Cine mai vrea să moară pentru Putin?
24/09/2022 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Unul dintre cele mai bune (dacă nu cel mai bun!) articol pe care l-am citit pînă acum despre determinarea lui Putin de a merge pînă la capăt în războiul din Ucraina este scris de Mark Galeotti și traducerea o aveți aici (originalul aici). Autorul său nu mai merită nici o prezentare. Și un excelent interviu cu el luat de Cristian Patrasconiu merită citit cu creionul în mână.
Articolul de azi spune, în esență, un lucru care este greu să fie negat: Putin rămâne fără opțiuni credibile.
Fidel principiului său “a escalada pentru a dez-escalada”, Putin NU este un planificator (un strateg), ci un vînător de oportunități (un tactician), de momente circumstanțial și norocos apărute pentru a se apropia de o țintă de care, altmiteri, nu știe cum să se apropie.
Citez din interviul din 8 august 2022:
Însă, în judo înveți cum luptă adversarul tău, și apoi cum (să) răspunzi. În esență: în judo, intri în ring, îți încercuiești adversarul, și cauți oportunități, iar în momentul în care sesizezi acele oportunități trebuie să lovești repede (iute), nu te poți opri să gândești „Ce s-ar putea întâmpla dacă … sau dacă…”, lovești! Și tocmai asta e abordarea lui Putin! Putin, în loc să creeze planuri strategice pe termen lung, are o idee vagă despre unde vrea să fie, care este visul său, se străduiește să creeze situații în care are multiple opțiuni diferite, dar apoi practic intră în ring unde vânează oportunități, și adesea, el vede o oportunitate care se dovedește a fi o eroare, dar tocmai asta e ideea: la Putin totul se rezumă la acțiune, ocolind gândirea meticuloasă. Și asta este una din problemele Occidentului: mereu încercăm să definim: care este planul lui Putin? Ca și cum cineva la Kremlin ar trasa un plan tactic foarte meticulos pentru, să spunem, dominarea Europei. Și pierdem o groază de timp întrebându-ne care este acel plan, când, în realitate, nu există un plan. Există doar o idee generală a ceea ce vrea el, pentru care zilnic se întreabă: ce pot face azi care m-ar putea apropia de ceea ce vreau?
Așa a fost în 2008 cu intrarea în Georgia, așa a fost în 2014 cu intrarea în Ucraina. Momente, oportunități, ocazii, nu planificare strategică de ani de zile. Sigur, a existat un oarecare nivel de pregătire, însă el a fost dat de contextul geopolitic (alegerile din SUA din 2008, refuzul NATO de a da un roadmap pentru cele două state la summitul de la Bucuresti din 2008, anexarea sudului Ucrainei dupa Euromaidanul care l-a fugarit pe Ianukovici in 2014) care i-a permis lui Putin să gîndească: “iată o ocazie de care pot și trebuie să profit!”.
Însă razboiul din Ucraina a intrat deja în a 7-lea lună și ocaziile nu se mai ivesc, dimpotrivă. Putin a incalcat pactul nescris cu rusii care l-a mentinut de 20 de ani la putere (“Puteți să vă vedeți de viețile voastre în timp ce noi facem ce vrem pe scena internațională”) si acest lucru este ca o suieratura pe un munte incarcat cu zapada. Va declansa efectul de avalansa nu in sensul ca oamenii vor iesi in strada masiv sa protesteze (desi mobilizarea rezervistilor e abia la inceput si nu stim cum se va desfasura mai departe), ci in sensul ca va semana indoiala in randul celor dimprejurul lui Putin: cat de departe sunt dispus sa merg, eu si familia mea, pentru a-l urma pe lider? Sunt eu dispus sa ma sinucid pentru lider, ascutand orbeste ordine despre care banuiesc ca mai jos, pe scara ierarhica, nu vor fi ascultate?
Nu am indoieli ca Putin va dori sa escaladeze mai departe si va da ordin sa puna fortele nucleare in alerta, ba chiar sa le ordone sa stea cu mana langa buton, asteptand ordinul sau final. Omul nu stie alta maniera de a actiona decat aceasta: escaladare pana in ultima clipa, convins ca Occidentul fricos va ceda (ca pana acum, de multe ori).
Intrebarea este daca oamenii de langa el vor fi dispusi sa mearga la fel de mult cat vrea el, pana in ultima clipa. Impresia mea este ca undeva pe lantul de comanda, cineva va clipi primul si zaua imediat alăturată va simți clipirea și o va transmite mai departe în zaua care urmează și așa mai departe.
Dacă de 7 luni nu ai cîștigat războiul (ba chiar se vede că îl pierzi), e o chestiune de timp pînă ce lanțul de comandă se va fisura, pentru că la un moment dat oamenii care îl alcătuiesc vor avea de înfruntat întrebarea care ține de instinctul de supraviețire: mor și eu odata cu liderul care comandă butonul sau mă salvez și dau naibii liderul?
Nimeni nu se poate pune cu instinctul de supraviețuire, nici măcar cel mai antrenat FSB-ist. O dovadă istorică și un nume în acest sens: Vasili Arkhipov.
Deja s-a rupt lantul undeva jos. Socul se va propaga in sus, e o chestiune de timp.
Comparati, daca vreti, decizia lui Putin cu decizia lui Zelenschi de a cere ultimilor soldati din Azovstal sa se predea, pentru a ramane in viata. Soldati care, macar o parte, au fost eliberati zilele trecute. Torturati cumplit insa vii. Cand soldatii rusi mobilizati cu arcanul vor pricepe ca liderul nu le ofera nici macar calea rusinoasa a predarii la inamic pentru a ramane in viata, se va rupe nu doar o singura za, ci intregul lant.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua
Putin și camarila compusa din cei 13 ( din 38) membri permanenți al Consiliului de Siguranta a federației Ruse , au greșit strategic, tactic și politic când au decis invadarea Ucrainei. Că asta a fost inițial. O invazie militară pornită din Bielorusia , Rusia, Donbass și Crimea.
Practic , Federația Rusă prin acest grup criminal au anulat semnătura lor pe Tratatul de la Budapesta din 1996.
Care garanta Ucrainei independenta, respectarea granițelor .
Aici documentul și CITITI CU ATENTIE :
1. Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei.
2. Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă obligația lor de a se abține de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei, și că nici una dintre armele lor vor fi folosite vreodată împotriva Ucrainei decât pentru auto-apărare sau în alt mod, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite.
3. Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să se abțină de la constrângeri economice cu intenția de a subordona propriului lor interes exercitarea de către Ucraina a drepturilor inerente suveranității sale și, astfel, pentru a obține avantaje de orice fel.
4.Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul a solicita imediat o acțiune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a oferi asistență Ucrainei, în calitatea sa de stat care nu deține arme nucleare, semnatar al Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, în cazul în care Ucraina ar deveni victimă a unui act de agresiune sau obiectul unei amenințări cu o agresiune în care sunt folosite arme nucleare.
5. Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, reafirmă, în cazul Ucrainei, angajamentul lor de a nu folosi armele nucleare împotriva statelor care nu dețin arme nucleare, semnatare ale Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, cu excepția cazului unui atac asupra lor, a teritoriilor lor sau teritoriilor dependente, a forțelor lor armate sau a aliaților lor, de un astfel de stat, în asociere sau în alianță cu un stat care posedă arma nucleară.
6. Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se vor consulta în cazul în care apare o situație care ridică o problemă cu privire la aceste angajamente.
De aici se pricepe cat de ilegal este acest război și cât de mare e riscul unei confruntări nucleare.
Deoarece camarila lui Putin e compusa din morți care INCA mai umbla.
Personal nu cred că Putin se salvează. Nici el și nici camarila lui.
Ori dispar vaporizati de o ciuperca nucleară ( și atunci suntem la război global și nuclear)
Ori vin detronați in bloc ( de cine ? ) și transformați imediat în mâncare pentru pești în râul Neva sau îngrășămint organic in Siberia.
“Mobilizarea parțială, referendumurile din teritoriile ocupate și șantajul nuclear sunt strâns legate între ele. Noul scenariu al Kremlinului, văzut din Ucraina….”
https://www.libertatea.ro/stiri/mobilizarea-partiala-referendumurile-din-teritoriile-ocupate-si-santajul-nuclear-sunt-strans-legate-intre-ele-cum-este-vazut-in-ucraina-noul-scenariu-al-kremlinului-4287841
Sarut mana!
“„Amenințarea cu folosirea armelor nucleare are ca scop cel puțin să câștige timp pentru mobilizarea parțială sau, și mai bine, să determine Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei, care poate fi folosit în operațiuni de ofensivă”, precizează Mykola Bielieskov pentru Libertatea”.
Mi se pare foarte corect raționamentul. Insa pana la nucleara, pe Putin il mananca logistica, logistica si iar logistica.
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/jurnal-de-razboi-mobilizarea-este-un-efort-prea-mare-pentru-armata-rusa
Și Ambasada R. Moldova de la Moscova îi ajută pe rușii care vor să fugă, spre a scăpa de înrolare:
https://agora.md/stiri/107891/ambasada-r-moldova-in-federatia-rusa-va-lucra-si-in-weekend-motivul-numarul-mare-de-cereri-pentru-perfectarea-titlurilor-de-calatorie
„„În legătură cu creșterea considerabilă a numărului de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie la secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, MAEIE a dispus prelungirea programului acesteia în zilele de weekend.
Astfel, toți cetățenii care solicită ajutor pentru perfectarea titlurilor de călătorie se pot adresa ambasadei”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Purtătorul de cuvânt a precizat că autoritățile examinează și posibilitatea redistribuirii personalului diplomatic pentru activități consulare în cazul menținerii cererii sporite din partea cetățenilor țării noastre.”
https://www.foxnews.com/world/finland-shuts-borders-russia-conscription-age-men-flee-putin-order
https://www.politico.eu/article/eu-josep-borrell-chief-diplomat-russia-war-ukraine-nuclear-weapons-threat/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication
“When people say it is not a bluff, you have to take them seriously,” Borrell told the BBC on Saturday.
Asta inseamna ca mai multe lucruri se intampla acum.
Revin.
Cel mai bun articol citit de mine despre războiul din Ucraina.
https://www.corriere.it/esteri/22_settembre_24/dmitrij-suslov-altre-armi-dall-occidente-guerra-mondiale-b1c8d42c-3b73-11ed-8e93-4aa9ade4f3e7.shtml?viewName=APERTURA_NO_FOTO
Și nu pentru faptul că confirma ce gândesc eu despre psicologia grupului de putere rus.
( care e baza oricărei înțelegeri , analize a interlocutorului politic ).
Explica ce vrea Putin cu grămada e rezerviști și cum plănuiește să continue în Ucraina pina la victoria finală.
In iarna sau primăvara 2023, Rusia va fi gata să folosească forța de soc a noilor trupe mobilizate.
Noi arme occidentale acordate Kievului sau trupe occidentale în Ucraina ?
Războiul atomic generalizat .
Intervistatul e Dmitrij Suslov.
Om al regimului. Basca șeful institutului rus ” de strategie” europeană și internațională.
PS.
Eu sunt convins că principala preocupare a occidentului ar trebui sa fie răsturnarea regimului Putin. Pina nu e prea târziu.
Sancțiunile sunt fix pix.
Trebuie întrerupta oricare legătură economică și financiară cu Rusia. Oricare și fără excepții.
Stef, asta a fost de la inceput leitmotivul lui Putin cand, in ziua in care a invadat Ucraina, a amenintat cu razboiul pe oricine ajuta tara invadata: “Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât”.
Si acum Suslov exprima aceasi abordare: “E mi chiedo se l’Occidente accetterà il rischio di un conflitto mondiale, continuando l’attuale massiccia fornitura di armi a Kiev, ovvero se accetterà di ridimensionarla».
Adica: Rusia va declara razboi Occidentului daca mai trimite arme. In traducere: lasati-ma sa distrug Ucraina, ca altfel ma iau si de voi.
Ce exprima tipul asta de gandire? Ideea ca e destul sa ameninti Occidentul mai tare pentru ca NATO sa dea inapoi, caci nu vrea sa se puna cu Mareata si Puternica Rusie.
Putin cauta cu disperare sa negociere peste capul Ucrainei, cu NATO si SUA, o noua impartire a lumii in sfere de influenta. Sau crede ca timpul si iarna e de partea lui. Oricum ar fi, crede ca va castiga, fie si cu un efort de mobilizare urmata de atac peste 3 luni sau asteptand sa treaca iarna.
“Putin è pronto ad accettare negoziati anche domani, alle condizioni della Russia. Ma io credo che gli scenari possibili siano due. Il primo è che andiamo a una trattativa con gli USA e la Nato, ma senza l’Ucraina, subito dopo l’annuncio di Mosca che i quattro territori sono russi. Il secondo è molto peggiore. La Russia continua la mobilitazione, che non cambierà la situazione sul terreno in una notte. Ci vorranno tre o quattro mesi perché le nuove truppe siano pienamente operative al fronte. Verosimilmente, alla fine di quest’anno o all’’inizio del prossimo la Russia lancerà la sua controffensiva. A quel punto tutto dipenderà dalla disponibilità dell’Occidente a negoziare, dallo stato di esaustione delle parti, da come l’Ucraina sopravviverà nei prossimi mesi con un’infrastruttura economica e civile distrutta, da come l’Europa sopravviverà all’inverno, dall’effetto cumulativo delle sanzioni sulla Russia. Solo allora potremo valutare la situazione».
City
Tratative la ” condițiile ruse” e NON TRATATIVE. ☹️
RUSII VOR UCRAINA . Toată.
De aia in 24 februarie au pornit și pe direcția Kiev.
Acum aștepta iarna sa închidă robinetele de gaz , să bage contraofensiva ca sa oblige occidentul sa accepte pretențiile lor teritoriale.
Doar un naiv poate crede că la o așa ( ipotetică ) slăbiciune occidentală , Putin nu va continua cu Transnistria și Kaliningrad.
Hitler a primit Austria , regiunea Sudetilor promițând că e suficient.
Și Anglia , Franța au acceptat.
A intrat și în Polonia ( unde coincidenta , întâmplate , a intrat și Stalin) și a început războiul mondial.
Real, cu lupte , WWII incepe doar când nemtii au atacat țările de jos pentru a intra în Franța.
Sper că decidenții au învățat ceva din istorie.
PS.
De remarcat ” modul uniform” de gândire a elitei ruse. Toți pe același calapod de nostalgici a URSS. Cu orice preț, pe munți de cadavre, vrem sovietele din nou.
Exact, Stef. Azi declara teritoriu rusesc orice bucata din Ucraina si ameninta cu bombele pe cine vine pe “pamantul stramosesc”, maine vor face la fel cu Riga, Vilnius, Versovia (cum spunea daunazi ucraineanul, consilierul prezidential).
Normal ca asteapta iarna, spera ca Occidentul sa cedeze, de frig, si sa spuna “Luati Ucraina numai lasati-ne in pace”. Insa sper ca Occidentul a invatat lectia cu Hitler. Si mai sper ca occidentul sa inteleaga ceea ce noi, in est, stim demult: cu rusii nu se negociaza si nu se semneaza nimic decat atunci cand ai suficiente guri de foc spre capul lor incat sa le piada cheful de a intra in alte tari.
Nu vor obtine sovietele din nou. Nu mai au cu ce sa sustina un razboi de lunga durata sau cu ce sa se refaca dupa un razboi de lunga durata, daca, Doamne fereste, incepe asa ceva.
Bună seara!
Moldovenii au prins curaj: protest cu cruci, la Chișinău, în fața ambasadei ocupanților!
https://agora.md/stiri/107908/sapte-luni-de-razboi-protest-cu-cruci-organizat-in-fata-ambasadei-rusiei-in-r-moldova-foto
Buna ziua @ paganel
Romania trebuie să ajute Moldova.
Cu gaz, cu petrol, cu curent electric.
Cu investiții în infrastructura. Cai ferate la lărgime europeană, autostrăzi.
In Moldova influenta rusă e enorma. Atât datorită conjuncturii istorice ( anexarea lui Stalin cu deportarea băștinașilor) cat si datorită influenței actuale ruse.
Nu cred că la București se pricepe că inflația din Moldova (provocata de preturile impuse de ruși la gaz și petrol) este cea mai mare din Europa și cal de bătaie a propagandei ruse. Iar Maia Sandu e ” ultima reduta” in calea rusificării totale a Republicii.
Cu Iohannis și Ciuca, cu Ciolacu și Dincu nu am absolut deloc speranțe.
Marionete și atât . Fara nici un simt al realității.
Bună ziua!
Aveți perfectă dreptate!
La București, însă, de peste 30 de ani, de la bolșevicul ilici încoace, a fost un „defazaj” cronic față de frații basarabeni! Am trăit, adesea, cu impresia că, la București, dușmanii prosperității, dezvoltării și reunificării celuilalt mal de Prut, sunt la „concurență” cu cei de la Kremlin!
Nu văd, de la actuala putoare de la București nici o speranță în privința unui ajutor REAL față de Basarabia!… Mutul e pre(a)ocupat de golf, schi sau e pur și simplu absent, (ne)serviciile au sprijinit jigodii ca plahotniuk, iar ciolacu face „înfrățiri” ale Buzăului cu primarul ceban, ales pe listele găștii rusofonului rusofil blidon/dodon!…
Un proiect de Re-Unificare trebuia/trebuie să aibă în vedere:
– cât mai multe firme românești care să fi investit/să investească peste Prut;
– cât mai multe trusturi de presă în limba română, la Chișinău și în toată Basarabia;
– conexiuni cât mai multe de gaze naturale/petrol cu Basarabia;
– legarea prin cât mai multe conexiuni feroviare și rutiere (inclusiv autostrada A8, Târgul Mureș-Iași-Ungheni, care poate fi și TREBUIE prelungită) peste Prut, spre Chișinău, Tighina, Tiraspol și chiar Odesa);
– interconexiuni aeriene între aeroroporturile din țară – în primul rând, din est (Iași, Suceava, Bacău), dar și atele (București, Cluj, Timișoara…) cu Chișinăul și chiar cu orașe din vestul și sudul Ucrainei (Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Vinița, Odesa);
Cât s-a realizat din astea? Calculați, procentual și veți avea rezultatul/răspunsul „statului” român, pentru care, de decenii, cel mai mare dușman este POPORUL ROMÂN (inclusiv partea sa, rămasă sub ocupație sovietică, din 1940/1944)!
De la politrucii noștri de dincoace de Prut NU mai aștept NIMIC! Mă aștept ca salvarea noastră, ca popor, ca țară, să vină de peste Prut, chiar de la Maia Sandu și echipa pe care a adus-o, prin Parlament (unde are 62 de mandate din 101!), la Guvern!…
Arătați-mi, la noi, în România, o mișcare politică, un partid, sau, măcar un individ, zis „politician” care să vrea binele cetățenilor români și să fie pregătit să facă așa ceva! Eu nu am știință de așa ceva!…
Drept comparație, față de nesimțirea jigodiilor de la noi, elita politică ucraineană a decis REDUCEREA propriilor salarii:
https://bucpress.eu/in-ucraina-au-fost-reduse-salariile-angajatilor-secretariatului-guvernului-biroului-presedintelui-si-personalului-radei-supreme/
Comparați cu nesimțiții de la noi!…
Just.
La noi, salariile demnitarilor, parlamentarilor, trebuie mărite pina când Putin va avea frica sa ne atace.
Când se va întreba: “de unde dracu scot banii sa le plătesc salariile ?
Lăsăm dracului Romania că ne aduc la sapa de lemn”.
😀😀😀😀
Sunt zvonuri ca in China ar fi avut loc o lovitura de stat. Sau mai bine zis, ca are loc chiar acum.
Zvonuri si atât.
Posibil că nici o ambasadă occidentală de acolo, nici măcar una, să confirme ” informația”?
Posibil sa fie o manipulare din vechea serie văzută și în Ucraina.
– Putin bolnav.
– Soigu arestat, ictus.
– Gherasimov împușcat.
In China armata ar aresta președintele țării ( care e si șeful armatei ) doar prin o lovitură de stat sau decizia CC al partidului comunist.
– Lovitură de stat e imposibilă. Sefii armatei devin ca atare exclusiv prin atașament la partid.
– Nu există nici o informație că XI ar avea o opoziție în conducerea partidului.
PS.
In China , armata e “a poporului” doar teoretic. In realitate e armata partidului comunist chinez. Prin comisia militară centrala ( care e organul militar suprem) . Xi e și șeful ei.
Până una-alta, elicopterul care l-a dus pe ceașcă la Târgoviște mai există? Să-l trimitem la Moscova, că e posibil ca putler să aibă nevoie de el! 🙂
Nu știu dacă există vre-un Târgoviște în Rusia. Dacă nu, ne oferim să dăm rușilor Târgoviștea noastră. La schimb cu Tezaurul! 🙂