsei de cultura samd la manipulare in toate formele ei posibile si imposibile, la “albulnegru” si alte aberatii gen 1984.
Pai si influenta politica poate fi asimilata profitului, amos. Ca sa nu spun ca de fapt e un mijloc prin care se-ncearca atingerea scopului.
Ca restabilire a ordinii firesti as pune intretinerea ignorantei inaintea exploatarii 😛
de acord ca influenta politica poate fi asimilata profitului, cand te referi la profit in modul general. doar ca linia rosie la media este cand se trece de la profit economic (bani) la profit in sens de putere.
stii cum se spune, in politica sunt doua categorii de oameni: cei care cauta profitul (in sens economic) si cei care cauta Puterea. mai periculosi cred ca sunt cei care urmaresc puterea.
ca exemple: Berlusconi si Voiculescu. Daca in prima faza urmareau partea economica in principal, la un moment dat au trecut “dincolo”. li s-a parut mai interesant jocul puterii, cu toate avantajele lui (inclusiv economice). iar dupa ce ai trecut aceasta granita, indiferent cati bani ai, tot jocul puterii este cel care te atrage.
si cele doua exemple mi se par relevante exact prin folosirea media in jocul puterii. cata minciuna si cata manipulare au varsat cele doua personaje in scop politic, nu economic… multi ani vor trece pana se va spala asta (daca se va spala)
Putem filosofa.
Poetii spun: love makes the world go round;
Realistii spun: a bank book makes good reading, better than some novels
Intr-o cale de conciliere: there’s no money in poetry, but then there’s no poetry in money, either.
Pana la urma picam de acord ca exista un dezacord. Astfel ca acceptam ca doua elemente caracterizeaza existenta: banii si sexul (ma rog, dragostea, lovu’). Daca le combinam obtinem putere.
Salutare tuturor,
Buna Ken spui “manipularea in sine e nociva. Si care incepe cand il minti raspunzandu-i aiurea la intrebarea despre existenta mos
craciun/iepure/barza/etc.”
Nope my friend
Manipulare presupune exercitarea unei dominatii de natura psihologica asupra unui individ sau grup de persoane a caror interese sunt straine de cel care initiaza actiunea respectiva.
In schimb a minti inseamna a amagi, a face dintr-un neadevar un adevar, etc
Iar in privinta exemplelor date de tine,nu cred ca ne situam nici una dintre situatii. Lumea copilariei tine de fantezie de iluzii, si in fine de inocenta.
Buna Zigzag,
Daca citesti pana la capat articolul legat de NUP dai de fraza:
“Anticipam solutia data de procurori, mai ales ca a fost data si dupa mai bine de doi ani de cand am depus plangerea. Am constatat ca au mai fost si alte persoane care au facut aceeasi plangere”, a declarat Tapus, precizandca a mers de doua ori in audienta la procurorul de serviciu pentru a vedea dosarul, dar a fost refuzat.”
Te intrebi NU CUMVA AM fost manipulati?
salut , nu ma mai intreb.stiu ca am fost manipulati la greu. totul pentru bunastarea si propasirea nomenclaturistilor PCR , a fiilor si a nepotilor lor. 🙂
Salut ion, my friend.
Te-as ruga sa-mi explici cum manipulezi fara sa escamotezi adevarul.
Lumea copilariei tine si de fantezie, iluzie, inocenta. Dozajul corect cu realitatea obligatiilor ar trebui sa-nceapa inca de la sectionarea ombilicala. Ma rog, alegerea e a fiecar(e/u)ia.
off topic:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14873593-mihai-razvan-ungureanu-forta-civica-avut-probleme-intre-partidul-popular-european-seama-intelegerilor-dintre-pdl-udmr.htm
bine cel putin ca spune deschis ce s-a intamplat, sa afle si cei care ii mai cred sfinti sau cat de cat corecti pe cei din PDL. sa nu uitam ca in oct 2012 PDL si FC erau in alianta !
Cine ii credea sfinti, sau corecti, sau macar bine intentionati? Ma rog, probabil or fi si din astia. 😉
Necazul este ca sunt mai rai decat diavolul incorect si rau intentionat. Sunt prosti.
Personal, m-am inselat cumplit in privinta asta: credeam ca sunt doar mediocri(ma rog, sub-mediocri). Ca macar isi cunosc propriile interesele pe termen mediu.
🙂
de acord cu tine! 🙂
In sfarsit Zigzag, incepi sa lasi sa iasa la suprafata partea umana a Sagetatorului in daune celei copitere. No ofence prietene dar asa este limbajul astrologic.
😆 Partea umana a sagetatorului este sageata 🙂 .
Adica emotia generata de atingerea tintei. In punctul de 10 😛
Nope, DanSu
Sageata presupune dorinta Centaurului de a evolua catre o conditie supraumana. Orientarea sagetii este spre cer
😆
Directia sagetii o poti la interpreta , ca un atac la adresa cerului (sau populatiei acestuia), nu neaparat ca o aspiratie.
Sau doar pentru ca vrea sa ia locul zeilor?
Borussia – Bayern 1 : 1 😀 ( min 69)
final Bor – Bay 1 :2 🙂
Noapte buna 🙂
Ma retrag si eu, Netul merge cu hopuri…
noapte buna !
Buna Ken,
Manipularea prin emotii. O intalnim in viata de cuplu dar mai ales la copii mici care plang atunci cand doresc sa scape de pedeapsa sau atunci cand isi imbratiseaza mama atunci cand este suparata pe ei.
Te referi de fapt la mimarea emotiilor si/sau mascarea altora. Simplificand este tot escamotarea adevarului.
Nope Ken,
In primul stadiu al unui cuplu manipularea poate insemna lipsa de cunoastere reciproca si multa iluzie
Nu ma mai leg de argumentele tale (care de fapt sunt exemple care sustin principiul invocat) dar te-ntreb daca stii cum se traduce expresia nepotrivire de caracter
Acum la acest ceas tarziu din noapte dupa victoria lui Bayer AS TRADUCE CAM ASA ” setea de dependenta de relatii”