Brexit vs. Bruxelles. Referendumurile repetate se răzbună crunt !
24/06/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
O victorie a taberei Brexit trebuie tratata, inainte de toate, asa cum este ea: o victorie a poporului englez care doreste iesirea Marii Britanii din UE. In democratie, oricat de mult ar scrasni din dinti birocratii de la Bruxelles, majoritata decide prin vot, si fiecare vot popular conteaza. Amendament: conteaza cel putin la fel de mult ca un vot sau un aranjament facut pe culoarele bruxelleze.
Nu cred daca politicienii din Marea Britanie sunt la fel de autisti ca cei de pe continent sa mearga impotriva votului popular si sa decida ei ce este mai bine pentru un popor care a decis deja (la noi, in Romania, exista o lunga traditie in acest sens, si e suficient sa va reamintesc de referendumul din 2009), insa urmeaza o perioada de doi ani in care Marea Britanie isi va negocia conditiile iesirii. Vedeti Parlamentul de la Londra sa decida ramanerea in UE? Eu, nu. Orice Parlament de pe continent si-ar permite acest “lux”, cu siguranta nu si cel britanic.
Dincolo de evaluarea consecintelor (care scapa, momentan, oricarui analist), as vrea sa va reamintesc cum functioneaza “democratia” de tip caviar Bruxelles, care isi ia mereu lumina de la Rasarit (in special sub mandatul lui Juncker). Asta cand nu o face cu mana pe punga si cu cealalta mana batand in masa pentru a impune decizii (model german).
Iesirea unei tari din UE se poate face in baza articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. Acesta a aparut pentru ca in 2005, Franta si Olanda respinsesera, prin referendum, amendamentele aduse Tratatului de la Roma din 2004. Or, birocratia bruxeleza a reactionat si a propus Tratatul de la Lisabona, insa nu a mai riscat sa treaca prin aceeasi situatie, convenindu-se validarea lui de catre Parlamentele nationale. Cu o exceptie, Irlanda, unde integrarea in Constitutia Irlandei a unor prevederi ale Tratatului de la Lisabona necesitau (acest lucru a decis-o Curtea Suprema din acea tara) modificarea Constitutiei – ceea ce nu se putea face decat prin referendum. Rezultatul referendumului irlandez din 12 iunie 2008 il stiti cu totii: 53,4% – NU, 46,6% – DA.
A fost un dus rece pentru Bruxelles, care a tinut cateva zile; dupa care masinaria birocratica s-a repus in miscare, decizand ca….referendumul irlandez nu conteaza, iar el trebuie…repetat pana iese rezultatul dorit. Mareata Europa nu se putea impiedica de amarata de Irlanda. Au urmat presiuni inimaginabile asupra Irlandei, care au dus, in 2009, la ratificarea Tratatului, cu 67%.
Acela a fost momentul de cotitura in care s-a vazut clar ca Bruxelles-ul a pierdut contactul cu cei pe care, teoretic, ii repezinta (in fapt, Bruxelles-ul nu mai reprezinta pe nimeni, din cauza sistemului piramidal de alegeri si a consensului caldut care are un singur scop: autonomizarea politico-juridica a birocratiei fara de tara fata de natiunile europene).
Azi, Bruxelles-ul plateste factura pentru ziluirea votului Irlandei din 2008 si pentru ignorarea continua a nemultumirilor nationale. Nu populismul unor politicieni britanici a facut posibil Brexit-ul (cum scriu comentatori neavizati, chiar daca traiesc la Londra), ci populismul liderilor europeni care au preferat de prea multa vreme sa amane sau sa nege nevoia luarii unor decizii grele pe termen scurt, insa corecte pe termen lung.
Liderii europeni care au adoptat deciziile cu ochii nu spre viitorul pe 20-30-50 de ani ai batranului continent, ci la alegerile de peste 4 ani. Si, mai ales, cu ochii spre rasarit, in cautarea unui compromis si a unei acomodari cu Rusia putinista.
Da, Putin se bucura momentan, insa pentru asta trebuie multumit in special unora ca Juncker, Merkel, Sarkozy, Hollande, Renzi et comp: oameni politici minusculi care au refuzat ani de-a randul (spre disperarea unor tari foste comuniste) sa faca o politica europeana comuna in domeniul energiei, apararii si securitatii, si au sperat ca, tranzactionand individual cu Putin, vor obtine o atmosfera de relativ calm si de relativa prosperitate economica la adapostul careia puteau sa fie, in continuare, populisti la ei acasa si europeni la Bruxelles.
Cumva, britanicii au inteles si simtit ca aceasta Uniune Europeana nu ii mai merita, cata vreme ea si-a insusit ceva din comportamentul institutional dorit de Putin (sa ne reamintim opozitia Germaniei din 2008 incoace la extinderea NATO si alte elemente de acomodare calda cu Rusia – de episodul Mistral al Frantei nici nu mai pomenesc!). Militar si strategic, Marea Britanie se poate apara fara a fi in UE, insa UE este o prada (mai) usoara in fata Rusiei fara Marea Britanie. Economic, Marea Britanie va sangera rau, insa cata vreme lira nu se afla, precum euro, in mana unuia ca Mario Draghi, vechi angajat al Goldman Sachs (care face ce vrea cu banii si economiile cetatenilor din zona euro), lira nu va muri.
Asa ca sa nu ii plangem azi pe britanici, care au taiat coada pisicii (acceptand riscul unei sangerari), ca sa ii salveze viata. Sa ne plangem pe noi, europenii de pe continent. In Europa se prefera o boala lunga (a populismului), sperandu-se intr-o vindecare miracol. Nu exista asa ceva. Noile partide asa-zis nationaliste finantate direct sau indirect de Putin au invatat sa fie mai populiste decat politicienii de la Bruxelles. Europa adevarata nu are alternativa la populism, caci toti politicienii ei actuali sunt sau populisti, sau si mai populisti.
Exista, totusi, o solutie, insa aceasta presupune ceva aproape imposibil de facut: distrugerea birocratiei bruxelleze prin revenirea la o Uniune Europeana in primul rand economica, si in al doilea rand politica (tehnic vorbind, rettragerea pe pozitiile unei Uniuni de dinainte de Tratatul de la Lisabona). Aceasta ar taia din fasa discursul aparent nationalist al noilor partide putiniste. Vom discuta altadata despre asa ceva. Problemele reale ale UE nu se datoreaza “slabei” integrari, ci dorintei Bruxelles-ului de a “integra” cu forta si dincolo de limitele tratatelor ceea ce tarile nationale si-au rezervat pentru ele insele, la nivel decizional. E un teren numai bun pentru razboiul hibrid si partidele finantate de la Moscova care deturneaza sentimentul firesc al apartenentei nationale (care nu are, in sine, nimic pacatos, orice ar zice bruxellezii fara de tara sau care poarta, inca, din anii flower-power, Moscova in suflet).
Va reamintesc insa ca, daca Bruxelles-ul a fortat Irlanda sa voteze din nou pentru a ratifica Tratatul de la Lisabona, acest tratat a permis ieri, prin articolul 50, ca Marea Britanie sa isi exprime vointa clara de Brexit.
Morala pentru Bruxelles: daca nu tratat nu a fost ratificat prima data, atunci este bine sa se renunte la el, caci ratificarea lui fortata aduce suprize urate in viitor, pe care birocratia nu le poate prevedea si nici preveni!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua 🙂
Hai sa pun si aici…
Era un banc, cu radio Erevan:
– Ce facem in caz de atac atomic ?
– Va luati cerceafurile, si va idreptati tiptil-tiptil spre cimitir.
– Dar de ce tiptil-tiptil?
– Ca sa nu produceti panica.
Sincer sa fiu, nu sunt panicard, dar cand vad atatea mesaje de linistire – dupa Brexit, de la TOTI politicienii, parca ma gandesc ca ar trebui sa-mi caut un cerceaf.
buna ziua
sa vedem partea plina a paharului
daca EU dispare romania are o sansa colosala!
cel putin jumatate din cei 3-4 milioane aflati prin EU se vor intoarce si vor schimba gashca politica
p. s :sper ca sesizati ironia
buna ziua 😀 😀
bun gasit.
Ironie, neironie, cred ca e un adevar, pe bune.
Mie imi sta in gat bucuria lui Putin. Ce a iesit e prost pentru toata lumea. Nu ca alternativa ar fi fost grozava la o prima vedere…Cat despre sentimentul national – e OK daca esti vestic, nasol daca esti est european, mai ales sud est european. E bine sa taci din gura in acest sens……Eu una inclin catre Socrate si Epictet, care spuneau demult ca noi suntem, de fapt, cetateni ai Universului.
iata si bufonul http://www.stiripesurse.ro/donald-trump-brexit-e-fantastic-video_1140239.html
e dus cu pluta/face declaratia asta in scotia!!!
sa mai continui cu avantajele
“apud”nastase nu vom mai fi o colonie a EU,vom fi o mandra tara in CSI,sau si mai bine”independenta”
nu vom plati amenzile pentru nerealizarea celor convenite in tratatul de aderare
puterea va apartine in sfarsit “poporului” sau,ma rog “alesilor acestuia”
fiecare roman se va duce mandru in concediu pe litoralul patriei nu va merge sa lase banii la straini
vom renationaliza toate fabricile,sau,si mai bine,le vor prelua industriasii autohtoni/oricum vor fi “ale noastre”
cred ca v am expus suficiente avantaje ale romaniei in cazul disparitiei EU
tov nastase face intentionat trimiteri la ” colonie ” – omite sa ne spuna ca este unul dintre artizanii privatizarilor care au facut din Ro o colonie . acum traieste cu durerea in suflet deorece colonizatorii il trateaza ca pe un borfas de rand si nu l-au mai vrut sef peste colonie . 🙂
Deja am scris ca industria noastra va redeveni”bun al intregului popor”
posibil . da’ poporu’ nu mai exista . ca intre timp a fost servit cu “hexi pharma” si alte bunatati eco
Hexipharma are 100% actionariat romanesc;shpagile mergeau 100%la cetateni romani
stiu , stiu . ticalosi mari romanii – cei mai rai din lume . ar tre’ sa fim rasi de pe fata pamantului si populata tara cu un popor nobil si harnic :))
cam deodata, au grija unii altii, asa, mai dependenti de toanele primariilor, de popularea Romanicii…
😛
buna!
ce duri sunt “liderii” europeni in fata Marii Britanii si ce comportament de slugi au aceeasi lideri in fata Rusiei
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21106235-martin-schulz-presedintele-parlamentului-european-declaratie-dura-marea-britanie-trebuie-paraseasca-cat-mai-rapid.htm
Ce i-as mai trage macacului un pumn in bot…….
Nu va suparati pe mine, chestie mai prost construita ca EU mai rar. Imi place ideea de federatie vorbitoare de engleza, etc…(Adrian Papahagi), birocratia de acum e un kix. Dar fata de urangutanu’ ala de Putin….ce sa mai zic….versus macacii de la Bxl…….urata alegere, dar aleg macacii…..Mai e o posibilitate – lumea cealalta, sa ne cautam cearceaf…..:mrgreen:
Ar cam trebui insa sa-i trimitem pe macaci la vreun zoo de provincie…….
pina nu ne trimit ei la ceva reciclari prin Siberia si prin Rusia asiatica….
Ramane de vazut daca vor reforma sistemul care a generat perceptia si apoi acceptiunea Europei birocratice, a Europei cu doua viteze sau a Europei periferice. La modul general vorbind, Uniunea poate fi realizata si cu birocratie si cu mai multe viteze si cu abordari separate de centru sau de periferie. Unitatea, nu. Ori, in aceste momente si pe viitor, Uniunea are nevoie de Unitate. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21106276-libocor-economist-sef-brd-10-state-exista-partide-nationaliste-populiste-reprezentanti-parlamentul-european-cred-vor-mai-exista-initiative-genul-brexit.htm
Nu ” le am” cu facebook ca altfel as propune un flashmob diseara la universitate sub deviza
“nigel si poporul rus,libertate ne au adus”
Like !
Finally, Brexit will disrupt the EU’s internal equilibrium. With Britain out, the bloc’s seven non-euro countries will account for only 15 per cent of EU economic output, as opposed to more than 30 per cent with Britain in. Brexit will increase Germany’s political and economic supremacy in the EU — a prospect neither Berlin nor its partners welcome.
Brexit will harm the EU’s cohesion, confidence and international reputation. The biggest consequence of all, therefore, is that Brexit will undermine the liberal political and economic order for which Britain, the EU and their allies and friends around the world stand.
http://www.ft.com/cms/s/2/b1a2d66e-3715-11e6-9a05-82a9b15a8ee7.html?ftcamp=social/free_to_read/five_brexit_consequences/awareness/editorial&segid=0100320
Clotilde Armand,azi la depunerea juramantului de consilier
In spiritul transparentei administratiei publice, va solicitam sa incepem transparenta cu activitatea Consiliului Local. In acest sens, va solicitam implementarea cat mai grabnica a sistemului de vot electronic pentru consilieri, astfel incat cetatenii sa stie cum a votat fiecare dintre consilieri”, a spus reprezentanta USB, fosta candidata la primaria Sectorului 1.
Ea a mentionat ca mai cere permiterea accesului publicului atat la sedintele Consiliului Local, cat si la sedintele tuturor comisiilor CL, precum si implementarea cat mai grabnica a unui sistem care sa permita inregistrarea si transmiterea online a acestor sedinte(sursa:hotnews)
habar n-aveam ca nu pot asista la o sedinta de consiliu local!!!
pai, hai sa ne voluntarizam si sa-i vizitam. Daca ar deveni un obicei al onor electoratului, probabil ca in timp ceva, ceva s-ar putea schimba. Cam deodata, profita en gros de dezinteresul cronic (si pe termen mediu/lung criminal) al alegatorilor permitindu-si multele lor “de nefacut”-uri
doamna am scris ieri ca voi merge
voi avea grija sa aflu de la usb când sunt sedinte de consiliu la capitala si la sector si ma voi duce
deja am prima intrebare pentru d-na primar fierea: cine plateste pierderile cauzate de nerespectarea graficului de lucrari la pasajul sudului-e vorba de milioane de euro care trebuie rambursate
Teoretic si legal se poate asista la sedintele CL, practic mai greu.
google anunta ca a crescut numarul britanicilor care cauta “cum pot obtine pasapoarte irlandeze” dupa votul de ieri
@ziggy
observ o ironizare la 15 41
cred ca imi iubesc tara asta la fel ca dvs
dar incerc mereu sa fac diferenta intre patriotism= a-ti iubi tara si nationalism=a i invinovati mereu pe ceilalti
am deja un “prieten” aici-pe @stefan,asa ca ma opresc
v-am raspuns mai jos . o intrebare simpla :nu va deranjeaza cand reprezentati ai altui popor ( indiferent care ar fi acest popor ) decoreaza un condamnat si apoi il trimit in Ro sa mi impuna legi ( legea defaimarii ) ? sau cand ambasada acelui popor isi da cu parerea despre cine are dreptul sa candideze sau nu in Ro .. nu va deranjeaza ? am scris ca va pun o intrebare si am scris doua ( ar mai fi vreo 10 ) . :))
Nu neg ca aveti dreptate,dar nu pot sa nu ma intreb de ce acelasi individ-dragnea-mai e votat de romani desi e condamnat?
Ambasada-trebuia sa fie chemat imediat la externe si cerute explicatii
Dar, noi ne “c……m pe noi “cand nu e cazul
corecta si intrebarea asta , de ce mai e votat dragnea . pentru votantii lui dragnea am un singur mesaj : ” gunoi la gunoi trage ” . sa nu zic mai urat .
o mostra de duplicitate : ” Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, Mark Rutte (premierul Olandei, care detine presedintia rotativa a Consiliului UE) si Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, au cerut Marii Britanii sa puna “rapid” in practica decizia cetatenilor, “oricat de dureroasa ar fi”. Mai mult, oficialii UE spun ca “orica intarziere ar prelungi incetitudinea”.”
.. n ar trebui ca acest socialist de 2 bani , schulz , cand se intalneste cu dragnea la congresul socialistilor eruopeni sa i spuna la fel ” ba dragnea poporul roman a votat pentru 300 parlamentari . marsh la tine acasa si pune in aplicare decizia cetatenilor si apoi mai stam de vorba ?
si inca cum….dar Schultz chiar daca e neamt nu inseamna ca e si corect/atat cat stiu e de acelasi calibru “jigodesc” ca si dragnea…
buna observatia unui comentator la bbc
“ce va face de acum incolo farage si ukip ?”
au ramas fara “obiectul muncii”
ce ar fi sa devina “pro europeni”?
ironizarea nu era la persoana .
respectul si prietenia ramane – indiferent de opinii . nationalism nu e chiar ce a ti spus dvs . “buldozerul” e nationalist si nu invinovateste pe nimeni 😉
a reactionat si sobolanul http://www.mediafax.ro/externe/reactia-lui-putin-dupa-ce-cameron-a-spus-in-campanie-ca-rusia-ar-fi-interesata-de-iesirea-marii-britanii-din-ue-15507019
http://www.mediafax.ro/economic/probleme-cu-schimbarea-lirei-sterline-in-lei-lira-a-ajuns-la-valoarea-din-1985-dupa-brexit-mai-multe-case-de-schimb-refuza-tranzactiile-cu-lire-e-un-dezastru-ce-s-a-intamplat-15507004
Resalut
Va rog sa remarcati :
1- referendumul a fost consultativ dar rezultatul e obligatoriu de respectat . La romani cum e ?
2- Votul a fost ieri , azi dimineata erau publicate deja rezultatele definitive . In Romania cum e ?
3- Nici o insinuare de frauda , voturi furate , camioane de votanti . Pe plaiurile mioritce cum se prezinta problema ?
Deci , sintem la un nivel MINIM DE REGULI DEMOCRATICE sau batem apa in piua ?
Cerem la aceiasi politicieni prezenti de zeci de ani (unii si condamnati dar tot pe functi) sa faca o “strategie pentru tara ” ?
In logica asta nici impuscarea sotilor Ceausescu nu a fost necesara . Se cerea familiei prezidentiale sa prezinte si ulterior partidului unic sa aprobe o strategie de iesire din socialism si eram salvati . 🙂 🙂 🙂
Buna Stefan, rezultatul nu este obligatoriu, puterea de decizie este a Parlamentului. Numai ca 80% din componenta au fost de acord.
In Anglia , rezultatele oricarui referendum sint obligatori . Nu e scris nicaeri , e drept, dar traditia democratica engleza e bazata pe decizia maselor . Iar cind masele zic una , parlamentul nu face altceva . Ar zbura imediat fiecare deputat si tot parlamentul impreuna .
Dictatura engleza nu se ridica la genialitatea democratica romana . 🙂 🙂 🙂
Doar o observatie
Asta e al treilea referendum in istoria Marii Britanii,si are ceva istorie
@stefan ati uitat ceva:primul ministru si a anuntat demisia la 3 ore dupa rezultat;,si nu i a cerut o nimeni
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21105173-este-rezultatul-referendumului-obligatoriu-pentru-cameron-nu-parlamentul-este-suveran-the-guardian.htm
Nu au scris englezii nicaieri o gramada de chesti .
Traditia , morala si principile inlocuiesc multe hartii si legi .
– Ai vazut vreun condamnat definitiv in parlamentul englez ? Nici macar nu se poate candida desi ambele NU SINT SCRISE NICAERI .
– A vazut cineva un plagiator sa tina discursuri in parlament (nu mai zic sa fie membru) ? Nu e reglementata nicaeri treaba asta in legea engleza .
– A citit cineva de un deputat englez care are SRL personale abonate la contracte cu statul ? Nu exista desi nu e specificat nicaeri .
Democratia bazata pe principii si morala nu are nevoie de tomuri de reglementari legale . Sint suficienti “cei 7 ani de acasa” .
PS . Drept dovada (ca am uitat) , nu veti gasi nici o constitutie a Marii Britanii scrisa .
Sint legi si decizii care au putere constitutionala iar echivalentul lor al nioriticului CCR , NU EXISTA .
Stefan, cu tot respectul dar rezultatul trebuie ratificat de Parlament.
La ei nu e ca la noi .
Si asta tot “cu tot respectul” . 🙂
Parlamentul va lua act de vointa populara si gata . Va imputernici primul ministru (nu stiu cine va fi ) sa trateze “iesirea” .
Nu o sa vedeti pe nimeni urlind “avem camioane de probe ca au furat votul” . Pe nimeni .
raiul speculantilor 😀 http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-21106803-aflat-unul-dintre-marii-castigatori-votului-joi-managerul-excentric-fondului-care-mergea-cel-mai-prost-marea-britanie-pariat-10-mld-dolari-caderea-pietelor.htm
omul este dus rau, templu roman pentru gainile din ograda
Aviz amatorilor .
Cind uncia de aur ajunge la 1.450 dolari USA , vand .Vand doar la “engross” . Minim un camion cu remorca /cumparator . 🙂 🙂
ieftin! iau doua camioane+remorca!!!! daca iese si trump …il intrec pe soros in avere
p.s sper ca imi dati camioanele bonus
chestia asta cu camioanele e adevarata: prin 94 in bulgaria cu treaba un partener imi prezinta un colonel din armatat lor care voia sa mi vanda un camion cu tigari(camionul era un kamaz miltar)
eu doar trebuia sa “aranjez”vama la giurgiu…cum sa i spun eu colonelului ca nu ma intereseaza,si ii zic…pai si dupa aia ce fac cu camionul/colonelul: il pastrezi,e gratis
http://www.zf.ro/opinii/americanii-marii-castigatori-votului-marea-britanie-intr-deceniu-au-facut-trei-brese-uniunea-economica-europeana-subrezind-masiv-pozitia-germaniei-romania-impartita-intre-interesele-economice-15506620
Domnule @intimplator
Tot in 1994 eu primeam “o oferta” din Romania . Cherestea de vandut in Italia . Tot cu camionul .
Am intrebat :
– ce esenta de lemn ?
– la ce umiditate a lemnului livrati marfa ?
Nu au avut habar sa raspunda . In schimb insistau sa platesc bani gheata (lire italiene) INAINTE sa fi facut oricare recunoastere pe teren in cautarea de potentiali cumparatori . 🙂
Capitalism nu gluma . .) 🙂
ehe….cate d astea cunosc / e drept si invers,dadeau romanii marfa “pe strans mana” ca asa vedeau in dallas
acum,bulgarul chir era serios,avea camionul cu bt gata de livrare;fiti sigur ca a gasit cumparator
Buna seara! 🙂
Caldura mare! 🙂
Oare, la cat va ajunge lira?! Euro? Dolarul? Dar leutul nostru?!
la cat vrea Soros ( g/m) 😀
buna seara !
S-au trezit din betie
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21107020-brexit-petitie-prin-care-cere-organizarea-unui-doilea-referendum-tema-apartenentei-avuta-vedere-pentru-dezbatere-parlament-dupa-numarul-semnaturilor-depasit-100-000.htm
am tot incercat azi sa mai discut telefonic,cu unul cu altul,oameni care mai stiu cat de cat…
concluzia mea: cam toti sunt socati/nu se asteptau
am senzatia ca “in spatele usilor inchise” se cauta o solutie /poate o incheiere rapida a TTIP cu UK parte/acum sa vrea si americanii,ca si ei sunt sub soc …”daca va castiga trump?”
una peste alta ,pare ca s-a intamplat cam cum a inceput primul razboi mondial=nimeni nu l a dorit,dar a pornit
Am uitat sa reamintesc :
http://www.cotidianul.ro/basescu-nu-o-sa-iasa-marea-britanie-din-ue-283272/
In 17 iunie . Ce chestie sa nu taci cind trebuie . 🙂
Eu acum as intreba : “unde sint incompetentii domnule fost presedinte ? Vad ca pe ecrane si presa e plin de “competenti” . 🙂 🙂
Conform presei italiene , 411 miliarde euro pierderi de capitalizare pe burse . Un mizilic .(chiar e mizilic la cit poate tipari BCE )
Pe de alta parte , clasa politica e “cu frana trasa” nestiind ce sa declare . Se fac tatonari intense telefonic pe ruta Merkel- Renzi- Hollande .
Pe de alta parte , toata “dreapta” italica e pe ecrane . Unii cer iesirea din UE (Lega Nord ) , altii un nou tratat UE (dreapta clasica) si mosul Silvio vrea un congres extraordinar al PPE pentru redefinirea Uniunii Europene .
Ce-are UK cu Teleormanul?
https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2016/06/24/the-british-are-frantically-googling-what-the-eu-is-hours-after-voting-to-leave-it/?tid=sm_fb
“gand la gand”
in definitiv si Hitler a fost ales de popor
nu l am auzit inca pe nigel farage sa si anunte demisia din parlamentul european/ of “independence day” dar eur 18k /luna nu strica nici ei
repet,pare ca toti se dau de ceasul mortii sa dreaga busuiocul/boris Johnson zice ca nu e graba sa invoce art 50-ala cu iesirea din EU
sincer,europa ar trebui sa spuna “ati vrut out,luati out” si sa faca viata britanicilor cat mai mizerabla posibila/pare singura solutie fezabila sa i faca pe altii sa gandeasca daca merita sa “out”
dar cum “angelica” pare ca ezita….
Eu zic ca si noi ar trebui sa le facem macacilor de la Bxl viata mizerabila, doar doar si-or schimba stilul pagubos de management sau s-or duce acasa. Stilul asta (nemtesc, dupa City, eu as zice ca e si sovietic) de a “da cu pumnul in masa” nu genereaza decat crize de nihilism feroce.
naiba stie/eu nu sunt deloc “fan”german,nu sunt deloc adeptul lui “ordnung und disziplin”( sau cum s-o scrie),dar nici adeptul “dolce farniente-ului” grecesc
pur si simplu sunt adeptul “filozofiei” americane “swim or sunk” sau “you are good as long as you are good”/ e cinic ,poate dar pana la urma e un nivel-cat de jos,dar e-unde esti “good”
nu mai zic ca sentimentul de caritate nu e nicaieri mai pregnant decat in societatea americana,si acolo e autentic
isi apara individualsmul cu ferocitate-poate si asta e una din cauzele ascensiunii lui trump-si sunt si altruisti
cat despre “macacii de la bruxelles”pana la urma ei ,acolo,sunt niste unelte ale politicienilor/daca ne gândim bine ,ei doar pun in practica ce decide consiliul,care e 100% politic
mai e un minus-a fi la comisie e sau exil sau sinecura-luati lista comisarilor/de la Jaques Delors n-a mai fost o personalitate
inca un minus-parlamentul:la fel ca si comisia-o sinecura sau exil
nu sunt “la butoane” dar bunl meu simt imi spune ca trebuie facut un pas inapoi sau o resetare/sa se intoarca la origini= piata libera si libera circulatie,abordare “kiss”=keep it stupid simple
buget european minim,mai putine subsidii,fiecare tara sa traiasca cum vrea- e evident ca incercarea de egalizare nu da rezultate-vezi grecia,romania,bulgaria,partial Portugalia
“ingineria sociala” incercata nu a dat roade/place ,nu place asta e
si ,last but not the least,fiecare e terifiat de viitor/ganditi va ca acum vreo 60 ani pentru a face un autoturism lucrau vreo 30 oameni,azi numai vreo 8-10
vor aparea masinile fara sofer ,uber e deja fapt ,”watson” al ibm trimite cohorte de avocati in somaj,si cate si mai cate….
oamenii trebuie lasati sa gaseasca solutii singuri/ a incercat “socialismul” sa rezolve problemele oamenilor ,ajunge ,nu mai trebuie alta incercare
germania face export pe miliarde grele in UK , este cam greu pentru Merkel sa nu ezite .
daca vreti sa va distrati ( par mai prosti ca aia de la teleorman ) :))
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21107127-brexit-britanicii-cauta-frenetic-google-39-este-39-ore-distanta-dupa-votat-paraseasca.htm
asa sa va tachinez
aia macar dau search pe google/”Teleormanul” stie tot
“stie” tot – Teleormanul a demonstrat ca exista viata si dupa moarte , iar decedatii pot vota de cate ori au chef .
Se pare ca scotienii sunt foarte decisi, in momentul declansarii procedurilor de iesire din UE si Scotia demareaza procedurile pentru iesirea din Regat. iNtegritatea Regatului UNit incepe sa scartie.
https://twitter.com/hashtag/whathavewedone?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw 😀
ce vitejie pe capul lui Schulz ” Martin Schulz a declarat vineri seară pentru ziarul The Guardian că avocaţii Uniunii Europene analizează dacă este posibil să se accelereze aplicarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, privind procedura ieşirii unui stat din UE.
“Incertitudinea este ultimul lucru pe care ni-l dorim; ne este greu să acceptăm că întregul continent este luat ostatic într-o luptă internă în Partidul Conservator”, a spus Schulz.
http://www.mediafax.ro/externe/schulz-presedintele-parlamentului-european-ue-a-fost-ostaticul-conservatorilor-britanici-acceleram-procedura-de-iesire-a-marii-britanii-15507206
aici chiar are dreptate
in principiu are . dar parca prea se grabesc socialistii astia sa i dea afara pe britanici .
out e out…stiti cum e “boala lunga moarte sigura”
corect . era bine ca si in cazul greciei sa fi fost aplicat un cartonas rosu ( pentru 180% deficit) . apropo de Teleorman .. va dati seama , jurnalistii britanici vor avea nevoie de viza sa intre in RO sa faca documentare cu vila lui dragnea ? :))
Bună seara!
Să ne ferească Dumnezeu să trăim vremuri interesante…
Dar, uite că le trăim! Din păcate! 🙁
Merg oleacă mai departe, față de propunerea lui @intamplator24/06/2016 at 20:39:
Dacă i-ar scrie lu’ toarșu’ Nigel cineva o scrisoare deschisă, in english, în care să-i bată obrazul cu „common sense”/„bun simț” și să-i ceară să nu mai ia de luna viitoare salariul de europarlamentar?
Mă gândisem eu, dar, sorry, my english is not very good! 🙁
Să apară scrisoarea și în presa lor (de pildă, la BBC) să vedem ce face „naționalistu’ lu’ pește”?
poate citeste vreun europarlamentar roman blogul asta si-l intreaba “direct”
Da, dar, după știința mea, pe site-ul Parlamentului European este publică adresa de e-mail a fiecărui europarlamentar. Așa că, dacă tot e epoca lui „direct democracy”, ce-ar strica un mesaj chiar de la simplii cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene. eu l-aș întreba și cum rămâne cu panica stârnită de posibila „invazie” a românilor în UK, de faptul că oameni precum Cristian Dogaru chiar muncesc în și pentru UK, că eu am fost anul trecut pe vremea asta la o conferință internațională la Londra și nu numai că nu i-am „invadat”, dar am revenit acasă, în România cu o zi mai devreme față de încheierea conferinței, etc…
Bună seara!
P. S. Am verificat pe site-ul PE: ticălosul nu are e-mail (știe el de ce!) și nici măcar CV!
Iată pagina: http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/4525/NIGEL_FARAGE_home.html
Paganel, te înșeli: Nigel Farage ARE adresă de e-mail (toți eurodeputații au!), iar adresa sa se află chiar pe pagina al cărei link l-ai postat.
Așadar, dacă vrei, îi poți scrie pe adresa nigel.farage@europarl.europa.eu :))
si pare ca obama diagnosticheaza corect/frica,teama de viitor
I do think that yesterday’s vote speaks to the ongoing changes and challenges that are raised by globalisation. While the UK’s relationship with the EU will change, one thing that will not change is the special relationship that exists between our two nations that will endure.”
Nu, este victoria tabloidelor si a politicienilor mici. Cei 48% se simt disperati si neputiinciosi. Se simt exact ca noi, romanii, cand trebuie sa acceptam vointa celor care isi voteaza penalii cu majoritate. Structura sociala si de varsta a votantilor este similara cu a noastra. Exista o falie intre generatii si intre marile orase si restul tarii. Euforia ‘victoriei’ a cam disparut. Pentru ca, tavalugul acestui moment istoric, cum mai este el numit, va matura in egala masura si brexiteri si remaineri. Si zonele vulnerabile social sunt exact in tabara brexit. Sper sa apara politicieni capabili sa gestioneze situatia. Johnson sigur nu este unul dintre ei. Este puternic detestat de ceilalti 48%.
Just
Acum am urmarit reportaj tv italian .
– La Londra care a votat masiv “in” , un cartier periferic a votat majoritar “out”. Coincidenta , cartier sarac , fara crese , gradinite , somaj ridicat si cetateni majoritar musulmani (cu teama de imigrantii din est europa )
– pe varste , tinerii vor UE , batrinii NU .
Se incetateneste modelul Romania . Saracimea si batrinii cu PSD care da o galeata . o punga “fura maica dar ne da si noua ceva” .
Bună seara!
Aș completa cu reacțiile (glumețe) de aici:
http://www.hotnews.ro/stiri-magazin-21106357-galerie-cele-mai-bune-glume-reactii-twitter-brexit.htm
Un tânăr britanic a spus așa (citez din memorie, cu trimitere la votul pentru ieșirea din UE al multor vârstnici): „ura față de imigranți a fost mai puternică decât dragostea față de nepoții voștri!”…
Aș mai sesiza o nuanță: scuze, Citi, m-a „luat valul”, citind comentariile și vin abia acum cu felicitările pentru editorial! E interesantă și foarte nimerită această nuanță din editorial: „O victorie a taberei Brexit trebuie tratata, inainte de toate, asa cum este ea: o victorie a poporului englez care doreste iesirea Marii Britanii din UE” Da, „e o victorie a poporului englez” (plus galez, aș adăuga eu), că scoțienii și nord-irlandezii au votat altceva! Și, dacă UK vrea out, se va trezi și cu Scotland, North Ireland „out” din UK, care va deveni, probabil, the Little Britain…
A, era să uit și de Gibraltar, că și el, cât o fi de „british” de vreo 3 secole, a vrut, la „plebicistul” de ieri, „remain”…
Aici un articol interesant :
http://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-problemele-congenitale-ale-ue-si-lectia-din-care-nu-va-invata-nimeni-nimic-regandirea-europei.html
Si comentariu unui capsunar (adica eu 🙂 ) care a vazut cresterea si decaderea occidentala pe viu . In 26 de ani .
“1- Europa vazuta de la Bruxelles ( si Starsbourg ca se face naveta , pe bani multi si grei)e total diferita de Europa vazuta de cetateanul de rind .
Care cetatean e preocupat de inchiderea fabricii unde lucra tata si unde a gasit si el un loc de munca cind parintele a fost pensionat . Fabrica mica , 30 de angajati , o IMM care e parte vitala si majoritara a sistemului numit capitalism . Fabrica a asigurat tatalui (pe zeci de ani) un salariu cu care a cumparat masina, televizorul si frigiderul cash , casa in rate (acum integral achitata) dar in care traieste si fiul deoarece acesta , desi are un salariu (numeric) mai ridicat decit al tatalui (cindva) , nu mai are capacitatea sa cumpere nici masina , nici televizorul ca sa nu mai vorbim de casa fara sa stea cu caciula in mana la o banca . Cu tot efortul comisiei UE , a parlamentelor nationale de a inlocui economisirea invatata din mosi stramosi , cu imprumuturi de toate felurile , inclus cele pe buletin, clasa medie e pe cale de disparitie . Iar cind fabrica a inchis mutind productia in China (unde costa mai putin tot , reglementarile obligatorii sint povesti de adormit copii iar profitul e enorm mai ridicat)nu a venit nimeni la micul patron sa declare ca e “too big to fail” si sa injecteze ceva bani (publici) . Asta a fost obligatoriu doar la mega banci , mega firme , la cei care anual cotizeaza din greu la alegerile locale , centrale , europarlamentare . Desi in realitate , de votat voteaza persoanele fizice si nu juritice .
2- Acelasi cetatean e speriat ca el va merge la pensie (teoretic) la 66 de ani. Tatal lui a intrat in pensie la 58 .(unii la 40 ) Pensia lui va fi jumatate din pensia parintelui deoarece se stie , “legea e egala pentru toti dar unii sint mai egali decit altii ” . Cu inchiderea fabricii , nici macar siguranta unei pensi nu mai exista . Real va muncii pina la 75 de ani (unde si ce va face ? ) pentru a obtine o pensie de mizerie .
3- Cetateanul are si o prietena . Nu au bani sa se poata casatori . Au facut un copil impreuna dar cum nu e nici cresa , nici gradinita unde sa lase copilul , tot cu bunicul si bunica va ramane nepotul . Iar ei , noii parinti , stau cu frica in sin sa nu inchida si fabrica unde lucreaza proaspata mamica . Ca globalizarea a facut bine bancherilor , se vede bine in salariile demnitarilor , a politicienilor de oricare culoare politica si nivel dar in viata reala a lasat un gol de zeci de milioane de posturi de munca mutate din UE in Asia .
4- Teoretic speranta e TOT in UE , in sistemele de asigurari sociale dar cei doi tineri cetateni , barbat si femeie , au vazut ca de ei nu se intereseaza nimeni . Adica sa se descurce deoarece nomenclatura UE nu e diversa de cea din parlamentele nationale . Acelasi tip de dinozauri , aceiasi gerontocratie unde “liderii” transportati cu avioane de lux , cazati in hoteluri cu multe stele si hraniti in restaurante unde mujicul nu va pune niciodata piciorul din clare motive financiare , ei , acei privilegiati care de zeci de ani sint preocupati de fotolii , salariu propriu si mult ravnita pensie europeana , au pierdut total si ireversibil contactul cu realitatea .
5- Tarile unde acest contact cu “lumea de jos” a devenit un abis fara fund , sint exact aceleasi unde apar noi “lideri” , noi partide care incaleca nemultumirea populara . Intimplator , coincidenta , Anglia , Olanda , Franta , Italia. Numitorul comun , dezindustrializate , miliarde aruncate in salvarea “donatorilor” politici dar nici un euro pentru insasi temelia capitalismului . Clasa de mijloc . Care in numele unei austeritati rasturnate (ia de la saraci sa deie la bogati) e tot mai taxata si mai vulnerabila , pe cale de disparitie fizica .
Si atunci cum poti sa speri ca o gerontocratie europeana va face schimbarile atit de necesare ? Cu 15.000 euro in buzunar si lunar , cu 6.000 euro pensie neta lunara ca fost deputat european , te doare in pix de Ion , Vasile , John , Pierre sau Rossi . Important e sa ramai pe functie pina la pensionare . Ulterior sa devi luptator pentru apararea “drepturilor castigate” , “solidaritatea intre generati” si alte aiureli de care (printre altele) unii sau cam saturat . Englezii in primis . Iar cind acest sistem bolnav , denaturat devine regula , nu e de mirare ca toti protagonistii se cearta intre ei , dau vina unu pe altu dar evita orice care sa pericliteze bunastarea lor materiala . Dupa principiul atit de drag al lui Benito Mussolini : “armiamoci e partite ” Tradus : ” NOI sa ne inarmam dar VOI sa mergeti la raboi ” 🙂
Nu a facut un sfarsit glorios . Impuscat ,ulterior spanzurat si cu capul in jos , expus in piata Loreto Milano . Istoria invata . ”
Asta ca sa intelegeti mai bine radacinile Brexit , Cine a turnat gaz peste foc si cit de imposibil e sa modifici ceva cu aceiasi care se gandesc doar la functii , salarii personale, fotoli si pensia de incasat . (si care e colosala comparat cu ce incaseaza unu cu 40 ani vechime dar la “munca de jos” )
Radacinile sint aici . Ruperea celor din palat de realitatea celor de pe strazi .
@stefan
eu nu zic ca nu aveti dreptate,dar lumea,lumea se schimba/cititi va rog ce am scris la 21.19
nu zic ca nu trebuia sa i dea bani “micului patron” dar sa fim realisti dvs in italia ati inceput lucrând pe bani mai putini decat italianul get beget/ati facut mai mult pe bani mai putini
tanarul ala a facut precis o facultate “sociologie”sau “arte liberale”:puneti-l sa fie receptioner la hotel si refuza,”ca are facultate”
lucrurile sunt confuze si din pacate se profita de asta
e daca vreti,poate s
Am castigat la fel ca un italian . Si ca muncitor si pe cont propriu . Problema ca a disparut cererea . Dar a ramas presiunea fiscala (care a fost marita) .
In satul meu , cel putin 5 macarale mereu prezente (constructie de locuinte) a fost o normalitate . De 6 ani NU MAI E NICI MACAR UNA .
Nu mai scriu de firme falite , inchise voluntar . Mari , mici , mijlocii , firme care au schimbat sediul social dar si cel de productie in China . De crestera galopanta a numarului de someri cu efecte devastante intre tineri .
Asta ce am vazut eu cu ochii mei .
In rest , aveti dreptate . Multi cu diploma au refuzat posturi umile . Dar la fel de multi fac bataie sa ajunga in un centru comercial vanzator sau telefonist in un call center . Ambele joburi cu salarii de foame .
Politic a fost o diversiune unde tinerii au platit un pret colosal . Multe facultati inutile , cu diplome care nu asigura nici un post de munca specific dar pentru 5 ani au permis studentilor sa viseze cu ochi deschisi , profesorilor de materii fara cerere pepiata reala sa incaseze salariile si guvernelor sa incaseze taxele scolastice .
Asta e și mai interesantă:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21107323-brexit-londependence-petitie-cere-londra-fie-declarata-independenta-adere-una-singura.htm
Până să crape UE, va dispărea UK!
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Brexit/MarketWatch+George+Soros+s-ar+putea+imbogati+din+nou+din+prabusi
Buna seara prieteni. Excelent comentariul. felicitari.
@Stefan, mare dreptate ai. Aceleasi lucruri se intampla si in SUA nu doar in Anglia, Italia sau Olanda.
Despre cei care prohodesc independenta Scotiei si destramarea UK. Din punctul de vedere al englezilor, duca-se. O bucata de pamant stearpa locuuita de 1 milion de oameni care costa mai mult in subventii Londra si contribuabilul englez decat produce.
Salut @clemy
Dispare clasa medie . Coloana principala a oricarei democratii capitaliste . Raman extremele . Saracii si bogatii (inclusi privilegiatii)
Capitalism fara capitaluri , clasa medie si productie NU EXISTA . Iar capitalismul bazat doar pe credit , imprumuturi pentru consum , e un surogat care nu poate rezolva nimic . Cel mult tragere de timp dar efectele se vad in nivelul general de trai al maselor si datoriile publice . Aceste contradictii explodeaza inevitabil daca nu sint tratate la timp si corect .
Foarte adevarat. Si ceea ce comentatorii se feresc sa spuna este ca au votat masiv ptr iesirea din UE si cei cu varste cuprinse intre 30-59 de ani, adica populatia activa si cel mai greu afectata de modelul economic al UE. Oamenii dispretuiti de elitele economice, intelectuale si politice. Ptr ca contradictiile de care vorbesti sa poata fi tratate corect si in timp util mai trebuie ca sa le diagnostichezi corect. Dar atata timp cat elitele sufera de autism aceste probleme nu pot fi diagnosticate, necum tratate. Si asa se ajunge la Brexit.
Exact .
buna dimineata, matinalilor 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-25-iunie-post-brexit-terra-incognita/47425/