CCR, în plin scenariu orwellian. Șoșoacă, drum spre CEDO
08/10/2024 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Nu pot să nu fiu de acord fără rezerve cu Ioana Ene Dogioiu.
Deci Diana Șoșoacă a fost sancționată pentru, practic, un delict de opinie, sancțiunea constă în îngrădirea unui drept constituțional, fără a avea dreptul să se apere în cadrul unei proceduri judiciare și fără a avea vreo cale de atac împotriva sancționării.
A admite așa ceva înseamnă a revalida precedentul pe care CEDO deja l-a sancționat în cazul Kovesi.
Este o teribilă capcană să judecăm validitatea acestei motivări atroce în raport cu standardele democratice prin personalizare, o judecată profund afectată de identitatea, într-adevăr, toxică a personajului principal.
A admite că drepturi constituționale ale unei persoane pot fi limitate de 5 oameni numiți politic, pe niște criterii subiective, pentru delict de opinie, fără niciun drept la apărare sau de atacare în justiție a limitării este demn de anii’50.
Dacă ceea ce afirmă 5 persoane numite politic, într-o decizie fără cale de atac, pronunțată fără exercițiul unui minim drept la apărare, ar fi fost constatat de instanța de judecată în urma unui proces cu toate procedurile și etapele respectate, ne-am fi aflat într-o situație de salutat. CCR ridică la un nou nivel arbitrariul și absolutismul unei instituții care a devenit un autentic cancer pentru România.
Din aceste motive (explicate succint de un jurnalist, dar pentru cine dorește o motivare juridica ireproșabilă, este disponibilă și opinia separată a judecătoarei Scântei, din care redau doar un pasaj mai tehnic:
Nicio dispoziție constituțională sau legală nu permite Curții Constituționale ca, pe calea interpretării propriei competențe (la rândul ei, expresă și limitativ prevăzută de Constituție si lege), să-și extindă și să completeze sfera atribuției de soluționare cu două noi condiții pentru depunerea candidaturilor, condiții care au o vădită natură subiectivă (întrucât vizează aspecte ce țin de comportamentul, opiniile și declarațiile unei persoane) și care nu au fost prevăzute nici în Constituție, nici în Legea nr. 370/2004 sau Legea nr. 47/1992),
consider că, ironic dar democratic, Diana Șoșoacă trebuie sa meargă la CEDO, pentru că va câștiga fără drept de apel un proces împotriva statului român, care trebuie condamnat fără drept de apel și obligat să limiteze (prin lege votată în Parlament) dreptul CCR de a-și extinde propria competență.
Aceasta este miza dincolo de Diana Șoșoacă: obținerea unei Hotărîri CEDO prin care Parlamentul să fie obligat (fără cale de întoarcere) să interzică strict și fără excepție ca CCR să își extindă propria competență (adăugînd la lege, pe cale jurisprudențial-interpretativă, ceea ce nici Constituția și nici legea nu îi acordă nici explicit, nici implicit).
În acest moment, în care CCR decide ea (extra legem!) cine poate candida și cine nu, CCR a încălcat art. 2, alin 2 din Constituție și a confiscat suveranitatea poporului, exercitînd-o în nume propriu.
Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
Azi interzice CCR (nu o instanță de judecată, așa cum este normal!) cine poate candida și cine nu, mîine va decide CCR cine poate vota și cine nu.
Azi decide CCR că un candidat trebuie să respecte un jurămînt înainte de a-l fi depus, mîine va decide CCR că o faptă este crimă înainte de a fi comisă (ca în filmul Minority Report).
Azi decide CCR că o o opinie este suficient de gravă încît să fie predepsită deși aceasta nu a generat consecințe faptice și juridice, mîine CCR decide că anumite gînduri trebuie pedepsite înainte de a fi rostite (ca în romanul 1984, al lui Orwell).
Sunt 100% împotriva a ceea ce face sau spune politicianul Diana Șoșoacă (un candidat toxic, pro-putinist și anti-UE), dar nu consider că aceasta trebuie sancționată ilegal de CCR prin restrîngerea unui drept fundamental, ci de instanța de judecată, conform legii (dacă a încălcat vreo lege!) și mai ales de electorat, la vot liber.
Pentru că dacă CCR își arogă ce NU îi oferă nici Constuția, nici legea, atunci și noi, ca cetățeni, ne arogăm dreptul de a NU respecta aberațiile emise de la CCR, servite cu scopul de a favoriza un anume candidat la alegeri. Candidat cu ajutor de la CCR, ghici cine e c(i)olacul?
Hotărîrile CCR (mai ales acelea adoptate cu 5 voturi, în care cei 5 judecători sunt 4 puși de PSD + 1 pus de UDMR) sunt obligatorii doar dacă sunt emise legal, nu în disprețul Constituției și legii.
*
P.S. Culmea ironiei, care ar trebui să fie suficient motiv de meditație și de temperare pentru Șoșoacă, este că drepturile ei încălcate de CCR-ul “suveranist” pot fi salvate doar de acea instituție europeană “străină” pe care ea nu dă doi lei și pe care o înjură adesea: CEDO.
Dumnezeu are un mod aparte de a te pedepsi, cînd ești politician suveranist: te trimite la străinul pe care îl detești, ca să te apere de frații tăi români…
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua
CCR e exact ca politica, politicienii din patria mioriței.
Stat în poziție de drepți așteptând indicațiile prețioase.
Așa a fost din 1947 și pina in prezent. Dictatura dura și pura cândva , democrație de fațadă (originala) , adică dictatura cosmetizata din 1990 încoace.
Judecătorii CCR , profesional și majoritar nulități totale. Și tot din 1947 încoace.
Nici un respect pentru astfel de parveniți și impostori .
Se vede că PSD e complexat că nu mai da un președinte de la Iliescu încoace.
Și atunci procedează cum a făcut mereu.
Da ordine altora să scoată castanele din foc.
Eu personal as dori că doamna Elena Lasconi sa devină președintele României.
A fost primar , a arătat ce știe.
Restul candidaților , a tunat și a adunat.
Să văd pe Ciucă și Ciolacul cum dispar din politică mana in mana.
PS.
Revine Ponta in parlament . Mizeria listei de prim ministri.
Fenomenala democrația gunoaielor. Fenomenala.
Năstase, Dragnea , pe când se vor reactiva politic ?
😎👍
Stefan, salut 🙂
Despre Lasconi, 100% de acord, am sa scriu un editorial si despre optiunile ramase dupa decizia CCR.
Salutare tuturor!
Rock On! 🙂
Nu comentez nimic, ca nu am ce.
Faptele CCR (& PSD+UDMR) sunt greu calificabile daca vrei sa cobori nitel mai jos de definitia de lovitura de stat (old school). Iar eu nu pot cobori, caci mie asta mi se pare a fi, sorry…
Poate mai vorbim catre alegeri. Ca de obicei, adica 😀
Bună seara
E o bucurie sa va reîntâlnesc. Sper sa fie bine, pentru ca suntem împreună.
Doamne ajută!
Buna seara! 🙂
Pe masura ce alegerile se apropie, voi scrie mai des editoriale. Nu promit sa scriu zilnic, insa cand pot, scriu (aproape) zilnic 🙂 Mai ales ca se incinge atmosfera!
👍😎