Bunul simt in campania electorala
06/10/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @DanSu
Cândva, nu cu mult timp în urmă…mă întrebam dacă democrația este echivalentă cu voința majorității. Nici postarea aceasta nu e pentru a da răspunsuri sau a da sugestii, e doar pentru a oferi întrebări. Opinia mea este că a pune astfel problema este un fals, deoarece majoritatea și democrația sunt în sfere distincte și nu există nici o comparație posibilă. Pe scurt democrația este o noțiune socială pe când majoritatea, este pur și simplu o mărime matematică, un raport. Mai mult, majoritățile, cu a căror voință ar echivala democrația sunt, ca aproape orice noțiuni statistice, mereu fluide, mereu recalculabile. Churchill spunea cândva că singurele statistici pe care te poți baza sunt cele pe care le-ai mânărit singur. De asemenea cred că democrația nu este echivalentă cu egalitatea. Orwell a demonstrat această neechivalare mult mai bine decât aș putea-o face eu, in Ferma Animalelor și 1984. În opinia mea, fractura logică în aserțiunea de mai sus este de aceeași natură cu prima afirmație. Respectiv, că un raport, o cifră, este echivalată cu o noțiune din domeniu social. Egalitatea privită ca un simplu raport, a fost visul tuturor dictatorilor și al tuturor utopiilor secolului trecut, ducând vesel spre Auschwitz sau spre Gulag.
Pacatele acestor două rapoarte este că sunt statice; majoritatea este totdeauna mai mare decât minoritatea, iar egalitatea este un raport egal cu unu. Cu totul altfel e în social, unde atât numărul celor cu o anumită voință (numărătorul), cât și totalul celor implicați (numitorul), sunt diferite în funcție de diverse criterii; la fel e si cu egalitatea pe care o poți măsura la momente diferite, la start, la parcurs sau la final. Nici unul din aceste rapoarte nu spune nimic despre democrație. Jihadiștii împreună cu susținătorii lor sunt majoritari pe teritoriul pe care-l controlează și tot pe acest teritoriu impun egalitatea perfectă de la îmbrăcăminte la cea mai intimă idee personală asupra lumii, la religie. Se încumetă cineva să spună ca ISIS e un stat democrat?
Preeminența legii, spun alții, regula universal aplicabilă, e o altă echivalență, spun sofiștii, care, precum matematicienii din primele două, izolează și îngheață o părticică a socialului și-l prezintă ca trăsătură dominantă.
Păi să vedem: Hitler și-a început cariera exact pe haosul legislativ și social din acele vremuri, care haos a fost suprimat prin legi draconice și impunerea respectării ei de către toți. Minoritatea care, “din rațiuni de stat”, era scutită de respectarea legii – era oricum nesemnificativă social. Ba mai mult, puțină lume știe că Hitler era un adept al legalității aproape perfecte, Enabling Act (Ermächtigungsgesetz) din 1933 i-a permis delirul mesianico-majoritarist si egalitarist. Ca o comparație, actul era un fel de ordonanță de urgență ce modifica ordinea constituțională – asta pentru băieții deștepți ce susțin că în 2012 nu a avut loc nici o lovitură de stat. Ca să le dau idei la ăia cu legalitatea lui 2012, se poate spune ca în conținutul actului lui Hitler se excludeau de la controlul de constituționalitate legile emise de guvern: “Legile adoptate de către guvernul Reich-ului se pot abate de la constituție, atâta timp cât ele nu afectează instituțiile Reichstag și Reichsrat”
Curat constituțional și legal coane Fănică, coane Antonescu, coane Dragnea și mai ales coane Ponta! Respectăm legea până la ultima virgulă, ba chiar și după aia. Mai ales dacă legea spune ca noi nu trebuie să o respectăm!
Acum eu nu doresc să oripilez lumea buna, care se agață de paiul majorității, egalității și legalității ca să definească “DEMOCRAȚIA”. In opinia mea democrația are ca ingrediente și acestea trei, dar legate între ele și bine strunite, ca nu cumva de dragul democrației să cădem în democratură.
Lanțul care le leagă și despre care nu numai ca nu se prea mai vorbește, dar văd că e tot mai exclus ba chiar hulit de câinele de pază. Dar ce câine, chiar de pază fiind, își iubește lantul! E vorba de etericul bun simț. Bunul simț și buna măsură. Asta da lanț. Leagă potaia numită Antena …/ B1/ OTV/ RTV/ TVR cu lanțul acesta și l-ai transformat într-o jalnică creatură. Nu tu crime fară victime, nu tu ponei roz-naziști, nu tu dictatură Băsistă, nu tu calorifer Geto-tracic. Badea, Gâdea, Banciu, Turcescu ar rămâne fără obiectul munculiței lor. Presară un pic de bun simț peste Ponta, Șova, Dragnea, Tariceanu, Blaga, Udrea … și nu rămâne nimic. Bunul simț dizolvă tot. Și după ce dizolvă pe toți ăștia rămâne democrația. Unde minoritatea formată dintr-un singur individ poate să facă orice nu deranjeaza alt individ sau alți indivizi. Nu pot să ma simt deranjat că vecinul are altă părere decât a mea, daca nu-mi dă cu ea în cap. Părerea lui e egală cu a mea, majoritar pentru părerea mea sunt eu (ba chiar în unanimitate), iar legea îmi protejează unanimitatea ființei mele față de unanimitatea părerii vecininului. E de bun simț. E nedemocratic când cineva (majoritatea dintr-un bloc) pune manele la volum maxim, deranjând majoritatea fragilă de la mine din apartament. Majoritatea de la mine din apartament e egală cu majoritatea din restul blocului. E conform legii să-i cer să-și dea volumul la mai mic. Este și de bun simț. La fel cum băiatul meu ascultă Metalica (sau ce o asculta el) la căști, la volum de-ți sparg timpanele, dar sunt timpanele lui, nu ale celor din jur. E de bun simț.
Și atunci acest ingredient modest, nebăgat în semă, de ce nu este mereu în prim-time? “România frumoasă”, “România mândră”, “România bogată”, “România lucrului bine făcut” sunt sloganele principalilor competitori la fotoliul prezidențial. A existat pe vremuri un slogan cu “bunul simț”, dar era promovat de un tip atăt de nesimțit încât nu putea crede nici el în slogan. E și greu să justifici prin “bun simț” fecalele din bucătăria proprie. Cine nu se oripileaza fara nici un slogan nici nu va fi impresionat de slogan.
De fapt ce e acest “bun simț”? Nu poate fi comisionat, nici transmis, nici impus, nici vandut nici cumparat, nici moștenit. Tot ce poate fi făcut cu el este comparația: X e de mai bun simț decăt Y. Deși, de obicei, când are loc o discuție de genul ăsta, Y și-a dovedit nesimțirea, nu se compară ca X s-a căcat doar odată în curte, iar Y de două ori, ci doar a făcut-o sau nu. Bunul simț există sau nu, nu este parțial. Este ca becul aprins sau stins, fata gravida sau nu. Este bitul entropiei informaționale.
Electoral: exista 4 candidați reali. Ceilați sunt ori dereglați psihic, ori pur și simplu iepuri tactici pentru unul din cei patru (banuim care). În ordinea sondajelor oficiale (frecție la picior de lemn): Ponta, Iohannis, Udrea, Macovei. Doi dintre ei sunt de o lipsă de bun simț abisală.
Ca să fim corecți politic, sunt și parte bărbătească și femeiască, nisimțirea fiindu-le congenitală, iar abisalul de nemăsurat. Spun “congenitală”, pentru că nici o tresărire nu este pe fața lor când se cacă în bucătărie. Nici măcar nu știu că fac ceva rău. Deci sunt sinceri. Unul e sincer când minte, cealaltă e sincer inadecvată. Este uluitoare delarația unuia că urăște corupția și a ceiluilalt că este temută. La așa declarații nu poți nici să râzi nici să plângi, poti doar vorba maestrului Pleșu “să ramâi nostalgic”. Prefer să nu vorbesc de “avocățimea” sa neamțul aiurito-incompatibil, nici el necrezând în “norocul” de a deveni mare președinte. Spun “avocățimea”, pentru că argumentul că era incompatibil pentru ca firma era “regională” nu locală, ține de spiritul avocățesc de stagiar. Nu vorbesc nici de Monica Macovei; momentan, deși nu a fost “nesimțită”, nici că are “bun simț” nu a dovedit. E rațională si e singurul compliment pe care îl fac.
Despre ceilați candidati … numai de bine. De la de cinci ori Motociclistul zburdalnic la marele Brânză, de la Agentul nula-nula la Mircea Amariței/Constantin Rotaru/Ioan Ghișe sau Dan Diaconescu Direct…un hohot sau o nostalgie. Alegeți.
Vine însă un țunami. Prietenul nostru @Stefan60 a descris destul de corect țunami-ul din Italia (sora nostră de giantă latină), cum a măturat pe jos cu mafia si cu infractorul Berlusconi. Orban (Viktor) a venit în Ungaria, măturând și el cu “vechii” si “obosiții” corupți. Și Putin lupta împotriva “marilor imbogățiți”. În Grecia a fost la fel. Etc.
O veste bună: facem parte din lumea civilizată… Cine va mătura pe cine și mai ales ce se va mătura? Inca nu stim.
Exista criteriu de discriminare? Da: bunul simț. Ce însemna asta? Nu știu. Fiecare-și răspunde singur!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
avem noi, romanii, mai putin “bun simt”decat bulgarii? Mai avem o luna si aflam raspunsul la intrebare. Probabil ca ei s-au lamurit unde ii duce stanga socialista.
http://www.evz.ro/dreapta-alungata-de-la-putere-in-2013-revine-la-conducerea-bulgariei.html
Salve Cedric !
La bulgari , opozitia anti-socialista a organizal anult trecut mitinguri de protest pana a cazut guvernul. dreapta din bulgaria nu a coabitat cu stanga stalinista ca pe la noi .
tot despre opozitia anti socialista din bulgaria : si la ei incepusera manifestatii pe modelul dogarilor ( 2012 ) de la noi. insa premierul Boiko Borosov a data dovada ca e om de stat : a demisionat si i-a lasat pe socialisti sa-si arate “valoarea” dupa care a umplut strazile de manifestanti si le-a daramat rapid guvernul . in Ro , tovarasul explica manifestantilor de anul trecut ca trebuie sa ‘respecte regulile de circulatie , e neplacut duminica sa nu poti circula prin bucuresti ” .
prin rezultatul alegerilor din Bulgaria s-a doveit ca fostul premier a avut sange in el si nu s a tinut ca un trepadus de scaun facand diverse compromisuri pentru a se pastra la putere . lectia de bun simt cred ca e mai degraba valabila slugilor doamnei nutzy .
Buna ziua!
Bun simţ si un puternic simţ al responsabilităţii faţă de ţară.
Einstein:
“Este esenţial ca studentul să dobândească o înţelegere şi un sentiment viu al valorilor. El trebuie să aibă un simţ puternic al lucrurilor frumoase şi bune din punct de vedere moral, în caz contrar, şi posedând o cunoaştere specializată, el va semăna mai degrabă cu un câine bine dresat decât cu o persoană dezvoltată armonios.”
Buna ziua all 🙂
Se pare cu un “puternic simt al responsabilitatii” are si unul din cei anchetati de la Brasov, conform cu declaratia de avere.
“Deputatul PC Ion Diniţă, vizat de ancheta DNA, are nouă apartamente, trei case, între care una la Cambridge, două case de vacanţă, precum şi 14 terenuri intravilane, 13 terenuri extravilane, şapte terenuri agricole, unul dintre acestea fiind tot în Marea Britanie, luat în concesiune pe 125 de ani.”
http://www.mediafax.ro/politic/declaratia-de-avere-a-lui-ion-dinita-deputatul-are-9-apartamente-3-case-intre-care-una-la-cambridge-si-35-de-terenuri-13367384
Te crucesti cand afli ce averi imense au facut unii. Cum a fost posibil? De ce au inchis toti ochii? Au fost necesari ani de jaf ca, in sfarsit, DNA sa se sesizeze! Eu nu-mi pot explica schimbarea decat prin faptul ca abia acum au primit cu adevarat liber sa atace coruptii. De la cine au primit ok-ul? Aceasta-i intrebarea!
Bye-bye PDL
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18249777-tribunalul-bucuresti-admis-fuziunea-prin-contopire-dintre-pnl-pdl.htm
liberalsmul este de stinga, da ? Deci despre ce dreapta vorbesc ?!?
buna seara
bulgarii se pregateau sa voteze legi facute de gazprom
“procurorul”ponta vremelnic sper-lifer al romaniei isi da si el cu parerea
si apropo de aceste interventii,imi poate explica de ce ponta “a semnat’ trilaterala cu ucraina si moldova???a fost ales presedinte pentru a decide politica externa si n-am aflat????
in ast timp presedintele in functie da cu batul prin gard cu una si alta
http://www.gandul.info/stiri/lukoil-opreste-rafinaria-de-la-ploiesti-dupa-sechestrul-impus-de-parchet-ambasadorul-rusiei-la-bucuresti-interventie-dura-ponta-ii-critica-pe-procurori-nu-fugeau-cu-conductele-in-rusia-13367537
Mai rau! Le ia apararea infractorilor!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18250139-victor-ponta-nemultumit-sechestrul-lukoil-procurorul-nu-cred-foarte-interesat-sunt-3-500-angajati-nu-fugeau-conductele-rusia.htm
Cica nu fugeau cu conductele… Dar cu banii? Cu aia puteau fugii domnule Papagal Tricolor?
da domnule,de vineri scriu pe aici diferenta intre firmele vestice care s-ar fi dus la tribula si asta a ruslor ,care inchid fabrica si “se cer la minister”sa le rezolve
cu ce drept ponta se amesteca-A CATA OARA-in justitie;
exista tribnale,exista avocati sa mearga acolo
si da,d-le ponta-lukoil oprea productia ,golea rezervoarele si ….pa
n-am auzit ca microsoft sa “viruseze”programele din computerele guvernului ca numele lor-pe nedrept-apare in afacerea IT
s tot zic,e studiu de caz
vrea romania eurasia sau lumea vestica
si nu vad nici un candidat care sa aibe curajul sa dezbata subiectul
Nu numai firma s-a dus cu jalba. Si Ambasada Rusiei insasi!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18249257-ambasadorul-federatiei-ruse-sunt-foarte-ingrijorat-evenimentele-din-jurul-rafinariei-petrotel-lukoil.htm
De asemenea nici eu nu am vazut ambasada USA sa declare ca e ingrijorata si urmareste indeaproape cazul Microsoft.
de-ale “drei harvard”si al sau pm
s-a incasat acciza aia de 7centi la motorina
s-a promis restituirea unei parti camionagiilor
se restituie ceva,si pentru asta guvernul se imprumuta 40 milioane ron
asta e guvernul ponta si,in general,socialist=vinde posibila bunastare a generatiei tinere
Seara buna,
l-au retinut pe Cancescu.
la mai multi!
dupa ce afli ce detine “asociatul “lui din pc nu e de mirare
partea buna e ca astia nu-si dau seama ca ce au prin “strainataturi”nu mai e de neaflat
pe cand comisii rogatorii la monaco?
poate incep si aia cu “ne da sacosa cu ulei”sa priceapa cat platesc de fapt litrul de ulei
sper cat de curand,mai ales dupa iesirea din seara asta a papgalului rosu. juri ca a ajuns purtatorul de cuvant al rusilor/lukoil, nici macar nu se mai fereste sa calce in picioare principiul separatiei si neamestecul in treburile justitiei.
s-a ferit cumva pacalici de asa ceva si n-am aflat noi,sau,eu?
personal stiu ca se tot straduie mereu “sa dea indicatii pretioase”justitiei,ma ales ca are “expertiza”(vezi cazul panait)
@dansu
cred ca cereti prea mult=”oferiti intrebari”
din pacate pentru a-ti pune intrebari trebuie “sa stii”
azi “a sti” e de cele mai multe ori echivalentul lui “s-a spus la teve” sau-pentru cei ce cred ca sunt cool”e in wiki”
din ce in ce mai putin oamenii au timp pentru “de ce” sau “sa-si puna intrebari”
oamenii azi au certitudini,nu intrebari
rezultatul il vedem pretutindeni,doar un exemplu recent
daca cnn spune ca isis e problema,aia e problema iar ce face rusia nu e problema
Ziua lui Petre Țuțea, geniul din Boteni: „Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, dar să conduci o țară!” (EvZ)
Petre Tutea:”
„Am dorit dintotdeauna să fac o teză de doctorat cu tema “Aflarea in treabă ca metodă de lucru la români”.
“Aflarea în treabă este isprava omului neputincios.”
“Iliescu se află în treabă. Pentru activiştii de partid aflarea în treaba e metoda de lucru. Ăştia sunt activişti de partid – e neobolşevismul actual al României… Păi el a declarat în platforma-program că admiră valorile ideale ale comunismului! Cum ai spune: sunt încântat de dulceaţa şi de deliciul produs în mine de cancer…”
“Ca să constaţi că e incapabil comunismul de guvernare, nu trebuie să ai doctoratul în ştiinţe sociale. Orice bou vede că nu e bun. El vede că mă-sa rabdă, nevasta rabdă, copiii rabdă… vede tot şi totul pute.”
Bună seara.
http://patraru.altphel.ro/2014/10/06/stimate-domnule-bogdanov-bai-smechere/
buna dimineata! 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei…e-bani-publici/31871/