Circul taxării suplimentare: asaltul PSD asupra PNL-ului
14/02/2022 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Daca va intrebati de ce s-a trezit ciudatul ministru al Finantelor din Romania acum o saptamana sa vorbeasca despre impozite marite pentru a doua/treia masina/locuinta suplimentara si de ce ii tine astazi hangul omul cu banii cash in buzunarul sacoului (aka Marcel Ciolacu), care a descoperit “statistici europene”, raspunsul este unul singur: PNNR a stopat alocarea discretionara (fara numar, fara numar!) a banilor de pensii, la care PSD exceleaza mai ceva decat o face LeBron James la aruncarile la coș.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, sâmbătă, că propunerile ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, legate de supraimpozitarea celor care deţin mai mult de două proprietăţi sau două maşini, reprezintă “o abordare social-democrată” în contextul în care taxarea directă a proprietăţilor în România înseamnă un procent redus din PIB, raportat la media europeană (sursa)
Pentru cine nu cunoaste politica romaneasca, ea se reduce in esenta, la urmatoarele 10 axiome (despre care am scris acum 8 ani).
Insa dincolo de cele 10 axiome transpartinice, exista si 3 directii reale de actiune guvernamentala, odata formata majoritatea in Parlament.
- PSD intotdeauna va sustine majorarea arbitrara a pensiilor, chiar daca nu vor exista bani la buget. In situatia de fata, limita de 9.4% din PIB impusa de PNNR este o bariera inconturnabila.
- PSD intotdeauna va prefera sa taxeze, chiar cu riscul falimentarii a sute de mii de firme.
- PSD va plange mereu pe umarul celor pe care i-a jefuit ani de zile (si peste 20 de ani va plange pe umarul celor care, acum fiind taxati si falimentati acum, vor avea pensii mici – daca le vor mai prinde… – in viitor, cand vor iesi din campul muncii).
Nu discutam acum despre cuantumul pensiilor. Da, unele pensii sunt mici si foarte mici, dupa cum unele pensii sunt foarte mari. Cele mai multe sunt mici, iar putine sunt mari (nesimtite), pentru ca asa e politica romaneasca: privilegiatii sunt o casta putin numeroasa, iar exploatatii sunt multi. La fel ca la salarii: grosul salariatilor lucreaza pe salariul minim pe economie, iar o patura subtire au salarii “decente”. Ghici cine e in a doua categorie…?
Pentru PSD e o situatie dublu castigatoare: plange acum pe umarul pensionarilor actuali si ii face dependenti de ajustari/indexari/mariri arbitrare, si, in timp ce ii jupoaie pe cetatenii activi, isi pregateste partitura pentru a plange si pe umarul acestora cand ei vor iesi la pensie.
Astfel circul infernal descris la punctele 1-3 de mai sus se reia la nesfarsit.
E un cerc/circ aproape imposibil de rupt de catre alt partid politic (de altfel, vazand redutabila eficienta a acestei maniere de a guverna, orice partid – cu exceptia USR-ului – i-a copiat pe PSD-isti) si doar interventia PNNR a pus frana tentatiei PSD-ului de a repune masinaria in functiune.
Ceea ce vedeti acum la TV (declaratii despre mariri de impozite pornite de vreo doua saptamani) este maniera in care PSD incearca sa scape din chingile PNNR. Plafonati de PNNR si stransi cu usa de factorul timp (e o problema de timp pana ce Romania va intra in recesiune sau macar va frana cresterea pe consum), PSD-istii incearca sa gaseasca resurse la buget pentru a putea mari pensiile cat mai repede. Si, evident, apar la interval cu discutii despre “lux”, “opulenta”, “taxare justa”, “impozit progresiv” etc.
Insa nu nivelul real al pensiilor ii intereseaza, ci sa revina la jocul lor favorit (maresti pensiile si castigi alegerile), asezonat cu ingroparea tovarasului de drum (care va fi presat sa accepte marirea de taxe, alienandu-si electoratul activ care l-a votat in 2020).
In opinia mea, daca PNL-ul nu cedeaza presiunii PSD de a mari taxele, are o sansa sa supravietuiasca (cat de cat) alegerilor din 2024. Daca taxele se maresc (indiferent sub ce pretext), PNL va fi pulverizat si redus la nucleul dur, insuficient pentru a-i mai garanta participarea la guvernarea de dupa 2024.
In aceste zile, PSD tocmai a intrat in campanie electorala pentru 2024, pregatindu-si mediatic sau iesirea de la guvernare (daca nu reuseste sa impuna marirea taxelor se vor lamenta: noi am vrut, PNL nu ne-a lasat), sau ingroparea electorala a PNL-ului, care va fi alienat definitiv de baza lui electorala (si asa dezamagita de actuala coalitie) cand vor cadea de sus taxe marite sub pretextul “nevoii de a majora pensiile”.
Nu poti sa lupti mediatic cu unul care plange la TV cu lacrimi de crocodil pe umerii unora pe care i-a jefuit cand erau activi.
Insa il poti intreba non-stop cati bani a bagat in publicitate platita si de ce nu taie din banii de la buget alocati partidelor politice pentru a putea finanta marirea pensiilor, daca tot e atat de ingrijorat de limita de 9,4% din PIB impusa prin PNNR.
Insa cine sa o faca, PNL, eiusdem farinae?
****
Stiati ca PSD a platit intr-o singura luna pentru promovarea in presa si propaganda de 6 ori mai mult decat a platit USR intr-un an? Sunt sigur ca prea putini stiu asta. 7 milioane de lei a platit PSD in decembrie 2021.
PSD si-a concentrat intregul buget pentru a cumpara spatiu media. 71% din buget – adica 40 de milioane de lei in 2021. Ciolacu si Stanescu sunt mari investitori in media, dar nu spun si unde. Cu banii publici se joaca cum vor muschii lor.
Pentru ca sistemul total gresit sa perpetueze, partidele nu au cheltuit nici macar 50% din suma primita. 122 de milioane de lei apar ca au ramas in conturi (Cristian Andrei)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Si, evident, USR este de vina ca PSD nu poate mari pensiile discretionar si trebuie sa faca ordine in fiscalitate (ceea ce nici un partid nu isi permite)
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25366151-ciolacu-spune-nu-sustine-vreo-majorare-taxe-vina-usr-masuri-sunt-cuprinse-pnrr-anuntat-ministrul-psd-finantelor.htm
A bagat si Ghinea un bolovan in cupola, nu doar Stelica Ion… 🙂
Seara buna
Cum am scris mereu, sistemul de impozitare românesc e total aiuristic.
Faimosul 9,4 % PIB pentru pensii e doar gardul care împiedică majorarea pensiilor speciale/ de serviciu.
De aici a inceput tot.
Tromboneau cu limita de 9,4% PIB pentru pensii calculat FARA pensile nesimțite. ( știți care sunt , ce diferența e între calculul contributiv a acestora și ce primesc in realitate. Dublu, triplu. )
A venit UE și a zis că 9,4 % e limita cumulată pentru TOATE pensile.
Așa primul ministru Ciuca dar și masa de speciali reangajați la stat ( de la CCR la oricare instituție statală ) au priceput că nu sunt banii visați.
Iar dacă urmăriți prin comparație cum se taxează oricare venit în Romania comparat cu restul lumii, suntem campionii aiurismului fiscal.
Practic se aplica o taxare clientelară.
Realitate în Absurdistan.
– Gogoașele cu taxarea mașinii 2, 3 ,etc. doar in Romania poate fi inventata.
Oriunde taxa auto e legata de puterea motorului, ( eventual și clasa de poluare) . In nici un caz nu e legata de numărul de auto a fiecăruia.
– In Romania NU se aplica TVA pe cumpărarea vânzarea de locuințe decât de la o anumită sumă în sus. Alta trăsnaie. Oriunde TVA pe locuințe se achita la oricare tranzacție.Taxa e redusă daca locuință e prima pentru Ionescu.
Mai mare daca e a doua , a treia locuință pe același proprietar.
Care e absolut normal.
Ai bani , contribui mai mult la bugetul statului atît în cifre absolute cât și proporțional cu capacitatea fiscală mai mare.
Un concept universal care NU se aplica in RO.
Ca urmare, pălmașul cu 2.000 lei lunar plătește impozit de 200 lei.
Pensionarul cu același venit lunar, e scutit.
Dorneanu, Ciuca și restul ca ei sunt impozitați real cu ceva gen 9 virgula ceva %.
Când aceiași in UE ar avea reținut din venituri 45 % ( impozit progresiv) iar în USA 39 % .
Trebuie priceput că România e o dictatura soft care nu intra nici cum in categoria democrațiilor functionante.
Statul de drepti e incompatibil cu impozitarea progresiva făcută CU CAP .
Improvizările mioritice sunt pur tromboane care ascund favorizarea clientelei politice.
Iar PSD, identic ca PNL , e un partid de hoți și mincinoși. Basca incapabili profesional propulsați pe funcții în baza de pile- cunoștințe- realtii.
Bună seara!
Ieri n-am mai rezistat și a ieșit ce vedeți mai jos:
https://paganelis.wordpress.com/2022/02/13/ipocrizie-incompetenta-indolenta-imbecilitate-sau-de-toate/
Așa-zisul „sistem educațional” românesc va fi extrem de înfuriat să citească asemenea rânduri! Fie-mi iertat, dacă am greșit undeva, cu ceva…
Multumim pentru editorial… Acum suntem aici… Asteptam scadenta…
https://www.biziday.ro/datoria-totala-externa-a-romaniei-a-crescut-anul-trecut-cu-peste-sapte-miliarde-pe-fondul-cresterii-datoriei-pe-termen-scurt-4-miliarde-deficitul-de-cont-curent-a-fost-de-circa-17-miliarde-de-eu/
Datoria oricărui stat se face un doua moduri. Vânzarea de titluri de stat și împrumuturi directe.
Ambele metode se tranzacționează prin băncile centrale. Așa numita piata primara. Indiferent de tara , asta e regula internațională.
Ca urmare , aceleași bănci centrale publică lunar evoluția datoriei suverane de stat.
Internă , externă , complessiva + defalcarea pe deținători, durata medie a împrumuturilor , dobânda aferentă plătită sau de platit, etc.
Isărescu e unicul care prin BNR publică doar evoluția datoriei esterne.
Că nu degeaba sta pe funcție de zeci de ani.
Pentru a cunoaște datoria complessiva , se așteaptă datele ministerului de finanțe. Care vin cu întârzieri trimestrale. Și care oricum tot pe fluxurile contabilizate de BNR se bazează.
Doar că UE prin Eurostat cunoaște datele .
In Ro nu e necesar că iobagul să știe lunar evoluția complessiva a datoriei de stat.
Ca atare , fostul turnător Isărescu rămâne guvernator pe viață.
Taxarea proprietăților în funcție de numărul lor este imposibila.
1. UAT-urile nu au posibilitatea să verifice proprietățile unui proprietar de la alt UAT.
2. O familie medie poate avea 4 imobile, cate unul pentru fiecare membru. Apartamentul fiicei mele este calculat ca a doua proprietate?!?
Și 1 + 2 cumulat. Fiecare UAT, că să poată stabili a câtă proprietate o are el în scripte, trebuie să trimită emailuri la alte 3000 UAT -uri și să centralizeze răspunsurile venite atât pe CNP-ul capului de familie cât și toate CNP-urile membrilor de grad. Nu știu câte persoane/UAT sunt in medie dar cifra comunicărilor este de ordinul miliardelor.
Dar ministrul finanțelor știe asta (că doar nu o avea IQ 75). Prin urmare, aceasta propunere legislativă este praf in ochi. In ochii cui? Evident în ochii săracilor: uite PSD vrea sa taxeze suplimentar imobilele bogaților.
Nu se poate aplica practic legea. Iar eforturile logistice pentru încercarea de aplicare sunt imposibile.
Pentru vreun inteligent care va spune: pai e simplu: să unim registrele proprietăților la nivel național. DE 30 ANI plănuim sa facem cadastrul la nivel național și am făcut. App 15%… Bafta la colectarea acestei taxe în 2022!!!