Constituția a priori
10/03/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Motto-ul SRI este “Patria a priori”. Nu neg faptul ca patriotismul sta (si el) la baza sistemului de valori morale ale lucratorilor (civili sau militari) ai SRI, insa afirm ca patriotismul nu poate si nu trebuie sa intre in contradictie cu respectarea Constitutiei. In definitiv, scrie in Constitutie ca “fidelitatea fata de tara este sacra” (art. 54 alin 1), insa mai scrie si ca:
“România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate” (art. 3)
si mai scrie si ca
“Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, precum şi militarii, răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin şi, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege” (art. 54 alin 2)
Prin urmare, patriotismul angajatilor serviciilor secrete este o valoare aflata sub juramantul prin care militarii (inclusiv cei din serviciile secrete, cu regim militar) jura sa respecte Constitutia.
In acest sens, patriotismul nu poate fi o scuze pentru incalcarea sau eludarea Constitutiei. Nu spun ca asa a fost cazul, ci spun ca, in principiu, patriotismul trebuie sa fie mereu orientat de respectarea suprematiei Constitutiei. Salut deci pozitia institutionala a directorului SRI, exprimata azi:
“Curtea Constitutionala decide in numele legii. Asa incepe orice decizie a Curtii Constitutionale din Romania. Din acest motiv, Serviciul Roman de Informatii nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta decizia CCR. Pentru Serviciul Roman de Informatii, principalul instrument in misiunea noastra in serviciul cetatenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune in aplicare aceasta decizie si orice alta hotarare prezenta sau viitoare a Justitiei“.
Sigur, pentru un astfel de director, orice decizie “sensibila” pune in discutie “securitatea nationala”, insa astfel de comunicate sunt de fapt expresia vechii limbi de lemn de care nici un director de serviciu secret nu scapa:
“In acest sens, consideram ca vor fi afectate dosarele aflate in diferite faze ale justitiei, in mod special cele privind infractiuni la adresa securitatii nationale si in care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastra a depus eforturi umane si materiale considerabile.Am convingerea ca toate celelalte institutii au maturitatea si responsabilitatea de a compensa acest recul“.
Asa este. Vor fi afectate. Fiecare judecator va decide cat si cum, a explicat Daniel Morar detaliind decizia CCR.
Insa CCR a decis ca la fel de afectate au fost drepturile si libertatile cetatenilor cata vreme SRI a facut interceptari gratie unui articol din CPP care era neconstitutional. Or, suprematia Constitutiei nu este negociabila, nici macar in numele patriotismului sau al luptei impotriva coruptiei.
In aceasta materie, nu avem nevoie de “asigurari” ca patriotii sunt realmente patrioti, ci de garantii ca patriotismul lor este realmente supus Constitutiei.
Altfel, fara aceste garantii, riscam sa ajungem ca patiotismul real sa fie deturnat precum a fost el in epoca totalitarismului comunist, de unul supus arbitrariului si tiraniei.
Or, asa ceva nu trebuie sa se mai intimple niciodata si de aceea e nevoie ca patriotismul sa fie supus suprematiei Constitutiei, nu vreunui juraman precum cel depus de serviciile secrete si de militarii din epoca ceasista.
“Eu, cetatean al Republicii Socialiste Romania, intrind in rindurile fortelor armate, jur sa fiu devotat poporului muncitor, patriei mele si conducerii de stat a Republicii Socialiste Romania.
Jur sa-mi insusesc temeinic toate cunostintele militare pentru a fi un bun militar al Fortelor Armate ale Republicii Socialiste Romania.
Jur sa fiu luptator dirz, cinstit, curajos, disciplinat si vigilent, sa pastrez cu strictete secretul militar si de stat, sa pazesc cu grija avutul militar si obstesc, sa execut fara sovaire prevederile regulamentelor militare si ordinele comandantilor si sefilor mei.
Jur sa urasc din adincul fiintei mele pe toti dusmanii patriei si ai poporului muncitor.
Jur sa fiu gata oricind sa lupt pentru apararea patriei mele, Republica Socialista Romania, si ca militar al Fortelor Armate ale Republicii Socialiste Romania sa lupt cu toata dirzenia si priceperea, neprecupetind singele si viata mea, pentru dobindirea victoriei depline asupra dusmanilor.
Daca voi calca juramintul meu, sa ma loveasca pedeapsa aspra a legii Republicii Socialiste Romania si sa-mi atrag ura si dispretul oamenilor muncii.
Ma leg sa indeplinesc intocmai juramintul meu, pentru libertatea si fericirea patriei si a poporului muncitor”.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Este bine să fim idealiști, dar trebuie observată și realitatea :
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20857102-11-dosare-coruptie-ridicat-exceptii-neconstitutionalitate-interceptarilor.htm
Bun gasit 😉
fara pretentii foarte mari in cunoasterea si interpretarea legilor.eu am inteles ca instanta va stabili daca renunta sau nu la inregistrarile dintr-o cauza sau alta . Asa zice CCR,nu?
Iaca “pozna ” :
10 martie 2016
Nr. 282/VIII/3
COMUNICAT
În completarea comunicatului nr. 230/VIII/3 din 03 martie 2016 privind retrocedarea nelegală unei suprafețe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov și privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
La data de 17 decembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
1. TAL SILBERSTEIN, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;
2. SHIMON SHEVEZ și BENJAMIN „BENY” STEINMETZ, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;
3. MOSHE AGAVI, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de aderare la un grup infracțional organizat.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpații Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.
Pentru a pune în practică planul infracțional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.
De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup.
De la punerea în mișcare a acțiunii penale și până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor 4 inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală.
Având în vedere aspectele menționate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curții de Apel Brașov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaților Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă.
Judecarea propunerii de arestare preventivă în lipsă va avea loc la Curtea de Apel Brașov la data de 14 martie 2016.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7212
Foarte sensibilă cauza !
Oare ce-o fi făcut Klaus Iohannis recent în Israel ?
“Salut deci pozitia institutionala a directorului SRI, exprimata azi:” Salutul ala suna ca nuca in perete. Alt cuvant n-ai gasit? Mie imi aduce aminte de oda aluia din CNA pentru Victor Poanta “Scriu acest comentariu voios salutând, în fine, apariţia în fruntea Executivului a unui politician tânăr, sănătos la minte şi la trup, în formă şi plin de haz (…)”
Buna ziua all 🙂
Dear Barengott, formuleaza o alta adresare, please. 🙂
De apreciat …
“Salut” este o apreciere pozitiva, la persoana intai. “De apreciat” este o formulare vaga, care lasa loc altor idei. Raman la formularea lui City.
salut 🙂
Salut pozitia pentru ca e corecta, insa formularea mea era si partial ironica, in acelasi timp. Caci, dupa pozitia corecta a lui Hellvig, a urmat celebra limba de lemn despre “afectarea anchetelor”. Iar eu am scris ca da, asa e, insa au fost afectate si drepturile cetatenilor, iar de chestia aia directorul SRI nu zis nimic!
Mi se pare că în decizia curții se observă o mare grijă pentru oferirea unor portițe de scăpare bine controlate pentru „ai noștri” dar în ceea ce privește garanțiile…
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20856857-mari-probleme-motivarea-curtii-constitutionale-care-schimba-radical-regimul-interceptarilor.htm
„Din punctul meu de vedere, Curtea a gresit excluzand total – intr-un mod destul de confuz – posibilitatea ca SRI sa mai poate realiza supraveghere tehnica in dosarele penale si putea ridica problema unor garantii reale ca interceptarile se fac cu respectarea tuturor drepturilor. Repet, nu vad de am putea conta mai mult pe polititia Romana roasa de coruptie si subordonata direct politicienilor, fiind parte din executiv? Ce garantii ne ofera politistii pentru a-i investi brusc cu atat de multa incredere?”
Dacă e să tratăm cu idealism problema eu aș spune că „serviciile” (și prin regimul aplicat angajaților) sunt instrumente. De ce acum nu trebuie (acum) utilizat acest instrument (aflat în mâna procurorilor și judecătorilor)?
consigliatii de catre indivizi dati afara din mossad sau urmariti de justitia americana : Basescu , Tariceanu , Ponta ,Iliescu & acolitii .. fiti pe receptie !
De la punerea în mișcare a acțiunii penale și până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor 4 inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală.
Având în vedere aspectele menționate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curții de Apel Brașov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaților Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă.
Judecarea propunerii de arestare preventivă în lipsă va avea loc la Curtea de Apel Brașov la data de 14 martie 2016. http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7212
Trecutul dureros poate ne face foarte precauți sau poate chiar paranoici când vine vorba de „servicii”. Dar un adevărat paranoic eu cred că s-ar întreba dacă nu cumva publicitatea imensă din ultima vreme în jurul lui Marian Godină nu ar fi menită să ne facă să acceptăm mai ușor luarea unor atribuții (care mie mi se par tehnice) ale „serviciilor” și atribuirea lor Poliției Române (oare o fi pregătită pentru asta?)…
s-a dus comentariul altundeva decat imi propusesem;… sorry
double fault…..
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20857333-avocatul-lui-oprescu-anunta-contesta-interceptarile-din-dosarul-acestuia-fostul-edil-depus-plangere-contra-judecatoarei-camelia-bogdan.htm
În sfârșit va putea și Tăriceanu să aranjeze prin telefon rapid orice poftește …
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20857357-tariceanu-cati-credeti-nu-avut-telefoanele-puse-sub-ascultare.htm
I have a dream … 🙂
Toate legile votate de parlamentul, care nu respectă limita de 300 de parlamentari stabilită prin referendum, să fie declarate neconstituționale și …. să continue cine poate !
http://www.stiripesurse.ro/avertisment-dur-al-ambasadei-sua-dupa-votul-deputa-ilor-nu-se-poate-folosi-abuziv_985704.html
buna ziua
asa,de dragul conspiratiei,
nu cumva are loc o “reglare de conturi”.” de aratare a muschilor”
intre justitie si sri?
repet intrebarea de azi dimineata
in cazul actiunilor teroriste unde interceptarile sunt esentiale-vezi recentul atantat din franta-cum se va proceda?
cum se va preveni un astfel de atac ,fara interceptari effectuate de sri?raspunsul” sa aibe sri informatori” e o gluma proasta
http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/apel-catre-iohannis-sa-retraga-decoratiile-condamnatilor-nastase-si-mitrea-printre-ei-1412494
Eu raman la convingerea ca decizia de ieri a CCR a fost la comanda politica a elitelor politice corupte si este de acum o decizie criminala . Pentru ca muuuulti lideri politici corupti vor scapa.
Uite idee stralucita (la fel cu OU pentru 300 parlamentari, conform referendumului) pentru guvern:
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/kovesi-sustine-ca-ar-trebui-publicata-lista-persoanelor-condamnate-definitiv-ale-caror-bunuri-nu-sunt-confiscate-142969.html
Atacul asupra constitutiei si in egala masura a echilibrului de forte intre puterile statului se executa sub diferite forme si in tarile vecine, sau apropiate: in Ungaria unde presedintele a rejectat un amendament a lui Orban care sa opacizeze manevrele financiare ale bancii centrale – facute sa ascunda cheltuieli discretionare, facute sa “recompenseze” prieteni politici, si in Polonia curtea constitutionala a rejectat legi promovate de guvern de influenta justitia, creind un veto (de facto) guvernamental asupra deciziilor din instante. Se lupta contra acelorasi monștri, timing-ul fiind diferit.
Interesant…
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/romania-fara-presedinte/
Tocmai in zilele acestei vizite marete.
Buna seara
– Prima data ca o banca centrala ofera imprumuturi cu dobanda 0,0% (zero virgula 0 ) .
– BCE a marit si cantitatea de titluri cumparate lunar . De la 60 miliarde euro , la 80 miliarde .
Practic ploua cu bani .
Evident ca nu pentru mujici . 🙂
PS .
Cind cereti un imprumut in euro , faceti un calcul simplu . Ce dobanda plateste banca la BCE sa imprumute banii (da in schimb titluri de stat in euro ca garantie ) si ce dobanda va cere banca voua . 🙂
Eu am facut o mica cercetare in Italia . Imprumut de “nevoi ” (ceva tip cu buletinul din RO ) , dobanda ceruta cam la 10 % .
Imprumut masina = 6,5 % – 7,36 %
Imprumut casa (oricum nu le mai da nimeni) , dobanda 4-5 % .
NU MAI E NECESAR SA PRODUCI CEVA . FACI FINANTA CREATIVA .
iMPRUMUTI DE LA BCE BANII CU DOBANDA ZERO SI II DAI LA VASILE CU DOBANDA 8 % . 🙂
Capitalism superb . 🙁
Nu sunt incantat de decizia curtii, in fond cu ce ar fi politia de ex mai de incredere decat SRI? Mai mult invers.
“Copiii noștri nu mai sunt în siguranță niciunde! Un nou scandal a izbucnit la o școală generală din Vaslui unde mai mulți elevi au ajuns la spital intoxicați cu e-coli. Analizele efectuate de Direcția de Sănătate Publică au relevat că țuica pe care au primit-o elevii la prânz, să-și facă curaj să se întoarcă la ore, conține urme ale bacteriei e-coli.”
🙂 🙂
Va fuge ceva foarte foarte interesant .
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20857801-guvernul-aprobat-normele-aplicare-legii-privind-pensiile-militare-stat.htm
Mai tineti minte recalcularea pensilor speciale facuta de domnul Boc si promulgata de presedintele Basescu? (in 2010)
Atunci si contrar la ce a fost prezentat in parlament ( a fost minciuna institutionalizata sustinuta cu date false) nu au fost facute reduceri financiare .
90 % din pensionatii speciali au avut pensile marite cu 30 % (medie) .
10 % au avut pensile taiate . (Dobritoiu si Dogaru , doar doua exemple )
Dupa ce Dogaru a demonstrat din greu si chiar de curind impreuna cu restul “eroilor si patriotilor” neamului pentru marirea pensilor (un fel de recalculare) SI NU pentru reformarea armatei care a ajuns azil de galonati la toate nivelurile , guvernul a decis .
TOT CE A TAIAT Boc in 2010 se da inapoi . + INDEXARILE PE NOILE PENSI RECALCULATE .
2 ani de zile timp ca mandria tarii sa ceara banii .
Grijuliu guvernul cu cadrele . Ca oamenii mor arsi in discoteca sau bebelusi morti fara sa se stie ce si cum , neimportant .
E mai presus de oricare dubiu ca tara asta e la cheremul fostelor cadre (militie , securitate , armata , nu conteaza ) iar boborul e chiar de sărăntoci-slugi incapabili sa ceara un lucru elementar .
Adica egalitate in fata legii .
Interesant, Emilia Sercan, pe Facebook, “Am preferat pana in seara asta sa nu comentez decizia CCR, insa tocmai am citit declaratia directorului SRI, Eduard Hellvig, care ma scoate din sarite si din tacere.
Eduard Hellvig zice el asa, frumos, cat e de nasol ca SRI nu mai poate sa asculte pe cine vrea timpanul lui si imbraca treaba asta intr-o fraza frumoasa, de iti vine la finalul ei sa zici ca apocalipsa anticoruptiei, prohodul statului de drept si alte alea sunt undeva pe dupa colt si tocmai or sa ne loveasca de nu o sa stim ce-i cu noi.
“Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, proliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale”.
Trecem peste faptul ca informatiile enumerate mai sus de Hellvig intra in aria de competenta a DIICOT si va propun sa analizam putin urmatoarea speta: In decembrie anul trecut, Remus Truica, Paul Lambrino si Dan Andronic au fost retinuti de DNA si pusi sub acuzare intr-un dosar in care prejudiciul a fost evaluat la 135 de milioane de euro. 135 MILIOANE DE EURO! Incepand cu finalul lui 2006, cei trei au constituit un grup infractional organizat, care a vizat retrocedarea “Fermei Baneasa”. In 2007 si 2008, SRI ii asculta pe cei trei pe mandate de, atentie, siguranta nationala, dar, atentie din nou, transcrierea interceptarilor NU este trimisa de SRI la DNA. Totusi, acele interceptari ajung la DNA in 2015, dupa sapte-opt ani, si sunt constituite ca probe la dosar.
Intr-un text de pe Romania Curata, Alex Costache scria: “Întrebate de ce SRI, atunci când trimite notele informative, nu trimite şi probele, surse judiciare au explicat că serviciul nu are atribuţii de urmărire penală, nu priveşte interceptările ca pe nişte probe în procesul penal, ci ca pe mijloace de aflare a infomaţiei”.
Acest lucru nu se va schimba nici acum, dupa decizia CCR, cand SRI va putea sa informeze DNA despre lucrurile pe care le afla pe mandatele de siguranta nationala in conditiile in care SRI se va comporta ca o institutie care apara statul de drept. Personal, mie nu mi-a iesit din cap acest caz, cand niste interceptari facut acum sapte – opt ani, in care prejudiciul este enorm, au ajuns la DNA dupa ataia amar de ani. Ce explicatie logica si rezonabila poti sa gasesti pentru asa ceva? Unde a fost SRI pana prin 2013, cand a inceput, intr-adevar, lupta anticoruptie in Romania? Ce a facut SRI-ul cu toate inregistrarile, ascultarile, interceptarile de pana in 2013?
SRI a jucat politic informatiile adunate din ascultari, acele informatii care nu ajungeau niciodata la niciun parchet, si a devenit o institutie nu de putere, ci de forta. Pe unii i-a controlat si santajat si i-a tinut sub papuc, pe altii i-a controlat si santajat si i-a facut mari. Si de fiecare data cand aud de contributia SRI in combaterea coruptiei imi aduc aminte de acea femeie din SRI, despre care am mai scris aici, care lucra la transcrieri, si care a dezvoltat o boala mintala pe fondul faptului ca asculta zilnic ore intregi de interceptari si le transcria, insa niciodata nu se intampla nimic cu cei care erau subiectul ascultarilor SRI. Iar femeia a luat-o razna.”
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-11-martie-nu-plange-pentru-sri-romania/44921/