“Consultarile” de la Cotroceni, un precedent periculos sau benefic? O solutie simpla pentru diaspora!
07/05/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Stirea ca ieri au avut loc niste “consultari” secretizate la Cotroceni, in urma carora s-a semnat, de catre liderii partidelor politice, proiectul de modificare a Legii 506/2004 prin care se redau autoritatilor (Justitie si servicii) dreptul de accesa datele utilizatorilor de telefonie si internet este, de fapt, o stire despre o noua lege Big Brother. Nu e o ditamai lege, ci e doar un proiect de modificare a legii 506/2004, care impacheteaza legislativ dorinta serviciilor de a avea din nou acces la datele informatice si telefonice. Vom reveni in urmatoarele zile cu o analiza detaliata pe acest proiect care, in opinia noastra, nu este pus in acord cu Deciziile CCR in materie, ci lasa portite pentru servicii.
Insa altul este aspectul pe care vreau sa il subliniez: la Cotroceni liderii partidelor au semnat un proiect de lege (personal, nu cred ca a fost scris la Cotroceni, insa asta e alt aspect). Faptul ca au fost toti de acord nu tine de sarmul personal al lui Klaus Iohannis, ci de interesele lor personale si mai ales de relatia pe care o au nu cu Justitia, ci cu ceilalti poli de putere interesati de aceasta lege.
Insa, dupa stiinta mea, este un imens precedent, intrucat:
1. Presedintia nu are drept de intiativa legislativa (de aceea au si semnat liderii partidelor, ca parlamentari) si pana acum niciodata vreun Presedinte al Romaniei nu a cerut oficial unor parlamentari sa semneze un proiect de lege scris la Cotroceni sau in alta parte.
2. Acest precedent poate fi folosit si de aici incolo la alte proiecte legislative la care Klaus Iohannis si partidele au interese comune.
Intrebarea de 1000 de puncte este urmatoarea: nu ar putea Presedintele Romaniei sa scrie (de fapt, consilierii lui) proiectul de lege al votului prin corespondenta pentru diaspora si sa ii puna pe aceeasi lideri ai partidelor sa semneze acel proiect?
Pana acum, Presedintele Romaniei a spus doar ca “va asista” la dezbaterile despre votul prin corespondenta si nu se va implica in treburile Parlamentului: “Este rolul Parlamentului să discute şi adopte o soluţie, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect şi să-i urmăresc evoluţia. Şi aşa voi face”.
Ieri a intervenit insa pentru o lege dorita de SRI. Deci poate, daca vrea. Nu a incalcat Constitutia, ci s-a miscat la limita ei si nimeni nu a parut sa sara in sus. Era o “cauza dreapta”.
Nu ar putea face acest lucru si pentru cei 6,2 milioane de romani care l-au votat?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Răspunsul la întrebarea (retorică) nr. 2 l-ați dat chiar dvs.
Problema este unde situează ”linia de demarcație” dl. KJ. Considerentele sentimentale sau de partizanat nu contează în fața celor de eficiență.
În criză de aliați (Parlament ostil; principalele două partide alcătuite din corupți – ostile) este logică (și eficientă) alianța – probabil temporară – cu serviciile de informații.
Nu ați ridicat mănușa – vă propusesem să alcătuiți o listă cu măsurile – constituțional valide – pe care considerați că ar trebui să le susțină dl președinte KJ.
buna ziua,
buna intrebare, citi, dar “andrisantul” raspunde numai la intrebarile care ii convin, plus ranjetul aferent!
Se va face ca nu aude, doar n-o sa se puna rau cu Ponta &comp, diaspora poate sa mai astepte!
he, he!
Iasiul e in centrul atentiei DNA:
http://www.ziare.com/cristian-adomnitei/pnl/cristian-adomnitei-saltat-de-dna-din-trafic-si-dus-la-audieri-1362030
pai daca a atacat politicianist drama omoroasa a lui Nikita? 😛
https://www.youtube.com/watch?v=porkY6I0LLc
n-o fi tot ‘binomul ” ? 😀 :))
oricum, “trinom” se pare ca nu este!
nope, au fost integralele! 😛
cateva detalii interesante in legatura cu draftul! 🙂
si un pic de “info” despre ”civilii” consultati! 😉
Două organizații chemate la discuții pe marginea subiectului, CJI și Active Watch, au confirmat pentru cursdeguvernare.ro participarea la o reuniune în care au expus principii pe marginea subiectului și în care au refuzat să lucreze efectiv la elaborarea unor texte.
Nici membri ai comisiilor parlamentare de specialitate, nici ONG-uri care susțin fățiș adoptarea rapidă a legilor Big Brother nu își asumă paternitatea acestui proiect.
http://cursdeguvernare.ro/ar-trece-noua-lege-big-brother-testul-de-constitutionalitate-cateva-dubii.html
inca o confirmare:
http://www.stiripesurse.ro/andreea-pora-se-dezice-de-b1-tv-ce-spune-de-interesele-gruparilor-pontista-si-udristo-basista_955123.html
ei s-o fi scuzat si d-na pora, in felul sau! 🙂
hot. CCR:
1. Cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.222 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.
Curtea a constatat că, prin omisiunea legiuitorului de a reglementa în cuprinsul acestui articol termenul şi durata maximă a măsurii preventive a arestului la domiciliu luate în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă, sunt încălcate dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.23 – libertatea individuală, art.25 – libera circulaţie, art.26 – viaţa intimă, familială şi privată, art.39 – libertatea întrunirilor, art.41 – munca şi protecţia socială a muncii şi, respectiv în art. 53 – restrângerea exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale.
2. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că dispozițiile art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale.
Curtea a constatat că legea nu defineşte noţiunea de „impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, astfel că norma care incriminează infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art.6 din Legea nr.241/2005 nu întruneşte condiţiile de claritate, previzibilitate şi accesibilitate, încălcând prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalităţii.
3. Cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.82/2013 pentru modificarea Legii nr.188/1999 privind statutul funcționarilor publici este neconstituțională, în ansamblul său.
Curtea a constatat că prin modificările operate asupra Legii nr.188/1999 este afectat dreptul fundamental la muncă al funcţionarilor publici, prevăzut de art.41 din Constituţie, astfel încât se aduce atingere dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art.115 alin.(6) referitoare la interdicţia de a adopta ordonanţe de urgenţă prin care sunt afectate drepturi sau libertăţi fundamentale.
http://e-politic.ziuanews.ro/revista-presei/decizie-de-ultima-ora-a-ccr-articolul-din-codul-de-procedura-penala-privind-durata-arestului-la-domiciliu-neconstitu-ional-205781
Seara buna
Momentan nu mai comentez despre Cotroceni . Astept alt tip de fapte . Fie ele luate si in spatele usilor inchise . 🙂
In alta ordine de idei :
http://cursdeguvernare.ro/exclusivitate-blocajele-cardurilor-de-sanatate-compania-care-le-a-facut-e-in-insolventa-cnas-apeleaza-la-solutii-improvizate.html
Nu se lauda Romanika cu super mega experti in IT ? Si totusi , se dau contracte unor SRL care dupa incasarea milioanelor declara insolventa . 🙂
Tara minunilor (si a spagilor) .
seara buna , n ai idee unde sunt stocate toate datele personale ale romanilor 😉
buna seara
sa”ghicesc “eu
in “tara sfanta”
buna , da . culmea .. la ei cardurile de sanatate nu prezinta garantii de securitate asa ca pentru anumiti angajati au fost interzise 😉
parca numai cardurile de sanatate,la fel si id-urile biometrice au fost interzise “anumitor angajati”/ma intreb cum mai intra “anumitii angajati”in US/le-or fi dat aia vreo dispensa?
Hm, cind am vazut ‘solutie simpla pt diaspora’, m-am gindit prima oara ca e gresit. Pt ca nu vad ce solutii s-ar da din tara pt diaspora. Vorbesc in general, nu neaparat despre vot.
Mai degraba ‘solutii pt cei din tara sa devina diaspora’ 🙂
Orice cetatean sau grup au dreptul la initiativa legislativa, activitatea de lobby se bazeaza pe acest drept de initiativa. Atat ca nu pot fi prezentate direct pe agenda sau in dezbateri.
Asta pentru ca activitatea parlamentara este una publica (nu informala). Daca cineva doreste sa incropeasca o lege, trebuiesc gasiti sponsori in parlament (din partidului care va reprezinta), sponsor care sa-si asume propunerea de lege si sa o includa in agenda.
Ar fi ilegal ca Iohanis sa-si impuna prezenta in parlament, fara invitatie, si sa-si asume direct paternitatea proiectului de lege.
O opinie
Adomnitei -retinut de DNA!
http://www.evz.ro/cristian-adomnitei-a-fost-ridicat-de-dna.html
Buna seara tuturor…
Mircea Marian, FB
“Ofertă unică de la Ponta către Iohannis: dacă îi convingi pe liberali să joace în filmul cu „modificarea Constituției”, te facem senator de drept, după ce pleci de la Cotroceni. Eu zic că Klaus trece prin mari dileme la ora asta :))”
Sa vedem daca Herr Werner e doar un prostanac mai cu staif…daca “pune botu'” la tampenia asta.
buna seara
@stefan
tara asta inca se cheama ROMANIA
cat despre cardul de sanatate,cred ca si daca il facea echipa lui steve jobs ar fi fost probleme
plecati de la doua premise:
a. insuficienta pregatire IT a medicilor /mai ales cei trecuti de 40 ani si sunt destui
b. dorinta de a “demonstra” ca nu se poate
si,va place sa nu dvs,in romania sunt oameni buni in IT/intrebati mari corporatii care isi muta din India sau aiurea operatiile la Bucuresti,Iasi,Cluj,Brasov,Timisoara,Targu Mures… desi platesc salarii mai mari decat acolo
inca,
in NYC la inceputul anilor 90,romanii ocupasera businessul “coafura&pedichiura”:cam asa stiau ei de romani
azi,stiu de “buni in IT”
inca
verificati ponderea IT in pib romania si italia
Seara buna mister @intimplator
Ce trebuie instruit un medic ? Cum sa bage cardul in un cititor de cartele ?
Eu am acest card (italian) de vreo 15 ani. E universal . Folosit la oricare prestatie a statului (impozite , taxe , schimb de domiciliu, cumparare – vanzare auto sau cumparaturi mai mari de 1.000 euro)
A functionat mereu brici .
Deci , problema e de sistem informatic ( infrastructura ) si principal soft . Iar asta nu depinde de educatie . E insasi profesionalitatea sistemului . De la serverele centrale la ultimele terminale .
PS .
1- Sa nu incepe iarasi cu patriotismul de pe vremea sedintelor de PCR . Romanika e conform realitatii . 🙂
2- Nu am citit de nici o mega firma romaneasca de IT care sa fie autonoma .(exceptia Bitdefender) In schimb multe realitati IT cumparate de straini .
Si in India sau Banglades sint experti de IT dar in slujba altora .
3 – Cum sa compari ponderea IT in PIB italia – Romania ?
PIB italian e de 12 ori mai mare decit cel romanesc . La o populatie de doar 3 ori mai mare .
Acel 1.500 miliarde si ceva de euro anual de PIB italian e extrem de diversificat .
Mai clar , daca PIB afgan e in procent de 80 % datorat culturii de opiu , nu inseamna ca tara e “specializata” . E saracie din lipsa de diversificare economica (oricare) .
@stefan
domnule ,nu toti sunt asa deshtepti ca dvs
cat despre pib,luati ponderea procentuala a IT in total
cat despre “firmele”straine de IT asa e,dar despre “start up”ati auzit?
cat despre “patriotism”s-o lasam mai usor,aveti dreptul sa criticati-si e bine-dar nici sa “va puta tot”ce e din romania/
ca uite nici mie nu-mi place italia/voiam sa merg in sicilia si mi s-a spus de un italian”verro” sa mai aman,cica prea multi emigranti pe-acolo si autoritatile nu fac fata/fiecare are probleme
E catastrofa cu emigrantii acum . Majoritatea sint in Sicilia . Se cauta locuri de cazare noi in toate provincile italiene (cote)
Va urma si o repartizare de emigranti in cadrul UE .(se asteapta decizia ONU si ulterior UE) Dupa regula : cine are putini , sa accepte mai multi .
PS . Nu sint destept si azi nu ma enervati chiar daca incercati . 🙂
E bun uleiul de masline cumparat ? E dezastru in Puglia din cauza bacteriei care usuca plantele de maslin . Le usuca la propriu . Mor pomii si nu exista tratament . 🙁
Intrebare de om care nu a vazut cum functioneaza cititorul.
Cand bagi cardul in el se aprinde vreun bec? Zice monitorul ceva? Adica exista feedback de la sistemul local ca functioneaza?
Intrebarea vine in urma declaratiilor oficiale ale CNAS ca medicii baga si scot cardul repetat iar sistemul se blocheaza. Singura explicatie logica a unui astfel de comportament de maimuta este ca userul habar nu are daca sistemul a primit un input ori nu.
Am intuit corect?
Buna seara,
am gasit aici cateva simptome:
http://blog.iamntz.com/7300/activarea-cardurilor-de-sanatate
Oricum trebuie sa fac un drum la medicul de familie. Daca are timp si chef o sa studiez un pic sistemul. Revin cu o parere documentata…
Pai cind bagi un card (oricare) in un cititor , pe ecranul aparatului (sau a computerului la care e legat in varianta mai primitiva) apare ceva scris (ca la magazin cind platesti cu cardul) .
Deci ce trebuie sa instruesti la un medic ? Sa citeasca pe un ecran ? Se presupune ca stie din moment ce foloseste internetul la servici si acasa . 🙂
Chestia e ca poate scrisul pe ecran e extrem de lent , vine doar dupa ceva minute (ca e subdezvoltata reteaua internet , sau serverul nu vace fata la mai mult de x interogari / minut )
degeaba ai la Bucursti viteze de 100 MB/ secunda daca la Magaioaia din Vale 🙂 internetul e la viteza fantastica de 56 Kb/secunda .
Si tot pentru mister @intimplator (ca tot sintem in uniune de vederi 🙂 )
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20087584-victor-ponta-vrea-continue-alaturi-gabriel-oprea-comitetul-executiv-psd-aprobat-negocierile-pentru-candidatura-comuna-unpr-locale-generale.htm
Deci , Romanika e definitia perfecta .
E UNICA TARA UE DAR SI DIN RESTUL DEMOCRATIILOR MONDIALE unde exista “partidul generalilor” ( declaratia sefului UNPR , general Opreacu noscut ca general izmana)
NU EXISTA TARA CU PARTID AL GENERALILOR NICAERI .
Cindva a fost doar in Argentina si Grecia dictatura generalilor si respectiv , a coloneilor .
Evident Romanika e o democratie .Cu epoleti . 🙁
Cireasa de pe tort .
http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-20087891-video-interviu-noul-ministru-fondurilor-marius-nica-despre-anchetele-dna-aceasta-lupta-antifrauda-este-foarte-apreciata-comisia-europeana-sustin-plus-facea-locotenentul-nica-mapn.htm
Ofiter scolit la Breaza dar pe post rezervat de SRI , 5 ani la MApN si acum ministru fondurilor europene .
Voi pricepeti aberatile astea romanesti , aveti habar de principile minime a unei democratii ?
Aici e o dictatura (soft) in toata regula . Fosti ofiteri + servicii la butoane . Restul politicii sint figuranti .
Buna, Stefan!
azi, Silviu Manastire a vorbit despre acest ministru. A zis ca nu e membru PSD si ca e pus de SRI sa pazeasca fondurile europene (mai in gluma, mai in serios)!
Este protejatul doamnei Plumb, care l-a adus la ministerele ei (Mediu si Munca).
Ha ha ha!! 🙂 Alt minister al Frecarii De Menta, cica al fondurilor europene 🙂 Un finantist la BNR nu era de-ajuns? Trebe sa faci ditamai ministerul ca sa poti sifona ca lumea bani de la prostii aia din UE.
Care mai erau? ‘pe relatia cu Parlamentul’, ‘al societatii informatizate’…
Ar trebui facuta o lista cu ministere si departamente care sint doar de florile marului.
Permiteti inca o cireasa 🙂 ,…….. multumesc.
” Ponta: UE a suspendat un miliard de euro destinat Romaniei, din cauza suspiciunilor de coruptie” http://www.ziare.com/fonduri/fonduri-europene/ponta-ue-a-suspendat-un-miliard-de-euro-destinat-romaniei-din-cauza-suspiciunilor-de-coruptie-1362097 , in “cireasa” Dvs. 🙂
ofiterul da pe goarna o informatie tare :”probabil ca vorbim despre o suma de peste 1 miliard de euro -, sume blocate in investigatii DLAF, DNA, OLAF, ANI si sume pe care autoritatile de management si organismele intermediare le-au taiat beneficiarilor, iar acestea au fost contestate in instante si procesele s-au pierdut. Acesti trei piloni se puteau regasi in absorbtie”.
Intrebare intrebatoare :cat costa ,din miliardul respectiv ,”interventia” domnului cumnat Herteanu??
Si ca tot romanul impartial ,pot spune despre cardul de sanatate ( tare chestia ca “are bani” 😀 ) si despre votul electronic , ca ambele reprezinta DEMOCRATIA . Adica si transparenta. Si credeati ca i-a apucat pe politicieni o dragoste asa de mare pentru popor ?? Domnul presedinte a avut ocazia sa demonstreze din nou ca este “altfel”. Dar dansul nu se lasa pana nu omoara si samburele de speranta pe care l- am avut,pe 16 noi.trecut, ca un naiv incurabil ,cu o groaza de par carunt. …mai mare jena…zau asa.
Precis DNA e de vina!
http://www.ziare.com/fonduri/fonduri-europene/ponta-ue-a-suspendat-un-miliard-de-euro-destinat-romaniei-din-cauza-suspiciunilor-de-coruptie-1362097
Salut
Cum e mare problema cu atragerea fondurilor , indicatile sint “cincinalul in patru ani si jumatate” . Adica “baga ma tot ce se poate acolo sa cerem banii ” .
Chestia ca UE controleaza. Si blocheaza . Evident defazat in timp , cu intarziere .
( Si doamna Udrea cind era ministru a avut fondurile blocate de UE . Era oficial “cel mai harnic ministru” . )
De regula se lauda toti cu fondurile atrase si ulterior se tace chitic ca vin blocate , suspendate .
Deja au fost “corectii” pe fondurile astea . Adica UE a taiat din banii acordati ca amenda pentru nereguli .
De cind a fost creat ministerul asta, a fondurilor europene (dupa modelul polonez cica) , citi ministrii au facut naveta pe fotoliul respectiv ?
– O fi lipsa crasa de strategie ?
– Interese mai mari (functii in organigrama foarte bine platite comparat cu restul ministerelor) ?
– Nu e interesat real nimeni de banii astia ca nu stiu ce sa faca cu ei , foarte dificil cu capusatul lor .
Mai bine cu deficitul bugetar unde nu intreaba nimeni la cine au mers imprumuturile noi anuale .
@stefan
uite,aici va dau dreptate
—lipsa de strategie/da-deviza “managerilor”romani (nu aia de la corporatii multinationale) e cam asa” ce ma aia la cap astia cu proiect,buget,urmarire…mie sa-mi dea banii ca stiu eu ce sa fac cu ei”
—interese: iarasi da- au angajat toate amantele si lipitorii de afise la “fonduri europene”:ca i-au angajat,treaca mearga,dar sunt in pozitii in care aia care ar sti cu ce se mananca chestia asta cu fondurile nu pot lucra/imi spunea cineva “domle,la voi cand discut la nivel mediu e excelent-oamenii stiu despre ce e vorba,cum trebuie facut/nenorocirea e cand ajung la sefi,aia omoara totul”-va rog sa ma credeti,mi-a spus-o om serios care nu poate pricepe cum poate fi asa dezastru la nivele de decizie/ce naiba sa-i explic,ca se inventeaza “proceduri”-asta e la moda acum- de nu le inteleg nici aia care le-au facut numai cu scopul de a ingreuna totul si a deveni”indispensabili”
ganditi-va ca la fonduri europene in ultimii trei ani a fosta asta care e acum la finante si a inventat “bonul fiscal”la bacsis
— “capusatul” adevarul e ca sunt si nesatui si prosti / s-au invatat cu “shpaga”cu 2 cifre procentruale
daca ar lua numai de-o ciorba,n-ar zice nimeni nimic/sa ia si ei acolo 10-20 mii la un milion dar ei vor 100-200 mii la milion
alegeri UK
conservatorii majoritate absoluta singuri
farage&verzii=cei anti EU,cumulat 4 mandate(2+2)
🙂
macar aia cu legea big brother au scris ceva de judecatori
fiscul roman isi baga picioarele de tot in justitie
http://www.capital.ro/gabriel-biris-anaf-tocmai-si-a-dat-oug-care-spune-ca-deciziile-instantelor-nu-li-se-aplica-lor.html”
(viii) în situaţiile prevăzute la pct. (vii), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi NU SE RESTITUIE în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, INSTANTA de judecată ANULEAZA PROCESUL-VERBAL DE CONSTATARE A CONTRAVENTIEI. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire dacă aceasta a fost transmisă prin poştă.”
buna dimineata!
retorice intrebari! 🙂
”Așadar, proiectul pare că a fost gata tipărit, iar consilierilor de la Cotroceni fie nu le-a mai trecut prin cap să facă un alt proiect, în care să includă observațiile celor doi parlamentari Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, ca apoi să semneze expunerea de motive ”pe curat”, fie depășeau ora stabilită (iar Klaus Iohannis e recunoscut pentru punctualitate), așa încât au trimis expunerea de motive conținând și amendamentele în ciornă.
Evenimentul a fost anunțat ca o reușită a președintelui Iohannis, un consens obținut în doar 40 de minute, care corectează legislația necesară siguranței naționale şi dă asigurări de respectare a dreptului la viață privată a persoanei, aşa cum a cerut Curtea Constituţională. Dincolo de PR, se ridică câteva întrebări:
Cine este autorul de facto al acestui proiect de lege?
De ce a avut președintele inițiativa legislativă și în baza cărui articol din Constituție?”
http://www.revista22.ro/liderii-politici-au-primit-in-plic-noua-lege-big-brother-de-la-sri-via-iohannis-55614.html
buna dimineata : ) Brandusa, noi scrisesem de alaltaieri…
Revista Presei!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-8-mai-pas-cu-pas-suntem-cu-totii-dusi-de-nas/37606/
stiu, R22 au venit si cu draftul! ”Citeste si nu …cerceta!” 😛