Ce e prea mult strică. Destrămarea acestei Europe toxice
08/10/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Personal, daca as fi german, m-as simti insultat de prea desele viraje smuncite facute de Frau Merkel care declara ba ca a esuat multiculturalismul in Germania, ba ca Germania va primi sute de mii de refugiati (pe care ii va “integra” cand va zbura porcul). Nu ma mai refer la temele interne, in care “pragmatismul” a ajuns sa acopere o atitudine care, altmiteri, s-ar numi, simplu, fatarnicie. E treaba nemtilor daca isi aleg astfel de conducatori (si nu le vor da romanii lectii, caci in Romania fatarnicia politica e ridicata la rang de arta si mod de viata).
Insa cand ca o Germanie si o Franta conduse de lideri soveielnici, iresponsabili, fara viziune si incapabili sa se opuna (macar discursiv) interventiei Rusiei in Georgia (2008), Ucraina (2014), Siria (2015), vazandu-se depasite de valul de pseudo-imigranti din care doar 1/5 sunt sirieni (si astia, multi cu pasapoarte false), doresc sa impuna celorlalte tari din UE care abia isi duc traiul de pe azi pe maine un sistem permanent de repartizare a imigrantilor care vor in Germania si pe care Germania dorea pana nu demult sa ii primeasca cu bratele deschise, e nevoie sa o spunem si noi la fel de franc precum Merkel care afirma ca “Refuzul de a primi refugiati, in principiu, este – scuzati-ma ca o spun atat de franc – un pericol pentru Europa”.
Asadar, din momentul in care Germania si Franta (aceasta tara in are Presedintele are mai multe amante decat luari de pozitie corecte in politica externa) bat cu pumnul in masa de parca ar fi stapanele Europei si au pretentia sa decida cati “imigranti” sa fie primiti si in care tari sa fie trimisi, aceasta Europa politica (asa cum o concepe mai nou motorul franco-german) a devenit toxica si este mai bine sa dispara, pana nu dispare Europa ca civilizatie.
Mihai Maci a exprimat azi foarte bine intr-un excelent articol pervertirea civilizatiei europene:
“Din 2008 încoace am putut vedea cu toţii ce anume e Europa. Şi s-ar putea ca decepţia să ne încerce pe toţi, nu doar pe cei care-au avut prea multe speranţe. Dar să ne gândim încă odată la situaţia din care s-a născut Uniunea European: aceasta a venit pe lume – dacă ne putem exprima aşa – postum; după ce vechea, marea Europă s-a sinucis, şi încă de două ori. Uniunea Europeană nu s-a născut din legătura tot mai strânsă a unor state puternice convinse de interesul lor comun, ci pentru a salva ce mai putea fi salvat din nişte state prăbuşite. Iar ceea ce s-a salvat nu a fost la gloire de (quel?) l’Empire, ci piaţa comună. Uniunea Europeană e, în esenţa ei, nu un stat, nu o putere, ci o piaţă. Atâta timp cât instituţiile ei acţionează ca nişte arbitri ai acestei pieţe, Uniunea e eficientă; când încearcă să se prezinte ca reprezentanţi ai unui super-stat, artificialitatea (de postişă) a pretenţiilor lor – întrupate de noii “comisari” – e manifestă”
Tratatele succesive, spatiul Schengen, vanzarea activelor economice ale tarilor din Est catre companiile occidentale si renuntarea (partiala) la suveranitatea nationala de catre toate statele nu s-au facut pentru ca unele tari sa fie mai europene decat altele si sa decida pentru altele, ci s-au facut in numele unui contract social si comun, in care nici o tara nu are dreptul de a da altora lectii de “europenism”.
Spunea bine un europarlamentar roman acum cateva saptamani: Germania trebuie sa decida daca apartine Europei, si nu daca Europa apartine Germaniei. Din pacate, la cum merg lucrurile, invocarea “Europei” a devenit o vorba goala pe care o rostesc Germania si Franta pentru a obliga alte state sa accepte masuri care servesc Berlinului si Parisului.
Or, leadershipul Germaniei este si va fi mereu leadershipul negustorului, nu al strategului.
De aici i se va trage Europei politice moartea, de la inscaunarea negustorului cu bani in locul strategului cu principii. Sper ca aceasta moarte sa fie cat mai rapida.
Pentru negustorul cu bani, orice se poate negocia. Pentru strateg, exista mereu o limita dincolo e care negocierea devine imposibila. Uitati-va la cuplul Merkel-Hollande si incercati sa va imaginati reactia lor la invazia (Doamne fereste!) Moldovei sau Poloniei de catre Putin. Pana nu demult, si invazia Ucrainei era doar un scenariu fantezist. E momentul sa le amintim acestor lideri de carton, care ar fi primii care ar pupa slugarnic papucul lui Putin, ca decat o astfel de Europa politica, mai bine deloc.
Cand s-au negociat si semnat tratatele, aceasta s-a facut de catre si pentru europeni ai caror frati, parinti si bunici si-au lasat oasele pe fronturile celor doua razboaie mondiale, nu de catre si pentru alte popoare si semintii ale pamantului pentru care “drepturile omului” functioneaza doar intr-un singur sens!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua tuturor…
Masurile la care te referi, @City, nu-i ajuta…I-ar ajuta o emigratie formata din indivizi educati, dispusi sa traiasca europeneste si sa le respecte legile. Nu vad cum vor fi “integrati” sutele de mii de doritori de trai cu burta in sus pe banii altora. Apropo, imi amintesc cum mai strambau din nas la est europeni, si cum tot introduceau restrictii pe piata muncii. Imi amintesc cum, in tinerete, incercam din rasputeri sa fiu un autentic european si sa refuz obiceiurile proaste “orientale”.
Chiar si pentru un negustor bogat exista o limita a negocierii – aia in care Putin, de exemplu, navaleste in casa / intreprindere, ia tot si-l rasplateste pe negustorul cooperant cu un glonte in cap.
Bună ziua!
Felicitări, @Cetatean. Foarte bine spus! Am un coleg care a zis cândva: „Există lucruri care se negociază și altele care NU se negociază!”. Civilizația europeană, bazată pe moștenirea greco-iudeo-romană și creștină (nemenționată, din fățărnicie, în „Constituța europeană” – să nu supărăm pe… „alții”!), NU este nici „obiect”, nici „subiect” de negociere!
Din păcate, politicieni „de carton” ca papițoiul ăsta de Hollande (printre cei mai șterși președinți pe care i-a avut vreodată Franța) și tante asta (cu nostalgii sovietice, fiindcă, din câte-mi amintesc, când era elevă, în fosta Deutsche Demokratische Republik, a fost „olimpică” la… limba rusă), zisă, mai pi moldoviniește, Amerkăloaiei, nu ar înțelege o asemenea atitudine decentă, corectă, echilibrată, verticală din punct de vedere moral, nici dacă li s-ar traduce textul de mai sus pre limba lor (franceză, germană, engleză, sau… rusă!). Ei n-au principii, n-au valori autentice sau, dacă au vreun principiu, acesta este „principiul de a nu avea nici un principiu”!…
Trist, foarte trist! 🙁
(Aparent) off topic:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20483295-video-cum-face-opozitie-kosovo-doi-deputati-aruncat-parlament-gaze-lacrimogene.htm
La ăștia opoziție! Acolo nu merge povestea cu USL (numai) trăiește”!… 🙂
Acest „numai” se poate citi și „nu mai”, după „preferințe”… 🙂 🙂
Cândva, s-a găsit cineva ca din jurnalist să devină politician (regret că trebuie să-l dau ca exemplu, dar Mazăre așa și-a început „cariera” post-decembristă). Iată că se poate și invers: un edil s-a apucat de „tembeliziune”:
http://www.domnuleprimar.ro/Robu-Primarul-TIMISOAREI-facut-televiziune-Functionarii-iau-interviuri-dpe-s-1-a20139.htm
Cică i se zice „Robu TV”… 🙂
Buna ziua!
Petre Tutea:
„Eu definesc strălucirea epocilor istorice în funcţie de geniul religios al epocii, nu în funcţie de isprăvi politice.”… ori political correctness.
„Fără Biblie, europenii, chiar şi laureaţii premiului Nobel, dormeau în crăci. Ştiinţa şi filozofia greacă sînt foarte folositoare, dar nu sînt mîntuitoare. Prima carte mîntuitoare şi consolatoare pe continent – suverană – e Biblia.”
„Poporul român nu e cu nimic inferior poporului german sau francez. Că n-avem un Goethe, dar avem un Eminescu. Din punct de vedere politic, viforniţa din spaţiul în care s-a desfăşurat istoric poporul român ne arată că sîntem unul din marile popoare ale Europei.”
Eu sunt chiar confuz…
Tot Petre Tutea a zis “Un tampit mai mare ca mine nu exista. Sa faci treisprezece ani de temnita pentru un popor de idioti! De asta numai eu am fost in stare…”
Poporul asta chiar a dovedit Flying Colors mai tot timpul inclusiv din 1990 incoace ca are idioti extrem de multi, majoritate superconfortabila pentru ei – care si voteaza.
Este de ales, pana la urma si pe termen lung sau aproape permanent, intre negustorimea Europei occidentale si cretinismul local majoritar. Nu vad semne ca cretinismul local majoritar s-ar vindeca sau de unde ar incepe asta.
Buna seara!
E adevarat, a spus asta, dar a mai spus si asta “Nu pot să vă povestesc tot ce-am suferit pentru că nu pot să ofensez poporul român spunându-i că în mijlocul lui s-au petrecut asemenea monstruozităţi“ si a mai spus si asta “E atat de viguros neamul asta al nostru, ca nu ma indoiesc ca virtutile il scot din impas. Asta e certitudinea mea. Istoria lui imi da argumente in sprijinul credintei mele ca poporul roman nu poate fi infrant” si am apreciat enorm la MRU cand a spus tot in sensul acesta, din dragoste si grija fata de poporul romanin, dupa intelegerea mea fireste, ca “in România e bine pentru cît de multe amenințări ne pîndesc în jur”.
Iata am gasit ce mai spunea MRU, anul trecut prin luna mai, intr-un interviu.
– Ne afectează haosul din Ucraina? Ar trebui să ne temem?
– Potenţialul toxic la adresa regiunii este foarte mare. (…)
Până mai ieri, Marea Neagră era o zonă a cooperării internaţionale, acum Marea Neagră a ajuns câmp de război. Ceea ce i se întâmplă Ucrainei atrage atenţia asupra incapacităţii comunităţii internaţionale de a stăpâni lucrurile în această zonă a Europei şi atunci nimeni nu va veni aici cu interes economic, în cazul în care dialogul nu se regăseşte foarte repede, iar agresiunea rusă nu este stopată. Din păcate, reacţia comunităţii internaţionale este destul de palidă, nu întotdeauna suficient de bine corelată cu realitatea locului, iar dacă acum nu răspundem Federaţiei Ruse, curajul pe care Moscova îl va căpăta – pe seama slăbiciunii noastre, evident – va aduce şi mai multe lucruri rele.
– În România nu se vorbeşte, la nivel înalt, cu fermitate despre aceste probleme. Unii dintre guvernanţi chiar fac glume pe acest subiect.
– Pentru că, în primul rând, nu înţeleg lucrurile, iar în al doilea rând interesele lor sunt meschine. Sunt interese mici, de partid sau personale. Pentru ei, alta este filosofia: după mine, potopul. Pe ei nu îi interesează ce se întâmplă în afara graniţelor, ci cum să mai câştige micile contracte cu borduri, panseluţe, trei-patru garduri. Această gândire prăbuşeşte România. Este, din păcate, gândirea clasei politice de 25 de ani. Este, totuşi, clasa politică, care, spre ruşinea noastră – pentru că au avut votul nostru, până la urmă – a aglomerat puşcăriile de foşti demnitari.”
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20483964-laureata-premiului-nobel-pentru-literatura-belarusa-svetlana-alexievici-iubesc-rusia-buna-umanista-dar-nu-cea-lui-bria-stalin-putin.htm
Uufff… iar am ratat Nobelul la literatura…
Nominalizarile la Nobel sunt secrete pe 50 de ani. Deci asa, cam peste 45-50 de ani o sa stim daca macar a fost nominalizat vreodata Cartarescu sau nu. Bine, doar daca nu castiga intre timp 🙂
Buna seara tuturor!
For Those About To Rock, I Salute You! 🙂
Foarte binevenita postarea, @Cetatean! Nu mai adaug mare lucru, ca eu mi-am varsat (nitel din) preaplinul focului inca de ieri, pe subiect. In plus, daca incep sa ma vars, imi iese un comment mai lung decat articolul lui Maci 🙂 … Trei punctari, doar. Orientative:
1. Din informatii de la fata locului: in Sudul Germaniei autoritatile pregatesc cazarea de “refugiati” la cetateni cu… spatiu excedentar (unii dintre Dvs vor tresari la aceste ultime cuvinte 🙂 ) .
2. Acum mai bine de douazeci de ani, un fost diplomat belgian, iesit la pensie pe atunci, zicea despre viata politica din Germania, pentru cateva zeci de perechi de urechi, dar nu neaparat simandicoase, cam asa: “domnilor, ce dezbateri sa aiba loc in Germania (asta era unul dintre subiecte – NM, @Doxa)? La ei, dupa ce decidentii (aici a ras – NM, @Doxa) cad de acord asupra geschäft-ului (a folosit exact acest termen, in germana – NM, @Doxa), pe nemtii de pe strada ii anunta autoritatile ce au de facut. Asta e, pe scurt, dezbaterea la nemti”
3. Si-i mai aduce cineva aminte pe Helmuth Kohl & His Orchestra 🙂 , cu celebra lor zicere: “Das Boot ist voll”, adresata imigrantilor din (nenorocita, si atunci, dar si acum) Europa de Est?
Cu “sirienii” astia o sa se scufunde barca. Salutari 🙂
Hallo @Diana, Sei gegrüßt! Wie geht’s? 🙂
(Ma antrenez, poate ma amestec si eu printre refugiatii astia, odata si odata 🙂 … )
Buna seara!
Foarte bine argumentata postarea ta, Citi!i
In opinia mea, seful de santier subred Doamna Merkel si maistrul de echipa ipocritul Hollande au apelat la solutia facila : decat sa intervina diplomatic si militar alaturi de alte state occidentale in vederea stoparii conflictului , arunca cu canistre de benzina peste Europa, falfaind mitul solidaritatii unidirectionale! Acum nu stiu de unde-si procura cei doi benzina si gazul!
Se cam vede unde bat toba oldeuropenii!
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20485030-juncker-critica-obama-pentru-numit-rusia-putere-regionala-occidentalii-trebuie-trateze-corect-rusia-putin-nu-accepta-astfel-fraze.htm
Seara buna
RFG &Franta , “locomotivele” europene au groase probleme .
1- Franta face “salturi mortale” ca sa convinga UE sa acorde derogari de la regurile finananciare . Deficitul bugetar e de ani de zile si constant la peste 3 % PIB . Datoria publica crescuta la fel , economia cu probleme de competitivitate (ce bine ca rusii au cumparat de la Thales sistemele de ochire franceze pentru tancurile noi si mai putin noi din dotarea armatei.Noroc cu Egiptul care cu banii sauditilor a cumparat , sau va cumpara , nu se stie exact , cele doua nave Mistral construite cu toata tehnica din dotare “made in Russia )
2- RFG e si ea cu probleme .Si mari , foarte mari .
– In august , in loc de crestere a exportului (cum era prevazut) avem o scadere surpriza de 5,2 % .
Stimele optimiste de cresteri de PIB au fost revizuite la un modest + 1,8 %
Toate astea inseamna reducerea surplusului comercial (export -import) la doar 19,6 miliarde euro.
– O crestere de somaj la 6,5%.
Care somaj mai ridicat adaugat la gestionarea defectoasa a crizei migrantilor va provoca multe , multe probleme interne si pe multi ani .
– A mai venit si”bolovanul” scandalului VW unde nu se stie de unde va scoate firma muntele de miliarde necesare pentru a despagubi guverne , clienti pe intreaga planeta . (toti confirma ca cele 6,5 miliarde de euro pusi la bataie de catre VW sint in realitate cam doar 20-25 % din totalul necesar facturii finale )
– Cireasa de pe tort 🙂 , pierderile anuntate azi de Deuske Bank pe trimele 3 trimestre . Un mizilic . – 6,2 miliarde euro . (1,2 miliarde doar pentru pierderile din scandalul manipularii Libor )
Si voi vreti lideri politicieni cu principii , morala , valori ? 🙂 🙂
Se scufunda corabia si ne vaicarim ca nu mai sint reguli ? 🙂
Exista , se aplica . Cel mai tare comanda si se salveaza pe spinarea celor mai mici . De cind exista istoria scrisa a fost asa . Exceptile au fost putine .
Exclusiv dupa un razboi mondial care a provocat saracirea bogatilor si disparitia fizica a clasei medii .
buna seara
@paganel a spus ceva despre “principia”
da,sunt principii care nu se negociaza/nu trebuie sa fie multe,ca sigur le incalci
@cetatean vorbeste de principia
pana la urma care sunt principiile?si daca le stabilim,cum facem sa le respectam
eu as zice ca EU are doua,poate trei principii=”mercantilismul” si “hedonismul” si “narcisismul”(daca asta e principu)
ca le-a “coafat” in fel si chip,asta e/dar astea sunt principiile dupa mine
ce sa faca Romania?
in primul rand nu are personalitati care sa atace”principiile” si sa incerce sa le schimbe/ba chiar le convin
ce e de facut?
pai ,Romania sa foloseasca cat poate aceste “pricipii”si “sa suga cat mai multi bani de la EU”
sa faca ce face polonia si ungaria=cu banii EU se intaresc si se pregatesc pentru “vremile ce vor veni”
nenorocirea e ca cei care au acces la “banii EU”ii vor numai pentru ei fara a realiza ca asta nu le va folosi
prin 90-91 au fost niste “nebuni” care au realizat ca sansa acestei tari e alaturi de US,pe termen mediu-lung
si “nebunii “astia au reusit sa invinga si pe alde Iliescu si pe alde brucan si pe….
“nebunii”aia au fost pragmatici sau vizionari sau egoisti sau toate la un loc/dar au mentinut-sau au pus-Romania “pe harta”/acesti “nebuni”nu vor fi niciodata cunoscuti
e nevoie de o noua generatie “de nebuni”
sa speram ca exista si ca lucreaza si ca nu vor sa fie cunoscuti
Va scriam cindva de cit de asemanatoare e Romania cu Italia (politic) .
O alta dovada : in seara asta a demisionat primarul capitalei Roma .
O sumedenie de anchete penale in curs pentru deturnare de fonduri la transportul public , contracte cu dedicatie si umflate la capitolui investitii ale primariei . (seamana cu ce a “creat” Oprescu in Bucuresti ? 🙂 )
Ultima si care a provocat demisia , ancheta privind deplasarile , mese la restaurante de lux impreuna cu familia. Tot platit de primarie . 🙂
PS . Oprescu era chirurg . Primarul demisionar al Romei ,Ignazio Marino , tot chirurg . 🙂
Cum scriamcindva : ce impinge un chirurg sa lase nobila meserie si sa intre in politica ? Ce ? 🙂 🙂
Doua natiuni latine , doua capitale dar cu aceleasi naravuri . “cosa nostra” . In costum si cravata .
da stefane, latinii sunt copiii nostri: primarele di Roma cel putin si-a dat demisia! 😛
“cit de asemanatoare e Romania cu Italia (politic) .
O alta dovada : in seara asta a demisionat primarul capitalei Roma .”
Unde e asemanarea? La noi, cine a demisionat?
Serios, ai fost doar ironic, nu? 🙂
Diferente “minore” . 🙂
La italeni se prezinta demisia cu mult inaintea eventualei arestari .
La romani se asteapta mascatii si imediat arestatul se imbolnaveste de toate bolile cunoscute si necunoscute . 🙂 🙂
🙂
Chiar asa: minore. Totusi, diferente de clasa de civilizatie.
asta da “friendly fire”
http://edition.cnn.com/2015/10/08/politics/russian-missiles-syria-landed-iran/index.html
bine ca n-au ajuns in turcia ca incepea razboiul
toti vorbesc de rusia,dar toti uitam cum arata armata rusa in 2008 cand intra in Georgia
“The power paradox
“Power tends to corrupt; absolute power corrupts absolutely,” said the British historian Lord Acton. Unfortunately, this is not entirely a myth, as the actions of Europe’s monarchs, Enron’s executives, and out-of- control pop stars reveal. A great deal of research—especially from social psychology—lends support to Acton’s claim, albeit with a twist: Power leads people to act in impulsive fashion, both good and bad, and to fail to understand other people’s feelings and desires.”
http://greatergood.berkeley.edu/article/item/power_paradox
@Stefan
buna seara
primarul ala de la roma “e slab”
trebuia sa invete de la primarul “de bucuresti”=nu demisionezi,e asa de bolnav ca te intrebi cum de mai traia,si toate astea pentru “binele orasului”
e mare exemplu de “devotement pentru functie” si asta lipseste celui de la roma
🙂 🙂
E slab Marino dar “inamicul” avea artileria grea pe el . Plus toata scrisa si vazuta (tv) impotriva . 🙂
A fost “lepadat” chiar de aia care au votat sa fie primar . Aia cu greutate din partidul cu care a ajuns pe functie . Incepind cu primul ministru . 🙂
Cam greu aici sa fie toti bolnavi . 🙂 Nu de alta dar certificatele medicale pentru arestati le dau doar citiva medici certificati si recertificati . 🙂
Imposibil sa vina un ginecolog sa constate ca ai boli de inima . 🙂
Inainte de “Noapte buna”.
Angelico, iete colea 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20485383-sondaj-peste-60-dintre-germani-opun-acordarii-nobelului-pentru-pace-angelei-merkel.htm
Daca si ei….
PS Oare emigrantii au deja drept de vot? In Germania 🙂
Sa voteze ce ?
Un migrant membru al UE poate vota in alta tara daca are domiciliul stabil acolo . Si strict la alegeri locale (primarii , judet ) . Un extracomunitar mai greu . Adica deloc daca nu a obtinut cetatenia unei tari membre UE . 🙂
Premiul Nobel nu e votat de mujici . 🙂
E o comisie la suedezi care decide analizand propunerilor primite (sint cu gramada propuneri in toate domenile in care se acorda premiul)
Comisia e de norvegieni, fani Merkel ! 🙂
Oricum Nobelul a inceput sa semene cu Eurovisionul! 😛
cred ca publicatia e a opozitiei !
http://www.welt.de/debatte/kolumnen/platz-der-republik/article147331822/Kommt-die-letzte-Rettung-fuer-Merkel-vom-Nobel-Komitee.html
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-9-octombrie-dragnea-ataca-serverele-facebook/41165/