Cele 10 porunci nerespectate de guvernele României
21/07/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Daca tot discutam despre Codul Fiscal si daca diferiti “analisti” isi tot dau cu pararea despre cat de benefica pe termen scurt ar fi reducerea TVA, m-am gandit ca poate ar fi bine sa le reamintim celor care privesc economia doar din perspectiva unei efemeride sa o priveasca si din perspectva unei testoase: pe termen lung!
Redactat de@Theophyle in februarie 2014
Traducerea unui articol publicat pe blogul FMI de profesionisti diferiti de “Doamna cu mustata” aciuata pe coclaurile mioritice.
Prima porunca: Trebuie sa ai un plan fiscal fezabil pentru o perioada de 4-5 ani, cu obiective credibile si vizibile.
- A avut Romania un astfel de plan vreodata? Poate, eu nu stiu!
A doua porunca: Nu te bucura ajustand fiscalitatea cu ajutorul unor incasari mai mari decat cele asteptate, si nu o face daca lucrul este necesar in finantarea unor obiective importante.
- Prietenii “liberali”Tariceanu si Vosganian au ales alta cale si au cumparat ceva voturi, incalcand aceasta porunca! Numind asta economia care duduie!
A treia porunca: Obiectivul reducerii datoriei publice ca functie din PIB este o masura obligatorie de lunga durata si nu numai una de stabilizare in preajma crizelor economice.
- Nu cred ca a existat un astfel de obiectiv vreodata, in Romania. Poate a existat, eu nu am auzit de el.
A patra porunca: Trebuie gasite instrumente de consolidare financiara care sa conduca la o potentiala crestere economica, pastrand echilibrul intre fiscalitate si favorizarea investitiilor de capital uman si financiar.
- In afara de cota unica sau favorizarea unor multinationale (nejustificata intotdeauna), nu vad ca s-a facut ceva. Povestea IMM-urilor romanesti este o legenda de adormit copiii.
A cincea porunca: Pensionarea timpurie si reformele costisitoare in sistemele de santate publica trebuie facute numai daca economiile nationale le pot sustine, acest lucru este iluzoriu deja de doua decenii in economiile evoluate.
- Aici, nu pot spune nimic, pentru ca as deveni neconstiutional in ochii unor dinozauri comunisti.
A sasea porunca: Este necesara onestitate. Pentru a sustine un plan coerent, ajustarile financiare trebuie sa fie echitabile.
- Exact ce se intampla la noi, deoarece nimeni nu este mai presus de lege in Romania, nu exista nici capusare si nici clientelism. Nu exista legislatie in Romania care este facuta la “comanda” si mogulii media nu se folosesc de influenta si propaganda pentru a nu plati taxe si a castiga afaceri si privatizari.
A saptea porunca: Trebuie implementate reforme pentru o crestere economica sustinuta.
- Exact ceea ce fac toate guvernele Romaniei in ultimul deceniu, nu?
A opta porunca: Institutiile de impunere a fiscalitatii trebuie intarite si modernizate.
- Pe asta ne-a spus-o si dl Vantu; acum, cand el a intrat la puscarie, urla ca din gura de sarpe. Din nefericire, coruptibilitatea si ineficienta acestor institutii nu promit nimic bun in viitorul apropiat.
A noua porunca: Este necesara o coordonare intre politicile monetare si cele fiscale.
- Aici avem bancul USL versus USD. Ponta cu Antonescu sau Ponta cu Oprea si peste tot Varanul (azi, din fericire, inchis – nota @Cetatean)
A zecea porunca: Este necesara o coordonare a politicilor statale cu cele internationale.
- Noi am dori-o, dar nu prea ne iese. Avem o populatie care nu intelege ca pana la urma cei saraci vor fi si mai saraci, si cei bogati tot mai bogati. Avem o clasa politica care nu doreste nici macar sansa de a respecta angajamentele internationale semnate de Romania si avem un Parlament care saboteaza metodic orice masura care poate sa ne conduca de la un simulacru spre o democratie liberala adevarata.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua
cred ca dl iohannis si-a dat cu stanguln in dreptul=respins codul fiscal,promulgat codul de procedura
chestia cea mai “nasoala” e ca acest cod de procedura da niste drepturi colosale-nu e cuvant exagerat-anaf si ,conform traditiei mioritice-asta e sinonima cu controale”preferentiale” si “liber la cotizatii”
asta imi aminteste de eopca “nastase”
mai mult am impresia ca va ramane vechiul cod fiscal cu noile norme-reteta perfecta pentru dezastru
voi rpivi detasat totul,firmami-am mutat-o in alta tara din EU unde impozitele sunt mult mai mari decat in Romania ,dar deducerile sunt generoase,clare si neinterpretabile
In ultimul timp Iohannis nu face decat sa isi deie cu stangul in dreptul. Are dreptate Bsescu cand zice ca cea mai mare greseala a lui Iohannis este promulgarea legii alegerilor parlamentare. Si PNL si Iohannis aveau ocazia sa conteste la CCR acesta lege si nu au facut-o. Nu stiu cum s-ar mai putea contesta la CCR legea alegerilor parlamentare.
“Si PNL si Iohannis aveau ocazia sa conteste la CCR acesta lege si nu au facut-o. Nu stiu cum s-ar mai putea contesta la CCR legea alegerilor parlamentare”.
Perfect de acord. Trebuia contestata, pe motiv ca nu reduce numarul de parlamentari la maxim 300, cum a statuat referendumul din 2009. Legea nu mai poate fi contestata (decat pe caleaa unui proces in instanta , insa nu e cazul acestei legi si acestui tip de obiectie legata de referendum).
Buna ziua! Trebuia o analiza facuta publica, pe puncte si succint, a celor doua coduri (fiscal si de procedura fiscala) si trebuia aratat ce e bun si ce e rau si de ce trebuie respinse/promulgate. Presedintele a ales sa respinga CF si sa promulge CPF. Fara comunicat de presa detaliat, fara conferinta de presa, fara nimic. Greseala de comunicare de manual!
Pe caldura asta? Prea multe pretentii!:)
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/presedintele-klaus-iohannis-se-afla-intr-o-vacanta-privata-la-neptun-aici-se-va-relaxa-familia-prez-544699.html
Bun gasit 🙂
guvernul intentioneaza sa puna cruce definitiv acordului cu FMI :
„De ce 1,2% din PIB deficit bugetar în 2016? De ce ne raportăm la acest 1,2%? Guvernul nu poate sta în acest deficit.
Eu nu spun că trebuie să creştem pe datorie, dar trebuie să fim mai pozitivi.
De ce să fim noi campioni la MTO (Medium Term Obligation – n.red.) când alţii cheltuiesc şi astfel se dezvoltă?“, susţine ministrul finanţelor. Decizia de reducere a taxelor nu este una contabilă, este una politică, subliniază el. Prin urmare, abordările strict contabile nu-şi au rostul în această discuţie.”
Sa inteleg ca nu conteaza ce se intampla dpdv financiar ;important este ca politic sa dea bine ???
Ce nu ne spune nea asta ,cum crestem fara locuri de munca si atentie ,privatizarile urgente ale regiilor de stat. De vom intra in vrie financiara, o sa le dam pe 1 euro!
Cred ca teodolitul acesta ar trebui sa stea mai mult la umbra …
Buna dimineata!
Sa stea la racoare adica “teodolitul”? Nu e deloc exclus din ce vorbeste lumea.
Mie imi e tare “drag” modul in care ii desfiinteaza (zice el) pe toti care vorbesc de echilibru. Constat totusi ca nu pomeneste de deficitul USA. Inca.
Buna ziua
Pana la US sa se uite mai aproape
In UK ca tot il plateste seful lui pe blair
Azi dl osborne,cancelarul finantelor,tocmai a cerut ministerelor neesentiale sa vina cu program ferm de reducere bugete cu25 40% in urmatorii 5 ani
Si economia britanica chiar “duduie” anul asta
Buna ziua,
sper ca sursa e serioasa:
http://www.ziare.com/liviu-dragnea/psd/dragnea-s-a-decis-candideaza-la-sefia-interimara-a-psd-si-se-asteapta-sa-fie-sustinut-de-ponta-1374200
Cica pana deseara, mai pot apare si alti candidati. va fi interesant maine!
buna! 🙂 abia astept macelul 😀
Salve ! 🙂
salve 🙂
Grupul Monaco poate rasufla linistit! 🙂
http://www.cotidianul.ro/sotia-lui-codrut-marta-condamnata-265163/
Sa vedem unde se incadreaza acum ecologistii!Holzindustrie nu au avut vreo reactie vitejeasca la desconspirarea facuta de Alexander von Bismarck ! 😉
Compania Holzindustrie Schweinghofer a dat în judecată Asociaţia Neuer Weg, unul dintre cele mai active ONG-uri care monitorizează activitatea firmei austriece în România, se arată pe site-ul asociației
http://www.romaniacurata.ro/schweighofer-a-dat-in-judecata-societatea-civila-compania-vrea-ca-procesul-sa-aiba-loc-la-viena-ce-despagubiri-pretinde-compania-si-reactia-celor-chemati-in-instanta/
Seara buna
Politica populista = decizii politice luate dupa interes (personal , partid , vot, neimportant )
Exact asta avem in Romania ultimilor 25 de ani .
E extrem de evidenta in politica fiscal-bugetara .
Unde cheltuielile cresc mereu si indiferent ca e “duduiala” economica sau criza profunda . Pensile sint indexate la toti (inclusiv la ala cu 16.000 lei/luna) , impozitul de 16% loveste “din greu” 🙂 si pe nenea bugetarul cu 18.000 lei/luna .
Asta corolat cu risipa colosala din celelalte voci ale bugetului de stat .
Nu se intelege :
– de ce ai nevoie de 41 case de sanatate judetene (cu personalul si cheltuielile aferente) cind informatica DE IERI SI NU DE AZI prin un simplu clik permite sa vezi cine , cind , cit a platiti si cind , unde si cine a incasat banii la nivel national, judetean , orasenesc, comunal.
E drept , se pierd voturi ca e frumos sa freci menta pe spinarea contribuabililor .
– de ce e necesar ca statul sa fie colectorul contributiei obligatorii pentru somaj cind PRIN DEFINITIE acest ajutor e individual . Deci , o asigurare privata/individuala de somaj ar fi mult mai eficienta decit muntele de hartii , personal retribuit de stat necesar eliberarii acestor ajutoare de somaj (care oricum sint limitate in timp si nu eterne). Firme de asigurari (private) ar face treaba mult mai eficient , statul ar economisii din chetuieli dar si personal (alte economii banesti) .
E drept , surplusul bugetar al vocii “contributii obligatorii somaj” nu ar mai exista si deci maretii experti de 2 (doi) bani perindati pe la guvernari (vechi sau noi) nu ar mai avea de unde sa umfle din pix excedentul bugetar si/sau sa reduca (tot din pix) deficitul bugetar .
Am enumerat doar doua masuri simple , fara necesitatea de a “stoarce creierii” pentru a crea un sistem eficient unde fiecare se gindeste pentru el si viitorul lui iar statul doar pentru cei mai tineri , altii mai neajutorati (mai putin tineri ca sa nu zic batrani 🙂 ) sau handicapati .
E greu sa discuti de capitalism cu purtatori de secera si ciocan in creiere , inima si portofele . 🙁
salve! 🙂
“de ce ai nevoie de 41 case de sanatate judetene (cu personalul si cheltuielile aferente) cind informatica DE IERI SI NU DE AZI prin un simplu clik permite sa vezi cine , cind , cit a platiti si cind , unde si cine a incasat banii la nivel national, judetean , orasenesc, comunal”.
Cum de ce, Stef? Dar rubedeniile si cumetrii unde sa incapa si de unde sa suga bani?
Si de ce ai nevoie de atatea hartii ca sa primesti Cardul European de Sanatate? Cand ai DEJA cardul romanesc de sanatate?
PS “am uitat” de cartea de alegator primita INUTIL atatia ani. Oare cine o producea?
Asta e nimic tovarasi si tovarase . 🙂
Am trimis oficial mail la MAE si ministrul delegat cu problemele diasporei .
Doua probleme ridicate .
1- Durata pasaportului. 5 ani in Romania , 10 ani in alte tari UE (cu exemple) . La acelasi format de pasaport . Adica electronic . Am propus sa se faca si in RO pasaportul cu durata de 10 ani . Chiar dublind suma ceruta . Azi 100 euro (pt.diaspora) pentru pasaport la 5 ani . Propus 200 euro la pasaport cu valabilitate 10 ani .
PRIMIT RASPUNS. 🙂
Nu e posibil sa imprimeria nationala care le tipareste are tehnologia “ultimul ragnet ” (evident platita bani grei) . Adica fara sa admita , au cumparat tehnica mai veche care obliga presarea LA CALD a paginei coperte in policarbonat si in care e microcip cu datele personale . Care presare la cald , reduce durata chip la doar 5 ani . Doar prin 2019 (cel mai devreme) vor putea trece la noua tehnica (care sigur va fi depasita pina atunci) .
2- Se tot cere certificatul de nastere la fiecare inoire de pasaport (caz personal , pasaport CRDS) . Cum din 1990 si pina azi sint n. copii dupa certificatul de nastere a celor ca mine in arhivele MAE , serviciul judetean pasapoarte , NU ARE NICI UN ROST SA CERI ACELASI DOCUMENT DEJA PREZENT IN O SUMEDENIE DE COPII IDENTICE IN ARHIVE.
Nici un raspuns la aceasta problema . 🙁
Asta e Romania anului 2015 . Tara UE cu pretentii dar in care lucruri elementare (cazul cu certificatul de nastere ) sint probleme imposibil de depasit .
Banana republic sau democratie , fiecare cu opinia lui . 🙂
Buna dimineata !
Interesante imagini cu manifestanti din Istambul care il acuza pe presedintele turcde sustinere a statului islamic. Acum cateva minute pe Digi24.
într-un oraș din sud-estul Turciei, Șanlıurfa, aproape de granița cu Siria- se pare ca exista un corp medical caritabil care acorda ingrijiri medicale extinse pentru răniții militanți ISIS. Se vehiculeaza ideea ca acest corp medical este sustinut de fiica presedintelui Erdoğan.
http://www.todayszaman.com/business_erdogans-daughter-establishes-foundation-amid-turgev-controversy_393199.html
buna seara. astia s-au uitat prea mult la tzipras http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-20312383-ministrul-finantelor-eugen-teodorovici-cine-poate-imi-spuna-mie-stat-care-deficitul-optim-care-pot-dezvolta-impozitele-cladiri-pot-marite-pana-500.htm “Putem opta sa depasim aceasta tinta cu sume care sa se duca in investitii” care investitii fante ofilit ce esti? alea taiate de guvernul ponta de 3 ani de zile?
Buna dimineata!
Impartiala CNSAS! Cate adeverinte a cerut domnu’ FREND?
”Rămâne întrebarea: cum de a ştiut Gyorgy Frunda ce verdict va da Colegiul CNSAS, pentru a putea minţi nestingherit 25 de ani, în ciuda faptul că semnase un Angajament cu Securitatea şi colaborase cu ofiţerii ei timp de cel puţin cinci ani, pe parcursul unei perioade de un deceniu? Şi încă: îl va păstra Victor Ponta alături de el, aşa cum îl ţine în partid, la loc de cinste, şi pe turnaătorul Ciprian Nica? ”
http://www.bursa.ro/politica/turianu-gyorgy-frunda-a-furnizat-informatii-securitatii-274574&articol=274574.html
Eliberand locul de la SIF1 Banat au scapat si de controlul judiciar!
http://www.bursa.ro/bilteanu-si-lakis-scapa-si-de-controlul-judiciar-274587&s=piata_de_capital&articol=274587.html
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-22-iulie-toxicul-frunda-turnator-la-securitate/39491/